![]() |
#1171 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Cytat:
![]() zycie, ale ze serduszko mozna np leczyc to nikt nie mowil... zreszta pewnie to sa opcje dla tych ktorzy moga za to zaplacic a jeszcze w broszurze ze szpitala mam taki diagram, z ktorego wychodzi, ze normalnie w moim wieku - 26 ryzyko urodzenia chorego dziecka jest 1 do 1500, na 7000 badanych kobiet, z badan nieinwazyjnych wyjdzie dla 6650 niskie ryzyko, z czego 3 urodza chore dziecko, 350 majacych wysokie ryzyko przejdzie badania inwazyjne i 7 z nich bedzie mialo chore dziecko Szczerze wam powiem ze myslalam ze zadziej rodza sie dzieci z syndromem Downa... Edytowane przez emzeta Czas edycji: 2008-08-21 o 14:33 Powód: unikniecie posta pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1172 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dziś znów nic nie mogę wcisnąć, ugotowałam moją ulubioną zupę z zielonym groszkiem i nie mogłam nawet dobrze spróbować czy jest odpowiednio słona ![]() ![]()
![]() |
#1173 |
Zakorzenienie
|
Aale sie zezłościłam buziaczek wiesz co ja tez bede ubezpieczona grupowo od 1 wrzesnia i składka max to ponoc 40 zł z groszami nie wiem 40,60 zł chyba i babka powiedziała że tylko 500 zł sie dostaje za urodzenie????
![]() |
#1174 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie tam że ja komuś żałuję kasy ale ubezpieczalnia umie liczyć.
![]() ![]() |
![]() |
#1175 |
Rozeznanie
|
tak to jest emzeta ze sluzba zdrowia: w GB placi sie za wszystko; u nas nie placi sie za nic (teoretycznie).
emzeta: rodzisz w Londynie czy u nas? |
![]() ![]() |
![]() |
#1176 |
Rozeznanie
|
z tymi ubezpieczeniami to chyba rzeczywiscie sprawiedliwie powinno byc, czyli proporcjonalnie do wkladu. tylko troche glupio sie o tym dowiadywac jak sie oczekiwalo wiecej..
moim zdaniem becikowe nie jest dobra forma wspomagania opieki nad dzieckiem... nie powinno sie dawac pieniedzy za darmo prosto do reki... |
![]() ![]() |
![]() |
#1177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak jak pisalam to zalezy od ubezpieczyciela bo kazdy ma inne stawki jedne firmy np maja stawki ktore zaleza od tego ile juz im dalas wkladu finansowego czyli obliczaja cos tam z uzbieranych przez ciebie juz pieniedzy i jakis tam % wyplacaja od tej uzbieranej kwoty, a w PZU to jest tylko jedna stawka niezalezna od tego jak sie dlugo placi. A jaki to jest ubezpieczyciel w twojej firmie? PZU stac na szastanie kasa i wyplacanie takiej kasy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1178 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A jesli chodzi o sluzbe zdrowia tu, to ja nawet skladek na nia nie place, nalezy mi sie opieka z tego powodu ze tu mieszkam, ale nie interesowalam sie na tyle zeby wiedziec czy NHS pokrywa wiecej spraw niz NFZ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest loteria !!! Jedni wykorzystaja ubezpieczyciela na maxa a inni wogole a jedni i drudzy tak samo placa składki!! Jedni mogą czesciej chorowac czy przebywac w szpitalach czy miec jakies wypadki a inni przez kupe lat nie maja nic. Moja mama ponad 30 lat płaci składki do PZU a tylko 3 razy w ciagu tych lat miala z tego korzysc i to nie duza - za pobyt w szpitalu... za szpital płacą dopiero od 4 dnia pobytu a moja mama raz sie nie załapała a tamte 3 razy bo była nawet niecałe 2 tyg |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To się nazywa wyprawka dla dziecka.... chce Państwo zeby niz demograficzny zniknał! to przynajmniej tyle dawaja choc dla mnie to jest smieszne bo dziecko musze wychowywac i oplacac kupe lat.... a taki 1 tys zł to co najwyzej na wozek starczy no ale.... jak juz napisalam wczesniej lepsze to niz nic... dawaja to trzeba brac ![]() ![]() Idę się zdrzemnac bo wrocilam niedawno od dentystki robila mi 2 zeby w tym jeden kanałowo.... znieczulenie przestało dzialac i zab glupieje i troche boli, boli tez troche policzek i głowa i sen mnie wzywa a zostawilam u dentystki bagatela 170 zł niedosc ze prywatnie tyle kasy dac to jeszcze prawie 1,5 m-ca na wizyte musialam czekac.... i wcale prywatnie nie jest szybciej u zadnego lekarza ;-/ do ginekologa na pierwsza wizyte czekalam 1,5 tyg a na drugiej wizycie juz u innego lekarza mialam wizyte na godz 15:10 a weszłam o 17 !! wszystko sie opoznilo a jeszcze ktora przyszla szybciej ta wchodzila szybciej ;-/ czyli np ja mialam na 15:10 inna miala na 15:30 to jak przyszła o 15:05 a ja o 15:10 to ona wchodzila pierwsza poprostu komu pierwszemu polozna wyciagnela kartoteke ta wchodzila.... Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2008-08-21 o 17:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1181 |
Zadomowienie
|
buziaczekk a to znieczulenie to mialas jakies specjalne dla cciezarnych? Bo ja bym musiala isc ale boje sie bez znieczulenia a tego co mi zawsze daje nie mozna w ciazy...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1182 |
Zadomowienie
|
Mozna znieczulenie w ciazy, ja mialam robione 2 zeby w 6 miesiacu ciazy, tyle ze po jednym na dzien, bo lekarz nie mogl dawac dwa razy znieczulenie w ciagu dnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1183 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() [quote=buziaczekk;8686065] Idę się zdrzemnac bo wrocilam niedawno od dentystki robila mi 2 zeby w tym jeden kanałowo.... quote] To w ciąży można kanałowo zęby robić? Bo ja słyszłam że nie można, szczególnie w I trymestrze...więc nie wiem.... A mnie potwornie swędzi skóra na piersiach i podbrzuszu...czy wy też tak macie?? |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1184 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja leżałam 6 dni czy PZU uznaje takie leżenie czy to ma byc leżenie z powodu jakichś wybranych chorób? Wiecie coś o tym?
![]() ![]() |
![]() |
#1185 |
Zadomowienie
|
wczoraj serducho niemal mi nie wyskoczyło z piersi... Dostałam jakieś plamienie. Mega szybko udało mi sie dostac do lekarza. Z dzidziolkiem wszystko OK, serduszko bija, fizjologicznych nieprawidłowości brak. Ja dostałam leki na podtrzymanie ciąży, zwolnienie i nakaz polegiwania, odpoczywania w domu... Pani doktor powiedziała, że mogliby mnie do szpitala spokojnie wsadzic, ale po co, żebym sie dodatkowo stresowala...
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1186 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tymi terminami to ja sie wam przyznam ze mi sie wydawalo to takie latwe i sie dziwilam czemu po wizytach sie nad tym tak zastanawiacie, a teraz sama sie zakrecilam... Fasolka ma 41mm od glowy do pupki i na kartce ktora dostalam wychodzi ze to 10t 5d, wg OM to 12t1d, ale skoro termin przesunela mi o 10 dni, to wychodzi ze oni tez podaja te tygodnie nie od zaplodnienia tylko z dwoma tygodniami przed... W sumie to wszystko bardzo mozliwe, bo cykle mialam i do 38 dni wiec owulacja mogla byc i 10 dni pozniej niz 2 tyg od poczatku cyklu, by sie zgadzalo A moja wielka ksiea mowi ze w 10 tygodniu dzidzia rosnie od 31 do 42mm, wiec juz mi sie wszystko zgadza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1187 |
Raczkowanie
|
Anvi
![]() ![]() Emzeta nalezy Ci sie wszystko tak jakbys placila skladki, czyli porod, znieczulenie, opieka poporodowa i lekarstwa tyle co wiem.... |
![]() ![]() |
![]() |
#1188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja powiedzialam dentystce ze jestem w ciazy i pytała ktory miesiac, powiedzialam ze 3, pytała czy zaczal sie 3 czy konczy, to jej powiedzialam ze w tej chwili leci 12 tydz, to powiedziala ze ok ze czyli konczy sie 3 m-c to mozna dac znieczulenie, ale jakie to było to nie wiem bo tego nie wiedzialam ze jest jakies dla kobiet w ciazy pierwsze słysze, no ale ona chyba wiedziala co robi... dlatego zaproponowała mi zrobienie 2 zebow obok siebie od razu za jednym znieczuleniem zeby nie dawac mi za duzo chemi, 8 wrzesnia mam kolejna wizyte i tez mi zrobi 2 zeby ale powiedziala ze obejdzie sie raczej bez znieczulenia... (teraz mialam jednego kanałowo) wiec znieczulenie musialo byc a nastepnym razem juz ten zab nie bedzie potrzebował znieczulenia... ale ja nie wiem....boje sie ze mi na nerwa wjedzie ;-/ ale tak co miesiac to chyba nie bardzo z tym znieczuleniem... a nie wiem czy to nie bylo jakies lekkie znieczulenie czyli mniejsza ilosc bo jakos tak za mocno mi nie zdretwiala szczeka tak jak zawsze... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1189 | |
Zakorzenienie
|
[quote=Anvi;8686989]O! Z Bristolu? Sąsiadka?
![]() ![]() hmm...a ja już się ucieszyłam że takie hipisowski różowe klimaty mój dzidziak ma w środku ![]() ![]() O kurcze! ty tak szczuplutko wyglądasz na zdjęciach które wrzuciłaś, spojrzałam na siebie i już się boję ważenia.... ![]() O! fajny maluszek ![]() Cytat:
Nie znam się na tym ja tylko poszlam z zebem ktory od dluzszego czasu co jakis czas mi bardzo dokuczał.... i z powodu tego zeba jakies 3-4 m-ce temu mialam cos w wynikach z badania krwi źle i lekarz jak je ogladał od razu zapytał czy nie mam jakiegos zeba na juz do leczenia bo gdzies musi byc stan zapalny bo wyniki sa podwyzszone... to ja od razu wiedzialam... wiedzialam ze jest duuuza dziura ale nie spodziewalam sie kanalowego zreszta dentystka tez nie ale powiedziala ze inaczej nie zrobi bo była dziura az do nerwa i plomba od razu by tylko pogorszyla.... a nie mowila nic czy mozna czy nie mozna wiedziala jak jest i to ona sie zna wiec jej zaufałam A co do swedzenia skory to mnie strasznie wczoraj cała skora swedziala.... dzis juz nie... |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1190 |
Zadomowienie
|
widzę, że moje piosty nie spotykają sie tutaj z jakimkolwiek zainteresowaniem.. Na przywitanie nikt nie odpowiada, na wieści o zagrożeniu ciąży też nikt.. Cóż, widocznie nie ma tu dla mnie miejsca.
Powodzenia dziewczyny, pa! |
![]() ![]() |
![]() |
#1191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1193 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Opieka lekarska przysluguje nie z powodu pracy i oplacania skladek ale z powodu mieszkania i zycia w uk |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1194 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1195 |
Zadomowienie
|
nie martw sie Aniu, skoro lekarze mowia ze z dzidzia jest wsystko OK to na pewno jest! dbaj o siebie i bedzie dobrze ![]() ![]()
#1196 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oczywiście baaaardzo gorąco Cię witamy, ale sama widzisz ile jest tematów na raz poruszanych i mi też czasami odpowie "ktoś" dopiero np za "2 strony";] na pewno nie jest to celowe. super, że alarm okazał się fałszywy i z Twoim dzidziusiem jest wszystko Ok i na pewno dalej będzie;] ja dzisiaj byłam u lekarza i jeszcze jestem przerazona jak mój olbrzym urósł....ostatnio był taki malutki a teraz ledwie się w kadrze mieśc....tzn wiem, że to w powiększeniu delikatnym ale jednak ponadto wzięłam ze sobą kamerę i nagrałam jak się porusza dzidziuś;]oglądaliśmy dzisiaj to nagranie chyba już z 5 razy. pozdrowionka P.S. Z tym ubezpieczeniem to faktycznie jest troszkę dziwnie.,.....ja mam w PZU, płacę 78zł (razem z prywatną opieką medyczną) i dostanę chyba 1000zł za urodzenie bobaska.....
![]() |
#1197 | |
Raczkowanie
|
Jak na razie plan zakłada poród tutaj
![]() Cytat:
![]() ![]() Jeśli serduszko bije, to trzeba myśleć pozytywnie! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1198 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
cytat: "Z punku widzenia potrzeb wszystkich mieszkańców Wielkiej Brytanii NHS pozostaje bezpłatny, a źródłem opłat są ogólne zasady podatkowe." czyli placa wszyscy obywatele GB z podatkow. nhs to gigantycznie rozbudowana podstawowa opieka zdrowotna, ale sprobuj zachorowac na cos naprawde powaznego. cytat: "Niedoskonałość systemu państwowego doprowadziła do wzrostu niezależnego – niepublicznego sektora szpitalnictwa. Szpitale niepubliczne często oferują szybszy dostęp do usług chirurgicznych, chociaż nie ma zniżek podatkowych dla korzystających ze szpitali prywatnych. Pacjenci prywatni płacą więc na rzecz NHS oraz dodatkowo za prywatną opiekę medyczną." W Polsce zas wszystko nalezy sie wszystkim- jak zachorujesz to chocby Twoje skladki przez cale zycie wynosily 5 zl to i tak moga zafundowac Ci operacje i diagnostyke za bajonskie sumy. Chyba, ze masz pecha i skoncza sie limity w szpitalu wtedy czekasz- rok, dwa... niektorzy sie nie doczekuja ( i nie zalezy to zupelnie od wysokosci ich skladki)... W Niemczech (bylam tam na studiach przez pol roku) jest kilka konkurujacych ze soba kas chorych- zapisujesz sie do jednej i placisz co miesiac skladke jaka sobie wybierzesz: od 10 euro do 100 - tak mniej wiecej. Przypuscmy, ze boli Cie noga- jesli placisz niska skladke to przysluguje Ci porada lekarska, a jesli wyzsza to porada + rtg+cos tam. Nie dotyczy to wypadkow naglych i stanow zagrozenia zycia. Mi sie ten system dosyc podoba, w kazdym razie jest logiczniejszy i sprawiedliwszy niz to, co dzieje sie w Polsce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez juz sie pogubiłam w tych ubezpieczeniach ale jak sie zapisywalam to ogladalismy wykaz za co ile sie dostaje i za urodzenie bylo 1500 przy tej skladce ktora place a jak bedzie w rzeczywistosci i czy wogole to dostane to sie okaze po urodzeniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1200 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ancia Ty jestes jeszcze w1szym trymestrze prawda? ja mialam podobna sytuacje w 6 tyg., u mnie to bylo po stosunku- smużka swiezej krwi- prawdopodobnie z nadzerki, ale strachu sie najadlam no i duphaston biore do dzis. nie pytalam lekarza, ale z tego co poczytalam na forach to co sie tyczy brazowego plamienia: 1. mialam takie przez 3 dni w 8 tyg. 2. teoria 1: jesli wypadaja w dni kiedy powinna byc miesiaczka to sa to tak zwane krwawienia czynnosciowe , moga towarzyszyc im bole podbrzusza jak przy okresie - nie nalezy sie martwic- ja takie mialam te w 8 tyg z bolami 3. teoria 2: macica rosnie i to dlatego- tez nie warto sie martwic 4. teoria 4 : przy implantacji powstal krwiaczek i teraz sie oproznia- dlatego krew nie jest swieza tylko brazowa- jak na usg jest ok to w porzadku. giny kazde plamienie/krwawienie w ciazy musza traktowac jako poronienie zagrazajace ( az strach to pisac)- po prostu przyjmuja ze moze to byc ten scenariusz i trzeba zrobic wszystko zeby temu zapobiec: -- jesli to niedomoga cialka zoltego- daja progesteron (luteina, duphaston) -- jesli np. wada genetyczna to nawet jak dadza duphaston to nic nie pomoze-albo sie utrzyma albo nie. jak na usg bylo w porzadku to nie ma sie co martwic. glowa do gory! ja jutro ide do gina i sie go jeszcze zapytam o te brazowe |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:18.