|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowe 2019, część 3
laski czy ktoras moze wrzucic liste co od hubiego wzielyscie?
co do tego siadam to biore flanele z ceratka i przescieradło i koniec -_-'
|
#3752 | |
|
Kocia i psia mama :)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3753 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
- pieluchy flanelowe - flanela z tetrą - smoczki - szczotka - nożyczki - ręczniki teraz mam w koszyku jeszcze: - podkład poporodowy - ochraniacz na materac - przewijak |
|
|
|
|
#3754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Także no, zobaczysz jaki będzie Stasiu, ciężko zakładać z góry
|
|
#3755 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3756 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz wybór, czy z uporem maniaka odkładać kilka razy w nocy i nic nie spać, czy wziąć do siebie i jednak mieć spokojną noc.---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Cytat:
Jak i tę,że z dzieciakami jest totalna sinusoida- raz będzie super, ekstra i po naszej myśli,a w ciągu jednego dnia zmieni się o 18- stopni. Także ja ciągle powtarzam,że oczywiście-dobrze mieć postanowienia, ale to dziecko pozwoli nam na tyle, na ile będzie chciało
|
|
#3757 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
Na razie psychicznie raczej nastawiam się na to, że będzie ciężko i będę mieć wymagające dziecko, dlatego mam totalne minimum jakichś planów i założeń, natomiast no na pewno będę chciała być konsekwentna w niektórych sprawach, bo nie jest to fajne, jak dziecko rządzi a nie rodzice. Nie mówię, że to akurat będzie spanie, choć chciałabym. Moja teściowa pracuje w przedszkolu i jak czasami opowiada historie o tym jak dzieci trzęsą rodzicami to normalnie szok.
|
|
#3758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może po prostu chcą,żebyś wiedziała,że to może nie wypalić?Znam dziewczyny, które bardzo dużo zakładały z góry, a kiedy się nie powiodło, to się załamywały, o baby boomach nie wspominając. Moim zdaniem to właśnie lepiej, jeśli świeża mamusia będzie wiedziała,że może być różnie i niepowodzenie nie jest jej winą, a tak naprawdę wielu z nas zdarzają się niepowodzenia na różnych płaszczyznach. Wiadomo, wszystko zależy też od sposobu przekazu, bo gdyby ktoś mnie bezczelnie wyśmiewał,że ja sobie ubzdurałam to lub tamto, to faktycznie czułabym się z tym źle Co do tego kto rządzi w rodzinie...no cóż... oczywiście trzeba wyznaczać granice, ale pełna dyscyplina również jest kiepskim pomysłem.A już w ogóle gadanie,że niemowlę rządzi, wymusza itp. to dla mnie totalna głupota...sorry ![]() Także jak zwykle trzeba znaleźć złoty środek. Ciekawe jakie macie w takim razie pomysły na histerie dwu-trzylatków, którym ciężko jest jeszcze przetworzyć pewne rzeczy i nie radzą sobie z emocjami, a potrafią zrobić aferę nie z tej ziemi o zły kolor miski, czy zapomnianą zabawkę. Póki nie miałam dzieci, to sama widząc publicznie histeryzujące dziecko myślałam sobie,że jest rozpuszczone...teraz patrzę na takie sceny z pełnym zrozumieniem...
|
|
#3759 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3760 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
No może i zobaczę. Ja nie myślę o histeryzujących dwulatkach jak o rozpuszczonych dzieciach, bo słyszałam o tym, że to trudny wiek. Natomiast akurat teściowej trochę wierzę, że rodzice nie umieją sobie poradzić ze swoimi 3-4-5-letnimi dziećmi i dają sobą rządzić i że to jest słabe, w końcu ona wychowała bardzo porządnie trójkę dzieci i od prawie 40 lat pracuje w przedszkolu. Bo zaraz okaże się, że nic w wychowaniu nie jest kwestią rodzica, tylko "zależy jakie jest dziecko". No chyba nie do końca... Dzieci są różne, ok, ale to my mamy wyznaczać zasady.
|
|
#3761 |
|
Zadomowienie
|
U mnie obie córy przechodzą bunt za buntem. Aktualnie bunt 2 latka i jeszcze większy 3 latka. Niby powinno być mi łatwiej, jestem pedagogiem, tyle mądrych książek na temat wychowania przeczytałam, ale kiedy o 22 słyszę, że chce pomarańczowa zupkę z makaronem (a w domu akurat krupnik)to wszelkie metody zawodzą
mój mąż jest za to mistrzem ignorowania histerii- zupełnie mu one nie przeszkadzają![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3762 |
|
Zakorzenienie
|
A nie daj Bóg taki 3latek wstanie lewą nogą albo coś mu się przyśni
chodzi i buczy od rana wtedy w zależności od tego ile mam czasu i cierpliwości tak długo stoję i czekam aż się ogarnie, a on jeszcze na koniec tupnie nogą i "psytul mnie no!" Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- Modliłam się o cierpliwość to mi Bóg dał dzieciaka upartego jak ja Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3763 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
![]() Ja bym się nie obraziła gdyby młody miał temperament po moim mężu, on to anioł od dziecka. Ja jestem znacznie bardziej temperamentna, ale też raczej nie z tych specjalnie upartych, często odpuszczam.
|
|
#3764 |
|
Zakorzenienie
|
Mój był po tacie. Spokojny. Bez plakania... Lajcik... Aa im dalej tym większy harpagan... A bunt 2latka to jakiś kosmos. Ryk. Płacz.
Plus wg mnie punt widzenia zależy od punktu siedzenia i nikomu to oceniać. Sa kiepskie relacje dziecko - rodzic. Ale też są momenty że rodzic ma dość i robi nic... I widsc wtedy te spojrzenia innych... Tak jak na dziecko z telefonem patrzą... A nikt się nie zastanawia czy to ciągle czy te 2min żeby podać leki czy ma chwilę bo właśnie przez telefon słucha się o chorobie najbliższych... Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
#3765 | |
|
Zadomowienie
|
Ja będę odkładać po karmieniu do łóżeczka ale też z góry nie zakładam że tak będzie na 100%. Jestem leniwa no i różnie może ze mną być xD poza tym mam tam jakieś plany wobec wychowania czyli na pewno mu się ukróci jak będzie niegrzeczny, będę mu tłumaczyć stanowczo co zrobił źle i że tak nie wolno ale może trafi mi się jakiś mały furiat nie do ogarniecia i moje plany legną w gruzach
![]() ![]() boję się tych dzieci co tak histeryzują w sklepach. Często się zastanawiam na ile to wina rodziców i wychowania a na ile kwestia charakteru. Choć obstawiałabym to pierwsze. Trzeba wyznaczyć jakieś granice.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez AgataAgata9090 Czas edycji: 2019-02-26 o 14:49 |
|
|
|
|
#3766 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
ale chyba nie ma nic złego w tym, że ktoś ma jakiś swój priorytet i chciałby do niego dążyć i o to w tym wszystkim chodzi ja też wierzę w dużą rolę wychowania, wiadomo że jest bardzo ciężko czasami przy maluchu i nikt nie mówi, że nie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3767 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Plus masa ludzi nie rozumie że na takie dziecko nic nie działa. Serio w tym sklepie nic nie da się rovic. Na nic tłumaczenia bo do dziecka nie dociera. Więc albo szybko zakupy i byle wyjść. Albo próba uspokajania ktore się nie uda + pojawia się głosy "co to za marka własnego dziecka uspokoić nie umie" alvo za fraki i do domu. Ale wtedy nie mamy zakupów. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Edytowane przez sQuaara Czas edycji: 2019-02-26 o 14:53 |
|
|
|
|
#3768 |
|
Dostojna peema.
|
No to z tym ja się na pewno w życiu nie zgodzę, że aż 90% to charakter ale to tylko moje zdanie i rozumiem, że ktoś ma inne - uprzedzam od razu żeby nie było gunwo burzy
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3769 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a jak Ci ktoś mówi że zobaczysz jak się dziecko urodzi i twoje plany legną w gruzach to taka sredniawka chyba a nie rada. Wiadomo jak dziecko będzie chore (tylko taki wyjątek) to ja do łóżka bym przygarnela ale ogólnie będę chciała by dziecko spało jednak samo. Także wszystko kwestia Twojego charakteru i konsekwencji. No ale ja się nie znam więc zobaczymy jak to będzie.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3770 |
|
Zakorzenienie
|
co do zakupow to widzialam gfzies historyjke na zasadzie
Pani robiąc zakupy obserwuje jak idzie dziadek z chlopcem na zakupy. pierwsza alejka "chcesz jabłuszko" i masakra "jabłuszko nieeee cukierek!!" i płacz i lament i słychać "spokojnie stasiu, dasz rade, jeszcze chemia, makaron i wychodzimy". Proszki i słychać znow płącz "chce do domuuuu kup cukierka!!!! " "spokojnie Stasiu, raz dwa wezmiemy makaron i wychodzimy". Przy kasach słuchać płacz i zawodzenie "do domuuu juzzzz gorąco tuuuu" "stasiu zapłacimy i idziemy. Chwila i bedzie po wszystkim" przed sklepem ta pani dogania dziadka i mowi "wspaniale sobie Pan ze stasiem radzi, tyle spokoju..." "ze stasiem? nieee.. stasiu to ja. ten maluch to kuba"
|
#3771 |
|
Żona Gargamel
|
Jest też różnica jak ci inna mama mówi "noo może być ciężko ale może wam się uda, trzymam kciuki" a "pffff proszę cię, na 100% będzie spać z wami, szkoda łóżeczka kupować"
|
|
|
|
#3772 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie wiem czemu tak mam. Przepraszam. Poza tym często widać po tych matkach tych histeryzujacych dzieci ich zachowanie wobec nich. Pełne wściekłości, zero zrozumienia i jak się patrzy z boku to człowiek myśli że nie jest to dobra relacja.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3773 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3774 |
|
Zadomowienie
|
Dlatego unikam zakupów sama z dziećmi. O ile młodszej wcisne bułke w rękę i jest luz, to że starszą już gorzej. Czasem pomaga angażowanie jej w zakupy, wrzucanie do koszyka, odwracanie uwagi od Kinder niespodzianki
a niekiedy nie pomaga nic i wtedy młoda pod pachę i wyjezdza z mężem ze sklepu, a ja kończę zakupy![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3775 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() mnie rozbraja jak dziecko woła na pół sklepu że coś chce np batonika a matka przerażona żeby tylko dziecko nie zaczęło robić sceny kupuje mu tego batonika ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#3776 | ||
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
wśród mam jest za mało szanowania swojego zdania nawzajem. Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3777 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a teraz pomysl ze Ty siedziałas 8h na L4 w domku kanapa tv i czekolada a Ona przerabia jakaś 40 tego typu histerie w ciągu dnia. tzn ja uwazam ze nie ma co krzyczeć na dzieci. nie popieram. ale niestety mi sie zdarzylo bo serio nie idzie tego znieść. człowiek psychicznie nie ogarnia sluchania takiego wycia. pol biedy o cukierek. ale jak Butterflu napisala "kolor miseczki zły, parowka pokrojona na 8 kawalko a nie na pol, zaproponowalam( nie dalam! zapytalam tylko) chleb z masełkiem" podobno w macierzynstwie odkrywa sie w sobie pokłady cierpliwosci. ja sie czuje oszukana Cytat:
Cytat:
![]() plus ja bym tez wziela batonika, on oglada caly pobyt w sklepie a ja przy kasie go nie kupuje... troche poplacze ale juz wychodzimy wiec trudno kazdy sposob byle nie bylo sceny w sklepie byle rozmowe itp odbyć w domu
Edytowane przez sQuaara Czas edycji: 2019-02-26 o 15:06 |
|||
|
|
|
#3778 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
“You can spend minutes, hours, days, weeks, or even months over-analyzing a situation; trying to put the pieces together, justifying what could've, would've happened... or you can just leave the pieces on the floor and move the fu.k on!” |
|
|
|
|
#3779 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3780 | |
|
Zakorzenienie
|
ja nie umiem nie isc do sklepu z malym... a to wracajac ze zlobka zajedziemy (zajecie jakies jest, a i wtedy maz szybciej wroci bo on nie musi) a to rok w domu siedzialam to tez chodzilismy zeby cos jesc gotowac, kupic czekolade ... a to rossmann a to do galerii na karuzele to przy okazji wejde do sklepu bo bez sensu jechac do domu i maz ma wracac skoro bylam
wiadomka, na spozywke pelny koszyk go nie biore (choc swego czasu mialam z nim taka tradycje sobotnia i sie sprawdzalo ) ale tu po smietane tam po pieczywo tam cos i odwiedzmay te sklepy, nie ma rady inaczej tzn ja nie umiem..---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
i nawet jak krzykniesz 8 razy to zrozumiesz przy któryms ze to g.wno daje. i po prostu zaczniesz ignorowac... to jak moj wyje w aucie..5 min tlumacze ze luz do domu ale korki nie placz, drugie 5 min milcze wymownie a po nich podgłosniam muzyke skoro nic nie pomaga to nie warto sie meczyc.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:22.

Masz wybór, czy z uporem maniaka odkładać kilka razy w nocy i nic nie spać, czy wziąć do siebie i jednak mieć spokojną noc.
Nic trudnego odkładać 5razy na noc. Gorzej jak trzeba 15. 10 noc z rzędu... 

chodzi i buczy od rana wtedy
w zależności od tego ile mam czasu i cierpliwości tak długo stoję i czekam aż się ogarnie, a on jeszcze na koniec tupnie nogą i "psytul mnie no!" 

a jak Ci ktoś mówi że zobaczysz jak się dziecko urodzi i twoje plany legną w gruzach to taka sredniawka chyba a nie rada. Wiadomo jak dziecko będzie chore (tylko taki wyjątek) to ja do łóżka bym przygarnela ale ogólnie będę chciała by dziecko spało jednak samo. Także wszystko kwestia Twojego charakteru i konsekwencji. No ale ja się nie znam więc zobaczymy jak to będzie.