|
|
#661 |
|
Przyczajenie
|
Kochane, czy któraś z Was jest na diecie bezglutenowej? Ja dopiero zaczynam swoje życie bez glutenu i zastanawiam się, jak Wy się czujecie na takiej diecie, dlaczego ją stosujecie i czy może polecacie jakieś książki/szkolenia, dzięki którym mogłabym się czegoś dowiedzieć na ten temat
![]() :conf used:
|
|
|
|
|
#662 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta bez glutenu
Cytat:
Po kilku latach fanaberii BG (zaczynałam 8 lat temu, kiedy mało kto wiedział co to w ogóle gluten), po masie dziwnych przepisów, wydanych pieniędzy i wiecznych problemów czy mogę coś zjeść na mieście czy nie, wróciłam do normalnego pieczywa i makaronów. Nie mam celiakii, nietolerancji, byłam po prostu pewna, że BG = zdrowsze. Teraz jem normalnie i ŻYJĘ, mam się dobrze, a z perspektywy czasu jeśli nie ma medycznej podstawy do rezygnacji z glutenu, BG było dla mnie stratą pieniędzy, czasu i zdrowia.
|
|
|
|
#663 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: DIETA BEZGLUTENOWA - wątek dla osób chorych na celiakię i nie tylko :)
Hmm dobrze powiedziane...ja szczerze mówiąc też trochę ulegam modzie, ale z drugiej strony wiele osób zaczęło mi mówić, że lepiej się czuje na takiej diecie i przez to mam mętlik w głowie...Ostatnio czytam sobie książkę "Gluten na widelcu" - bardzo fajnie napisana i wiele wyjaśnia i zapisałam się na webinar w poniedziałek o glutenie (jakby ktoś chciał to link
Najpierw chcę się trochę dowiedzieć na ten temat, bo faktycznie chcę się lepiej czuć, a nie tylko jeść tak bo wszędzie teraz to modne....
|
|
|
|
|
#664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#665 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#666 |
|
Rozeznanie
|
Orih sprawdź paleo
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#667 |
|
Raczkowanie
|
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7791607 6]Bylam juz dlugo na diecie bg, czulam sie duzo duzo lepiej, planuje powrot do niej, ale musze to jakos polaczyc z dieta o niskim indeksie glikemicznym. W pierwszym przypadku odpada pumpernikel, w drugim przypadku odpadaja wafle ryzowe i ryz, wiec w sumie nie wiem do konca jak to ugryzc.[/QUOTE]
mam ten sam problem |
|
|
|
|
#668 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#669 |
|
Konto usunięte
|
Po prostu COS chlebopodobnego ulatwiloby trzymanie sie diety. Niezawsze ma sie czas na przygotowanie miesa i warzyw w takiej ilosci, zeby sie tym najesc, a ryz mozna np. zawinac w lisc salaty z kawalkiem miesa na zimno albo zjesc w drodze wafla ryzowego. Tak samo na niskim IG - pumpernikiel z jajkiem ratuje jak nie ma sie akurat gotowych miesa i warzyw a nadchodzi pora posilku.
|
|
|
|
|
#670 |
|
Zakorzenienie
|
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7791716 6]Po prostu COS chlebopodobnego ulatwiloby trzymanie sie diety. Niezawsze ma sie czas na przygotowanie miesa i warzyw w takiej ilosci, zeby sie tym najesc, a ryz mozna np. zawinac w lisc salaty z kawalkiem miesa na zimno albo zjesc w drodze wafla ryzowego. Tak samo na niskim IG - pumpernikiel z jajkiem ratuje jak nie ma sie akurat gotowych miesa i warzyw a nadchodzi pora posilku.[/QUOTE]
Na początku jest to trudne, ale są liczne chleby i twory chlebopodobne co spełniają oba wymagania- niskie IG oraz BG. |
|
|
|
|
#671 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#672 |
|
Zakorzenienie
|
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7791754 6]no wlasnie takich szukam
[/QUOTE]Poszukaj chlebów na paleoblogach ( ale w wersjach low carb). |
|
|
|
|
#673 |
|
Raczkowanie
|
Chleb z kaszy jęczmiennej niepalonej-dośc niskie ig, bg, ale smakiem mnie niestety nie urzeka. Do zrobienia w domu, przepis znajdziesz w necie
|
|
|
|
|
#674 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#675 |
|
Raczkowanie
|
Oczywiście, że gryczanej
Sorry
|
|
|
|
|
#676 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Robiłam chlebek gryczany, ale mi wyszedł zbyt twardy, zbity. Nie dało się go jeść, więc muszę szukać innych przepisów.
|
|
|
|
|
#677 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#678 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z bezglutenowych przekąsek sięgam też po Chias, to takie napoje z nasionami chia. Konsystencja kisielu, ale świetnie syci. Batony Lewandowskiej też dają radę |
|
|
|
|
|
#679 |
|
Raczkowanie
|
Hej! Jakie polecacie sklepy/ produkty bezglutenowe? Ogólnie sieciowki chyba że jest ktoś tu z Krakowa
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#680 | |
|
Śnięta Mucha
|
Cytat:
|
|
|
#681 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Słyszałyście może o kartach tłumaczeń o diecie bezglutenowej? Jeśli nie to koniecznie je sprawdźcie bo są bardzo dużym ułatwieniem dla db w podróży zagranicznej. W sprzedaży jest już kilka tego typu kart, ale żadne z nich niebyły dla nas wyczerpujące dlatego wraz z moim towarzyszem w podróży stworzyliśmy własne tłumaczenia. Ich szczegółowy opis znajdziecie na stronie https://www.glutenfreecard.com/ w zakładce "Karty", natomiast naszą historię w "O nas".
Edytowane przez falowskamonika Czas edycji: 2019-05-23 o 17:55 |
|
|
|
|
|
#682 |
|
Zakorzenienie
|
Zróbcie jeszcze bezglutenowe pierogi, najlepiej na mące ryżowej
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:04.

Po kilku latach fanaberii BG (zaczynałam 8 lat temu, kiedy mało kto wiedział co to w ogóle gluten), po masie dziwnych przepisów, wydanych pieniędzy i wiecznych problemów czy mogę coś zjeść na mieście czy nie, wróciłam do normalnego pieczywa i makaronów. Nie mam celiakii, nietolerancji, byłam po prostu pewna, że BG = zdrowsze. Teraz jem normalnie i ŻYJĘ, mam się dobrze, a z perspektywy czasu jeśli nie ma medycznej podstawy do rezygnacji z glutenu, BG było dla mnie stratą pieniędzy, czasu i zdrowia.
Wszystko o Tanich Lotach - jak ich szukać?