Staraczki 2019- część 2 - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-04-04, 19:36   #2161
Ka_ma 888
Rozeznanie

Dot.: Staraczki 2019- część 2

Cytat:
Napisane przez Rarita Pokaż wiadomość
A do mnie dziś dotarła książka ktoś zna? Czytałyście? Załącznik 7671244

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nie i chętnie poczekam na twoją recenzję

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Ka_ma 888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-04-04, 19:46   #2162
Misty_May
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ivi56 Pokaż wiadomość
Czyli za miesiąc znowu będzie wysyp kresek z dnia na dzień

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Haha nie tak szybko u mnie najpierw musi być owu po dobrej stronie. Ja niestety nie mam tak dobrze ze co miesiąc to szansa.
Misty_May jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-04-04, 20:15   #2163
vidia9
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mychamycha Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a która testuje w najbliższym czasie?

Wysłane z mojego F3111 przy użyciu Tapatalka
Ja, o ile okres nie przyjdzie, będę testować tylko jak się spóźni u mnie okres jak w zegarku, max dzień, dwa dni po terminie a najwcześniej punktualnie, skutecznie mnie to powstrzymuje od testowania

vidia9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-04-04, 20:41   #2164
pink_rabbit22
Zakorzenienie

A ja się chyba wybiorę w sobotę do lux med po skierowanie na usg obejrzeć torbiel i co u niej słychać. Bo na pewno jest, bo czasem boli. Może inny lekarz będzie miał inny pomysł co dalej

pink_rabbit22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-04-04, 22:39   #2165
Essence89
Rozeznanie

Ja dziewczyny testuję w przyszły weekend jeśli @ nie przyjdzie ☺

Essence89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-04-05, 04:24   #2166
triss
Wtajemniczenie

Pink dobry pomysł z innym lekarzem. A dobrze pamiętam że pilas też jakieś zioła teraz na torbiel i robiłaś okłady z borowiny? Może będzie efekt. Trzymam kciuki

---------- Dopisano o 05:24 ---------- Poprzedni post napisano o 05:20 ----------

Misty wierzę, że badanie będzie z dobrym wynikiem a owu tam gdzie ma być przymusowe przerwy są do d..y.
Ja też się tak miotam. Bo niby chce już ale w sumie to nie wiem czy chce. A i tak jakby co to nie mogę . Eh nawet człowiek sam nie może zdecydować. Niech ta @ przyjdzie już! Ale coś czuję że poczekam dłużej ( planowana na poniedziałek ale to w cyklu "idealnym").
Wczoraj zwnou pozytywny test owulacyjny (ten bardziej ciążowy ). No i nie wiem co jest grane. Albo beta jeszcze nie spadła , albo zamiast @ będzie owu albo jakimś cudem 0,1% szans jestem znowu w ciąży (to by dopiero było!)

Stary 2019-04-05, 06:08   #2167
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Essence89 Pokaż wiadomość
Ja dziewczyny testuję w przyszły weekend jeśli @ nie przyjdzie ☺

Trzymam Kciuki!

Rarita jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-04-05, 06:31   #2168
gr8ania
Moderator

Cytat:
Napisane przez Misty_May Pokaż wiadomość
Haha nie tak szybko u mnie najpierw musi być owu po dobrej stronie. Ja niestety nie mam tak dobrze ze co miesiąc to szansa.
organizm lubi płatać figle

dzień dobry
piątek, piąteczek, piątunio
Stary 2019-04-05, 06:39   #2169
Ka_ma 888
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ivi56 Pokaż wiadomość
Czyli za miesiąc znowu będzie wysyp kresek z dnia na dzień

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Oby

---------- Dopisano o 06:39 ---------- Poprzedni post napisano o 06:38 ----------

Dzień dobry w ten piękny piątkowy dzionek
Aż chce się ż

Stary 2019-04-05, 07:00   #2170
Rarita
Wtajemniczenie

Dzień dobry wszystkim! Jak nastrój na piątek?
Przeczytałam wczoraj książkę "Jak skutecznie zajść w ciążę" - machnęłam ją w 3 godziny
Ogólnie polecam, napisana jest bardzo prostym językiem i fajnie wyjaśnia wiele rzeczy, obala sporo mitów ale nie na zasadzie "bo badania tak wykazały" tylko rzeczywiście wyjaśnia mechanizmy zapłodnienia
Są tam porady odnośnie tego jak ucinać nagabywania rodziny i znajomych, jak "wyluzować i przestać się starać" (fyi - nie, nie da się, ale można nauczyć się z tym żyć) itp. Ogólnie książka ma dość pozytywny wydźwięk i naprawdę czuję się spokojniej - zajdę w ciążę, tylko że troszkę później niż chciałam

Stary 2019-04-05, 07:02   #2171
stotek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez triss Pokaż wiadomość
Misty wierzę, że badanie będzie z dobrym wynikiem a owu tam gdzie ma być przymusowe przerwy są do d..y.
Ja też się tak miotam. Bo niby chce już ale w sumie to nie wiem czy chce. A i tak jakby co to nie mogę . Eh nawet człowiek sam nie może zdecydować.
Niech ta @ przyjdzie już! Ale coś czuję że poczekam dłużej ( planowana na poniedziałek ale to w cyklu "idealnym").
No nie mów
My się próbujemy odnaleźć w nowej rzeczywistości - wczoraj kupiliśmy gumki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-04-05, 07:09   #2172
EwelinciaLipiec
Zadomowienie

Triss kochana co Ty o tej porze na forum robisz, 😲😲 spij a nie myślisz 😝
Co do testów. Czekam na info i trzymam kciuki że będzie tak jak Chcwsz. Ile to minęło?
Pamiętaj że ja 4 tygodnie po zabiegu byłam już. W nowej, obecnej ciazy 😝
EwelinciaLipiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-04-05, 07:09   #2173
triss
Wtajemniczenie

Stotek jakie to życie bywa przewrotne

Stary 2019-04-05, 07:19   #2174
stotek
Zakorzenienie

Cytat:
Stotek jakie to życie bywa przewrotne

A daj spokój czekam tylko, aż zacznę tę pracę, to będę miała bardzo mało czasu na wizaż i rozmyślania, więc pewnie dopiero wtedy mój ból d... o strania zmaleje.

---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ----------

A jeszcze dodam, ze byłam u ginekolog z wynikami wymazów (wszystko lux i wzorcowe), podumała, podumała i stwierdziła, że z jej punktu widzenia dalsza diagnostyka to już tylko laparoskopia, obgadałyśmy ten temat - i dała mi skierowanie. Ledwo się powstrzymuję przed pójściem się teraz zapisać.
Stary 2019-04-05, 07:32   #2175
mychamycha
Zakorzenienie

Dzień dobry w piąteczek

Essence, trzymam kciuki za dwukreskowe sikanie

mychamycha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-04-05, 07:43   #2176
triss
Wtajemniczenie

Stotek to chyba fajnie, że tak od razu się zabrała do dzialania. Zapisać teoretycznie można się już i sprawdzić co tam w środku. Na wizytę u przybycienia zawsze miałabys kolejne badanie odchaczone. Ale z drugiej strony podobno zaraz po laparoskopii jest duża szansa na ciążę więc szkoda by to teraz marnować skoro starania zawieszone

Stary 2019-04-05, 07:51   #2177
Ka_ma 888
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Rarita Pokaż wiadomość
Dzień dobry wszystkim! Jak nastrój na piątek?
Przeczytałam wczoraj książkę "Jak skutecznie zajść w ciążę" - machnęłam ją w 3 godziny
Ogólnie polecam, napisana jest bardzo prostym językiem i fajnie wyjaśnia wiele rzeczy, obala sporo mitów ale nie na zasadzie "bo badania tak wykazały" tylko rzeczywiście wyjaśnia mechanizmy zapłodnienia
Są tam porady odnośnie tego jak ucinać nagabywania rodziny i znajomych, jak "wyluzować i przestać się starać" (fyi - nie, nie da się, ale można nauczyć się z tym żyć) itp. Ogólnie książka ma dość pozytywny wydźwięk i naprawdę czuję się spokojniej - zajdę w ciążę, tylko że troszkę później niż chciałam

Fajnie, że masz takie podejście.
Zobaczysz, że teraz bedzie ci łatwiej.
Własnie tak się stanie- wszhstkie zajdziemy w ciążę prędzej( oby) lub później( też będzie fajnie)

Stary 2019-04-05, 07:57   #2178
stotek
Zakorzenienie

Cytat:
Stotek to chyba fajnie, że tak od razu się zabrała do dzialania. Zapisać teoretycznie można się już i sprawdzić co tam w środku. Na wizytę u przybycienia zawsze miałabys kolejne badanie odchaczone. Ale z drugiej strony podobno zaraz po laparoskopii jest duża szansa na ciążę więc szkoda by to teraz marnować skoro starania zawieszone

Też się cieszę, że działa, zamiast czekać nie wiadomo na co. Sama mówi, że te ponad 2 lata starań to dużo i skoro nie zaskoczyło od razu po histeroskopii i drożności, to coś chyba jest nie halo.

Z zapisem wstrzymuję się, bo po laparo będę musiała mieć trochę L4, a nie chcę tak zaczynać w nowej pracy. A drugi powód to ten, o którym mówisz (i lekarka też mi o nim wspomniała) - tuż po są największe szanse na powodzenie, więc nie chcę tego zmarnować.
Stary 2019-04-05, 08:20   #2179
vidia9
Zadomowienie

Cześć dziewczyny A mam takie pytanie, jak podchodzicie do alkoholu? W trakcie starań, przed samym okresem w ogóle nic nie pijecie? Przykładowo w ten weekend mam spotkanie ze znajomymi, jeśli jestem w ciąży to nawet test może mi tego nie wykazać bo potencjalny okres we wtorek. Mamaginekolog pisała że do 6 tygodnia dziecku nic nie zagraża itd niby to wszystko wiem ale jakiś głupi niepokój jest, mimo że cykl i tak spisaliśmy na straty bo było dużo stresu, mało prób itd

---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ----------

Ehh, człowiek chyba już fiksuje ...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-04-05, 08:28   #2180
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez stotek Pokaż wiadomość
Też się cieszę, że działa, zamiast czekać nie wiadomo na co. Sama mówi, że te ponad 2 lata starań to dużo i skoro nie zaskoczyło od razu po histeroskopii i drożności, to coś chyba jest nie halo.

Z zapisem wstrzymuję się, bo po laparo będę musiała mieć trochę L4, a nie chcę tak zaczynać w nowej pracy. A drugi powód to ten, o którym mówisz (i lekarka też mi o nim wspomniała) - tuż po są największe szanse na powodzenie, więc nie chcę tego zmarnować.
A jeśli chodzi o zmianę pracy - to masz już pewność że po okresie próbnym dostaniesz na czas nieokreślony? Czy nie przejmujesz się tym że np umowa na czas określony skończy ci się w trakcie macierzynskiego i zostaniesz później bez pracy?
I co jeśli zajdziesz w ciążę np w trakcie okresu próbnego? Czy może przerwa w staraniach ma być na tyle duże żebyś już mogła się w nowej pracy zadomowić?
Przepraszam że tak wypytuję ale bardzo mi chodzi po głowie zmiana pracy a boję się i robienia przerwy w staraniach i tego, za zajdę w ciążę za szybko ...

Stary 2019-04-05, 08:36   #2181
triss
Wtajemniczenie

Rarita ja może nie stotek ale się wypowiem
W ciążę zaszłam mając umowę na czas okreslony- kończyła się w trakcie macierzyńskiego. Szczerze to nie miałam stresu że do niej nie wrócę bo i tak nie chciałam ;p kasę za macierzyński po zakończeniu umowy ( 4 miesiące) wypłacał mi ZUS. Bez poślizgów, kwoty takie jak podczas umowy. Nową pracę znalazlam bez problemu jeszcze w trakcie macierzyńskiego tym samym skróciłam go sobie o dwa miesiące ( podczas których przysługiwała mi kasa i z zusu i wypłata ). Syn jest w tym czasie pod opieką mojej mamy więc wszystko się ładnie ułożyło. Teraz planując druga ciążę jestem jeszcze na umowie na czas określony. Mam 99,9% pewności że będzie przedłużona na stałe. Będąc teraz w tej poronionej ciąży miałam mały stres że trochę za szybko ( obecna umowa do czerwca). Chciałam pracować do lipca i potem L4. No ale wyszło jak wyszło. Generalnie powiem tak- dziecko ważniejsze. Prace się znajdzie. Mam 35 lat i nie ma na co czekać....

Stary 2019-04-05, 08:37   #2182
vidia9
Zadomowienie

Muszę sprostować to co napisałam, od momentu kiedy nie przyjdzie @ w terminie należy na siebie uważać, do tego czasu nic się nie dzieje z zarodkiem

Stary 2019-04-05, 08:43   #2183
stotek
Zakorzenienie

@Rarita: u mnie sprawa wygląda tak, że to jest praca marzeń. W życiu nie podejrzewałam, że będę miała możliwość tam pracować, a co dopiero na tak fajnym stanowisku. I przyjęli mnie z polecenia, więc nie mogę "dać ". Z tego względu, odkąd dowiedziałam się, że w maju tam zaczynam to kategorycznie zawiesiliśmy starania do jesieni. Generalnie nie boję się utraty pracy - to jest tak specjalistyczne stanowisko, że w Polsce są tylko 4 firmy, w kórych mogę pracować w tym zawodzie a pracowników mało, więc nie sądzę, żebym po macierzyńskim nie miała gdzie wrócić. Przy czym ustalone mamy z mężem, że to on idzie na pełny macierzyński, ja siedzę tyle ile prawo/zdrowie mi każe i potem wracam od razu do pracy. Pracujemy w jednej branży (a ja w tej branży mam mniejszą branżę ), dość specjalistycznej, ale to moja robota jest bardziej rozwojowa i więcej drzwi nam otwiera, więc ta decyzja była dla nas oczywista. No ale, od jesieni ogień ze staraniami. Gdyby jednak wydarzyła się sytuacja, że firma, do której idę zakończy ze mną umowę i nie znajdę pracy w żadnej z tych 4 firm o których wspomniałam, to wciąż mogę iść trochę "ogólniej", nadal w zawodzie - i tutaj bez problemu coś znajdę.
Ale w międzyczasie też zmieniałam pracę odeszłam z naszej branży do innej, na stanowisko biurowe, asystentki dyrektora, ale tu już się nie przejmowałam, jakbym zaszła to bym zaszła - w ogóle nie obchodziło mnie to, że mogą mi czegoś nie przedłużyć czy coś tam. Dziecko było ważniejsze.
Nowa praca to za duży kaliber, za dużo dla mnie znaczy, bardzo dużo dzięki niej będziemy mogli obydwoje osiągnąć, żebym od razu wyskoczyła z brzuchem, niestety. No ale ja mam 29 lat, to czasu jeszcze trochę mam. Pewnie gdybym była parę lat starsza to miałabym inne podejście. A przyznam się, że jestem już tak strasznie zmęczona staraniami... więc przewa dobrze nam zrobi.

Moze ciężko to opisać, gdy nie mogę sypnąć dokładniejszą specyfiką (nazwa branży, firmy), no ale niestety, za dużo tu robię prywaty, a wtedy od strzała możnaby mnie "namierzyć".

Edytowane przez stotek
Czas edycji: 2019-04-05 o 08:45
stotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-04-05, 08:43   #2184
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Rarita ja może nie stotek ale się wypowiem
W ciążę zaszłam mając umowę na czas okreslony- kończyła się w trakcie macierzyńskiego. Szczerze to nie miałam stresu że do niej nie wrócę bo i tak nie chciałam ;p kasę za macierzyński po zakończeniu umowy ( 4 miesiące) wypłacał mi ZUS. Bez poślizgów, kwoty takie jak podczas umowy. Nową pracę znalazlam bez problemu jeszcze w trakcie macierzyńskiego tym samym skróciłam go sobie o dwa miesiące ( podczas których przysługiwała mi kasa i z zusu i wypłata ). Syn jest w tym czasie pod opieką mojej mamy więc wszystko się ładnie ułożyło. Teraz planując druga ciążę jestem jeszcze na umowie na czas określony. Mam 99,9% pewności że będzie przedłużona na stałe. Będąc teraz w tej poronionej ciąży miałam mały stres że trochę za szybko ( obecna umowa do czerwca). Chciałam pracować do lipca i potem L4. No ale wyszło jak wyszło. Generalnie powiem tak- dziecko ważniejsze. Prace się znajdzie. Mam 35 lat i nie ma na co czekać....

triss dzięki za komentarz, w sumie jest to bardzo logiczne co mówisz eh niech mnie ktoś kopnie w zadek, chyba za bardzo panikuję z tym wszystkim...

Stary 2019-04-05, 08:47   #2185
stotek
Zakorzenienie

Po prostu teraz mam szansę jedną na milion a w każdym innym przypadku bym to olała i szła dalej ze staraniami.
Stary 2019-04-05, 08:52   #2186
Ska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vidia9 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny A mam takie pytanie, jak podchodzicie do alkoholu? W trakcie starań, przed samym okresem w ogóle nic nie pijecie? Przykładowo w ten weekend mam spotkanie ze znajomymi, jeśli jestem w ciąży to nawet test może mi tego nie wykazać bo potencjalny okres we wtorek. Mamaginekolog pisała że do 6 tygodnia dziecku nic nie zagraża itd niby to wszystko wiem ale jakiś głupi niepokój jest, mimo że cykl i tak spisaliśmy na straty bo było dużo stresu, mało prób itd

---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ----------

Ja podczas starań normalnie weekendowo sobie pozwalałam na %. Ilości skąpe ale przynajmniej nie czułam że się z czymś ograniczam
Akurat tak się wydarzyło że 2tyg po zajęciu w ciążę (dokładnie znam datę) wypadło mi babskie spotkanie i dwa piwka Dodam że kilka dni wcześniej test wyszedł negatywny więc nie miałam nawet pojęcia że mam już w sobie Fasolkę. Obecnie 8+1 i wszystkie dotychczasowe badania ok

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ----------

Cytat:
@Rarita: u mnie sprawa wygląda tak, że to jest praca marzeń. W życiu nie podejrzewałam, że będę miała możliwość tam pracować, a co dopiero na tak fajnym stanowisku. I przyjęli mnie z polecenia, więc nie mogę "dać ". Z tego względu, odkąd dowiedziałam się, że w maju tam zaczynam to kategorycznie zawiesiliśmy starania do jesieni. Generalnie nie boję się utraty pracy - to jest tak specjalistyczne stanowisko, że w Polsce są tylko 4 firmy, w kórych mogę pracować w tym zawodzie a pracowników mało, więc nie sądzę, żebym po macierzyńskim nie miała gdzie wrócić. Przy czym ustalone mamy z mężem, że to on idzie na pełny macierzyński, ja siedzę tyle ile prawo/zdrowie mi każe i potem wracam od razu do pracy. Pracujemy w jednej branży (a ja w tej branży mam mniejszą branżę ), dość specjalistycznej, ale to moja robota jest bardziej rozwojowa i więcej drzwi nam otwiera, więc ta decyzja była dla nas oczywista. No ale, od jesieni ogień ze staraniami. Gdyby jednak wydarzyła się sytuacja, że firma, do której idę zakończy ze mną umowę i nie znajdę pracy w żadnej z tych 4 firm o których wspomniałam, to wciąż mogę iść trochę "ogólniej", nadal w zawodzie - i tutaj bez problemu coś znajdę.
Ale w międzyczasie też zmieniałam pracę odeszłam z naszej branży do innej, na stanowisko biurowe, asystentki dyrektora, ale tu już się nie przejmowałam, jakbym zaszła to bym zaszła - w ogóle nie obchodziło mnie to, że mogą mi czegoś nie przedłużyć czy coś tam. Dziecko było ważniejsze.
Nowa praca to za duży kaliber, za dużo dla mnie znaczy, bardzo dużo dzięki niej będziemy mogli obydwoje osiągnąć, żebym od razu wyskoczyła z brzuchem, niestety. No ale ja mam 29 lat, to czasu jeszcze trochę mam. Pewnie gdybym była parę lat starsza to miałabym inne podejście. A przyznam się, że jestem już tak strasznie zmęczona staraniami... więc przewa dobrze nam zrobi.

Moze ciężko to opisać, gdy nie mogę sypnąć dokładniejszą specyfiką (nazwa branży, firmy), no ale niestety, za dużo tu robię prywaty, a wtedy od strzała możnaby mnie "namierzyć".
Ale mnie zaciekawiłaś z tą swoją pracą.. A konkretnie stanowiskiem Szkoda że to tajemnica

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
Stary 2019-04-05, 08:57   #2187
triss
Wtajemniczenie

Stotek teraz to chyba wszystkie umieramy z ciekawości co to za branża chociaż. Bardzo fajnie, że masz taką szansę. Nowa fantastyczna praca może dużo zmienić. I przerwa w staraniach też. Pewnie nawet się nie obejrzysz a już będzie jesień/ zima i nagle się uda bez problemu zajść ja myślę, że ciąży nie było do tej pory właśnie po to, żebyś mogla dostać ta pracę

Stary 2019-04-05, 09:00   #2188
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:

O, jesteśmy w tym samym wieku czyli zdecydowanie za bardzo panikuję...
Rzeczywiście skoro to taka szansa to nie ma co się zastanawiać, co się odwlecze to nie uciecze, a zmiana pracy i skupienie się na niej może być świetną ucieczką od fiksowania się na ciąży.
Powodzenia na nowym stanowisku!

Stary 2019-04-05, 09:00   #2189
stotek
Zakorzenienie

Mnie ponad 2-letnie starania nauczyły, żeby żyć swoim życiem i niczego nie układać pod hipotetyczne dziecko. Bo ono może być, a może go nie być, a może być ale po paru długich latach.
Stary 2019-04-05, 09:16   #2190
mychamycha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vidia9 Pokaż wiadomość

Ja miałam postanowione nie pić alkoholu do @. Dwa dni przed terminem @ na badaniu ginekologicznym lekarz powiedział, że nie jestem w ciąży i ja mu uwierzyłam. Tego samego dnia na pocieszenie wypilam dwa drinki. W sobotę coś mnie tknelo i nawet pytałam Was, czy lekarz w ogóle mógł coś wtedy widzieć. Kilka dni później wysikałam II. Ale jakoś się tym nie przejmuję. Wiele kobiet pije zanim wyjdzie im pozytywny test i rodzą zdrowe dzieci.

mychamycha jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości