|
|
#61 |
|
on tired little feet
|
Dot.: za dużo myślę i wyobrażam sobie scenariusze
Ja nie rozumiem tego dokuczania że jak chłopak nie komentuje wyglądu innych kobiet to tylko ze strachu przed partnerka, dla mnie to normalne
ja też nie komentuje obcych ludzi a już na pewno nie mojemu chlopakowi w takim kontekście że ktoś jest ladny, on też tego nie robi bo po co w zasadzie Jak kogoś mijam przez sekundę na ulicy i pomyślę że jest ładny to w jakim celu mam o tym w ogóle mówić
|
|
#62 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#63 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie mam tak sokolego oka by wypatrywać czerwonych paznokci u kobiety stojącej po przeciwnej stronie ulicy. Kobiety w białych kozaczkach to też nie jest codzienny widok w mojej okolicy. Były to przykłady - jak ktoś się z tłumu wyróżnia to to zauważę. Słowo "wyróżnia" niejako powiązane jest z tym, że się na coś zwraca uwagę. ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- Cytat:
I to moje otoczenie jest prostackie i niekulturalne , jak raczyłaś sugerować? Bo ja nie spotykam się zupełnie z takimi sytuacjami na co dzień. Sa to absolutnie sporadyczne wypadki. ![]() Wolę jednak faceta, który może i skomentuje w myślach nadwagę, ale jednocześnie pomoże kobiecie np. znieść wózek ze schodów i powie "dzień dobry". Niż takiego, co kobiety znoszącej wózek nawet nie zauważy i jeszcze popchnie przypadkiem (bo w końcu była dla niego niewidzialna).
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2019-06-05 o 15:23 |
||
|
|
|
|
#64 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#65 | |
|
on tired little feet
|
Cytat:
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#67 | |
|
on tired little feet
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
Nikt nie mówi o werbalnym komentowaniu.
Ewolucja tak Cię wykształciła, że jak tylko kogoś widzisz to masz o nim podswiadomą opinię. Tu masz z badaniami krótko: https://www.theguardian.com/uk-news/...-be-eliminated Podświadomie oceniasz ludzi. Po ubiorze, po kolorze skóry, po grubości i po atrakcyjności. Nic z tym nie poradzisz, nieważne jak mocno się zaprzesz w necie, że to nieprawda. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#69 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Cytat:
Przecież nie masz pojęcia, co ludzie myślą na twój widok. Nadal nie czytasz tego co piszę ale to, co WYDAJE ci się, że piszę. To też podświadomość - postrzegasz świat przez pryzmat swojej osoby i swoich przemyśleń i tak go interpretujesz, omijasz (twoja podświadomość) niektóre słowa w moich tekstach, bo nie pasują do twojej wizji ![]() Przeczytaj jeszcze raz to zdanie: Wolę jednak faceta, który może i skomentuje w myślach nadwagę Januszpolak stwierdziła, ze ona nie zwraca uwagi na ludzi. Czyli są jako tłum dla niej niewidzialni. W takiej sytuacji nawet nie zauważy, ze ktoś może np. potrzebować pomocy. A jak starszemu panu upadła laska, to moja podświadomość wyłowiła go z grupy innych ludzi, oznaczyła myślowo "niepełnosprawny". Wiec świadomie do niego podeszłam i mu tę laskę podniosłam.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2019-06-05 o 16:34 |
||
|
|
|
|
#70 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie to zaczyna krepować, że muszę tłumaczyć rzeczy psychologicznie i biologicznie oczywiste. Zwróć uwagę w jakim kontekście pisałam o ginekologu - jako człowieku, który ma kontakt w pracy w intymnymi częściami kobiet, które w innych sytuacjach sa dla mężczyzny elementem erotycznym. U autorki wątku jej facet ma do czynienia ze skąpo ubranymi kobietami a ginekolog z kroczem. Nie spostrzega się tego przez pryzmat erotyzmu, bo podświadomość nie tworzy erotycznych skojarzeń w tych konkretnych okolicznościach (miejsce pracy, choroby). To nie jest tak, że facet kontroluje brak wzwodu świadomie - po prostu podświadomość nie ma takich skojarzeń w tym konkretnym momencie.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2019-06-05 o 17:17 |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#72 |
|
BAN stały
|
O, to szkoda że Cię nie krępuje komentowanie innych. Sama się mieszasz w zeznaniach, bo skoro kieruje nami podświadomość, to nie ma dla niego znaczeniach, w jakich okolicznościach tę cipkę widzi.
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
A dlaczego mają mnie krępować moje własne myśli?
Znów ten sam błąd - nie czytasz tego co piszę w rzeczywistości, ale to, co wydaje się, że napisałam. ![]() I jak najbardziej okoliczności mają na podświadomość wpływ. po prostu nie wiesz, jak ona działa i wydaje ci się to niezrozumiałe.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2019-06-05 o 17:16 |
|
|
|
|
#74 |
|
Konto usunięte
|
Czyli sobie zaprzeczyłaś. Mówiłaś że częsty widok przestaje podniecać, a teraz że zależy to od okoliczności (co jest prawdą).
I całe szczęście że zasada "widziałem X razy, więc mnie nie podnieca" nie istnieje. |
|
|
|
|
#75 |
|
on tired little feet
|
Dla mnie słowo komentowanie oznacza głośne wypowiadanie opinii, można komentowac w myślach ale to trzeba doprecyzować że o to chodzi
Ja się nigdzie nie zapieram że coś myślę albo czegoś nie myślę tylko mowie że tego nie komentuję (w domyśle na głos, bo byłam pewna że o tym mowimy?
I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it. Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet. Edytowane przez thirky Czas edycji: 2019-06-05 o 17:18 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 |
|
BAN stały
|
Z powodu świadomości.
To nie ma znaczenia. To Ty zaczęłaś podświadomość tłumaczyć i sobie przeczysz. Sama pisałaś, że nie ma się co dziwić mężczyznom komentującym w pracy seksualność innych kobiet, a teraz nagle praca jest miejscem, w którym seksualność się wyłącza i wszelkie obserwacje kończą się tylko na stwierdzeniu faktu? |
|
|
|
|
#77 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=f284c48a05423b409a451c4 db0eed2c1276616e1_6008c42 88f43f;86879289]Czyli sobie zaprzeczyłaś. Mówiłaś że częsty widok przestaje podniecać, a teraz że zależy to od okoliczności (co jest prawdą).
I całe szczęście że zasada "widziałem X razy, więc mnie nie podnieca" nie istnieje.[/QUOTE] Nie zaprzeczyłam, tylko uprościłam. kiedy twój chłopak widział cię pierwszy raz nagą pewnie był bardzo podniecony. Ale jak po 20 latach związku staniesz przed nim nago, to jest to dla niego naturalny widok, do którego jest przyzwyczajony i nie ma natychmiast wzwodu. Do tego potrzebne są okoliczności - nastrój, zaloty, itd. ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- Cytat:
Mówiliśmy o przelotnych myślach i skojarzeniach podsuwanych przez podświadomość oraz o ewentualnym ich rozwinięciu (lub nie) w momencie świadomego rozmyślania. Oraz o ewentualnych plotkach na temat wyglądu facetów czy kobiet w grupie jednopłciowej (czy koledzy mają prawo do gadaniach o piersiach koleżanki między sobą?) Może warto byłoby przeczytać wątek, żeby załapać kontekst? ---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
Nie napisałam tego. To już twoja błędna interpretacja. Napisałam, że podświadomość obojętnieje na bodźce. Jeśli pojawi się coś, co odstaje od zwykłej normy to zwraca uwagę. Sytuacja z postu autorki - miejsce pracy jej chłopaka, gdzie kobiety chodzą skąpo ubrane (tutaj trudno doprecyzować co to konkretnie oznacza). Kolega z pracy informuje chłopaka autorki, że nadmiernie wyeksponowane piersi koleżanki go rozpraszają. Skąd wiesz, jak długo on pracował w tym miejscu? A może akurat ta koleżanka nigdy tak piersi wcześniej nie eksponowała? Albo pracowali w innych miejscach i jej wcześniej nie widział? Albo mu się podoba i zwraca na nią baczniejszą uwagę i nigdy wobec niej nie był neutralny. A rozmawiali tylko o niej jednej a nie o wszystkich innych roznegliżowanych paniach w pracy. Bo inne może nie wzbudzają już sensacji, bo się "opatrzyły".
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2019-06-05 o 17:32 |
||
|
|
|
|
#78 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
wiem, że pisze
, ale dotychczas pisał tylko o własnym chłopaku i swoich obawach chyba, a nie o reakcjach jego kolegów?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#80 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
PS. Nie mam chłopaka, nie jestem homoseksualny
|
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
To z jakich czynników, właśnie poza opatrzeniem się, wytworzeniem innych skojarzeń w podświadomości?
U młodego chłopaka naga młoda kobieta (w kulturze zachodu, która publicznie nakazuje zakrycie nagości) tworzy jednoznaczne skojarzenia erotyczne, bo chłopak ma zbyt mało doświadczeń, życiowych obserwacji (a także duże stężenie hormonów), by w podświadomości wytworzyły się inne skojarzenia. Dziewczyna w sypialni = będzie przyjemność. Kobieta po 20 latach życia razem w sypialni = idziemy spać. ![]() Nie wiedziałam, że jesteś mężczyzną. Przepraszam.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2019-06-05 o 18:14 |
|
|
|
|
#82 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Ale to wynika z samej relacji i przyzwyczajenia się, a nie naoglądania ciała. Tak samo pierwsza randka w kawiarni będzie ekscytująca, a wyjazd na wakacje po 20 latach zwykłą odskocznią bez większych emocji. |
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f284c48a05423b409a451c4 db0eed2c1276616e1_6008c42 88f43f;86879420] Związki się wypalają, uczucia umierają i to miałem na myśli[/quote]
Można nadal bardzo kochać człowieka po wielu latach związku, a jednak nie podniecać się natychmiast na jego widok, gdy zdejmie majtki. A jednocześnie bardzo szybko się podniecić, gdy zostaną stworzone okoliczności kojarzone przez podświadomość z sygnałem "seks". Dla młodego człowieka zdjęcie bielizny nie kojarzy się z pójściem spać czy braniem kąpieli tylko właśnie z seksem. Bo nie miał okazji obserwować nagości w innym kontekście. Dopiero dalsze doświadczenia życiowe uczą jego podświadomość, że mogą być inne alternatywy i do sygnału "seks" potrzebne są inne bodźce, poza samą nagością.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#84 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Idąc Twoim tokiem rozumowania ginekolodzy nie mają rodzin i dzieci, bo mają swoje lata i się napatrzyli, a wagina kojarzy im się z pracą a nie seksem. |
|
|
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
Pokaż palcem, gdzie napisałam, ze 20 lat związku eliminuje podniecenie?
Napisałam, że widok nagiej kobiety, którą zna od wielu lat, nie kojarzy mu się jednoznacznie z podnieceniem i do wywołania podniecenia potrzebne są dodatkowe okoliczności. I znów przykład ginekologa - czy w domu ogląda on krocze partnerki przez pryzmat pracy? Nie - a więc zachodzą inne okoliczności. Podświadomość uczy się (wraz z nowymi doświadczeniami, przeżyciami, emocjami, kompleksami, obserwacjami, itd.), kiedy wzbudzać podniecenia a kiedy nie ma to sensu. I znów odnosząc się do tematu autorki. Podałam autorce przykład ginekologa, bo chłopak autorki zarzeka się, że przebywanie z roznegliżowanymi paniami jest dla niego obojętne. Jeśli mówi prawdę, to właśnie zachodzi tutaj taka sytuacja jak z ginekologiem. Jego podświadomość przestała mu wysyłać sygnały seksualne związane z konkretnymi elementami ciała kobiety (u ginekologa krocze, u chłopaka autorki np. biust) w sytuacji zawodowej. Co nie oznacza, że kobiety przestały go interesować ogólnie. Po prostu utrwalił w sobie pewien odruch związany z konkretną sytuacją. I nie oznacza, że nigdy podniecenia nie poczuje, bo i temu chłopakowi i ginekologowi może się trafić sytuacja z klientką wytrącającą podświadomość z ustalonego rytmu (np. idealnie trafiona w ich gust erotyczny, albo pachnąca czymś co im się jednoznacznie erotycznie kojarzy - w końcu podświadomość nie operuje na jednej danej tylko na tysiącach jednocześnie). I tu wkracza świadomość, co mężczyzna z tym podnieceniem zrobi - wzmoże go fantazjami, flirtem czy zacznie intensywnie myśleć o czymś innym.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2019-06-05 o 19:35 |
|
|
|
|
#86 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Cytat:
Moim zdaniem to jest nie fair że kwestionujesz jednak moje prawo do bycia niezaczepianym werbalnie. Jak dzień w dzień mężczyźni proponują mi wulgarnie różne rzeczy to chyba mam prawo zacząć czuć się źle i nieswojo? To są moje odczucia i mam do nich prawo. Każdy może powiedzieć że jest mu cieżko i tłuc żonę później, i co ona ma to przełknąć, bo facet w pracy dostaje po głowie? Nie, ja mówię temu NIE, bo to jest po prostu okropne. Bagatelizowanie przemocy ze strony obcych ludzi jest nie fair, bo to zresztą nawet spełnia definicję przemocy - powtarzalne czynności, z pozycji władzy, w celu podporządkowania i wzbudzenia strachu. Ja też często czuję się okropnie ale z pozycji usługodawczyni nigdy nie pozwalam sobie na wybuch bo przecież ktoś inny na to nie zasługuje, więc jakie ja mam prawo do tego? |
||
|
|
|
|
#87 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To co tam jeszcze robisz? Mocna tylko w gębie?
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() M.in. z tym jest związane moje załatwianie spraw. Poza tym znowu wywlekasz, kiedy ci się to znudzi? Atakujesz mnie bez przerwy. |
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie atakuję cię. Po prostu piszesz w każdym wątku sprzeczne informacje.
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:54.