|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
| Pokaż wyniki sondy: Przed braniem tabletek Yasminelle, z Twoją cerą: | |||
| były (małe lub duże) problemy, ale teraz jest jeszcze gorzej |
|
13 | 7,88% |
| były (małe lub duże) problemy, ale teraz jest lepiej |
|
48 | 29,09% |
| były (małe lub duże) problemy i nic się nie zmieniło |
|
31 | 18,79% |
| nie było (mniejszych lub większych) problemów, ale teraz jest gorzej |
|
6 | 3,64% |
| nie było (mniejszych lub większych) problemów, ale cera wygląda jeszcze ładniej |
|
13 | 7,88% |
| nie było (mniejszych lub większych) problemów i nic się nie zmieniło |
|
54 | 32,73% |
| Głosujący: 165. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4891 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: yasminelle - wątek zbiorczy!
Cytat:
|
|
#4892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wydalisz tabletki- nie masz problemu ;p |
|
|
|
|
#4893 |
|
Raczkowanie
|
no niestety.. przejrzałam cały wątek i nie spotkałam takiej sytuacji, dlatego BARDZO PROSZĘ o radę..
tabletki biore o godzinie 19.. z piątku na sobotę o godzinie 1 w nocy doszło do pełnego stosunku z moim facetem, wczesniej wziełam tabletkę około godziny 18-19 także do 1 w nocy na pewno tabletka się wchłoneła.. następnego dnia (wczoraj) wziełam tabletkę o 20.20 i godzine pozniej wymiotowałam.. dlatego wziełam kolejna tabletkę.. ktora tez zwymiotowałam po około godzinie.. prawdopodobnie tabletki się nie wchłoneły a juz nie brałam 3 tabletki poniewaz nigdy nie słyszałam o tym aby wziasc znow kolejna.. dlatego czekałam.. no i juz nie wziełam poszłam spac. Rano tez tabletki nie wziełam bo się bałam no ale juz na szczescie nie wymiotwałam. Byłam tak zdenerwowana ze dzisiaj o godzinie 18 zadzwonilam do mojego ginekologa i zapytałam się co mam robic.. powiedział mi że moglam wziasc tabletke rano ale skoro nie wzielam to mam wziasc teraz ( o 18 ). No i wziełam.. Myslalam ze jest juz okej, ALE.. skoro tabletki sie nie wchloneły te zwymiotowane, ja rano znow nie przyjełam z dnia SOBOTNIEGO a dzisiaj o 18 wziełam juz z dnia NIEDZIELNEGO. I zastanwiam sie czy dzisiaj nie powinnam o tej godzinie wziasc 2 tabletek.. Jest to juz koniec 3 tygodnia.. dzisiaj o tej 18 wzielam juz tabletke PONIEDZIAŁKOWĄ.. jestem tak zdenerowana tym bardziej ze z piatku na sobote doszlo do stosunku a słyszałam że zabiezpiecza tabletka ta z nastepnego dnia po stosunku.. a w moim przypadku one sie nie wchlonely wczoraj.. tak bardzo się boje ;(
|
|
#4894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i powoli bo się troszkę zgubiłam.. ![]() wczoraj wymiotowałaś i wczoraj można powiedzieć nie wzięłaś tabletki ![]() powinnaś ją przyjąć jak najszybciej. czyli dziś moim zdaniem nie powinnaś brać tylko tej dzisiejszej ale i tą wczorajszą (czyli dwie tabletki na raz)dodatkowo nie rób przerwy - a wszystko będzie ok. ![]() w końcu to trzeci tydzień, a wtedy gdy zapomnimy tabletki (te wymioty spowodowały, że tak w Twoim przypadku można to traktować) albo robimy od razu przerwę albo jej nie robimy w ogóle. u Ciebie wchodzi w grę obecnie tylko ta druga opcja- i jej się trzymaj. nie ma co się denerwować
|
|
|
|
|
#4895 |
|
Raczkowanie
|
"wczoraj wymiotowałaś i wczoraj można powiedzieć nie wzięłaś tabletki
powinnaś ją przyjąć jak najszybciej. czyli dziś moim zdaniem nie powinnaś brać tylko tej dzisiejszej ale i tą wczorajszą (czyli dwie tabletki na raz)" wczoraj normalnie brałam sobotnią po raz pierwszy ale ją zwymiotwałam dlatego wziełam kolejna (niedzielna) i tez ja zwymiotwałam.. tak jak pisalam ostatni raz ywmiotowalam gdzies kolo godziny 22.30 i od tamtej pory nie brałam zadnej tabletki. dlatego dzisiaj o 18 zadzwonilam do ginekologa i powiedzial mi zebym wziela normalnie i ze powinnam wziasc rano no ale jak mu powiedzialam ze nie wzielam to mi powiedzial zebym terraz wziela (czyli juz poniedzialkowa) ale nawet nie pomyslalam zeby sie zapytac czy znowu nastepna wziasc, dlatego sie zastanawiam.. a jak teraz wezme znowu kolejna to mam koniec blistra :/ nie wiem co mam robic
|
|
#4896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
koniec blistra-trudno,według ulotki nie powinnaś robić przerwy, więc od jutra powinnaś zacząć nowe opakowanie takie jest moje myślenie i ja bym tak zrobiła no ale może się mylę |
|
|
|
|
#4897 |
|
Raczkowanie
|
no to co ja mam robic ;(
cytuje ulotke: pominięto jedną tabletkę w tygodniu 3: - przyjąć pominięta tabletkę tak szybko jak to mozliwe, nawet jesli oznacza to ze przyjmie sie dwie tabletki na raz. Tabletki znowu nalezy przyjmowac o zwyklej porze. Zamiast okresu wolnego od tabletek, nalezy przyjąć od razu do nastepnego blistra. Ty mowisz zeby zrobic przerwe a w ulotce nie... a jak teraz wezme tabletke kolejna (dzisiaj druga) to juz na jutro nie bede miala.. a we wtorek dopiero ide do lekarza
z nich zaś największa jest miłość" Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2008-08-25 o 15:28 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać! |
|
|
|
#4898 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co Ty za głupoty mi wmawiasz? cały czas Ci truję, że nie powinnaś robić przerwy!! czytaj uważnie i spokojnie.. ja się trzymam ulotki, Ty zrobisz jak uważasz nie masz tabletek by rozpocząć kolejne opakowanie? ja bym leciała do lekarza rodzinnego po receptę postąpisz według ulotki- nie będziesz miała problemu |
|
|
|
|
#4899 |
|
Przyczajenie
|
mam pytanie, tylko nie krzyczcie, czytałam dokładnie ulotke. ale słyzalam,że przy pierwszym opakowaniu nie wszystko moze od razu działać poprawnie... więc chciałabym wiedzieć, czy ochrona w czasie pierwszych 7 dni przerwy jest 100-procentowa?
i na jakiej zasadzie to wogóle działa? tabletki blokują owulację, czy jak? (tego w ulotc nie ma) |
|
|
|
#4900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeśli przyjęłaś pierwszą tabletkę w pierwszy dzień cyklu - jesteś zabezpieczona natychmiastowo. 7 dni przerwy też jest bezpieczne, pod warunkiem,że najpóźniej 8ego dnia rozpoczniesz nowe opakowanie. Pigułka hamuje proces wydzielania przez podwzgórze i przysadkę mózgową hormonów stymulujących jajeczkowanie. przez co wszystkie dni są niepłodne ;p |
|
|
|
|
#4901 |
|
Raczkowanie
|
nie bede brala tej tabletki.. jutro wezme normalnie i ide we wtorek do lekarza i wtedy sie jego poradze
|
|
#4902 |
|
Przyczajenie
|
dzięki za odp, uspokoiłaś mne bardzo.
|
|
|
|
#4903 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam nadzieje, ze nie bedziesz miala przez to problemowbadz co badz nie zastosowujesz sie do ulotki daj znac jak tam zdanie gina nie ma za co
|
|
|
|
|
#4904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
usunęłam swoją widaomość bo nie doczytałam i komentarz był zły
|
|
|
|
|
#4905 |
|
Raczkowanie
|
Boze nie wiem co mam robic.. moge wziasc ta tabletke ostatnia z blistra ale nie wiem czy mam robic ta przerwe bo Ty mi piszesz ze tak a ulotka tak jak Ci pisalam ze nie.. chyba jestem tak zdenerowana ze nie wiem co mam robic :/
jesli teraz wezme znowu tabletke to koniec blistra czyli od jutra przerwa.. ale w ulotce pisze ZAMIAST OKRESU WOLNEGO OD TABLETEK NALEZY PRZYJEŚĆ OD RAZU DO NASTĘPNEGO BLISTRA dlatego chyba wole wziasc i miec pewnosc ze nie bede w ciazy.. ale jak mam nie robic przerwy tak jak pisze w ulotce to na jutro nie mam tabletek a jutro nie moge wyjsc nigdzie do lekarza..
|
|
#4906 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo ja coś nie rozumiem albo Ty nie czytasz ze zrozumieniem kolejny raz powtarzam : NIE POWINNAS ROBIC TERAZ PRZERWY W BRANIU TABLETEK. i radzę tak samo jak ulotka! ona też przecież radzi nie robić przerwy. dziś powinnaś wziąć tę drugą zaległą tabletkę, a jutro zacząć nowe opakowanie! jeśli go nie masz, musisz je załatwić! wtedy ochrona przed ciążą nie zostanie zmniejszona! zrobisz inaczej- nie zastosujesz sie do ulotki - ochrona moze zostac zmniejszona prosciej Ci tego nei napisze |
|
|
|
|
#4907 |
|
Raczkowanie
|
czyli wychodzi na to ze powinnam wziasc ta tabletke jeszcze raz i od jutra nowy blister tak?
|
|
#4908 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
już doczytałam dokładnie
|
|
|
|
|
#4909 |
|
Raczkowanie
|
czy wziasc ta ostatnia tabletke jutro bo tak czy siak we wtorek ide do ginekologa..
bo caly czas mi chodzi o to ze skoro zwymiotowalam wczoraj jedna tabletke pozniej wzielam kolejna ale tez ja zwymiotowalam.. to dzwonilam do lekarza ( dzisiaj o 18 ) i powiedzial mi ze trzeba bylo wziasc rano ale teraz ( o 18 ) tez moge wziasc i nie powiedzial mi ze 2 tabletek.. za rano i tak normalnie o 19 jak biore zwykle tabletki..
z nich zaś największa jest miłość" Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2008-08-25 o 15:27 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać! |
|
|
|
#4910 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przecież ulotka pisze tak : Przyjąć pominiętą tabletkę, tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że przyjmie się dwie tabletki na raz. Tabletki znowu należy przyjmować o zwykłej porze. Zamiast okresu wolnego od tabletek, należy przejść od razu do następnego blistra. |
|
|
|
|
#4911 |
|
Raczkowanie
|
czyli teraz wziasc ostatnia tabletke z blistra i od jutra zaczac nowy blister czy od jutra tydzien przerwy?
bo juz sie pogubilam i nie wiem co robic a z piatku na sobote byl stosunek pelny i naprawde sie boje
z nich zaś największa jest miłość" Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2008-08-25 o 15:27 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać! |
|
|
|
#4912 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak jak napisałam wyżej jest ulotkowo i bezpiecznie. |
|
|
|
|
#4913 |
|
Raczkowanie
|
tylko ze ja jutro nie dam rady wyjsc z domu i nie dam rady zalatwic recepty ;( i tu jest ten bol
poza tym to bedzie juz 3polaczone opakowanie w takim razie biore ta tabletke.. chociaz racjonalnie myslac lepiej wziasc wiekszosc dawke niz w oogle..
z nich zaś największa jest miłość" Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2008-08-25 o 15:25 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać! |
|
|
|
#4914 |
|
Zadomowienie
|
mam problem...dzisiaj rano spostrzegłam u siebie brązowe plamienia...nigdy nie miałam z nimi problemu...nie wiem czy to uszkodzenie "mechaniczne"(wczoraj dużo i ostro było
) czy coś jest nie tak..martwię się
|
|
#4915 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny proszę o pomoc odkąd pamietam zawsze wypadały mi wlosy ale teraz jest jeszcze gorzej one wychodza garsciami czytalam ulotke i tam jest napisane ze to jeden z dzialan niepozadanych dodam ze koncze 2 opakowanie yasminelle nie wiem co dalej...powiekszyly mi sie piersi boli mnie dol brzucha i nastroje mam kiepskie dodam ze w ciazy nie jestem bo robilam test i wyszlo ze nie jestem co dalej robic brac czy nie???pomocy
tez tak kiedys mialam to chyba normalne gdy dzieje sie za duzo to mozesz miec podraznienia ....mocno plamisz czy tylko lekko??? Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2008-08-25 o 15:26 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać! |
|
|
|
#4916 |
|
Zadomowienie
|
lekko...prawie nic, ale mimo to się martwię bo nawet na początku przygody z Y nie miałam czegoś takiego
|
|
#4917 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4918 |
|
Raczkowanie
|
mi tez po yasminelle wypadają strasnzie włosy
aż boję się je umyć bo przy każdym dotknięciu wyjmuję garść włosów najlepsze jest to że znajoma farmaceutka powiedziała mi że niektórzy dermatolodzy przepisują te tabletki jako lek na wypadanie ![]() biorę już 4 opakowanie a miałam brac tylko 3 (z tym że ja biorę na wywołanie okresu) z innych skutków ubocznych mam: nasilony trądzik wyraźne pogorszenie wzroku wachania nastrojów (to dla mnie najgorsze) mdłosci przez pierwszy tydzien i nie wiem czy to ma związek z tabletkami, ale w czasie ich brania nadzwyczaj często chodzę siusiu nawet w nocy muszę wstawać co kiedyś mi się nie zdarzało, mimo że nie piję jakies 4-5 h przed snemteraz kiedy mam tydzien przerwy jakoś mi się to nie zdarza, ale za tydzien znów się pewnie zacznie ![]() kurcze już nie mogę się doczekać kiedy skończę te ostatnie opakowanie
|
|
|
|
#4919 |
|
Przyczajenie
|
to ja zapytam jeszcze o jedną rzecz bo mi się przypomnialo...
czy taki bialy śluz jak zwykle jest w czasie owulacji nie świadczy o tym, ze coś jest nie tak? no bo teoretycznie nie ma owu, więc nie powinno go byc, nie? |
|
|
|
#4920 |
|
Konto usunięte
|
lek na wypadanie ? a kto chce zeby mu wlosy wypadaly ?
?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:13.

mianowicie, wczoraj caly dzien mialam mega ciezka niestrawnosc, co za tym idzie biegunke... Ktora defacto utrzymuje sie do teraz... :/ w kazdym razie, w ciagu dnia przyjelam jakies leki na niestrawnosc ziolowe (bez dziurawca, takze to spoko), zeby troche opanowac sranie. No i yasminelle wzielam tak o 23. przez cala noc bolal mnie zoladek, ale nie bylam w kibelku az do 9 rano... wtedy dopiero musialam z siebie wydobyc co nieco... I dlatego pytam, czy to mialo byc po prostu tak, ze przespalam w sumie wiecej niz 4 godziny i nic sie nie dzialo i antykoncepcja jest zachowana?

nawet w nocy muszę wstawać co kiedyś mi się nie zdarzało, mimo że nie piję jakies 4-5 h przed snem