Staraczki ze starej paczki i zaczynające starania w 2019 | cz. 12 - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-02-26, 22:19   #2491
zebra666
Zakorzenienie

Dot.: Staraczki ze starej paczki i zaczynające starania w 2019 | cz. 12

Cytat:
Napisane przez Icannotfly Pokaż wiadomość
Ja nie chciałam robić pappy ale zrobiłam tylko dlatego, bo miałam za darmo.

Dziewczyny, chyba coraz bardziej się przekonuję, że to co czuję od jakiegoś czasu to pukanie maluszka. no przecież jelit nie mam tak nisko a i nigdy mi tak nie pukały.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Pierwsze ruchy pamiętam jako motylki w brzuchu, bulgotki itp...

Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ----------

Starzeję się... poduszka na mnie patrzy i woła

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-26, 22:36   #2492
drocia
Zakorzenienie

Madz, bo jest prawie marzec, a w sierpniu kupisz fotelik. I potem bedziesz walczyla zeby go zmiescic w aucie tak, zeby z 4 miejscowego (kierowcy nie licze) nie wyszedl 1 + fotelik. I szczerze? Nie znam zadnej osoby, ktora by faktycznie kupila baze do fotelika niemowlecego bo to ogranicza wybor nastepnego fotelika do konkretnej firmy....

PS: mój telefon lepiej wie co autor tego posta miał na myśli, niż wiem to ja...
drocia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-26, 22:52   #2493
POLAshi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez carmelove_03 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pisałam na październikówkach ale poradzę się też Was.
Powiedzcie mi, czy można odmówić wykonania badań, które zaleca lekarz?
Chodzi o ten test Pappa. Tak sobie poczytałam o tym i wydawanie 400 - 500 zł na statystyki wydaje mi się bez sensu. Jak wyjdzie podwyższone ryzyko to zazwyczaj po kolejnych badaniach okazuje się, ze jest ok i tylko wydaje się niepotrzebnie kolejne pieniądze. Czytałam, że na 50 kobiet, które mają podwyższone ryzyko tylko 1 urodzi chore dziecko. Więc albo wyjdzie małe ryzyko i rzeczywiście jest małe (chociaż też nie na 100%) albo wyjdzie podwyższone i żyjesz w stresie całą ciążę, a okaże się że jest ok... Zresztą przecież zespołu Downa i tak się nie wyleczy.
Ginekolog powiedział, żebym umówiła się 2 tygodnie po następnej wizycie, nie pamiętam czy użył słowa, że powinnam zrobić to badania czy, że zaleca, no ale w kartę ciąży mi wpisał w zalecenia. Ale ja mam 25 lat, ani w mojej rodzinie ani w rodzinie TŻ nie było chorób genetycznych, to też przemawia za tym, żeby nie robić tego badania... Tylko czy można powiedzieć, że nie chcę? Nie uzna, że się wymądrzam albo coś? Czy jednak uważacie, że warto zrobić?
O wlasnie ostatnio byla dyskusja na ten temat heheh uwazam tak samo jak Ty, zrobilam badania za 300 zl a i tak nie mam 100% pewnosci mimo niskiego ryzyka. Jakby ryzyko bylo wysokie to i tak bym nie zrobila tych drozszych badań bo one wykrywaja zdaje się tylko wady genetyczne ktorych przeciez sie nie da zoperowac....tylko stres mialam przez to. Na dodatek 12 dni bylo opóźnienie z moimi wynikami, masakra. Tak to po samym usg bylam spokojna.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
POLAshi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 05:18   #2494
Nurek1119
Zakorzenienie

Wątek dla listopadowek już jest wiec zapraszam a na inne czekam już w krotce !

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nurek1119 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 06:10   #2495
zebra666
Zakorzenienie

Dzień dobry i dobranoc jako rasowy śpioch kładę się jeszcze na drzemkę. Tylko dziecko wyprawię do szkoły

Stary 2019-02-27, 06:23   #2496
PatiPee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nurek1119 Pokaż wiadomość

Mam nadzieje, ze @ nie dostanę i będę mogła do Ciebie dołączyć ☺

Stary 2019-02-27, 06:30   #2497
Angel7891
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nurek1119 Pokaż wiadomość

Chciałabym dołączyć

Angel7891 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-02-27, 06:34   #2498
Juncia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UltraMarryna Pokaż wiadomość
Nic nie musisz. I nie rób tego badania jeśli nie chcesz, zwyczajnie powiedz że nie jesteś nim zainteresowana. Czy prywatnie czy na NFZ pacjent ma prawo o sobie decydować. Bez twojej zgody to oni tylko mogą(powinni) ratować twoje życie gdy znajduje się w bezpośrednim zagrożeniu. Nie ty pierwsza i nie ostatnia nie robisz PAPPY

Zgadzam się z Ultra .

Juncia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 06:48   #2499
carmelove_03
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny, Wy to jesteście super grupą wsparcia
Na następnej wizycie powiem wprost, że nie jestem zainteresowana tym badaniem i tyle Szkoda wydawać pieniądze na coś, do czego nie mam przekonania
carmelove_03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 07:11   #2500
madz88
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, pisałam na październikówkach ale poradzę się też Was.
Powiedzcie mi, czy można odmówić wykonania badań, które zaleca lekarz?
Chodzi o ten test Pappa. Tak sobie poczytałam o tym i wydawanie 400 - 500 zł na statystyki wydaje mi się bez sensu. Jak wyjdzie podwyższone ryzyko to zazwyczaj po kolejnych badaniach okazuje się, ze jest ok i tylko wydaje się niepotrzebnie kolejne pieniądze. Czytałam, że na 50 kobiet, które mają podwyższone ryzyko tylko 1 urodzi chore dziecko. Więc albo wyjdzie małe ryzyko i rzeczywiście jest małe (chociaż też nie na 100%) albo wyjdzie podwyższone i żyjesz w stresie całą ciążę, a okaże się że jest ok... Zresztą przecież zespołu Downa i tak się nie wyleczy.
Ginekolog powiedział, żebym umówiła się 2 tygodnie po następnej wizycie, nie pamiętam czy użył słowa, że powinnam zrobić to badania czy, że zaleca, no ale w kartę ciąży mi wpisał w zalecenia. Ale ja mam 25 lat, ani w mojej rodzinie ani w rodzinie TŻ nie było chorób genetycznych, to też przemawia za tym, żeby nie robić tego badania... Tylko czy można powiedzieć, że nie chcę? Nie uzna, że się wymądrzam albo coś? Czy jednak uważacie, że warto zrobić?
Ale w ogóle nie chcesz robić USG I trymestru? Bo to badanie + pappa tyle kosztuje z tego co słyszałem. Sama krew ok 100zl wychodzi A reszta to usg

---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ----------

Cytat:
USG następne będę miała za 3 tygodnie, będę w 11+1 to i tak pewnie zobaczy czy jest w porządku. Jeśli będzie ok to nie chcę robić Pappy. Może ginekolog mi nie powie, że jak jestem taka mądra to mogę sobie sama ciążę prowadzić

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

Nie, miałam na myśli cały ten pakiet
Ja bym z USG nie zrezygnowała. Jednak badanie robi lekarz który zna się na ultrasonografii i ma z tego certyfikat. To jest dużo dokładniejsze badanie niż takie zwykłe usg. I niestety te zespoły zaburzeń mogą sie pojawić nawet jeśli nie miałaś przypadków zachorowań w rodzinie.

---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

Cytat:
Napisane przez drocia Pokaż wiadomość
Madz, bo jest prawie marzec, a w sierpniu kupisz fotelik. I potem bedziesz walczyla zeby go zmiescic w aucie tak, zeby z 4 miejscowego (kierowcy nie licze) nie wyszedl 1 + fotelik. I szczerze? Nie znam zadnej osoby, ktora by faktycznie kupila baze do fotelika niemowlecego bo to ogranicza wybor nastepnego fotelika do konkretnej firmy....

Nic z tego nie zrozumiałam ale ok ;p nie jestem jeszcze w temacie. U nas i tak był będzie zajęty przez miejsce dla psa, więc my i tak będziemy tylko z mężem, dzieckiem i psem jeździć.

madz88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 07:14   #2501
carmelove_03
Zakorzenienie

madz88, wiesz co, myślałam, że wystarczy to USG, które zrobi mi lekarz prowadzący. Bo ono jest chyba dokładniejsze, więcej rzeczy się patrzy niż to, co miałam wczoraj, gdzie zobaczył ile dziecko ma cm i czy serduszko bije. Dokładniejsze USG jest ok, tej Pappy tylko nie chcę, bo znając siebie to to mnie bardziej zdenerwuje niż uspokoi
carmelove_03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 07:24   #2502
LaLoca
Zakorzenienie

Cześć Trudne tematy. Ja Pappy nie będę robić, ale boję się strasznie chorego dziecka

Z innych tematów to ciekawe co u Moto
LaLoca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 07:30   #2503
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madz88 Pokaż wiadomość
Ale w ogóle nie chcesz robić USG I trymestru? Bo to badanie + pappa tyle kosztuje z tego co słyszałem. Sama krew ok 100zl wychodzi A reszta to usg

---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ----------

Ja bym z USG nie zrezygnowała. Jednak badanie robi lekarz który zna się na ultrasonografii i ma z tego certyfikat. To jest dużo dokładniejsze badanie niż takie zwykłe usg. I niestety te zespoły zaburzeń mogą sie pojawić nawet jeśli nie miałaś przypadków zachorowań w rodzinie.

---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

Nic z tego nie zrozumiałam ale ok ;p nie jestem jeszcze w temacie. U nas i tak był będzie zajęty przez miejsce dla psa, więc my i tak będziemy tylko z mężem, dzieckiem i psem jeździć.

Carmelek pisała że nie chce pappy tylko.
A w Wawie i za USG i za pappe jest tyle samo - po 250 zł. Jak się orientowałam.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ----------

Cytat:
Napisane przez drocia Pokaż wiadomość

My kupiliśmy bazę

AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 07:31   #2504
czubasek20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ----------

My kupiliśmy bazę

W Łodzi też wyrównane ceny, USG 200 pappa też 200

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 07:47   #2505
POLAshi
Wtajemniczenie

Ja tez kupuję bazę dla noworodka z maxicosi a potem do tej samej bazy bede miala kolejny fotelik bo juz mam wybrane tak zeby dziecko do 3 lat moglo jezdzic tylem do kierunku jazdy

Stary 2019-02-27, 07:57   #2506
coco00
Wtajemniczenie

Carmelove kwestia czy twój lekarz ogarnia takie dokładne usg i ma certyfikat fmf.

Ja też kupiłam bazę pod fotelik. Dokładnie taka opcje jak napisała Polashi, gdzie baza nadaje się do kolejnego fotelika który może być montowany i przodem i tyłem, więc ta baza chwilę posłuży

coco00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 07:57   #2507
UltraMarryna
Zakorzenienie

Cytat:
madz88, wiesz co, myślałam, że wystarczy to USG, które zrobi mi lekarz prowadzący. Bo ono jest chyba dokładniejsze, więcej rzeczy się patrzy niż to, co miałam wczoraj, gdzie zobaczył ile dziecko ma cm i czy serduszko bije. Dokładniejsze USG jest ok, tej Pappy tylko nie chcę, bo znając siebie to to mnie bardziej zdenerwuje niż uspokoi
Carmelku mi lekarz zrobił normalnie USG tylko poprostu sprawdził te parametry które należy (kość nosowa, przezierność itd) i wziął normalnie jak za każde usg 70zł. Każdy lekarz to zrobi. Twój też.

UltraMarryna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 08:05   #2508
Edith27
Przyczajenie

Nurek nawet nie wiesz jak chcialabym dołączyć do tego wątkuczekam na testowanie...ech jak ten czas sie dłuży
Edith27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 08:09   #2509
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UltraMarryna Pokaż wiadomość
Carmelku mi lekarz zrobił normalnie USG tylko poprostu sprawdził te parametry które należy (kość nosowa, przezierność itd) i wziął normalnie jak za każde usg 70zł. Każdy lekarz to zrobi. Twój też.
Ja też tak miałam takie dokładniejsze usg w pierwszej ciąży. Nikt mi nie mówił o jakichś dodatkowych badaniach. Nie wiedziałam co to beta, prenatalne itd. Ale to było 5 lat temu i nie byłam nałogową wizażanką, więc zanim się zorientowała było za późno na te wszystkie badania

Koleżanka z pracy co jest teraz w ciąży z tp na sierpień nie robiła prenatalnych wogóle, bo gin jej nie kazał. Ja ją zachęcałam, ale ona jest zdania, że jak gin nie kazał to nie robi. Poza tym woli nie wiedzieć za wiele ma 33 lata i nie zna tego forum

Edytowane przez LaLoca
Czas edycji: 2019-02-27 o 08:11

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-02-27, 08:17   #2510
Marianna48
Zadomowienie

Nurek gratuluję , piękny wynik

Kamila śliczny brzuszek trzymam kciuki żeby obyło się bez szpitala

Carmelove wiedziałam że wszystko dobrze ale wiem jak my panikary mamy . Super że jest dobrze i że się uspokoiłaś .
Co do testu PAPPA i do jakiej kolwiek procedury medycznej, nie musisz się godzić . USG prenatalne warto zrobić u lekarza z certyfikatem .

Swoją drogą byłam przekonana że te testy są zalecane kobietom po 35 roku życia lub z obciążeniami, jak byłam w pierwszej ciąży 5 lat temu to nawet nie słyszałam o takich badaniach , lekarz mi nawet o tym nie wspomniał. USG wyszło ok i na tym skończyliśmy temat. Teraz od razu na pierwszej wizycie dostałam skierowanie ale to ze względu na to że w tym roku kończę 35 lat.
A z tego co piszecie to teraz wszystkim to PAPPA jest zalecane.
Myślę że bez PAPPA byłabym zdrowsza , ale miałam zrobione i teraz się muszę z tym zmierzyć . Swoją drogą czytałam artykuł u mamyginekolog która bardzo poleca ta badania, uważa że powinny być refundowane dla każdej ciężarnej. Ale jeśli są pewniejsze nieinwazyjne badania (badanie wolnego DNA płodu) to dlaczego to nie jest refundowane ?

AnnLady odetnij męża od internetu , niech się cieszy córką a nie wynajduje problemy .

Drocia my kupujemy bazę , przy pierwszej córce nie kupowaliśmy, bo było dużo wydatków, mąż chciał ale ja nie widziałam potrzeby. Teraz praktycznie nie mamy wydatków bo wszystko jest po córce także kupimy bazę

EwelinciaLipiec wyrazy współczucia
Marianna48 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 08:18   #2511
Paulina 87
Wtajemniczenie

Dzień dobry ☺ ale naskrobałyście...
Stary 2019-02-27, 08:28   #2512
madz88
Zakorzenienie

Cytat:
No to z pappa możesz zrezygnować ale samo usg bym zrobiła. Pappa nie kosztuje tak jak napisałaś więc dlatego zaczęłam się zastanawiać czy chcesz z tego tez zrezygnować. I szukaj gina z FMF.
Ja wczoraj miałam i było mega szczegółowo. I wg udało mu sie bardzo dobrze przez brzuch, w szoku bylam, choć od razu przeprosil że może być Nie do końca delikatny i za to ma u mnie plus!

Stary 2019-02-27, 08:31   #2513
madz88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość

My kupiliśmy bazę

Jak mi wczoraj podała kwotę za pappa to było 77zl za krew więc wcale nie 250 ale ja mam z pakietu tylko na recepcji muszę przypominać bo nie zawsze im się od razu wyświetli

---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Cytat:
Napisane przez coco00 Pokaż wiadomość
Carmelove kwestia czy twój lekarz ogarnia takie dokładne usg i ma certyfikat fmf.

Ja też kupiłam bazę pod fotelik. Dokładnie taka opcje jak napisała Polashi, gdzie baza nadaje się do kolejnego fotelika który może być montowany i przodem i tyłem, więc ta baza chwilę posłuży

A napiszesz jakie to? Muszę się zacząć interesować puki jest czas

Stary 2019-02-27, 08:36   #2514
Edith27
Przyczajenie

Chyba ten cykl poszedł na marne 5dni przed miesiaczka i dzis pojawilo sie lekkie plamienie i jak tu sie nie zalamac
Stary 2019-02-27, 08:37   #2515
Angel7891
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Edith27 Pokaż wiadomość
Chyba ten cykl poszedł na marne 5dni przed miesiaczka i dzis pojawilo sie lekkie plamienie i jak tu sie nie zalamac
No nie wiem czy to na marne, przecież to może być implantacyjne plamienie

Angel7891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 08:43   #2516
Edith27
Przyczajenie

W Google piszą ze plamienie implantacyjne powinno byc koloru czerwonej ,, żywej krwi,,u mnie jest lekki brąz ktory pozostaje na bieliźnie...miała któraś z Was plamienie implantacyjne i podzieli sie jak wyglądało?
Stary 2019-02-27, 08:44   #2517
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marianna48 Pokaż wiadomość
Nurek gratuluję , piękny wynik

Kamila śliczny brzuszek trzymam kciuki żeby obyło się bez szpitala

Carmelove wiedziałam że wszystko dobrze ale wiem jak my panikary mamy . Super że jest dobrze i że się uspokoiłaś .

Co do testu PAPPA i do jakiej kolwiek procedury medycznej, nie musisz się godzić . USG prenatalne warto zrobić u lekarza z certyfikatem .

Swoją drogą byłam przekonana że te testy są zalecane kobietom po 35 roku życia lub z obciążeniami, jak byłam w pierwszej ciąży 5 lat temu to nawet nie słyszałam o takich badaniach , lekarz mi nawet o tym nie wspomniał. USG wyszło ok i na tym skończyliśmy temat. Teraz od razu na pierwszej wizycie dostałam skierowanie ale to ze względu na to że w tym roku kończę 35 lat.

A z tego co piszecie to teraz wszystkim to PAPPA jest zalecane.

Myślę że bez PAPPA byłabym zdrowsza , ale miałam zrobione i teraz się muszę z tym zmierzyć . Swoją drogą czytałam artykuł u mamyginekolog która bardzo poleca ta badania, uważa że powinny być refundowane dla każdej ciężarnej. Ale jeśli są pewniejsze nieinwazyjne badania (badanie wolnego DNA płodu) to dlaczego to nie jest refundowane ?

AnnLady odetnij męża od internetu , niech się cieszy córką a nie wynajduje problemy .

Drocia my kupujemy bazę , przy pierwszej córce nie kupowaliśmy, bo było dużo wydatków, mąż chciał ale ja nie widziałam potrzeby. Teraz praktycznie nie mamy wydatków bo wszystko jest po córce także kupimy bazę

EwelinciaLipiec wyrazy współczucia
Moja koleżanka zaszła w ciążę jak miała 36-37 lat i jej np lekarz nie kazał robić pappy bo USG było w porządku i stwierdził że nie ma sensu.

Zamówiłam sobie opaskę do mierzenia kroków zobaczę ile robię z tym moim małym łobuzem

Edytowane przez AnnLady
Czas edycji: 2019-02-27 o 08:47
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 08:54   #2518
zebra666
Zakorzenienie

Cytat:
W Google piszą ze plamienie implantacyjne powinno byc koloru czerwonej ,, żywej krwi,,u mnie jest lekki brąz ktory pozostaje na bieliźnie...miała któraś z Was plamienie implantacyjne i podzieli sie jak wyglądało?
Może być różne. Ja miałam plamienie owulacyjne dwa miesiące temu np. prawdopodobnie. 3-dni plamiłam różowo, brązowo. Tak samo może wyglądać implantacyjne. Zobaczysz czy się rozkręci czy nie

Stary 2019-02-27, 08:54   #2519
POLAshi
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja mialam u mnie wygladalo na żywą krew, dwie male plamki mialam na bieliźnie (reszta zmieszana ze sluzem). Moze pozniej zauwazylas bo krew z czasem brązowieje to moze byla żywa

Stary 2019-02-27, 08:59   #2520
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:

Może implantacja nastąpiła i krew od razu nie wypłynęła tylko z opóźnieniem, a więc zdążyła się zestarzeć i ściemnieć ALE plamienia przed terminem @ są często spowodowane niskim poziomem progesteronu. Czy badałaś jego poziom kiedykolwiek po owulacji?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości