|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią+ot, część 57
Cytat:
Niektore te historie są smutne. Bo są wypadki losowe, ze ktos zachoruje, umiera i tam jakos sie pomoze. Ale tu ewidentnie było ustawione. Kobiety szkoda, bo faktycznie matka psychiczna, to ją zabrali do domu dziecka, potem do sióstr, gdzie w wieku 12 lat pracowala , byla tam bita i w ogole, to mogla pomyslec, ze dzieciakom swoim tez trzeba dac nie tylko milosc, ze wszystko kosztuje, ale wlasnie przede wszystkim zdrowie trzeba miec.
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#1892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1895 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A najbardziej mnie dziwią i śmieszą ci wszyscy społecznicy, którzy wręcz krzyczą, że ludzie mają prawo mieć tyle dzieci, ile chcą i jakim prawem im się tego odmawia, bo bieda. Heh, zawsze myślałam, że oprócz praw ma się również obowiązki i powinno się jednak uczyć odpowiedzialności, że jak mnie na coś nie stać, albo może to znacząco pogorszyć życie już istniejących dzieci, rodziny jako takiej, to sobie jednak tego odmawiam. Pracownicy MOPS, czy MOPR są potem przedstawiani jako jacyś straszni poganiacze niewolników, że zasugerowali pani z 5-tką dzieci stosowanie antykoncepcji. Lepiej, żeby "wesoło" doradzali kolejne ciąże.
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami. Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2019-10-15 o 10:13 |
|
|
|
|
#1897 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Zdziwila mnie dzisiaj jedna babka na miescie, bylo 28 stopni, a ona w puchowej kurtce podszytej futerkiem, w dodatku z kapturem na glowie. Ja rozumiem, ze mozna byc cieplolubnym, ja jestem cieplolubna, ale nawet dla mnie to jest temperatura na krotki rekaw i krotka spodniczke, juz prawie lato na litosc boska
|
|
#1898 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wychodzimy z domu (ja i mąż) - kilka rundek biegania od balkonu do termometru, sprawdzanie prognozy, wyglądanie jak ludzie chodzą ubrani, czy wieje... Ja się szykuję: cienka marynarka i balerinki (bez skarpetek), on się ubiera: wysokie buty (nie całkiem zimowe, ale lekko ocieplane), kurtka wełniana, szalik. Na ulicach to samo, festiwal mody całorocznej. |
|
|
|
|
#1899 |
|
Zakorzenienie
|
[1=c27114ece7e97a9e5dae0be d5be495ab318e4b93_5e17be8 29368c;87250492]Mnie obecna pogoda rozwala.
![]() Wychodzimy z domu (ja i mąż) - kilka rundek biegania od balkonu do termometru, sprawdzanie prognozy, wyglądanie jak ludzie chodzą ubrani, czy wieje... Ja się szykuję: cienka marynarka i balerinki (bez skarpetek), on się ubiera: wysokie buty (nie całkiem zimowe, ale lekko ocieplane), kurtka wełniana, szalik. Na ulicach to samo, festiwal mody całorocznej. Bo pogoda faktycznie w PL zaskoczyla
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#1900 |
|
Pani Mizantrop
|
[1=c27114ece7e97a9e5dae0be d5be495ab318e4b93_5e17be8 29368c;87250492]Mnie obecna pogoda rozwala.
![]() Wychodzimy z domu (ja i mąż) - kilka rundek biegania od balkonu do termometru, sprawdzanie prognozy, wyglądanie jak ludzie chodzą ubrani, czy wieje... Ja się szykuję: cienka marynarka i balerinki (bez skarpetek), on się ubiera: wysokie buty (nie całkiem zimowe, ale lekko ocieplane), kurtka wełniana, szalik. Na ulicach to samo, festiwal mody całorocznej. Slyszalam, ze w Polsce jakas letnia ta jesien jest Tutaj od co najmniej 2-3 tygodni nie bylo pogody nawet na cienszy plaszcz, wiec nie wiem, skad ta kobieta przybyla w tej puchowce. Wczoraj z rana bylo troche chlodniej, ale mowie tutaj o 6 rano - bylo 15 stopni. Przed 9 bylo juz prawie 20, dzisiaj bylo cieplej, z rana ok. 20, w ciagu dnia prawie 30 stopni, normalnie taki ziab, ze trzeba plaszcz sobie ogarnac
|
#1901 |
|
Konto usunięte
|
My byliśmy wczoraj cały dzień na zewnątrz i jak się dziecko bawiło na placu zabaw, to pożałowałam, że mu krótkich spodenek nie wzięłam
![]() I choć kocham taką jesień, to dla mnie takie zmiany pogody oznaczają tylko jedno Aż nie mówię na głos.
|
|
|
|
#1902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1903 |
|
BAN stały
|
A normalnie. Już nie bądźcie takie ą, ę. Jeszcze przed wojną pewnie jakieś 90% polskiego społeczeństwa mieszkało w jedno- i dwuizbowych drewnianych wiejskich chałupach. Babka na zapiecku, rodzice w jednym łóżku ewentualnie z najmłodszym dzieckiem w nogach, pozostałe dzieci na pozostałych łóżkach i słuchały, jak im się rodzeństwo robi. To nie było tak dawno temu. Zresztą po wojnie dużo ludzi też tak jeszcze żyło, moja mama tak mieszkała, kiedy była w podstawówce.
|
|
|
|
#1904 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Dopiero jak nam się zrobiło trochę lepiej, to ta bardziej nowoczesna i wykształcona część społeczeństwa zaczęła się zastanawiać i czuć presję, że musza zapewnić dziecku edukację, kursy językowe i karate, a w ogóle to jeszcze dbać o jego rozwój. Efekt? Zaczęli mieć mniej dzieci niż inni. Teraz większość społeczeństwa przyjęła już ten model, ale też i dzietność nam spadła. Niemniej są jeszcze osoby, które idą tym starym systemem. Teraz się dziwicie, ale kiedyś to one były w większości. Naprawdę daleko szukać nie trzeba, jeszcze moja babcia miała takie podejście: "a co to dziecko przeszkadza". Nie rozumiała tej spiny i potrzeby własnego pokoju. ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- W PRL-u dbano jeszcze o pozory. Milicja jeździła i zbierała pijaków po ulicach, i zawoziła ich do zakładów pracy, bo każdy musiał pracować. Nieważne, że tam też tylko leżeli i śmierdzieli, ale w papierach się zgadzało. Co nie zmienia faktu, że wypłatę dostawali za nic. |
|
|
|
|
#1905 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1906 | |
|
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87250513]My byliśmy wczoraj cały dzień na zewnątrz i jak się dziecko bawiło na placu zabaw, to pożałowałam, że mu krótkich spodenek nie wzięłam
![]() I choć kocham taką jesień, to dla mnie takie zmiany pogody oznaczają tylko jedno Aż nie mówię na głos.[/QUOTE]Jeśli chodzi ci o zmiany klimatu to mam takie same poglądy. Dla mnie nienormalne jest, żeby w październiku było tak ciepło przez kilka dni. Cytat:
W takim razie mam tak samo. Nie chciałabym tak żyć i współczuję dzieciom, których rodzice nie widzą nic niestosownego w tym, że tyle osób gnieździ się w dwóch pokojach. |
|
|
|
|
#1907 |
|
Pani Mizantrop
|
Megamag, kiedys tez ludzie sie nie szczepili i calkiem sporo dzieci nie dozywalo 10 roku zycia, a czesc doroslego spoleczenstwa nie umiala czytac i pisac. To, ze KIEDYS, WCALE NIE TAK DAWNO TEMU cos bylo normalne wcale nie oznacza, ze bylo to dobre i nie nalezy TERAZ dazyc do rozwoju i wyzszych standardow.
W temacie dzieci, dziwi mnie ten watek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1271051
|
#1908 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Az sobie pomyślałam,ze to jakos "po znajmości" ten remont. Tempo tych remontów tez mnie zadziwia, mój TZ to chyba zawsze komentuje, że to niezła fuszerka i "to walnie" zaniedługo... |
|
|
|
|
#1909 |
|
Zakorzenienie
|
Gdyby model życia z zapadłej wsi był taki super, to ludzie by się tego trzymali. Tyle w temacie. Powoływanie się na "kiedyś to było / nie było" nie ma większego sensu. Żyjemy w całkiem innym społeczeństwie, niż dziesiąt lat temu.
|
#1910 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Uwielbiam tę interpretację - Kiedyś chodziły po świecie dinozaury. - Hurr, durr Uważasz, że dinozaury były dobre i powinny chodzić i dzisiaj!? Nie, tłumaczę Wam, że niedawno standardy były zupełnie inne, a społeczeństwo nie zmienia się jednego dnia, zmienia się stopniowo, więc to chyba nie takie dziwne, że w pewnych środowiskach zmienia się wolniej i nie ma co udawać zdziwionego, jakbyśmy spadli z księżyca. Edytowane przez megamag Czas edycji: 2019-10-15 o 12:30 |
|
|
|
|
#1911 |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87250513]My byliśmy wczoraj cały dzień na zewnątrz i jak się dziecko bawiło na placu zabaw, to pożałowałam, że mu krótkich spodenek nie wzięłam
![]() I choć kocham taką jesień, to dla mnie takie zmiany pogody oznaczają tylko jedno Aż nie mówię na głos.[/QUOTE]Połowa października bardzo często jest ciepła, w zeszłym roku 13tego było 24stopnie. ja pamietam jak 12 lat temu koło 10tego chodzilam po (Tatrach !) w krótkim rękawku i widziałam jednego faceta, jak chodził po tych górskich szlakach na boso, serio! To tak nieco abstrahując od zmian klimatycznych ( globalnie iw dłuższym okresie), bo tym nie zaprzeczam i tez mnie przygnębiają i wystraszają. |
|
|
|
#1912 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
#1913 |
|
Konto usunięte
|
Zmiany klimatyczne też
Ale mnie teraz chodziło niestety o chorowanie
|
|
|
|
#1914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1915 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Oczywiście, że ma to swoje minusy (dla samych dzieci, co oczywiste, ale i dla rodziców, nawet z tak prozaicznych względów, że jak tu ktoś wspomniał, ktoś w jego wieku wyglądał już jak jego ojciec) i że rozdmuchanie socjalu raczej rozsądku nie uczy, ale z drugiej strony, czy można ludziom zabronić takiego stylu życia? Widocznie im to odpowiada i jak widać całkiem sprawnie funkcjonuje. |
|
|
|
|
#1916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy dostępie do dzisiejszej wiedzy i możliwości - perspektywa na takie sprawy ogromnie się zmienia. Teoretycznie rozumiem, że u niektórych te zmiany zachodzą wolniej. Ale no kurde. Chyba nie aż tak wolno. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1917 |
|
BAN stały
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;87250871]ja tylko drugą połowę obejrzalam tego odcinka i też byłam trochę w szoku. Nie wiedzialam, że ten meżczyzna chory, nie wygladał, w ogóle nie pojmowałam skąd u nich taka bieda...
Az sobie pomyślałam,ze to jakos "po znajmości" ten remont. Tempo tych remontów tez mnie zadziwia, mój TZ to chyba zawsze komentuje, że to niezła fuszerka i "to walnie" zaniedługo...[/QUOTE] podobno, ten remont wcale nie trwa te 5 (czy tam ile) dni, tylko sporo dłużej. tylko pod program jest tak kręcone. ale powtarzam, podobno - taką plotkę przyniósł ze swojej pracy mój ojciec, siostra jakiegoś gościa z pracy miała remontowany dom w ramach tego programu. no ale i tak to jest fuszerka, przynajmniej na tyle, na ile komentują ten program ludzie pracujący na codzień w budowlance |
|
|
|
#1918 |
|
Konto usunięte
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;87250871]ja tylko drugą połowę obejrzalam tego odcinka i też byłam trochę w szoku. Nie wiedzialam, że ten meżczyzna chory, nie wygladał, w ogóle nie pojmowałam skąd u nich taka bieda...
Az sobie pomyślałam,ze to jakos "po znajmości" ten remont. Tempo tych remontów tez mnie zadziwia, mój TZ to chyba zawsze komentuje, że to niezła fuszerka i "to walnie" zaniedługo...[/QUOTE] głupia wylewka, tynk, kolejne warstwy farby czy gruntu potrzebują czasu żeby wyschnąć |
|
|
|
#1919 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
#1920 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast bólem d... rzekomych budowlańców na forach aż tak bym się nie przejmowała. Gdyby te domy to była jakaś fuszerka, to byłoby o tym głośno. Kierownik budowy ma odpowiedzialność m.in. karną gdyby przez jakichś niedoróbek coś się komuś stało. A i program zyskałby złą sławę. Komentowanie na podstawie tego jakie prace pokazano szczątkowo w programie nie ma sensu.
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami. Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2019-10-15 o 14:19 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:46.

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.

Aż nie mówię na głos.