|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 |
|
Dostojna peema.
|
Dot.: Mamusie majowe 2019, część 3
Ja co do lekarzy to nigdy nie chodzę do przypadkowych, zawsze najpierw pytam o porady w tej sprawie znajomych i faktycznie najlepsi lekarze to ci, których już ktoś przede mną sprawdził. Poza tym czytam dużo opinii o lekarzach w Internecie (do tego mam trochę dystansu jako copywriter...) i na grupach tematycznych z mojego miasta. I zwykle, jak już znajdę lekarza, ktory mi pasuje, to ufam mu i robię tak, jak mówi.
Natomiast wiem, że nie każdy lekarz jest w stanie pomóc - w końcu mam w domu męża, który już jakieś 4-5 lat leczy się na teoretycznie proste rzeczy i z efektami bywa różnie, a lekarzy poznał przez ten czas wielu.
|
#3722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Specjalistów chętnie szukam. Choć do skóry odwiedziłam 13 i dopiero 14 pomógł. Inni drmaat. A też szukałam pytałam ludzie polecali:/ wydając 160 na wizytę nie szłam do byle kogo.. A wyszło jak wyszło :/ Zreszta nawrt ten 14 jak nam pomógł to jedna maść jaka zapisał miała w składzie zakazany składnik dla małych dzieci. Powiedziałam mu od razu ze nie zamierzam tego kupić. I w nosie że on to przepisuje i innym dzieciom 3cia ręką nie urosła. Skoro mówią że szkodzi to szkodzi i ja swojemu dziecku nie zaaplikuje ![]() Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Tak samo dawkowanie zawsze sprawdzam. Czytam ulotki. Dzwonię każe wyjaśniać. Teraz walczę ze stałym kaszlem u młodego. Lekarz uważa że to 2 rzeczy mogą być i próbujemy lecyzc 2 torowo Przepisuje 2 rzeczy. Jedna ma w przeciwskazaniach schorzenie numer dwa. No nie używam. Jak ktoś zbadał że nie można używać to nie użyje. Masakra z leczeniem dzieci jest masakra... Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ---------- A zmieniając temat wróciło mi parcie na żarcie z 1 trymestru Wczoraj zjadłam 3 kromki i mąż dorabial kolejne 2...teraz zjadłam śniadanie i mam ochotę zjeść jeszcze raz to samo... Masakra. No nieeeeee Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3723 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja uwazam, ze niestety duzo tych "doswiadczonych" matek wykazuje sie po prostu ignorancja: Ja tak robilam i tak jest najlepiej. Dlatego ja to co mowia kobiety, ktore nie maja malych dzieci od dlugiego czasu po prostu dziele na 3. Jasne ze ciocia, babcia czy mama chca pomoc no, ale jednak nie ufam radom sprzed 20 lat
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
“You can spend minutes, hours, days, weeks, or even months over-analyzing a situation; trying to put the pieces together, justifying what could've, would've happened... or you can just leave the pieces on the floor and move the fu.k on!” |
|
|
|
#3724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zalecenia zmieniają się w takim tempie, że ciężko za tym nadążyć i połapać się co jest faktycznie zbadane i sprawdzone. Nie tylko w kwestii pielęgnacji, ale też np. odżywiana. Co chwilę inna teoria czym słodzić, na czym smażyć itp. [1=e60e5454b131baabfef11f4 156e093bc04f95d5e_5ebdcd7 25ac57;86539428]Dzień dobry Spać nie mogę i zaraz się zbieram do mamy ![]() Koło mnie na sali będą ćwiczenia dla kobiet w ciąży i tak się zastanawiam czy nie pójść. Może dam radę [/QUOTE]Idź, idź jeśli tylko masz siły! Po ćwiczeniach samopoczucie jest super, mięśnie rozciągnięte, głowa wypoczęta - same plusy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3725 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakbym mojej mamy słuchała to nie miałabym fotelika do auta i ubranek ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3726 |
|
Dostojna peema.
|
Dziewczyny, trochę wiedzy od specjalistów, trochę intuicji, trochę rad od bardziej doświadczonych (niekoniecznie babć i cioć ale np. także koleżanek) i będzie dobrze...
|
#3727 |
|
Kocia i psia mama :)
|
|
|
|
|
#3728 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
masakra jeszcze wózek bym jakoś zniosla bo raczej przez pierwszy powiedzmy tydzień nie pójdę na spacer ale jakbym dopiero po porodzie zamawiała łóżeczko i żeby tż je dopiero ogarniał jak przyjdę do domu... XDWysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3729 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie byloby rozszezanie diety po 3msc, obkladanie dziecka poduszkami zeby szybciej usiadlo, chodzik, lezaczek 24h na dobe hmmm aaa no i w kolko powtarzane, ze noworodek to tylko spi, robi kupe i je. Mojej mamie serio trafily sie bezproblemowe dzieci
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
“You can spend minutes, hours, days, weeks, or even months over-analyzing a situation; trying to put the pieces together, justifying what could've, would've happened... or you can just leave the pieces on the floor and move the fu.k on!” |
|
|
|
#3730 |
|
Dostojna peema.
|
Ja jestem z kolei na etapie przekonywania mnie przez wszystkie doświadczone mamy w otoczeniu (zarówno starsze jak i młodsze), że mój plan, żeby dziecko z nami nie spało jest śmieszny i absolutnie nie wypali. Wszyscy wyśmiewają to, że mówię, że młody nie będzie z nami spał. :P
No ale mam jedną parę znajomych, którzy zawsze ale to zawsze odnosili swojego syna do jego łóżeczka i nie dopuścili do tego, aby z nimi spał i biorę ich za dobry przykład dla mnie.
|
#3731 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#3732 |
|
Zadomowienie
|
Pewnie, że się da. Moja starsza spala z nami tylko kilka razy, kiedy była chora, brzuszek meczy, itp. Od skończonego roku śpi w swoim pokoju w swoim łóżku. Młodsza spala z nami lub w dostawce, bo tak było mi wygodniej. Karmiłam na śpiocha i nie czułam się rano zmęczona. Od roczku też śpi u siebie w pokoiku.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3733 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
||
|
|
|
#3734 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
|
|
#3735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3736 |
|
Dostojna peema.
|
No widzisz, a ja ciągle słyszę, że i tak będę spała z dzieckiem, że jeszcze zobaczę, że tak będzie itp. Że wygoda, że dziecko lepiej tak śpi i tak dalej. No może i tak ale mam męża i małżeńskie łóżko, a dziecko będzie mieć swoje - i tak ekstremalnie blisko mnie.
|
#3737 |
|
Zakorzenienie
|
Ja przyznam, że poległam z odkładaniem młodego. Postawiłam na swoją wygodę. Życie małżeńskie nadal kwitnie, powiedziałabym, że bardziej niż przed
Niemniej drugie mam zamiar odkładać, bo starsze przyłazi w nocy i boję się, że młody z przyzwyczajenia by się położył na maluchu. Choć szkoda mi, że z drugim nie będzie takiej bliskości Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Elsabel Czas edycji: 2019-02-26 o 10:31 |
|
|
|
|
#3739 |
|
Rozeznanie
|
Ja z moim synkiem spałam pierwsze 2 tygodnie. Tak, z wygody 😀 a później odkładałam go do łóżeczka. Nie było problemu. Teraz też chciałabym żeby mała spała w swoim łóżeczku. Zobaczymy jak będzie. Choć nastawiam się, że właśnie jakieś 2 tygodnie będzie ze mną w łóżku. Wszystko wyjdzie w praniu ☺
|
|
|
|
#3740 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mając 2larka mówię że luzik dziecko. Dobrze ze jedt Wizaz. Wracam do swoich postów jak miał np 10tc, 5mcyi wierzyć się nie chce ze mi było tak źle Cytat:
Moj miał spać w swoim pokoju od zawsze. No. 2 lata spał z nami ![]() W łóżku ze mną miał nie spać. Jak mając 5mcy się kiedyś obudził 11 razy między 19 a 23 to go wzięłam. W nosie miałam swoje postanowienia. Chciałam się położyć i spać ![]() Ale to były wyjątkowe sytuację, jak każda mama tu pisze. Są choroby ząbki, gorsze noce, plus dużo osób widzi zależność że dziecko z rodzicami śpi ciągiem 6-8h a samo 2h. Z wygody się bierze ![]() Malutka oczywiście śpi u siebie w łóżeczku zobaczymy jak będzie ![]() Żeby nie było. Nie mówię że na pewno każda będzie spała z dzieckiem. Życzę aby było jak sobie marzycie choć jak dla mnie z dziećmi jest jedną zasada "nigdy nie mów nigdy" Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Plus mój od tygodnia śpi u siebie i nas wola nad ranem i trzeba siedzieć w fotelu. Nie chcę do nas iść. Więc nie położy się na małej. Muszę jeszcze go nauczyć że jak tata przyjdzie to też spoko.. Nie wiem co ja zrobię jak będę z nim o. 5.30.soedzoec a ona się obudzi... Ale mam czas mam czas... Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Edytowane przez sQuaara Czas edycji: 2019-02-26 o 11:06 |
|||
|
|
|
#3741 |
|
Zakorzenienie
|
Nasz poszedł do siebie jak miał jakieś 10 miesięcy, ale to ze względów praktycznych - mamy niewielka sypialnie i się gnietlismy po prostu. Teraz też myślę że max rok i mała do siebie. Ale założenia założeniami a życie życiem... Nie ma się co zarzekać. W pierwszej ciąży zarzekałam się że moje dziecko nie będzie chodziło w pieluchach dłużej niż 1,5 roku. Tiaa. 2,5 miał jak go odzwyczaiłam
wcześniej nie szło, no nie szło. Sq spoko, wszystko się unormuje niedługo, dla młodego to nowość że w swoim pokoju śpi, a ma łóżko zwykłe czy w łóżeczku śpi? Jak zwykłe to zobaczysz że zaraz zacznie do was przybiegac Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3742 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
![]() A wstawianie go do pokoju obok to już w ogóle śmiechu warte, kit że mamy tak małą sypialnie że byśmy się tam pozbijali w nocy z łóżeczkiem Nie znoszę takich dobrych rad Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3743 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakieś rady? Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3744 | |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj dostałam w szkole rodzenia smoczek Mam Baby i ich nakładki na sutki. Zastanawiam się nad kupnem butelki antykolkowej. Poza tym powiem Wam, że ta położna jest boska!
Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my mamy zwykle drewniane pojedyncze z Ikea, i się mieszczę z młodym jak coś no i barierka Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja i tak się nie położę... Mam 180cm. Mucialby mieć z metr szerokości żeby mały się zmieścił i skulona ja... ![]() I nie wiem czy 140 na kolejne 2 lata czy 160 już na dłużej... (ma 85cm boję się że w 160 się zgubi) Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3747 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No ale fakt słyszałam że przy problemach z tarczycą może bić szybciej serce. U mnie pewnie wszystko na raz się zebrało... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Cytat:
może te moje częste infekcje to właśnie efekt używania tych specyfików intymnych Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
|||
|
|
|
#3748 |
|
Dostojna peema.
|
Nie do mnie to pytanie, ale jestem w temacie więc napiszę - ja od kiedy myję się "tam" samą wodą to zapomniałam co to znaczy infekcje. Rano i wieczorem taka toaleta i jest ok. A jak używałam żeli do higieny intymnej (różne wypróbowałam) to ciągle coś się przydarzało.
|
#3749 |
|
Zakorzenienie
|
Agata tak, tam w środku samą wodą. Na zewnątrz mydłem zwykłym babydream dziecięcym. Nie wprowadzam żadnych środków do środka, bo mi szkodzi. Tak samo jak nie śpię w gaciach i nie używam wkładek, a jak mam mokre czy brudne gacie to idę i zmieniam.
My mamy łóżko 80x160. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3750 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:16.

szczerze to nie mam czasu i chęci ogarniać absolutnie wszystkiego wszystkiego w kwestii pielęgnacji swojej i dziecka, tyle jest zdań i artykułów że musiałabym ciągle coś czytać. Więc na pewno po prostu będę pytać doświadczone mamy.
Zalecenia zmieniają się w takim tempie, że ciężko za tym nadążyć i połapać się co jest faktycznie zbadane i sprawdzone. Nie tylko w kwestii pielęgnacji, ale też np. odżywiana. Co chwilę inna teoria czym słodzić, na czym smażyć itp. [1=e60e5454b131baabfef11f4 156e093bc04f95d5e_5ebdcd7 25ac57;86539428]Dzień dobry
[/QUOTE]Idź, idź jeśli tylko masz siły! Po ćwiczeniach samopoczucie jest super, mięśnie rozciągnięte, głowa wypoczęta - same plusy 

Niemniej drugie mam zamiar odkładać, bo starsze przyłazi w nocy i boję się, że młody z przyzwyczajenia by się położył na maluchu. Choć szkoda mi, że z drugim nie będzie takiej bliskości
wcześniej nie szło, no nie szło. 
Jakieś rady?
może te moje częste infekcje to właśnie efekt używania tych specyfików intymnych
Dziewczyny, pakujcie papier !!!