|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamy grudniowe 2019
- część 3.
Cytat:
Super! Ja mam mega wielka co kupiłam za 40 pln. W ogóle mamy w domu tyyyle kwiatków, ze to chyba największa cześć przeprowadzki będzie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#4682 | |
|
Zakorzenienie
|
- część 3.
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4683 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamy grudniowe 2019 ❤ - część 3.
Witajcie, od kilku dni przymierzam się do napisania czegoś, ale jakoś zaczynam i kasuję, bo nie mam weny ani siły na nic, wracam po pracy i padam, w chałupie syf, wyprawka chyba bedzie na styk jak dobrze pojdzie. Jestem pewna, że o czymś zapomnę. Ale zaczęłyście pisać o porodach i to mnie zmobilizowało. A może też możecie mi podpowiedzieć coś? Za jakieś dwa-trzy tygodnie zjeżdżam do Polski i wiem, że będę musiała zrobić badanie dna oka. O ile jakoś do cc się nie wyrywam szczególnie (akceptuję, że może być), to ten mój ginekolog prowadzący mi polecił, żebym poszła do okulisty. I chciałabym pójść na NFZ, bo mam papiery na to, że NHS się z NFZ dogada i opłaci to. Ale w moim mieście nie ma przychodni takich stricte podlegających pod NFZ, są tylko takie prywatne, które mają umowy z NFZ i jakieś limity. Zadzwoniłam do jednej i chciałam się umówić na fundusz do okulisty, a oni, że mają terminy na maj. To powiedziałam, że ok prywatnie. Póżniej przypomniałam sobie o tycvh przepisach, że muszą na NFZ dać mi temin w ciągu tygodnia. Ale nie wiem, czy to obowiązuje w takich przychodniach, jak opisałam??? Czy mogę tam zadzwonić i przypomnieć im o tym, czy muszę gdzie indziej szukać.
Ponadto rejestratorka w tej przychodni powiedziała mi, że okulista nie wyda mi decyzji, co do porodu, że on może tylko wystawić jakąś opinię, którą mogę pokazać lekarzowi prowadzącemu, a decyzję o sposobie rozwiązania ciąży podejmuje lekarz prowadzący. Czyli kłóciłoby się z tym, co pisałyście o tych psychiatrach. Już sama nie wiem... Poza tym takie głupie pytanie mam.. Jak wybiorę szpital, to jak mam się tam "zapisać"?? Przyjść sobie któregoś dnia, czy jak, zadzwonić i co dalej? Jezu jak mieszkałam w Polsce nie miałam praktycznie wcale do czynienia z panstwową sluzbą zdrowia, więc nie wiem nic. |
|
|
|
#4684 | |
|
Zakorzenienie
|
- część 3.
Cytat:
ale za te które planują listopad kciuki trzymam. ;D Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4685 |
|
Raczkowanie
|
- część 3.
O KP już się nasluchalam od siostry Tz że ona to nie rozumie tego całego zachwytu. Że nie wyobraża sobie świecić cyckami na prawo i lewo i karmić itp. Śmiać mi się chciało bo powiedziała mi że KP to lenistwo. No ludzie. Nóż się w kieszeni otwiera.
W sierpniu rodziła drugiego synka i od razu karmiła mm a pierś to był dodatek ale po 2 tyg dała sobie spokój i tylko mm. Podejrzewam że było tak jak w twoim otoczeniu. Brak pomocy i wsparcia. No ale po co te gadki. Wiem że teraz coraz częściej będą takie tematy poruszane dlatego będę ucinac albo tak jej powiem że jej w pięty pójdzie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4686 | |
|
Zakorzenienie
|
- część 3.
Cytat:
- z domu nie wyjdziesz - od cycka nie odkleisz - bedziesz uwiazana.... Mimo, ze mi sie nie udalo KP Leo to bede znow probowac i nigdy nie bede tak mówić tylko dlatego, ze mi nie wyszlo. Ale w 2 str tez przykro jak ktos komentuje, bo sa kobiety ktore to zlewaja bo i tak nie chcialy KP a sa takie które bardzo chciały ale nie wyszlo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4687 | |
|
Raczkowanie
|
- część 3.
Cytat:
|
|
|
|
|
#4688 |
|
Raczkowanie
|
- część 3.
Dlatego moim zdaniem bezpieczniej w ogóle nie komentować takich spraw i już.
A na pytanie czy karmię będę odpowiadac: nie, głodze ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4689 | |
|
Wtajemniczenie
|
- część 3.
Cytat:
a raczej Wy bo ja to mam przeczucie że albo urodzę tego 25 grudnia albo przenoszę wątpię że urodzę wcześniej. Niby półtorej miesiąca nam zajął, ale podejrzewam że od połowy listopada intensywność pisania się zdecydowanie zwiększy, bo będą pewnie rozmowy o torbach do szpitala itp Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4690 |
|
Zakorzenienie
|
- część 3.
Lava, mnie się wydaję, że te 7 dni dotyczy każdej przychodni która ma podpisany kontrakt z NFZ, czyli jeżeli ta przychodnia o której piszesz przyjmuje na nfz i prywatnie to ma obowiązek zapisać cię na nfz w ciągu 7 dni. Nie zagłębiałam się w to, więc mogę się mylić, warto żeby jeszcze inne dziewczyny skomentowały ten temat.
Z zapisaniem się do szpitala nie pomogę bo u nas przyjmują "każdego z ulicy" że tak powiem. Gdzie pojedziesz tam rodzisz, chyba, że nie ma miejsca, ale jeszcze się to nie zdarzyło. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4691 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do szpitala w pl- nie musisz wcześniej się zapisywać w szpitalu, w Polsce po prostu przyjeżdżasz. Wcześniej możesz podjechać na dni otwarte albo umówić się z położną (zależy od szpitala jal robią) żebyś się zapoznała z tym co mają na wyposażeniu, jak to wygląda itd Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4692 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja bym spróbowała z tym terminem 7 dni, najwyżej Ci odmówią znalezienia takiego terminu. Co do samego zaświadczenia to nie wiem sama jak to jest. Ja idę na badanie dna oka jutro i zobaczymy co mi powiedzą. Dam znać jak się dowiem szczegółów ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4693 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lava nie wiem jak to jest z tymi 7 dniami jak jesteś ubezpieczona w UK, wiec się nie wypowiem. Co do papierów wydane przez okulistę (i podobnie w przypadku tyg psychiatrów) to jest go właśnie opinia/ informacje o wskazaniach lub ich braku do cc i dopiero na podstawie tego „papierka” na porodówce podejmuje się decyzje o cc. Ja no w tamtej ciąży dostałam od okulisty takie info, ze nie ma wskazań do cc, ale w przypadku przedłużającej się II fazy (wtedy jest parcie i użycie dużej siły) należy rozważyć taka możliwość. A w PL nie zapisujesz się wcześniej do żadnego szpitala. Jak już rodzisz jedziesz do wybranego szpitala z papierami na IP i tam zapisują cię na oddział. Bo dobrze pamietam, ze ty będziesz zrobić w PL?
|
|
#4694 |
|
Zakorzenienie
|
- część 3.
Pati super są monstery, bardzo mi się podoba. Niestety nie mam ręki do kwiatów i u mnie przeżywa jedynie Zamiokulkas
jak o nim zapomnę to mu nie szkodzi bo nie lubi dużo wody ![]() Rodzimy w następnej części ? ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#4695 | ||
|
Zakorzenienie
|
- część 3.
Cytat:
O tym, ze kp go lenistwo to nie słyszałam, ale ze na mm mnie nie stać to już tak ![]() ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Cytat:
A teraz nie wiem czy już nie większość go prywatne przychodnie, które maja kontrakty z NFZ i tak, je ten termin 7 dni również obowiązuje.
|
|
#4696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wg mnie każda palcówka która współpracuje z NFZ musi w ciągu 7 dni wyznaczyć termin wizyty. Zadzwoń i rzuć im artykułem ustawy, zobaczysz reakcje ![]() Co do zapisów do szpitala to nie ma czegoś takiego, chyba że miałabyś skierowanie na CC to wtedy trzeba iść do szpitala w którym chcesz rodzic na kwalifikacje do CC i umówienie terminu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#4697 | |
|
Wtajemniczenie
|
- część 3.
Cytat:
a raczej co jakiś czas pojedyncze gałęzie robią się żółte, a mało go podlewam. A tak odbiegając od tematów okołoporodowych: właśnie coś tam się u mnie zgadalo na temat 13stki, że u mnie w robo się ją dostaje. I teraz pytanie do tych które się orientują w temacie. Czy jeśli ja zaczęłam pracę w marcu br a od listopada idę na zwolnienie to ta 13stka w jakiejś części mi się należy czy nie? W robocie nie mam za bardzo kogo zapytać, a w kadrach nie mam możliwości dopytać ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4698 |
|
Rozeznanie
|
- część 3.
Midusia, no to mamy różne doświadczenia, bo w moim otoczeniu jest nacisk na sn i kp
. Ostatecznie powinno to wyglądać tak, jak z aborcją: że każda dorosła kobieta sama decyduje o tym, co ma się dziać z jej ciałem -- czy chce się dobrowolnie pokroić, czy życzy sobie karmić piersią itd. -- i nic ludziom albo personelowi do jej decyzji. Jeśli ktoś ma wskazania do CC i mimo tego chce podjąć ryzyko, droga wolna.Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4699 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale jak tak z ulicy moge przyjść, serio? Myślałam, że oni muszą wiedzieć, żeby coś przygotować. Bo wyobrażam sobie, że jak jest planowane cc, to muszą wiedzieć o tym wcześniej? ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak jest planowane CC to jest tak jak napisałam wyżej ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#4701 |
|
Zakorzenienie
|
- część 3.
Nie pamietam kto u nas oglądał, ale właśnie się kapnęłam, że jest 16 sezon Greys Anatomy i 4 sezon This is Us
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#4702 |
|
Zakorzenienie
|
- część 3.
Ale mamy temat dzis:P
Moze cos weselszego ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, dzięki dziewczynom bo tak bym odpuściła. A dzięki temu jestem już po laserze i tysiak w kieszeni. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#4704 |
|
Zakorzenienie
|
- część 3.
I super zrobiłaś
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4705 |
|
Zakorzenienie
|
- część 3.
No i jak odmówią to zapytaj gdzie masz złożyć pismo
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#4706 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4707 |
|
Zakorzenienie
|
- część 3.
Dokładnie, postrasz ustawą, a jak nadal będą odmawiać to powiedz, że mają przygotować odmowę na piśmie i zapytaj do jakiego działu masz się zgłosić ze skargą.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4708 |
|
Zakorzenienie
|
- część 3.
Ja to się jeszcze boje, że mnie odeślą ze szpitala bo miejsc nie będzie a u mnie będzie małe rozwarcie
we wrześniu dużo takich sytuacji było na żelaznej. Dlatego takie zapisywanie się na poród byłoby lepsze, tylko gdzie oni by pomieścili tyle kobiet ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#4709 | |
|
Zakorzenienie
|
Mamy grudniowe 2019
- część 3.
Cytat:
Jeśli nie pracujesz w budżetówce (bo tam to jest jakoś regulowane odgórnie) to kwestia regulaminów w twojej firmie najprawdopodobniej.
You are so much stronger than you think Edytowane przez midusia86 Czas edycji: 2019-10-10 o 12:22 |
|
|
|
|
#4710 | |
|
Raczkowanie
|
- część 3.
Cytat:
Tak się składa, że mój lekarz prowadzący z UK pracował na żelaznej i mówił, że wszytsko tam super tylko jest zawsze ryzyko, że mogą nie przyjąć. Edytowane przez lava_cake Czas edycji: 2019-10-10 o 12:18 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:53.

- część 3.

zaplacilam za nia smieszne 20euro. W holandii jedna byla taka tez duża ale kosztowała 80 

♀️

W sierpniu rodziła drugiego synka i od razu karmiła mm a pierś to był dodatek ale po 2 tyg dała sobie spokój i tylko mm. Podejrzewam że było tak jak w twoim otoczeniu. Brak pomocy i wsparcia. No ale po co te gadki. Wiem że teraz coraz częściej będą takie tematy poruszane dlatego będę ucinac albo tak jej powiem że jej w pięty pójdzie.
tak mi się przynajmniej wydaje

a raczej Wy
wątpię że urodzę wcześniej. 

jak o nim zapomnę to mu nie szkodzi bo nie lubi dużo wody 

a raczej co jakiś czas pojedyncze gałęzie robią się żółte, a mało go podlewam. 

we wrześniu dużo takich sytuacji było na żelaznej.