|
|
#91 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pomoc w doborze studiów
No to fakt, jeśli ma sie maturę z matematyki czy geografii to praktycznie każdy kierunek stoi otworem, tylko wybierać i przebierać
|
|
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
mature z mat i tak bede miec bo moj rocznik juz bedzie mial obowiazkową z matmy :P
|
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
Tylko, że rozszerzona matura z matmy daje Ci szerokie możliwości, a poziom podstawowy irozszerzony to dwie różne bajki
|
|
#94 |
|
Wtajemniczenie
|
W końcu znalazłam wątek dla siebie!
Doradźcie, pomóżcie bo mam już kompletny mętlik w głowie. W tym roku przede Mną matura, a we wrześniu deklaracja... Co byłoby dla Mnie najlepsze jeśli interesuje Mnie ogólnie geografia skłaniając się do geo społ-ekonom i regionalnej niż do uczenia się o zjawiskach glebach itp Wciąga Mnie coraz bardziej polityka, procesy zachodzące w społeczeństwie... Uwielbiam pracować w grupie osób, korzystać z wiedzy i doświadczenia innych, ale też nie wyobrażam sobie życia bez aktywności fizycznej. Od zawsze myślałam o socjologii, ale wydaję Mi się że to za ogólny kierunek i człowiek zdobywa na niej raczej ogólne zdolności niż typowe, praktyczne. I jeszcze jeden problem: czy do geo PR lepiej pasuje mat PP czy wos PP; albo czy dam radę zdawać geo i wos PR wiem, że to zależy tylko ode Mnie, ale martwię się że wos PR będzie dla Mnie za trudny, bo z historią nie za bardzo się lubimy; nie to że jestem z niej słaba, ale po prostu Mnie nie interesuje i nie wciąga. EDIT: zapomniałam dodać, że nie jestem głową chem ani tym bardziej fiz
|
|
|
#95 |
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() Dokładnie... matematyka to teraz klucz do wszystkiego.. Ja jestem na kierunku społ-praw a decyduje się na podstawę matmy, ubolewam że nie dam rady rozszerzenia... ale tak to już bywa jak człowiek źle wybierze sobie profil, bo z matmy zawsze byłam dobra... Dodam do tego chyba jeszcze rozszerzona histę... ale się boję. Ogólnie marzą mi się studia techniczne... a jak nie to chociaż jakieś finanse czy coś... Może wy mi coś doradzicie? |
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie
ja dopiero matura w roku 2010, ale zawsze lubię mieć wszystko wcześniej ułożone. Jestem ambitna, uczę się w miarę systematycznie, chodzę do klasy społeczno-prawniczej, gdyż prawo było/ jest moim marzeniem od zawsze, ale czy dam radę zdać wos PR i historię PR ? Lubię j.polski, historię, trochę wos, j. obce...co byście poradziły? |
|
|
|
|
#97 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie znalazłam tematu o maturze 2010 (jest taki?) i chciałabym was o coś spytać
Jestem na profilu humanistycznym, w 3 klasie odpada mi geografia a chciałabym zdawać ją na maturze :/ Jest ktoś w podobnej sytuacji ? Nie wiem za bardzo jak to ma wyglądać
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Geografia mi się skończyła, ale postawiłam ją zdawać na rozszerzeniu. Tyle że wszystkiego sama się muszę uczyć. No, jedynie jakieś kółko geograficzne wchodzi w grę, ale nie wiem czy mi z planem lekcji będzie pasować.
|
|
|
#99 |
|
Wtajemniczenie
|
A u Ciebie w szkole nie ma fakultetów?
|
|
|
|
|
#100 |
|
Wtajemniczenie
|
Właśnie chyba nie... muszę się jeszcze zorientować w tym temacie. Ale geo i tak zdawałabym podstawę to myślę że sobie poradzę, do tego rozszerzona historia i polski, podstawa z matmy i angielskiego.
Ostatnio wymyśliłam że mogłyby istnieć takie szkoły jak językowe, ale np. geografii czy innych przedmiotów - kto chce chodziłby na zajęcia pozalekcyjne np 2 godziny w tygodniu, to jednak troche inaczej niż korki ;p
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nieraz są organizowane takie kursy przygotowawcze do matury. Oczywiście płatne, możesz się rozejrzeć za czymś takim.
|
|
|
#102 |
|
Wtajemniczenie
|
aa to mnie zmartwiłaś z tym że nie mogę
no czas pokaże... rozszerzenie geografi jest dużo trudniejsze niż podstawa ?
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja z lekcji geografii z liceum nie wyniosłam prawie nic, ale robiłam kiedyś próbną geo R i nie było takie złe. Zobaczymy jak będzie w maju.
|
|
|
#104 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() nauka do matury to jest praktycznie samodzielna nauka w domu. Jeżeli odpada ci ten przedmiot w 3 kalsie to nie panikuj, możesz się go sama wyuczyć i to nawet na rozszerzenie. Nawet na fakultetach nauczyciel ci tylko podpowie jak sie mozesz uczyc zeby było efektownie ale dalej zalezy juz tylko od ciebie i twojego samozaparcia. ja miałam taką sytuację. Zdawałam biologię której już nie miałam w 3 klasie. natomiast moi koledzy którzy zdawali matmę,większość nie zdali a chodzilismy do klasy matematycznej. Także to nie ma dużego znaczenia, bo jak już napisałam nauka do matury to jest samodzielna nauka w domu. |
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
:confused :to zależy tylko od Ciebie czy się będziesz uczyć. A jeśli pytasz czy to jest możliwe zdać te 2 przedmoty na rozszerzeniu to :Tak jest możliwe. |
|
|
|
|
|
#106 |
|
Raczkowanie
|
kjk
Edytowane przez saraa562 Czas edycji: 2011-11-12 o 11:08 |
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie matematykę, chociażby dlatego, że matura z tego przedmiotu otwiera Ci drogę na wiele ciekawych i "przyszłościowych" kierunków.
Poza tym w szkole realizujesz ją w rozszerzeniu i piszesz, że nie masz z nią większych problemów. Wystarczy tylko się zmobilizować. ![]() Życzę powodzenia i zapraszam do wątku przyszłorocznych maturzystek.
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
|
Ja niestety należę do grona maturzystek 2010... Ale w sumie czy 'niestety'? Mimo, że jestem na humanie (skaranie boskie z historią :/), jakos matma mi nie przeszkadza, ba! wolę sobie rozwiązywać zadania przy muzyczce, niż w cieszy kuć historię.
No i pojawia sie problem: jakie studia? Swego czasu marzyły mi się Stosunki Międzynarodowe, ale to historia... Dlatego myślę, że jak coś to chyba wybiorę jakąś adademię ekonomiczną. Myślę jeszcze nad zarządzaniem, a ostatnio przyszła mi mania na geodezję Tylko, ze na ostatnim jest fizyka... :/
|
|
|
#109 |
|
Raczkowanie
|
witam
![]() dziewczyny ja rowniez mam problem niestety nie znalazlam zadnego osobnego watku o geodezji dlatego pisze o tym tutaj ![]() jestem tegoroczną maturzystką i zastnawiam się nad geodezja na polibudzie gdańskiej. jest to nowy kierunek dlatego od studentów PG nic sie nie dowiem. dlatego mam pytanie do osób z innych uczelni, ktore studija geodezje i kartografie ![]() jak jest? czy jest jest ciekawy ten kierunek?(wiem ze ktos moze powiedziec ze jesli ktos sie tym interesuje to jest ciekawy, ale jednak mimo wszystko cos moze byc nudne ot tak ) jak wyglada sprawa po zakonczeniu studiow? mam nadzieje z jest tutaj choc jedna studentka/absolwentka tego kierunku ![]()
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
Czy ktoś może mi poradzić coś odnośnie studiów?
Planuję zdawać polski rozszerzony, wos na podstawie (załóżmy, że lubię te przedmioty-choć to nie wystarczy pewnie...) no i oczywiście angielski i matematykę. Ostatnio napaliłam się na informację naukową i bibliotekoznawstwo. Czy to "fajny" kierunek? Dzisiaj jeszcze mi wpadł w oko jeszcze jeden-pedagogika. Tylko na UMCSie wybiera się od razu specjalność. Ja bym chciała "animator i menedżer kultury", gdyż jest to związane z fotografią co bardzo lubię. Tylko czy wybierając studia mogę się kierować tym, że lubię robić zdjęcia? Pewnie na takim kierunku więcej jest teorii, wykładów, a nawet jak będzie praktyka to przecież nigdy nie miałam do czynienia z laboratorium fotograficznym, z odczynnikami, na pewno nie dam sobie rady... Albo, jak już nie zdecyduje się na inny kierunek, pozostaje kulturoznawstwo (może teatrologia?). Pomocy! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:06.

:confused :
Tylko, ze na ostatnim jest fizyka... :/