|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy jecie zdrowo? Część 2.
Jak banany beda nadwyzka kaloryczna, to mozna od nich przytyc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3182 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A co wiarygodności takiego sprzętu to należy wiedzieć, że błąd pomiaru na pewno występuje. Jednak jeżeli będziesz dokonywać pomiarów kontrolnych na tym samym urządzeniu przy zachowaniu takich samych warunków to będzie to fajny punkt odniesienia do śledzenia zmian. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3183 |
Zakorzenienie
|
Nie wiedzialam, ze do takich pomiarow jest potrzebne spelnienie tych warunkow.
Chyba tez kiedys z ciekawosci sobie sprawdze na profesjonalnym sprzecie. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#3184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3185 |
Zakorzenienie
|
Tez tak macie ze o ile w weekend nie ma problemu z domowym gotowaniem to w tygodniu roznie?
Ja np dzisiaj po pracy ide do lekarza i bede kolo 19 w domu, jutro po pracy kosmetyczka i bede po 19. Wczoraj dojedlismy obiad z niedzieli wiec na te 2 dni poznych powrotow nie mam nic, a gotowac mi sie w takich godzinach nie chce. Facet jest ekstremalnie zimnolubny i go przy 30 stopniach w mieszkaniu nie naklonie do gotowania. No i klops. Co robic? Bo u mnie to sie skonczy jajeczica albo salatka na szybko. Jestem bez obiadu. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#3186 |
BAN stały
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87118428]
Ex miał tak samo, w ogole nie lubił słodyczy. W ogóle mieliśmy zadziwiająco podobne smaki.[/QUOTE] Jak myślisz, czy ta zgodność mogła przyczynić się do rozstania? ---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ---------- [1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87119895]Moja siłownia jest low cost ![]() Dotykał Cię przy tym? Zauważyłaś w tej materii inny standard we Francji od tego w Polsce? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Moj facet podchodzi to tego zreszta bardzo elastycznie. Kiedys na poczatku wspolnego mieszkania zapytal "A po co Ty tak wlasciwie gotujesz?",bo on nie ma potrzeby jedzenia cieplych obiadow. Ale ze ja mam, to sie do tego czesciowo dostosowal i jak ma wolne, a ja jestem w pracy, to gotuje cos prostego, zas kiedy jestesmy oboje w domu, to robi "przedprodukcje". |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3188 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Boczek morliny w kostce (inne nie mają takiego smaku) podsmażasz, jak się ładnie zrumieni wrzucasz duuuzo posiekanego czosnku, chilli jak lubisz ostre, chwile mieszasz i jak zacznie ładnie pachnieć zalewasz passatą. To się parę minut musi pogotować żeby smaki się przegryzły, wrzucasz do sosu ugotowany makaron i gotowe. Na koniec jeszcze warto posypać parmezanem czy innym tego typu serem. Czasami jeszcze mieszam rukole lub roszponkę z oliwą, żeby mieć szybką sałatę do tego. Mało krojenia, mało zmywania, to chyba najszybsze danie jakie robię, gdy nie chce mi się/nie mam czasu stać przy garach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3189 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zlituj się. Zane weglowodany, nie biegna w tkankę tłuszczowa natychmiast podczas jedzenia (ani tłuszcze, ani białka które oranizm z palcem w nosie rozkłada i przekształca w razie potrezby na weglowodany.) jedząc dowolny owoc (inne zródło węglowodanów dowolnych: sałatę, brokuła, pieczywo razowe, białko w nadmiarze lub tłuszcze w nadmiarze, to pierwsze co to uzupełniasz (jak on już się strawi i zacznie przyswajać, czyli nie od razu w tym momencie- to TRWA) zapasy glikogenu wątrobowego i mięśniowego. Cukry zawarte w owocach, najlepiej uzupełniają zapasy glikogenu watrobowego własnie. Czyli jak jesteś po treningu, przed treningiem, albo po prostu zyjesz wiec się ruszasz czyli zużywasz glikogen (im mniej sie ruzsasz tym mniejsze masz jego zapasy) a nie masz wyrobionej nadwyżki kalorycznej, najpierw uzupełniany jest glikogen. Dopiero jak jest nadwyżka, obojętnie z jakiego źródła, mogą być same steki, zostają wygospodarowane środki na odkładanie zapasów na ewentualność głodu, a wiec zasilana jest tkanka tłuszczowa. To tak bardzo, bardzo w skrócie, bo w ciele człowieka nic nie działa 0/1, zawsze jest jakieś: "tak ale" ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Ale jak sprawdzić że tą nadwyżką stały się tylko banany akurat, a nie coś innego zjedzonego danej doby czy innego wyliczanego okresu? Jakby osoba która zjadła te 100 kalorii nad zapotrzebowanie, nie zjadła 2 małych jajek np. to żadnej nadwyżki ze zjedzonego banana nie miała i by nie utyła mimo zjedzenia banana.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2019-08-28 o 08:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3190 | |
Konto usunięte
|
Yy? Nie, ani troche. To akurat bylo super, nie klocilismy sie o to, co dzisiaj zjesc.
Cytat:
W Polsce nigdy nie bylam na silowni, wiec nie moge sie wypowiedziec. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak mam poplanowane jakieś tego typu dni, to raczej zabezpieczam sobie/rodzinie obiady na zapas, albo produkty na nie i wydaje komendy. ![]() ![]() Ale z drugiej strony, nie widzę problemu w zjedzeniu jajecznicy czy sałatki w ramach późnego obiado-kolacji. J abym zjadła i jajecznice i sałatkę w takiej sytuacji. Dbam o obiady bo to jest zwłaszcza latem nasz główny posiłek dnia. Do obiadu niby jem 2 posiłki ale nieduże. Mąż w ogóle jak jest ciepło jak teraz, potrafi jeść obiad koło 16 tej jako dopiero pierwszy posiłek dnia. ![]()
![]() |
![]() |
#3192 | |
BAN stały
|
Cytat:
W przypadku wymagających rozłożenia substancji kalorycznych istnieje niższe ryzyko obrośnięcia w tkankę tłuszczową. I zaznaczyłem wcześniej, że węglowodany proste mogą być OK do treningu. ---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- Reasumując, ma istotne znaczenie nie tylko ilość węglowodanów ale ich rodzaj - proste czy złożone, rozumiesz cava? Edytowane przez yohimba Czas edycji: 2019-08-28 o 09:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3194 |
BAN stały
|
Do tego można dopowiedzieć, ale to już trochę inna kwestia, że węglowodany złożone sycą na dłużej niż proste. Zjesz miodu, czekolady, ciastko i relatywnie szybko znowu jesteś głodna więc łatwiej przekroczyć limit kaloryczny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli oboje nie mamy czasu, to są 2 opcje: - mimo wszystko gotujemy coś szybkiego - np. makaron z pesto ze słoiczka (w Netto są niezłe), kuskus z kurczakiem i warzywami na patelnię - wiadomo, że się nie chce, ale takie dania to max 30 minut pracy, więc niewiele więcej niż się robi jajecznicę czy sałatkę, a przynajmniej na ciepło - kupujemy obiad w pracy |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3196 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty napisałeś, ze "Taki nagły zastrzyk "szybkich" kalorii których w tym momencie nie spalasz (ale możesz spalić jeżeli jesz je ćwicząc, chyba; ja tak mam z miodem na siłowni) powoduje odkładanie tłuszczu." Wytłuściłam Ci, co napisałeś bez sensu. Już samo jedzenie podczas ćwiczen na siłowni, które nie trwają godzinami o ile mówimy o ćwiczeniach siłowych lub wytrzymałościwo-siłowych, hiitach, tabacie a nie wykrecaniu 3-4 godzin cardio na biezni czy rowerku (no u niektórych trwają, ale to raczej łażenie z kąta w kąt a nie wysiłek) jest absurdalne i w ogóle mija się z celem tego co i po co sie typowo na siłowni robi jesli ma sie na celu utratę tkanki tłuszczowej. Po co jesz miód na siłowni? Przecież chodzi o to, żebyś własnie miedzy innymi wyczerpał glikogen mięśniowy. ATy go uzupełniasz w trakcie? Po co? Jak wyjdziesz z siłki z wyczerpanym glikogenem, mozesz zjeść nawet cukru z cukierniczki i Ci nie pójdzie w tłuszcz, tylko w uzupełnienie glikogenu. ---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Cytat:
Utyje się od nadwyżki kalorycznej, ale bez względu z czego ona pochodzi. Jeśli zjesz kilo bananów dziennie ale nie przekroczysz swojego bilansu kalorycznego, nie utyjesz. A jak w dodatku będziesz poniżej zapotrzebowania- schudniesz. Mimo bananów.
![]() |
![]() |
#3197 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego masz większą siłę , skoro: 1) masz w mięśniach zapasy glikogenu na około godzinę solidnego wysiłku 2) w jelitach i tak masz treść pokarmowa na bieżąco wchłanianą, np. te węglowodany ze źródeł wysokobłonnikowych? Oraz- po co ci na bieżąco dostawa węgli skoro nie planujesz zwiększania tkanki tłuszczowej a wręcz przeciwnie, wiec właśnie korzystne jest dla ciebie sczyszczenie się z glikogenu czyli dotarcie do tzw "ściany/bomby" i przejście jeszcze w trakcie treningu na czerpanie energii z tłuszczu (!) który masz na sobie zmagazynowny. cały czas uzupełniajac weglowodany proste, skutecznie blokujesz ten mechanizm, dodatkowo nie uczysz organizmu kozystania ztych zapasów. A przeciez właśnie po to, zaleca się po siłowych pójście na bieżnie czy inne cardio- żeby popracowac w tlenie (tlen jest czynnikiem _spalającym_) na miesniach które już wypaliły glikogen i muszą czerpać energie z tłuszczu. . Nie masz wiekszej siły wcale, to jest tylko autosugestia. istniejący zapas glikogenu czy uzupełnianie węglowodanów w trakcie, ma znaczenie dla dynamiki, nie dla siły. Dlatego tak trudno na dietach ketogeniczych robić szybkość/uzyskać wysoką dynamikę (sprinty), a bez probemu robi sie treningi objętościowe. Ja przetestowałam głodówki półtoradobowe, na samej wodzie. W dzień głodówki na godzinę 17tą, czyli po ponad 20 godzinach na głodzie szłam na godzinny trening wytrzymałościowo-siłowy. Nie ma różnicy. Człowiek ma na sobie takie zapasy, ze to po prostu nie ma znaczenia.
![]() |
![]() |
#3199 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem, zdrowe odżywianie to nie tylko liczenie kalorii i rozkminianie czy od banana czy kawałka czekolady przytyję bo będę miała nadwyżka kaloryczna czy też schudnę, bo akurat zdarzy nie że mam deficyt. Można byłoby oświrować od takiego myślenia - takie mam rozkminy nad 2 bananem, a jeszcze nie ma południa
![]() ja akurat z tym nie mam problemu, bo w miarę zdrowy obiad można dość szybko stworzyć. Tutaj pierwsze co mi przychodzi do głowy to makaron z pesto czy z soczewicą, 20 minut i gotowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3200 |
Wtajemniczenie
|
cava- ty masz Hashimoto lub jakieś problemy z tarczycą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3201 | |||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- A zaraz... 50 mg Synefryny, po 40 minutach bardzo mocna kawa, i siup na siłownię, na siłowni miodek łyżeczką. Ach... jaka pompa... Edytowane przez yohimba Czas edycji: 2019-08-28 o 16:21 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3202 |
Konto usunięte
|
Myślicie, że mogę jutro iść na trening mimo zakwasow, które jutro jeszcze niewątpliwie będę miała, czy czekać aż mi w miarę miną?
I btw, niestety basen chyba nie jest dla mnie. Czepil się mnie po nim (najprawdopodobniej) pewien problem dermatologiczny spowodowany wirusem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3203 |
BAN stały
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87122647]Myślicie, że mogę jutro iść na trening mimo zakwasow, które jutro jeszcze niewątpliwie będę miała, czy czekać aż mi w miarę miną?[/QUOTE]
Czekać aż w miarę miną, nie iść. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolejna grupa to ci, którzy jak widzą w czyimś pudełku ze śniadaniem pomidora i marchewkę, to zaraz pytają, czy się jest wegetarianinem. No paradne to jest czasem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3205 |
Konto usunięte
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87122647]Myślicie, że mogę jutro iść na trening mimo zakwasow, które jutro jeszcze niewątpliwie będę miała, czy czekać aż mi w miarę miną?
I btw, niestety basen chyba nie jest dla mnie. Czepil się mnie po nim (najprawdopodobniej) pewien problem dermatologiczny spowodowany wirusem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] gdzieś czytałam że dziewczyny skłonne do infekcji używają tamponów idąc na basen - mimo że nie mają okresu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3206 |
Konto usunięte
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;87123220]gdzieś czytałam że dziewczyny skłonne do infekcji używają tamponów idąc na basen - mimo że nie mają okresu.[/QUOTE]Ok, tylko tym razem to nawet nie infekcja, tylko wyskoczyły mi jakieś pryszcze
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3207 | |
Zakorzenienie
|
Nie, z tarczycą mam we wszystkie strony ok.
![]() ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Cytat:
![]() A ja wstałam o 6, zjadłam owsiankę ze śliwkami i gruszką, wypiłam wodę z miodem i octem jabłkowym, pojechałam ponad godzinę rowerem do pracy w słońcu i wietrzyku więc żadnego pocenia się na ramę i w koło ( no bo sory, tak się pocić na tak niskich plusach to tylko z zaduchu można) , napiłam się kawy, zjadłam kanapkę razową z jajkiem i warzywami, zjadłam jagodziankę, poprawiłam kawa, wróciłam do domu zjadłam śliwek i winogron, potem na obiad karkówkę z ziemniaczkami i piklami a potem winogrona i popijam kieliszkiem wina. Idę spać. ![]() Z suplementów biorę tylko wit D3 w dawce wskazanej przez lekarza na podstawie regularnych badań , od reszty trzymam się z daleka. Na siłke wrócę jak się pogoda popsuje, co pewnie będzie niedlugo ![]() A sory, jeszcze wykonałam 20 minutowy marszobieg z jęzorem na brodzie i ciężka torba bo musiałam znaleźć rower miejski bo na stacji pod domem oczywiście zabrakło. ![]()
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2019-08-28 o 21:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3208 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny dzięki za info.
A dzisiaj u mnie na obiad: nic, kupiłam po drodze do lekarza pizzerkę. Pysznie wyglądająca papryka okazało się, że pleśnieje od środka. Cudownie.
![]() |
#3209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3210 |
Zakorzenienie
|
No ja to niestety przerabiam na okrągło, bo w związku ze szkołą minimum 3 razy w ciągu roku zmieniam miejsce pracy/team i zawsze jest to samo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:59.