|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie majowe 2019, część 3
Hehe historia ze Stasiem taka prawdziwa
![]() Agata wszystko zależy. Jeśli chodzi o drobiazg, a moje siły i cierpliwość się kończą, to czasem kupuje, co chce- dla świętego spokoju. Tłumaczyć można, nawet trzeba, tylko to nie ma sensu w momencie histerii, bo wtedy dzieciak ma swój świat i można sobie gadać Staram się jak mogę, żeby do awantury nie dopuścić, czyli odwracam uwagę, zagaduję. Muszę też dziwnie wyglądać, bo przez większość zakupów buzia mi się nie zamyka:P Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3782 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- Cytat:
![]() iiiii jeszcze większy ryk![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3783 |
|
Zadomowienie
|
A za 3 minuty albo śpi albo opowiada o biedronkach jakby nic się wcześniej nie działo
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3784 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiście może jej nie być w szpitalu jak będę rodziła, ale na szczęście są też inne fajne położne w tym miejscu Cytat:
opinia MG Cytat:
pieluchy muślinowe szczotkę do włosów, grzebyk zestaw do paznokci ( Ty pisałaś żeby nie brać z Canpolu ??? to wzięłam )katarek wkładki Lansinoh ochraniacz na materac pieluchy flanelowe pieluchy tetrowe pieluchy bambusowe prześcieradło do wózka prześcieradło do łóżeczka - ale ciemna masa nie poprawiłam ilości i muszę domówić termofor z pestek wiśni i sól fizjologiczną unimer Cytat:
![]() może kto kwestia wychowania, zasad, konsekwecji, ale też charakteru dziecka. Mam nadzieję że córa będzie miała charakter po mężu
|
||||
|
|
|
#3785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdy (tfu tfu) dzieciak nie wrzeszczal mi w sklepie, że chce batonika Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3786 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#3787 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja to nawet nikomu nie opowiadam o takich rzeczach jak chec spania oddzielnie z dzieckiem, bo wlasnie szkoda mi nerwow na takie glupie gadki jak ma Lilly. Powiedzialam, ze kupilam laktator bo chce karmic piersia to juz bylo olaboga nie dasz rady, po co, daj flaszke itd.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
“You can spend minutes, hours, days, weeks, or even months over-analyzing a situation; trying to put the pieces together, justifying what could've, would've happened... or you can just leave the pieces on the floor and move the fu.k on!” |
|
|
|
#3788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moj nie wie co to batonik moj chce tylko tubki. albo bułe wiec luzik ![]() no albo znaczki biedronki... tzn wszelkie logo jakie w sklepie jest i to najgorsza z aferek bo nie jestem w stanie mu tego dac
|
|
#3789 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3790 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja np jej nie dokarmiam, nie uginam się gdy np jemy a ona piszczy i ewidentnie wymusza na nas by dać jej jedzenie (mimo że miske ma pełną swojego żarcia) no i np mój tz jej daje a ja nie. I boję się że dziecko będzie wiedziało żeby iść do taty bo tam więcej skorzysta a mamusia będzie ta niedobra. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez AgataAgata9090 Czas edycji: 2019-02-26 o 15:29 |
||
|
|
|
#3791 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
I upodobał sobie Lidla i ciągle do lidla i do Lidla u nas często jest licytacja, bo chce tubke, soczek, mambe, jajo, lody i co chwila coś. To ja mu daje wybór to albo to. Czasem idzie się poryczeć ze śmiechu jak widzisz taką wewnętrzną walkę dzieciaka z samym sobą Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3792 |
|
Zadomowienie
|
To radzę popracować na tym już teraz. Nie ma nic gorszego dla dziecka niż brak jasnych i konkretnych zasad. Obojga rodziców. No i wynikających z tego kłótni między rodzicami.
|
|
|
#3793 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja juz do tz powiedzialam ze przy malym mamy miec wspolny front, anie mamusia be a tatus superWysłane z aplikacji Forum Wizaz
“You can spend minutes, hours, days, weeks, or even months over-analyzing a situation; trying to put the pieces together, justifying what could've, would've happened... or you can just leave the pieces on the floor and move the fu.k on!” |
|
|
|
|
#3794 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3795 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#3796 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nie ukrywajmy to ja mam więcej jaj od niego w tym związku ale kocham go![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3797 |
|
Zakorzenienie
|
O ile ogólne zasady mamy z reguły takie same, tak często pojawiają się sytuacje, w których często się rozmijamy. Np. Ja mam w sobie miejsce na to, że młody układa z paluszkow domek i jestem nim zachwycona, bije brawo itp (ma 4 ściany i dach!) a Tż zabiera mu paluszki mówiąc, że jedzenie nie jest do zabawy. I jednocześnie oboje mamy rację
Jednocześnie absolutnie nie wtrącam się w relacje chłopaków. I jeśli jedno powie, że nie ma to nie ma i koniec. Mogę jedynie pomóc przeprosić tatusia albo go jakoś przekonać Ale my nigdy nie mieliśmy kłótni na polu wychowawczym, jeśli nam się coś nie podoba to o tym rozmawiamy ![]() No i przez pierwszy rok to moje macierzyństwo przypominało trochę szarpanie się z dzieckiem, chciałam, żeby robiło jak ja chcę, żeby spełniało moje oczekiwania względem macierzyństwa i w ogóle. Dopiero jak odpuściłam i popłynęłam z prądem przestałam się wkurzać Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3798 |
|
Dostojna peema.
|
U nas ciekawe jak będzie, chociaż też myślę, że tż będzie trochę rozpieszczać, on taki miękki jest do dzieci
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3799 |
|
Wtajemniczenie
|
My sie mozemy posmiac, ale w sytuacji Agaty tz musi zmienic swoje zachowanie, bo to robienie dziecku wody z mozgu
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3800 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
co drugiej części wypowiedzi, to musisz popracować nad tż, moja kolezanka miała podobną syt- one była twarda, a ojciec na wszystko córce pozwalał. i dopiero kiedy jako 4 latka zaczęła mu wchodzić " na głowę" i odwalać histerie ( gdzie przy matce nigdy się to nie zdarzyło) spostrzegł że nie tędy droga i dopiero oboje zaczęli konsekwentnie "strzelać do jednej bramki" rodzice- kontra dziecko. a co wyjdzie u nas, to na nic się nie nastawiam że na pewno będę coś robić tak i tak, w ogóle nie mam "wizji" wychowywania własnego dziecka. jedyne czego chciałabym jednak przestrzegać to jak najdłużej unikać słodyczy, ale co wyjdzie to też nie wiadomo |
||
|
|
|
#3801 |
|
Zakorzenienie
|
My z mężem mamy podobne zasady i każdy z nas wymieka w innych momentach i jest lepszym rodzicem w innych sprawach
![]() Uzupełniamy się, podstawy mamy wspólne o slodyczsch bajkach itp ale każdy znad ulega w innych kwestiach Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
#3802 |
|
Zakorzenienie
|
Lilly ja mysle,ze to bardzo możliwe,ze uda Ci z rym odkładaniem Stasia.Jest to nawet bardziej prawdopodobne niż to,ze się nie uda.Mimo to każda ewentualność można brać pod uwagę i jeśli twoje koleżanki maja takie,a nie inne doświadczenia z usypianiem dzieci to nie ma tez im się co dziwić,ze chcą Ci uświadomić,ze może być różnie. Zreszta wśród dzieciatych ludzi chodzi takie powiedzenie „idealni rodzice istnieją,ale nie maja jeszcze dzieci”
tak z przymróżeniem oka mówię i przyznaje się,ze ja miałam duuuuuzo teorii o wychowaniu dzieci zanim zostałam mama,ba!jeszcze jak miałam tylko tuske to myslalam sobie,ze jestem idealna mama idealnego dziecka...no ale cóż,Zosia zdecydowanie to myślenie zweryfikowała
|
#3803 |
|
Zakorzenienie
|
Idealnym przykładem ulegania jest fakt, że ze mną dzieciak wchodzi sam na 4 piętro, a z Tż jęczy ledwo przekroczy drzwi klatki
Źle dla mnie brzmi sformułowanie "rodzice kontra dziecko", trochę jak zagrzewanie do walki. Nie lubię myśleć, że dzieciak jest moim wrogiem i jedyne co muszę to go pokonać, ujarzmić, dostosować do siebie. Wolę wierzyć, że dzieciak gra ze mną do jednej bramki, ale muszę go nauczyć zasad gry. Ale wiem, że niekoniecznie każdy tak musi mieć ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3805 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie nastawiam się na nic w kwestii wychowania dziecka. Ciężko mi przewidzieć jakim ja będę rodzicem, a jakim TŻ, czy będziemy zgodni, czy powstaną na tym tle konflikty. W takich fundamentalnych sprawach jesteśmy zgodni, jednak życie pokaże jak to wyjdzie w praktyce.
|
|
|
|
#3806 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
Mam to ze spaniem, co nazywam swoim minimum, a reszta się okaże. Jakieś tam wizje mam i nadzieje, ale sama jestem bardzo ciekawa, jaki on się okaże w codziennej obsłudze
|
|
#3807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3808 |
|
Zakorzenienie
|
3 łatki tez bywają ciężkie,tez ciezko im wiele rzeczy jeszcze wyjaśnić.i ocsywsicie,zasady fajna rzecz,ale jak mi się Zosia wczoraj kładła na środku korytarza w przedszkolu z histeria,ze pluszaka zapomniała w aucie babci to ciezko raczej zastosować jakies zasady.
Co do „zasad” to u mnie najlepiej wychodzi ustalony rytm dobowy, wprowadzenie od początku dobrych nawyków żywieniowych i to chyba tyle.Nie znoszę nagradzania za wszystko, Przekupywania np.slodyczami i kar. U mnie nie ma kar,są konsekwencje , wszystko zawsze tłumacze po sto razy j rozmawiam,do wielu rzeczy nie zmuszam. Nie uważam,żebym miała rozwydrzone dzieci- zdarzają im się gorsze chwile jak każdemu człowiekowi,czy to dorosłemu czy dziecku.
|
#3809 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też konsekwencje choć dla mnie to tylko zmiana słownictwa...
![]() Ja też nie przekupuje ale widzę że sąsiedzi już polują na naszą 3 dzieci (jest 3 chłopaków 2017) kto taniej będzie trawniki kosil ![]() ![]() Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
#3810 |
|
Zakorzenienie
|
Sq dla mnie tez 90% to charakter.wszystko z dziewczynami robiłam tak samo.tusia od urodzenia była spokojna i spolegliwa, a Zosia furiatka.
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:23.

) ale tu po smietane tam po pieczywo tam cos 
może te moje częste infekcje to właśnie efekt używania tych specyfików intymnych
)

I upodobał sobie Lidla i ciągle do lidla i do Lidla 

ja juz do tz powiedzialam ze przy malym mamy miec wspolny front, anie mamusia be a tatus super