|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3661 | ||
|
BAN stały
|
Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski
Cytat:
---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3662 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski
|
|
|
|
|
#3663 |
|
BAN stały
|
O Norwegii.
A tak z ciekawości, gdzie płacisz podatki? patiasym, tak, to wina ksenofobów i rasistów, że jak postawili w mieście ten ośrodek, to się zrobiło niebezpiecznie i gwałtownie wzrosła liczba gwałtów. To na pewno oni gwałcili i zwalali na innych. |
|
|
|
|
#3664 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, a ja słyszałam - i mówię to na poważnie - że w polskich dzielnicach w USA strach chodzić wieczorem. Alkoholicy, awanturujący się chuliganie, rozbój na ulicach. Pewnie to wina Amerykanów, że wpuścili do siebie ten dziki naród.
|
|
|
|
|
#3665 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3666 |
|
BAN stały
|
Idąc Twoim tokiem myślenia to wina tych, którzy boją się tam chodzić, albo ofiar, bo przecież nie napastników.
Edytowane przez megamag Czas edycji: 2019-10-10 o 19:03 |
|
|
|
|
#3667 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#3668 |
|
Konto usunięte
|
Mnie się podoba program Razem, ale nie widzę jego realizacji w Polsce, która nie ma przemysłu.
Bo z czego brać kasę, jak kraj sprzedał wszystko, a największą karierę można zrobić w korpo, które w Polsce siedzi tylko dlatego, że może tu płacić 1/3 tego, co musiałaby płacić ludziom na zachodzie. Jak tylko nadarzy się okazja to korpo zwinie się do Indii czy innego Bangladeszu i tyle by było z tego Polish Dream ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3669 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;87240125]Mnie się podoba program Razem, ale nie widzę jego realizacji w Polsce, która nie ma przemysłu.
Bo z czego brać kasę, jak kraj sprzedał wszystko, a największą karierę można zrobić w korpo, które w Polsce siedzi tylko dlatego, że może tu płacić 1/3 tego, co musiałaby płacić ludziom na zachodzie. Jak tylko nadarzy się okazja to korpo zwinie się do Indii czy innego Bangladeszu i tyle by było z tego Polish Dream [/QUOTE]Może to i by lepiej było, żeby jak najszybciej tak się stało jak piszesz, będziemy się odnajdywali w nowej rzeczywistości
|
|
|
|
|
#3670 |
|
Konto usunięte
|
To samo myślę o innych programach pomocowych różnych partii.
Polska jest jeszcze na etapie, że tu każdy powinien zapierdzielać, ale niestety tak się stało, że pozazdroscilismy zachodowi i każdy chce pracować jak najmniej albo najlepiej wcale. I wcale mnie to nie dziwi. Tylko że na kraje zachodnie pracują teraz imigranci, a u nas tego nie ma, co tu dużo mówić, biedny kraj i słaba waluta. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3671 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiecie, na jakim programie dzisiaj jest debata wyborcza? (oprócz polsat news i radio zet)
|
|
#3672 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Chyba nikomu zdrowo myślącemu nie podoba się sytuacja, w której jesteśmy tylko źródłem taniej siły roboczej, bez własnego przemysłu, bez własnych dużych firm. Ale jak w tej sytuacji, jak wypieprzymy te zagraniczne, to tak jakby... nic nie zostanie. Ludzie nie będą mieli pracy, to nie będzie podatków i nie będzie żadnych zasiłków. ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- [1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;87240146] Tylko że na kraje zachodnie pracują teraz imigranci, a u nas tego nie ma, co tu dużo mówić, biedny kraj i słaba waluta. [/QUOTE] No nie tylko imigranci na miejscu, bo zachodnie firmy chociażby zarabiają krocie na wykorzystywaniu pracowników z Trzeciego Świata (że o neokolonializmie i różnych mniejszych i większych wojenkach wywoływanych przez światowe potęgi ze względu na surowce nie wspomnę). Ten hajs nie bierze się znikąd. |
|
|
|
|
|
#3673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3674 |
|
Konto usunięte
|
Megamag, zgodzę się z tobą. Niewolnictwo tylko 10k km od nas, więc większość ma to gdzieś.
Ale spoko - to się jeszcze obróci przeciwko nam, Chiny tylko na to czekają, aż będziemy od nich 100% zależni. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3675 |
|
Konto usunięte
|
Taka ciekawostka.
Protest głodowy posła. https://opole.naszemiasto.pl/janusz-...mpaign=sanocki |
|
|
|
|
#3676 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;87240234]Megamag, zgodzę się z tobą. Niewolnictwo tylko 10k km od nas, więc większość ma to gdzieś.
Ale spoko - to się jeszcze obróci przeciwko nam, Chiny tylko na to czekają, aż będziemy od nich 100% zależni. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Heh... to wcale nie jest niemożliwe, niestety. Serio, jak zagraniczne korporacje wyniosą się z Polski, bo gdzieś siła robocza okaże się jeszcze tańsza to w Polsce naprawdę nastąpi tragedia na rynku pracy. No bo jaki przemysł my tu mamy? Kopalnie węgla (większość chyba już i tak splajtowała), szczątkowy przemysł stoczniowy i portowy. Jeszcze coś? No i ewentualnie mamy rolnictwo. Ale smutne jest to, że fachowcowi z Polski moża zapłacić trzy razy mniej, niż równorzednemu specjaliscie we własnym kraju, lub innym na zachód od granic Polski.Ech...
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3677 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3678 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3679 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Czy Ty, Mijanou, nie wybierasz sie pracować gdzieś zagranicą? |
|
|
|
|
|
#3680 |
|
Konto usunięte
|
No i proszę, jak trwoga, to do Wyborczej
![]() Falenta list napisał, a w nim m.in. to: "Jestem gotowy w kasacji przed Sądem Najwyższym przedstawić prawdziwą wersję afery podsłuchowej. Dlatego chciałem opowiedzieć to przed biegłym od wariografu. Mogę poprzeć to dowodami w postaci nagrań moich rozmów z funkcjonariuszami CBA. Jeżeli SN cofnie sprawę do ponownego rozpatrzenia, to złożę przed Sądem pierwszej instancji wszystkie dowody. Do tej pory nie mogłem tego zrobić, ponieważ podpisałem zobowiązanie do zachowania tego w tajemnicy. Premier Morawiecki jako poszkodowany w aferze podsłuchowej z łatwością może dowiedzieć się prawdy, odtajniając meldunki operacyjne CBA, które jestem gotowy opisać na rozprawie sądowej. To wyjaśni całą aferę, a mnie oczyści z zarzutów, ponieważ działałem w błędzie." Skarży się, że trzymają go w trudnych warunkach w więzieniu, siedzi w przeciągach, oczko go boli i nikt mu nic nie mówi ! ![]() Biedaczek. Zdziwiony jakiś. Chyba nie wiedział z kim wchodzi w konszachty. Twierdzi, że ma nagrania rozmów z CBA prowadzonych zarówno przed wyborami, jak i po nich. Funkcjonariusze mieli go zapewniać, że nie poniesie kary za podsłuchy. Miał też nagrać działaczy PiS, z którymi się kontaktował. Według kilku źródeł wśród nagrań, których Falenta dotąd nie ujawnił, są też rozmowy premiera Mateusza Morawieckiego, który w 2014 r. jako prezes banku BZWBK miał rozmawiać o swoich inwestycjach w nieruchomości i omawiać personalne układy z przedstawicielami innych banków. O związkach Falenty z PiS zaraz po zatrzymaniu (lipiec 2014 r.) mówili kelnerzy, którym zlecał podsłuchy. Potwierdzał to też jego wspólnik. Jednak prokuratura prowadząca śledztwo w sprawie afery uznała ten wątek za nieistotny. Po ujawnieniu listów Falenty Sejm odrzucił wniosek o debatę na temat kulis afery podsłuchowej i złożenie w tej sprawie informacji przez premiera. A prokuratura odmówiła wszczęcia śledztwa w sprawie inspirowania podsłuchów przez ludzi PiS. Wg niej nie stwierdzono przesłanek, które uzasadniałyby podjęcie na nowo prawomocnie umorzonego postępowania". Ach, ta niezależna od polityków prokuratura ![]() Jak będzie dalej podskakiwał, to kto wie - może go dopadnie seryjny samobójca jak tego boksera, który twierdził, że istnieją nagrania z podkarpackich burdeli a na nich m.in. Kuchciński współżyjący seksualnie z ukraińskimi nieletnimi prostytutkami. http://wyborcza.pl/7,75398,25294048,...C-B.2-L.1.duzy Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2019-10-11 o 09:25 |
|
|
|
|
#3681 |
|
Konto usunięte
|
Lekarze to dla mnie słaby przykład, bo są zatrudnieni w Polsce przez państwo.
Ale np. firmy typu volkswagen, które wolą zapłacić 5e na godzinę w Polsce, niż 18 w Niemczech ludziom na taśmie. Cały warszawski Mordor, który klepie tabelki w excelu, a ludzie się cieszą jak dostają 3500 na rękę, co jest jakimiś 800e? Na zachodzie co najmniej 2 razy tyle klepaczom excela Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3682 |
|
Zakorzenienie
|
No dobra, tylko czy ta prawdziwa wersja będzie naprawdę prawdziwa? Można spytać za Piłatem: co to jest prawda?
|
|
|
|
|
#3683 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To a propos Falenty ? Prawda leży tam, gdzie leży. Falenta to naiwniak, który myślał, że jest cwaniakiem, a okazał się frajerem. Dał się klasycznie wykulać przez gangsterkę ze służb i polityków, którym robił - jak myślał - przysługę. Oczywiście nie za darmo. No i zakładał, że będzie nietykalny. Sprawa jest dla niego beznadziejna, bo wiadomo, że obecna władza, która obsiadła już praktyczne wszystkie instancje wymiaru sprawiedliwości, nie dopuści do jego żadnych zeznań ani ujawniania informacji, które on może jeszcze posiadać. Został skompromitowany i stał się niewiarygodny. Mnie osobiście już bawi ten pajac. Teraz jeszcze do Wyborczej po ratunek uderza. To jak ze Stonogą, który poparł w kampanii Dudę, bo ten obiecał mu ułaskawienie, a przez to zatarcie wyroków które miał na koncie, po to, żeby mógł odzyskać bierne prawo wyborcze, a tu kuku - nic z tego. Sprzedał się, a w nagrodę dostał kopa w doopę. A teraz sobie dla rozrywki włączam jego filmiki na youtubie. Wyszedł niedawno z pierdla i znowu nadaje. Tym razem na PiS. Zdumiewa mnie, ileż to w polszczyźnie istnieje konfiguracji słów uważanych za obelżywe i wulgarne. Pożyteczny z niego idiota. Nawet Duda go wykiwał
Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2019-10-11 o 10:32 |
|
|
|
|
|
#3684 |
|
BAN stały
|
[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;87241049]Lekarze to dla mnie słaby przykład, bo są zatrudnieni w Polsce przez państwo.
Ale np. firmy typu volkswagen, które wolą zapłacić 5e na godzinę w Polsce, niż 18 w Niemczech ludziom na taśmie. Cały warszawski Mordor, który klepie tabelki w excelu, a ludzie się cieszą jak dostają 3500 na rękę, co jest jakimiś 800e? Na zachodzie co najmniej 2 razy tyle klepaczom excela Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Skoro ludzie biorą prace za 3,5kafla to znaczy ze taka pensja im odpowiada skoro nie rezygnują biorąc prace za 7 kafli. O co Ci znowu chodzi? Chcesz tego co Kaczor tylko na większa skale? Ze płaca minimalna ma być za 7 K? A jeśli nikt im nie chce dac pracy za 7 kafli, to już nie wina pracodawcy, ze dany petent ma za słabe predyspozycje. Kolejne utopijne fantasmagorie na wizażu Edytowane przez edan84 Czas edycji: 2019-10-11 o 10:06 |
|
|
|
|
#3685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3686 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nikt nikogo nie zmusza do pracy za dana stawkę. Widzisz, programista w kraju roześmieje Ci się w twarz za propozycje pracy poniżej 5-cyfrowej kwoty na rękę. Nie wiem ile zarabiają lekarze, ale skoro podejmują się pracy za taka kwotę, to czyja to wina? Moja? Państwa? Nie, lekarzy. |
|
|
|
|
|
#3687 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Polsce może być zero programistów i nic się złego nie stanie, ale bez lekarzy będzie tragedia. |
|
|
|
|
|
#3688 |
|
Zakorzenienie
|
Standardowo wszystko sprowadza się do tego że plebs nie był na tyle mądry by zostać programistą.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3689 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wszystko się sprowadza do umowy gdzie ktoś deklaruje w niej określoną stawkę, a ktoś inny deklaruje robić za tą stawkę. Nie podoba się dana stawka, to negocjuj lub umowy nie podpisuj. Co to za problem? Ja nigdy nie podpiszę umowy za stawkę, która mi nie pasuje. Wystarczy, że to samo zrobią lekarze. I nauczyciele. I kto tam jeszcze. |
|
|
|
|
|
#3690 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Oczywiście trochę mamy, bo nasza gospodarka ssie, a nasz system rozwijani przedsiębiorstw i przemysłu nie służy, ale to nie jest tak, że gdybyśmy nagle zmienili ekipę rządzącą na bardziej temu przyjazną, to nagle zostaniemy światową potęgą, bo nie jesteśmy sami we wszechświecie. Jesteśmy częścią światowej gospodarki i polityki, a na tym świecie są mocarstwa w sensie politycznym i ekonomicznym jednocześnie, które z jakiegoś powodu tymi mocarstwami są i nie są to wcale tylko takie słodkie powody, jak się niektórym wydaje. Jeśli się przyjrzy niedawnej historii, to ta potęga ekonomiczna była budowana na wojnach, neokolonializmie i wykorzystywaniu ludzi w Trzecim Świecie, no ok i czasem na postępie technologicznym. Żyjemy w świecie, w którym jak się jakiemuś afrykańskiemu państwu odechciało sprzedawać surowce za bezcen i próbowało choć trochę podnieść ceny, to zaraz smutni panowie z któregoś światowego mocarstwa typu USA odwalili im krwawą wojnę domową. Zresztą te wszystkie międzynarodowe organizacja powstały m.in. dlatego, żeby obecne mocarstwa pozostały mocarstwami, a do tego potrzebują źródeł siły roboczej i rynków zbytu. Jak tak popatrzeć na wszystkie państwa świata, a nie tylko na naszych zachodnich sąsiadów, to nie jesteśmy naprawdę w złej sytuacji. Oczywiście moglibyśmy ugrać więcej wewnątrz tego systemu i rzeczywiście gdyby klasa polityczna choć trochę myślała o czym innym niż napychanie kobzy, pewnie byśmy ugrali. Ale nie staniemy się nagle drugimi Niemcami i nie zaczniemy zarabiać tyle co Niemcy. Biadolenie nad tym to strata czasu. Serio, wystarczy zrozumieć pewne zależności historyczne, gospodarcze i panujące obecnie stosunki międzynarodowe, żeby zrozumieć, że wyżej dooopy nie podskoczysz. Oczywiście można też sobie żyć mrzonkami, że wszystko reguluje niewidzialna ręka rynku i ja zarabiam troszkę więcej, bo jestem taki super, jak edan84. Można też wierzyć w hasające różowe jednorożce jak patiasym, że wystarczy tylko nałożyć duże podatki i nagle kaboom i staniemy się potęgą gospodarczą, bo niektórzy ciągle się jeszcze nie nauczyli, że z pustego to i Salomon nie naleje. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:53.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)