Mamy majowe 2019 cz. 7 - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-06-08, 13:30   #721
sQuaara
Zakorzenienie

Dot.: Mamy majowe 2019 cz. 7

Cytat:
Napisane przez Misha_ Pokaż wiadomość
Dlatego ze woda wysusza maluszkowi skore a wiadomo ze w wanience jest dluzej niz przecieranie trwa. Ale to nie jest zalecenie medyczne, jak maly tak polubi kapiele to dla relaxu gdy brzuszek boli mamy kapac. Wlasnie plakal kurczak tzowi, possal piers doslownie 5 razy i spi, ehhhh

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Aaa kumam u nas się sprawdziły szybkie prysznice maluch na nogi i hej

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Stary 2019-06-08, 13:32   #722
AgataAgata9090
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Jak dla mnie taka zmiana mleka co chwila raczej nie jest ok. Warto to przegadać z lekarzem.
A na pupę co już próbowałaś? Do krwi to masakra. Żeby Wam się jakaś bakteria albo grzyb nie przypaletal... Lekarz widział?? Ja od zawsze stosuje rytm dnia i nocy
Tzn dzień to umówmy się walka a noc ma swoje prawa

Polecam też próbę odkładania na brzuch. Z brzucha dzieci się mniej wybudzaja. Tzn na drzemki. I pilnować Skoki są w określonych okresach. To moment gdzie mózg znaczyba się mocno rozwijać jest wręcz bombardowany bodzcami i nie jest w stanie ogarnąć tego co się dzieje z dzieckiem. Tego że np więcej wodzi i nagle tu kolor tam kolor tu coś blysnelo itp. Stąd skok 5tygkdnka.a później widsc że dziecko wodzi wzrokiem bo więcej widzi. Wstawiam kalendarz A dlaczego nie macie kąpać?
Może nie ubieraj tylko owin np bambusem... Biedny.. To też pewnie od noszenia. Może nos brzuchem do dołu... Biedny Załącznik 7678988

Tzn do krwi nie ale są krostki które jak położna mówiła były wypełnione jakimś płynem i już pękły. 11.06 mamy wizytę u pediatry to jej pokaże.
No właśnie nie wiem co robić bo bym wysłała tżta po ten bezlaktozowy ale może lepiej jak poczekam do tego 11.06????
Na te odparzenia stosowalam już linomag, bepanthen extra baby, tormentalum no i oczywiście wietrzenie tyłka.
Kto wie czy on faktycznie nie ma takich problemów jak strzelająca kupa (cokolwiek to znaczy) bo czasem jak mu przebieram pieluche i podnoszę nóżki to wylatuje z niego czasem wodnista kupa z grudkami (żółta) a czasami sama woda i właśnie ona tak jakby strzela (jak przy prukaniu) i kto wie czy właśnie ta jego kupa przez te mleka które mu do tej pory dawałam nie jest kwaśna i mu podraznia pupę. Hmmm

Choć z drugiej strony czytałam ostatnio artykuł w którym pisali że nietolerancja laktozy bardzo rzadko pojawia się u niemowlakow i że rodzice przypisują każdy objaw nietolerancji laktozy a tak na prawdę to może być ta alergia bmk lub inne..

Sama nie wiem co robić. Boję się że mu się coś stanie do wtorku

AgataAgata9090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-06-08, 13:35   #723
grejpfrutowa01
Zakorzenienie

Misha, moja śpi aktualnie na golasa w wózku na dworze w cieniu. Może jak nie musisz w ale go nie ubieraj?
sQ przyznam się że różnie u nas z tym kładzeniem na brzuchu, ale musimy się zmobilizować żeby chociaż jedno spanie takie było.

grejpfrutowa01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-06-08, 13:37   #724
butterfly20
Zakorzenienie

Ja mojego mogłabym dzisiaj udusić,zasztyletować i co tam jeszcze....

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-06-08, 13:47   #725
Eceea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grejpfrutowa01 Pokaż wiadomość
Dobry, dobryyyy
Dzień dobry

My już po wizycie cdl. Jestem znacznie uspokojona. Tzn mała przybiera super ( licząc od nijnizszej wagi wychodzi średnio dziennie ponad 36 g).
A Lala ryczy i pcha palce nie dlatego że godna, tylko " bo tak". Bo jest gorąco, bo skok, bo ogromna potrzeba ssania, bo mamunia blisko. Niekoniecznie chodzi głód. ( sQ- chapeau bas- pierwsza to pisałaś,) musimy przetrwać te 6 tygodni.
Mogę włączyć smoczek, ale najlepiej by tylko do usypiania.
No i bolące brodawki- bo jak nie je, tylko ssie" dla ssania" to ssie tylko końcówkę i spłaszcza przy okazji brodawkę też.
Także u nas wszystko ok, darcie się jest dla darcia po prostu.
Aj łil surwajw.

O to to.
Ja moja w wózku bez czapki/chustki.
Ale na nią słońce nie świeci.

Tak. Zdecydowanie.
Kurła, wygarnęłam mojemu. Że zmienić pieluchę w nocy parę razy to żadna pomoc, że on normalnie do pracy, do ludzi wychodzi, że nie wisi na nim dziecko non stop że nie można się wysikać, umyć i zjeść. + Te teksty o kp i mm. Np dzisiaj: On sobie śniadanko, kawka, na luziku. Zawiozłam dziecko po karmieniu w wózku. Poszłam się ogarnąć i zmyłam podłogi. Śniadania oczywiście przed cdl nie zdążyłam, no ale mówi się trudno, nie pierwszy raz.
Ale chyba mojemu w pięty poszło. No i przy okazji usłyszał że jednak to nie o kp chodzi, więc to nie moja "wina" że dziecko się drze.
Magda, masz rację, to dla nas trojga całkiem nowa sytuacja, musimy się przystosować, dotrzeć. Generalnie jesteśmy z tż dość zgodni, czasem nam coś zgrzytnie i ja focha strzelę, ale zdecydowanie wolę przegadać temat.

No cud!
Moje dziecko usnęło w wózku, na dworze, w ciągu 5minut- ze smoczkiem, bez cycka. Szok i niedowierzanie. Smoczek jest już out, na usypianie ma tylko być, więc ok.

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

No jeżeli chodzi o sprzątanie to mój jest bardziej porządnicki niż ja.
I tu nie mogę narzekać, jak był w domu po porodzie to codziennie były podłogi myte. O kurczę,to się strachu najadłaś. Co pomogło?
Ps a nie możesz zamknąć od środka drzwi w łazience?

Eceea cdl niekoniecznie kazała podcinać wędzidełko. I powiedziała że ten dr u którego byłaś tnie. Czy to jest zasadne czy nie, podcina i tyle. Powiedziała że podciąłby nawet jakby nie było.

Super ;( ale byliśmy też u neurologopedy i powiedziała że teraz super z językiem. U nas 3 osoby powiedziały ze trzeba

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Zakrztusila się czy wystraszyla? Biedna...

Dobrze ze wiedziałaś jak zareagować

---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

Grejpfrutowa to razem musimy wytrwać!!

I ja i ja!

Eceea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-06-08, 13:50   #726
AgataAgata9090
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Misha_ Pokaż wiadomość
Dlatego ze woda wysusza maluszkowi skore a wiadomo ze w wanience jest dluzej niz przecieranie trwa. Ale to nie jest zalecenie medyczne, jak maly tak polubi kapiele to dla relaxu gdy brzuszek boli mamy kapac. Wlasnie plakal kurczak tzowi, possal piers doslownie 5 razy i spi, ehhhh

Nam polozna powiedziała że możemy kąpać raz na tydzień bo tak jak piszesz woda wysusza poza tym nie ma sensu kąpać codziennie skoro i tak myjemy go przygotowaną woda i wacikami jeśli chodzi o codzienną pielęgnację taką dokładniejszą

AgataAgata9090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-06-08, 13:52   #727
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgataAgata9090 Pokaż wiadomość
Tzn do krwi nie ale są krostki które jak położna mówiła były wypełnione jakimś płynem i już pękły. 11.06 mamy wizytę u pediatry to jej pokaże.
No właśnie nie wiem co robić bo bym wysłała tżta po ten bezlaktozowy ale może lepiej jak poczekam do tego 11.06????
Na te odparzenia stosowalam już linomag, bepanthen extra baby, tormentalum no i oczywiście wietrzenie tyłka.
Kto wie czy on faktycznie nie ma takich problemów jak strzelająca kupa (cokolwiek to znaczy) bo czasem jak mu przebieram pieluche i podnoszę nóżki to wylatuje z niego czasem wodnista kupa z grudkami (żółta) a czasami sama woda i właśnie ona tak jakby strzela (jak przy prukaniu) i kto wie czy właśnie ta jego kupa przez te mleka które mu do tej pory dawałam nie jest kwaśna i mu podraznia pupę. Hmmm

Choć z drugiej strony czytałam ostatnio artykuł w którym pisali że nietolerancja laktozy bardzo rzadko pojawia się u niemowlakow i że rodzice przypisują każdy objaw nietolerancji laktozy a tak na prawdę to może być ta alergia bmk lub inne..

Sama nie wiem co robić. Boję się że mu się coś stanie do wtorku

Strzelająca kupa leci z 20-30cm.. Byś zauważyła i wiedziała. Co innego kupa w trakcie baka.
Nie wiem na co czekasz z tą pupa... Jak 2-3dni nic nie pomaga to się idzie do lekarza... Przecież on może a co płakać nie z głodu, nie z tolerancji tylko boli go dupka

Co do laktozy i bmk to masa jest na to zrzucana.. A jak przychodzi co do czego to jakoś roczne dzieci już nie mają problemu.
Placzace noworodki tak.. Dziecko się uspokaja za miesiąc dwa i nagle co? Wyzdrowial..
Cytat:
Napisane przez grejpfrutowa01 Pokaż wiadomość
Misha, moja śpi aktualnie na golasa w wózku na dworze w cieniu. Może jak nie musisz w ale go nie ubieraj?
sQ przyznam się że różnie u nas z tym kładzeniem na brzuchu, ale musimy się zmobilizować żeby chociaż jedno spanie takie było.

U nas tez tzn na czas aktywności dajemy radę. Na spanie ciężko bo głównie śpi na mnie lub w wózku. Ale nawet w wózku moze jeździć

Muszę moja częściej na golasa kłaść no u nas pupa nadal się nie zagoila... Lekko nie jest.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-06-08, 13:56   #728
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Ja kąpię codziennie, bo raz, że gorąco, dwa poci się ode mnie, trzy kupa po pachy, a cztery właśnie te potówki. Jednak uważam, że jak się zmyje ten pot ze skóry to jej jest lepiej się zregenerować

Na nietolerancji się nie znam. Starsze nie miało, młodsze też nie ma. Jak starszy miał pupę bardzo zaognioną to pierwsze co zmieniliśmy pampki, potem chusteczki, do tego wietrzenie i mąka. Teraz lekkie zaczerwienienie traktuje linomagiem i jest ok.
Kupiłam kiecke na obronę. O Panie, nienawidzę zakupów

magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-06-08, 14:02   #729
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Ja kąpię codziennie, bo raz, że gorąco, dwa poci się ode mnie, trzy kupa po pachy, a cztery właśnie te potówki. Jednak uważam, że jak się zmyje ten pot ze skóry to jej jest lepiej się zregenerować

Na nietolerancji się nie znam. Starsze nie miało, młodsze też nie ma. Jak starszy miał pupę bardzo zaognioną to pierwsze co zmieniliśmy pampki, potem chusteczki, do tego wietrzenie i mąka. Teraz lekkie zaczerwienienie traktuje linomagiem i jest ok.

No właśnie za mną już zmiana pampka II tylko woda. Więc to nie kwestia tego czym traktuje jej tyłek. Co za laska. Syn noworodek też miał ale jemu szybko zeszło a ta coś się obija z regeneracja

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------

Jaka sukienkę? Chwal się!

Stary 2019-06-08, 14:07   #730
Lilly Greace
Dostojna peema.

Laski,udało mi się zapakować całą rodzinę i już prawie dotarliśmy. Pierwszy punkt - kinderbal. Będę mogła w końcu poczuć się raźniej bo będą sami rodzice małych dzieci i małe dzieci ;p

Stary 2019-06-08, 14:27   #731
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Sq taką. Średnio zadowolona jestem, ale jedyna czarna z dostępem do cycka. IMG_20190608_152659.jpg

Stary 2019-06-08, 14:38   #732
sQuaara
Zakorzenienie

Dobrze jest!

Stary 2019-06-08, 14:43   #733
sysa09
Zakorzenienie

Eccea, nam położna też kazała dopajac woda. Nie zalecała koperku i rumianku. Zresztą nasza mała źle reagowala. Tylko wodę przyswaja. I lepiej jej na brzuszku po wodzie, kupki strzela. Na samym mm był problem.

Wysłane z mojego moto g(6) plus przy użyciu Tapatalka
30.06.2018
sysa09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-06-08, 14:54   #734
agadzie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Ja mojego mogłabym dzisiaj udusić,zasztyletować i co tam jeszcze....
Witaj w klubie focha na tz
Cytat:

Ja też codziennie, mała się odpręża w kąpieli pupę małego też traktowałam ziemniaczana
Cytat:
Napisane przez Lilly Greace Pokaż wiadomość
Laski,udało mi się zapakować całą rodzinę i już prawie dotarliśmy. Pierwszy punkt - kinderbal. Będę mogła w końcu poczuć się raźniej bo będą sami rodzice małych dzieci i małe dzieci ;p

Udanej zabawy!!

agadzie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-06-08, 14:54   #735
patrycjakarabasz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AgataAgata9090 Pokaż wiadomość
Co to znaczy strzelając kupa? Teraz to mi dałaś zagwozdke bo my nie umiemy wyleczyć mu tyłka- odparzenie i ma już takie rany zmieniliśmy mleko z bebiko na nan Opti pro i nie ma poprawy. Jedyne co to już się aż tak bardzo nie pręży chociaż to też sprawa dyskusyjna. A można przechodzić tak z mleka na mleko? Czy raczej trzeba jedno stopniowo odstawiac i drugie stopniowo podawać?
Tylko dziwne to wszystko bo piszesz że mleko bez laktozy poprawiło sytuacje a przecież laktoza jest i zawsze będzie w pokarmie kobiecym a mówisz że dajesz swój pokarm hmmm

Może mi to ktoś wytłumaczyć?

Dlatego daje przed każdym karmieniem piersia Delicol, enzym laktazy. Ale kończę karmić, daje sobie kilka dni. Mała chyba w końcu załapała butelkę.
Strzelające... Piła mm i od razu czułam prężenie się i leciała kupa. W trakcie picia mleka już robiła kupę i była bardzo wodnista. Po nan bezlaktozowym jest zupełnie inaczej. 1 kupa dziennie.

Wysłane z mojego Moto Z2 Play przy użyciu Tapatalka
patrycjakarabasz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-06-08, 14:55   #736
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Sq taką. Średnio zadowolona jestem, ale jedyna czarna z dostępem do cycka. Załącznik 7679001

Super wyglądasz

Stary 2019-06-08, 15:06   #737
Eceea
Zakorzenienie

Czy u Was kupi się ciągną?

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

Cytat:
Napisane przez patrycjakarabasz Pokaż wiadomość
Dlatego daje przed każdym karmieniem piersia Delicol, enzym laktazy. Ale kończę karmić, daje sobie kilka dni. Mała chyba w końcu załapała butelkę.
Strzelające... Piła mm i od razu czułam prężenie się i leciała kupa. W trakcie picia mleka już robiła kupę i była bardzo wodnista. Po nan bezlaktozowym jest zupełnie inaczej. 1 kupa dziennie.

I na samo mm przechodzicie?

Stary 2019-06-08, 15:08   #738
patrycjakarabasz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Eceea Pokaż wiadomość
Czy u Was kupi się ciągną?

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

I na samo mm przechodzicie?

Tak

Stary 2019-06-08, 15:10   #739
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Dzięki dziewczyny Mówiłam, że zakupy po porodzie to głupota? Podtrzymuje. Wyszłam bardziej załamana niż to wszystko warte. No ale człowiek musiał. Jednak udało mi się kupić w sinsayu tą kiecke i powiem Wam jak na mnie szyta, rozmiar M a cycek się w miarę mieści https://www.sinsay.com/pl/pl/vt557-50j/denim-dress

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-06-08, 15:25   #740
Eceea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycjakarabasz Pokaż wiadomość
Tak

oj nie to odp

Stary 2019-06-08, 15:28   #741
patrycjakarabasz
Rozeznanie

Cytat:
oj nie to odp

??? Nie zrozumialysmy się?

Stary 2019-06-08, 15:29   #742
Eceea
Zakorzenienie

Neurologopeda pokazała mi jak wkładać butelke Lovi. No w szoku jestem. Wszystko robimy zoe z tym dzieckiem ;( a tz furiat mówi, ze idzie po przednia butelke bo tak się włożyć nie da jak dr kazała. No k....!!!! Mówię, że ja spróbuję a on stanął nade mna i mówi że popatrzy jak dziecko ktusze! A mi się jakoś udało dobrze włożyć! Przeprosił ale co z tego. Ja jestem słaba, ale on to juz przechodzi sam siebie. Co za typ no

Stary 2019-06-08, 15:31   #743
agadzie
Zakorzenienie

Magda ej super wyglądasz!! Skąd ci się wzięły te doły? Ekstra jest!!

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

Cytat:
Neurologopeda pokazała mi jak wkładać butelke Lovi. No w szoku jestem. Wszystko robimy zoe z tym dzieckiem ;( a tz furiat mówi, ze idzie po przednia butelke bo tak się włożyć nie da jak dr kazała. No k....!!!! Mówię, że ja spróbuję a on stanął nade mna i mówi że popatrzy jak dziecko ktusze! A mi się jakoś udało dobrze włożyć! Przeprosił ale co z tego. Ja jestem słaba, ale on to juz przechodzi sam siebie. Co za typ no

A jak kazała? Nawet nie wiedziałam że jest jakiś sposób podawania butli

Stary 2019-06-08, 15:33   #744
Eceea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agadzie Pokaż wiadomość
Magda ej super wyglądasz!! Skąd ci się wzięły te doły? Ekstra jest!!

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

A jak kazała? Nawet nie wiedziałam że jest jakiś sposób podawania butli

Ma objąć tą twardą podstawę bo tam jest potrójny silikon i on musi się napracować jexykiem. Za sam czubek jak łapie to za szybko leci. Zrobię zdjęcie nastepnym razem. Ta dr pracuje tez w szpitalu na wcześniakach wiec wierze ze wie co mowi

Stary 2019-06-08, 15:34   #745
agadzie
Zakorzenienie

Cytat:
Ma objąć tą twardą podstawę bo tam jest potrójny silikon i on musi się napracować jexykiem. Za sam czubek jak łapie to za szybko leci. Zrobię zdjęcie nastepnym razem. Ta dr pracuje tez w szpitalu na wcześniakach wiec wierze ze wie co mowi

Patrz, nawet nie miałam pojęcia że tak się daje... Ja czekam aż moja dzióbek otworzy i jej wkładam po prostu

Stary 2019-06-08, 15:34   #746
Eceea
Zakorzenienie

Cytat:
Patrz, nawet nie miałam pojęcia że tak się daje... Ja czekam aż moja dzióbek otworzy i jej wkładam po prostu

Jak głęboko wkladasz?

Stary 2019-06-08, 15:35   #747
Eceea
Zakorzenienie

Cytat:

Tak jest ok Screenshot_20190608-163424.jpg

Edytowane przez Eceea
Czas edycji: 2019-06-08 o 15:47
Stary 2019-06-08, 15:36   #748
Katiebirdie
Raczkowanie

Ja miałam małą załamkę na zakupach. Niby waga już prawie jak przed porodem, ale kształty nie takie.

Współczuję Wam tych problemów z pupkami, u nas odpukać skóra jest ładna. Używamy tych chusteczek water wipes i po każdej zmianie pampka bepanthen. No i często zmieniamy, nawet w nocy.
Katiebirdie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-06-08, 15:39   #749
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Katie a no właśnie. Przymierzalam spodnie eleganckie to rozmiar może 44 by pasował, gdzie górę mam 38, a wagę sprzed ciąży

Stary 2019-06-08, 15:44   #750
Katiebirdie
Raczkowanie

Na spodnie to w ogóle nie patrzyłam, bo i przed ciążą znalezienie czegoś fajnego to był problem.
Sukienki rulez.
Młody wydaje śmieszne odgłosy, kupa idzie, hue hue.

Dziewczyny, a jak tam Faiza? Odzywała się coś? Martita też chyba od porodu zamilkła.

Edytowane przez Katiebirdie
Czas edycji: 2019-06-08 o 15:45
Katiebirdie jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości