![]() |
#3511 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy sierpniowe 2019
U nas Lekarz mówił, że jajek na razie nie widzi, ale jeszcze wszystko możliwe. Zobaczymy w najbliższy poniedziałek
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#3513 |
Zakorzenienie
|
Macie imiona wybrane?
Sent from my E5823 using Tapatalk
![]() |
#3514 |
Zakorzenienie
|
Mamy imiona dla jednego chłopca i dwoch dziewczyn. No ale prawdopodobnie bedzie dwoch chłopców i jesteśmy w
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#3515 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Z synem skorzystaliśmy z opcji oficjalnego zatrudnienia niani. Zarejestrowaliśmy teściową jako nianię, mieliśmy dopłatę do składek - czyli jej liczyło się jakby miała normalny etat do przyszłej emerytury, dzięki temu, że była "oficjalnie" to ja też mogłam skorzystać z dopłaty, wprawdzie niewielkiej, do pensji niani Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() czasem jest tak, że jak dziecko się urodzi, to dopiero kojarzy się z jakimś imieniem ![]() Witam nową mamę ![]() u mnie też najprawdopodobniej będzie dziewczynka ![]() ![]() dziś zapisałam się do szkoły rodzenia, zaczynam 2 kwietnia ![]() ja się smieję, ze w tej ciązy tylko po lekarzach latam... ale fakt, w życiu chyba nie byłam tam przebadana jak teraz. Wczoraj mialam konsultacje kardiologa, chyba jeszcze nigdy nie miałam tak dokładnych badań serca, w sense ekg, echo serca, usg serca i tętnicy. I nie, nie mam kłopotów kardiologicznych. Czasem podwyższone ciśnienie przed wiztyą, ale to na widok białego fartucha ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3516 | ||
Zakorzenienie
|
Mamy sierpniowe 2019
Cytat:
Mój tż jest z 21 sierpnia ![]() Nie mam ani jednego ![]() Cytat:
Pielęgniarki są w tych pokoikach pobrań, wiec i tak musiałabym tam wejść żeby zapytać. A żeby tam wejść musiałabym to zrobić przed kimś kogo musiałabym wcześniej zapytać czy mogę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
♥ 25.08.2012 Aparatka 08.04.2013 Damon Clear (góra) 18.11.2013 aparat metalowy mini (dół) Edytowane przez Kocurasek Czas edycji: 2019-02-26 o 11:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3517 |
Zadomowienie
|
Jeszcze nie, ale pojawiły się już typy
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#3518 |
Zadomowienie
|
Imiona dla chlopcow moj mąż ma wybrane od jakichś 15 lat. Dla dziewczynek mamy kilka typów, ale czekamy do polowkowych jak dziewucha sie potwierdzi.
Tak sobie mysle, ze po polowkowych bede miala kupe roboty ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#3519 |
Zakorzenienie
|
My mamy problem. Tz chce typowo angielskie np Logan a mi takie sie nie podobaja zupelnie
![]() Sent from my E5823 using Tapatalk
![]() |
#3520 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3521 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Mamy liste, ale zarowno ja jak i maz uwazamy, ze nie mozna nazwac dziecka bez zobaczenia go ![]() Cytat:
Wlasnie ludzie sie dziwia, ze ja juz wybieram wozki itd, ale chcialabym pozalatwiac wszystko tego typu w drugim trymestrze, jak sie czuje w porzadku. W pierwszym czulam sie okropnie, a ostatni tez nie slynie z lekkosci. To wole teraz. Edytowane przez klocki_LEGO Czas edycji: 2019-02-26 o 13:49 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3522 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sent from my E5823 using Tapatalk
![]() ![]() |
![]() |
#3523 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3524 |
Rozeznanie
|
Moja córka ma angielskie imię i drugie też będzie mieć. Tutaj mieszkamy i nie chce by ludzie 100 razy pytali jak literować. Chłopiec na 95% Nathan
Co do moich testów doktorka mówiła że w naszej krwi jest DNA z łożyska i czasami łożysko jest ok z normalnym DNA a dziecko już nie. Czy to się kiedyś skończy lol? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3525 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nianie można zarejestrować od momenty zakończenia urlopu rodzicielskiego lub macierzyńskiego do końca roku szkolnego roku w którym dziecko kończy 3 lata. W praktyce: moj syn ze stycznia jest, ale rok szkolny trwa do końca sierpnia, wiec tak mieliśmy nianie, a od 1 września do przedszkola. Procedura wyglada tak: podpisujesz umowę aktywizującą (wzory w necie) i w ciągu 7 dni idziesz do Zusu. Tam rejestrujesz siebie jako płatnika składek (tak jakbyś była pracodawca) i rejestrujesz nianie, czyli „pracownika”. Państwo (ZUS) pokrywa składki zrowotną, wypadkowa, rentowe i emerytalne (chorobowe są dobrowolne) dla pensji równej wynagrodzeniu minimalnemu. Jak wynagrodzenie na umówię jest niższe to dofinansowania nie ma, jak wyższe to dopłacasz różnice. Dzięki takiej rejestracji niani normalnie leci staż pracy, liczy się do przyszłej emerytury. Jak opłaca ubezpieczenie chorobowe to ma normalnie prawo do L4. Ty jako „pracodawca” nie masz dużo obowiązków, nie wystawiasz PIT, tylko niania się rozliczać na osobnym formularzu (i płaci podatek dochodowy), Ty tylko nudzisz dwa razy w roku wysłać deklaracje do ZUS - przy zmianie wynagrodzenia (jak ustawowo zmieniają minimalna pensje to tez) i w kwietniu jak się zmienia stawka wypadkowego. Chyba wszystkie informacje ![]() Ja nianie rejestrowała 3 lata temu, jakiś niedawno zmieniły się przepisy (nowelizacja ustawy tzw żłobkowej) i refundacja obejmuje tylko polowe kosztów ubezpieczeń. Ale to by trzeba sprawdzić. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3526 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3527 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No pewnie! To są decyzje które trzeba przemyśleć, pooglądać itd. A drugi trymestr jest najwygodniejszy po względem dolegliwości ciążowych. Ja prawdopodobnie w tym tygodniu kupię wózek i możliwe ze fotelik. Dokładnie wiem czego chce, a szukam używanej gondoli, rzadko pojawiają się oferty tej gondoli (bez stelaża) wiec korzystam póki jest okazja ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3528 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Z wozkiem to samo. Tu nikt nie uzwa wozka, bo sie nim nie da jezdzic. Chcielismy biegowy, ale sie okazalo ze nie da sie nawet z fotelikiem uzywac od narodzin. DObrze, ze w watku o wozkach ktos mi poradzil, ze sprzedaja do nich tez gondole, tylko teraz sprawdzam czy gondola Britax pasuje do wozka Bob. Przy wozku i lozeczku zakupy wszystkiego innego to czysta przyjemnosc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3529 |
Rozeznanie
|
Już wyprawka pełną parą. Ja przy córce takie duże zakupy typu wózek robiłam około 20 tygodnia
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3530 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3531 |
Zakorzenienie
|
Ja się powoluuutku biorę za pokoik
#3532 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3533 |
Raczkowanie
|
Witam nową mamusię
![]() Biedronka- to ja nie rozumiem jaki jest sens robienia badań Niffty, skoro i tak Pappa ważniejsze. Niezły zamet robia lekarze. Trzymam kciuki , pewnue wszystko jest ok. Daj znać jak tsm kolejne wizyty. Dzisiaj zaczynam 15 tydzień i idę do lekarza po l4 i na usg. Trochę sie martwię , bo jestem plaska jak deska. Prawie 2 tygodnie kaszlalam i smarkalam. Wyłączyłam się malinami i imbirem. Chyba po prenatalnych badaniach tak odreagowalsm stres. Dam znać po wizycie. Jesli poznsm pleć to ruszam z kopyta i kupuję wyprawkę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3534 | |
Zakorzenienie
|
Mamy sierpniowe 2019
Cytat:
Zgadzam się z Tobą co do niftow. Tak samo mogą powiedzieć że owodnia ma ok dna a dziecko może nie mieć. Ja się z czymś takim nie spotkałam chyba, że to jest ten 0,01% właśnie. Trzymam kciuki, cokolwiek postanowisz ![]() Ale dzisiaj dużo wizyt, ja tez idę poznać płeć drugiego ![]() Ciesz się Kochana, że jesteś płaska, ja tam bym chciała ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
♥ 25.08.2012 Aparatka 08.04.2013 Damon Clear (góra) 18.11.2013 aparat metalowy mini (dół) Edytowane przez Kocurasek Czas edycji: 2019-02-27 o 08:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3535 | ||
Zadomowienie
|
Dostałam telefon z przychodni że wyniki są do odbioru , jadę
---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Ja teraz brzuch mam ale to jest brzuch który mi został po tamtej ciąży, po prostu teraz go nie ukrywam i nie ściskam. Mam wynik nifty , wszystko ok , będzie chłopak . Mogę zacząć wybierać imię, dla dziewczynki miałam a dla chłopca nie, ale to najmniejszy problem ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3536 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale się cieszę ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3538 | |
Zadomowienie
|
Dziękuję
![]() Ciepły listopad był i wszystkie okna pootwierały ![]() Cytat:
![]() Dasz radę, to już niedługo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3539 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Najpóźniej na połówkowym mam nadzieje, bo serio juz nie wyrabiam haha Marianna ty za to Nifty to z wlasnej kieszeni 2 tysie płaciłaś??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3540 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak , płaciłam , NFZ nie refunduje, a lekarze zalecają ehh |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:20.