|
|
#2551 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wymarzony pierścionek - część X
pomidorowa: robię wywar jak na rosołek (ale wiem, że się robi też bez mięsa na bulionowej kostce, nie próbowałam nigdy), tylko np z 1 lub 2 skrzydełek z kurczaka.
Gotuję chwilę, po czym zbieram "szumowiny", które się utworzyły na górze. Dodaję łyżkę "ziarenek smaku", włoszczyznę : marchewka etc. Potem wyciągam mięso (owe skrzydełka, bo u nas nikt tego jadł nie będzie, a takie ugotowane bez niczego zjada kot) dodaję: i teraz 2 wersje: * albo koncentrat pomidorowy * albo: pomidory bez skórki siekam, duszę na wolnym ogni z bazylią sypką, ewentualną cebulką. Od czasu do czasu rozdrabniam łyżką. Poem wrzucam do garnka z zupą albo ten przecier, albo pomidory. Dodaję do tego troszkę cukru. (łyżeczka) Zupka się gotuje dalej, przed końcem gotowania dodaję albo bazylię lub pietruszkę (kostki). Wyłączam gaz. Zupa stygnie. Jeśli chce zabielić : do kubka daję troszkę zupy, dodaję śmietanę (12%), mieszam to razem. Do zupy (ale nie wrzątku) wlewam zawartośc kubka (dzięki temu śmietana się nie zetnie) I koniec. Podaję przybraną pietruszką lub bazylią z makaronem.
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M |
|
|
|
#2552 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kiedyś piłam tylko zieloną herbatę, dosłownie na litry, ale któregoś dnia żołądek jej nie przyjął. Po prostu koniec, więcej już jej nie wypiłam, bo na sam zapach... mam odruch wymiotny. Nie wiem, przepiłam się?
|
|
#2553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Moja koleżanka po kilku latach jedzenia instantów zaczaiła, że to co po nich czuje nie jest normalne tylko patologiczne i teraz twierdzi, że bez tych świństw czuje się o niebo lepiej.
|
|
|
|
|
#2554 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Zrobię obydwie wersje. Jutro jedną, na drugi dzień drugą. Tż sie ucieszy!
|
|
#2555 |
|
Zakorzenienie
|
Hania, zainspirowałaś mnie tą pomidorowo - paprykową.
Zupełnie tak samo się robi, tylko dodaje z pomidorami? Czy tylko ja robię pomidorówkę na wywrze z mięska? (pewnie znowu za tłuste dla was )
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M |
|
|
|
#2556 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
te sałatki co opisałam są naprawdę treściwe, a połączenie tuńczyka z białym serem jest pycha Spróbuj to wciąga ![]() A zamiast tuńczyka można też dodać jakiejś szynki np. jadłaś szynkę z białym serem ? Ja uwielbiam Cytat:
Oj nie, ja wymiękam z miksowaniem, dziecku nawet nie miksowałam ![]() Ja nie dodaję cukru do zup Madlen ja wszystkie zupy robię na kurczaku lub indyku, ale wylewam pierwszy wywar jak się zagotuje, wtedy i jest mniej tłuste a po drugie nie trzeba zbierac śmieci z zupy Zalewam od nowa zmienioną wodą i gotuję od nowa Wtedy jest cacy, mojej mamie na diecie tak zalecili
|
||
|
|
|
#2557 |
|
Zakorzenienie
|
błęda zrobiłam, jak napisałam o duszeniu pomidorów, to miałam na myśli czosnek, nie cebulkę.
I bazylia nie jest konieczna, może byc pietruszka po prostu, ja mam na jej tle skrzywienie:d Dla pokrzepienia dodam, że w chwili ślubu umiałam ugotowac jedynie rosół, a potem się okazalo, że w takim razie umiem wszystkie zupy i mozna fantazjować. Jeszcze nigdy nie było tak, żeby mi się coś nie udało
|
|
|
#2558 |
|
Zadomowienie
|
Haneczko a moge prosic Twoj przepis na makaron ze szpinakiem?
Kiedys jadlam szpinak ale tak zwyczajnie, jajko, szpinak i pomidor nic wielkiego. chcialabym sprobowac czegos innego Diana: mysle ze jak zjesz kromke pelnoziarnistego z plasterkiem zoltego sera, na to pomidor albo ogorek to nic sie nie stanie byle nie jesc codzinnie samego sera non stop..Co do pomidorowej to ten Twoj rosol moze byc baza do pomidorowej ![]() dodaje zieleninki troche, marchewki, moze byc na piersi gotowany a czasem moja mama bez zadnego miesa robi ![]() Myslisz co jeszcze na obiad? Ryz gotujesz, wczesniej sobie robisz piers z kurczaka, moze byc duszona albo na oliwie z oliwek , pokrojona na kawalki i na patelni. Do tego dodajesz warzywa na patelnie i normalnie niebo w gebie mysle ze wersja z makaronem pelnoziarnistym tez moze byc
|
|
|
|
#2559 |
|
Zakorzenienie
|
Ale dajemy dzisiaj czadu z tematem
Normalnie nie nadążam
|
|
|
|
#2560 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2561 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2562 |
|
Zakorzenienie
|
Ja lubię jeszcze zupę ogórkową z marchewką i ziemniakami. TŻ uwielbia,więc często robię... i zaczęłam też uwielbiać
|
|
|
|
#2563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Acha, jeśli chodzi i sałatki, uwielbiam przyprawę kamisa do sałatek fit, czy jakoś tak, nazywa się jakaś energetyzująca chyba. Są w każdym razie ze 4 rodzaje a ta jest z ziarnami słonecznika, pyszna |
|
|
|
|
#2564 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale ten indyk wedruje do tej drugiej wody tak? Dorinko a moglabys jeszcze raz wkleic? Nie moge znalezc ![]() Diana co do herbaty, moze faktycznie organizm poczul ze ma dosc i sie zbuntowal.
|
|
|
|
|
#2565 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Od tej przyprawy KAMISA ( wcześniej pomylilam, że Knorra) jestem uzależniona ![]() Cytat:
Anitko ale co wkleić ? bo nie zrozumiałam
|
||
|
|
|
#2566 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W oleju tuńczyka w ogóle nie lubię. |
|
|
|
|
#2567 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2568 |
|
Zadomowienie
|
Hihi przepis na tego tunczyka z serem bialym
|
|
|
|
#2569 |
|
Zakorzenienie
|
A propos bardziej sycących sałatek, ja jakiś czas temu zrobiłam taka z makaronu i zniknęła w 2 minuty
![]() Gotowany makaron, gotowane piersi z kurczaka pokrojone w 'kostkę', pokrojone suszone pomidory i gotowane brokuły. Wszystko zalane oliwą z oliwek z dodatkiem przypraw różnych i czosnku... Pychota...
|
|
|
|
#2570 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Mniam mniam!
|
|
|
|
|
#2571 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie lubię zup na mięsie wolę na rosołku takim z knora
moja mam niestey na mięsiwie robi i Tadzik też![]() ja kocham brokuły i szpinak
|
#2572 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2573 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2574 |
|
Wtajemniczenie
|
Mniam
Jakie tematy U mnie dziś placki ziemniaczane, czyli niezdrowo i tlusto Ale takie jedzonko jest najlepsze hehe Zaraz idę obierać i ścierać ziemniaczki![]() A do pomidorowej dobry jest koncentrat pmidorowy z ziołami Pyszna zupka wtedy wychodzi![]() Za to salatkę kocham z tuńczyka z czerwoną fasola i grecką z oliwkami i dużą ilością fety, pomidorków, mniam ![]() I mam swoje małe dziwactwo Od okolo 7-8 lat nie piję herbaty Wszyscy się dziwią i mówią, że dziwna jestem A może ktoś ma tak jak ja albo zna kogoś takiego? Ale jak mówią "Nie wstydźmy się naszych dziwactw, to one czynią nas wyjątkowymi...
|
#2575 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Miksowanie to zaden problem. Mam zyrafę mozna miksowac w garze jak zupa jeszcze na gazie stoi ![]() A z myciem nie ma problemu bo jest to tylko jedno ostrze ![]() Cytat:
Nie wszystkie zupy pozatym miksuję. Czasem miksuję tylko do połowy ze tak powiem. W niedzielę robial cukiniową..wyszla taka .Miała zielonkawy kolor i aksamitny smak ale cale kawalki cukini tez w niej plywaly. Od tych rozmwo o jedzeniu poszłam po ciastko francuskie ze szpinakiem i kefir (to francuskie mega kaloryczne ale co tam - nie zaszkodzi).Anitko sos szpinakowy to banał. Mrozony szpinak wrzucam do gara, podgrzewam do rozmrozenia, dodaję czosnek i smietanę. Gotowe. czasem dodaję jeszcze uduszona szynkę z cebulka, ser mozzarella, pieczarki tez zaleznie od tego co ma w lodowce. Ja strasznie kombinuję z jedzeniem. Nic nie gotuję z przepisu...nawet jak na cos mam przepis to i tak totalnie go zmieniam. Często ktoś o jakiś przepis na coś mnie pyta. Ja mowie -to bierzesz, to wrzucasz smarzysz i tyle. Nie umiem odpowiadac na pytania ile czego, ile soli, jakie przyprawy...ja po prostu gotuje i jestem w kuchni jak burza
|
|
#2576 | ||
|
Zakorzenienie
|
O.K zacytuję się poniżej
Cytat:
Lubię dodawać do sałatek wszelkie ziarna, słonecznik, dynia, albo orzechy włoskie ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2577 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. NIe potrafię go doprawić czy coś . Próbowałam ze śmietaną (w akcie desperacji), z jajkiem... Ale nic mi nie leży .Cytat:
) twierdzi, że całe warzywa bardziej sycą, a kremy zakłamują swoją ilość że tak to ujmę .
|
||
|
|
|
#2578 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zresztą ja strasznie papuguję po różnych knajpach, gdzieś coś zjem i próbuję zrobić to sama, zazwyczaj wszystko mi się udaje więc eksperymentom nie ma końca Anitko mnie najbardziej smakuje, jak wezmę do mrożonego szpinaku chyba Frosty (ze śmietaną ) dodaje ser pleśniowy-rozpuszczam i wwrzucam na koniec do szpinaku - to jest dopiero czad do tego tylko makaron i wszyscy wymiękają (Ci co lubią szpinak)
|
|
|
|
|
#2579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2580 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:18.

wzdyma i czuje sie okropnie... Dlatego unikam tego typu rzeczy. Tz sie smieje ze mam strusi i delikatny zoladek 
Albo warzywa na patelnie, naprawde sa smaczne i mozesz ziola do nich dodac, zrobic na oliwie z oliwek 

. Moja koleżanka po kilku latach jedzenia instantów zaczaiła, że to co po nich czuje nie jest normalne tylko patologiczne i teraz twierdzi, że bez tych świństw czuje się o niebo lepiej.
)