![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rodzina - żal post
Cytat:
Nie było by karetek, możliwości sprawnej dystrybucji żywności, czy nawet łatwego transportu substancji do produkcji leków oraz samych leków do apteki. Samochody więcej żyć uratowały, niż zabrały. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#122 |
Wizażowy Kot Igor
|
Ja Ci mówię, Limona, zainwestujmy w luksusowe miotły. Latać będziemy
![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#124 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
co tu się podziało? Czy ja gdzieś propagowałam, że każdy musi posiadać samochód? B] "Bo mogę wsiąść, kiedy chcę i pojechać, gdzie chcę, nic mnie nie ogranicza" [/B] To tak jak... każdym innym transportem? No ogranicza Cię samochód, musisz się martwić o miejsce parkingowe na miejscu, czy jest zatankowany, czy nadaje się do tego terenu i nie możesz pić alkoholu (wiem, nagle wszyscy nie piją - to tylko jeden z powodów). noo, właśnie nie? wiele razy wychodziło, że w ostatniej chwili się okazało, że musimy pojechać z jednego końca Polski na drugi, albo na Węgry albo Czechy, i wcale nie ma wielu połączeń, a tanich to już bardzo mało. Jeśli to ma być wyjazd na kilka osób to jednak samochód okazuje się tańsza opcją. "Ludzie przyzwyczajeni do samochodu zawsze są przekonani, że nie ma transportu w nocy, że gdzieś się nie da dojechać bez auta... Oczywiście, że się da." wyobraź sobie, że tak często jest. W wielu miastach w Polsce po 22 już nie jeździ nic i trzeba czekać na pierwszy autobus do domu np o 5-6 rano. "Naucz się najpierw, że nie ma czegoś takiego jak "etapy życia", bo każdy ma inne cele i Ty nie jesteś dalej, tylko tam gdzie zamierzałaś. I weź se daruj ośmieszanie się i nazywanie nas studentkami, bo ani nie jesteś najstarsza, ani mądrość nie przychodzi z wiekiem, jak widać. To tylko kolejny mit, w który uwierzyłaś." Nie wiem po co to obrażanie, jednak każdy jakieś różne etapy w życiu ma, to chyba naturalne, ludzie się zmieniają.Nie czuję się mądrzejsza od innych z racji wieku, nie jestem stara, dzieci nie mam. Ale widzę po wielu znajomych jak wiele się w życiu może zmienić, wystarczy przeprowadzka poza obrzeża miasta. Taka jesteś samodzielna, a nie stać Cię na hotel i musisz spać w samochodzie? Nie muszę, ale chcę. Wole spać w camperze przy plaży...? Nie lubię rezerwować hoteli z góry, bo nigdy nie wiem co się wydarzy w podróży. Szukanie hoteli w mieście do którego dopiero co się wjechało nie jest ciekawe ani wygodne gdy zmieniasz miejsce pobytu prawie codziennie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Wizażowy Kot Igor
|
No nie bardzo widzę sens by rozkminiać cudze nicki. Kazdy ma jakiś nick a komentarze na ten temat są zbędne.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rzadko które miasto ma tak dobrze rozplanowane buspasy, że komunikacją idzie szybciej. Rowerem to samo. Obecnie w miejscu, w którym mieszkam byłabym się pojechać do pracy na rowerze, bo nie mam infrastruktury, choć to bardzo blisko. A tam, gdzie wcześniej mieszkałam na pewno nie byłoby szybciej, ewentualnie w godzinach szczytu byłoby równo. W sensie rowerem półtorej i samochodem półtorej. Ale tak to stałam tylko jeden jedyny raz.
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Ja rowerem dojeżdżam wszędzie szybciej niż komunikacją miejską, mam porównanie, z autem nie mam porównania bo nigdy nie jeździłam nim na co dzień, ale z tego co obserwuję po znajomych to często zaparkowanie zajmuje sporo czasu. Może dojeżdżają te 5-10 minut szybciej, ale za to ja oszczędzam czas który musiałabym poświęcić na ćwiczenia w domu/na siłowni bo mam zapewnioną godzinę ruchu dziennie poprzez samo zapewnienie sobie transportu. W przeciwnym razie, dojeżdżając autem, aby zapewnić sobie ilość ruchu rekomendowaną przez towarzystwa naukowe, musiałabym poświęcić minimum 1,5 godziny (po 15 minut na dojazd + godzina ćwiczeń) jeszcze dodatkowo wieczorem. A tak, wieczorem mam relaks lub czas na inne rzeczy.
Na psychikę też pozytywnie wpływa u mnie kontakt z naturą, od kiedy przesiadłam się na rower dostrzegam nawet subtelne zmiany w pogodzie, porach roku, zapachach, drzewach które akurat kwitną, całej atmosferze miasta. Mam sporo odcinków parków i zieleni które mnie relaksują po pracy lub zapewniają miłe preludium przed. Od kiedy jeżdżę rowerem nie boli mnie aż tak samo wyjście z domu, bo mam przed sobą przyjemny proces dojazdu. Żeby tylko ścieżek rowerowych było więcej w centrum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
No tak! Zawsze zapominam o tym metrze w Krakowie na przedmieściach, głupia ja! Nawet w Warszawie mieszkałam w miejscu, do którego metro nie dojeżdżało, te szalone dwie linie na cały kraj. ---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ---------- Cytat:
Urzekła mnie twoja historia.
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |||||||||||
BAN stały
|
Cytat:
skręcanie warunkowe to warunkowe, pierwszeństwo na przejściu/przejeździe ma pieszy/rowerzysta. na drodze rowerowej jesteś szybszy niż pieszy i naprawdę nie masz obowiązku zwalniać do przyhamowania bo janusz kierownicy ubzdurał sobie że musi bo się udusi wymusić pierwszeństwo przed rowerzystą. Cytat:
Cytat:
![]() weź poprawkę na to że kiedy rozwijały się i to silnie miasta w Polsce samochodów tyle nie było. to dlatego teraz są problemy z parkowaniem czy bywają z korkami. rozumiem że zawsze można wyburzyć parę wieżowców mieszkańców przenieść na wieś i infrastruktura będzie jak złoto. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
jak się nie lubi rano wstawać robi różnicę. do tego nie każdy lubi komunikację miejską - tego że jak się spóźni 20 sekund to następny autobus jest np. za kolejnych 20, tego, że do przystanku musiałby dojść 500 m a nosi obcas, że nie ma pewności czy będzie miejsce siedzące i ogólnie dzielić przestrzeni z pasażerami. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2019-08-25 o 00:26 |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i fajnie. To już wiemy od początku tej dysputy. Co w związku z tym, że ty oszczędzasz w ten sposób czas? Czy jesteś tak oderwana od rzeczywistości - a to by już mnie nie zdziwiło - że nie rozumiesz, że nie każdy ma identyczne warunki życia jak ty? I nie każdy ma takie potrzeby. Niektórzy po prostu nie chcą ćwiczyć w ogóle. Bo nie. ---------- Dopisano o 01:24 ---------- Poprzedni post napisano o 01:22 ---------- Cytat:
Następna nie zna przepisów. NIE WOLNO PRZEJEŻDŻAĆ ROWEREM PO PRZEJŚCIU DLA PIESZYCH. Nie wolno, to niezgodne z przepisami ruchu drogowego i koniec dyskusji. Niezależnie od tego, czy kierowca ma strzałkę warunkową, zielone S1, zielone S2, czy czerwone.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Generalnie dobrze jest różnicować, ale wystarczy do tego np. raz w tygodniu dołożyć inny sport i jest ok. Podstawowe zapotrzebowanie na ruch dziennie jest spełnione, a to on według ekspertek/ów stanowi podstawę zdrowia. Z tego co wiem towarzystwa naukowe nie wyróżniają, jaka to ma być aktywność, wystarczy że jest aerobowa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:30 ---------- Poprzedni post napisano o 01:29 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:33 ---------- Poprzedni post napisano o 01:30 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2019-08-25 o 00:36 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale odnosisz się do sytuacji opisanej, w której nie ma informacji o tym, żeby taki pas był. Ja mogę sobie wymyślić, że kierowca w tej historii prowadził karetkę na sygnale, więc i tak miał pierwszeństwo. Szach-mat.
![]() |
![]() |
#139 | |
BAN stały
|
Cytat:
do tego pas rowerowy jest z prawej strony czyli skręcający kierowca wjeżdża nawet wcześniej na pas rowerowy niż na zebrę (tu np. przy skręcie w prawo) https://bi.im-g.pl/im/2f/4a/11/z1813...i-strzalki.jpg Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2019-08-25 o 01:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
BAN stały
|
Dejcie mnie te cudowno komunikacje, co jezdzi tak wspaniale, że żadnej różnicy w porównaniu z samochodem nie ma. Mieszkam w wielkim mieście w środku Polski i na 10 przejazdów autobusem albo tramwajem 7 woła o pomstę do nieba. Od miesiąca Jeżdże codziennie na rehabilitację, do szpitala autem mam 10 minut, autobusem 15. Na co dzień wybieram samochód, ale w tym tygodniu akurat był u mechanika. Przystanek mam pod blokiem, wyszłam z mieszkania z 50 minutowym zapasem. I autobus nie przyjechał 3 kursy z rzędu. Musiałam wziąć w końcu taksówkę, bo chyba w ogóle bym nie dotarła. Oczywiście spóźniłam się na zabiegi i musiałam czekać, żeby mnie potem wciśnięto w kolejkę. Nie mówiąc już o tym, że stałam na tym przystanku w upale kilkadziesiąt minut. No samo zdrowie. I to nie jest jednostkowy przypadek, bo w moim mieście rozład jazdy nic nie znaczy. Na dodatek co chwilę zamykają ważne ulice w centrum z powodu remontów, więc sprawa dojazdu autobusem znów się komplikuje.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
poza przepisami istnieje też coś takiego na drodze jak zasada ograniczonego zaufania. Kierowca ma BEZWZGLĘDNY obowiązek zatrzymać się przed strzałaką, przepuścić pieszych i rowerzystów. Jeśli obok pasów jest ścieżka rowerzysta ma święte prawo przejechać po niej obok pasów. Ale tak, jak samochód ma obowiązek zatrzymać się przed strzałką, tak rowerzysta ma OBOWIĄZEK zwolnić przed przejściem. Właśnie po to, by dać kierowcy szansę zauważenia go. Jeśli rowerzysta jedzie z dużą prędkością to kierowca nie ma szans go zauważyć. I tu właśnie jest problem. Rowerzysta widząc zielone światło na ogół jeszcze przyspiesza, by zdążyć przejechać. To też wykroczenie, halo. Zobacz, jak kończy sie wjeżdżanie na petardzie na przejście: https://www.youtube.com/watch?v=l-NRtYUjYzc Rowerzysto! Daj szansę kierowcy, żeby Cię zauważył. Kolejna rowerzystka- kandydatka do nagrody Darwina: https://www.youtube.com/watch?v=Ncvl7QvWCCU
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2019-08-25 o 07:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Albo inny sport. Bo to kocham i tak najlepiej wypoczywam i się odstresowuję, mam tam też niezobowiązujący kontakt z ludzmi, a nie muszę się z nimi umawiać, planować, kiedy nie pójdę to jacyś znajomi są i moje potrzeby pod tym względem zaspokajają. Poza tym, nawet zajadli samochodziarze, dużo dojeżdżają na siłkę ( lubi inne miejsca) rowerami. sama tak robię. Są ludzie, którzy nie przepadają za siedzeniem w domu na kanapie i słabo w ten sposób wypoczywają.
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Każdy powinien przede wszytkim myśleć, bo na swój pogrzeb i tak w końcu zdąży, wiec nie ma co pędzić. Nie ma tak, ze jak ktoś pieszy czy rowerem to święta krowa i niepokalana dziewica. Ale w starciu z samochodem rowerzysta czy pieszy nie na szans, wiec zamiast pyskować , lepiej na siebie uważać. Oraz nie narażać kierowców jak to widać na pierwszym filmie, bo też ludzie, mają 1 zdrowie a może rodziny i dzieci. ![]() Ja jestem specyficznym rowerzysta, bo jeżdżę rowerami Mevo. Taki rower wazy, uwaga 30 kilo! Jest to ciężka, sztywna harchara , która ma o wiele większy bezwład, mniejszy promień skrętu i nie jest tak żwawa jak lżejsze rowery i o ile nie mogę narzekać na kierowców, o tyle na innych rowerzystów i pieszych, wrotkarzy, rolkarzy oraz najgorszą zmorę ostatnich lat: hulajnogów -(niech ktoś to odmieni albo mi powie jak się nazywa użytkownik hulajnogi ![]() Na przejazdach rowerowych przez ulice, powinno się wprowadzić nakaz bezwzględnego zejścia z roweru i przeprowadzenia go. Bo największe zagrożenie stanowią na nich rowerzyści dla innych rowerzystów, a nie samochody. To jest koszmar co się dzieje na takich wąskich przejazdach jak z każdej strony rusza po kilku rowerzystów którzy stają jakkolwiek, potem ruszają jakkolwiek, z zamiarem jechania w nieokreślonym kierunku + jedni już jada, drudzy wsiadają w połowie, a cześć już pędzi, kolejni wpadają tam pędem bo dopiero nadjechali a nie stali na światłach, a wszyscy na skos i tropem węża.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2019-08-25 o 08:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
BAN stały
|
Cytat:
kiedy dojeżdżasz do skrzyżowania, i ty masz ustąpić a drogą jedzie sznur samochodów to cię nie dziwi że auta które przepuszczasz i przed twoją maską jadą np. z prędkością 40 km/h bo mają zielone prawda? ani się nie zatrzymują dla zasady ani nie zwalniają do 20. więc dlaczego miałoby kogoś dziwić gdy rowerzysta gdy ma zielone przejeżdża z jakąś prędkością? rowerzysta na drodze rowerowej dojeżdżający do krzyżówki i z jaką to robi predkością jest tak samo widoczny jak samochód na drodze z przeciwka czy pociąg zbliżający się do przejazdu. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2019-08-25 o 09:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo owszem kierowcy buraki się zdarzają. Jeden na wielu uprzejmych albo tylko się trzymających przepisów co już załatwia sprawę. A taka jest większość jednak. A w starciu rowerzysta kontra samochód, byle udowodnić swoje racje, to jednak zawsze rowerzysta jest na straconej pozycji. Mnie by było bardziej żal zdrowia a nawet życia, niż tych 3 minut jechania dłużej bo się straciło honor ( czy nie wiem co ![]() No chyba ze w Warszawie oczywiście jest inaczej i wszyscy kierowcy to buraki. W co nie wierze, choć wiem jak ciężko się po Warszawie jeździ. Jako kierowca opakowany samochodem, też stosuje zasadę ograniczonego zaufania. Światła światłami, przepisy przepisami, a zawsze może się trafić ktoś kto wymusza celowo, albo się zwyczajnie zagapił czy jest kiepskim kierowca po prostu czy coś innego.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2019-08-25 o 10:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pomysł że samochód na jezdni jest tak samo widoczny jak rower gdzieś na chodniku jest... doprawdy uroczy. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |||
BAN stały
|
Cytat:
natomiast rowerzysta też człowiek, też chce przejechać przez ulicę i zdążyć na światłach. kierowcy olewają to że rower to nie jest to samo co samochód. i szczerze każdy ma za uszami żadna grupa nie jest święta ale to co czasem odwalają kierowcy to tak samo szkoda gadać. Cytat:
Cytat:
dla mnie np. hitem nad hitami są motocykliści, przez to że jednoślady są szybkie to mogą wyrosnąć gdzie im się podoba nagle i kochają wpychać się pomiędzy samochody bo przeciez oni mają takie super maszyny wiatr we włosach i tacy są wąscy na tych swoich rumakach wszędzie się zmieszczą więc grzech byłoby się nie pchać. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2019-08-25 o 12:17 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
BAN stały
|
kto jest winien to zależy od szczegółów sytuacji,
Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2019-08-25 o 12:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:18.