![]() |
#4561 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Tu się nie zgodzę, wątek moim zdaniem ożył po wypowiedziach polityków, którzy chcą poprzeć zaostrzenie prawa aborcyjnego w Polsce, które i tak jest jednym z najbardziej restrykcyjnych w Europie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4562 | |
BAN stały
|
Bo facetów, którzy nie płacą nie wrzuca się do więzienia...
![]() Cytat:
![]() Problem w tym, że nie ma zbyt wiele sensu w mówieniu, że to "ciało kobiety". Same zwolenniczki aborcji się w tym gubią. Dla mnie zarodek nie jest ciałem kobiety, ale już innym organizmem żywym. To nie jakaś cysta albo komórki rakowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4563 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Co robisz, żeby przekładać zarodki do sztucznej macicy? Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4564 | |
BAN stały
|
Cytat:
Po co miałbym myśleć o przekładaniu do sztucznych macic? Te prawdziwe są najlepsze. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4565 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Właśnie dla Ciebie, nie dla mnie, więc patrz siebie, a nie mnie, ja swoich poglądów Tobie nie narzucam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4566 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4567 |
po drugiej stronie szafy
|
Wtedy się nie mówi o zlepku i dość rzadko (w zasadzie to nie wiem czy w ogóle) również podchodzi się do tego na luzie.
"Widziałeś tę dziewczynę? Ma nogi za milion złotych!" - pomagamy Dianie ![]() Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2019-11-02 o 09:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#4568 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Po prostu zabijanie samodzielnych zlepków komórek z dobrze rozwiniętym układem nerwowym jest nieporządku, bo one już odczuwają ból czy stres, a nawet mogą mieć samoświadomość. Wciąż to tylko ogólnie przyjęta konwencja. Edytowane przez f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf Czas edycji: 2019-11-02 o 09:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4569 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem za tym, żeby każdy mógł decydować o sobie. No skoro tak jojczysz, że faceci nie mogą decydować o ciąży, to dlaczego jeszcze nie wynalazłeś sztucznej macicy Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4570 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4571 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przypadki w jakich przerwanie ciąży jest legalne w Polsce to między innymi takie, kiedy wszystkie te organy są na zewnatrz a nie w środku jak być powinno. To przypadki poważnych wad, niemających szans na wyleczenie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4572 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4573 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zwolennik popiera. Ja uwazam, ze wszyscy co chcą by ktos mogł sam decydować to jest zwolennikiem aborcji. Od kiedy Mija tak napisała to mi cos nie pasowało. Zwolennik nie nakazuje aborcji ale nie ma nic przeciwko jesli ktos sie na nią zdecyduje ![]() Uwazam, ze nie ma nic złego w tym, ze jestesmy zwolennikami ![]() Nie musi od razu to tez oznaczać, ze same będąc w ciąży pójdziemy ja usunąć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4574 |
Konto usunięte
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;87296987]Zwolennik popiera.
Ja uwazam, ze wszyscy co chcą by ktos mogł sam decydować to jest zwolennikiem aborcji. Od kiedy Mija tak napisała to mi cos nie pasowało. Zwolennik nie nakazuje aborcji ale nie ma nic przeciwko jesli ktos sie na nią zdecyduje ![]() Uwazam, ze nie ma nic złego w tym, ze jestesmy zwolennikami ![]() Nie musi od razu to tez oznaczać, ze same będąc w ciąży pójdziemy ja usunąć ![]() I można też być przeciwko aborcji, a potem samemu znaleźć się w sytuacji, kiedy tej aborcji się dokonuje. I przeżywać ją i pamiętać jako traumatyczne wydarzenie, a jednak nie żałować, że się taką decyzję podjęło. Życie nie jest czarno - białe, różne są sytuacje i różne emocje człowiek odczuwa i nie zawsze są one zgodne z jego 'logicznym' podejściem do tematu, co niektórym tutaj bardzo ciężko zrozumieć. A ta trauma też często spowodowana jest ocenami społeczeństwa. Jak się słyszy, że jest się morderczynią i zabija dzieci, to ciężko nie mieć traumy. Przecież Ci wspaniali obrońcy życia potrafią wykrzykiwać takie hasła pod szpitalami, gdzie dochodzi do terminacji płodów z ciężkimi wadami, gdzie dla wielu rodziców są to najgorsze momenty i najcięższa decyzja w życiu. A oni tam idą ze swoimi masakrycznymi transparentami. Przecież Ci ludzie nie mają za grosz empatii i moralności, a najlepsze jest to, że oni właśnie uważają się za tych dobrych i moralnych, którzy mają prawo oceniać innych. A jak dla mnie, nie są warci nawet tego, żeby na nich splunąć. |
![]() ![]() |
![]() |
#4575 |
Konto usunięte
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;87297052]I można też być przeciwko aborcji, a potem samemu znaleźć się w sytuacji, kiedy tej aborcji się dokonuje. I przeżywać ją i pamiętać jako traumatyczne wydarzenie, a jednak nie żałować, że się taką decyzję podjęło. Życie nie jest czarno - białe, różne są sytuacje i różne emocje człowiek odczuwa i nie zawsze są one zgodne z jego 'logicznym' podejściem do tematu, co niektórym tutaj bardzo ciężko zrozumieć.
A ta trauma też często spowodowana jest ocenami społeczeństwa. Jak się słyszy, że jest się morderczynią i zabija dzieci, to ciężko nie mieć traumy. Przecież Ci wspaniali obrońcy życia potrafią wykrzykiwać takie hasła pod szpitalami, gdzie dochodzi do terminacji płodów z ciężkimi wadami, gdzie dla wielu rodziców są to najgorsze momenty i najcięższa decyzja w życiu. A oni tam idą ze swoimi masakrycznymi transparentami. Przecież Ci ludzie nie mają za grosz empatii i moralności, a najlepsze jest to, że oni właśnie uważają się za tych dobrych i moralnych, którzy mają prawo oceniać innych. A jak dla mnie, nie są warci nawet tego, żeby na nich splunąć.[/QUOTE] Zgadzam sie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4576 |
Zakorzenienie
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;87297052]A ta trauma też często spowodowana jest ocenami społeczeństwa. Jak się słyszy, że jest się morderczynią i zabija dzieci, to ciężko nie mieć traumy. Przecież Ci wspaniali obrońcy życia potrafią wykrzykiwać takie hasła pod szpitalami, gdzie dochodzi do terminacji płodów z ciężkimi wadami, gdzie dla wielu rodziców są to najgorsze momenty i najcięższa decyzja w życiu. A oni tam idą ze swoimi masakrycznymi transparentami. Przecież Ci ludzie nie mają za grosz empatii i moralności, a najlepsze jest to, że oni właśnie uważają się za tych dobrych i moralnych, którzy mają prawo oceniać innych. A jak dla mnie, nie są warci nawet tego, żeby na nich splunąć.[/QUOTE]W pełni się z Tobą zgadzam. Epatowanie zdjęciami terminowanych płodów to najobrzydliwsze granie na emocjach, a nachalna propaganda skierowana do dzieci, którym nierzadko mówi się o takich rzeczach na lekcjach religii to jest dopiero aberracja.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4577 |
Zakorzenienie
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;87296697]O zarodków mówimy do 8 tygodnia i zasadniczo przypomina wtedy wielkością malinę. Prawda, bije mu już serce, ale nie podniecałabym się tym zbytnio. W hodowlach komórkowych miocytów też da się zaobserwować samoistne bicie, a przecież to dosłownie zlepki komórek. Tak samo usunięte serce do przeszczepu będzie jeszcze biło w soli fizjologicznej. Ot, taki sprytny narząd, ale mało przydatny do wyznaczania granicy u ludzi. Mózg znacznie lepszy.[/QUOTE]Też jestem team mózg.
Po wykształceniu się mózgu raczej bym nie usunęła, ale to moja granica, każdy może mieć własną. A może bym usunęła? Nie wiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- [1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;87296916]Technicznie to całe życie można by nas nazywać zlepkiem komórek. Ja jestem bardzo dużym i skomplikowanym zlepkiem komórek. Moje ciało tworzą miliardy połączonych komórek ![]() Po prostu zabijanie samodzielnych zlepków komórek z dobrze rozwiniętym układem nerwowym jest nieporządku, bo one już odczuwają ból czy stres, a nawet mogą mieć samoświadomość. Wciąż to tylko ogólnie przyjęta konwencja.[/QUOTE]O, uprzedziłaś mnie. To samo bym napisała, tylko gorzej. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#4578 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4579 |
BAN stały
|
Jak mnie śmieszy i brzydzi to odczłowieczanie i unikanie słów typu zabijanie kiedy mowa o nienarodzonych...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4580 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4581 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Terminacja ciąży, usuniącie płodu/zarodka, to są naukowe terminy, najlepiej tego się trzymać. Zarodek, płód, zygota, blastocysta, to są normalne terminy. Przykro mi, to nie jest dziecko. To ma potencjał stać się dzieckiem, oczywiście, jeśli nic po drodze mu nie przeszkodzi (nie tylko kobieta usuwając ciążę, ale też inne czynniki mogą zajść). Naprawdę. Po prostu jajko to nie kura, nieważne jak bardzo się na to uprzesz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4582 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Zresztą jak kogoś śmieszą naukowe terminy to chyba nic już mu nie pomoże. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4583 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko, że takie wypowiedzi pojawiają się zawsze, jak trzeba odwrócić zainteresowanie od innych spraw. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4584 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4585 |
BAN stały
|
A ja osobiście znam większość prolife.Chyba kilka osób na forum nie może być wyznacznikiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4586 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i maksymalnie kilkusetosobowe marsze "za życiem"? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4587 | |
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
W nauce nie ma "dla mnie". Zarodek obiektywnie jest żywy i da się go zabić, tak jak da się zabić bakterię czy komórkę jajową. Nie musisz chcieć się nim zajmować, nie musisz czuć się źle z powodu jego śmierci, ale to nie zmienia faktu, ze doprowadzasz zarówno do jego życia, jak i śmierci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4588 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://twitter.com/RadioMaryja/stat...21944603389953 Za pół roku wybory, więc niech każda wyborczyni i każdy wyborca ma świadomość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4589 |
BAN stały
|
Na dzień dzisiejszy nie widzę szans aby Duda miał nie wygrać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4590 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:46.