|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
AGH - Studentki, absolwentki, kandydatki
Czy są na Wizażu studentki AGH?
![]() Może są reprezentantki szalonych technicznych kierunków ![]() Przede mną teraz wybór uczelni i skłaniam się ku AGH. Kwestia tylko wyboru kierunku. Może coś doradzicie, opowiecie o uczelni i waszych studiach. Jak wygląda ilość kobiet na waszych wydziałach i jak się odnajdujecie w męskim gronie ?Zapraszam do dyskusji
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: AGH - Studentki, absolwentki, kandydatki
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Zanim założyłam ten wątek wyszukałam ten co podałaś, ale jego tematyka jednak jest inna niż tego.
Niech zadecydują moderatorzy...
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Studiuje na 4 roku na wydziale Geologii, geofizyki i ochrony środowiska- geofizykę środowiska
Na wydziale jest większość kobiet tak w stosunku 2/1. Jeżeli chodzi o kierunek -geofizyka środowiska-ciężki, ale jedyny w Polsce, brak problemów z pracą, stażami, dużo ofert, generalnie pracodawcy sami cię szukają. Praca w zawodzie dobrze płatna. Co do samych studiów to bardzo dużo matematyki,fizyki,general nie przedmiotów powiązanych z matmą i fizyką na wysokim poziomie,mechanik wszelkiego rodzaju itp itd. Studiuje też na Uj i miałam tam matmę,fizykę i statystykę i poziom tam tych przedmiotów w porównaniu do AGH to była żenada,banały. W ogóle to co cię interesuje,jakie kierunki?wydziały?
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Myślę nad wieloma kierunkami.
I to mój błąd bo ciężko mi podjąć decyzję. Wielka szkoda, że można składać papiery tylko na 1(!) wydział i preferować na nim kilka kierunków. Interesowały mnie takie kierunki jak: budownictwo, geologia, ZiP a ostatnio informatyka stosowana na samogłoskach . Ale wiem, że bardzo ciężko się dostać na to.Sama nie wiem czy lepiej składać na kierunek na który jest prawdopodobne, że sie dostanę od razu czy próbować w kilku rekrutacjach na "coś cięższego". Brałam pod uwagę też inżynierię środowiska, ale się naczytałam, że po tym pracy nie ma. Chciałam specjalność związano z klimatyzacją itp. W moim przypadku to jest trochę tak, że chcę AGHu, ale sama nie wiem konkretnie co. Jesteś zadowolona z tej uczelni? Masz porównanie z UJ.
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
A ja skonczylam ochronę środowiska na Wydziale Geologii, Geofizyki i Ochrony Srodowiska 2 lata temu. Studia nie byly ciężkie poza pierwszym rokiem zwlaszcza matematyką
. Ale z pracą po tym kierunku marnie................... . .
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pracy to akurat w przypadku geofizyki na każdych targach pracy jest bardzo dużo ofert pracy- np w stacjach sejsmologicznych prognozujesz wstrząsy w kopalniach,kamienołomach, lub w budownictwie-badasz teren na którym ma być coś wybudowanego, cały rynek krakowski badali ludzie z geofizyki z AGH kiedy był remontowany Teraz od tego roku otwierają geofizykę jako osobny kierunek, także polecam! Co do uczelni to pod względem naciągania przepisów jest dużo dużo lepsza niż UJ(np robienie 4 terminów egzaminów ,czy zaliczeń czasem się uda,czasem dziekan się zgodzi itp rzeczy) Jest też druga strona medalu jak np wg mnie masa głupich i niepotrzebnych przedmiotów , świrniętych prowadzących,ale to tak chyba na każdej uczelni ![]() Z tego co ja kojarzę to składasz papiery na 1 wydział tak jak piszesz na 3 kierunki ale jak się nie odstaniesz to możesz chyba pisać odwołanie na inny wydział i kierunek -tak było u mnie ale to 4 lata temu był wtedy egzaminy(ale nie jestem pewna musisz popytać kogoś kto np zdawał w tamtym roku) Jeżeli chodzi o budownictwo to odradzam-najlepsze budownictwo jest na politechnice, u nas to takie sobie związane z geologią co do informatyki to moja siostra studiuje na AGH a chłopak na PK i powiem ci , że PK jest lepsza pod tym względem, że nie mają tak dużo nauki jak na AGH mają więcej czasu żeby się rozwijać, pracować, zdobywać doświadczenie Za to na AGH dużo niepotrzebnej pamięciówy i mniej zastosowania w życiu A jeszcze mi się przypomniało- na AGH mamy co roku praktyki wakacyjne także nie jest to tylko taka sucha teoria ale też zastosowanie nauki w terenie
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję za wyczerpująco odpowiedź
Muszę przemyśleć całą sprawę...
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Witam diewczyny
Mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda. W tym roku szkolnym (2008/09) zdaję mature i mniej więcej wiem czego chce od studiów.Bardzo chcialabym studiować na wydziale Geologi i geofiyki na AGH informatyke stosowana. Chciałabym podpytać Was jak mniej więcej to wszystk owygląda, jakie rzeczy sprawiają trudność i jak wysoki jest poziom. Rozmawiałam z brtem ktory również sutdiuje na AGH i twierdzi, że tam gdzie chce iść atemtyka i fizyka nei sątak strasznie trudne i że dam sobie rade... a to cego nie umiem podszlifuje. Czekam na odpowiedzi
Edytowane przez shi Czas edycji: 2008-08-21 o 17:10 Powód: literówka |
|
|
|
|
#10 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na pozostałych wydziałach to jest podróbka informatyki. Co to za informatyk po wydziale geologicznym ? Ja bym go nie zatrudniła. No chyba, że w firmie zajmującej się geologią, ale w tym wypadku wybór jest ograniczony...
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
Ja studiuje na tym samym wydziale co Justysia171
tylko kierunek Geologia i Górnictwo swoją drogą miło poznać koleżankę z uczelni teraz zaczynam trzeci rok i myślę nad specjalnością. Właśnie wróciłam z praktyk na Słowacji, było świetnie ![]() Independent Women jeśli chodzi o Informatyke Stosowaną, to wydaje mi isę, że kierunek ten na początku daje ci Dużą wiedzę na temat samej informatyki, a dodatkowo dostajesz przedmioty związane z geologią, więc jako informatyk tez powinni cię zatrudnić |
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
W sumie interesuje się tym kierunkiem, bo zawsze chciałam studiować kierunek techniczny w połączeniu czymś ze środowiskiem... Tak sięskłada, że jestem pasjonatką informatyczna, a także geologią sie interesuje. Przeglądając jeszcze inne wydziały i kierunki na uczelniach doszłam do wniosku, że ten by najbardziej mnie itneresował.
Interesuje mnie jeszcze geodezja i kartografia, ale z tego co wiem dość ciężko jest się tam dostać. |
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moj brat poszedl na informatyke stosowana na Wydzial Fizyki i Informatyki Stosowanej i mysle, ze nie tyle wazne jest na jakim wydziale studiujesz, ale czy jest to twoja pasja i masz do tego talent. bo wielu rzeczy nie nauczysz sie na studiach tylko w swojej wlasnej praktyce. szczegolnie, ze informatyka wlasnie wydaje mi sie takim kierunkie, gdzie do wielu rzeczy mozna/trzeba dotrzec samemu, samemu sie zainteresowac i nauczyc. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jedynei przeraża mnie matematyka i fizyka... Że sobie nie poradze bo jestem zwykłym leniem... Yh
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale chodziło mi o to, że po tym wydziale raczej głównie zatrudnienie znajdzie się w firmach/instytucjach związanych z geologią, a po wydziale elektrycznym praktycznie wszędzie. Poza tym ja tylko mówię jakie opinie chodzą o IS na innych wydziałach i tyle ![]() Polecam forum miasteczka studenckiego AGH - źródło wiedzy
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
mój kierunek: Geodezja i Kartografia na wydziale geodezji Górniczej i Inżynierii Środowiska, zaoczne
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooo widze że to co ja ![]() tylko ja na dziennych od pażdziernika zaczynam
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
No to gratulacje. Ja jestem zadowolona, mam nadzieję, że Ty też się nie zawiedziesz
Po wakacjach zaczynam 4 rok
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam pytanie do kolezanki ktora dostala sie na geodezje i kartografia jaka mature zdawalas i ile mialas procent? Bo nie wiem czy jestem w stanie na to probowac czy trzeba szukac czegos innego...
|
|
|
|
|
#21 |
|
Konto usunięte
|
A ja jestem studentką 4 roku Technologii Chemicznej na WIMiC =)
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
I jak się podoba kierunek? Ja jestem w trakcie pisania pracy inż.
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
oj podoba się
![]() nie jest tak ciężko jak myślałam, ale czasami faktycznie się trzena narobić. Mój semestr trwa jeszcze tylko 4dni, a później 2 tygodnie praktyk a póżniej sesja brrrrrmyślę nad tym żeby od pażdziernika zacząć drugi kierunek: budownictwo albo geofizykę |
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6335951a6f2125013706eea 4dadcb7dfe0c9d63c_649cbb9 a0ad25;12364354]A ja jestem studentką 4 roku Technologii Chemicznej na WIMiC =)[/quote]
To, co moja siostra. Mogę napisać, że podziwiam, ostatnio czytałam jej jakąś pracę zaliczeniową, Chryste Panie. Nic nie rozumiałam
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Podnoszę i zapraszam do dyskusji Wizażanki, które od października podejmą studia na AGH, studiują lub ukończyły tę uczelnię
![]() Ja się wczoraj wpisałam na Inżynierię Biomedyczną
|
|
#26 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Witam i gratuluję Ja mam nadzieję w pażdzierniku zacząć drugi rok Inżynierii środowiska
|
|
|
#27 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() ja jestem na 3roku ZiIP-u edit: tak się zastanowiłam i przed chwilą się skapłam, że już jestem na 4 roku
Edytowane przez cashmere20 Czas edycji: 2010-07-16 o 11:53 |
|
|
|
|
#28 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja np. ciągle mówię, że mam 18 lat, a mam 19
|
|
|
#29 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja mam nadzieję że uda mi się we wrześniu zdać matmę bo jak nie to rok stracony hyh
|
|
|
#30 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mi za szybko leci, bo pracuję i studiuję dziennie.wprawdzie czekam jeszcze na wyniki jednego egzaminu (w ogóle to jest nieporozumienie, żeby miesiąc czekać na wyniki...), ale myślę, że będzie zdany bo jak nie to![]() zdasz matmę
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:00.

. Ale wiem, że bardzo ciężko się dostać na to.
. Ale z pracą po tym kierunku marnie................... .
.

ja mam swoje, o wiele ciekawsze studia