![]() |
#4321 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy sierpniowe 2019
ja teraz w 18 tygodniu, a w pierwszej ciąży jakoś po 20 tygodniu, spokojnie
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4322 |
Zakorzenienie
|
Z tymi ruchami niby z jednej strony dobrze bo wiadomo, ze z dzieckiem wszystko ok a z drugiej mozna niepotrzebnie wpasc w panike tak, jak ja, dzis rano. Maly zawsze sie ruszal jak sie budze, klade spac, albo po jedzeniu. Dzis rano sie obudzilam i nic. Po pol godziny, zjadlam slodkiego wafelka, wypilam kawe zbozowa z cukrem, polozylam sie na lewym boku (bo tak zalecaja jak sie nie czuje ruchow+ szklanka zimnego picia). Minelo kolejne pol godziny i dalej nic. Juz myslalam, ze bede dzwonic do szpitala ale nagle zaczal szalec...
Z corka tez czasem mialam takie przeboje, ze wszystko bylo ok az nagle przychodzil taki dzien, ze ruchow brak przez dluzszy czas i to w zaawansowanej ciazy. Tez musialam kombinowac ze slodkim, zimnym itd. |
![]() ![]() |
![]() |
#4323 |
Zakorzenienie
|
Ja musze sie zapisac do dentysty. ale czekam na karde upowazniajaca mnie do darmowych zabiegow przez 2 lata.
Nigdy nie korzystalam z zadnych przywilejow w tym kraju a podatki place ponad 12 lat i stwierdzilam ze skoro takie cos mi przysluguje to to wykorzystam ![]()
![]() |
#4324 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wcześniej czułam tylko takie pojedyncze "bulgotki", bardzo trudne do wychwycenia - podejrzewam, że jakbym pracowała, była na zakupach albo akurat robiła coś konkretnego, to w życiu bym tego nie wyłapała. Dzisiaj mam 17+4 i dopiero od kilku dni czuje to intensywniej, głównie zaraz po przebudzeniu i na wieczór przed snem. Nie są to takie oczywiste kopniaki, ale na tyle się to różni od wszystkich rzeczy, które do tej pory były mi znane, że jestem pewna, że to właśnie TO! Głównie czuje jak leżę na lewym boku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4325 |
Raczkowanie
|
a ja dzisiaj wybrałam sobie położną środowiskową. Podobno do 21 tc trzeba wybrać. Gdyby nie koleżanka to bym nawet nie wiedziała. Moja położna w ramach nfz oferuje szkołę rodzenia, kilka wizyt przed porodem i 6 po porodzie. Także jestem pozytywnie zaskoczona, nie spodziewałam się darmowej szkoły rodzenia. W okolicy same płatne. Po porodzie i 6 wizytach przekaże mnie do swojej pielęgniarki środowiskowej, która też będzie mnie odwiedzać.
I w końcu mogę napisać, że chyba też czuje już ruchy, mniej więcej od tygodnia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4326 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Napisz coś bliżej o położnej. Wydawało mi się, że będąc zapisaną do przychodni, tam od razu mam przypisaną położną. Wybierałaś swoją z przychodni, czy można wybrać jakąkolwiek? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4327 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4328 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie w przychodni niby jakaś jest, ale nie znam jej i żadnych opinii o niej nie słyszałam. Poza tym szkoły rodzenia na pewno nie organizuje. Wybrałam sobie inną położną, z innej miejscowości, która bez problemu dojeżdża. Poleciła mi ją koleżanka, która studiuje położnictwo. Poza tym z położną chyba i tak trzeba się samemu skontaktować, bo jeśli ktoś nie chodzi do lekarza na nfz to przecież oni nie wiedzą o ciąży. Tak mi się przynajmniej wydaje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4329 |
Wtajemniczenie
|
Hej wam
Ja czuje ruchy od kilku dni dopiero a dziś 19+1 W 1 ciąży czułam od ok.18t ale córka była bardziej ruchliwa Dzis wizyta.o 17.20 ![]() ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- O wyborze położnej pierwsze słyszę .. w 1 ciąży połozne zajmowały sie mną te co były w szpitalu a później do dziecka przyszła raz lub dwa razy po porodzie do domu położna z przychodni do której zapisałam córkę.. ja dla mnie to teraz nikt nie musi przychodzić. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4330 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To moja pierwsza ciąża, więc ja się cieszę, że mogę skorzystać ze szkoły rodzenia oraz dodatkowo z opieki położnej przed porodem. Zawsze to dodatkowa wizyta, na której położna sprawdza ktg, ostatnie wyniki badań i przebieg ciąży. Przy okazji dowiem się czegoś przydatnego, bo jestem zielona w temacie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4331 |
Rozeznanie
|
Jest dziewczynka
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4332 |
Rozeznanie
|
Będzie dziewczynka, limit chłopców wyczerpany haha
![]() ![]() |
![]() |
#4333 |
Zakorzenienie
|
Gratulacje!!!!!
Ja tak sie nastawilam na dziewczynke, i oczywiscie z chlopca sie ciesze, najwazniejsze ze zdrowwy etc ale raczej w ciagu pol roku po pierwszym bedziemy starac sie o dziewczynke....az do skutku! ![]()
![]() |
#4334 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4335 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4336 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja się bardzo cieszę, że moja dwójka okazała się chłopakami, bo baaardzo chciałam mieć syna ![]() Jakby mi kiedy odbiło i zaplanowałabym sobie jeszcze jedno dziecko, to już chciałabym dziewczynkę, ale patrząc na rodzinę narzeczonego, to raczej małe są szanse na to ;x |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4337 |
Zadomowienie
|
Biedronka gratuluję
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Co do położnej to zglebilam temat przy 1 ciąży to Wam napisze może się którejś z Was przyda. Każda kobieta z automatu ma zapisaną położoną i pielegniarkę tam gdzie jesteśmy zapisane do lekarza rodzinnego. Napewno raz do roku (a może dwa dokładnie nie pamiętam) można bezpłatnie zmienić lekarza rodzinnego, położoną i pielegniarkę, operacja nie jest trudna wypełnia się deklaracje wyboru i zostawia w wybranej przychodni, nie trzeba składać żadnych dokumentów o rezygnacji z poprzedniej połoznej. Każda z tych 3 osób może być w innej przychodni, niezależnie od siebie. Jesli nie dokonamy zmiany połoznej a jesteśmy w przychodni która mało się nami interesuje to tak owa Pani pojawi się u nas w domu po porodzie tak jak w przypadku Pauliny i na tym jej rola się skończy. Jeśli wybierzemy fajną położoną to możemy mieć bezpłatną szkole rodzenia, spotkania z położoną itp. W poprzedniej ciąży nie było szkoły rodzenia, ale miałam przed porodem dwukrotne spotkanie z położoną która uczyła mnie oddychać i opowiadała o porodzie, po porodzie była u mnie dwa razy w domu oraz miałam do niej numer i mogłam dzwonić ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#4338 |
Rozeznanie
|
Tż chyba potrzebuje kilka dni, bo chodzi markotny bardzo haha
![]() ![]() |
![]() |
#4339 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przejdzie mu
![]() ![]() |
![]() |
#4341 |
Zakorzenienie
|
To ja musze w koncu zmienić przychodnie. Bo jestem zapisana w innym mieście 50 km stąd, wole miec jednak miejscu.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#4342 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
#4343 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I aż trochę szkoda, bo położna w tamtej przychodni to złota kobieta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4345 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co do ruchów to ja czuje od ok 2 tygodni takie dziwne coś najbardziej mi to przypomina (jak nie raz dziewczyny pisały) jakby rybka plywała ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4346 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4347 |
Zakorzenienie
|
Mój nadal czeka az będzie mógł poczuć, a zobaczyć to juz w ogóle
#4348 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Póki co pozostaje mu cieszyć się z tego, że może przyłożyć ucho do brzucha i posłuchać jak młode bulgoczą ![]() A jak przyłoży ucho akurat jak są spokojne, to zaraz słyszę jak mówi "pobulgoczcie tatusiowi" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4349 |
Raczkowanie
|
Mój był w szoku a później sluchał bulgotek ale Młody sie uspokoił bo już cisza byla
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4350 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:39.