![]() |
#91 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mieć dzieci... Oto jest pytanie
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#92 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak się upewnisz, im więcej się upewnisz, tym mniej wątpliwości i leków będzie gdy już np zajdziesz w ciążę i będziesz oczekiwać dziecka, nie mówię że nie będzie wątpliwości takich o jakich pisała shinypearl, ale będzie ich mniej Edytowane przez d2aeef710e3e8d1f4610c2bbb82ca891dfd97dba_6083518f8d759 Czas edycji: 2019-10-19 o 16:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
po drugiej stronie szafy
|
[1=d2aeef710e3e8d1f4610c2b bb82ca891dfd97dba_6083518 f8d759;87261995]Ale to raczej bardzo dobrze, że musisz mieć zaplanowane i obmyślone(...)[/QUOTE]
W kwestii dziecka niekoniecznie. Dobrze jest mieć plan, ale też wiedzieć, że to tylko plan, być na tyle elastycznym żeby sobie psychicznie poradzić z tym, że rzeczywistość ten plan poprzestawia. Widziałam kilka razy jakie ludzie mieli problemy ze zderzeniem wyobrażeń z rzeczywistością, dlatego jednak założenie nieprzewidywalności wydaje mi się tutaj bezpieczniejsze.
![]() |
#94 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja raczej odnosiłam się tutaj do tematu dobrego obmyślenia/przemyślenia przez Autorkę i jej partnera tematu pragnienia dziecka, czyli motywacji. Ale racja, założyć nieprzewidywalność też konieczne trzeba w tak nieprzewidywalnym temacie, jakim jest rewolucja życiowa pt.dziecko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak z rok o tym myśleliśmy, ale wiedząc kiedy mniej więcej chcemy zacząć (na szczęście udało się od razu), więc mieliśmy ten czas na myślenie. Bardziej to ja potrzebowałam to przemyśleć wzdłuż, wszerz i wspak, bo mąż wiedziałam, że chciał. Pomagało też, że spokojnie wyobrażaliśmy sobie nasze życie bez dziecka jako też dobrą alternatywę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Nie mogę się zdecydować czy chce dziecko
Cytat:
![]() |
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Rozeznanie
|
[1=d2aeef710e3e8d1f4610c2b bb82ca891dfd97dba_6083518 f8d759;87261744]Myślę, że ważna jest motywacja. Jeśli jest ona silna a powód dobry, to strach przed nieznanym i przed utratą (swobody, aktualnego luźnego stylu życia, itd.) przegrają.
Ty podałaś powód "życie byłoby ciekawsze, nabrałoby koloru". Czy to dobry, właściwy powód, by mieć dziecko? Moim zdaniem, trochę słaby. Nie krytykuję, tylko staram się pomóc rozwikłać Twój dylemat. Inna motywacja, którą podałaś, to: "Obecnie jestem chwilę przed 30stką nadszedł ten czas w który jest dobry na dziecko z ekonomicznego punktu widzenia, oraz z perspektywy mojej kariery zawodowej." Czyli powód pochodzący z głowy, nie z potrzeby serca/z głębi duszy. Tak trochę jakbyś uległa społecznym normom, wytycznym. I przekalkulowała to pod względem finansowo-karierowym. Na dziecko może warto się decydować, gdy się tego naprawdę pragnie. Bo wtedy też ma się dojrzałość i odpowiedzialność do tego, żeby zadaniu podołać. Odpowiednią motywację. Nie, że "już ten czas, lata lecą, TRZEBA się zdecydować. Bo jak nie teraz, to kiedy" itd. Moim zdaniem, zła droga, i wcale na ten moment dziecka nie pragniecie. To tylko moje wrażenia po przeczytaniu Twojego posta, sprawdź, czy z Tobą rezonują.[/QUOTE]Ja tak nie uważam, ja właśnie zdecydowałam się na dziecko nie z jakiegoś głębokiego wewnętrznego pragnienia, instynktu czy czegoś w tym stylu. Po prostu uznaliśmy, że może być fajnie być rodzicem. Dzieci nie lubiłam i nie lubię, z wyjątkiem swojego, które kocham. Chociaż na pewno nie pokochałam od pierwszego wejrzenia. Moim zdaniem rozczarować sie macierzyństwem można równie dobrze bardzo pragnąc dziecka, bo tak naprawdę dopóki go nie ma to nie jesteśmy w stanie poczuć na co się decydujemy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
[1=d2aeef710e3e8d1f4610c2b bb82ca891dfd97dba_6083518 f8d759;87261744]Myślę, że ważna jest motywacja. Jeśli jest ona silna a powód dobry, to strach przed nieznanym i przed utratą (swobody, aktualnego luźnego stylu życia, itd.) przegrają.
Ty podałaś powód "życie byłoby ciekawsze, nabrałoby koloru". Czy to dobry, właściwy powód, by mieć dziecko? Moim zdaniem, trochę słaby. Nie krytykuję, tylko staram się pomóc rozwikłać Twój dylemat. Inna motywacja, którą podałaś, to: "Obecnie jestem chwilę przed 30stką nadszedł ten czas w który jest dobry na dziecko z ekonomicznego punktu widzenia, oraz z perspektywy mojej kariery zawodowej." Czyli powód pochodzący z głowy, nie z potrzeby serca/z głębi duszy. Tak trochę jakbyś uległa społecznym normom, wytycznym. I przekalkulowała to pod względem finansowo-karierowym. Na dziecko może warto się decydować, gdy się tego naprawdę pragnie. Bo wtedy też ma się dojrzałość i odpowiedzialność do tego, żeby zadaniu podołać. Odpowiednią motywację. Nie, że "już ten czas, lata lecą, TRZEBA się zdecydować. Bo jak nie teraz, to kiedy" itd. Moim zdaniem, zła droga, i wcale na ten moment dziecka nie pragniecie. To tylko moje wrażenia po przeczytaniu Twojego posta, sprawdź, czy z Tobą rezonują.[/QUOTE]No to ja miałam takie właśnie motywatory, które opisujesz jako niekoniecznie dobre. Moje pierwsze dziecko ma już 7 lat, kocham je nad życie. Widać, nie ma reguły. Bo z drugiej strony ktoś może kierować się właśnie pragnieniem posiadania dziecka, a potem, gdy ono już będzie na świecie, nie pokochać, nie odnaleźć się w roli. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |
Rozeznanie
|
Dokładnie, ja jestem na kilku grupach na facebooku dotyczących ciąży i dzieci i są tam dziewczyny, które bardzo pragnęły dziecka, a po porodzie pytania, jak nauczyć 2 tygodniowe dziecko spać całą noc, czemu ono non stop chce być przy mnie itd itp, oczekiwanie od niemowlaka, że sie zajm
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
Cześć, mam podobne rozterki. Tylko ja jestem pewna, że chce mieć kiedyś dziecko. W sumie jakby ktoś mi je przyniósł dziś pod drzwi i bym była przeszczęśliwa. Tylko kompletnie nie widzę siebie w ciąży czy rodzącej. Zero. W sumie ojcem mogłabym zostać nawet dzisiaj. Ale nie matką ze względu na ciążę, poród i połóg. Na wyniszczenie tym swojego organizmu i ból. I że to wszystko spadnie tylko i wyłącznie na mnie bo tego z partnerem nie podzielę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
po drugiej stronie szafy
|
Oczywiście nikt Ci nie zagwarantuje, że ciąża wcześniejsza będzie mniej problematyczna niż późniejsza, ale jeśli jesteś pewna że chcesz dziecka to zastanowiłabym się, czy odwlekanie w czasie ma tu sens.
![]() |
#105 | |
BAN stały
|
Cytat:
No właśnie. Zwłaszcza, że ryzyko powikłań dla dziecka, jak i samej matki wzrasta wraz z wiekiem. 40 latka nie ma takich zdolności regeneracyjnych co młodsza o 15 lat koleżanka. No chyba, że dopuszczasz też możliwość adopcji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
kocham ... ![]() Edytowane przez stookrotka1991 Czas edycji: 2019-10-24 o 09:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
po drugiej stronie szafy
|
Dziewczyny, no jak będziecie czekać na wprowadzenie do szerokiego obiegu sztucznej macicy albo na możliwość zajścia i donoszenia ciąży przez facetów, to obawiam się że menopauza was w tym czekaniu zastanie.
![]() |
#108 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tu masz racje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A myślałaś może o adopcji? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Rozeznanie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87273837]Dokładnie. Powiedz mu, żeby sobie wyobrazil, że coś mu rośnie w brzuchu, a potem rozrywa mu krocze. Ciekawe, jak by do tego podchodził
![]() A myślałaś może o adopcji? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Dla niego skoro tyle kobiet sobie radzi (również w naszym najbliższym otoczeniu) to zwyczajnie przesadzam i się nakręcam. Myślałam o adopcji bardziej jako rozwiązaniu jeśli nie będziemy mieć swoich dzieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
Wiem, że nie ma co czekać jeśli chce się mieć dzieci to czas nie jest sprzymierzeńcem, jednak wizja jest przerażająca. Ciężko to sobie poukładać w głowie
![]() |
#114 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Ale czego wizja? Rodzicielstwa? Jeśli strach przed rodzicielstwem jest silniejszy niż chęć zostania nim, to nie jest to czas na dziecko.
![]() |
![]() |
#115 |
ale szał :P
|
U nas było bardzo podobnie, razem jesteśmy ponad 9 lat, po ślubie 8. Zastanawialiśmy się czy się decydować a bo tu zmiana pracy a tu coś a tu znowu czy podołamy (możemy liczyć tylko na siebie, moja mama zmarła jak miałam 10 lat, teściowa do pomocy się nie nadaje, takze tylko ja i mąż jesteśmy do opieki nad małym). Nie żałuję, że się zdecydowaliśmy, wiedziałam "mniej więcej" czego mogę się spodziewać, tzn kolki, wstawanie kilkanaście razy w nocy itp. Odpukac nasze maleństwo jest kochane, ma teraz prawie 4 miesiące, kolek nie mial, budził się bardzo rzadko, bardziej ja go musiałam wybudzać na karmienie, teraz budzi się 2-3 razy w nocy, zje i śpi. Kochamy tego naszego aniołka i mąż jak mnie pyta "nie warto było? ". Mam łzy w oczach i patrzę na to nasze małe szczęście, które kocham nad życie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#116 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Ciekawie poczytać ten wątek, bo wydaje mi się że mam podobnie. Jeśli zdecyduje się na dziecko, a obiecałam narzeczonemu że po ślubie, to myślę że będzie podobnie - z rozsądku, a nie wielkiej potrzeby. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#117 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Konto usunięte
|
Wiecie co, czytacie o tych horrorach, bo opisu normalnych, mniej krwawych porodów po prostu jest mniej. Wiadomo, że większa potrzeba jest opisania czegoś złego, co nas spotkało, niż czegoś normalnego. Ja mam teraz wiele koleżanek-matek i tak z otoczenia nie znam nikogo, kto by przeżył jakiś ogromny horror, raczej wszystko normalne porody, cesarki na czas itd. A kwestia regeneracji jest już raczej osobnicza, nie ma reguły.
Ja np. jak jestem ogólnie księżniczką na ziarnku grochu, to po cc podniosłam się bardzo szybko i bezproblemowo. I to nawet nie tyle kwestia motywacji, bo moje dziecko nie leżało ze mną, tylko na neonatologii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kiedyś to poród bardziej mnie przerażał, teraz już się nie mogę go doczekać. Jakkolwiek będzie, to skończy się ciąża i odzyskam moje ciało, hurra! A porody jednak nie trwają wiecznie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:27.