![]() |
#1111 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1113 |
Zakorzenienie
|
ja nie wiem co jest napisane na L4 w każdym razie zaznaczone, że pacjent może chodzić, poza tym nawet jak z ZUSu będą chcieli mnie sprawdzić czy jestem w domu to i tak mnie nie zastaną, bo od roku mieszkam z TŻ, a zamelduję się dopiero po ślubie, więc i tak będę miała przerąbane ehh, tak źle i tak nie dobrze. Wiecie chyba jednak wyciągnę L4 do końca września i potem zrezygnuję ze stażu, bo ja nie umiem odmówić szefowej i nie przyjść do pracy
![]()
#1114 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1115 |
Rozeznanie
|
Co do wielkosci przucha sugerowalam sie tym slynnnym rysunkiem, na ktorym zaznaczone jest w ktorym tygodniu jak wysoko jest dno macicy. i wynikalo z niego, ze pod koniec 16 tygodnia dno jest w polowie odleglosci miedzy spojeniem lonowym a pepkiem.
Pomyslalam sobie: skoro brzuch to macica z dzidziuskiem w srodku to pod koniec tego 16 tyg bedes pokojnie jeszcze miala brzuch ponizej pepka( a w 13 to bedzie mi ledwo wystawal zza kosci lonowej) . Widac na brzuch ciazowy sklada sie jednak cos wiecej ,bo moje oczekiwania sie nie sprawdzily ![]() czym sie jednak juz nie martwie A tak zmieniajac temat: czy Wy sie jakos ruszacie w ciazy? ja przed ciaza bylam dosyc aktywna (mam niestety sklonnosci do tycia i duzy apetyt), wiec byl aerobik i rowerek i bieganko. i dopiero w 6 tygodniu zrezygdnowalam z aerobiku na rzecz spacerkow, ktore juz mi obrzydly.. czuje sie strasznie ociezala. teraz mija pierwszy trymestr i w piatek uderzam do gina z zapytaniem czy by mi nie dal jakiejs dyspensy na cos wiecej niz joga dla ciezarnych. Ale przyznam sie Wam, ze dzis sie zlamalam i poszlam na 15 minut potruchtac stara trasa... ( och jak sie dobrze teraz czuje ![]() ja tu mowilam wczesniej o lolosiu wedzonym , ale go chyba nie mozna jesc , bo mozna trafic na partie z Listeria (choc ja jadlam Almara, ktorego oczyscili z zarzutow)... Posypuje glowe popiolem. |
![]() ![]() |
![]() |
#1116 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Glowa do gory, w marcu dostaniemy becikowe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ciazy najbardziej zalecane sa spacery, jazda na rowerze dopuki jeszcze brzuchol nie przeszkadza i basen... basen jest najbardziej zalecany....bo cwiczy cale cialo co go w wodzie wogole nie obciaza, jest ulga dla kregosłupa ktory w pozniejszej czesci ciazy bedzie dawal sie we znaki, i cwiczą miesnie krocza co potem bardzo pomaga przy porodzie... ktos to juz tutaj kiedys pisal i ja to tez gdzies wyczytałam... ja planuje chodzic na basen tak od 2 trymestru ale kurcze wiem ze mi to nie wyjdzie ![]() ![]() Dziś 3 dzien z rzedu chwile po wstaniu z łózka obejmowałam muszle! Ja juz mam dosyc, ja juz podziekuje za te atrakcje, boje sie juz rano budzic i z lozka wstawac |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1118 |
Zadomowienie
|
a ja tak jak juz kiedys pisalam, zaczelam cwiczyc z ta plyta DVD z cwiczeniami dla ciezarnych. No i na basen powinnam chodzic, wlasnie podobno plywanie jest najlepsze. Za bardzo wymowki nie mam- pracuje na uniwersytecie i dostepne mam 4 baseny wokol pracy... tylko lenistwo nie pozwala. Ale faktycznie, musze pomyslec. O, i stroj kapielowy 'ciezarny' by sie przydal.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1119 |
Rozeznanie
|
buziaczekk
wiem , wiem basen... mnie basen strasznie nudzi, moze to dlatego, ze ostatnio mialam karnet na 4h i musialam je sama wyplywac...to bylo rok temu i przez to juz od miesiaca sie nie moge zebrac... tym bardziej, ze zamkneli moj ulubiony (czytaj:jedyny na ktorym bylam) basen w Krakowie. Ja z rowera zrezygnowalam, bo po Krakowie jezdzi sie chodnikami, a jezdnią jest jeszcze gorzej (wieksze ryzyko ze ktos o Ciebie niechcacy lusterkiem zawadzi). Poza tym raz ( jeszcze przed ciaza) zdazylo mi sie ze trzymalam jedna reka kierownice i najechalam na kraweżnik w efekcie moj koszyk z promocji za 16 zl z Biedronki wyladowal w moim brzuchu.Nie chcialabym czegos podobnego przezyc teraz. Ale kusi mnie pojezdzic po lagodniejszych trasach... Moj TZ tez w pracy i biegac ze mna nie chce... Ja na aerobik chodzilam od wiekow, prze ostatnie 4 lata do tego samego klubu (znizki dla studentow) i te cwiczonka znam na pamiec. I jak tak sobie rozwazam to naprawde nie widze w nich nic groźnego dla ciąży - z wyjatkiem stepu i podnoszenia sztangi. Podobniez ma sie sprawa z cwiczeniami "brzuszkami"- roznie ludzie mowia- ale z drugiej strony nikt mi nie wmowi ze podczas plywania zabka czy crowlem nie cwiczy sie brzucha. Naturalnie to wszystko dotyczy II trymestru- gdy ryzyko poronienia spada , a nie brzuch nie jest jeszcze tak duzy i ciezki jak w trzecim. |
![]() ![]() |
![]() |
#1120 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja mysle ze poki co na drugi trymestr wystarczy taki zwykly jednoczesciowy z lycry.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1121 |
Zadomowienie
|
Brzuszkow nie mozna - ja przestalam jak tylko sie dowiedzialam, ze jestem w ciazy. Ale miesnie brzucha mozna cwiczyc i nawet sie powinno (np. podczas cwiczen cardio - napinajac miesnie brzucha, czy podczas plywania). Roznica jest taka, ze robiac brzuszki sie brzuch gniecie, a brzucha sie nie powinno gniesc.
Czy ktos z was wie cos na temat spania na brzuchu? Zawsze bardzo lubilam, teraz sie boje... |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No przydałby sie strój mi rowniez bo do mojego ktorego uzywalam do tej pory nie miesci sie juz biust ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1124 |
Rozeznanie
|
spicegirl: Czym sie go gniecie? skora? tluszczem? potem juz sa miesnie, ktore sie napina, jak przy plywaniu: proste brzucha, skosne,poprzeczny i stozkowaty. to one gniota: napinaja sie i gniata to co jest pod nimi i to nie zalezy od pozycji w jakiej sie je wykonuje. czyli gniota tez macice jak jest juz duza. Gniota jak sie kaszle ,kicha czy s "meczy" na toalecie (zwlaszca jak sie ma zaparcia).
ja mysle ze nie ma zagrozenia porodem przedwczesnym, bo to sama macica musi sama z siebie sie kurczyc zeby dziecko zaczelo sie rodzic (dlatego polozne podczas porodu nie każą przeć za wczesnie bo to i tak niewiele da a tylko sie czlowiek zmeczy). w pozniej ciazy nie wolno tez za bardzo robic takich cwiczen w lezeniu na plecach, bo macica uciska na leżąca za nia zyle i krew nie doplywa do serca - to jest dla mnie argument przeciw brzuszkom, ale to dopiero w poznej ciazy. cos tam slyszlam o powietrzu dostajacym sie do pochwy podczas robienia brzuszkow- moze to o to chodzi? |
![]() ![]() |
![]() |
#1125 |
Rozeznanie
|
buziaczekk to Ty masz tam raj na ziemi po prostu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1126 |
Rozeznanie
|
wiecie ja tak troche prowokuje bo sie nad tym dosc dlugo zastanawiam.... i troche mi zal ze w tym roku nie bylam w Bieszczadach jak planowalismy (perswazja tesciow)...
ehh w tamtym roku spedzilam 10 dni w Gorganach na Ukrainie- 20 kilo naplecach, 10 godzin wloczegi dziennie i tylko my dwoje w promieniu 10 kilometrow... to byly czasy... |
![]() ![]() |
![]() |
#1127 |
Zadomowienie
|
Nie uwierzycie. Wracalam z pracy metrem z kolezanka z pracy i zapytala, czy jestem w ciazy!!! Wiec moze jednak widac. Zachecona, wklejam zdjecia brzucha (troche dziwne ujecia, ale nie fotografowalam jeszcze swojego brzucha nigdy)
Powiedzcie czy wyglada na ciazowy czy na walek tluszczu. Tylko szczerze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1128 |
Zakorzenienie
|
dzień dobry
![]() ja dziś mam wizytę u gina, dowiem się pewnie ile przytyłam i zmierzy mi ciśnienie a i dowiem się na czym stoję z tym L4, wypytam wprost czy będzie mi mógl przedłużać L4 do końca stażu a jak nie to choć do końca wrześnie i zrezygnuję. Nie lubię rozmawiać z lekarzem na temat L4, źle się wtedy czuję, bo niby z jakiej racji mam siedzieć na zwolnieniu skoro moja ciąża nie jest zagrożona? (choć moja mama miała z tym problemy więc wolę dmuchać na zimne) No ale zmuszę się jak zwykle. A i wypytam o kolejne usg, czy połówkowe czy może wcześniej lekarz spróbuje określić płeć. Idę do przychodni więc zejdzie mi tam pół dnia ![]() nic mi się nie chce... ![]() a spicegirl śliczny brzuszek ![]()
#1129 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1130 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Musisz zacząć mówić "NIE!" i myśleć o sobie no i o dziecku. Jeżeli staż jest płatny to siedź na L4 do końca (bo niby dlaczego masz rezygnować z pieniędzy). Nie przejmuj się szefową, ona na twoim miejscu zrobiłaby tak samo. Trzeba walczyć o swoje ! ![]() ![]()
![]() |
#1131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dbaj przede wszystkim o siebie i o maluszka bo jeśli Ty o siebie nie zadbasz to nikt obcy tego nie zrobi!
![]() ![]() |
![]() |
#1132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1134 |
Raczkowanie
|
Proszę, proszę... nie było mnie 2 dni i miałam 4 stronki do przeczytania i pooglądania Waszych brzuszków. Wszystkie są super. Ja też już bym chciała taki mieć. Jestem dopiero w 7 t.c. i u mnie jeszcze nic nie widać. A co gorzej to w ostatnim tygodniu schudłam jakis kilogram. To pewnie dlatego, że cały czas jest mi niedobrze, jest mi słabo i na nic nie mam ochoty. Do jedzenia się zmuszam, bo wiem,że dzieciaczek musi się odżywiać. A jem tylko pieczywo i gotowane warzywa. REszta nie wchodzi w grę. Wcześniej to uwielbiałam wszystko a w szczególności słodycze. Teraz to na samą myśl robi mi się niedobrze. Jedyne z czego się cieszę to to, że nie wymiotuję,..
Mam tylko nadzieję, że to złe samopoczucie niebawem minie. Nie wiem jak ja to wytrzymam, tymbardziej, że o odpoczynku to raczej nie ma mowy. Najpierw 8 godzin w pracy, a potem opieka na 2-latkiem w domu. Nic to... musze dać radę bo w brzuszku rozwija sie moje maleństwo. Czego to się nie robi dla dzieciaczków..... ![]() Sorry, że tak pesymistycznie i smutno na początek dnia.... |
![]() ![]() |
![]() |
#1135 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ja mam inne pytanko.....widziałam takie fajne zdjęcia USG 4d...nie wiecie może ile taka "sesja" kosztuje? wiem, ze w lublinie można zrobić tylko pytanie za ile...
![]() |
#1136 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
emzeta rany a co sa jakies przeciwwskazania, ale mnie wystraszyłąs??? Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1137 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No masz bardzo malutki brzuch ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ZUS jak ma kaprys to przyjeźdza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1140 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:35.