|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać, cz. 48
U mnie świąteczne śniadanie je się z domownikami, potem obiad już w nieco szerszym gronie (zwykle u rodziców), potrawy wcześniej przygotowane, żeby w święta nie gotować, no co najwyżej ziemniaki. Podaje się zwykle pieczony schab, jakieś buraczki, itp. A po południu/wieczorem idzie się w gości lub się ich podejmuje u siebie i jada się sałatki, ciasta, czasem ciepła kolacja. W poniedziałek gotuje się nowy obiad, w wielu domach jest rosół. Natomiast u moich teściów nie ma w ogóle obiadu w czasie świąt, je się cały czas to samo, czyli żurek, tzw. zimną płytę i ciasta. W sumie u nich nawet ze 3 dni po świętach nadal nie ma obiadu tylko dojada się resztki. Nie wiem, czy to od regionu zależy, czy bardziej od preferencji danej rodziny.
|
|
|
|
#4652 |
|
Konto usunięte
|
Mamy świąteczne obiady, ale raczej takie niedzielne niż jakieś jeszcze bardziej wystawne.
|
|
|
|
#4653 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogę przepis na ta biała kiełbasę w cebuli prosić? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 06:51 ---------- Poprzedni post napisano o 06:49 ---------- Cytat:
Postawić sypana badz w ziarnach kawę w różnych miejscach mieszkania. Ew sodę - ta jest bez zapachu, ale wciągnie inne smrody Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#4654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja rentę dostawałam 20. I fakt, często była nawet 3 dni wcześniej i to nie ze względu na weekend/święta.
|
|
#4656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może jestem brudasem, ale kurczę. Nie ogarniam konceptu mycia okien. Przecież nie widać, że są brudne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu jesteś odważniejsza ode mnie, nie przejmuj się. Mycie okien jest dla słabych, prawdziwe koksy po prostu wstawiają nowe, jak stare się już mocno zabrudzą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4660 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem od czego to zależy, ale u TŻ-a tak bardzo nie widać brudnych okien (na wsi na parterze) tak jak u mnie (w mieście, pierwsze piętro). Może od tego jak jest okno ustawione, u TŻ-a słońce świeci nam w okna dopiero późnym popołudniem i wtedy często nas nie ma w domu a u mnie w moim pokoju świeci z samego rana jak się budzę, więc no niestety jak słońce wali po oknie to jednak widać
|
|
|
|
|
#4661 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;86725590]Ja swoje po zimie umyłam jak tylko zaświeciło pierwsze słońce, bo wierz mi - było widać
Nie wiem od czego to zależy, ale u TŻ-a tak bardzo nie widać brudnych okien (na wsi na parterze) tak jak u mnie (w mieście, pierwsze piętro). Może od tego jak jest okno ustawione, u TŻ-a słońce świeci nam w okna dopiero późnym popołudniem i wtedy często nas nie ma w domu a u mnie w moim pokoju świeci z samego rana jak się budzę, więc no niestety jak słońce wali po oknie to jednak widać [/QUOTE]Też umylam po zimie. Teraz już w sumie troche widać brud ale nie chce mi się ich myć, jeszcze trochę poczekam Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4662 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;86725590]Ja swoje po zimie umyłam jak tylko zaświeciło pierwsze słońce, bo wierz mi - było widać
Nie wiem od czego to zależy, ale u TŻ-a tak bardzo nie widać brudnych okien (na wsi na parterze) tak jak u mnie (w mieście, pierwsze piętro). Może od tego jak jest okno ustawione, u TŻ-a słońce świeci nam w okna dopiero późnym popołudniem i wtedy często nas nie ma w domu a u mnie w moim pokoju świeci z samego rana jak się budzę, więc no niestety jak słońce wali po oknie to jednak widać [/QUOTE]Ja na swoim kiedyś rozwiązywałam równania do magisterki markerem.Może dlatego nie widać brudu, bo są hamiltoniany. ![]() Kiedyś ogarnę trochę metanolu czy jakiejś benzyny i to zmyję. Ale mi się podoba... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4663 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a jak świeciło słońce to już w ogóle tak się brud rzucał w oczy Tż umył jakieś 2 tygodnie temu, była akurat ładna pogoda, teraz można się przeglądać jak w lustrze myjemy ogólnie parę razy w roku i nie dlatego że są święta tylko po prostu jak widzimy że są brudne Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4664 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem od czego to zależy, ale u TŻ-a tak bardzo nie widać brudnych okien (na wsi na parterze) tak jak u mnie (w mieście, pierwsze piętro). [/QUOTE]Moim zdaniem w mieście jest więcej syfu - spaliny itd. i dlatego. U mnie to samo - u teściów ma wsi są super okna i na dobrą sprawę ich myć nie trzeba moi rodzice mieszkają w mieście, ale na górce i zdała od "zgiełku" - też mają w miarę czyste. Ja natomiast mieszkam w centrum miasta, na 1 piętrze, mi duzo aut jeździ pod oknami - matkobosko ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4665 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U TŻ-a znowu jest więcej kurzu w domu (i pajęczyn) niż u mnie w mieście Coś za coś On ma czyste okna a ja mam mniej kurzu
|
|
|
|
|
#4666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka
|
|
#4667 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#4668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4669 |
|
Konto usunięte
|
Ja miałam czarną wodę wczoraj po umyciu każdego okna.
Naprawdę nie chcę wiedzieć, co mam w płucach. |
|
|
|
#4670 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka
|
|
#4671 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko ja nie papajcuje tak, zero smug czy cos tam, przecieram i spoko, tak za 2 razy do roku. Akurat teraz sie zebralo przed swietami, ale to tylko, ze świeta dosyc poźno i pogoda piękna, to sobie przy okazji wietrzenia chodzilam i je myłam
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#4672 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mieszkam na pierwszym piętrze więc chyba tylko ja widzę, że brudne. Ludzie z ulicy nie widzą
|
|
|
|
#4673 | ||
|
BAN stały
|
Za kartkę świąteczną mama płaciła 50 groszy, za znaczek na nią 3,60 bodajże
![]() Cytat:
Nie ma sprawy. Zapytam mamę po południu i napiszę Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86725734]Ja miałam czarną wodę wczoraj po umyciu każdego okna. Naprawdę nie chcę wiedzieć, co mam w płucach.[/QUOTE] Gdzieś wyczytałem "rewelacje", że rocznie wdychamy syf równoważny 8 tysiącom papierosów, co daje paczkę dziennie (nie pamiętam już, czy o te najbardziej zasmogowane regiony kraju chodziło, czy ogólnie). |
||
|
|
|
#4674 |
|
BAN stały
|
od siebie mogę polecić przepis z kwestii smaku w lekko zmienionej formie.
https://www.kwestiasmaku.com/przepis...biala-kielbasa - cebuli można dodać nawet 2x więcej - boczek jest zbędny - musztarda w zalewie może być zwykła - ja nie miałam ziarnistej, to wzięłam gładką, sarepską do zalewy dodać jeszcze - łyżkę octu balsamicznego i łyżkę octu ryżowego - majernku tak z łyżkę, nie łyżeczkę w trakcie pieczenia podlewać piwem kiełbaska wychodzi cudowna. robiłam w tym roku na pracowe spotkanie wielkanocne. i brakło ludzie się o nią pozabijać chcieli
|
|
|
|
#4675 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tym roku też będę robić. Ja również zrezygnowałam z boczku. Ps. wypróbowałam masę przepisów z kwestii smaków ,każdy trafiony w sedno,jeśli chodzi o ciasta to tylko moje wypieki!!
Niereformowalna, zmienna, niestabilna, W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna Edytowane przez Kala713 Czas edycji: 2019-04-19 o 10:58 |
|
|
|
|
#4676 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() No i muszę powiedzieć, że 16 GB pamięci wewnętrznej po 2-3 latach posiadania telefonu ledwo wyrabia, mam mniej niż 1 GB wolny. Ciężko się spodziewać, żeby aparat był tak dobry w telefonie za 200 zł jak w telefonie za 1000 zł. |
|
|
|
|
#4677 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#4678 |
|
Zakorzeniona
|
Dziewczyny, skoro o pieczeniu mowa - polecicie jakieś ciasto, które jest łatwe w przygotowaniu i ilość wyjdzie na 1/2 osoby? Wszędzie widzę przepisy na jakieś ogromne blachy, a u mnie ciasto byłoby na dwie osoby i to też nie będące ogromnymi fanami ciast. Szukam głównie przepisu na jakąś pyszną, ale łatwą w przygotowaniu szarlotkę w małej ilości.
|
|
|
#4679 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
super łatwie, idealne na małą tortownicę (na keksówkę pewnie tez będzie idealnie) dodanie dżemu powoduje, że ciasto jest takie fajnie wilgotne to moje awaryjne ciasto - zawsze wychodzi Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2019-04-19 o 12:32 |
|
|
|
|
#4680 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:21.

a jak świeciło słońce to już w ogóle tak się brud rzucał w oczy
Tż umył jakieś 2 tygodnie temu, była akurat ładna pogoda, teraz można się przeglądać jak w lustrze
myjemy ogólnie parę razy w roku i nie dlatego że są święta tylko po prostu jak widzimy że są brudne

tp