Zwi±zki, w których partner jest m³odszy. - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2019-04-01, 00:32   #1
syropklonowy
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 3

Zwi±zki, w których partner jest m³odszy.

Co s±dzicie o zwi±zkach, w których to ch³opak jest m³odszy? Chodzi mi o ró¿nicê wieku 3-5 lat, w przypadku ludzi na studiach/¶wie¿o po studiach, czyli w przedziale, powiedzmy, 20-28 lat; na przyk³ad on 20, ona 25; on 22, ona 27; on 21, ona 24 itd. Mam kilka pytañ:

1. Czy uwa¿acie, ¿e jest to ¶rednio widziane w spo³eczeñstwie, trochê wy¶miewane, ludzie siê dziwi±?
2. Czy waszym zdaniem takie relacje maj± racjê bytu, jak±kolwiek szansê?
3. Czy je¿eli dziewczyna wybiera sobie m³odszego ch³opaka, zamiast starszego o kilka lat jest niedojrza³a, niepowa¿na, bo "leci na gó.wniarza"?
4. W drug± stronê, tzn. starszy ch³opak i m³odsza dziewczyna jest to du¿o bardziej powszechne i akceptowane. Czy waszym zdaniem to dlatego, ¿e mê¿czy¼ni s± mniej powa¿ni i faktycznie pó¼niej dorastaj±?
5. Czy uzasadnione w takim wypadku s± teksty w stylu: "jak mamusia z synkiem", "co ona widzi w takim gó.wniarzu", "taka stara i taki m³ody" itd.?
6. Czy s±dzicie, ¿e takie relacje nie maj± przysz³o¶ci, bo ona sobie go wychowa, a pó¼niej on znajdzie jak±¶ w swoim wieku po paru latach?
7. I wreszcie, czy która¶ z was by³a w takim zwi±zku b±d¼ zna takie przypadki?

Zapraszam do dyskusji.
syropklonowy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 07:51   #2
Misiulki
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 16
Dot.: Zwi±zki, w których partner jest m³odszy.

Jak mamusia z synkiem w przypadku ró¿nicy kilku lat? Mo¿e by mnie to dziwi³o na etapie gimnazjum/liceum, pó¼niej to ju¿ moim zdaniem ¿adna ró¿nica. A sk±d spo³eczeñstwo ma wiedzieæ, ¿e ch³opak jest m³odszy, przecie¿ tego nie widaæ a¿ tak
Misiulki jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 07:55   #3
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 9 276

By³am w zwi±zku z ch³opakiem 3 lata m³odszym w³a¶nie kiedy ja by³am zaraz po studiach, a on na 3/4 roku - mo¿e wina egzemplarza, jaki mi siê trafi³, ale nie powtórzy³abym ju¿ tego. Mnie siê zdarza³o pracowaæ po 12 godzin, a on narzeka³, ¿e po 2 zajêciach jest zmêczony nie potrafili¶my siê dogadaæ, ale na ile to by³a kwestia wieku, a na ile charakterów - my¶lê, ¿e jednak to drugie mia³o zdecydowanie wiêkszy wp³yw a, i to ja odesz³am - bo nie chcia³o mi siê go "wychowywaæ"

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 08:10   #4
koriyoitama
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 8

Cytat:
Napisane przez syropklonowy Poka¿ wiadomo¶æ
Co s±dzicie o zwi±zkach, w których to ch³opak jest m³odszy? Chodzi mi o ró¿nicê wieku 3-5 lat, w przypadku ludzi na studiach/¶wie¿o po studiach, czyli w przedziale, powiedzmy, 20-28 lat; na przyk³ad on 20, ona 25; on 22, ona 27; on 21, ona 24 itd. Mam kilka pytañ:

1. Czy uwa¿acie, ¿e jest to ¶rednio widziane w spo³eczeñstwie, trochê wy¶miewane, ludzie siê dziwi±?
3. Czy je¿eli dziewczyna wybiera sobie m³odszego ch³opaka, zamiast starszego o kilka lat jest niedojrza³a, niepowa¿na, bo "leci na gó.wniarza"?
4. W drug± stronê, tzn. starszy ch³opak i m³odsza dziewczyna jest to du¿o bardziej powszechne i akceptowane. Czy waszym zdaniem to dlatego, ¿e mê¿czy¼ni s± mniej powa¿ni i faktycznie pó¼niej dorastaj±?
5. Czy uzasadnione w takim wypadku s± teksty w stylu: "jak mamusia z synkiem", "co ona widzi w takim gó.wniarzu", "taka stara i taki m³ody" itd.?
6. Czy s±dzicie, ¿e takie relacje nie maj± przysz³o¶ci, bo ona sobie go wychowa, a pó¼niej on znajdzie jak±¶ w swoim wieku po paru latach?

Zapraszam do dyskusji.
1. Ci co wymiewaja takie rzeczy raczej nic sob± ciekawego nie reprezentuja
2. Oczywi¶cie ¿e maj± szansê. Faktem jest jednak ze ogólnie relacje gdy jest du¿a ró¿nica wieku np wiêcej jak 5 lat, lub gdy jest ró¿nica 5 lat i jedno pisze maturê a drugie koñczy studia, s± bardzo trudnymi zwi±zkami, bo jest ró¿nica postrzegania ¶wiata. Dotyczy to zarow o starszego mê¿czyzny w zwi±zku jak i starszej kobiety w zwi±zku.

3. Z regu³y wybieramy partnerów na naszym poziomie dojrza³o¶ci. Bywa tak ¿e jest siê niedojrzalym i bierze m³odszego równie niedojrzalego, albo jest siê dojrza³a bardzo osoba i m³odsza od nas osoba jest równie dojrza³a. S± w koñcu mê¿czy¼ni co w wieku 18 lat mieszkaja sami i siê utrzymuj± a s± tacy co maj± 25 lat i samodzielnie utrzymywanie siê wykracza ich mo¿liwo¶ci bo nie s± odpowiednio do tego dojrzali.

4. Tak jest bardziej akceptowany starszy mê¿czyzna, ale to zosta³o chyba z dawnych czasów gdy 11 letnie dziewczynki mia³y za mê¿ów 40 letnich mê¿czyzn i by³o to ok. Pó¼niej ró¿nice wiekowe siê zmniejszaly wiêc po prostu przez tyle set lat jeste¶my do tego stanu przyzwyczajeni kulturowo.

5. Ci co krytykuja czyjes wybory w taki sposób s± lud¼mi ktorymi nie warto siê przejmowaæ bo pewnie ca³e ¿ycie tylko krytykuja innych i to jest ich hobby.

6. Mo¿e siê udaæ taki zwi±zek, a ryzyko ¿e m³odsza kobieta znajdzie sobie m³odszego lub rowiesnika mê¿czyznê jest takie samo wg mnie jak ryzyko gdy to mê¿czyzna jest m³odszy od kobiety.

7. By³am z rok m³odszym, spotyka³am siê te¿ z 2 lata m³odszym. Znam super ma³¿eñstwo z 3 dzieci gdzie mê¿czyzna jest 5 lat m³odszy.
koriyoitama jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 08:36   #5
_Max_
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 281

Cytat:

Zapraszam do dyskusji.
1. Kogo to obchodzi?
2. Tak. Ró¿nica wieku 3-5 lat to jak nic.
3. To samo co w 1.
4. Kto twierdzi, ¿e mê¿czy¼ni s± mniej powa¿ni i pó¼niej dorastaj±? Sk±d tak± ¶mieszn± teoriê wziê³a¶? Mo¿e z jakiego¶ kobiecego pisemka albo czyjego¶ wpisu na facebooku?
5. Wy¶miewanie kogo¶ rzadko mo¿e byæ uzasadnione.
6. Wychowa? Ty by¶ chcia³a wej¶æ w zwi±zek i wychowaæ mê¿czyznê jak psa? Je¶li spróbujesz jakiegokolwiek inteligentnego faceta wychowywaæ, to w³a¶nie z tego powodu odejdzie. Ró¿nica wieku nie bêdzie mia³a na to wp³ywu.
_Max_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 08:40   #6
Vanir410
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 159

Cytat:
Ludzie potrafi± siê ¶miaæ z wszystkiego, zale¿y od mody.

Cytat:
A dlaczego by nie ? Znam wiele takich par i s± szczê¶liwe. Na umys³owego gówniarza mo¿na trafiæ w ka¿dym wieku.

Cytat:
Wiek w tym przedziale nie ma a¿ tak du¿ego znaczenia. Ch³opak 20 letni mo¿e byæ bardziej ogarniêty ni¿ tej jej rówie¶nik 23. Tutaj nie ma zasady.

Cytat:
Nie zauwa¿y³am, aby zwi±zki, gdy dziewczyna jest kilka lat starsza by³y nieakceptowane. W doros³ym ¿yciu ta ró¿nica jest w wielu przypadkach niewidoczna.

Cytat:
Te kilka lat ró¿nicy to rzeczywi¶cie "jak mamusia"... szkoda komentowaæ.
A jak facet starszy, to tatu¶ wychowuje?

Cytat:
Co za bzdura.
Vanir410 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 08:48   #7
Dagunia
Komplikatorka

Wiadomo¶ci: 20 298

Cytat:

Zapraszam do dyskusji.
U mnie jest 6 lat ró¿nicy.

1. Nie spotka³am siê z takimi sytuacjami.
2. Gdybym tak nie uwa¿a³a to nie wchodzi³abym w to.
3. Nawet nie skomentuje.
4. Mia³am kilku facetów starszych, w moim wieku i m³odszych. Wiek nie ma nic wspólnego z dojrza³o¶ci±.
5. Bez komentarza... Takie teksty to jak ró¿nica wieku jest +20.
6. Nie, nie s±dzimy
7. Tak.

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2019-04-01, 09:12   #8
63b309f64a21e028d01c4e03f16459e915abac32
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 570

Cytat:
Po pierwsze - bardzo mi to lotto.
Po drugie - taka ró¿nica to ¿adna ró¿nica. Pff... wielkie mi co, faktycznie osoba starsza o 3 lata to ju¿ nie wiadomo jak dojrza³a? Przecie¿ to jest nic je¶li chodzi o dwudziestolatków.

1. W spo³eczeñstwie wiele rzeczy jest ¶rednio widzianych. Ale to ju¿ problem tego mitycznego "spo³eczeñstwa", a tak na prawdê po prostu jednostek w¶ciubiaj±cych nochale w nie swoje sprawy.

2. Tak± sam± jak wszystkie inne. Za du¿o zmiennych, ¿eby sprowadzaæ powodzenie b±d¼ nie do kwestii ró¿nicy wieku (i to tak mikrej).

3. Eee... nie?

I znowu - gówniarza... Bo ta parê lat starsza dziewczyna to ju¿ nie wiadomo jak doros³a - kolejna co ju¿ garsonkê do trumny szykuje przed trzydziestk±? Yhm...

4. No no, byle nie znowu zbyt du¿o starszy, bo spo³eczeñstwo tu te¿ bêdzie mieæ fochy.
Mniej powa¿ni i pó¼niej od kogo? Bo na pewno nie ode mnie.

5. Nie widzia³a s³oñca. Nie wiem jak inaczej skomentowaæ, ¿e o co¶ takiego pytasz. A uzasadnione jest mówienie innym, ¿e s± goopi, albo czy uzasadnione jest wtykanie komu¶ nosa pod ko³drê, czy komentowanie tego jakie majtki nosi?

6. Tak. Jak tylko minie ci termin przydatno¶ci do u¿ycia, najdalej ko³o trzydziestki. Btw - czemu ty chcesz kogo¶ wychowywaæ? Gdzie byli rodzice?

7. Nie. Ale jedn± znam. S³abo im siê uk³ada bo - uwaga - on mia³ parcie na rodzinê i dzieci, my¶la³, ¿e ze starsz± mu ³atwiej pójdzie, a ona kurcze staje okoniem.
63b309f64a21e028d01c4e03f16459e915abac32 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 09:14   #9
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 549

Cytat:
Nie wiem co to znaczy, ¿e co¶ jest "¶rednio widziane" w spo³eczeñstwie. Nie sposób tego zmierzyæ, bo ludzie, których to nie obchodzi, rzadko siê odzywaj±, a ci zdegustowani krzycz± najg³o¶niej.
Cytat:
Maj±.
Cytat:
Nie.
Cytat:
Nie.
Cytat:
Nie. Ludzi wygaduj±cych takie rzeczy klasyfikujê jako debili i eliminujê ze swojego towarzystwa.
Cytat:
Nie uwa¿am.
Cytat:
Znam takie przypadki i sama spotyka³am siê przez pewien czas z m³odszym facetem.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 09:16   #10
ginewrona
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 406

Taka ró¿nica to ¿adna ró¿nica.
https://www.youtube.com/watch?v=DFWQSYup8pk "O ró¿nicy wieku w zwi±zku"
ginewrona jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 09:58   #11
Antoiineette
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 826

Powiem tak.
Moim zdaniem nie tyle liczy siê wiek, co etap ¿yciowy na jakim siê znajdujemy i stopieñ dojrza³o¶ci.
By³am raz w zwi±zku, w którym co prawda nie by³o ró¿nicy wieku (byli¶my rówie¶nikami), ale znajdowalismy siê z pewnych powodów na ró¿nych etapach ¿yciowych. I tak on by³ w trakcie szko³y ¶redniej, a ja by³am na 2 roku studiów. Jego dzieñ wygl±da³ tak: i¶æ do szko³y, odbebnic te parê lekcji, szko³a ta nie nale¿a³a do elitarnych, wiêc nie mia³ tam za du¿o nauki i potrafi³ narzekaæ ca³y dzieñ na pracê domow± z matmy, podczas gdy mieszka³ z rodzicami, nie musia³ tak naprawdê o nic siê martwiæ, obiad mia³ codziennie podstawiony pod nos itp itd... W tym samym czasie ja studiowa³am do¶æ wymagaj±cy kierunek, po zajêciach sz³am do pracy, po pracy tonê³am w ksi±¿kach, a w miêdzyczasie jako ¿e nie mieszka³am ju¿ w domu rodzinnym musia³am sama sobie ugotowaæ, posprz±taæ, zrobiæ zakupy, zatroszczyæ siê czy wszystko co potrzebne mam, wyprasowac sobie rzeczy na nastêpny dzieñ itp itd, on w domu nie musia³ robiæ NIC, zero obowi±zków jakichkolwiek. A tymczasem potrafi³ mi ca³ymi dniami narzekaæ jak to on ma ciê¿ko i bagatelizowaæ moje studia, egzaminy, moj± pracê a nawet utrzymywaæ, ¿e ma gorzej ode mnie, bo zadanie domowe z matmy Jak siê domy¶lacie, ten zwi±zek nie przetrwa³.

So in America when the sun goes down and I sit on the old broken-down river pier watching the long, long skies over New Jersey (...), I think of Dean Moriarty, I even think of Old Dean Moriarty the father we never found, I think of Dean Moriarty.”
Antoiineette jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2019-04-01, 10:29   #12
NocnaWiedma
Lady in red.

Wiadomo¶ci: 67 023

Cytat:

Zapraszam do dyskusji.
1. Mnie znajoma wy¶mia³a jak randkowa³am z facetem trzy lata m³odszym, ale nie s±dzê by mia³a ona obrazowaæ spo³eczeñstwo, a ró¿nice do piêciu lat to przecie¿ ¿adne ró¿nice.
2. Oczywi¶cie, ¿e maj± racjê bytu.
3. Dojrza³o¶æ nie zale¿y od wieku.
4. Ró¿ni ludzie dojrzewaj± psychicznie w ró¿nych momentach, nie zale¿y to od p³ci.
5. Równie dobrze starsza osoba w zwi±zku mo¿e wygl±daæ na m³odsz±, szczególnie przy tak niewielkich ró¿nicach wieku, wiêc nie wiem sk±d osoby postronne mia³y by mieæ wiedzê, które ma ile lat.
6. Relacje gdzie kto¶ sobie próbuje wychowaæ drug± stronê zdarzaj± siê niezale¿nie od wieku i takie relacje s± toksyczne, wiêc powinny nie mieæ przysz³o¶ci.
7. Znam.
Stary 2019-04-01, 11:06   #13
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 18 061

Jezu. Przecie¿ ludzie miêdzy dwudziestka a trzydziestka czêsto wygl±daj± tak samo, trudno zgadn±æ, kto ma dok³adnie ile lat. A juz ró¿nicy 3-5 lat to w ogóle nie widaæ, chyba ¿e kto¶ wygl±da wyj±tkowo m³odo albo wyj±tkowo szybko zacz±³ siê starzec. Wiec sk±d to "spoleczenstwo" ma wiedzieæ, ¿e jest jaka¶ ró¿nica wieku i jaka?

980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 11:15   #14
Dagunia
Komplikatorka

Wiadomo¶ci: 20 298

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86659443]Jezu. Przecie¿ ludzie miêdzy dwudziestka a trzydziestka czêsto wygl±daj± tak samo, trudno zgadn±æ, kto ma dok³adnie ile lat. A juz ró¿nicy 3-5 lat to w ogóle nie widaæ, chyba ¿e kto¶ wygl±da wyj±tkowo m³odo albo wyj±tkowo szybko zacz±³ siê starzec. Wiec sk±d to "spoleczenstwo" ma wiedzieæ, ¿e jest jaka¶ ró¿nica wieku i jaka?

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Ja jestem starsza od swojego o 6 lat, a osoby które tego nie wiedz± mówi± ¿e to on starszy
Stary 2019-04-01, 11:44   #15
Mija62
uparta chmura

Wiadomo¶ci: 8 650

Mia³am faceta m³odszego o 7 lat. By³ tak samo durny jak i ci starsi

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-04-01, 11:47   #16
_Max_
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 281

Cytat:
Napisane przez Mija62 Poka¿ wiadomo¶æ
Mia³am faceta m³odszego o 7 lat. By³ tak samo durny jak i ci starsi
Gratulujê gustu.
_Max_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 11:56   #17
pempek
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 323

Ju¿ pisa³am gdzie¶ w innym w±tku, ze mój facet jest ode mnie 10 lat m³odszy.
Generalnie jeste¶my na podobnym etapie, w sensie, obydwoje pracujemy i utrzymujemy siê sami.
Z wygl±du ró¿nicy nie widaæ za bardzo

Je¶li chodzi o odbiór spo³eczeñstwa to raczej nie spotka³am siê z wy¶miewaniem, nawet moja mama nie krytykuje ró¿nicy wieku za bardzo, ale to pewnie dlatego ze moja prababcia by³a od pradziadka równie¿ 10 lat starsza i byli bardzo zgodna para

pempek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 12:08   #18
Epikea
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 244

Cytat:
1. Nie uwa¿am tak. Raczej wiêkszo¶æ nie interesujê siê sprawami innych.
2. Maj± szansê tak± sam± jak zwi±zek rówie¶ników, albo kiedy on jest starszy.
3. Wiek nie ma nic do dojrza³o¶ci (no chyba, ¿e on by³by nastolatkiem, ale to inna bajka).
4. Nie ma regu³y, kiedy mê¿czyzna doro¶nie. Jest to sprawa indywidualna. Jednak s±dzê, ¿e pewnie wiêkszo¶æ zwi±zków to taka, gdzie on jest starszy.
5. Nie.
6. Nie, w zwi±zku rówie¶niczym czy jak on jest starszy te¿ dochodzi do zdrady i wymiany "na m³odszy model".
7. Mój wujek by³ kiedy¶ z 20 lat starsz± kobiet± od siebie, ale siê rozstali. Ja osobi¶cie nie by³am.
Stary 2019-04-01, 12:17   #19
Mija62
uparta chmura

Cytat:
Napisane przez _Max_ Poka¿ wiadomo¶æ
Gratulujê gustu.
To dotyczy³o ogó³u mê¿czyzn nie tylko tych z którymi siê spotka³am

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2019-04-01, 12:19   #20
ruda_beksa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 823

A ja mam pytanie do autorki - dlaczego tak bardzo obchodzi ciê, co sobie pomy¶li „spo³eczeñstwo”? I to chyba ta bardziej chamska, ograniczona czê¶æ?

S± ludzie „w spo³eczeñstwie” dla których obrabianie innym ty³ka jest ogromn± frajd±. Facet jest m³odszy? Mamusia z synkiem, gówniarza jej siê zachcia³o. Facet jest starszy? O, przygrucha³ se m³ódkê.
Facet wiêcej zarabia? Wiadomo, polecia³a na kasê. Facet mniej zarabia? Utrzymanka se znalaz³a. Ci ludzie tacy s±. Pytanie tyko dlaczego ty siê na to ogl±dasz? Psy szczekaj± a karawana jedzie dalej. Naucz siê samodzielnego my¶lenia i umiejêtno¶ci olewania chamów, to bardzo przydatne.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 13:41   #21
Limonka2738
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 30 163

Chcia³abym miec wiêcej czasu, ¿eby móc siedzieæ i przejmowaæ siê takimi pierdo³ami.

Je¶li kto¶ zwraca na to uwagê, to szczerze zazdroszczê.

Nie wiem te¿ sk±d mia³abym wiedzieæ, jak± jest ró¿nica w wieku moich znajomych, je¶li mi sami tego jako¶ nie podkre¶l±.

Po skoñczeniu szko³y (tam to wiadomo, bo ktos chodzil do takiej i takiej klasy) nie pytam ludzi o wiek, to nie ma w sumie znaczenia.

Top secret Uczestnik ¶ci¶le tajnego rz±dowego programu badañ nad eksperymentaln± szczepionk± na malariê.
Limonka2738 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 17:00   #22
thirky
on tired little feet

Wiadomo¶ci: 6 200

Ja kiedy¶ siê spotyka³am z 3 lata m³odszym ch³opakiem, ¿a³ujê tego, ja bardzo lu¼no do tego podesz³am bo dla mnie to by³a po prostu kolejna osoba z któr± randkuje, a on by³ o wiele mniej do¶wiadczony, potraktowa³ to bardzo powaznie, zakocha³ siê, na szczescie siê zorientowa³am zanim go zrani³am mocniej. Tak by³o u mnie, nie mówiê ¿e to regu³a oczywi¶cie, kto¶ m³odszy mo¿e byæ ju¿ do¶wiadczony bardziej (szczególnie jest kto¶ ma 25 za³ó¿my a kto¶ 28), ale wi±zanie siê z bardzo m³od± osob± bêd±c starszym i bardziej do¶wiadczonym uwa¿am za z³e i bardzo mi g³upio ¿e tak zrobi³am

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 17:08   #23
kasiunia788742
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 903

Zwi±zek jak zwi±zek, co ma mi przeszkadzaæ? Naprawdê nic mi do tego czy kto¶ jest starszy od kogo¶ czy m³odszy.
Tak, znam tak± parê. ¯yj± i maj± siê dobrze.

Mniej patrzenia na innych, mniej my¶lenia "co ludzie powiedz±" a bêdzie siê lepiej ¿y³o. Bo tak naprawdê to co Ciebie obchodzi co sobie jaki¶ random pomy¶li?

Wys³ane z mojego SM-G950F przy u¿yciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 20:33   #24
Krasny99
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 84

Cytat:
Napisane przez thirky Poka¿ wiadomo¶æ
Ja kiedy¶ siê spotyka³am z 3 lata m³odszym ch³opakiem, ¿a³ujê tego, ja bardzo lu¼no do tego podesz³am bo dla mnie to by³a po prostu kolejna osoba z któr± randkuje, a on by³ o wiele mniej do¶wiadczony, potraktowa³ to bardzo powaznie, zakocha³ siê, na szczescie siê zorientowa³am zanim go zrani³am mocniej. Tak by³o u mnie, nie mówiê ¿e to regu³a oczywi¶cie, kto¶ m³odszy mo¿e byæ ju¿ do¶wiadczony bardziej (szczególnie jest kto¶ ma 25 za³ó¿my a kto¶ 28), ale wi±zanie siê z bardzo m³od± osob± bêd±c starszym i bardziej do¶wiadczonym uwa¿am za z³e i bardzo mi g³upio ¿e tak zrobi³am

Ale co ma do rzeczy wiek w tym przypadku który opisujesz?

Gdyby facet by³ starszy od Ciebie i te¿ siê zakocha³ to ju¿ nie by³o by Ci go ¿al?

Tu chyba w grê wchodzi kwestia waszego wzajemnego podej¶cia do siebie a nie wiek.

Wiek to tylko cyferki, w codziennym ¿yciu ma³o istotne. Spotyka³em ogarniête i dojrza³e 20-latki oraz dziecinne i niedojrza³e 40, wiêc totalnie nie zwracam na to uwagi.

Edytowane przez Krasny99
Czas edycji: 2019-04-01 o 20:34
Krasny99 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 21:01   #25
thirky
on tired little feet

Wiadomo¶ci: 6 200

Cytat:
Napisane przez Krasny99 Poka¿ wiadomo¶æ
Ale co ma do rzeczy wiek w tym przypadku który opisujesz?

Gdyby facet by³ starszy od Ciebie i te¿ siê zakocha³ to ju¿ nie by³o by Ci go ¿al?

Tu chyba w grê wchodzi kwestia waszego wzajemnego podej¶cia do siebie a nie wiek.
To mia³ wiek do rzeczy ¿e ch³opak mia³ mniej doswiadczenia i mniej relacji za sob± (tak, wiem, równolatek te¿ mo¿e mieæ mniej ni¿ ja, ale u m³odszego to bardziej prawdopodobne), czego ja kompletnie nie wziê³am pod uwagê, bo by³am przyzwyczajona do spotykania siê z bardziej do¶wiadczonymi lud¼mi

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 21:11   #26
7dbb9a5eb34dfbc92c949ff00120f6a0f5eee73b
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 135

Znam lub kiedy¶ zna³am chyba z 10 par (w rodzinie, s±siedzi, znajomi etc.), gdzie on by³/jest m³odszy, i nigdy nie s³ysza³am by mieli z tego powodu jakie¶ problemy, nikt nie komentowa³ w mojej obecno¶ci z³o¶liwie ani do nich ani gdy byli nieobecni. Ró¿nica wieku u nich od 1 roku do 20 lat.
7dbb9a5eb34dfbc92c949ff00120f6a0f5eee73b jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 21:17   #27
Mija62
uparta chmura

[1=7dbb9a5eb34dfbc92c949ff 00120f6a0f5eee73b;8666178 9]Znam lub kiedy¶ zna³am chyba z 10 par (w rodzinie, s±siedzi, znajomi etc.), gdzie on by³/jest m³odszy, i nigdy nie s³ysza³am by mieli z tego powodu jakie¶ problemy, nikt nie komentowa³ w mojej obecno¶ci z³o¶liwie ani do nich ani gdy byli nieobecni. Ró¿nica wieku u nich od 1 roku do 20 lat.[/QUOTE]

Te¿ zna³am kilka takich par i zawsze podawa³am je jako przyk³ad, ale wszystkie siê rozpad³y.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-04-01, 21:44   #28
Krasny99
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 84

Cytat:
Napisane przez thirky Poka¿ wiadomo¶æ
To mia³ wiek do rzeczy ¿e ch³opak mia³ mniej doswiadczenia i mniej relacji za sob± (tak, wiem, równolatek te¿ mo¿e mieæ mniej ni¿ ja, ale u m³odszego to bardziej prawdopodobne), czego ja kompletnie nie wziê³am pod uwagê, bo by³am przyzwyczajona do spotykania siê z bardziej do¶wiadczonymi lud¼mi

No ok, ale wiesz o tym ¿e liczba wcze¶niejszych relacji, do¶wiadczenie, ani tym bardziej wiek nie ma ¿adnego wp³ywu na to jak szybko i w kim kto¶ siê zakocha? Mo¿na mieæ 20 lat i nie byæ ani razu w zwi±zku i podchodziæ do nowych relacji na ch³odno, a mo¿na te¿ mieæ 50lat 200 partnerów/partnerek i zakochiwaæ/zauroczyæ siê w ka¿dym z kim siê aktualnie spotyka, i to nawet po pierwszym spotkaniu.

Z tym co jest bardziej prawdopodobne te¿ bym siê k³óci³, to nie zale¿y od wieku tylko bardziej od stylu ¿ycia/charakteru danej osoby. Znam sporo m³odszych od siebie ludzi którzy zmieniaj± partnerów/partnerki razem z miesi±cami w kalendarzu i znam te¿ starszych od siebie którzy ca³e ¿ycie s± tylko w jednym zwi±zku i poza nim nie mieli ¿adnych innych. I kto z nich ma wiêksze do¶wiadczenie i jaki to ma wp³yw?
Krasny99 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-01, 23:23   #29
stewardesa
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 9 515

Cytat:

Zapraszam do dyskusji.
1. Wybra³e¶ tak nieznacz±c± ró¿nicê wieku, ¿e nie wiem czy ktokolwiek by to zauwa¿y³. Je¶li chodzi o tych, którzy by o tym wiedzieli i uwa¿ali to za temat do dyskusji, to jest to typ ludzi, który i tak zawsze ma ze wszystkim problem i wszystko go dziwi.

2. Tak± sam± jak ka¿de inne. Chyba ¿e masz na my¶li siebie, to przy takich w±tpliwo¶ciach - ¿adnej.

3. Dojrza³o¶æ nie ma nic wspólnego z wiekiem i jej definicja jest subiektywna.

4. To mo¿e mieæ znaczenie tylko w wieku dojrzewania, bo co by to oznacza³o w praktyce u doros³ych? ¯e gdyby oboje mieli 25 lat, to ona by by³a trochê bardziej jak np. 28-latka, a on bardziej jak 22-latek? Czyli jaki?

5. "Jak mamusia z synkiem" przy 5 latach ró¿nicy? Kiedy ona go urodzi³a? Co ci ludzie maj± w g³owach? Z kim Ty siê zadajesz?
Pozosta³e teksty te¿ wydaj± siê absurdalne przy takim bzdecie.

6. My¶lê, ¿e skoro dla niego te kilka lat ma takie znaczenie, to powinien siê spotykaæ z rówie¶niczkami.

7. W zwi±zku nie. Nie wiem czy znam, kompletnie bym na to nie zwróci³a uwagi.
stewardesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-04-02, 00:15   #30
Cinderella5x
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 302

Zapraszam do dyskusji.

Ja powiem tak:

Znam dwie pary, gdzie roznica wieku wynosi odpowiednio 15 i 20 lat. Obie pary sa szczesliwe. Jedna jest ze soba 22 lata, maja dzieci, nikogo nie obchodzi, ile lat maja i kto jest starszy.
Druga para to moi sasiedzi, ona ma 67 lat, on 47. Czy widac roznice wieku? Owszem. Czy wplywa to nasze relacje albo ich relacje z innymi sasiadami? Nie, i nigdy nie zauwazylam, zeby dla kogoklwiek mialo to znacznie. Jej dzieci (wspolnych nie maja) i wnuki akceptuja zwiazek bez zastrzezen. Tak samo jego mama. Oni z kolei sa razem od 19 lat.

Jesli ktos ma z tym problem, to juz jego sprawa a nie nie tych szczesliwych par. Oni sobie zyja i otoczeniem sie nie przejmuja.
Dlatego osobiscie sadze, ze wiek nie ma znaczenia, Znaczenie ma to, jaki czlowiek jest.

PS. Przepraszam za brak polskich liter, ale nie mam ich zainstalowanych an tym komputerze.

"But what is truth, Not easy to define,
We both have truths, Are yours the same as mine?"
Cinderella5x jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2019-04-13 23:13:12

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:46.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.