Mamy sierpniowe 2019 - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-02-26, 09:44   #3511
NiColQa14
Wtajemniczenie

GG do NiColQa14
Dot.: Mamy sierpniowe 2019

U nas Lekarz mówił, że jajek na razie nie widzi, ale jeszcze wszystko możliwe. Zobaczymy w najbliższy poniedziałek

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2019-02-26, 09:59   #3512
Paulina 87
Wtajemniczenie

To za kilka tygodni trzebaby zaktualizować naszą listę wątkową 👦👩
Stary 2019-02-26, 10:03   #3513
travis
Zakorzenienie

GG do travis

Macie imiona wybrane?

Sent from my E5823 using Tapatalk
Stary 2019-02-26, 10:31   #3514
mirabelka3690
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez travis Pokaż wiadomość
Macie imiona wybrane?

Mamy imiona dla jednego chłopca i dwoch dziewczyn. No ale prawdopodobnie bedzie dwoch chłopców i jesteśmy w bo nie mamy kompletnie pomysłu Nie potrafiny zdecydować co zjemy na obiad a co dopiero imie dla dziecka wybrac

Stary 2019-02-26, 10:59   #3515
Panna Migotka 86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zamknieta25 Pokaż wiadomość
A ja mieszkam na zadupiu i u nas żłobków brak. Jest w pobliskim mieście Ale tam najpierw biorą dzieci z tego miasta A potem innych więc tak na dobrą sprawę nie ma szans żeby dziecko się dostało.

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka
ze żłobkami jest własnie problem z dostępnością... u mnie w mieście tylko jeden państwowy i kilka prywatnych. Z miejscami lipa.
Z synem skorzystaliśmy z opcji oficjalnego zatrudnienia niani. Zarejestrowaliśmy teściową jako nianię, mieliśmy dopłatę do składek - czyli jej liczyło się jakby miała normalny etat do przyszłej emerytury, dzięki temu, że była "oficjalnie" to ja też mogłam skorzystać z dopłaty, wprawdzie niewielkiej, do pensji niani

Cytat:
Napisane przez Kocurasek Pokaż wiadomość
Ja niestety nigdy się tym nie interesowałam, ale słyszałam, że zaraz po urodzeniu trzeba ale nie wiem czy mnie straszą czy to prawda.

Siedzę i czekam na pobranie krwi, słabo mi już a tyle ludzi przede mną
ja bym zapytała pielęgniarek, a nie starych bab w kolejce, czy kobiety w ciąży mają pierwszeństwo. Ale chyba wszędzie mają

Cytat:
Napisane przez mirabelka3690 Pokaż wiadomość
Mamy imiona dla jednego chłopca i dwoch dziewczyn. No ale prawdopodobnie bedzie dwoch chłopców i jesteśmy w bo nie mamy kompletnie pomysłu Nie potrafiny zdecydować co zjemy na obiad a co dopiero imie dla dziecka wybrac

czasem jest tak, że jak dziecko się urodzi, to dopiero kojarzy się z jakimś imieniem

Witam nową mamę

u mnie też najprawdopodobniej będzie dziewczynka na ostatnim badaniu bardzo się kryła, ale udało się podejrzeć conieco za tydzien mam prenatalne i wtedy pewnie mi potwierdzą na 100%

dziś zapisałam się do szkoły rodzenia, zaczynam 2 kwietnia

ja się smieję, ze w tej ciązy tylko po lekarzach latam... ale fakt, w życiu chyba nie byłam tam przebadana jak teraz. Wczoraj mialam konsultacje kardiologa, chyba jeszcze nigdy nie miałam tak dokładnych badań serca, w sense ekg, echo serca, usg serca i tętnicy.
I nie, nie mam kłopotów kardiologicznych. Czasem podwyższone ciśnienie przed wiztyą, ale to na widok białego fartucha ale gin zalecił, żeby wymaganą konsultacje internistyczną zrobić u kardiologa wlasnie
Panna Migotka 86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-26, 11:10   #3516
Kocurasek
Zakorzenienie

Mamy sierpniowe 2019

Cytat:
Napisane przez Paulina 87 Pokaż wiadomość
Oo dobrze, że o płci zaczęłyscie, bo wlasnie miałam pytać czy te z was co maja tp na 1 połowę sierpnia znają juz płeć. My niestety nie a juz leci 17 tydzień. Zaczynam się frustrować haha

W ogole zauwazyłam taka zależność ze w 1 polowie sierpnia rodzi się więcej chłopcow tak 3 do 2 a w drugiej połowie więcej dziewczynek. Na mamusiach 2018 tez było podobnie. Zresztą sama znam sporo mężczyzn z rodziny (z czego 3-ech z bliskiej) i znajomych urodzonych 7, 10, 15 sierpnia.. A kobiety zadnej.. hm

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

To jak u mnie. W nocy jak rodziłam tylko moja jedna córcia , reszta panów
W środę potwierdzam drugą płeć.
Mój tż jest z 21 sierpnia i mam dwie koleżanki z 1 i 3 sierpnia

Cytat:
Macie imiona wybrane?

Nie mam ani jednego

Cytat:
Napisane przez Panna Migotka 86 Pokaż wiadomość
ja bym zapytała pielęgniarek, a nie starych bab w kolejce, czy kobiety w ciąży mają pierwszeństwo. Ale chyba wszędzie mają

Pielęgniarki są w tych pokoikach pobrań, wiec i tak musiałabym tam wejść żeby zapytać. A żeby tam wejść musiałabym to zrobić przed kimś kogo musiałabym wcześniej zapytać czy mogę.

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Edytowane przez Kocurasek
Czas edycji: 2019-02-26 o 11:11
Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-26, 12:49   #3517
Solony_karmel
Zadomowienie

Cytat:
Macie imiona wybrane?

Jeszcze nie, ale pojawiły się już typy Będziemy się bardziej zastanawiać po prenatalnych

Stary 2019-02-26, 12:55   #3518
Shiz
Zadomowienie

Cytat:
Macie imiona wybrane?

Imiona dla chlopcow moj mąż ma wybrane od jakichś 15 lat. Dla dziewczynek mamy kilka typów, ale czekamy do polowkowych jak dziewucha sie potwierdzi.

Tak sobie mysle, ze po polowkowych bede miala kupe roboty kupowanie ubranek, wystroj pokoiku, wymyslanie imion, robienie zabawek na szydelku, dalsze zamartwianie sie czy wszystko jest ok... raaaanyyyyy....

Stary 2019-02-26, 12:55   #3519
travis
Zakorzenienie

GG do travis

My mamy problem. Tz chce typowo angielskie np Logan a mi takie sie nie podobaja zupelnie

Stary 2019-02-26, 12:55   #3520
mirabelka3690
Zakorzenienie

Cytat:
ze żłobkami jest własnie problem z dostępnością... u mnie w mieście tylko jeden państwowy i kilka prywatnych. Z miejscami lipa.
Z synem skorzystaliśmy z opcji oficjalnego zatrudnienia niani. Zarejestrowaliśmy teściową jako nianię, mieliśmy dopłatę do składek - czyli jej liczyło się jakby miała normalny etat do przyszłej emerytury, dzięki temu, że była "oficjalnie" to ja też mogłam skorzystać z dopłaty, wprawdzie niewielkiej, do pensji niani

czasem jest tak, że jak dziecko się urodzi, to dopiero kojarzy się z jakimś imieniem

Witam nową mamę

u mnie też najprawdopodobniej będzie dziewczynka na ostatnim badaniu bardzo się kryła, ale udało się podejrzeć conieco za tydzien mam prenatalne i wtedy pewnie mi potwierdzą na 100%

dziś zapisałam się do szkoły rodzenia, zaczynam 2 kwietnia

ja się smieję, ze w tej ciązy tylko po lekarzach latam... ale fakt, w życiu chyba nie byłam tam przebadana jak teraz. Wczoraj mialam konsultacje kardiologa, chyba jeszcze nigdy nie miałam tak dokładnych badań serca, w sense ekg, echo serca, usg serca i tętnicy.
I nie, nie mam kłopotów kardiologicznych. Czasem podwyższone ciśnienie przed wiztyą, ale to na widok białego fartucha ale gin zalecił, żeby wymaganą konsultacje internistyczną zrobić u kardiologa wlasnie
Mozesz cos wiecej powiedziec o tym jak tesciowa zatrudniliscie? Bo chciałam tak zrobic z moim tatem. Do ilu lat musi byc dziecko? I ogólnie jak wygląda taka sprawa, bardzo ciekawy temat

Stary 2019-02-26, 13:47   #3521
klocki_LEGO
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marianna48 Pokaż wiadomość

Ja miałam robione 3d i płci nie znam . Mi lekarz mówił że 3d, 4d to taki bardziej bajer dla rodziców i lepiej "anomalie" widać na zwykłym usg, ale co lekarz to opinia.

.
Co najmniej dziwna dla mnie opinia. Jak mi robili USG w 12 tc to mierzyli bardzo konkretne parametry i mowili co oznacza co, np ze ta czesc jak jest wiesza, to jest wskazanie na zespol Downa itd. Tylko, ze mi USG nie robil moj gin, tylko poslal do specjalisty od prenatalnej

Cytat:
Macie imiona wybrane?
Mamy liste, ale zarowno ja jak i maz uwazamy, ze nie mozna nazwac dziecka bez zobaczenia go

Cytat:
My mamy problem. Tz chce typowo angielskie np Logan a mi takie sie nie podobaja zupelnie
Ja musialam wybierac imiona ktore brzmia w trzech jezykach, wiec w ogole dramat.

Cytat:
Napisane przez Shiz Pokaż wiadomość

Tak sobie mysle, ze po polowkowych bede miala kupe roboty kupowanie ubranek, wystroj pokoiku, wymyslanie imion, robienie zabawek na szydelku, dalsze zamartwianie sie czy wszystko jest ok... raaaanyyyyy....
Wlasnie ludzie sie dziwia, ze ja juz wybieram wozki itd, ale chcialabym pozalatwiac wszystko tego typu w drugim trymestrze, jak sie czuje w porzadku. W pierwszym czulam sie okropnie, a ostatni tez nie slynie z lekkosci. To wole teraz.

Edytowane przez klocki_LEGO
Czas edycji: 2019-02-26 o 13:49
klocki_LEGO jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-02-26, 13:52   #3522
travis
Zakorzenienie

GG do travis

Cytat:
Napisane przez klocki_LEGO Pokaż wiadomość
Co najmniej dziwna dla mnie opinia. Jak mi robili USG w 12 tc to mierzyli bardzo konkretne parametry i mowili co oznacza co, np ze ta czesc jak jest wiesza, to jest wskazanie na zespol Downa itd. Tylko, ze mi USG nie robil moj gin, tylko poslal do specjalisty od prenatalnej

Mamy liste, ale zarowno ja jak i maz uwazamy, ze nie mozna nazwac dziecka bez zobaczenia go

Ja musialam wybierac imiona ktore brzmia w trzech jezykach, wiec w ogole dramat.

Wlasnie ludzie sie dziwia, ze ja juz wybieram wozki itd, ale chcialabym pozalatwiac wszystko tego typu w drugim trymestrze, jak sie czuje w porzadku. W pierwszym czulam sie okropnie, a ostatni tez nie slynie z lekkosci. To wole teraz.
Tak ja tez w 3. Polski lotewski i angielski

Stary 2019-02-26, 13:57   #3523
klocki_LEGO
Rozeznanie

Cytat:
Tak ja tez w 3. Polski lotewski i angielski

piona hahaha. Ja stwierdzilam, ze przede wszystkim musi w hiszpanskim brzmiec, bo pierwsze nazwisko po ojcu bedzie miala. Teraz kilka lat temu wprowadzili, ze mozna dac piewrsze nazwisko matki. Chcialabym tak, ale sie nie kloce w sumie, niby mialobyc tak dla drugiego dziecka, ale teraz drugie stoi pod znakiem zapytanie wiec coz
Stary 2019-02-26, 14:01   #3524
biedronka19
Rozeznanie

Moja córka ma angielskie imię i drugie też będzie mieć. Tutaj mieszkamy i nie chce by ludzie 100 razy pytali jak literować. Chłopiec na 95% Nathan

Co do moich testów doktorka mówiła że w naszej krwi jest DNA z łożyska i czasami łożysko jest ok z normalnym DNA a dziecko już nie. Czy to się kiedyś skończy lol?

biedronka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-26, 16:47   #3525
Panna Migotka 86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mirabelka3690 Pokaż wiadomość
Mozesz cos wiecej powiedziec o tym jak tesciowa zatrudniliscie? Bo chciałam tak zrobic z moim tatem. Do ilu lat musi byc dziecko? I ogólnie jak wygląda taka sprawa, bardzo ciekawy temat

Nianie można zarejestrować od momenty zakończenia urlopu rodzicielskiego lub macierzyńskiego do końca roku szkolnego roku w którym dziecko kończy 3 lata. W praktyce: moj syn ze stycznia jest, ale rok szkolny trwa do końca sierpnia, wiec tak mieliśmy nianie, a od 1 września do przedszkola.
Procedura wyglada tak: podpisujesz umowę aktywizującą (wzory w necie) i w ciągu 7 dni idziesz do Zusu. Tam rejestrujesz siebie jako płatnika składek (tak jakbyś była pracodawca) i rejestrujesz nianie, czyli „pracownika”. Państwo (ZUS) pokrywa składki zrowotną, wypadkowa, rentowe i emerytalne (chorobowe są dobrowolne) dla pensji równej wynagrodzeniu minimalnemu. Jak wynagrodzenie na umówię jest niższe to dofinansowania nie ma, jak wyższe to dopłacasz różnice.
Dzięki takiej rejestracji niani normalnie leci staż pracy, liczy się do przyszłej emerytury. Jak opłaca ubezpieczenie chorobowe to ma normalnie prawo do L4.
Ty jako „pracodawca” nie masz dużo obowiązków, nie wystawiasz PIT, tylko niania się rozliczać na osobnym formularzu (i płaci podatek dochodowy), Ty tylko nudzisz dwa razy w roku wysłać deklaracje do ZUS - przy zmianie wynagrodzenia (jak ustawowo zmieniają minimalna pensje to tez) i w kwietniu jak się zmienia stawka wypadkowego.
Chyba wszystkie informacje
Ja nianie rejestrowała 3 lata temu, jakiś niedawno zmieniły się przepisy (nowelizacja ustawy tzw żłobkowej) i refundacja obejmuje tylko polowe kosztów ubezpieczeń. Ale to by trzeba sprawdzić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 2019-02-26, 16:52   #3526
mirabelka3690
Zakorzenienie

Cytat:
Nianie można zarejestrować od momenty zakończenia urlopu rodzicielskiego lub macierzyńskiego do końca roku szkolnego roku w którym dziecko kończy 3 lata. W praktyce: moj syn ze stycznia jest, ale rok szkolny trwa do końca sierpnia, wiec tak mieliśmy nianie, a od 1 września do przedszkola.
Procedura wyglada tak: podpisujesz umowę aktywizującą (wzory w necie) i w ciągu 7 dni idziesz do Zusu. Tam rejestrujesz siebie jako płatnika składek (tak jakbyś była pracodawca) i rejestrujesz nianie, czyli „pracownika”. Państwo (ZUS) pokrywa składki zrowotną, wypadkowa, rentowe i emerytalne (chorobowe są dobrowolne) dla pensji równej wynagrodzeniu minimalnemu. Jak wynagrodzenie na umówię jest niższe to dofinansowania nie ma, jak wyższe to dopłacasz różnice.
Dzięki takiej rejestracji niani normalnie leci staż pracy, liczy się do przyszłej emerytury. Jak opłaca ubezpieczenie chorobowe to ma normalnie prawo do L4.
Ty jako „pracodawca” nie masz dużo obowiązków, nie wystawiasz PIT, tylko niania się rozliczać na osobnym formularzu (i płaci podatek dochodowy), Ty tylko nudzisz dwa razy w roku wysłać deklaracje do ZUS - przy zmianie wynagrodzenia (jak ustawowo zmieniają minimalna pensje to tez) i w kwietniu jak się zmienia stawka wypadkowego.
Chyba wszystkie informacje
Ja nianie rejestrowała 3 lata temu, jakiś niedawno zmieniły się przepisy (nowelizacja ustawy tzw żłobkowej) i refundacja obejmuje tylko polowe kosztów ubezpieczeń. Ale to by trzeba sprawdzić.

Super dziękuję

Stary 2019-02-26, 16:57   #3527
Panna Migotka 86
Zadomowienie

Cytat:

No pewnie! To są decyzje które trzeba przemyśleć, pooglądać itd. A drugi trymestr jest najwygodniejszy po względem dolegliwości ciążowych.
Ja prawdopodobnie w tym tygodniu kupię wózek i możliwe ze fotelik. Dokładnie wiem czego chce, a szukam używanej gondoli, rzadko pojawiają się oferty tej gondoli (bez stelaża) wiec korzystam póki jest okazja

Stary 2019-02-26, 17:42   #3528
klocki_LEGO
Rozeznanie

Cytat:
No pewnie! To są decyzje które trzeba przemyśleć, pooglądać itd. A drugi trymestr jest najwygodniejszy po względem dolegliwości ciążowych.
Ja prawdopodobnie w tym tygodniu kupię wózek i możliwe ze fotelik. Dokładnie wiem czego chce, a szukam używanej gondoli, rzadko pojawiają się oferty tej gondoli (bez stelaża) wiec korzystam póki jest okazja
Wozek i lozeczko w ogole mnie wkurzyly. Wszedzie sa lozeczka duze, takie zawalidrogi. Chcielismy takie cosleeper, ale nie typu Chicco materialowe bo mam koty i podra. JEDNA, slownie JEDNA firma robi cosleepery, jeden model.

Z wozkiem to samo. Tu nikt nie uzwa wozka, bo sie nim nie da jezdzic. Chcielismy biegowy, ale sie okazalo ze nie da sie nawet z fotelikiem uzywac od narodzin. DObrze, ze w watku o wozkach ktos mi poradzil, ze sprzedaja do nich tez gondole, tylko teraz sprawdzam czy gondola Britax pasuje do wozka Bob.

Przy wozku i lozeczku zakupy wszystkiego innego to czysta przyjemnosc
Stary 2019-02-26, 17:58   #3529
biedronka19
Rozeznanie

Już wyprawka pełną parą. Ja przy córce takie duże zakupy typu wózek robiłam około 20 tygodnia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-02-26, 18:10   #3530
klocki_LEGO
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez biedronka19 Pokaż wiadomość
Już wyprawka pełną parą. Ja przy córce takie duże zakupy typu wózek robiłam około 20 tygodnia

Nie przeszkadzal ci ze stal w domu? Ja nie chce zwalidrogi przez 20 tygodni hehe
Stary 2019-02-26, 19:06   #3531
Kocurasek
Zakorzenienie

Ja się powoluuutku biorę za pokoik

25.08.2012

Aparatka

Stary 2019-02-26, 19:49   #3532
biedronka19
Rozeznanie

Cytat:
Nie przeszkadzal ci ze stal w domu? Ja nie chce zwalidrogi przez 20 tygodni hehe
Ja mam duży dom i dużo miejsca. Stał skręcony w pokoju dla gości

Stary 2019-02-27, 07:18   #3533
chica latina
Raczkowanie

Witam nową mamusię
Biedronka- to ja nie rozumiem jaki jest sens robienia badań Niffty, skoro i tak Pappa ważniejsze. Niezły zamet robia lekarze. Trzymam kciuki , pewnue wszystko jest ok. Daj znać jak tsm kolejne wizyty.

Dzisiaj zaczynam 15 tydzień i idę do lekarza po l4 i na usg. Trochę sie martwię , bo jestem plaska jak deska. Prawie 2 tygodnie kaszlalam i smarkalam. Wyłączyłam się malinami i imbirem. Chyba po prenatalnych badaniach tak odreagowalsm stres. Dam znać po wizycie. Jesli poznsm pleć to ruszam z kopyta i kupuję wyprawkę.
chica latina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 08:04   #3534
Kocurasek
Zakorzenienie

Mamy sierpniowe 2019

Cytat:
Napisane przez chica latina Pokaż wiadomość
Witam nową mamusię

Biedronka- to ja nie rozumiem jaki jest sens robienia badań Niffty, skoro i tak Pappa ważniejsze. Niezły zamet robia lekarze. Trzymam kciuki , pewnue wszystko jest ok. Daj znać jak tsm kolejne wizyty.

Dzisiaj zaczynam 15 tydzień i idę do lekarza po l4 i na usg. Trochę sie martwię , bo jestem plaska jak deska. Prawie 2 tygodnie kaszlalam i smarkalam. Wyłączyłam się malinami i imbirem. Chyba po prenatalnych badaniach tak odreagowalsm stres. Dam znać po wizycie. Jesli poznsm pleć to ruszam z kopyta i kupuję wyprawkę.

Zgadzam się z Tobą co do niftow. Tak samo mogą powiedzieć że owodnia ma ok dna a dziecko może nie mieć. Ja się z czymś takim nie spotkałam chyba, że to jest ten 0,01% właśnie. Trzymam kciuki, cokolwiek postanowisz
Ale dzisiaj dużo wizyt, ja tez idę poznać płeć drugiego
Ciesz się Kochana, że jesteś płaska, ja tam bym chciała

25.08.2012

Aparatka

Edytowane przez Kocurasek
Czas edycji: 2019-02-27 o 08:10
Stary 2019-02-27, 09:21   #3535
Marianna48
Zadomowienie

Dostałam telefon z przychodni że wyniki są do odbioru , jadę

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ----------

Cytat:
Co najmniej dziwna dla mnie opinia. Jak mi robili USG w 12 tc to mierzyli bardzo konkretne parametry i mowili co oznacza co, np ze ta czesc jak jest wiesza, to jest wskazanie na zespol Downa itd. Tylko, ze mi USG nie robil moj gin, tylko poslal do specjalisty od prenatalnej.
Tak, ale te wszystkie parametry, markery czyli przezierność karkowa, obecność kości nosowej, przepływy, tętno płodu mierzy się na USG 2d a nie na 3d. Żeby USG zostało uznane za prenatalne musi być wykonane przez lekarza z certyfikatem. Także chyba wszystkie z nas miały robione takie badanie. Niestety USG wszystkiego nie wykryje ponieważ 1/5 płodów wygląda "normalnie" mimo wady.

Cytat:
Napisane przez chica latina Pokaż wiadomość
Chica nie masz się czym przejmować , ja w pierwszej ciąży do 20 tygodnia chodziłam w spodniach sprzed ciąży, dopiero po 20 tc zaczął mi brzuszek się pokazywać. To normalne , napewno jesteś szczupła, mięśnie są silne , nie rozciągnięte a dziecko jeszcze malutkie
Ja teraz brzuch mam ale to jest brzuch który mi został po tamtej ciąży, po prostu teraz go nie ukrywam i nie ściskam.

Mam wynik nifty , wszystko ok , będzie chłopak .

Mogę zacząć wybierać imię, dla dziewczynki miałam a dla chłopca nie, ale to najmniejszy problem .
Marianna48 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-27, 09:43   #3536
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Dostałam telefon z przychodni że wyniki są do odbioru , jadę

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ----------

Tak, ale te wszystkie parametry, markery czyli przezierność karkowa, obecność kości nosowej, przepływy, tętno płodu mierzy się na USG 2d a nie na 3d. Żeby USG zostało uznane za prenatalne musi być wykonane przez lekarza z certyfikatem. Także chyba wszystkie z nas miały robione takie badanie. Niestety USG wszystkiego nie wykryje ponieważ 1/5 płodów wygląda "normalnie" mimo wady.

Chica nie masz się czym przejmować , ja w pierwszej ciąży do 20 tygodnia chodziłam w spodniach sprzed ciąży, dopiero po 20 tc zaczął mi brzuszek się pokazywać. To normalne , napewno jesteś szczupła, mięśnie są silne , nie rozciągnięte a dziecko jeszcze malutkie

Ja teraz brzuch mam ale to jest brzuch który mi został po tamtej ciąży, po prostu teraz go nie ukrywam i nie ściskam.

Mam wynik nifty , wszystko ok , będzie chłopak .

Mogę zacząć wybierać imię, dla dziewczynki miałam a dla chłopca nie, ale to najmniejszy problem .

Ale się cieszę hah, no czemu nie dziwne, że chłopak gratulacje

25.08.2012

Aparatka

Stary 2019-02-27, 09:45   #3537
Paulina 87
Wtajemniczenie

Marianna tutaj tez pogratuluje 👏

Tez bym chciała już wiedzieć. Aaaaa Do 8.03 chyba zniose jajo
Stary 2019-02-27, 09:58   #3538
Marianna48
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kocurasek Pokaż wiadomość
Ale się cieszę hah, no czemu nie dziwne, że chłopak gratulacje
Dziękuję

Ciepły listopad był i wszystkie okna pootwierały

Cytat:
Marianna tutaj tez pogratuluje 👏

Tez bym chciała już wiedzieć. Aaaaa Do 8.03 chyba zniose jajo
Dziękuję

Dasz radę, to już niedługo
Stary 2019-02-27, 10:03   #3539
Paulina 87
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuję

Ciepły listopad był i wszystkie okna pootwierały

Dziękuję

Dasz radę, to już niedługo
Hehe ale wiesz. .tez nie.mam pewnosci, ze dziecko sie ulozy jak trzeba. Bo to dzieciatko jest wyjątkowo leniwe.. córka to buszowała na kazdym usg strasznie pobudzona była nawet lekarz sie niepokoił i jak kręciła dupką to mozna juz było w 13 tc podejrzeć a teraz dzidziol leeeeeży plecami do usg za kazdym razem machnie rączką i tyle haha cos czuje ze sie wda w męża
Najpóźniej na połówkowym mam nadzieje, bo serio juz nie wyrabiam haha

Marianna ty za to Nifty to z wlasnej kieszeni 2 tysie płaciłaś???
Stary 2019-02-27, 10:08   #3540
Marianna48
Zadomowienie

Cytat:
Hehe ale wiesz. .tez nie.mam pewnosci, ze dziecko sie ulozy jak trzeba. Bo to dzieciatko jest wyjątkowo leniwe.. córka to buszowała na kazdym usg strasznie pobudzona była nawet lekarz sie niepokoił i jak kręciła dupką to mozna juz było w 13 tc podejrzeć a teraz dzidziol leeeeeży plecami do usg za kazdym razem machnie rączką i tyle haha cos czuje ze sie wda w męża
Najpóźniej na połówkowym mam nadzieje, bo serio juz nie wyrabiam haha

Marianna ty za to Nifty to z wlasnej kieszeni 2 tysie płaciłaś???
Moja córka też na USG szalała, a ta dzidzia już teraz wiemy że chłopska leżała i tylko nogą machała od niechcenia więc jeśli to może być wyznacznik to stawiam u Ciebie na synka

Tak , płaciłam , NFZ nie refunduje, a lekarze zalecają ehh
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości