Wymarzony pierścionek - część X - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-20, 13:39   #2551
Madlen__18
Zakorzenienie

Dot.: Wymarzony pierścionek - część X

pomidorowa: robię wywar jak na rosołek (ale wiem, że się robi też bez mięsa na bulionowej kostce, nie próbowałam nigdy), tylko np z 1 lub 2 skrzydełek z kurczaka.
Gotuję chwilę, po czym zbieram "szumowiny", które się utworzyły na górze. Dodaję łyżkę "ziarenek smaku", włoszczyznę : marchewka etc.
Potem wyciągam mięso (owe skrzydełka, bo u nas nikt tego jadł nie będzie, a takie ugotowane bez niczego zjada kot)
dodaję: i teraz 2 wersje:
* albo koncentrat pomidorowy
* albo: pomidory bez skórki siekam, duszę na wolnym ogni z bazylią sypką, ewentualną cebulką. Od czasu do czasu rozdrabniam łyżką.

Poem wrzucam do garnka z zupą albo ten przecier, albo pomidory.
Dodaję do tego troszkę cukru. (łyżeczka)

Zupka się gotuje dalej, przed końcem gotowania dodaję albo bazylię lub pietruszkę (kostki).
Wyłączam gaz. Zupa stygnie.
Jeśli chce zabielić : do kubka daję troszkę zupy, dodaję śmietanę (12%), mieszam to razem. Do zupy (ale nie wrzątku) wlewam zawartośc kubka (dzięki temu śmietana się nie zetnie)

I koniec.
Podaję przybraną pietruszką lub bazylią z makaronem.
i mów mi dobrze, nie mów mi źle
rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb
okrytą w obwolutę twoich ramion i ud
czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż
i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój"

M
Madlen__18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 13:39   #2552
DianaM
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ANITKA79 Pokaż wiadomość
Takze nie moge takich rzeczy jesc, bo mnie zaraz zoladek boliwzdyma i czuje sie okropnie... Dlatego unikam tego typu rzeczy. Tz sie smieje ze mam strusi i delikatny zoladek

Diana, a moze warzywa pokochaj w salatkach? Moze sie przelamiesz i beda ci smakowac Albo warzywa na patelnie, naprawde sa smaczne i mozesz ziola do nich dodac, zrobic na oliwie z oliwek

Ja robie taka surowke sobie : kapusta pekinska, groszek zielony, pomidor, kukurydza , serek feta light czasem i troche oliwy z oliwek .. Syte i smaczne, a do tego witaminy.
Ogorki zamiast ze smietana z jogurtem naturalnym, a jak lubisz zupy zabielane to tez mozesz jogurtem

A pilas zielona herbate? Ja ja uwielbiam tak jak niektore z dziewczyn na tym watku
Sałatka kojarzy mi sie od razu z sałatą. Uwielbiam robić bo tak ładnie kolorowo wygląda i pachnie, ale sałata...fuj!!!
Kiedyś piłam tylko zieloną herbatę, dosłownie na litry, ale któregoś dnia żołądek jej nie przyjął. Po prostu koniec, więcej już jej nie wypiłam, bo na sam zapach... mam odruch wymiotny. Nie wiem, przepiłam się?
Stary 2008-08-20, 13:42   #2553
Poemi
Zakorzenienie

Cytat:
Takze nie moge takich rzeczy jesc, bo mnie zaraz zoladek boliwzdyma i czuje sie okropnie... Dlatego unikam tego typu rzeczy. Tz sie smieje ze mam strusi i delikatny zoladek
Mnie nie boli, ale cały czas czuję taki dyskomfort od niego. Z tego co wiem to dużo osób tak ma, ale nie zwraca na to uwagi bo ogólnie się trują jedzeniem i takie rzeczy są dla niech normą . Moja koleżanka po kilku latach jedzenia instantów zaczaiła, że to co po nich czuje nie jest normalne tylko patologiczne i teraz twierdzi, że bez tych świństw czuje się o niebo lepiej.
Poemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 13:43   #2554
DianaM
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Generalnie wszystkie zupy gotuję tak samo. Co tam wrzucę to tylko kwestia fantazji

Zawsze na poczatek dusze podstawowe warzywa tj..marczewka, pietruszka, por, seler.
Na nieduzy garczek 1 marchew, 1 pietruszka, kawalek selera i kawalek pora.
To wszystko oczywiscie myje kroję i wrzucam do gara. Dodaje troszkę oliwy i duszę.
Jezeli zupę robię ze swierzych pomidorów - biorę pomidory- duzo bo lubię pomidorowkę kwasna i mocno pomidorową) parzę gorąca wodą zdejmuję skorkę kroję na cząstki i wrzucam do tych warzyw.
Jezeli mam gotowe pomodory w kartonie po prostu wylewam.

To wszystko jak zabulgota zalewam wrząca wodą.
Dodaję kostkę rosolowa, pieprz, liśc laurowy, ziele angielskie i KONIECZNIE cukier (inne przyprawy w zaleznosci od tego jaki zupa ma miec charakter)

Ja miksuję na koniec bo nie lubię jak mi te marchewki plywają

Robię rożne wariacje pomidorowki...czasem dodaję jeszcze papryke z tymi podstawowymi wrzywami (robi sie pomidorowo- paprykowa)
Ostatnio dodąlam cukinię, kiedys bakłażana.

Czasem dla zagęszczenia dodaję 2 ziemniaki.

Jak chcę mniej pomidorową to dodaję jogurt naturalny.
Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość
pomidorowa: robię wywar jak na rosołek (ale wiem, że się robi też bez mięsa na bulionowej kostce, nie próbowałam nigdy), tylko np z 1 lub 2 skrzydełek z kurczaka.
Gotuję chwilę, po czym zbieram "szumowiny", które się utworzyły na górze. Dodaję łyżkę "ziarenek smaku", włoszczyznę : marchewka etc.
Potem wyciągam mięso (owe skrzydełka, bo u nas nikt tego jadł nie będzie, a takie ugotowane bez niczego zjada kot)
dodaję: i teraz 2 wersje:
* albo koncentrat pomidorowy
* albo: pomidory bez skórki siekam, duszę na wolnym ogni z bazylią sypką, ewentualną cebulką. Od czasu do czasu rozdrabniam łyżką.

Poem wrzucam do garnka z zupą albo ten przecier, albo pomidory.
Dodaję do tego troszkę cukru. (łyżeczka)

Zupka się gotuje dalej, przed końcem gotowania dodaję albo bazylię lub pietruszkę (kostki).
Wyłączam gaz. Zupa stygnie.
Jeśli chce zabielić : do kubka daję troszkę zupy, dodaję śmietanę (12%), mieszam to razem. Do zupy (ale nie wrzątku) wlewam zawartośc kubka (dzięki temu śmietana się nie zetnie)

I koniec.
Podaję przybraną pietruszką lub bazylią z makaronem.
Dziękuję
Zrobię obydwie wersje. Jutro jedną, na drugi dzień drugą. Tż sie ucieszy!
Stary 2008-08-20, 13:43   #2555
Madlen__18
Zakorzenienie

Hania, zainspirowałaś mnie tą pomidorowo - paprykową.
Zupełnie tak samo się robi, tylko dodaje z pomidorami?
Czy tylko ja robię pomidorówkę na wywrze z mięska?

(pewnie znowu za tłuste dla was)

M
Stary 2008-08-20, 13:45   #2556
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
dzięki dorinka, właściwie lubię wszystkie rzeczy, które wymieniłaś, tylko jakoś mam zawsze wrażenie, że jak zjem jakąś sałatkę, to ona taka nie treściwa i jeść mi się potem chce.
Zainteresowało mnie połączenie tuńczyka i twarogu, nigdy tak nie próbowałam
Miskowa co Ty te sałatki co opisałam są naprawdę treściwe, a połączenie tuńczyka z białym serem jest pycha Spróbuj to wciąga
A zamiast tuńczyka można też dodać jakiejś szynki np. jadłaś szynkę z białym serem ? Ja uwielbiam

Cytat:
Generalnie wszystkie zupy gotuję tak samo. Co tam wrzucę to tylko kwestia fantazji

Zawsze na poczatek dusze podstawowe warzywa tj..marczewka, pietruszka, por, seler.
Na nieduzy garczek 1 marchew, 1 pietruszka, kawalek selera i kawalek pora.
To wszystko oczywiscie myje kroję i wrzucam do gara. Dodaje troszkę oliwy i duszę.
Jezeli zupę robię ze swierzych pomidorów - biorę pomidory- duzo bo lubię pomidorowkę kwasna i mocno pomidorową) parzę gorąca wodą zdejmuję skorkę kroję na cząstki i wrzucam do tych warzyw.
Jezeli mam gotowe pomodory w kartonie po prostu wylewam.

To wszystko jak zabulgota zalewam wrząca wodą.
Dodaję kostkę rosolowa, pieprz, liśc laurowy, ziele angielskie i KONIECZNIE cukier (inne przyprawy w zaleznosci od tego jaki zupa ma miec charakter)

Ja miksuję na koniec bo nie lubię jak mi te marchewki plywają

Robię rożne wariacje pomidorowki...czasem dodaję jeszcze papryke z tymi podstawowymi wrzywami (robi sie pomidorowo- paprykowa)
Ostatnio dodąlam cukinię, kiedys bakłażana.

Czasem dla zagęszczenia dodaję 2 ziemniaki.

Jak chcę mniej pomidorową to dodaję jogurt naturalny.
Łojej Haniu ale się bawisz, miksowanie ? Oj nie, ja wymiękam z miksowaniem, dziecku nawet nie miksowałam
Ja nie dodaję cukru do zup

Madlen ja wszystkie zupy robię na kurczaku lub indyku, ale wylewam pierwszy wywar jak się zagotuje, wtedy i jest mniej tłuste a po drugie nie trzeba zbierac śmieci z zupy Zalewam od nowa zmienioną wodą i gotuję od nowa Wtedy jest cacy, mojej mamie na diecie tak zalecili
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 13:45   #2557
Madlen__18
Zakorzenienie

błęda zrobiłam, jak napisałam o duszeniu pomidorów, to miałam na myśli czosnek, nie cebulkę.

I bazylia nie jest konieczna, może byc pietruszka po prostu, ja mam na jej tle skrzywienie:d

Dla pokrzepienia dodam, że w chwili ślubu umiałam ugotowac jedynie rosół, a potem się okazalo, że w takim razie umiem wszystkie zupy i mozna fantazjować.
Jeszcze nigdy nie było tak, żeby mi się coś nie udało

M

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-20, 13:49   #2558
ANITKA79
Zadomowienie

Haneczko a moge prosic Twoj przepis na makaron ze szpinakiem?

Kiedys jadlam szpinak ale tak zwyczajnie, jajko, szpinak i pomidor nic wielkiego. chcialabym sprobowac czegos innego

Diana: mysle ze jak zjesz kromke pelnoziarnistego z plasterkiem zoltego sera, na to pomidor albo ogorek to nic sie nie stanie byle nie jesc codzinnie samego sera non stop..

Co do pomidorowej to ten Twoj rosol moze byc baza do pomidorowej
dodaje zieleninki troche, marchewki, moze byc na piersi gotowany a czasem moja mama bez zadnego miesa robi. Potem dodaje Przecier pomidorowy i czesto tez pomidory krojone bez skory, takie sa w kartonikach. Podrawvka ma fajne z bazylia i innymi ziolami. Moze byc podawana z makaronem lub ryzem jak kto woli

Myslisz co jeszcze na obiad?
Ryz gotujesz, wczesniej sobie robisz piers z kurczaka, moze byc duszona albo na oliwie z oliwek , pokrojona na kawalki i na patelni. Do tego dodajesz warzywa na patelnie i normalnie niebo w gebie mysle ze wersja z makaronem pelnoziarnistym tez moze byc
ANITKA79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 13:51   #2559
dorinka30
Zakorzenienie

Ale dajemy dzisiaj czadu z tematem
Normalnie nie nadążam
Stary 2008-08-20, 13:52   #2560
Poemi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Łojej Haniu ale się bawisz, miksowanie ? Oj nie, ja wymiękam z miksowaniem, dziecku nawet nie miksowałam
Kiedyś czytałam, że jedząc miksowaną zupę zje się o wiele więcej niż gdyby nie była miksowana. Może się komuś przyda .
Stary 2008-08-20, 13:54   #2561
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Poemi Pokaż wiadomość
Kiedyś czytałam, że jedząc miksowaną zupę zje się o wiele więcej niż gdyby nie była miksowana. Może się komuś przyda .

To dla Madlen dobre, bo chce przytyć

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-20, 13:57   #2562
ButterBear
Zakorzenienie

Ja lubię jeszcze zupę ogórkową z marchewką i ziemniakami. TŻ uwielbia,więc często robię... i zaczęłam też uwielbiać
ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 13:58   #2563
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Miskowa co Ty te sałatki co opisałam są naprawdę treściwe, a połączenie tuńczyka z białym serem jest pycha Spróbuj to wciąga
A zamiast tuńczyka można też dodać jakiejś szynki np. jadłaś szynkę z białym serem ? Ja uwielbiam
ok, dziś kupię tuńczyka, ser i zobaczymy. A szynki nie jem, nie jem mięsa, więc odpada.
Acha, jeśli chodzi i sałatki, uwielbiam przyprawę kamisa do sałatek fit, czy jakoś tak, nazywa się jakaś energetyzująca chyba. Są w każdym razie ze 4 rodzaje a ta jest z ziarnami słonecznika, pyszna
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 14:00   #2564
ANITKA79
Zadomowienie

Cytat:
a połączenie tuńczyka z białym serem jest pycha Spróbuj to wciąga

zupy robię na kurczaku lub indyku, ale wylewam pierwszy wywar jak się zagotuje, wtedy i jest mniej tłuste a po drugie nie trzeba zbierac śmieci z zupy Zalewam od nowa zmienioną wodą i gotuję od nowa Wtedy jest cacy, mojej mamie na diecie tak zalecili
Ooo prosze, musze tak sprobowac Ale ten indyk wedruje do tej drugiej wody tak?

Dorinko a moglabys jeszcze raz wkleic? Nie moge znalezc

Diana co do herbaty, moze faktycznie organizm poczul ze ma dosc i sie zbuntowal. Ja mialam cos podobnego niedawno.. ale pilam po kilka kubkow dziennie, dwa w pracy i chyba ze 3 jeszcze w domu.I zrobilam sobie przerwe jak bylam u Tzta gdzies ok. 2 tygodnie . A teraz wrocilam do niej, ale jeden kubek w pracy zamiast kawy, a potem wieczorkiem w domui jest ok
Stary 2008-08-20, 14:13   #2565
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
ok, dziś kupię tuńczyka, ser i zobaczymy. A szynki nie jem, nie jem mięsa, więc odpada.
Acha, jeśli chodzi i sałatki, uwielbiam przyprawę kamisa do sałatek fit, czy jakoś tak, nazywa się jakaś energetyzująca chyba. Są w każdym razie ze 4 rodzaje a ta jest z ziarnami słonecznika, pyszna
Rozumiem, więc tuńczyk będzie O.K jeśli dietetycznie to w sosie własnym a jak lubisz w oleju to można też w oleju roślinnym

Od tej przyprawy KAMISA ( wcześniej pomylilam, że Knorra) jestem uzależniona

Cytat:

Anitko wylewam ten pierszy wywar z kurczaka czy tam idnyka (w zależności na czym gotujesz, ja lubię na poddudziach), zalewam nową wodę i gotuję od nowa, wtedy nie ma tyle śmieci i zupa jest chudsza

Anitko ale co wkleić ? bo nie zrozumiałam
Stary 2008-08-20, 14:16   #2566
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem, więc tuńczyk będzie O.K jeśli dietetycznie to w sosie własnym a jak lubisz w oleju to można też w oleju roślinnym

Od tej przyprawy KAMISA ( wcześniej pomylilam, że Knorra) jestem uzależniona
no to ja ją właśnie też bardzo lubię, muszę się zorientować, czy nie można kupić gdzieś w makro jakiejś większej ilości, puszki jakiejś.
W oleju tuńczyka w ogóle nie lubię.
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 14:18   #2567
DianaM
Zadomowienie

Cytat:

Diana co do herbaty, moze faktycznie organizm poczul ze ma dosc i sie zbuntowal. Ja mialam cos podobnego niedawno.. ale pilam po kilka kubkow dziennie, dwa w pracy i chyba ze 3 jeszcze w domu.I zrobilam sobie przerwe jak bylam u Tzta gdzies ok. 2 tygodnie . A teraz wrocilam do niej, ale jeden kubek w pracy zamiast kawy, a potem wieczorkiem w domui jest ok
To właśnie ja tak miałam. Jak już piłam tą herbatę to kilka kubków dziennie.
Stary 2008-08-20, 14:22   #2568
ANITKA79
Zadomowienie

Cytat:
Anitko ale co wkleić ? bo nie zrozumiałam
Hihi przepis na tego tunczyka z serem bialym
Stary 2008-08-20, 14:23   #2569
ButterBear
Zakorzenienie

A propos bardziej sycących sałatek, ja jakiś czas temu zrobiłam taka z makaronu i zniknęła w 2 minuty
Gotowany makaron, gotowane piersi z kurczaka pokrojone w 'kostkę', pokrojone suszone pomidory i gotowane brokuły. Wszystko zalane oliwą z oliwek z dodatkiem przypraw różnych i czosnku... Pychota...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-20, 14:25   #2570
Poemi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
A propos bardziej sycących sałatek, ja jakiś czas temu zrobiłam taka z makaronu i zniknęła w 2 minuty
Gotowany makaron, gotowane piersi z kurczaka pokrojone w 'kostkę', pokrojone suszone pomidory i gotowane brokuły. Wszystko zalane oliwą z oliwek z dodatkiem przypraw różnych i czosnku... Pychota...
Oooo, brokuły . Mniam mniam!
Stary 2008-08-20, 14:33   #2571
kaska87
Zakorzenienie

ja nie lubię zup na mięsie wolę na rosołku takim z knora moja mam niestey na mięsiwie robi i Tadzik też

ja kocham brokuły i szpinak

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 14:39   #2572
Poemi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
ja kocham brokuły i szpinak
Jak doprawiasz szpinak? Ja się chyba nigdy do niego nie przekonam
Stary 2008-08-20, 14:44   #2573
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Jak doprawiasz szpinak? Ja się chyba nigdy do niego nie przekonam
Jak to? Szpinak jest przepyszny... ja robie zawsze z czosnkiem i jajkiem...
Ale robię też czasem makaron z sosem ze szpinaku i krewetek... pyszny
Stary 2008-08-20, 14:44   #2574
Melodia mgieł nocnych
Wtajemniczenie

Mniam Jakie tematy U mnie dziś placki ziemniaczane, czyli niezdrowo i tlusto Ale takie jedzonko jest najlepsze hehe Zaraz idę obierać i ścierać ziemniaczki

A do pomidorowej dobry jest koncentrat pmidorowy z ziołami Pyszna zupka wtedy wychodzi

Za to salatkę kocham z tuńczyka z czerwoną fasola i grecką z oliwkami i dużą ilością fety, pomidorków, mniam

I mam swoje małe dziwactwo Od okolo 7-8 lat nie piję herbaty Wszyscy się dziwią i mówią, że dziwna jestem A może ktoś ma tak jak ja albo zna kogoś takiego? Ale jak mówią "Nie wstydźmy się naszych dziwactw, to one czynią nas wyjątkowymi...

All the single ladies, now put your hands up!!!

Pani Magister

OPENER 2010
Melodia mgieł nocnych jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 14:45   #2575
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość
Hania, zainspirowałaś mnie tą pomidorowo - paprykową.
Zupełnie tak samo się robi, tylko dodaje z pomidorami?
Czy tylko ja robię pomidorówkę na wywrze z mięska?

(pewnie znowu za tłuste dla was)
Po prostu do tych warzyw co je duszę na oliwie dorzucam pokrojoną paprykę. Poźniej pomidory i miksuję

Cytat:
Cukier dodaję tylko do pomidorowej- lyżeczkę
Miksowanie to zaden problem. Mam zyrafę mozna miksowac w garze jak zupa jeszcze na gazie stoi
A z myciem nie ma problemu bo jest to tylko jedno ostrze

Cytat:
eee..tam zupy krem sa bardzo sycace. kremu jem jedną miskę zwyklej warzywnej 2 i to z marakaronem czy ryżem. Kremy jem same.

Nie wszystkie zupy pozatym miksuję.
Czasem miksuję tylko do połowy ze tak powiem.
W niedzielę robial cukiniową..wyszla taka .
Miała zielonkawy kolor i aksamitny smak ale cale kawalki cukini tez w niej plywaly.

Od tych rozmwo o jedzeniu poszłam po ciastko francuskie ze szpinakiem i kefir (to francuskie mega kaloryczne ale co tam- nie zaszkodzi).

Anitko sos szpinakowy to banał. Mrozony szpinak wrzucam do gara, podgrzewam do rozmrozenia, dodaję czosnek i smietanę.
Gotowe.
czasem dodaję jeszcze uduszona szynkę z cebulka, ser mozzarella, pieczarki tez zaleznie od tego co ma w lodowce.

Ja strasznie kombinuję z jedzeniem. Nic nie gotuję z przepisu...nawet jak na cos mam przepis to i tak totalnie go zmieniam.

Często ktoś o jakiś przepis na coś mnie pyta. Ja mowie -to bierzesz, to wrzucasz smarzysz i tyle.
Nie umiem odpowiadac na pytania ile czego, ile soli, jakie przyprawy...ja po prostu gotuje i jestem w kuchni jak burza
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 14:48   #2576
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Hihi przepis na tego tunczyka z serem bialym
O.K zacytuję się poniżej

Cytat:
Ja lubię z makaronu, np taką : makaron, pomidorki najlepiej koktajlowe, mozarella, ziarna słonecznika-oliwa z oilwek

Lubię dodawać do sałatek wszelkie ziarna, słonecznik, dynia, albo orzechy włoskie

Cytat:
Nie ma przepisów spisanych, po prostu improwizuję sobie

Moje przepisy do pracy nie wymagają gotowania a jedynie spakowania wszystkiego

Podstawą mojego żywienia w pracy są serki wiejskie, serki chude białe, feta light, jajka, mozarella
Do tego warzywa głównie pomidory, ogórki, rzodkiewka, papryka, szczypiorek, sałata...

Prościzna typu werek wiejski + rzodkiewka, lub wkrojony pomidor, ogórek i cebula(ja uwielbiam)

Moja najprostsza sałatka do pracy-
Tuńczyk, ser biały chudy, pomidor, ogórek, ziarna słonecznika, można też sałatę i fasolę czerwoną (Kindley uwielbiam) to wrzucasz do pojemnika, zalewasz oliwą z oliwek, ziołami, dipami Knorra fit - jak chcesz, do pojemnika, gwarantuję pycha
Stary 2008-08-20, 14:50   #2577
Poemi
Zakorzenienie

Cytat:
Jak to? Szpinak jest przepyszny... ja robie zawsze z czosnkiem i jajkiem...
Ale robię też czasem makaron z sosem ze szpinaku i krewetek... pyszny
Jak dla mnie przede wszystkim jest bezsmakowy . NIe potrafię go doprawić czy coś . Próbowałam ze śmietaną (w akcie desperacji), z jajkiem... Ale nic mi nie leży .

Cytat:
eee..tam zupy krem sa bardzo sycace. kremu jej jedną miskę zwyklej warzywnej 2 i to z marakaronem czy ryżem. Kremy jem same.
Moja dietetyczna pożycja (nie pamiętam w której książce to wyczytałam ) twierdzi, że całe warzywa bardziej sycą, a kremy zakłamują swoją ilość że tak to ujmę .
Stary 2008-08-20, 14:54   #2578
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:

Ja strasznie kombinuję z jedzeniem. Nic nie gotuję z przepisu...nawet jak na cos mam przepis to i tak totalnie go zmieniam.

Często ktoś o jakiś przepis na coś mnie pyta. Ja mowie -to bierzesz, to wrzucasz smarzysz i tyle.
Nie umiem odpowiadac na pytania ile czego, ile soli, jakie przyprawy...ja po prostu gotuje i jestem w kuchni jak burza
Ja tak samo, później ktoś pyta o przepis a ja nie pamiętam, którą to wariacje zrobiłam
Zresztą ja strasznie papuguję po różnych knajpach, gdzieś coś zjem i próbuję zrobić to sama, zazwyczaj wszystko mi się udaje więc eksperymentom nie ma końca

Anitko mnie najbardziej smakuje, jak wezmę do mrożonego szpinaku chyba Frosty (ze śmietaną ) dodaje ser pleśniowy-rozpuszczam i wwrzucam na koniec do szpinaku - to jest dopiero czad do tego tylko makaron i wszyscy wymiękają (Ci co lubią szpinak)
Stary 2008-08-20, 14:57   #2579
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Po prostu do tych warzyw co je duszę na oliwie dorzucam pokrojoną paprykę. Poźniej pomidory i miksuję

Cukier dodaję tylko do pomidorowej- lyżeczkę
Miksowanie to zaden problem. Mam zyrafę mozna miksowac w garze jak zupa jeszcze na gazie stoi
A z myciem nie ma problemu bo jest to tylko jedno ostrze

eee..tam zupy krem sa bardzo sycace. kremu jem jedną miskę zwyklej warzywnej 2 i to z marakaronem czy ryżem. Kremy jem same.

Nie wszystkie zupy pozatym miksuję.
Czasem miksuję tylko do połowy ze tak powiem.
W niedzielę robial cukiniową..wyszla taka .
Miała zielonkawy kolor i aksamitny smak ale cale kawalki cukini tez w niej plywaly.

Od tych rozmwo o jedzeniu poszłam po ciastko francuskie ze szpinakiem i kefir (to francuskie mega kaloryczne ale co tam- nie zaszkodzi).

Anitko sos szpinakowy to banał. Mrozony szpinak wrzucam do gara, podgrzewam do rozmrozenia, dodaję czosnek i smietanę.
Gotowe.
czasem dodaję jeszcze uduszona szynkę z cebulka, ser mozzarella, pieczarki tez zaleznie od tego co ma w lodowce.

A propos zielonych zup, robiłyście kiedyś zupę z groszku z puszki? Super sprawa
Stary 2008-08-20, 14:58   #2580
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
A propos zielonych zup, robiłyście kiedyś zupę z groszku z puszki? Super sprawa

Nie , ale ja nic nie miksuję, jakoś lubię jak mam warzywa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości