|
|
#4531 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kwietniówki 2019 - cz.4
Cytat:
Wiesz, śpi na górze, Ty na dole robisz obiad, sprzątasz itd, a w momencie w którym siadasz z kawą - ryk <3Co do kar i nagród to ja się już nie wypowiadam… nie przemawia do mnie ten system, czytałam o tym mądre książki i zgadzam się z tym, co tam piszą. problem w tym, że na moją córkę nie działa nic, ani rozmowy, ani kary i nagrody (bo w desperacji próbowałam i tego), prośby, groźby, no nic. Czytamy z tż te wszystkie książki, chodzimy na warsztaty, webinary itd, a jak byliśmy głupi, tak jesteśmy. Ciężki przypadek
|
|
|
|
|
|
#4532 |
|
Zakorzenienie
|
Dlatego ja juz nie czytam ksiazek na temat macierzynstwa i tych "madrych ksiazek" bo dzieci nie sa ksiazkowe, kazde jest inne, a przez to mialam mega wyrzuty sumienia i caly czas obwinialam siebie.. Kieruje sie intuicja, czasem zerkne czy dane zachowania na takim etapie sa normalne czy jednak sygnalizuja cos powazniejszego i probuje znalezc sposob na mlodego. Oczywiscie webinaria czy spotkania z psychologiem sa fajne i pozwalaja zrozumiec psychike dziecka dzieki czemu tez bylo mi latwiej jak Igor mial 2-4 lata ale nie uwazam, ze to recepta na wszystko.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4533 |
|
Zakorzenienie
|
Siemka! Ciezki powrót do rzeczywistości po tych kilku dniach nad jeziorem. W domku już prawie na wszystkich ścianach boazeria położona, jeszcze panele na podłogę, impregnacja ścian, dociecie mebli do kuchni i będzie można już tam spać
![]() Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
|
|
#4534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4535 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale to taki letni domek jak rozumiem? Bo z opisu wynika, że praktycznie można by tam mieszkać Fajnie, każdy weekend można tam spędzić, a nie kisic się w domu...Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4536 |
|
Raczkowanie
|
My jesteśmy w to dość wkręceni - córka chodzi do przedszkola pracujacego na zasadach rb/nvc, wiec wiecie, trochę słabo żeby najsłabszym punktem rodzicielstwa bliskości byli rodzice 🙈 Tutaj ogólnie rodzice są bardzo zaangażowani. Po starszakach widzę ze ma to sens, ale na ile nam starczy cierpliwości to już zobaczymy 😶
|
|
|
|
|
#4537 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiecie co....smutno mi, bo wątek jakby umierał.. Chyba sobie przy wolnej chwili (czyli jak będę na klopie ) poczytam stare części ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4538 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale fajnie, że trafiliście na takie przedszkole. My chyba też Ja jedynie nie radzę z szantażem, wciąż go stosuję ![]() czasem tylko obietnica puszczenia puffin rock na telefonie potrafi skłonić moje dziecko do wyjścia z domu ![]() Michacha, rb- rodzicielstwo bliskości, nvc- komunikacja bez przemocy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#4539 |
|
Zakorzenienie
|
Teoria teoria, a w praktyce to roznie bywa
![]() Eh... Za 2 tygodnie mam chrzciny i jakos malo ogarnieta w tempacie jestem ale zaczynam sie bac, ze jednak babka mi terminu w lokalu nie zarezerwowala... Pisalam jej sms ale zero odp bo nadal nie wiem co i jak, jaka cena itd. Jutro zadzwonie :/ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4540 |
|
Raczkowanie
|
Dobry wieczór!
Młody właśnie zasnął, a ja zaraz biorę się za sprzątanie. Dziś kończymy 3 miesiące <3 ulubiona aktywność to pchanie rąk do buzi xd dziś byliśmy za zakupach w galerii, dziecko grzecznie patrzylo a potem zasnelo. Tylko jak mieliśmy już wyjeżdżać to musiałam karmić w aucie bo nam zeszło z 2,5 h i nie wytrzymał ale jest kochany, pospi, pobawi się, na rękach też lubi być i marudzi jak się go odkłada ale taki fajny czas jest teraz a początki nie były łatwe! Także wytrwałości tym którzy mierzą się jeszcze z kolkami i innymi sprawami, będzie lepiej ![]() Ja tam myślę że wszystkim trzeba mieć trochę rozsądku i intuicji. Trzeba patrzec na dziecka potrzeby, wczuć się w jego sytuację, zrozumieć jego emocje ale nie dać sobie wejść na głowę, tylko trzymać się jakiś zasad. A w praktyce się okaże jak to wyjdzie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4541 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytałam sobie o RB bo nie slyszalam nigdy o tym i to, co opisali to wydaje mi sie... Normalne? Taka zawsze mialam wizje idealnego rodzicielstwa.
|
|
|
|
#4542 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do mnie jeszcze przemawia pozytywna dyscyplina, choć trochę strasznie się nazywa ![]() ale to już chyba kiedyś pisałam Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#4543 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tylko RB znam.
Moja córka dzisiaj dala czadu . Czemu dwulatki sa takie okropne ? Straszny dzien :/ z moja córka rozmawia się jak ze słupem. Dzisiaj poległam jako matka. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4544 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Ja przeczytałam jak dotąd dwa poradniki wychowawcze przy okazji wychowywania starszego syna. Język niemowląt - w ogóle mi to nie podeszło - wszystjo spoko o ile wyłączy się emocje matki a przecież tak się nie da. Druga "Ja słuchać żeby dzieci do nas mówiły, jak mówić żeby dzieci słuchały" i to polecam, wiele ezeczy stosuje się intuicyjnie ale to też miło przeczytać że coś się robi dobrze. Ja stosowałam i kary i nagrody, i rozmowy różne rzeczy i w sumie wszystko działało - po prostu syn i ja nadajemy na tych samych falach i łatwo było się dogadać. Ale dzieci są różne i mamy są różne - wydaje mi się że nie na wszystko jest recepta a i też sytuacje rodzinne nie są bez znaczenia.
|
|
#4545 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I mam dylematy zwiazane z menu Krem z białych warzyw i rosół czy krem pomidorowy? ![]() Cytat:
||
|
|
|
|
#4546 |
|
Rozeznanie
|
Justi gratulacje dotrwania do magicznego 3go miesiąca
![]() Ja próbuje powoli pakować paczkę do Polski bo do samolotu sie nie zabiorę z całym tym majdanem dla 2 dzieci ... i mi nie idzie. Nie mieszczę sie w moje letnie ciuchy ... jutro jadę na zakupy bo w czymś trzeba chodzić . Do nas w końcu tez przyszło lato ... z opóźnieniem ale jest !! ![]() U mnie sprawdził sie pomysł z książki Tracy Hogg (zaklinaczki dzieci) na wprowadzenie rutyny E.A.S.Y. Eat- Activity- Sleep- Your time. Z córka działało jak w zegarku, mogłam sobie rozplanować dzień , wszysko miało ręce i nogi. Mam nadzieje ze z Frankiem tez sie uda! Edytowane przez mzgz Czas edycji: 2019-06-24 o 23:05 |
|
|
|
|
#4547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak będzie gotowy to pokażę efekty IMG_20190601_110117_785.jpgWysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#4548 |
|
Rozeznanie
|
No wyglada super i chyba nie jest taki malutki
|
|
|
|
#4549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#4550 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Fajnie mieć taką miejcówę na własność ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#4551 |
|
Zakorzenienie
|
PAJKA super domek w takim zacisznym miejscu
idealny na odpoczynek jak sie mieszka w miescie.Ja dzis zaprowadzalam Igora do pkola z Leo, mamy 1,5 km. Igor stwierdzil, ze go nogi beda bolec wiec nie chce isc na nogach, zaproponowalam mu hulajnoge i ok... Ledwo przejechal 50 metrow i wtrybil sie dwa razy wiec ryk. Wygladalam jak rumunka. Dwojka dzieci, jedno w chuscie drugie za reke marudzi i poplakuje, ze go nogi bola, pcham wozek, a w wozku torba, ksiazki (oddawalam do biblioteki), parasolka przeciwsloneczna odstaje i sie kiwa i jeszcze na tym wszystkim hulajnoga... Slonce o 8 juz tak paliło w czerep, zw wrocilam cala spocona... Babka z lokalu nie odbiera telefonu. Sprobuje jeszcze w południe. Bosko ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4552 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Macie w razie czego opcję na inny lokal? Cytat:
daleko macie na działkę? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#4553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W weekend mam podjechac i dogadamy... Uf uf... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4554 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Eee oni zazwyczaj zaczynają pracę koło południa. A może wybierzesz się osobiscie albo zadzwonisz bezpośrednio do lokalu.... ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Ok docztałam że oddzwoniła
|
|
|
|
|
|
#4555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w weekend sie dogadamy...Dziewczyny ja sie cofam w rozwoju... Juz wzielam ksiazki i czytam po angielsku, rozwiazuje sobie gramatyczne zadania z palcem w nosie ale czuje, ze mi jezyka w gebie brakuje :/ Chyba sobie pakiet na italku wykupie i bede gadac z ludziskami. Poszlabym na jakis kurs jezykowy, szwedzkiego na przyklad ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4556 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dużo osób myli rb z bezstresowym wychowaniem i innymi cudami na kiju, a to w zasadzie parę prostych zasad - szacunek, bliskość, normalne rzeczy.Córka takimi tekstami rzuca odkąd jest w tym przedszkolu, że zbieramy czasem szczękę z podłogi. Próbuję jej czegoś zabronić albo np. ściągnąć w końcu do domu po 10 godzinach na zewnątrz, a ona - "mamo, ale to jest dla mnie ważne!", "jest mi smutno, kiedy tak robisz", ja wychodzę z siebie a ona - "mamo, co teraz czujesz?" Oczywiście w drugą stronę to nie działa, ale liczę że wszystko przed nami ![]() Pajka zazdro domku Michacha wątek nie umiera, tylko przenosi się na fb Mzgz, Ciebie chyba jeszcze tam nie ma? Cho!
|
|
|
|
|
|
#4557 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Podziwiam! i zazdroszcze ambicji. Po angielsku gadasz biegle? ![]() Cytat:
Aczkolwiek kojarzy mi się to z moim liderem w robocie ![]() Brakuje jeszcxe "co zrobisz żeby to zmienić"...No troszkę umiera. Jednak fb to fb, a tu mam sentyment ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Michacha1234 Czas edycji: 2019-06-25 o 12:20 |
||
|
|
|
|
#4558 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4559 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ukonczone studia mnie zobowiazuja do tego, ze powinnam biegle gadac ale ostatnio czuje, ze brakuje mi slow, a w pracy glownie business english i zwiazany z ksiegowoscia. Hiszpanski umarl bo nie uzywam. Rozumiem ale mialabym problem cos powiedziec. Moze na italku po hiszp sprobuje pogadac ale najpierw musialabym sobie co nieco przypomniec. Uwielbiam jezyki obce ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Cytat:
![]() Chociaz Igor w nocy przylazi albo wola i od 2-3 w nocy maz z nim spi bo sie boi sam :/ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#4560 | ||
|
Rozeznanie
|
Hej
Wróciłam z zakupow . Byłam w zarze na wyprzedaży , kupiłam sukienkę i spodenki w sumie tylko. Nie moge patrzec na siebie w lustrze, takie mam ciało rozmemłane, nie podobam sie sobie !! Głowa mnie boli , mały dostał katar męczył sie w nocy. Akurat jak mamy iść na szczepienie w czwartek! Caly czas pod górkę przed tymi naszymi wakacjami ....bo teraz go nie zaszczepie bo przeziębiony a potem lecimy! Chyba to odwleke w czasie ... czy cos sie stanie jak zasZczepie go po 4 miesiącu pierwszy raz ? Robił tak ktoś ? Cytat:
Cytat:
A tak w ogole to jesCze polskiego !!! Ja wiem ze to głupie ale mam braki , jak chce cos powiedzieć to pierwsze mi sie po ang nasuwa a po polsku szukam w głowie !!! Mamaszkrabka możesz popisać po angielsku ze mna hehe Edytowane przez mzgz Czas edycji: 2019-06-25 o 15:21 |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:14.

Wiesz, śpi na górze, Ty na dole robisz obiad, sprzątasz itd, a w momencie w którym siadasz z kawą - ryk <3

26.08.2017
Fajnie, każdy weekend można tam spędzić, a nie kisic się w domu...
Tutaj ogólnie rodzice są bardzo zaangażowani. Po starszakach widzę ze ma to sens, ale na ile nam starczy cierpliwości to już zobaczymy 

) poczytam stare części 

ale fajnie, że trafiliście na takie przedszkole. My chyba też

ale jest kochany, pospi, pobawi się, na rękach też lubi być i marudzi jak się go odkłada ale taki fajny czas jest teraz a początki nie były łatwe! Także wytrwałości tym którzy mierzą się jeszcze z kolkami i innymi sprawami, będzie lepiej 

Oczywiście w drugą stronę to nie działa, ale liczę że wszystko przed nami