![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Brak perspektyw na wspólne życie
Napisałam przecież ze takie kredyty są ubezpieczone od utraty pracy, śmierci itp.
Jeśli ktoś straci prace można wziąć tzw wakacje kredytowe.. Ja za kredyt 270 tys płace 1250 miesięcznie na 30 lat Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
2150 zł miesięcznie za kredyt 450 tys, ale mieszkanie jest duże. Przy zarobkach mniej więcej takich jak wasze, plus dziecko i auto na utrzymaniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#93 | |||||||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Konto usunięte
|
Tak szczerze, to niestety ale w tym wypadku twój facet ma ostatnie słowo w tej kwestii. Nie ma co się czarować, tak naprawdę to on będzie brał ten kredyt ( mimo że formalnie będziecie razem na papierze) Jak straci pracę, to się nie utrzymacie za twoją pensje. Na nim będzie spoczywać cała odpowiedziałalnosc.
Jak najbardziej ma prawo tego nie chcieć. Obiektywnie rzecz biorąc nie ma nic złego w wynajmie i zbieraniu kasy. Zapewne jesteście mlodzi, więc nie wiem z czym Ci się tak pali do tego kredytu. Serio czekanie np 5 lat to nie jest wieczność. A jak Ci tak bardzo zalezy na własnym mieszkaniu, to sobie sama możesz je kupić. Wcale nie musicie mieć wspólnego. Wszystko kwestia wyborów. ; ) Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
BAN stały
|
Ale dlaczego autorko rozkminiasz kredyt na 30 lat, jeśli przy waszych możliwościach, kredyt możecie spłacać sporo krócej, zwłaszcza, jak z każdą podwyższka, albo ekstra hajsem, będziecie go mogli nadplacac
---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- A jak któreś z was umrze podczas budowania domeczka? Myślisz, że co łatwiej sprzedać, mieszkanie z hipoteka ale w mieście, czy jakiś pustostan bez okien? |
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Zadomowienie
|
Myślę, że tutaj to nie jest lęk o to co się stanie jeśli to ja zachoruję lub umrę i chłopakowi z budżetu zabraknie 3 tysięcy.
Na wypadek śmierci partnera można się ubezpieczyć autorko, ale facet musiałby chcieć Ciebie wpisać jako osobę uprawnianą do otrzymania odszkodowania. Myślę jednak, że wy się rozmijacie, a chłopak jedynie przytakuje na Twoje wizje: tak, tak ale jeszcze nie teraz kotku. Bo oszczędności na koncie, bo kontrakt bo coś tam. |
![]() ![]() |
![]() |
#97 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Jeśli mieszkania w danej okolicy wynajmują się za ponad koszt raty, to w razie utraty pracy można je wynająć i wrócić do rodziców lub wynająć jakiś pokój, a rata spłaci się sama. Ryzykiem to jest faktycznie jakiś domek pod miastem, ale mieszkanie w centrum dużego miasta raczej nie.
---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Dziwi mnie trochę twoja opinia, jeśli macie faktycznie 11 tys. co miesiąc, jednak odnoszę wrażenie że nie jest to całkiem tyle, biorąc pod uwagę że coś mówiłaś o kosztach prowadzenia działalności. Tak mi się wydaje, że autorka trochę koloryzuje, i to nie jest takie 11 tys. na czysto, tylko część idzie w dalsze inwestycje itd. Tak jak ktoś pisał, przy takich zarobkach 100 tys. można odłożyć dość szybko. |
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
"Bierz kredyt" to średnia rada, jeżeli facet go nie chce, poza tym jak ma własną działalność to różnie może być ze zdolnością? Ale możecie, autorko, podejść do banku czy doradcy tak czy tak, mieć czarno na białym ile by Wam wyszło miesięcznie za to, co chcecie. I czy ten kredyt jest opcją.
Ale tak na bok, potworzyłaś sobie w głowie jakieś wyimaginowane powiązania. Że jak ślub to własny domek. Można mieć dzieci i stabilne życie na wynajmie przecież, to nie Dziki Zachód i wiele rodzin całe życie wynajmuje bo nie lubią kredytów / chcą być mobilni. Ślub kosztuje stówę, do tego obiad dla rodziny, serio na wszystko jedna wypłata wam zejdzie, co to za wielkie oszczędzanie? Ślub możecie wziąć w każdej chwili, ewentualnie z dzieckiem się wstrzymać, chociaż też nie pojmuję dlaczego. Wysłane z ![]()
#102 |
Zakorzenienie
|
Rozbawił mnie ten wątek. Brak perspektyw na życie przy 11 tys. miesięcznie.
Z postu na pierwszej stronie wynika, że chłopak ma własną firmę i brak oszczędności, bo sporo musiał włożyć w sprzęt. Czy dalej musi, czy z grubsza poniósł już te najważniejsze wydatki? Nawet jeśli do firmy wkłada 50 % proc. zarobków, to i tak dalej macie lepszą sytuację niż większość Polaków. Co bym zrobiła - przeprowadziłabym poważną rozmowę z facetem, jak on sobie to dalej wyobraża, ile przewiduje, że mu zajmie odłożenie tych 100 tys. i w zależności od tego planowała co dalej. Bo jeśli on nie wie, to szkoda by mi było czasu na czekanie do 50-tki z zakładaniem rodziny. Jeżeli faktycznie zależy mu na Tobie i na rodzinie, a Ty czujesz, że stoicie w miejscu, to weźcie ten ślub i po prostu żyjcie, odkładając tyle, ile się da. Po pierwsze, życie na wynajmowanym przed ślubem i po ślubie niczym się nie różni. To nie jest jakaś hańba żyć z rodziną na wynajmowanym, a po drugie to nie wyścigi. Oczywiście, większość ludzi chciałaby być ustawiona do końca życia już przed trzydziestką, ale w rzeczywistości trzeba na to ciężko zapracować i mało komu się to udaje. I tu znowu, to nie wstyd. Takie jest życie przeciętnego człowieka.
#103 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale wiesz,ze na wynajmie tez sie moga zdarzyc ? myslisz, ze gdybys miala wypadek samochodowy i trafila do szpitala w spiaczce na pol roku to ktos od kogo wynajmujesz bedzie Cie szukal/czekal pol rok? Albo ze jak stracisz prace bo bedzie kryzys a nie masz oszczednosci to Ci pozwoli mieszkac na kreche x miesiecy ? Ja tam mam tylko nadzieje, ze nie bedzie klesk zywiolowych ani ocieplenie klimatu nie bedzie psotepowac. Jakby nie patrzec statystycznie straszliwe wypadki zdarzaja sie rzadko a wiekszosc ludzi pracuje i jest w stanie przetrwac jakies niefortunne wydarzenia dzieki oszczednosciom. mi moj kredyt nie przeszkadza [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86913451] Generalnie jak bierzesz kredyt, to z definicji masz dług i już nie musisz w nic popadać.[/QUOTE] dobre ![]() Cytat:
ja mam kredyt na 30 lat, bez prowizji za nadplate i robie sobie nadplate co miesiac-wzielam na 30 lat,zeby miec nizsza rate ale dopoki moge i chce to spacam sobie 2x tyle ile wynika z harmonogramu Cytat:
Wiesz, zawsze mozna rozmawiac, pytanie czy nie chce brac bo sie boi kredytu czy na razie nie chce a za 2 lata mu sie zmieni czy moze wogole nie widzi zycia z autorka ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#104 |
BAN stały
|
Jasne, zgadzam się. Możliwe, że problemem jest jego niepewność czy ten związek w ogóle przetrwa. Autorka lubi dramatyzować. Sam tytuł już jest szokujący jak na późniejszą treść jej historii.
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#106 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Moim zdaniem Cię zwodzi i odwleka w czasie. Szczególnie, że Wasze zarobki nie są małe. Też bym chciała mały domek ale stać mnie na średnie mieszkanie więc na takie wzięliśmy kredyt z ratą około 1000 zł. Domek odłożyliśmy w czasie. Cytat:
To jest świetna rada. Zaczęłabym od ustalenia wspólnego celu, bo tak jak już napisałam, moim zdaniem na chwilę obecną on tego nie chce. Cytat:
Mieszkanie można sprzedać/wynająć.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#107 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Po prostu oboje jesteście żydami (bez obrazy dla Żydów).
Serio, to jest niepojęte, że nie dość że trzeba by było płacić ratę, to jeszcze na dom są dodatkowe wydatki które kosztują pieniądze... Macie razem 11 tysi. Płacicie dwa za wynajem. Myślę, że spokojnie moglibyście żyć za 6 tysięcy miesięcznie, a resztę odkładać, tylko tego trzeba chcieć. Podejrzewam, że oboje jesteście wygodni i lubicie sobie dogodzić i teraz ciężko wam z tego rezygnować. Rodzice kasy nie chcą dać, kredytu nie (chociaż teraz płacicie obcej osobie za coś, co nigdy nie będzie wasze), argument o tym, że mieszkanie jest banku jak zawsze czyste złoto (jakby to mieszkanie za które płacicie teraz było wasze XD). Wymyśliłaś sobie mieszkanie, z tym że nie masz ani środków, ani cierpliwości żeby na nie uzbierać. Jesteś oderwana od rzeczywistości. I nie wiem, w jak luksusowym towarzystwie się obracasz, że nikt nie ma kredytu na mieszkanie. Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka
W życiu przecież chodzi o to, żeby pićko pić. Edytowane przez luks_baba Czas edycji: 2019-06-20 o 05:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
BAN stały
|
Czy tylko ja nie wierzę w te 11 tysięcy? Bo coś się historia nie klei. Może koleś wciska kit albo autorka czegoś nie rozumie i te 8 tys. to przychody firmy, a nie faktyczny dochód? To już miałoby więcej sensu... W innym razie nie rozumiem problemu z kredytem/wynajmem. Czy wydajecie te 2 tys. miesięcznie na wynajem czy ratę kredytu, to biedy nie powinniście klepać, mając faktycznie na czysto 11 tys. do dyspozycji.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#110 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86922210]Skoro nie chcesz obrażać Żydów, to sobie mogłaś po prostu darować antysemicką wstawkę.[/QUOTE]Odsyłam Cię do słownika. Skoro nie masz nic do powiedzenia w temacie, to mogłaś sobie darować tę wstawkę która nic nie wnosi.
Czy może rozmawiałaś jeszcze ze swoim facetem Autorko? Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka
#112 |
Konto usunięte
|
Zacznij od siebie. Swoim komentarzem przypisałaś całej grupie etnicznej/religijnej negatywną cechę, co jest spełnieniem definicji antysemityzmu. I nie, zakorzenienie tego obrzydliwego powiedzenia w kulturze wcale cię nie usprawiedliwia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Jest mnóstwo innych określeń, które mogłaś użyć. Naprawdę to "bez obrazy dla Żydów" nie ratuje użycia tego stwierdzenia.
![]() ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- To, że coś funkcjonuje w słowniku, nie oznacza, że w XXI wieku nadal powinniśmy tego używać. Słownik "zna" również przekleństwa, a jednak używanie ich na tym forum jest mocno cenzurowane.
![]() |
#114 |
Przyczajenie
|
Naprawdę chłopak zarabia 8 tys, ale ja mu nie zaglądam w konto. Zarówno ja, jak i on odkładamy pieniądze. Żyje nam się dobrze, ale... Może z tym byciem przysłowiowym "Żydem" jest ziarnko prawdy. Myślę, że wiele osób nie mogłoby uwierzyć, że mamy takie zarobki patrząc na nasze życie, bo wiele sobie odmawiamy. Żyjemy oszczędnie, może nie przesadnie, ale jednak. Na przykład nigdy nie byliśmy za granicą na wakacjach - teraz chciałam gdzieś wyjechać, ale mój facet twierdzi, że 2tys za osobę to za dużo. Ja miałabym zapłacić oczywiście za siebie, a on za siebie, mimo tego twierdzi, że nie będzie wydawał takiej sumy na kilka dni wakacji. Poza tym, facet jeździ starym autem i nie mam nic do tego, ale to auto ciągle mu się psuje i non stop wkłada w niego kasę na wszelkie usterki, naprawy. Z drugiej strony, jeśli chodzi o budowę domu, to mój facet ma taką wizję, że jego dom będzie super praktyczny, wykonany z wysokiej jakości materiałów, bo on nie chce byle jakości, żeby za chwilę trzeba było robić remont - tylko, że to wszystko kosztuje. Mam wrażenie, że w głowie tak sobie to poukładał, że może nigdy nie będzie go stać na zrealizowanie tej wizji idealnego domu.
---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Chciałam jeszcze dodać, że jest w tym wiele sprzeczności, bo z jednej strony facet odmawia wakacji, nie chce kupić sobie lepszego auta, a kiedy są święta albo ktoś ma urodziny to zawsze staje na wysokości zadania i kupuje wszystkim idealnie dobrane i dość drogie prezenty. On nie ma w sobie takiego poczucia, że musi się "pokazać" przed innymi, po prostu ma taki gest i myśli o innych. |
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Konto usunięte
|
Czyli facet ułożył sobie swoją wizję w oderwaniu od absolutnie wszystkiego, a teraz czeka, aż rzeczywistość magicznie się do niego dostosuje.
Pozostaje życzyć miłego czekania. |
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
BAN stały
|
O super, czyli twój facet jest sknerowatym pozerem
|
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Widocznie ustabilizowane życie, pojmowane jako zakładanie rodziny nie jest dla niego priorytetem w tym momencie. Może mu się odmieni, choć nie wiadomo kiedy, może nie. Musisz się zastanowić czy masz ochotę na to czekać.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#118 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
Tak roszczeniowej bandy to dawno nie widzialam.
Typowo komunistyczne podejscie typu 'czy sie stoi czy sie lezy'. Przykro mi, ze w Polsce mamy wciaz tylu ludzi reprezentujacych te komunistyczne myslenie. Nie wiem ile lat musi jeszcze uplynac, zeby ten tok myslenia wyplenic ze spoleczenstwa. |
![]() ![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Czy tylko mi ten wątek ciut przypomniał słynny gumoleon?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:23.