Mamy sierpniowe 2018 cz.1 - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-08-24, 21:42   #2791
venir
Rozeznanie

Dot.: Mamy sierpniowe 2018 cz.1

Cytat:
Napisane przez szaruskowa Pokaż wiadomość
hej, chyba mnie rozerwie, bo napisałam dość długi post o roczku po czym mnie wyrąbało z wizażu i się nie dodał

jednym słowem było bardzo ciężko się wyrobić, między 8 a 15 prawie biegałam po domu, dodatkowo męża w tych godzinach łącznie 5h nie było w domu i wtedy sama zajmowałam się córką i szykowałam urodziny. jak był, to zajmował się małą a ja sprzątałam i gotowałam. łącznie był tort, 2 ciasta, sałatka gyros, sałatka warstwowa z makaronu, zimna płyta i tortille. mało co jedzenia zeszło, pokroiłam takie kawały tortu, że nikt już nie miał dużo miejsca na inne jedzenie. mimo to po dokładkach widziałam, że smakowało i wszyscy chwalili, że się napracowałam (a pochwały od rodziny męża liczą się x5 :P). teściowie nic oprócz tortu nie zjedli i ulotnili się po 1h, wg mnie trochę brak taktu, ale jak kto uważa
drzemka dziś jedna 1h i 15min, noc ciężka, spałam między 3 a 7 a mała między 2 a 8, wcześniej co chwilę popłakiwała przez sen z powodu zębów.
mamy ostatnio straszne odparzenia. wcześniej nigdy się jej nie zdarzyły, max różowa pupa a teraz czerwona i aż krosty mąka, sudocrem i krem recepturowy z apteki nie dają rady... strasznie mi jej żal. nie wiem jak pomóc, bo to chyba też od ząbkowania.
dodaję zdjęcie mojego tortu, niestety Panterko nie wrzucę Twojego, bo mam je na telefonie, a nie umiem z niego wrzucać fotek na wizaż :/
https://[emoji879][emoji879][emoji87...1ba08.jpg.html
Szaruskowa tort przecudowny. Nie taki pstrokaty, tylko z klasą wszystkiego najlepszego dla Poli i dla Ciebie (bo jak to kiedys napisala Ch**owa Pani Domu, urodziny powinna obchodzic matka, że przeżyła ten rok ).

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
venir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-24, 23:00   #2792
sylwia1906
Zadomowienie

Szaruskowa dziękuję i wzajemnie dla Was wszystkiego najlepszego! Żeby te cholerne zęby wyszły raz dwa i mała była wiecznie uśmiechnięta tort cudowny! Nasz też nie był dziecięcy na zasadzie Pepy itp bo stwierdziłam, że kolejne sobie zażyczy a o tym ja decyduje i był gładki z kilkoma różami

U nas też po imprezie, ledwo żyje, sprzątania więcej niż przed. Ale i tak było super, chociaż mam wrażenie, jak z weselem, że pół roku szykowabia a tu pyk i już.

Szczoteczka na palec u nas nie przejdzie. Odkąd kupiłam zwykłą to młoda sama myje zęby i nie odda szczotki za nic...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
sylwia1906 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-25, 07:46   #2793
pszczoua
Zakorzenienie

Szaru piękny tort. Co do odparzeń to mogę coś doradzić bo M też się tak mocno odparzal jako niemowlaczek. Ja polecam tormentalum (tylko nie tormentiol bo jest zakazany u takich maluszków) plus clotrimazolum. Oby się szybko wygoilo

Stary 2019-08-25, 10:19   #2794
Panterka1313
Zadomowienie

Ten drugi jest też do piczki jakby komuś coś się tam działo tylko nie można w 1 trymestrze stosować 😉

Stary 2019-08-25, 13:38   #2795
szaruskowa
Zadomowienie

Clotrimazolum znam, bo moja mama zawsze miała go w pogotowiu to taki przeciwgrzybiczy ale też myślałam o tym żeby go kupić, bo bratowej córka złapała coś ostatnio na basenie i też ponoć takie niby odparzenia a pomogła ta maść. Dzięki

szaruskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-25, 14:15   #2796
MalaGosia88
Zakorzenienie

Jestem trochę nie na bieżąco, a to taki gorący etap roczków

Sylwia, Sarah, Panterka, Szaruskowa, Venir wszystkiego najpiękniejszego dla Waszych ROCZNIAKÓW!!! Grzecznych rodziców, super zabawy prezentami i uśmiechu nieschodzącego z buzi

Kasza jak zdrowie? Rozchorowali się na samą myśl, że mają wracać z wakacji
Pszczoua super ze smoczkiem, jest krok do przodu! Pewnie na dzisiaj już całkiem odrzuciliście?
Panterka o rany, ale masz zaległości ze swoim zdrowiem. Ale dobrze, że ruszyłaś ta lawinę, powoli dojdziesz do zdrowia!
Szaruskowa trzymam kciuki za sesję, będzie napewno śliczna! Śliczny tort mieliście!

My wreszcie po szczepieniu (tym 6-7 miesiąc ). Do tego udało się obskoczyć bilans, 80 cm i 10,100 g. I ostatni tydzień wakacji... szkoda.
Stary 2019-08-25, 15:07   #2797
Panterka1313
Zadomowienie

GOSIA co się dziwić jak od porodu dopiero 3tyg temu trafiłam do gin-endo dzięki urlopowi mamy i miałam tym samym okazję wypełnić deklarację zmiany przychodni. Do gastrologa idę przez to że mi zgaga nie minęła po ciąży, morfo, mocz i tłuszcze profilaktyka a krzywa insulinowa pierwszy raz dopiero ona wpadła by mi zlecić. Jeszcze zęby są w kolejce

Skończył mi się macierzyński od urzędu i teraz co 1.5 miesiąca będę musiała kombinować żeby się tam stawić

Edytowane przez Panterka1313
Czas edycji: 2019-08-25 o 15:10
Panterka1313 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-25, 18:46   #2798
pszczoua
Zakorzenienie

Gosiu, śpi z takim ogryzkiem naciętym ale pobawi się nim trochę i zasypia normalnie bez żadnych ceregieli się udało odstawić. Ale ja mu w ciągu dnia w ogóle smoka nie dawalam, miał tylko do spania go

---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------

Co do wakacji mi też żal że już koniec mimo że na początku przeżywałam jak sobie z trójką przez 2 mce poradzę i do tej pory w ciągu dnia nie mam czasu na nic... To jednak mi żal dzieci ze już koniec laby mają

Stary 2019-08-26, 10:05   #2799
acidka
Zakorzenienie

Dołączam do tych żałujących końca wakacji :P

U nas od przyszłego tygodnia mój powrót do pracy i nowe przedszkole córki, od połowy września przeprowadzka i mała do żłobka. Ja nie wiem, jak ja to przetrwam

Sylwia, Sarah, Panterka, Szaruskowa, Venir - sto lat, mnóstwo zdrówka i miłości dla Waszych roczniaków. Niech rosną zdrowe i szczęśliwe

Mamy jeszcze jakiegoś solenizanta przed sobą?

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-26, 13:54   #2800
Kasza888
Raczkowanie

Wszystkim Roczniakom życzę duuuzo zdrowia i wielu radości😍😍😍

Gosiu dzieci już lepiej, zostało trochę kataru i kaszlu, Ale to już koncoweczka. Taak chyba stwierdzili, że jak wrócą do domu to znów zaczną chorować, więc zostać trzeba😁

Szaruskowa cieszę się, że impreza udana, Ale się sama narobiłaś biedna. Tort piękny😊 Trzymam kciuki za udaną sesje😊

Bobasom po bilansach gratuluję udanych wizyt😊

Panterko czas zadbać o siebie, pamiętaj, że Julka ma teraz przede wszystkim Ciebie😊

My już w domu, próbuje na nowo ułożyć jakiś plan dnia🙄 coś się nie mogę odnaleźć😁 mój Maluch też przylepa się zrobił, pobawi się chwilę sam, a później staje przy nodze i płacze🤔 nic nie mogę zrobić jak nie śpi, dziś ledwo ziemniaki obrałam😁
Kasza888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-26, 16:22   #2801
szaruskowa
Zadomowienie

No u nas też przylepa dalej przy nodze. Dodatkowo przez odparzenie które nadal jest brzydkie nie chce w ogóle chodzić, więc mamy regres :/ jutro idę do pediatry się skonsultować czym to zwalczać bo nic nie pomaga. Wczoraj usypialam 2h i chyba między innymi przez to że tak ja to swędzi.
Zrobiła się za to śmieszna, wyglupia się i czasem mam wrażenie, że próbuje nas rozbawić. Do tego małpuje, jak bujam lalkę to ona próbuje przyjąć tą sama poze i też ją buja itd., cokolwiek popukam paznokciami to ona też. Aparatka do kwadratu.

Edytowane przez szaruskowa
Czas edycji: 2019-08-26 o 16:25
Stary 2019-08-26, 18:44   #2802
venir
Rozeznanie

Dziękuję dziewczyny!
U nas niestety kaszel, katar, inhalacje... jutro kontrola u lekarza, więc zapytam, ale u córki zaczęło ropieć oko, czy macie może jakieś sprawdzone sposoby?

Stary 2019-08-26, 20:30   #2803
szaruskowa
Zadomowienie

venir u nas niestety konczylo się zawsze kroplami z antybiotykiem :/
Stary 2019-08-26, 20:43   #2804
Sarahxoxo
Zadomowienie

Edytowane przez Sarahxoxo
Czas edycji: 2023-11-14 o 21:20
Sarahxoxo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-26, 21:08   #2805
pszczoua
Zakorzenienie

Venir mocno ropieje? Jeśli nie to nie przejmuj się, samo przejdzie. Krople z antybiotykiem tylko przyspieszają proces leczenia w przypadku oczu. A nawet jeśli będzie konieczność je zastosować to one nawet nie w 1% wchłaniają się do organizmu więc to nic strasznego

Stary 2019-08-26, 21:43   #2806
Kasza888
Raczkowanie

Venir nam ropialo co jakiś czas, Ale sól fizjologiczna pomogła. Raz bardziej, bo mały dostal zapalenia spojówek i tak jak Szaruskowa napisała dostaliśmy krople z antybiotykiem, Tribux chyba, szybko pomogły.

Zdrówka życzę dla Malucha! My też właśnie doleczamy się po katarze i kaszlu😏
Stary 2019-08-27, 06:01   #2807
MalaGosia88
Zakorzenienie

Venir powiedziałabym o okładach z rumianku i płukaniu solą fizjologiczną. Jak macie dziś lekarza to dobrze się składa

Szaruskowa mały śmieszek też trzymam kciuki dziś za receptę i niech przechodzi to odparzenie :-(

Acidka przeprowadzka? coś mnie chyba ominęło! Myślałam, że ja będę miała trudno z powrotem do szkoły/przedszkola/pracy, ale Ciebie dopiero czeka wyzwanie wszystko ogarniesz,zobaczysz!

Pszczoua u nas smoczek w ciągu dnia jednak odgrywa istotną rolę więc nawet nie próbuję mu odbierać brawo za sukces!

U nas wyszedł drugi zapowiadany ząb, reszty ani widu ani słychu

Stary 2019-08-27, 08:48   #2808
szaruskowa
Zadomowienie

również dziękuję za życzenia roczkowe też nie umiem uwierzyć że to już rok, że niedługo mała będzie spacerować koło nas (póki co kaleczy ), że za kolejny rok będzie już nawijać, a - kto wie- może niedługo potem zostanie przedszkolakiem? moja mama już ją sadza na nocnik ja uważam, że niepotrzebnie, ale niech sobie sadza.
u nas wczoraj 1h 40min. usypiania. ale chyba wiem dlaczego, parę dni temu ułożyła się mi na kolanach i było jej tak wygodnie i teraz mi się wyrywa z rąk jak tylko przyśnie a ostatnie 2 dni nie mogła się tak ułożyć, bo miałam na udach poduchę żeby jej nie dźwigać, nie umiała się ułożyć, budziła się i było po spaniu- myślę, że to główny problem ostatnich dwóch dni... jak wzięłam poduszkę to zasnęła w końcu twardo.
odparzenia ciąg dalszy, mam wrażenie że kremy zasuszają tylko te krostki ale pupa i pipcia nadal są bardzo czerwone i przede wszystkim swędzą tego biedaka. dziś lecę do lekarza to się przekonam. dodatkowo mamy podobne liszaje, ja na pośladku a Pola na ramieniu więc w pt jadę do dermatologa - 26 minut drogi od domu, zaraz przed drzemką... i chyba mąż nie pojedzie ze mną. niestety z racji tego że ma firmę ostatnio nie może mi pomóc tyle, co będąc na etacie. zawsze do lekarzy itp. jeździliśmy razem, córka nie cierpi jeździć autem i będę musiała pół godziny znosić jej krzyki :/ chyba sobie wezmę stopery

Edytowane przez szaruskowa
Czas edycji: 2019-08-27 o 08:49
Stary 2019-08-27, 09:01   #2809
Kasza888
Raczkowanie

Acidka przeprowadzanie się? Chyba czegoś nie doczytałam😏 super, dużo sil i wytrwałości😊

U nas też smoczek jest póki co ważny, także też nie zabieram, u córki nie było problemu żeby zabrać, więc liczę po cichu, że będzie podobnie.

Szaruskowa mi pediatra polecił maść delmalibour i faktycznie pomogło, i dużo wietrzenia pupy🙃
Stary 2019-08-27, 12:23   #2810
Panterka1313
Zadomowienie

1. Jakby ktoś potrzebował to na doz odkryłam szczotki do rurek
2. Ktoś miał stopery górnicze czy coś w tym stylu chętnie przygarnę link
3. Jak nie jestem po ślubie mogę sama złożyć wniosek żłobkowy? Mam żłobkek państwowy który cały rok przyjmuje wnioski i dzieci jak się miejsce zwalnia.

Powodzenia na wizytach i oby wszystkie problemy zdrowotne szybko minęły

Stary 2019-08-27, 12:45   #2811
pszczoua
Zakorzenienie

Szaruskowa, takie liszajowate wypryski są od alergii. Ja, matka 3 alergików Ci to mówię

Stary 2019-08-27, 15:23   #2812
081ed4854e23be6738824bf7e7324809f3af476a_65822e820d4a7
Konto usunięte

Treść usunięta
081ed4854e23be6738824bf7e7324809f3af476a_65822e820d4a7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-27, 21:14   #2813
acidka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szaruskowa Pokaż wiadomość
No u nas też przylepa dalej przy nodze. Dodatkowo przez odparzenie które nadal jest brzydkie nie chce w ogóle chodzić, więc mamy regres :/ jutro idę do pediatry się skonsultować czym to zwalczać bo nic nie pomaga. Wczoraj usypialam 2h i chyba między innymi przez to że tak ja to swędzi.
Zrobiła się za to śmieszna, wyglupia się i czasem mam wrażenie, że próbuje nas rozbawić. Do tego małpuje, jak bujam lalkę to ona próbuje przyjąć tą sama poze i też ją buja itd., cokolwiek popukam paznokciami to ona też. Aparatka do kwadratu.
Szaruskowa - ja też jeszcze z miesiąc temu narzekałam, że nic nie mogę zrobić, bo mała ciągle przy nodze, ale odkąd zaczęła chodzić to ma w moje nogi i woli sobie chodzić, niż przy mnie sterczeć, więc, jak wszystko minie cierpliwości!

Cytat:
Napisane przez venir Pokaż wiadomość
Dziękuję dziewczyny!
U nas niestety kaszel, katar, inhalacje... jutro kontrola u lekarza, więc zapytam, ale u córki zaczęło ropieć oko, czy macie może jakieś sprawdzone sposoby?
U nas też nawraca ropienie oka - przemywam rumiankiem albo przegotowaną wodą i czekam aż minie
Zdrówka!

Cytat:
Napisane przez MalaGosia88 Pokaż wiadomość
Acidka przeprowadzka? coś mnie chyba ominęło! Myślałam, że ja będę miała trudno z powrotem do szkoły/przedszkola/pracy, ale Ciebie dopiero czeka wyzwanie wszystko ogarniesz,zobaczysz!

U nas wyszedł drugi zapowiadany ząb, reszty ani widu ani słychu
Tak, będziemy mieć o jeden pokój więcej. Stresu mam mnóstwo, bo ja raczej nerwus jestem, dobrze że mąż mnie tonuje, bo bym chyba oszalała
Gratuluję ząbka. U nas też niedużo, bo 4.

Cytat:
Napisane przez Kasza888 Pokaż wiadomość
Acidka przeprowadzanie się? Chyba czegoś nie doczytałam😏 super, dużo sil i wytrwałości😊
Tak, tak. W czwartek sprzedajemy nasze gniazdko i myślę, że jakoś za tydzień podpiszemy umowę o kupnie większego. Potem mąż musi pomalować i odświeżyć no i będziemy się przenosić...

[1=081ed4854e23be6738824bf 7e7324809f3af476a_65822e8 20d4a7;87118765]Treść usunięta[/QUOTE]

Super z tym żłobkiem. Dzielny mały
Ja w piątek idę szczepić odra, świnka, różyczka.

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-27, 22:04   #2814
Kasza888
Raczkowanie

Acidka to świetnie, my też się powoli zbieramy do szukania, Ale ciągle coś. Teraz praca będzie i jeszcze mniej czasu🙄

Sieciowa super, że synek akceptuje żłobek😊 dziś koleżanka mi napisała, że jej synek "chodzi" do żłobka trzeci tydzień, w pierwszym złapał anginę, w drugim rota, a teraz leci trzeci i oby wytrwal😁 i brawa za szczepienie😊 my pewnie w połowie września jak doleczymy kaszel, a w poniedziałek mamy bilans w końcu😊

Gosiu no to już dwa ząbki są, reszta pewnie wyjdzie niezauważona😁

My dziś po kolejnej kontroli u dentysty, tym razem była rozpacz, Ale mały ma zdrowe ząbki, położyła piankę z fluorem i tyle. Poleciła już kupić szczotke elektryczna dla synka. Nie pocieszyła nas tylko, że długo raczej od zabkowania nie odetchniemy, bo widzi, że trójki już się szykują do wyjścia..takze tego😏😏😏
Stary 2019-08-28, 06:56   #2815
szaruskowa
Zadomowienie

Pszczoua pół mojej rodziny zarazilo się grzybica skóry od kota, w tym ja. Więc raczej od grzybica ale nie chce przesądzać ja mam taki suchy czerwony placek na posladku i schodzi smarowany mascia na grzybice, ale przy Poli wolę nie wydawać sama diagnozy.
Gratuluję sieciowa udanego debiutu w żłobku mały się przyzwyczai i będzie dobrze!
Acidka gratuluję zmiany mieszkania choć może jeszcze za wcześnie na to? Super, że działacie.
Kasza trzymam kciuki za ząbkowanie w spokoju
Ja byłam wczoraj u lekarza, dostałam skierowanie na badania moczu i co się okazuje, Pola ma zasadowy odczyn moczu więc możliwe że ma infekcje układu moczowego a jeśli to nie od infekcji to może być od ząbkowania. Póki co czekam na wyniki posiewu ale dziś będę dzwonić do przychodni o poradę co do tego wysokiego ph, bo to bezpośrednia przyczyna tego odparzenia. Powiem wam, że się zajade niedługo bo wczoraj usypialam 3 godziny!!! A do tego mała padła o 21:30 A wstała o 5! Musi jej niestety bardzo przeszkadzać to podrażnienie.

Stary 2019-08-28, 07:57   #2816
Panterka1313
Zadomowienie

Jak cię pocieszy Jula też dziś postanowiła wstać godzinę wcześniej niż zwykle a wczoraj miałam iść na drzemkę tylko babcia wróciła i już wolała jej "dokuczać" niż spać. Dociagnela na rezerwie do 21:30 w tym przejechała się wózkiem do biedry

Stary 2019-08-28, 09:56   #2817
Kasza888
Raczkowanie

Mój też postanowił dziś zacząć dzień o 6... Ale za to właśnie zasypia na drzemkę.

Upał u nas straszny, wychodzimy dopiero wieczorem, bo w ciągu dnia się po prostu nie da🙄

Już tęsknię za morzem😩😩😩
Stary 2019-08-28, 16:47   #2818
venir
Rozeznanie

U nas start 5:40. Jak żyć?
Dziękuję dziewczyny za rady odnosnie oka Pani dr przepisala krople, oprocz tego przecieramy chusteczkami Blephaclean i gazikami z przegotowaną wodą.
Chyba rownowaga w przyrodzie musi zostac zachowana- tak jak moje dziecko bylo idealne na wyjezdzie, tak dzisiaj wstąpil w nią istny szatan.
W poniedzialek zaczynamy zlobek

Stary 2019-08-28, 17:53   #2819
Panterka1313
Zadomowienie

Zostaje sama czy adaptacja?

Stary 2019-08-28, 20:04   #2820
szaruskowa
Zadomowienie

venir trzymam mocno kciuki
a ja byłam dziś u lekarza z wynikami, odnośnie pH powiedział mi, że "można dawać więcej pić", a Pola między śniadaniem a drzemką opędzlowała pół niekapka, a po kolacji przed kąpielą prawie cały pije dużo, więc tutaj nic nie zmienię. zapytałam, czy mogę zakwasić mocz cebionem i pozwolił podawać 2 krople dziennie więc tak robię. dodatkowo dużo wietrzę, więc mam całe mieszkanie naznaczone sikami i kupami (których zrobiła 3 tury po obiedzie). jakoś inaczej wygląda to odparzenie i mam nadzieję, że maść pomaga. ma w składzie kwas borowy co mi się ni podoba, ale lepsze to niż kremy z antybiotykiem albo sterydy.
dziś uśpiłam w 40min. i mam nadzieję, że nie wyskoczy z żadną niespodzianką
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości