Pm 2020. - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-11-06, 19:09   #4771
tinkerver2
Zakorzenienie

Dot.: Pm 2020.

Przede wszystkim - nie będzie to takie "uciapciane". Bo tort piękny, a potem jak przychodzi do krojenia to potrafi wygladac... Źle.

Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-06, 20:00   #4772
Nikki_944
Raczkowanie

Pięknie się rozpisałyście.

Co do wódki, u nas będzie Bocian, niestety nie smakuje jak ten który piliśmy w maju, ale nie ma tragedii. Przez chwilę rozważaliśmy Ogińskiego. Kupiliśmy butelkę na próbę, ale w ogóle nam nie podszedł. Dwa tygodnie temu mieliśmy okazję pić tą wódkę na imprezie rodzinnej i już całkiem inaczej smakował, więc chyba też od partii zależy.

30 października zamówiłam zaproszenia i już się nie mogę doczekać aż przyjdą.
Stary 2019-11-06, 20:50   #4773
olalaczynska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nikki_944 Pokaż wiadomość

Co do wódki, u nas będzie Bocian, niestety nie smakuje jak ten który piliśmy w maju, ale nie ma tragedii. Przez chwilę rozważaliśmy Ogińskiego. Kupiliśmy butelkę na próbę, ale w ogóle nam nie podszedł. Dwa tygodnie temu mieliśmy okazję pić tą wódkę na imprezie rodzinnej i już całkiem inaczej smakował, więc chyba też od partii zależy.

Skąd zamawialas i jakie ?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
olalaczynska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-07, 16:15   #4774
faithworkswonders
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nikki_944 Pokaż wiadomość

Kiedy będziesz rozdawać ? Ja myślałam żeby rodzinie mieszkającej daleko ok 200km to wysłać koło grudnia i dać czas na odpowiedź do 01.03 - u nas ślub 2.05

Emilia
faithworkswonders jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-07, 16:45   #4775
pinkelephants
Rozeznanie

My wesele mamy we wrześniu, ale prosimy o potwierdzenie do lipca. Z racji tego, że mamy ponad 200 osób to już w marcu zaczniemy prosić. W grudniu po świętach będę miała trochę wolnego i mam plan zamówić zaproszenia, żeby do końca stycznia mieć już je w domu (:

pinkelephants jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-07, 17:12   #4776
angeegna
Zakorzenienie

My zaproszenia roznosimy od stycznia, może kilka na koniec grudnia ślub w maju
Zamierzam zamówić zaproszenia do końca miesiąca. Jeszcze musimy skompletować listę gości

angeegna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-07, 23:10   #4777
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

My mamy zamiar wręczyć oficjalne zaproszenia w maju (ślub w sierpniu). Ale u nas jest do zaproszenia właściwie wyłącznie rodzina tżta, więc oni są ze wszystkim na bieżąco
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
gothka152 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-08, 07:16   #4778
aniuska_90
Raczkowanie

Czy Panny mlode z poczatku sierpnia maja juz zamowione sukienki a moze dopiero sie wybieraja czy to jeszcze za wczesnie ?:P
Stary 2019-11-09, 08:00   #4779
tinkerver2
Zakorzenienie

Wczoraj byłam u tz na obiedzie, zapytali co byśmy chcieli dostać na ślub oprócz pieniędzy, tak w ramach pamiątki. Jego 20 letnia siostra stwierdziła, że nam nie da żadnego prezentu, bo... Jego rodzice dają
Trochę nie wiem, nie zapraszam nikogo, żeby dawał mi prezenty, ale taki tok rozumowania jest dla mnie mega dziwny. Ja byłam na weselu siostry i normalnie dałam jej prezent, co wy o tym myślicie?

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka
Stary 2019-11-09, 08:34   #4780
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Wczoraj byłam u tz na obiedzie, zapytali co byśmy chcieli dostać na ślub oprócz pieniędzy, tak w ramach pamiątki. Jego 20 letnia siostra stwierdziła, że nam nie da żadnego prezentu, bo... Jego rodzice dają
Trochę nie wiem, nie zapraszam nikogo, żeby dawał mi prezenty, ale taki tok rozumowania jest dla mnie mega dziwny. Ja byłam na weselu siostry i normalnie dałam jej prezent, co wy o tym myślicie?

Mnie by to nie obeszło i bym powiedziała "dobrze, to nie dawaj". Gdy mnie ktokolwiek o to pyta, to mówię, że nic nie trzeba, wszystko już mamy.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-09, 08:38   #4781
tinkerver2
Zakorzenienie

No właśnie tak powiedzieliśmy, żeby sobie nie robili kłopotu, że jeśli zdecydują się dać nam pieniądze, to w zupełności wystarczy. Siostrze nic nie odpowiedzielismy, po prostu puściłam mimo uszu, narzeczony też. Co nie zmienia faktu, że dla mnie to dziwne po prostu.

Stary 2019-11-09, 08:58   #4782
angeegna
Zakorzenienie

Zależy jeszcze, czy panna zarabia czy nie. Jeśli nie, no to się nie dziwię.

Stary 2019-11-09, 11:48   #4783
olalaczynska
Raczkowanie

Cytat:
No właśnie tak powiedzieliśmy, żeby sobie nie robili kłopotu, że jeśli zdecydują się dać nam pieniądze, to w zupełności wystarczy. Siostrze nic nie odpowiedzielismy, po prostu puściłam mimo uszu, narzeczony też. Co nie zmienia faktu, że dla mnie to dziwne po prostu.

Jeżeli jest na utrzymaniu rodziców, nie pracuje to skąd ma mieć te pieniądze.
Jeżeli pracuje, zarabia to ciężko stwierdzić.
Ja byłam wiele razy na weselach gdzie dokladalam się i dawalismy wspólną kopertę z rodzicami

olalaczynska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-09, 11:59   #4784
tinkerver2
Zakorzenienie

Nie wiem, czy ona pracuje czy nie. Po prostu dziwne było dla mnie stwierdzenie wprost przy obiedzie, że "ona nic nam nie da, bo rodzice dają". W ogóle nie rozumiem tego wtracenia, a nie samego faktu, czy coś nam da czy nie xd

Stary 2019-11-09, 14:49   #4785
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem, czy ona pracuje czy nie. Po prostu dziwne było dla mnie stwierdzenie wprost przy obiedzie, że "ona nic nam nie da, bo rodzice dają". W ogóle nie rozumiem tego wtracenia, a nie samego faktu, czy coś nam da czy nie xd

Żebyście się niczego nie spodziewali, wolała być zapobiegawcza

Stary 2019-11-09, 15:01   #4786
tinkerver2
Zakorzenienie

hahahah

Stary 2019-11-09, 16:31   #4787
_Dela_
Raczkowanie

Dla mnie też to dziwne. Niekulturalne.
Ciężko wyobrazić sobie osobę lat 20 nie mającą żadnych pieniędzy i żadnych źródeł dochodu. Nawet jeśli studiuje i utrzymują ją rodzice to takim wyprzedzeniem spokojnie można odłożyć. Zresztą tu nie chodzi przecież o oczekiwanie że włoży kafla do koperty, tylko o gest. Za śmieszne pieniądze można dać naprawdę fajne prezenty jak komuś zależy.
_Dela_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-09, 18:28   #4788
PaniAuto
Rozeznanie

Cytat:

Ja bym się cieszyła bo nie chce dostać pierdół, chociaż tekst średni.

Dziewczyny ale poszły do przodu przygotowania. Wczoraj zamówiłam obrączki, przywieźliśmy już wódkę do domu rodziców i kupiłam zaproszenia. A dziś kupiłam suknie, spotkałam się z florystyką i dogadałam szczegóły strojenia kościoła, sali i auta. Byłam jeszcze porozmawiać z fryzjerką u której chce się czesać ale zapisać muszę się w przyszłym miesiącu dopiero. Cieszę się bo dużo rzeczy mam już z głowy teraz.

PaniAuto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-09, 18:29   #4789
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaniAuto Pokaż wiadomość
Ja bym się cieszyła bo nie chce dostać pierdół, chociaż tekst średni.

Dziewczyny ale poszły do przodu przygotowania. Wczoraj zamówiłam obrączki, przywieźliśmy już wódkę do domu rodziców i kupiłam zaproszenia. A dziś kupiłam suknie, spotkałam się z florystyką i dogadałam szczegóły strojenia kościoła, sali i auta. Byłam jeszcze porozmawiać z fryzjerką u której chce się czesać ale zapisać muszę się w przyszłym miesiącu dopiero. Cieszę się bo dużo rzeczy mam już z głowy teraz.

UOOO i to tak w ciągu kilku dni? Nieźle
Ja nie załatwiłam nic praktycznie, bo wszędzie mnie odsylaja "od stycznia".

Stary 2019-11-09, 19:43   #4790
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Dela_ Pokaż wiadomość
Dla mnie też to dziwne. Niekulturalne.
Ciężko wyobrazić sobie osobę lat 20 nie mającą żadnych pieniędzy i żadnych źródeł dochodu. Nawet jeśli studiuje i utrzymują ją rodzice to takim wyprzedzeniem spokojnie można odłożyć. Zresztą tu nie chodzi przecież o oczekiwanie że włoży kafla do koperty, tylko o gest. Za śmieszne pieniądze można dać naprawdę fajne prezenty jak komuś zależy.
No ja mając 20 lat nie miałam z czego odłożyć, sorry zresztą wtedy mój tata robił nadwyżkę do koperty również za mnie.
Ale na pewno nie sprzedałabym komuś takiego tekstu, to już inna kwestia.

Stary 2019-11-09, 20:19   #4791
PaniAuto
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez angeegna Pokaż wiadomość
No ja mając 20 lat nie miałam z czego odłożyć, sorry zresztą wtedy mój tata robił nadwyżkę do koperty również za mnie.
Ale na pewno nie sprzedałabym komuś takiego tekstu, to już inna kwestia.

No dokładnie tak samo na wesela miałam jedną kopertę z rodzicami i oni dawali więcej ale nigdy bym tak nie komentowała.

PaniAuto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-09, 22:30   #4792
pinkelephants
Rozeznanie

Przepraszam, że zapytam. Nie chcę być niegrzeczna, ale to siostra Twojego narzeczonego i nie wiesz czy pracuje?
Nie utrzymujecie bliskich kontaktów? Może przez to nie poczuwa się do obowiązku, żeby Wam coś dawać. Wychodzi z założenia, że dadzą wspolna kopertę z rodzicami.
Pytam z ciekawości. Szukam drugiego dna

pinkelephants jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-10, 08:28   #4793
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pinkelephants Pokaż wiadomość
Przepraszam, że zapytam. Nie chcę być niegrzeczna, ale to siostra Twojego narzeczonego i nie wiesz czy pracuje?
Nie utrzymujecie bliskich kontaktów? Może przez to nie poczuwa się do obowiązku, żeby Wam coś dawać. Wychodzi z założenia, że dadzą wspolna kopertę z rodzicami.
Pytam z ciekawości. Szukam drugiego dna

Nie, nie utrzymujemy praktycznie żadnych kontaktów, mieszkamy 1300 km od siebie, w dodatku jesteśmy ze sobą dość krótko (w styczniu będzie rok), i też nie miałam z nią okazji porozmawiać. (widziałam się z jego rodzina tylko raz, a jej wtedy nie było).

Tak w ogóle dziewczyny to muszę ponarzekać. Ja mam naprawdę kiepską rodzinę, chciałam czekać z ogłoszeniem ślubu do ostatniego momentu, ale narzeczony chciał wszystkim powiedzieć już teraz, więc się zgodziłam. I to był błąd, trzeba było to ukrywać. Matka przyjęła to spoko, ale i tak przy moim narzeczonym zaczęła jojczyc, że jestem na to za młoda (mam 25 lat), żebym to przemyślała. No ja rozumiem, mogła wyrazić swoje zdanie, ale mogła rozmawiać o tym ze mną, a niekoniecznie przy moim narzeczonym. No ale przeżyłam to. W związku z tym, że w styczniu będziemy mieć tylko 2 tygodnie urlopu i pół Polski do zwiedzania z zaproszeniami, to zaproponowałam, że zawiozę zaproszenia siostrze i cioci już teraz, zwłaszcza, że i tak musiałam jechać na Śląsk. Ciocia i siostra stwierdziły że to dobry pomysł. No to myślę, że skoro dałam mamie (a właściwie sama sobie wzięła), siostrze i cioci, to wypada też dać mojej babce. Więc wchodzę do jej pokoju i pytam, czy zaproszenie chce dostać teraz, czy życzy sobie oficjalnie w styczniu, jak będziemy rozdawać we dwoje i jeździć po ludziach rozdawać. Stwierdziła uwaga "a co, skoro dałaś całej rodzinie to ja do tej rodziny nie należę, ja nie zasługuję?". A jestem pewna, że gdybym po prostu jej dała, a potem w styczniu pojechała oficjalnie rozdawać z tz, znajomym i jego rodzinie (oczywiście on też sam rozdał przy okazji) to by stwierdziła, że "tamtych" traktuję lepiej, a jej to dałam tak o finalnie dałam jej zaproszenie teraz, ale już 2 dni mi je przyniosła i powiedziała, że nie przyjdzie. UPS pewnie i tak przyjdzie, chociaż mogłaby sobie odpuścić (ja i babka się nienawidzimy, nie chciałam jej zapraszac...).
Inna sprawa - wszyscy na wszystko kręcą nosem, że niedobre, że złe, że wymyślamy, mają ciągle wymagania. Siostra wymyśliła, że mamy jej wynająć pokój do karmienia piersią (prawdopodobnie i tak będzie apartament dla młodych gratis, ale ona zażądała, bo ona w aucie karmić nie będzie, butelki nie będzie podawać, a przypominam, to tylko obiad i deser). Potem powiedziała mojej matce, że ma wyjść wcześniej z przyjęcia i jechać do domu z wnuczka, a ona z mężem zostanie jeszcze
Rodzina tz i moja ciotka kręcą nosem, bo jak to zupa krem z dyni, oni chcą rosół, jak to bez rosołu i schabowego! Oni tego jeść nie będą!
Chcemy babeczki zamiast tortu i to samo, jak to tak, bez sensu, babeczki to nie tort i ma być tort.
Mówię, że znalazłam skrzypka na ślub "skrzypkaaaa? A po coooo? Po co wydawać na to pieniądzeeee"
No przysięgam, odechciało mi się robić COKOLWIEK i podjęłam decyzję, że już nikomu nic nie mówię, w sumie tylko moja matka na nic nie kręci nosem i jeszcze oferuje pomoc, a tego to już się w ogóle po niej nie spodziewałam.

Stary 2019-11-10, 14:07   #4794
Zoykaaa
Raczkowanie

Dziewczyny ale mnie tutaj nie było dużo się dzialo ostatnio u mnie, w sumie dalej dużo się dzieje, właśnie zaczęłam nowa pracę co mi trochę koliduje z przygotowaniami do ślubu coraz więcej rzeczy do załatwienia , a czasu coraz mniej (ślub w czerwcu). W ostatnim czasie udało mi się zamówić fryzjerkę, makijazystke (z tym akurat był mały problem, i którym może później napisze..), zamówiłam dekoracje, kilkanaście zaproszen dla dalszej rodziny, no i zaczęłam chodzić po salonach sukien ślubnych narazie bylam w trzech, ale mam już chyba swoją faworytkę i to na nią się chyba ostatecznie zdecyduje

Zoykaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-10, 16:21   #4795
paninowakowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zoykaaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny ale mnie tutaj nie było dużo się dzialo ostatnio u mnie, w sumie dalej dużo się dzieje, właśnie zaczęłam nowa pracę co mi trochę koliduje z przygotowaniami do ślubu coraz więcej rzeczy do załatwienia , a czasu coraz mniej (ślub w czerwcu). W ostatnim czasie udało mi się zamówić fryzjerkę, makijazystke (z tym akurat był mały problem, i którym może później napisze..), zamówiłam dekoracje, kilkanaście zaproszen dla dalszej rodziny, no i zaczęłam chodzić po salonach sukien ślubnych narazie bylam w trzech, ale mam już chyba swoją faworytkę i to na nią się chyba ostatecznie zdecyduje

Ja też bardzo się opuściłam z pisaniem..
Ale w końcu się obroniłam! Więc teraz mogę myśleć już tylko i wyłącznie o ślubie i weselu
We wtorek idę do pierwszego salonu oglądać suknie. Początkowo chciałam zabrać ze sobą tylko mamę i teściową, a w końcu będę mieć w sumie 5 pań doradzających nie wiem co to będzie...
Jednak ciągle się martwię, że nic mi się nie spodoba! Tak jak kiedyś już wspominałam, podoba mi się jedna suknia od Agnieszki Światły i jedna od Patrycji Kujawy i możliwe, że zdecyduję się na uszycie czegoś podobnego.
Tak się cieszę tym wszystkim!

Stary 2019-11-10, 16:53   #4796
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paninowakowa Pokaż wiadomość
Ale w końcu się obroniłam! Więc teraz mogę myśleć już tylko i wyłącznie o ślubie i weselu
We wtorek idę do pierwszego salonu oglądać suknie. Początkowo chciałam zabrać ze sobą tylko mamę i teściową, a w końcu będę mieć w sumie 5 pań doradzających nie wiem co to będzie...
Jednak ciągle się martwię, że nic mi się nie spodoba! Tak jak kiedyś już wspominałam, podoba mi się jedna suknia od Agnieszki Światły i jedna od Patrycji Kujawy i możliwe, że zdecyduję się na uszycie czegoś podobnego.

Ech, a ja tego klimatu w sumie nie czuję...

Czy Ty (i inne z Was) marzyłaś, rozmyślałaś o swoim ślubie i wesele od lat, planowalas, zastanawiałaś się, jak to będzie?
Ja nigdy nie myślałam o swoim ślubie jako o czymś, na co wyczekuje w swoim życiu, nie fantazjowalam na ten temat jako mała dziewczynka, nie podglądałam królewskich ślubów żeby zatapiać się w marzeniach "ach, też bym tak chciała...".
Może z tego też powodu podchodzę do tego dość neutralnie i bez wielkiego podekscytowania. Nie wiem czy to dobrze czy źle, ale ciekawi mnie, skąd tak różne podejścia

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-10, 17:11   #4797
paninowakowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Ech, a ja tego klimatu w sumie nie czuję...

Czy Ty (i inne z Was) marzyłaś, rozmyślałaś o swoim ślubie i wesele od lat, planowalas, zastanawiałaś się, jak to będzie?
Ja nigdy nie myślałam o swoim ślubie jako o czymś, na co wyczekuje w swoim życiu, nie fantazjowalam na ten temat jako mała dziewczynka, nie podglądałam królewskich ślubów żeby zatapiać się w marzeniach "ach, też bym tak chciała...".
Może z tego też powodu podchodzę do tego dość neutralnie i bez wielkiego podekscytowania. Nie wiem czy to dobrze czy źle, ale ciekawi mnie, skąd tak różne podejścia

Hm... Nigdy nie miałam większego parcia na ślub, po prostu od zawsze wiedziałam, że chciałabym kiedyś zostać żoną. Może po prostu masz aktualnie inne wydarzenia zmartwienia, problemy, które zajmują Ci myśli? My dokładnie rok temu zaczęliśmy przygotowania tj. wybraliśmy salę, fotografa i dj. I do tej pory nie robiliśmy nic, bo miałam ogromne problemy z promotorem i byłam zaabsorbowana pracą magisterską. Teraz mogę całkowicie skupić się na organizacji wesela, ale najbardziej chyba cieszy mnie fakt, że tż będzie moim mężem. Wiem, że zmieni się tylko nasz stan cywilny i obrączka na palcu, ale sam fakt, że zdecydowaliśmy się spędzić razem resztę życia przysiegajac przed Bogiem i mając tyłu świadków... Kurcze jest to dla mnie bardzo emocjalne przeżycie (nie jestem szczególnie religijna). Po prostu jestem bardzo szczęśliwa, no mega. Tak też sobie teraz myślę, że po ślubie planujemy powiększyć rodzinę i może to również wpływa na moją ekscytacja

Stary 2019-11-10, 17:16   #4798
tinkerver2
Zakorzenienie

Mnie np. W ogóle nie ekscytuje samo planowanie, ot, trzeba załatwić rzecz a, b, c.

Stary 2019-11-10, 18:09   #4799
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zoykaaa Pokaż wiadomość

Pociesze cię, że ja zmieniam pracę od grudnia, a ślub też w czerwcu. I oprócz trójki: sala-DJ-foto nie mam dosłownie nic.
Muszę koniecznie załatwić jak najszybciej dekoracje, ale nie było na to czasu, bo szukaliśmy mi auta. I właśnie czekam, aż tż przyjedzie, bo pojechał kawał drogi żeby mi kupić

Ulży mi jak będę mieć sukienkę i buty, bo to są zawsze ciężkie dla mnie tematy...
Cytat:
Napisane przez paninowakowa Pokaż wiadomość

Gratulacje! Teraz tylko opijać tytuł i się cieszyć

Tinker, bardzo Cię rozumiem, ja mam ojca też z takiej kategorii jak twoja babcia (mam tu na myśli przeszłość i dzieciństwo). Ostatnio się trochę uspokoiło, więc zaproszenie dostanie, ale mam cały czas z tyłu głowy pytanie co on wysmyczy... Dużo dużo cierpliwości życzę

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-10, 21:55   #4800
Zoykaaa
Raczkowanie

Ulży mi jak będę mieć sukienkę i buty, bo to są zawsze ciężkie dla mnie tematy... Gratulacje! Teraz tylko opijać tytuł i się cieszyć

Oj dla mnie też buty to ciężki temat, mam wymagające stopy i dosłownie wszystkie buty mnie obcierają do takich ran, że zostają mi blizny w każdym bądź razie planuje kupić buty marki Kotyl, z tych wszystkich w których się orientowałam mają jednak najlepsze opinie..

Zoykaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości