|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#91 |
|
BAN stały
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać, cz.52
składanie życzeń pod kościołem jest strasznie niepraktyczne... po pierwsze pogoda, po drugie śluby są często godzina po godzinie i to jest przeszkadzanie jedni drugim i po trzecie, najważniejsze, to zazwyczaj długo trwa, co goście mają wtedy robić z sobą? tak to sobie przynajmniej usiądą przy stolikach i wody się napiją czy coś podjedzą jak są głodni.
żadna tradycja moim zdaniem nie jest na tyle ważna, żeby kazać stać gościom pod kościołem w upale czy w deszczu przez godzinę, aż wszyscy życzenia złożą.
|
|
|
|
#92 |
|
Konto usunięte
|
Cześć dziewczyny. Czy kupowałyście może Waszym lub cudzym dzieciom masę plastyczną Mad Mattr? Polecacie?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#93 |
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
4 wesela w tym roku zaliczyłam i prezenty nigdy nie dawano pod kościołem, z reszta nawet na przestrzeni 4 lat tez nie spotkałam się żeby pod kościołem dawać prezenty
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wolno tracić nadziei - wszak wystarczy jeden dobry plemnik do zapłodnienia. Większość mężczyzn w Europie ma nie najlepsze wyniki nasienia odbiegające od standardów WHO, ale jednak o tym nie wiedzą, bo zostają ojcami nim zdążą zrobić spermiogram. Na pewno stres na ogromny wpływ. Może na początek niech mąż zażywa sproszkowany korzeń macy - pomaga nie tylko na plemniki, ale też przy okazji na inne ogólno zdrowotne sprawy. Na pewno istotna jest zdrowa dieta, suplementy jej nie zastąpią, bo raz że ich wchłanianie u każdego może być inne a dwa - te preparaty mogą nie zawierać deklarowanego przez producenta składu. Po stresującym okresie przydałby się porządny wypoczynek, jakiś dłuższy urlop.
|
|
|
|
#95 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87348512]Wszystko zależy od regionu. Ja np. w przeciwieństwie do Perse nigdy nie widziałam na żadnym weselu, aby goście dawali koperty i kwiaty na sali. ZAWSZE przed kościołem po wyjściu młodych
Dowiedz się jak jest u Ciebie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Nigdy nie byłam na weselu, na którym goście zaproszeni na ślub dawali by prezenty pod kościołem. Zawsze na sali. Życzenia od kościołem składały zawsze tylko osoby, które nie były zaproszone, a same z siebie przyszły tylko do kościoła-np. Sąsiedzi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#96 |
|
Rozeznanie
|
Ja bylam na jednym i drugim, chociaz prezenty na sali to byly dobre kilkanascie lat temu :P
|
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziekuje ci bardzo za rady i dobre słowo. Postaramy się je wdrożyć czekając na termin u lekarza. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#98 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 Czas edycji: 2019-11-20 o 16:03 |
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
No u mojego siostrzeńca było inaczej i pod kościołem i kolejka na sali, a potem zaprosili do stolu.
Przez próg domu się przenosi a nie sali
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#100 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#101 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#102 |
|
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87349196]Nikt tam nie stoi aż wszyscy złożą życzenia. Składasz życzenia i jedziesz pod salę. Czekasz pod salą na młodych. Jak młodzi dojadą to wtedy wszyscy wchodzą na salę i młody przenosi młodą przez drzwi i jest 100 lat i szampan i od razu wnoszona zupa. A nie jeszcze jakieś ceregieli z życzeniami jak rosół pachnie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] U nas zwykle goście są podwożeni na salę jakimś jednym dużym busem, nie ma zwyczaju przyjeżdżania własnym samochodem albo jeżdżenia x samochodami z każdym. |
|
|
|
#103 | |
|
BAN stały
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87349196]Nikt tam nie stoi aż wszyscy złożą życzenia. Składasz życzenia i jedziesz pod salę. Czekasz pod salą na młodych. Jak młodzi dojadą to wtedy wszyscy wchodzą na salę i młody przenosi młodą przez drzwi i jest 100 lat i szampan i od razu wnoszona zupa. A nie jeszcze jakieś ceregieli z życzeniami jak rosół pachnie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] no ok. stanie pod salą jest równie bezsensowne jak stanie pod kościołem. co za różnica? Cytat:
|
|
|
|
|
#104 | |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87349300]U nas zwykle goście są podwożeni na salę jakimś jednym dużym busem, nie ma zwyczaju przyjeżdżania własnym samochodem albo jeżdżenia x samochodami z każdym.[/QUOTE]No u każdego jest inaczej, więc dajcie sobie spokój. No u mnie jest tak, u was inaczej, u jeszcze kogoś innego inaczej. Jak Polska długa i szeroka tak nie znajdziecie identycznego schematu. Także tego... Pytanie było o to kiedy dać prezent - niewiadomo. Dać wtedy kiedy reszta daje. I tyle w temacie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Cytat:
Ja Ci mogę napisać dlaczego wręczanie prezentów na sali jest bez sensu, ale co to da? Całe nic. Po prostu każdy kij ma dwa końce. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87349291]Sali też
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Oby facet na ból krzyża nie padł potem
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#106 |
|
BAN stały
|
U mnie też było tak, że niestety goście rzucili się do składania życzeń od razu po wyjścia z kościoła. Co śmieszne dawali wtedy tylko kwiaty, a z kopertami przychodzili później jak byliśmy już na sali. I w sumie w pewnym momencie zrobiła się kolejka i tak jakby druga tura życzeń, tym razem z kopertami
. Nie planowaliśmy tego, ludzie sami tak zrobili. No i u mnie to normalne, że każdy przyjeżdża własnym samochodem, nie ma zwyczaju zamawiania autokaru.
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
U nas z życzeniami było różnie, zostawiliśmy gościom dowolność w tym temacie. Chrzestni i dziadkowie dali nam prezenty już na błogosławieństwie. Większość gości jednak pod kościołem - przeszliśmy na mały plac z boku, tak żeby nie blokować wejścia kolejnej parze. Później na sali w różnych momentach podchodzili do nas pozostali. I to było fajne, że nie było dużej męczącej kolejki na raz. Sami byśmy tego lepiej nie wyreżyserowali.
|
|
|
|
#108 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też każdy przyjeżdża swoim samochodem, ewentualnie jacyś tam znajomi mogą się zgadać, że przyjadą jednym, innych ktoś przywozi. No raczej autokar nie jest w moich stronach popularny.
Ja byłam w tamtym roku na 4 weselach (w tym jedno moje ), na dwóch składalismy życzenia pod kościołem, na dwóch nie.U mnie było tak, że po wyjściu z kościoła świadkowa mówiła ludziom, że życzenia będą na sali, potem było zdjęcie, a potem życzenia złożyły nam osoby, które nie były proszone ani na ślub ani na wesele. Potem pojechaliśmy na salę, goście weszli, znaleźli swoje miejsca, zostawili swoje rzeczy, my mieliśmy przywitanie chlebem i solą, wypilismy wspólnie szampana, zaśpiewali sto lat i dopiero ustawiła się kolejka do życzeń. Kto złożył życzenia, siadał na swoje miejsce i zaczęło się podawanie rosołu. Zresztą składanie życzeń po szampanie to w moim regionie robi się już zwyczajem, coraz więcej par się na to decyduje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pamiętam. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz w listopadzie byliśmy na weselu i z uwagi na pogodę wszystkie życzenia składane były już w hotelu.
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
A w sumie pewnie to zależy kto jak podyryguje czy jak juz jeden gosc tak zrobi to i reszta małpuje.
|
|
|
#113 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widziałam też taką wersję, że część gości weselnych koperty daje dopiero po oczepinach. Tu akurat chodzi o to, że na tradycyjnych weselach są zawsze konkursy na których goście kupują taniec z młodymi i często np. wujek wrzuca wtedy młodej do koszyczka kopertę wypchaną banknotami. Cytat:
Za to mój TŻ też przyjmował Navitin, ale u niego efektów nie było. Tyle że u niego przyczyną jest mikrogruczolak przysadki i mega stres którego nie ma jak uniknąć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#114 |
|
BAN stały
|
[1=c27114ece7e97a9e5dae0be d5be495ab318e4b93_5e17be8 29368c;87349498]Ale wyobraź sobie, że jeśli gdzieś w regionie się tak utarło/ludzie są tak nauczeni, to mało kto powie "dobra dobra, dajcie se teraz siana, spotkamy się z tymi życzeniami pod salą". Tendencja jest taka, że to goście nadają ton i obskakują parę młodą, a nie ci dwoje stają i krzyczą "dawać koperty". No bo serio nie rozumiem, o jakim "kazaniu gościom czegoś tam" piszesz?
[/QUOTE]no cóż... jakby padało i było zimno, albo dla odmiany był skwar (jak to w tym roku było przez cały sezon ślubny, jedno na zmianę z drugim) to nie miałabym oporów aby tym 'obskakującym 'mnie gosciom powiedzieć, że przenieśmy życzenia na salę, bo tam w klimatyzacji/ogrzewaniu będzie dla wszystkich bardziej komfortowo. no ale to ja... z reguły nie boję się odezwać
Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2019-11-20 o 18:07 |
|
|
|
#115 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Pisałam już, że raz było tak, że faktycznie lało i wtedy nikt nie robił cyrków. Kilka osób schowało się pod dachem, ci co szli na wesele przenieśli się jednak z tym na salę. Ludzie serio nie są głupi i skoro coś robią, to widać tak im pasuje, a zwykle potrafią się po prostu dostosować. Ale wizaż musi mieć się o co przypieprzyć, no bo jak inaczej.
|
|
|
|
|
#116 |
|
BAN stały
|
jagutka133 nie rozumiem czemu fakt iż uważam tą tradycję za głupią odbierasz tak bardzo personalnie i jako atak na siebie.
ja uważam, że składanie życzeń pod kościołem nie ma sensu. Ty możesz uważać, że składanie życzeń na sali jest bez sensu. i spoko. każdy uważa jak chce. |
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Ciasto czekoladowe z wisniami. Macie jakiś szybki sprawdzony przepis?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- Ten polecam. https://www.mojewypieki.com/przepis/murzynek-z-wisniami Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
|
#119 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Natomiast przyznaję, nie do końca mi się podoba Twój mentorski ton, bo w pewnym momencie dyskusja wyglądała tak: -"żadna tradycja moim zdaniem nie jest na tyle ważna, żeby kazać stać gościom pod kościołem w upale czy w deszczu przez godzinę, aż wszyscy życzenia złożą" -gościom nikt nic nie każe, to ich inicjatywa, tak się utarło w tym regionie i tak im dobrze -"ja bym nie miała oporów, żeby powiedzieć gościom" to i tamto, no ale "ja się nie boję odezwać" ![]() Tak, bo cała reszta się boi, nikt inny nie wpadł na to, że jest im z tym źle i niewygodnie, tylko Pani_Mada wie lepiej co dla nich dobre. No przepraszam, ja też wiele tradycji uważam za głupie, a nie chodzę i nie przekonuję ludzi do swoich racji, że powinni po mojemu. Więc zasadniczo - zwyczajnie nie lubię prezentowanego przez ciebie sposobu dyskutowania.EOT. |
|
|
|
|
#120 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:49.

Ja
Ci mogę napisać dlaczego wręczanie prezentów na sali jest bez sensu, ale co to da? Całe nic. Po prostu każdy kij ma dwa końce.