|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2911 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Dziewczyny a ja mam pytanie pewnie banalne. Jak to jest u Was z ręcznikiem którym wycieracie rece przed założeniem/ściąganiem/czyszczeniem itp soczewek, macie jakiś specjalny zawsze czysty i świeżo wyprany, czy wycieracie ręcę tym którego używacie na co dzień i pierzecie dopiero jak jest brudny?
Zaczęłam się nad tym zastanawiać, bo mam cerę trądzikową i odkąd używam do niej papierowych, jednorazowych ręczników, problemy z cerą mam o wiele mniejsze niż jak używałam zwykłego! Więc ten zwykły ręcznik jest chyba siedliskiem bakterii i drobnoustrojów wszelkich! A choć piorę go dość często zaczęłam się zastanawiać czy do rąk przed manipulacją soczewkami też nie powinnam używać ręczniczków jednorazowych ![]() Jak Wy myślicie? (I jak robicie?) |
![]() ![]() |
![]() |
#2912 |
Nie depcze krokusów
|
kubuku86 - pani farmaceutka miała zaburzenia inteligencji, bo jak byk w ulotce jest napisane "W czasie zakraplania preparatu należy na kilka minut wyjąć soczewki kontaktowe. Preparat Tears Naturale nie jest przeznaczony dla osób noszących miękkie soczewki kontaktowe." Na soczewki można stosować AQuify, Blink, Artelac - do kupienia w salonach optycznych - oraz kilka rodzajów dostępnych w aptekach, np. Hylo-Comod. Charakteryzuje je hialuronian sodu w składzie. Inne możesz stosować po zdjęciu soczewek lub odpowiedni czas przed założeniem, nie w trakcie.
Lalaith - nie wiem właśnie, koleżanka ma specjalny ręczniczek soczewkowy, ja używam tego samego co do twarzy.
![]() |
#2913 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale jak to na wyjście...? Nosisz je wychodząc z domu? To nie jest tak, że nosisz je np. przez całą noc, a potem przez cały dzień nie nosisz, bo widzisz dobrze, prawda? Lalaith - ja miałam specjalny, tylko do wycierznia rąk przed soczewkami ^^ A specjalny tylko dlatego, że nie zostawiał tych denerwujących 'kłaczków' ![]() Ja miałam wrażenie, że po papierowym mam więcej paprochów. Chociaż to też zależy od jakości ręczniczków. A ja mam dzisiaj mały problem ![]() ![]() Wogóle mam dużo popękanych naczynek w oczach, szczególnie dużo przybyło mi po soczewkach... Ale nosiłam je pol roku temu. A nigdy mi się nie zdarzyło, żebym siedziała, bolało mnie oko, i ni z tego ni z owego pęka mi naczynko. I to spore ![]() Jak myslicie, czy oglądanie tv miało na to jakiś wpływ? I co to może oznaczać, mam coś nie tak z ciśnieniem wewnątrzgałkowym, że tak mi strzelają naczynka, czy co? Bo nie mam cery naczynkowej. Mam tylko pęknięte ze 2 malutkie naczynka na nodze, i 2 na ramieniu... te ostatnie pękły mi rok temu, po kilkunastu minutach siedzenia na słońcu bez żadnych filtrów (a karnację mam bardzo jasną, nie opalam się prawie wcale, bo dochodzi tylko do poparzeń).
![]() ![]() |
![]() |
#2914 |
Zakorzenienie
|
Malla A ile czasu go używasz (tzn co ile go pierzesz?)
Tears Naturalle II można używać na soczewkę, ja je miałam ze dwa razy, ale nic szczególnego tylko cena są chyba najtańsze. SophieNeveu nie wiem co Ci powiedzieć ja mam cerę naczynkową, do tego trądzikową, a w oczach mi naczynka jakoś nie pękają. I to samo pytanie, co ile pierzesz ten ręczniczek? (Jestem w szoku nigdy przenigdy żadne paprochy mi nie wychodziły z papierowego ręcznika!) Raz przez pomyłkę wytarłam ręcę ręcznikiem dla psa, bo był taki sam jak do rąk, a potem włożyłam soczewki, przez tydzień chodziłam przerażona że coś mi się stanie :-O! To było piekło!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#2915 |
Nie depcze krokusów
|
Hmm... na ulotce w internecie znalazłam, że nie można stosować TN II na soczewki...
PS. Może to była stara ulotka... Dobrze by było w aptece poprosić o nią i samemu przeczytać. Ręcznik piorę co 2 tygodnie-miesiąc, zależy od tego czy się zmieści w pralce. Sophie - masakra z tym naczynkiem... ![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-08-20 o 15:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#2916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2917 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny podpowiedzcie mi taką rzecz, kupiłam płyn aosept plus i przeczytałam ulotkę, ale chyba nie rozumiem czegoś: czy przy tym płynie nie czyści się wogóle mechanicznie soczewek? Tak wynikałoby z ulotki, że zdejmuję z oka i od razu wkładam do koszyczka na soczewki. Jestem przyzwyczajona, że zawsze czyściłam mechanicznie a i tak soczewki zawsze wydawały mi się rano brudne i czyściłam mechanicznie ponownie przed założeniem.
Dostałam też Softwear Saline - roztwór soli fizjologicznej. Kiedy mam go używać i jak? A co do ręczników to ja używam papierowych bo po bawełnianych zawsze mam jakieś włoski i paprochy i strasznie mnie to wkurza i przedłuża sprawę zakładania soczewek. |
![]() ![]() |
![]() |
#2918 |
Przyczajenie
|
Jakie soczewki możecie polecić do przetestowania?
Jak już kiedyś pisałem na początku miałem Air Optixy, okazały się beznadziejne... wysuszone oczy, ziarenka piasku, aż w końcu podrażnienie które zmusiło mnie do odstawienia soczewek na kilka dni. 3 dni temu kupiłem następne, tym razem Acuvue Oasys. Dzisiaj miałem założone pierwszy raz, na początku kilka godzin super ale poźniej zacząłem odczówać lekkie pieczenie, troche naczynek się pokazało. Namęczyłem się, żeby je zdjąć - pod tym względem Optixy były lepsze. Jak myślicie rozważać już zmianę na inne? |
![]() ![]() |
![]() |
#2919 |
Nie depcze krokusów
|
sebek000000 - do lekarza marsz, bo wykończysz swoje oczy i portfel!
atabe_s - AOSept to woda utleniona, chyba nie chcesz tego sobie lać po rękach? ![]()
![]() |
#2920 |
Zakorzenienie
|
A ja mam zwykły płyn B&L Renu No Rub i czasem czyszczę soczewki mechanicznie, a jak nie mam siły to je po prostu wrzucam do płynu i same się czyszczą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2921 |
Raczkowanie
|
ups a może jednak bym zamoczyła paluszka w swojej niewiedzy ;-) teraz już wszystko jasne
uwielbiam czytać wszelkie instrukcje, ale na tą nie miałam czasu jeszcze dzisiaj bo dopiero co dostałam paczkę z płynem, poszłam na łatwiznę i napisałam na forum ;-) ale wątpliwości już rozwiane, za m-c zacznę używać tego płynu z nową parą soczewek a co do koszyczków to już miałam z nimi do czynienia przy solocare aqua i tamte są trochę fajniejsze, bo w innym kolorze jest prawy i lewy i mają większy wypust do otwarcia połówek koszyczka |
![]() ![]() |
![]() |
#2922 |
Przyczajenie
|
Malla - Ależ ja chodzę do lekarza i to z bardzo dużą częstotliwością ostatnio
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2923 |
Nie depcze krokusów
|
sebek000000 - aaaaaaa, to zmienia postać rzeczy
![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-08-20 o 21:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#2924 |
Raczkowanie
|
A ja wczoraj testowałam 1 dniowe Acuve Moist i o dziwo, po raz pierwszy po założeniu od razu nic a nic nie czułam, nic nie uwierało, było super! Przez większą część dnia w ogóle o nich nie pamiętałam- lekki dyskomfort czułam o wiele krócej niż przy Biofinity, aczkolwiek wieczorem, przy zdejmowaniu czułam, że nie są super nawilżone- trochę wyschły, co z kolei przy Biofinity mi się nie zdarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2925 |
Przyczajenie
|
Malla - Air Optixy miały krzywiznę 8.6 średnicę 14,2. Te, które mam teraz czyli Oasys mają krzywiznę 8.4, a średnicę 14.0 - Jakieś duże te rozbieżności
![]() Jeśli chodzi o Optix'y i Oasys to delikatną różnicę wyczówam, chodząc w tych pierwszych nie było mowy o nich zapomnieć bo skutecznie dawały o sobie znać. Pod tym względem te drugie są dużo wygodniejsze. Jedyne co mi doskwiera to przekrwione oczy więc może być to tak jak wspomniałaś reakcja na materiał... Na bezpłatne jednodniówki razczej nie mam co liczyć... jeśli już to mogą mi sprzedać - 14zł za parę ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2926 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Lalaith - ręczniczek prałam tak mniej więcej co 2 tyg. kiedy mi się przypomniało. Ale w mojej 3-miesięcznej karierze noszenia soczewek raczej nie zdarzyło mi się nie prać dłużej ![]() Co do papierowych ręczniczków to fakt, niektóre nie zostawiają kłaczków, ale u mnie w szkole w łazience są takie papierowe ręczniczki, że po wytarciu w nie ręce są bardziej brudne niż przed myciem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2927 |
Raczkowanie
|
przedwczoraj miałam pierwsze 2 godz soczewki na oczach, wczoraj cały dzień- prawie 12 godz. i przy zdejmowaniu chyba nieżle sobie podrażniłam lewe oko- trochę mnie boli u góry i z lewej i tam mi żyłki się zaczerwieniły
![]() wygląda paskudnie ale myślałam że mi przez noc przejdzie ale nic z tego i do tej pory też nie zeszło i nie wiem czy dziś znów je zakładać czy zrobić przerwę ![]() nie chciałabym zrobić krzywdy swoim oczkom ![]() miała któraś podobne problemy?? |
![]() ![]() |
![]() |
#2928 |
Raczkowanie
|
Nie mam wprawdzie doświadczenia dużego z okulistami, ale moja Pani dr mi się podoba- jest miła i kompetentna. Poszłam do niej zresztą z polecenia, więc jak chcesz to dam Ci namiary.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2929 |
Nie depcze krokusów
|
kubuku86 - na początku zaleca się stopniowe wydłużanie noszenia, może kolejnym razem noś krócej. Ściąganie niedługo wejdzie Ci w krew, choć przy ostatnich jednodniówkach byłam mocno wkurzona, bo nie mogłam ich uszczypnąć. Za to silikony za pierwszym razem chwytam, podczas gdy w początkach mojej działalności zajmowało mi to od pół do kilku (za pierwszym razem 4, rekord!) godzin, oczy były wtedy mocno zmasakrowane. Im mniej manipulacji, tym lepiej. Trzymam kciuki!
dżiza - muszę gdzieś dorwać te Acuvue, mają krzywiznę 8.5, więc może będą lepsze od Ciby 8.6. Lalaith - a jakie masz te ręczniczki? Bo faktycznie firma firmie nierówna, a chcialabym się w takie zaopatrzyć, przydadzą się na bieżąco do sprzątania itp. A i lepiej, gdy szkło spadnie na to niż do zlewu, choć też nigdy mi nie spadło, odpukać, prędzej rozpłaszczyło na palcu i nie chciało od niego odlepić ;] Sebek - obstawiałabym jednak krzywiznę, masz takie objawy, jak mój znajomy. Z większych niestety nie ma silikonowych (największe to Acuvue Advance 8.7), same hydrożele (np. Precision UV 8.7, 9.1; Biomedics55 8.9; Actifresh400 8.8; Frequency55 8.8). A może po prostu wymagasz dłuższego terminu adaptacji lub to PŁYN Cię podrażnia (tak jak mnie, ale soczewek wtedy nie czułam, tylko zaczerwienienie po założeniu).
![]() |
#2930 |
Raczkowanie
|
Malla, ja je dostałam w pakiecie startowym- 10szt. za 10zł. Popróbuję je jeszcze przez 4 dni i może to na nie się zdecyduję, bo dziś mam Biofinity i wkurzają mnie
![]() A moje Ciba mają 8.7 a średnicę 14, więc jest różnica- jeszcze mam je na 9 dni, więc też muszę popróbować. No i eksperymentuję z mocą- Dailies mam słabsze o 0,25 i w nich widzę trochę lepiej z bliska. |
![]() ![]() |
![]() |
#2931 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Ja tak sobie podczytuję i postanowiłam się przyłączyć, mam parę pytań, trochę wątpliwości .... Zacznę od tego że soczewki noszę już nieco ponad rok i chyba miałam wyjątkowe szczęście przy ich doborze. Korzystam z usług Salonu Vision Expres, pani doktor wybrała dla mnie soczewki dwutygodniowe J&J acuvue advance for astigmatism, jako że mam astygmatyzm. Zaznaczyła że mimo że są to soczewki 2-tygodniowe to można je nosić przez miesiąc czasu co też czynie ![]() Jak dla mnie są to wspaniałe soczewki, wytrzymałe, mocne, oko mi się nie wysusza mimo że dziennie spędzam przy komputerze nawet 14 godzin... Używałam płynu Opte Free, teraz kupiłam taki duży płyn z Rossmana i też jest bardzo dobry oraz tani. Wieczorem wrzucam pojemniczki do miseczki i zalewam wrzątkiem po czym kładę je na papierowym ręczniku do wyschnięca, zdjemuję soczewki wrzucam do pojemniczków i zalewam płynem. Czy postępuję właściwie ? Czy coś robię źle ? Soczewek wogóle nie odczuwam na oku, czuję się jakbym ich nie nosiła wcale, widzę wspaniale ,,,, jak czytam ile ludzie się męczą żeby dobrać sobie właściwe soczewki to włos mi się na głowie jeży .... Ja od roku zamawiam cały czas jedne i te same, kupuję moje soczewki na Allego u jednego sprzedawcy i wszystko wydaje się być ok. Specjalnego ręcznika nie używam, nie popadam w paranoję ... chociaż jednak paranoją tego chyba nie można nazwać bo każdy dba o higienę jak uważa, ja myję ręce mydłem i osuszam zwykłym ręcznikem. Myślę że po to w oku są łzy żeby działały jak naturalna ochrona przeciwbakteryjna. Dziękuję za przeczytanie mojej wypowiedzi ![]()
#2932 |
Raczkowanie
|
Hey, od niedawna mam soczewki, pani doktor dobrała mi miesięczne Air Optix od pierwszego dnia w ogole nie czuje ich na oku chociaz pod koniec dnia troche wysycha mi oko, moze ktos polecic mi kropelki? Tak w ogole kropelki mozna zakupic w aptece czy u optyka? Chciałabym zamawiac soczewki przez internet, ale inne bo z kiesoznkowego licealistki nie jestem w stanie zakupywać tych. Planuje zakupic w sklepie internetowym soczewki Pure Vision miesieczne, uzywał ktos? Aha i w sklepie internetowym jak kupuje sie jedno pudelko to sa parametry dla lewego oka, ja mam taka sama wade i w prawym i w lewym, wiec moge zamowic tylko jedno opakowanie "dla lewego" i uzywac tez na prawe? Jak robilam u uptyka badanie z doborem soczewkek dostalam do domu karteczke z nazwa soczewek i moca, ale nie pisze jaka jest np. krzywizna wiec jak mam je zamowic? poprostu wybrac np. 8,6?
#2933 |
Nie depcze krokusów
|
Vibeska - zazdrościmy, jesteś idealnym użytkownikiem soczewek!
![]() Wrzątkiem nie zaleca się myć, bo nie wszystkie drobnoustroje wtedy giną, płyn jest do tego o wiele lepszy, zresztą na ulotkach niektórych plynów pisze, by nie płukać wrzątkiem. Poza tym woda jest twarda i może powodować powstawanie osadów w pojemniku, a pokryte dodatkowymi warstwami może niszczyć. Kiedyś lekarze zalecali mycie wrzątkiem, tak jak kiedyś nie zalecali czyszczenia mechanicznego, z czasem poglądy się zmieniają, zgodnie z wynikami coraz nowszych badań. Zapytaj lekarza na kolejnej kontroli, co o tym aktualnie sądzi. Gdy pytałam o to u Voigta, to powiedział, że płyn i regularna wymiana pojemników z każdym płynem wystarczą. dżiza, Ciba 8.7 to te nowsze, Aqua Comfort, a ja mam starsze All Day Comfort (powinni zmienić na "max. 8h comfort..."), bo są mniejsze i była na nie promocja w necie. Pauliss92 - nie napisano Ci krzywizny, ponieważ dobrano Ci Optixy, które występują w jednej. Nie dobrano Ci innych, więc jeśli chcesz zmienić, musisz iść do lekarza. PureVision są tanie, ale wiele osób narzeka na ich sztywność. Zachowują się na oku zupełnie inaczej niż Twoje obecne, więc mogą Ci nie pasować - to musi sprawdzić lekarz. Optixy mają też dobre parametry i aż tak drogie nie są (w necie masz za 80zł zapas 3-miesięczny). Nie rozróżnia się soczewek na lewe i prawe oko, w sklepach internetowych robi się tak dla porządku, ze względów technicznych. Fajnie masz, bo z taką samą wadą jednorazowo kupujesz mniej i wydajesz mniej kasy naraz. Krople możesz kupić i w aptece (panie farmaceutki mogą się nie znać), i u optyka (tam dostępne są tylko te dla kontaktowiczów), także na tych samych stronach internetowych, co soczewki.
![]() |
#2934 |
Raczkowanie
|
Dzięki, tak patrze po tych cenach Optixów i chyba je kupie bo są swietne, tylko mam jescze troche problem z zakladaniem i zdejmowaniem i mam popekane tak jakby zylki na tym bialku w oku:-/ nic mi sie nie stanie? od wczoraj sa troche bledsze, troche mnie to niepokoi...
#2935 |
Rozeznanie
|
dżiza - będę wdzięczna
![]()
![]() |
#2936 |
Przyczajenie
|
Malla - Może masz racje, spróbuje ponosić jeszcze kilka dni jeśli to nie pomoże, pójdę zapytać czy możemy spróbować Proclear'y. A z tą średnicą to już sam nie wiem w tych mniejszych (Oasys) znacznie lepiej się czuje. Optix'y przy każdym ruchu okiem dawały o sobie znać.
Jaki płyn możesz mi polecić? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2937 |
Raczkowanie
|
Ja narazie mam płyn Bausch&Lomb ReNu MultiPlus i dobrze sie sprawuje
![]()
#2938 |
Przyczajenie
|
Pauliss92 - Optixy Aqua są podobno nowszym modelem i posiadają środek nawilżający.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2939 |
Nie depcze krokusów
|
Pauliss92 - niestety, też mam wystające naczynka, ale także i bez soczewek, na pewno będę to na bieżąco konsultować. Jeśli jest ich dużo, czasem lekarz zaleca obkurczające naczynka krople Starazolin, ale nie można ich długo stosować. Skąd się biorą? Ciało obce, manipulacje, zbyt ostry płyn. Prawie każdy soczewkowicz tak częściej lub rzadziej ma.
Sebek - Proclear mają świetny materiał, ale krzywizna taka jak Optixów. Nie wiem czy jest sens ciągle kupować nowe, skoro można poprosić lekarza o diagnozę. No, ale to też zależy od lekarza, czy praktykuje dobieranie aż spodoba się produkt pacjentowi, czy dobiera wg rozmiarów i jeśli pacjent się źle czuje, to nie pozwala na inne. Są różne szkoły doboru. Dawno nie widziałam w wątku Fiolki, może ona by nam zdradziła trochę tajemnic zawodowych. Masz dobry płyn, ale ma dużo konserwantów. Mniej konserwantów ma SoloCareAqua, najłagodniejszy jest AOSept i inne katalityczne. Jeśli płyn Ci odpowiada, to nie ma potrzeby go zmieniać. Zazwyczaj podrażnienie płynem objawia się tuż po założeniu soczewki, zaczerwienieniem, pieczeniem, widocznymi naczynkami. Są też płyny, przy których komfort stosowania jest wyższy, nie czuć drapania, soczewki nie wysychają szybko, ale to już zależy od indywidualnych preferencji. Siedzę teraz w pracy, na 9 osób w rzędzie, 5 nosi soczewki ;] Dzisiaj akurat jest taki dzień, że każdy każdemu zwraca na to uwagę, jeśli wcześniej o tym nie wiedział.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-08-21 o 14:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#2940 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj byłam na przegladzie swoich oczek u okulistki
![]() ![]() ![]() Hylo- comod jest ok czy warto zmieniać coś co jest dobre ,czasam nie rozumiem lekarzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:37.