|
|
#4801 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pm 2020.
tinkerver2 nie gadaj o tym, dla świętego spokoju. To Twoja impreza, szkoda ją sobie z góry obrzydzić czyimś narzekaniem. 'Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził'.
Jak jedzenie będzie smaczne to zjedzą do ostatniej łyżki niezależnie od tego czy to rosół, krem z dyni czy cokolwiek . Zoykaaa ja też pracuję, od 1.10, i jest to tak absorbujące, że sprawy ślubno-weselne nie drgnęły od tego czasu ani trochę... Muszę się zebrać i napisać do upatrzonej makijażystki, TŻ chce dzisiaj spisywać listę gości na kompa więc może w końcu zamówimy zaproszenia. Jutro jest też chyba jakiś dzień promocji na Ali, chciałam stamtąd zamówić welon i biżuterię, może jeszcze jakieś głupoty znajdę. paninowakowa suknie ślubne są piękne, a dzięki gorsetom figura wygląda lepiej niż na co dzień, nie martw się! Radzę się też nie przywiązywać za mocno do jakiejś wizji, życie weryfikuje nasze wyobrażenia . Mi w salonach obsługujące panie dobierały lepsze sukienki niż te, które sama chciałam mierzyć. I gratki!Ja też nigdy nie marzyłam o byciu księżniczką w białej kiecce na swoim ślubie. Ale wychodzę z założenia, że skoro już organizujemy najdroższą imprezę w życiu i zapraszamy tyle bliskich nam osób to muszę się dobrze bawić na tym melanżu i przygotowania też będą przyjemnością
|
|
|
|
#4802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4803 |
|
Zakorzenienie
|
Moje najwygodniejsze buty to Tamaris w stylu T-bar (z paskiem). Przez 5 lat je mam i spokojnie całonocne wesela w nich przechodzę. Akurat ten model jest też w bieli, więc kupię takie same i powinny być dobre
![]() A po ślubie może je przemaluje na beż? Muszę o tym jeszcze poczytać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4804 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam dokładnie te, i jak piękne tak niewygodne. pol_pl_Buty-KOTYL-Czarne-Lakier-wz-7063-5111_3.jpg
Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
08.06.2016 r. Kierowca ![]() 24.06.2016 r. Nauczyciel kontraktowy ![]() 03.09.2016 r. 04.01.2019 r. 13.06.2020 r. Pisząc z telefonu nie mam opcji cytowania. Jeżeli przekręcę jakiś nick to przepraszam. |
|
|
|
|
#4806 |
|
Zakorzenienie
|
O kotylach słyszałam wlasnie trochę negatywnych opinii.
Zresztą do mnie te taneczne buty nie przemawiają, idę szukać klasycznych szpilek... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4807 |
|
Zakorzenienie
|
Haha ja mam bardzo podobne z Tamaris i są bardzo miękkie i dobrze wyprofilowane. Mam bardzo delikatne stopy i te jako jedyne nie robią mi masakry. Polecam.81GLib-uh3L._UX395_-1.jpg
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4808 |
|
Zakorzenienie
|
Korzystacie z promocji na Aliexpress?
Ja właśnie zamówiłam welon, topper na tort, pudełko na obrączki i kolczyki Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4809 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4810 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4811 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i koszulki na świeta, ale to nie ślubne :PMyślę jeszcze o ozdobie na włosy i welonie, ale mama mnie powstrzymała, bo jeszcze sukni nie ma, a o welonie myślę. Promocje nie są jakieś gigantyczne, wiec zdąże zamówić jak będę chciala. Z alie będę mieć raczej krótki welon na salę, a długi mam nadzieję, że uda mi się utargować w salonie, bo mają często promocje w Madonnie
|
|
|
|
|
#4812 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja zamówiłam ozdobę do włosów dla mnie i spinki do koszuli dla tz
![]() Ja kupuję kotyle do kościoła i taneczne na salę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4813 | |
|
Raczkowanie
|
Ehh właśnie tak to jest z tymi Kotylami, jedni twierdzą że najwygodniejsze buty na świecie, inni , że nie da się wytrzymać.. :/ i bądź tu człowieku mądry :/
Muszę popatrzeć za tymi Tamaris, skoro piszecie, że są wygodne Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#4814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest jeszcze wersja złota https://tamaris.com/pl-PL/czolenka/1...html#color=933Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4815 |
|
Zakorzenienie
|
Mam ochotę gryźć.
W weekend jechaliśmy z zaproszeniami do moich dziadków i ciotki. Mama zasugerowała, żeby mojemu chrzestnemu chociaż zawiadomienie dać, że się ucieszy. Okej, nie planowałam (kontakt mieliśmy dość sporadyczny, chociaż sympatyczny), ale zawiadomienie mi różnicy nie robi. Daliśmy. Wczoraj wróciliśmy, a moja mama: "zobaczysz, że T. potraktuje to jako zaproszenie na wesele, policzcie go na wszelki wypadek". Na co stwierdziłam, że wyraźnie zaznaczyliśmy, że wesela nie robimy i nie ma mowy - a ona nadal swoje. Miałam w głowie takie "no chyba k**wa nie", bo całość odebrałam jako chamską próbę poszerzenia naszej listy gości. "Tylnymi drzwiami", skoro w bezpośredniej rozmowie nie jest w stanie nas przekonać. Ciotka na razie nie skomentowała faktu, że dla niej przywieźliśmy zaproszenie, a dla kuzynów zawiadomienia. Zastanawiamy się, czy przyjęła to do wiadomości, czy jeszcze niezupełnie
|
|
|
|
#4816 |
|
Zakorzenienie
|
O nie, takie wpychanie "swoich" gości jest tak złe, że ja nie wiem. Ja zawsze jestem zdania, że jak ktoś miał swój ślub, to mógł prosić kogo chciał, a teraz wara od decyzji.
Mi o dziwo nikt nic nie narzucał, ba, nawet słowem się nie odezwali na temat listy gości (nawet babka!), ale gdy siostra brała ślub rok temu, to babka sama wydzwaniała po jakichś kuzynkach i ciotkach, co to się spotyka na cmentarzu 1 listopada, że ślub będzie, i niech się szykują. Na co moja siostra, że ona wcale nie ma zamiaru zapraszać obcych ludzi, więc niech babka dzwoni i odwołuje. I to był jeden jedyny raz, jak była między nimi scysja. Babka przyzwyczajona, że wszyscy robią jak ona chce, a tu nagle NIE. Koniec końców nie było żadnych piatych wód po kisielu od naszej strony. Natomiast od strony męża siostry była ciotka jego żony (!), zaproszona, żeby się dwójka dzieci zajmować (to był jakiś kuzyn, który jednocześnie był świadkiem), ale wiadomo, że miała normalny talerzyk i wszystko. I najbardziej mnie rozsmieszylo, jak siostra ode mnie wymagała hajsu, sugerowała mi wzięcie kredytu, "bo jestem jedyną siostrą panny młodej i powinnam się wykazać", a od tegoż kuzyna (on, żona, ciotka żony + dwójka dzieci) dostali 400 zł no strasznie ją nosiło, że jak oni smieli, że jej się nawet za talerzyki nie zwróciło, że co to za ludzie, a ona ich z dziećmi i ciotka zaprosiła! ![]() Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4817 |
|
Zakorzenienie
|
Mi na szczęście nikt nie mówił, kogo mam zapraszać (a byłam pewna, że rodzice będą mi wpychać swoich znajomych). Natomiast u TŻ... Rodzice mu dopisali chyba z połowę gości
|
|
|
#4818 |
|
Raczkowanie
|
Coraz bardziej się cieszę, że o ślubie na razie wie tylko Tż i ja
Jak tak czytam wasze historie to myślę, że to jest niezły pomysł powiadomić rodzinę o ślubie dopiero w momencie wręczania zaproszeń. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Martwi mnie siostra tża, zasugerowaliśmy jej, żeby nie brała dziecka na wesele, bo się nie wybawią, a to jest niecala godzina drogi od nich, więc gdyby się coś działo, to wrócą, dziadkowie się chętnie zajmą na jedną noc dzieckiem. Ale nie, ona chce pokój i będzie z dzieckiem, chociaż, cytuję, "mały to może z godzinę wytrzyma, później będzie coś z nim trzeba zrobić". Wie, że impreza tylko dla dorosłych, podkreśliliśmy, że dzieci nie prosimy, bo będzie głośno i alkohol... Może się ogarnie, że to nie miejsce dla rocznego dziecka ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chrzestny JEST naprawdę w porządku i przy większej skali imprezy bym go na pewno zaprosiła... Ale bez jaj - od początku mówimy, że przyjęcie ograniczamy do NAJBLIŻSZEJ rodziny. Moja MATKĄ zdaje się nie rozumieć, że dodanie do listy jednej osoby z mojej strony wygenerowałoby trzech-czterech dodatkowych gości że strony TŻ xD Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4821 |
|
Zakorzenienie
|
My akurat od razu powiedzieliśmy o planach ślubnych, ciężko to dusić w sobie
jak dla mnie oczywiście.Dzięki temu też nie musiałam wysyłać jakiegoś "save the date", bo się samo rozniosło. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4822 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zamówiłam 30 października, dzień później dostałam wzór, ale maila odczytałam dopiero wieczorem, więc poprawki wysyłałam im dopiero 3 listopada (niedziela). 4 listopada dostałam poprawiony wzór, zaakceptowałam i poszło do realizacji. Dzisiaj odebrałam przesyłkę. Długie weekendy przedłużyły mój czas oczekiwania (pierwszy, przeszkodził w kontakcie mailowym, a drugi w dostawie, bo paczka byłaby wczoraj gdyby nie święto).Cytat:
Zacznę w grudniu bliżej świąt. Ja mam ślub 225.04, a do 20 marca dałam termin potwierdzenia. Sala wymaga ostatecznej liczby gości na tydzień wcześniej, a żadnej rezerwowej listy i tak nie mamy. Cytat:
Zamówiłam welon i buty, ale ostatnio przeczytałam komentarz jednej dziewczyny, że welony z ali przy tych salonowych wyglądają źle, więc zobaczymy co to przyjdzie. Oczywiście zamawiałam od polecanego sprzedawcy, polecany welon, ale jednak na żywo każdy inaczej odbiera "chińszczyznę". Buty zamówiłam z tego powodu, że mam problem ze znalezieniem czegoś dla siebie, wszystkie obcasy są od 7 cm w górę, a ja chcę max. 5 cm żeby wytrzymać całą noc.
|
|
#4823 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Masz jakieś zdjecia swoich? Widziałam ostatnio całe mnóstwo takich niskich w outlecie Ryłko. Nie wiem tylko jak z wygodą. Znajoma miała obcasy z Tamaris na weselu i widziałam, że całe wesele w nich była, więc może są wygodne.
|
|
|
|
|
#4824 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się zastanawiam, czy w ogóle używać czegoś do włosów. Zamówiłam ten welon, ale nie mam pewności, jaką chcę fryzurę - być może nie będzie pasował.
Co do butów właśnie mam ten sam problem, że chciałabym na niziutkim obcasie, a one w większości wyglądają jak dla starszych pań ;( Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4825 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tyle co z aukcji, wybrałam srebrne, a jak wyglądają naprawdę okaże się jak przyjdą. No niestety w wyglądzie buta dużo robi obcas, i nawet jak ten sam model występuje na obcasach np. 5cm, 7cm, 10cm, to ten najwyższy robi wrażenie a ten najniższy jest zazwyczaj okropny. Jednak pod sukienką tego aż tak widać nie będzie. ![]() Cytat:
Ja będę mieć ozdobę do włosów, a z welonem nie jestem przekonana i zobaczę co mi to przyjdzie. Jeżeli miałabym mieć welon to długi, a to już jest wydatek tylko na ceremonię, więc trochę szkoda (chyba że ten z ali się sprawdzi). Z drugiej strony chciałabym mieć włosy upięte z boku i wtedy welon już tak nie wygląda jak przypadku, gdy włosy są upięte z tyłu na środku. Fajnie było mieć welon na sobie podczas mierzenia (ten z salonu był cudowny i kosztuje "tylko" 300 zł ) a z drugiej strony wydaje mi się zbędny.No niestety, niskie buty średnio wyglądają. Te mi się spodobały, ale nie mogę ich nigdzie znaleźć. Obcas 5,5 cm.
Edytowane przez Nikki_944 Czas edycji: 2019-11-12 o 16:10 |
||
|
|
|
#4826 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mniej więcej wiem już, co bym chciała i myślę koło grudnia zadzwonić do krawcowej i umówić się z nią na jakiś konkretny termin. Cytat:
Tekstem siostry bym się nie przejmowała i puściła mimo uszu W końcu to nie z nią bierzesz ślub ![]() Jeśli chodzi o reakcję rodziny, to nie wiem, na ile śledzisz wątek, ale ja osobiście do dnia dzisiejszego nie doczekałam się od moich rodziców gratulacji z okazji zaręczyn Zamiast tego usłyszałam mnóstwo ochów i achów nad urodzonym dwa tygodnie wcześniej synem kuzynki... I tekst, że po co właściwie zaręczać się na sam ślub cywilny?Moi rodzice nie uznają ślubów cywilnych, więc na moim także nie mają zamiaru się pojawić. Będzie tylko mój brat. I szczerze mówiąc, mam to wszystko gdzieś Za stara jestem, żeby żyć pod cudze dyktando i spełniać czyjeś oczekiwania.Ślub będzie taki, jakiego chcemy z narzeczonym. Informujemy kiedy i gdzie. Kto zechce przyjść, to będzie. Prosić nikogo nie zamierzam Cytat:
Zapisywałam zdjęcia wymyślnych sukni, tortów, wystroje sali. Zastanawiałam się, jak kiedyś uda mi się to wszystko ogarnąć tak, by było idealnie- bo oczywistym dla mnie było, że ślub musi być idealny. Minęło prawie 10 lat, tamten związek już dawno jest przeszłością. A mnie się chce śmiać z tamtego mojego myślenia ![]() Mieszkamy z tżtem razem już ponad 2 lata i mając na uwadze codzienne wydatki, nie wydam na suknię 3 czy 4 tysięcy- choćby była najpiękniejsza na świecie. Nie potrzebuję wymyślnego tortu o 7 smakach, który goście będą wspominać po wsze czasy. Fajnie, jeśli ktoś marzy o ślubie w iście królewskim stylu i stać go na to, by taki ślub wyprawić. Ja tego do szczęścia nie potrzebuję. Lubię swoje zwyczajne życie i nie mam potrzeby zmieniać ślubu w coś niezwykłego. Fajnie będzie zostać żoną i oficjalnie rozpocząć życie jako małżeństwo Cieszy mnie to.Ale te wszystkie przygotowania są dla mnie utrapieniem i cieszę się, że to tylko (teoretycznie ![]() DJa na pewno nie Raczej nie przewidujemy tańców
|
|||
|
|
|
#4827 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie ogarniam ludzi, którzy nie uznają ślubów cywilnych (a jest ich sporo), bo bez cywilnego kościelnego się nie dostanie, więc jednak ten cywilny ma większe znaczenie. A skoro ktoś nie uznaje cywilnych to nie powinien takiego brać. To, że będzie miał problem z kościelnym to już trudno . Kościelny wynika z wiary i poglądów, a to już indywidualna sprawa każdego.
Edytowane przez Nikki_944 Czas edycji: 2019-11-12 o 19:25 |
|
|
|
|
#4828 |
|
Raczkowanie
|
Oficjalnie już 6 czerwiec 2020 godz. 14.00
![]() Oczywiście negocjacji było mnóstwo, księdza mam sobie poszukać, który zechce udzielić nam sakramentu i ponieważ, nie jestem z jego parafii to będzie mnie to kosztować 500 zł. ![]() Ja w zasadzie to nigdy nie miałam parcia na wesele. Zdecydowałam się tylko ze względu na Tż, bo jemu bardzo zależy. Teraz tak myślę, że w sumie cieszę się, że w tym dniu będę miała tyle wspaniałych ludzi przy sobie i będziemy mogli się razem bawić. Ślub chciałam zawsze mieć ale nie miałam konkretnego wyobrażenia jak to ma wyglądać. Wiem jedynie, że zależy mi na dobrym towarzystwie i cudownej atmosferze. Reszta na luzie i bez żadnego parcia ![]() "Fajnie będzie zostać żoną i oficjalnie rozpocząć życie jako małżeństwo Cieszy mnie to." Gothka, piękne słowa ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4829 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie wesele było naturalnym krokiem przy planowaniu ślubu. Po prostu nigdy nie miałam do czynienia z niczym skromniejszym. Zawsze były duże wesela i koniec. Sama chętnie bawię się na tejże imprezie, więc dlaczego mam odmawiać tej przyjemności innym?
![]() Ale rozumiem różne podejścia, bo to zależy od wielu czynników. Najgorzej, jak najbliższa rodzina olewa twój ślub, bo to "tylko" cywilny... Nie rozumiem tego! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4830 |
|
Zakorzenienie
|
Mi jest szkoda hajsu na wesele, zwyczajnie szkoda. Nikt mi go nie sfinansuje, moja matka już rozpacza, że musi mi dać pieniądze (ale serio, ciągle słyszę, "nie mam, muszę odkładać na wesele"), a z tego co mówiła planuje mi dać tyle, ile mojej siostrze - 6 tys. Wiem, że zaraz mi powiecie, że najważniejsze, żeby mama przyszła, ale ani z nią nie mam dobrych kontaktów, ani moja mama nie należy do osób "normalnych". Ona wiecznie nie miała pieniędzy, i całe życie słyszałam "nie mam, nie mam pieniędzy, mam długi, nie mamy, nie stać nas". Zawsze jak coś chciałam dostać (jako dziecko, nastolatka), słyszałam milion pytań, a po co ci to, a gdzie w tym będziesz chodzić, nie potrzebujesz tego. Jak już się na coś uparłam i musiała mi kupić, to wzbudzała we mnie poczucie winy, do końca, żebym odpuściła. Nigdy w życiu nie byłam na wakacjach.
I wiecie, byłoby mi nawet przykro, że ona nie ma, gdyby nie fakt, że... Ona miała hajs w moim miasteczku jest taki ąę sklep, gdzie cena bluzki to ok. 120-150 zł, spodnie to koszt ok 250-300, a o np. Płaszczu za 700 to już nie wspominam. + buty, moja matka uwielbiała buty, 3- 4 pary miesięcznie to taki mus. I moja mama potrafiła w takim sklepie zrobić zakupy za np. 500-700 zł w ciągu jednego dnia, a ja w październiku chodziłam w sandalach, bo po co mi nowe buty. Była też np. Kasa na papierosy (minimum paczka dziennie), była kasa na mojego ojca (typ nigdy nie pracował, uprzedzam pytania, zdrowy, silny chłop, po prostu mu się nie chciało), któremu dawała ok. 20 zł dziennie. Robiła raz w tygodniu zakupy do domu, czasem babka coś kupowała. Mieszkanie własnościowe, koszty dzielone na 3 (babka mama i dziadek) No, a ja całe życie słyszałam, że nie ma i nie ma. Więc teraz w kontekście tego, że ona taka biedna, na nic nie ma i MUSI ODKŁADAĆ NA ŚLUB, to serio mi się śmiać chce, bo jej zarobki do najniższych nie należą, a ona wiecznie nie ma i nie ma. Ostatnio jej powiedziałam, że tak strasznie te pieniądze przeżywa, że lepiej jakby mi chyba nic nie dawała, na co się oburzyla, że jak jednej córce dała to i drugiej da. Więc jej mówię, że bardzo mi miło, że chce nam dać jakieś pieniądze, ale strasznie przeżywa, inni rodzice kupują dzieciom mieszkania, auta, a ona przeżywa te 6 tys, jakbym ją z ostatnich oszczędności obdzierała. Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:57.

.
Radzę się też nie przywiązywać za mocno do jakiejś wizji, życie weryfikuje nasze wyobrażenia

w każdym bądź razie planuje kupić buty marki Kotyl, z tych wszystkich w których się orientowałam mają jednak najlepsze opinie.. 

) jest też fryzjerką i wie, że do niej przyjdę 

Jak tak czytam wasze historie to myślę, że to jest niezły pomysł powiadomić rodzinę o ślubie dopiero w momencie wręczania zaproszeń. 
jak dla mnie oczywiście.