Rozstanie z pierwszym ch³opakiem po 6 latach zwi±zku - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2019-11-06, 16:45   #1
moonlightbae97
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 7

Rozstanie z pierwszym ch³opakiem po 6 latach zwi±zku

Dzieñ dobry. Pisze tutaj, aby kto¶ obcy spojrza³ na mój problem, oceni³ i ewentualnie pomóg³ mi sobie poradziæ. Mam 22 lata. Od 16 roku ¿ycia by³am w zwi±zku z moja pierwsza mi³o¶ci±. W tym czasie mieli¶my ró¿ne wzloty i upadki, ale generalnie zawsze wychodzili¶my z tego ca³o. Niestety, od 2 tygodni nie jeste¶my ju¿ razem i jest to decyzja ostateczna.

Nieca³y rok temu wynajêli¶my mieszkanie i zamieszkali¶my razem. W zasadzie wcze¶niej by³ ca³y czas u mnie, mo¿na powiedzieæ, ze nawet mieszka³, wiec nie sadze, ¿e powodem rozstania by³o to, ze jednak siê nie dopasowali¶my na tyle, zeby razem mieszkaæ. Jednak patrz±c trze¼wym okiem wstecz widzê, ze wiêksze problemy w naszym zwi±zku zaczê³y siê w³a¶nie wtedy.

Od d³u¿szego czasu czu³am siê w tym zwi±zku jak zbêdny dodatek do jego ¿ycia. Jakby to czy ja jestem czy mnie nie ma nie robi³o mu ¿adnej ró¿nicy. Na 7 dni w tygodniu mo¿e by³ jeden dzieñ, kiedy po pracy spêdzali¶my czas razem. Jednak najczê¶ciej w ten dzieñ on spa³ do wieczora i budzi³ siê do ¿ycia kiedy ja ju¿ zasypia³am. Traktowa³ dom jak hotel, przychodzi³ siê myæ i spaæ. Seksu praktycznie nie by³o, mo¿e 1-2 razy w miesi±cu i to z wielkimi przygotowaniami. Ja naprawdê nie pamietam, kiedy on ostatnio sam z siebie mnie przytuli³ czy poca³owa³.

Oczywi¶cie, próbowa³am rozmawiaæ wiele razy na ten temat. W zasadzie jak siê k³ócili¶my, to tylko o te dwie rzeczy - brak seksu i brak wspólnego spêdzania czasu. Jednak on nie widzia³ problemu. Odrazu przechodzi³ do ataku i mówi³, ze jak przestane siê odzywaæ na ten temat to to samo przyjdzie. Jednak nie przychodzi³o, a wcale nie by³o tak, ze mówi³am o tym ca³y czas.

Ostatnie tygodnie naszego zwi±zku to ju¿ kompletna jego przemiana. Zawsze by³ osoba spokojna, nie lubi³ alkoholu i imprez. Jak ja chcia³am, ¿eby¶my gdzie¶ wyszli mówi³, ze on nie lubi takich spotkañ. Jednak pó¼niej zacz±³ wychodziæ z kolegami i wraca³ do domu o 6 rano, kompletnie pijany i mówi³, ze „nie pamiêta co robi³”. Bola³o mnie to, bo sta³ siê kompletnie innym cz³owiekiem ni¿ by³.

Po piêciu latach zwi±zku, kiedy zamieszkali¶my razem my¶la³am, ze wszystko idzie do przodu. Niestety, nie chcia³ nawet my¶leæ o ¶lubie, mimo ¿e wcze¶niej du¿o o tym mówi³. Czulam siê jakby ten zwi±zek siê cofa³.

To nie by³ ¿aden tyran, nigdy nie zrobi³ mi jakiej¶ wielkiej krzywdy, jednak to kompletne ignorowanie mnie, brak jakiejkolwiek „adoracji” (?) i czu³o¶ci z jego strony sprawi³y, ze czuje siê teraz okropnie sama ze sob±. Nigdy nie by³am jaka¶ mocno zakompleksiona, ale teraz czuje siê jakbym by³a dnem. Od conajmniej dwóch lat nawet nie kupi³ mi kwiatka bez okazji.

Zwi±zek zakoñczy³ on. Sta³o siê to w dniu, kiedy naprawdê spokojnie, zapyta³am siê tylko czy wychodzimy gdzie¶ w weekend. Naskoczy³ na mnie tak naprawdê bez konkretnego powodu. Uzna³, ze ma do¶æ tych moich ci±g³ych pretensji i tego, ze nie mo¿e wychodziæ spokojnie z kolegami, bo ja ciagle co¶ od niego chce. Uwierzcie mi, ze nigdy nie mia³am nic przeciwko temu, zeby wychodzi³ sam. Jedyne czego oczekiwa³am, to zeby i mi po¶wieci³ czê¶æ swojego czasu. Na odchodne us³ysza³am, ze „jak dorosnê to zrozumiem”.

Ja wiem, ¿e to by³ prawdopodobnie przechodzony zwi±zek i ze na ogó³ te pierwsze mi³o¶ci nie s± na ca³e ¿ycie. Nie histeryzuje, nie p³acze nad nim, mam swoje ¿ycie, prace, szkole i mieszkanie. Generalnie radzê sobie ¶wietnie sama. Nie chce ¿eby wraca³, nie o to mi chodzi. Chce jednak uwierzyæ, ¼e czeka na mnie co¶ lepszego i ze jeszcze znajdê mi³o¶æ i faceta, dla którego bêdê w hierarchii wy¿ej ni¿ imprezy z kolegami. Jestem za³amana nie faktem, ze rozsta³am siê z nim, a tym ze wszystkie plany jakie mieli¶my okaza³y siê byæ nic nie warte.

Nawet nie próbuje zrozumieæ jego decyzji, ci którzy nas znaj± twierdz±, ¿e po prostu znalaz³ inna i szuka³ zaczepki, zeby siê ze mn± rozstaæ.

Proszê tylko, ¿eby¶cie powiedzia³y, ze mój brak wiary w siebie, w facetów i ogólne szczê¶cie kiedy¶ minie 😢
moonlightbae97 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-06, 16:55   #2
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 12 340
Dot.: Rozstanie z pierwszym ch³opakiem po 6 latach zwiazku

Minie. Chyba ka¿dy kiedy¶ siê na kim¶ zawiód³ czy po prostu nie wysz³o. Daj upust emocjom, a potem skup siê na sobie. Z tego co czytam, to dobrze, ze to sie skonczy³o. W taki sposob mozna zmarnowaæ ¿ycie. Co to za zwiazek, gdy sie ze soba nie spedza czasu? Bedzie dobrze. Moze nie za tydzien czy za miesiac, ale wierz mi - cudownie jest samej doj¶æ do swojego szczescia.
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-06, 17:26   #3
b86fbd8625d9b7713dc397c4b023b1c18a236704_5f3b0c85ccdaa
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 882

Weszli¶cie w zwi±zek jako bardzo m³odzi ludzie, taka mi³o¶æ czêsto poddaje siê wp³ywom lat, bo zmieniacie siê, dorastacie, zmieniaj± siê wasze priorytety, plany. Z pewno¶ci± jest to dla Ciebie bolesny czas, ale musisz uwierzyæ, ¿e szanse na spotkanie kogo¶ w³a¶ciwego z kim bêdziesz szczê¶liwa s± bardzo du¿e, bo jeste¶ m³oda. 22 lata to ¶wietny wiek na zapoznanie nowych osób! Lepiej zakoñczyæ zwi±zek, który nie rokuje ni¿ ci±gn±æ go przez kolejne 6 lat.
Wierzê, ¿e wkrótce Ci przejdzie i poczujesz ulgê.
b86fbd8625d9b7713dc397c4b023b1c18a236704_5f3b0c85ccdaa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-06, 17:30   #4
a9e9b14f0920806ea67464fa4f1a029ea354de7e_6212d6030631b
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 329

Pewnie, ¿e minie. Zw³aszcza, je¿eli naprawdê czujesz, ¿e zwi±zek by³ przechodzony.
Ja pod koniec zwi±zku (równie¿ od dzieciaka, wieloletniego) przez jaki¶ rok nie us³ysza³am ani kocham, ani, ¿e mu siê podobam, gdzie wcze¶niej mówi³ mi to 3 razy dziennie. Moja samoocena spad³a, no bo w koñcu tylko dla niego siê stara³am, a opinie innych mia³am w dupie. To tak¿e minê³o, bo okazuje siê, ¿e jako¶ wielu innych potrafi to doceniæ
Zak³adam, ¿e w Twoim przypadku pierwszy miesi±c mo¿e byæ trudny, ale potem wystrzelisz jak z procy, widaæ, ¿e masz si³ê

Wys³ane z iPhone za pomoc± Tapatalk
a9e9b14f0920806ea67464fa4f1a029ea354de7e_6212d6030631b jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-06, 17:32   #5
tinkerver2
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 109

Minie. Mia³am podobny problem do twojego. I te¿ - dla mnie nigdy nie mia³ czasu, za to dla kolegów czy mamusi potrafi³ skoñczyæ pracê o 2 w nocy i od razu jechaæ. Ja wychodzi³am o 6 z domu, wraca³am o 20, on wychodzi³ o 11, wraca³ o 1 - 2 w nocy.

Wys³ane z mojego Redmi Note 5A Prime przy u¿yciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-06, 18:16   #6
moonlightbae97
Przyczajenie

Dziêkuje za s³owa wsparcia Ogólnie tak jak mówiê, nie ubolewam jako¶ szczególnie nad nim, ale trochê przygnêbiaj±ce jest to, ze jeszcze kilka dni przed rozstaniem planowa³ jakie¶ przyziemne wspólne rzeczy, które mia³y siê wydarzyæ za miesi±c-dwa, a w g³owie mia³ rozstanie, bo jak tak pó¼niej pomy¶la³am to wszystko na to wskazywa³o. Sam powiedzia³, ze od pó³ roku by³ nieszczê¶liwy ze mn± Dziwne jednak, ze przez te pó³ roku mówi³, ze mnie kocha Po sze¶ciu latach wspólnego ¿ycia, zaserwowa³ mi koszmarne rozstanie, kompletnie bez szacunku do mnie. Mówi³ do mnie jakbym by³a nikim. Nawet nie napisa³ SMS na urodziny, które swoj± droga mia³am 2 dni po tym rozstaniu 😏 Po prostu czuje siê jakbym by³a nikim. Jestem tylko bardzo wdziêczna, ze mam wokó³ siebie ludzi, którzy mieli wgl±d w nasz zwi±zek od d³u¿szego czasu i twierdz±, ze dobrze siê sta³o
Stary 2019-11-06, 18:31   #7
0f78e7ab4a87196fb8e6ee2746a5f35dfd845f1c_5ee6abf249ce5
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 5 508

Cytat:
Napisane przez moonlightbae97 Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêkuje za s³owa wsparcia Ogólnie tak jak mówiê, nie ubolewam jako¶ szczególnie nad nim, ale trochê przygnêbiaj±ce jest to, ze jeszcze kilka dni przed rozstaniem planowa³ jakie¶ przyziemne wspólne rzeczy, które mia³y siê wydarzyæ za miesi±c-dwa, a w g³owie mia³ rozstanie, bo jak tak pó¼niej pomy¶la³am to wszystko na to wskazywa³o. Sam powiedzia³, ze od pó³ roku by³ nieszczê¶liwy ze mn± Dziwne jednak, ze przez te pó³ roku mówi³, ze mnie kocha Po sze¶ciu latach wspólnego ¿ycia, zaserwowa³ mi koszmarne rozstanie, kompletnie bez szacunku do mnie. Mówi³ do mnie jakbym by³a nikim. Nawet nie napisa³ SMS na urodziny, które swoj± droga mia³am 2 dni po tym rozstaniu 😏 Po prostu czuje siê jakbym by³a nikim. Jestem tylko bardzo wdziêczna, ze mam wokó³ siebie ludzi, którzy mieli wgl±d w nasz zwi±zek od d³u¿szego czasu i twierdz±, ze dobrze siê sta³o
Sama widzisz, ¿e to facet bez honoru. Jak by³ nieszczê¶liwy, to nie móg³ pogadaæ z Toba, tylko udawa³, ¿e wszystko jest ok? Najgorsi s± w³asnie ludzie, co wszystko trzymaj± w sobie, a potem jeszcze maj± pretensje, ¿e siê cz³owiek nie domysli³, ¿e im jest ¼le

Daj sobie czas, a wszystko siê pouk³ada
0f78e7ab4a87196fb8e6ee2746a5f35dfd845f1c_5ee6abf249ce5 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2019-11-06, 22:18   #8
Konto usuniête

Lepiej teraz ni¿ po ¶lubie, dzieciach czy wspólnym kredycie. Jeste¶ m³oda i wolna, mo¿esz sobie u³o¿yæ ¿ycie jak chcesz. Bad¼ dzielna i traktuj to jako szansê na poznanie kogo¶ lepszego z kim bêdziesz szczê¶liwa.
b86fbd8625d9b7713dc397c4b023b1c18a236704_5f3b0c85ccdaa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-07, 04:04   #9
tinkerver2
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 109

Cytat:
Dziêkuje za s³owa wsparcia Ogólnie tak jak mówiê, nie ubolewam jako¶ szczególnie nad nim, ale trochê przygnêbiaj±ce jest to, ze jeszcze kilka dni przed rozstaniem planowa³ jakie¶ przyziemne wspólne rzeczy, które mia³y siê wydarzyæ za miesi±c-dwa, a w g³owie mia³ rozstanie, bo jak tak pó¼niej pomy¶la³am to wszystko na to wskazywa³o. Sam powiedzia³, ze od pó³ roku by³ nieszczê¶liwy ze mn± Dziwne jednak, ze przez te pó³ roku mówi³, ze mnie kocha Po sze¶ciu latach wspólnego ¿ycia, zaserwowa³ mi koszmarne rozstanie, kompletnie bez szacunku do mnie. Mówi³ do mnie jakbym by³a nikim. Nawet nie napisa³ SMS na urodziny, które swoj± droga mia³am 2 dni po tym rozstaniu Po prostu czuje siê jakbym by³a nikim. Jestem tylko bardzo wdziêczna, ze mam wokó³ siebie ludzi, którzy mieli wgl±d w nasz zwi±zek od d³u¿szego czasu i twierdz±, ze dobrze siê sta³o
Mój planowa³ wyjazd do Wroc³awia, albo mówi³, ¿e je¶li mam ochotê, to mo¿emy zabraæ moj± papuzke (mieszkali¶my razem). A 3 dni pó¼niej mnie zostawi³.

Wys³ane z mojego Redmi Note 5A Prime przy u¿yciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-07, 11:43   #10
I am Rock
lokalna gwiazda

Wiadomo¶ci: 19 803

Dla mnie akurat to nic dziwnego, ¿e szkolna mi³o¶æ nie przetrwa³a próby czasu, to bardzo czêsto siê zdarza. Inne oczekiwana i potrzeby ma siê w wieku nastoletnim, a inne u progu doros³o¶ci.

Rozumiem, ¿e ci ciê¿ko, bo ch³opak by³ przez lata czê¶ci± twojego ¿ycia, jednak twoje doros³e ¿ycie dopiero siê rozpoczyna.
Swoj± drog±, jak mia³am 22 lata, to dopiero zaczyna³am siê spotykaæ z moim przysz³ym mê¿om, powoli i nie¶mia³o, i ani my¶la³am o ¶lubie.
Daj sobie czas na oswojenie siê z sytuacj±. Nie rozpamiêtuj tego co by³o, bo to ju¿ zamkniêty rozdzia³. Ka¿dy z kim¶ siê kiedy¶ rozsta³ i jednak ¶wiat siê nie skoñczy³.
I am Rock jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-07, 12:42   #11
FALLinLOVE
Realistka

Wiadomo¶ci: 3 523

Rzadko sie zdarza, ze takie pierwsze milosci trwaja latami i sa faktycznie 'na stale' (choc znam taki przypadek )

To co teraz czujesz, pewien zawod, minie, skup sie na sobie i swoich planach i wszystko sie pouklada

Mialam podobne uczucie przy zerwaniu ze swoja pierwsza miloscia (chyba to czesty przypadek)
Stary 2019-11-07, 12:47   #12
I am Rock
lokalna gwiazda

Moja pierwsza mi³o¶æ pozosta³a nieodwzajemniona.
Stary 2019-11-07, 12:52   #13
daisydoo
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 170

Generalnie to jestem w szoku, jak czytam, ¿e szkolne mi³o¶ci z regu³y nie dzia³aj± Moi rodzice i chyba w ogóle wiêkszo¶æ starszych par jakie znam pozna³y siê w liceum b±d¼ chwilê po
daisydoo jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-07, 13:07   #14
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez daisydoo Poka¿ wiadomo¶æ
Generalnie to jestem w szoku, jak czytam, ¿e szkolne mi³o¶ci z regu³y nie dzia³aj± Moi rodzice i chyba w ogóle wiêkszo¶æ starszych par jakie znam pozna³y siê w liceum b±d¼ chwilê po
Co nie znaczy, ¿e s± to udane zwi±zku i ma³¿eñstwa.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
0f78e7ab4a87196fb8e6ee2746a5f35dfd845f1c_5ee6abf249ce5 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-07, 13:31   #15
I am Rock
lokalna gwiazda

"Chwila po liceum" to jednak inne oczekiwania ni¿ w wieku 16 lat, gdy wa¿ne by³o g³ównie to, jak kto¶ wygl±da.
Stary 2019-11-07, 13:57   #16
FALLinLOVE
Realistka

Wiadomo¶ci: 3 523

Oczywisvcie, ze zdarzaja sie takie pary. Dawniej chyba jeszcze czesciej.

Sama mam kolezanke, ktora ze swoim facetem jest od 15go roku zycia czyli od 14 lat Sa szczesliwym malzenstwem
Stary 2019-11-07, 14:24   #17
Konto usuniête

Cytat:

Mnie to nie dziwi, ludzie siê zmieniaj± tak jak zmieniaj± siê ich priorytety, dorastaj±. W starszym pokoleniu to raczej wynika z tego, ¿e dosyæ szybko zak³ada³o siê rodzinê, a potem utrzymywa³o siê ten status nawet je¿eli zwi±zek nie by³ do koñca udany. Ja jestem w zwi±zku (udanym) z tym samym facetem od kilkunastu lat, poznali¶my siê w wieku lat 16, ale przyznajê, znam ma³o takich par i nie dziwi± mnie historie rozpadu m³odzieñczych mi³o¶ci.
Stary 2019-11-07, 14:42   #18
9a6d0e95fbc4407ed947e2ef8cea0fb12942fdf4_5e1910028c83c
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 234

Cytat:
A wszêdzie w artyku³ach czytam, jak to dzi¶ takie zwi±zki nie maj± szans, bo prêdzej czy pó¼niej ka¿dy bêdzie ciekawy, jak to jest byæ z kim¶ innym, itp Ja siê z tym zgadzam, jak by³am z pierwszym ch³opakiem to w którym¶ momencie zaczê³am w³a¶nie tak my¶leæ. No ale to pewnie te¿ kwestia tego, ¿e to z³y zwi±zek by³.
9a6d0e95fbc4407ed947e2ef8cea0fb12942fdf4_5e1910028c83c jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-07, 15:42   #19
I am Rock
lokalna gwiazda

Gdy mia³am 20 lat, moja o 6 lat starsza kuzynka wychodzi³a za m±¿.
My¶la³am wtedy tak: "¦lub w takim wieku? Jest taka s t a r a".
Stary 2019-11-07, 16:53   #20
daisydoo
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 170

My¶lê, ¿e trochê sp³ycacie sprawê mówi±c, ¿e kiedy¶ siê trwa³o w zwi±zku bez wzglêdu na wszystko i dlatego takie pary przetrwa³y. Mamy XXI wiek, rozwody s± popularne i ju¿ nie s± powodem do stygmatyzacji. A ludzie z jakiego¶ powodu nadal ze sob± trwaj±.
Gada³am kiedy¶ z mam± na ten temat. Powiedzia³a, ¿e owszem by³o tak, ¿e rozwód by³ bardzo kontrowersyjnym tematem i czêsto dlatego ludzie nie podejmowali takich decyzji, ale doda³a równie¿, ¿e ludzie zupe³nie inaczej traktowali zwi±zki(wszelkie, nie tylko formalne) Chcia³o im siê o siebie walczyæ, a nie pakowaæ walizkê przy pierwszym lepszym kryzysie.
daisydoo jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-07, 17:14   #21
Konto usuniête

Cytat:
My¶lê, ¿e trochê sp³ycacie sprawê mówi±c, ¿e kiedy¶ siê trwa³o w zwi±zku bez wzglêdu na wszystko i dlatego takie pary przetrwa³y. Mamy XXI wiek, rozwody s± popularne i ju¿ nie s± powodem do stygmatyzacji. A ludzie z jakiego¶ powodu nadal ze sob± trwaj±.
Gada³am kiedy¶ z mam± na ten temat. Powiedzia³a, ¿e owszem by³o tak, ¿e rozwód by³ bardzo kontrowersyjnym tematem i czêsto dlatego ludzie nie podejmowali takich decyzji, ale doda³a równie¿, ¿e ludzie zupe³nie inaczej traktowali zwi±zki(wszelkie, nie tylko formalne) Chcia³o im siê o siebie walczyæ, a nie pakowaæ walizkê przy pierwszym lepszym kryzysie.

Mnie siê wydaje, ¿e tu nie chodzi tylko o inne podej¶cie do zwi±zków na zasadzie ,,naprawiamy a nie kupujemy nowe". Zauwa¿, ¿e sporo kobiet ze starszego pokolenia by³o/jest na garnuszku mê¿a co uniemo¿liwia zakoñczenie relacji, do tego dochodz± wzglêdy spo³eczne, s³ynne ,,co ludzie powiedz±" i poczucie, ¿e ma³¿eñstwo jest na zawsze. Rozwód to nie tylko decyzja o rozstaniu, ale i ca³y plan na to co dalej, za co ¿yæ, gdzie mieszkaæ etc.
Stary 2019-11-07, 18:54   #22
Konto usuniête

[1=b86fbd8625d9b7713dc397c 4b023b1c18a236704_5f3b0c8 5ccdaa;87313157]Mnie siê wydaje, ¿e tu nie chodzi tylko o inne podej¶cie do zwi±zków na zasadzie ,,naprawiamy a nie kupujemy nowe". Zauwa¿, ¿e sporo kobiet ze starszego pokolenia by³o/jest na garnuszku mê¿a co uniemo¿liwia zakoñczenie relacji, do tego dochodz± wzglêdy spo³eczne, s³ynne ,,co ludzie powiedz±" i poczucie, ¿e ma³¿eñstwo jest na zawsze. Rozwód to nie tylko decyzja o rozstaniu, ale i ca³y plan na to co dalej, za co ¿yæ, gdzie mieszkaæ etc.[/QUOTE]

Dok³adnie tak by³o i niestety nadal czêsto tak jest..
Stary 2019-11-07, 19:54   #23
megamag
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 7 488

We¼cie nie zamieniajcie dziewczynie w±tku w dywagacje z ty³ka, czy zwi±zki zawarte w m³odym wieku siê udaj± czy nie. Jednym siê udaj±, innym nie, ilu ludzie, tyle historii. Wymy¶lanie regu³ek na podstawie jakich¶ wybiórczych do¶wiadczeñ i w³asnego widzimisiê to tylko s³owa na wiatr.

Nigdy siê z nikim nie rozsta³am po takim powa¿nym zwi±zku, ale zgadujê, ¿e autorka musi siê czuæ paskudnie, bo to jednak kawa³ jej ¿ycia, nawet je¶li po koniec by³o marnie. Swoje przeboleæ trzeba, ale generalnie to dobrze, ¿e siê skoñczy³o. Ten facet Ciê, autorko, po prostu ewidentnie nie kocha³. Nie wiem, czy ma to jaki¶ zwi±zek z tym mitycznym przechodzeniem, bo jednak ludzie po 40 latach razem potrafi± spêdzaæ ze sob± czas z przyjemno¶ci±. Tu raczej problemem by³ prosty brak mi³o¶ci (przynajmniej z jego strony), który z Twoj± warto¶ci± nie ma niczego wspólnego. Móg³ sobie mówiæ, ¿e kocha, ale jego czyny ¶wiadczy³y o czym¶ przeciwnym.
megamag jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-07, 20:05   #24
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez megamag Poka¿ wiadomo¶æ
We¼cie nie zamieniajcie dziewczynie w±tku w dywagacje z ty³ka, czy zwi±zki zawarte w m³odym wieku siê udaj± czy nie. Jednym siê udaj±, innym nie, ilu ludzie, tyle historii. Wymy¶lanie regu³ek na podstawie jakich¶ wybiórczych do¶wiadczeñ i w³asnego widzimisiê to tylko s³owa na wiatr.

Nigdy siê z nikim nie rozsta³am po takim powa¿nym zwi±zku, ale zgadujê, ¿e autorka musi siê czuæ paskudnie, bo to jednak kawa³ jej ¿ycia, nawet je¶li po koniec by³o marnie. Swoje przeboleæ trzeba, ale generalnie to dobrze, ¿e siê skoñczy³o. Ten facet Ciê, autorko, po prostu ewidentnie nie kocha³. Nie wiem, czy ma to jaki¶ zwi±zek z tym mitycznym przechodzeniem, bo jednak ludzie po 40 latach razem potrafi± spêdzaæ ze sob± czas z przyjemno¶ci±. Tu raczej problemem by³ prosty brak mi³o¶ci (przynajmniej z jego strony), który z Twoj± warto¶ci± nie ma niczego wspólnego. Móg³ sobie mówiæ, ¿e kocha, ale jego czyny ¶wiadczy³y o czym¶ przeciwnym.

A kto¶ tu podawa³ jakie¶ regu³ki? Nie uwa¿am, ¿eby tu by³o co¶ nie na temat.
Stary 2019-11-07, 20:32   #25
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 083

ja rowniez uwazam ze zwiazki zawarte w wieku nastoletnim rzadko kiedy przetrwaja
z moich znajomych znam tylko jedna pare ktora zaczela spotykac sie w szkole i sa do dzis razem.dodam jeszcze ze ona urodzila dziecko w wieku 17 lat i nikt nie przypuszczal ze to przetrwa ale przetrwalo moze wlasnie z powodu tego dziecka ?dzis sa juz dziadkami syn ma 28 lat
wszyscy inni w tym mnie wliczajac rozstali sie z chlopakami-dziewczynami swoimi pierwszymi milosciami czesto kiey zaczeli studia albo prace wielu wzielo slub a pozniej sie rozwiodlo
wasz zwiazek niestety nie nalezal do udanych i w sumie lepiej ze sie skonczyl dla was obojga lepiej bo nie pasowaliscie do siebie
dobrze ze zdecydowalas sie na wspolne zamieszkanie przynajmniej moglisciesie poznac lepiej i zadecydowac ze to nie to
co do zmierzania do slubu w wieku 22lat to tez uwazam ze troche za wczesnie nawet po 6 latach bycia razem wlasnie ze wzgledu na wasz mlody wiek kiedy sie poznaliscie
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-08, 03:57   #26
Mijanou
Wiza¿owy Kot Igor

Wiadomo¶ci: 17 524

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87313668]ja rowniez uwazam ze zwiazki zawarte w wieku nastoletnim rzadko kiedy przetrwaja
[/QUOTE]

Chyba tak. Ludzie po prostu dorastaj±, zmieniaj± siê, maj± inne priorytety.
Mój brat by³ z dziewczyn± od czasów liceum (ona by³a o rok m³odsza) przez 7 lat, pó¼niej zamieszkali razem a po jakim¶ czasie zaczê³o siê im sypaæ (po jakim¶ pó³tora roku wspólnego ¿ycia). Pó¼niej ona kogo¶ pozna³a i burzliwie siê rozstali. Ale s±dzê, ¿e to, ¿e ona kogo¶ pozna³a nie by³o powodem a raczej skutkiem tego, ¿e im od d³u¿szego czasu zgrzyta³o. My¶lê, ¿e w miêdzyczasie oboje doro¶li i pewnie mieli ju¿ inne oczekiwania wobec swojego zwi±zku i generalnie wobec ¿ycia. Albo, po prostu, co¶ siê wypali³o- przecie¿ bywa nawet w ma³¿eñstwach z d³ugim sta¿em, zawartych przez ludzi, którzy poznali siê i zaczêli byæ z sob± ju¿ jako w pe³ni doro¶li i dojrzali.

Trudno tutaj generalizowaæ, bo w sumie nie ma zasady, czy zwi±zki "od czasów liceum" udaj± siê, czy nie. Z drugiej strony jest te¿ wiele ma³¿eñstw/par, które s± z sob± przez szereg lat od "czasów liceum". Myslê wiêc, ¿e w przypadku Autorki co¶ po prostu siê wypali³o/zmieni³o. Byæ mo¿e wspólne ¿ycie zweryfikowa³o ten zwi±zek, bo co innego spotykaæ siê a co innego wspólnie mieszkaæ.

Zanim za³o¿ysz w±tek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto ws³uchaæ siê w S³owo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-08, 22:20   #27
limonka1983
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 255
GG do limonka1983

Byli¶cie dzieciakami, gdy zaczêli¶cie byæ razem. Inny etap ¿ycia, inne potrzeby i oczekiwania. Tak naprawdê drug± osobê najlepiej siê poznaje podczas codziennego przebywania z ni±. Moi rodzicie byli razem 7 lat, zanim wziêli ¶lub. A potem, po zamieszkaniu razem, by³a to ju¿ równia pochy³a. Przyk³ady mog³abym mno¿yæ, ale w³a¶nie zamieszkanie razem jest takim testem. Z moim mê¿em te¿ chcia³am rozej¶æ siê po 3 miesi±cach mieszkania sam na sam. Wcze¶niej mieszkali¶my z moj± mam±. Potem przysz³a proza ¿ycia, obowi±zki, zmêczenie, widywanie siê w codziennych sytuacjach... K³ótnie, kto dzisiaj myje gry, kto zmienia pieluchê m³odemu (a syn naprawdê nasz nie oszczêdza³ w tym temacie) i obojgu nam siê wydawa³o, ¿e jedna strona jest bardziej poszkodowana. Jestem zwolenniczk± szybkiego zamieszkiwania ze sob±, ¿eby poznaæ te¿ to codzienne wcielenie. Nie tylko randkowe. Wcze¶niej byli¶cie nastolatkami, teraz wkraczacie w doros³o¶æ (samodzielno¶æ) i ka¿de ma jakie¶ oczekiwania. Taki ¿arcik kiedy¶ s³ysza³am: "Co maj± wspólnego facet mieszkaj±cy z partnerk± i mieszkaj±cy osobno? Ka¿dy z nich my¶li, ¿e ten drugi czê¶ciej bzyka".
limonka1983 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 05:37   #28
moonlightbae97
Przyczajenie

Dot.: Rozstanie z pierwszym ch³opakiem po 6 latach zwi±zku

Dzieñ dobry! Piszê tego posta dla innych dziewczyn, które by³y w mojej sytuacji i mo¿e kiedy¶ trafia na ten w±tek, zeby sobie pomoc.
Nie minê³o du¿o czasu od dnia kiedy za³o¿y³am ten w±tek, ale mimo to moje ¿ycie wyglada zupe³nie inaczej. Po rozstaniu nie wiedzia³am co ze sob± zrobiæ, szuka³am wszystkich mo¿liwych sposobów na zabicie swojego czasu. Okaza³o siê, ze mój szanowny ex , który w dniu rozstania zrobi³ ze mnie potwora i cz³owieka kompletnie nie nadaj±cego siê do zwi±zku po prostu najzwyczajniej w ¶wiecie mnie zdradzi³  Jego podwójne ¿ycie trwa³o pó³ roku i kiedy wyprowadzi³ siê ode mnie, wynaj±³ mieszkanie ze swoj± kochanka. To mnie zdecydowanie otrze¼wi³o.
Pocz±tkowo poprawia³am sobie humor na tinderze. Spotyka³am siê z ch³opakami, w wiêkszo¶ci bardzo mi³ymi, ale raczej ¿aden nie by³ kandydatem na partnera, spotyka³am siê ot tak, dla zabicia czasu i zeby nauczyæ siê na nowo rozmawiaæ z p³ci± przeciwna. Postanowi³am tak¿e odnowiæ stare znajomosci, które utraci³am na rzecz swojego ex. Tak siê sta³o, ze jedna z tym znajomosci by³ bardzo dla mnie wa¿ny kolega z wczesnych nastoletnich lat. Ten¿e kolega aktualnie jest moim ch³opakiem, który daje mi ca³e szczê¶cie na tej planecie.
Dlatego kochane, jesli to czytacie i jestescie po ciê¿kim rozstaniu i wydaje wam siê, ze ju¿ nigdy nie bedziecie szczê¶liwe, to porzuæcie ta my¶l bo to bzdura
Stary 2020-01-08, 07:21   #29
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 322
Dot.: Rozstanie z pierwszym ch³opakiem po 6 latach zwi±zku

Cytat:
Dzieñ dobry! Piszê tego posta dla innych dziewczyn, które by³y w mojej sytuacji i mo¿e kiedy¶ trafia na ten w±tek, zeby sobie pomoc.
Nie minê³o du¿o czasu od dnia kiedy za³o¿y³am ten w±tek, ale mimo to moje ¿ycie wyglada zupe³nie inaczej. Po rozstaniu nie wiedzia³am co ze sob± zrobiæ, szuka³am wszystkich mo¿liwych sposobów na zabicie swojego czasu. Okaza³o siê, ze mój szanowny ex , który w dniu rozstania zrobi³ ze mnie potwora i cz³owieka kompletnie nie nadaj±cego siê do zwi±zku po prostu najzwyczajniej w ¶wiecie mnie zdradzi³  Jego podwójne ¿ycie trwa³o pó³ roku i kiedy wyprowadzi³ siê ode mnie, wynaj±³ mieszkanie ze swoj± kochanka. To mnie zdecydowanie otrze¼wi³o.
Pocz±tkowo poprawia³am sobie humor na tinderze. Spotyka³am siê z ch³opakami, w wiêkszo¶ci bardzo mi³ymi, ale raczej ¿aden nie by³ kandydatem na partnera, spotyka³am siê ot tak, dla zabicia czasu i zeby nauczyæ siê na nowo rozmawiaæ z p³ci± przeciwna. Postanowi³am tak¿e odnowiæ stare znajomosci, które utraci³am na rzecz swojego ex. Tak siê sta³o, ze jedna z tym znajomosci by³ bardzo dla mnie wa¿ny kolega z wczesnych nastoletnich lat. Ten¿e kolega aktualnie jest moim ch³opakiem, który daje mi ca³e szczê¶cie na tej planecie.
Dlatego kochane, jesli to czytacie i jestescie po ciê¿kim rozstaniu i wydaje wam siê, ze ju¿ nigdy nie bedziecie szczê¶liwe, to porzuæcie ta my¶l bo to bzdura
Ale ch... Wspó³czujê, a jednocze¶nie - z tego, co piszesz - pomog³o Ci siê to ostatecznie wyleczyæ z tej mi³o¶ci.
Stary 2020-01-08, 08:43   #30
White_Dove
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 634

Cytat:
Napisane przez limonka1983 Poka¿ wiadomo¶æ
Byli¶cie dzieciakami, gdy zaczêli¶cie byæ razem. Inny etap ¿ycia, inne potrzeby i oczekiwania. Tak naprawdê drug± osobê najlepiej siê poznaje podczas codziennego przebywania z ni±. Moi rodzicie byli razem 7 lat, zanim wziêli ¶lub. A potem, po zamieszkaniu razem, by³a to ju¿ równia pochy³a. Przyk³ady mog³abym mno¿yæ, ale w³a¶nie zamieszkanie razem jest takim testem. Z moim mê¿em te¿ chcia³am rozej¶æ siê po 3 miesi±cach mieszkania sam na sam. Wcze¶niej mieszkali¶my z moj± mam±. Potem przysz³a proza ¿ycia, obowi±zki, zmêczenie, widywanie siê w codziennych sytuacjach... K³ótnie, kto dzisiaj myje gry, kto zmienia pieluchê m³odemu (a syn naprawdê nasz nie oszczêdza³ w tym temacie) i obojgu nam siê wydawa³o, ¿e jedna strona jest bardziej poszkodowana. Jestem zwolenniczk± szybkiego zamieszkiwania ze sob±, ¿eby poznaæ te¿ to codzienne wcielenie. Nie tylko randkowe. Wcze¶niej byli¶cie nastolatkami, teraz wkraczacie w doros³o¶æ (samodzielno¶æ) i ka¿de ma jakie¶ oczekiwania. Taki ¿arcik kiedy¶ s³ysza³am: "Co maj± wspólnego facet mieszkaj±cy z partnerk± i mieszkaj±cy osobno? Ka¿dy z nich my¶li, ¿e ten drugi czê¶ciej bzyka".
¯art trochê kiepski bo wychodzi ¿e facet my¶li tylko o jednym.

U mnie po ¶lubie( wcze¶niej nie mieszkali¶my razem) ani z partnerami) nie by³o jaki¶ wiêkszych k³ótni. Jedynie zauwa¿y³am ¿e on codziennie gra 2-3h na kompie. A kiedy siê spotykali¶my w weekendy to gdy byli¶my razem od np. 13 to nie gra³ do koñca dnia. Mo¿liwe ¿e gra³ rano. Zauwa¿y³am ¿e podczas randkowania nie przegl±da³ telefonu - FB, gag9) a teraz gdy jeste¶my na kanapie to tak. Teraz jestem ci±gle obok wiêc wiadomo mo¿na wyluzowaæ i pograæ, pobawiæ siê tel.
White_Dove jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2020-01-10 14:49:53

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:39.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.