|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2016-05
Wiadomości: 11
|
Makarony gryczane
Czy makarony gryczane faktycznie dobrze sprawdzają się jako zamiennik dla tych jajecznych i z semoliny? Zastanawiam się, bo zachęca mnie to, że gryka jest bezglutenowa (nie mam uczulenia, ale eksperymentuję z włączaniem produktów bezglutenowych do diety), ale zastanawia mnie czy smak nie będzie zbyt intensywny? Używacie do gotowania? Natrafiłam na japoński makaron gryczany typu soba i zastanowiło mnie to, czy ten posmak (charakterystyczny dla kaszy) nie przeszkadza/przytłacza potrawy. Jaki macie doświadczenia?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-05
Wiadomości: 386
|
Dot.: Makarony gryczane
Sama jestem fanką alternatyw makaronowych - z soczewicy, ciecierzycy, grochu, fasoli, ryżu czy kukurydzy.
Jedynie właśnie gryczany jest dla mnie niesmaczny. Wg mnie bardzo zmienia smak potraw , szczególnie, że smakuje jak kasza palona, a nie biała. Najbardziej "neutralny" jest makaron ryżowy - to jemu potrawa nadaje smak, natomiast klasyczny "jejeczno-pszeniczny" najłatwiej zastąpić kukurydzianym (teraz dostępnym nawet w biedro czy aldim) - ma podobny kolor, smak i konsystencję, trzeba go tylko nieco krócej gotować. |
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2019-05
Wiadomości: 25
|
Dot.: Makarony gryczane
smak gryczanego jest charakterystyczny ale nie jakoś mocno przytłaczający, wypróbować warto
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:43.






