![]() |
#151 |
Raczkowanie
|
Dot.: Warszawa, przeprowadzka, droga życiowa...
W sumie nie wiem czy nie narażę się takim odświeżaniem tematu po roku, ale zajrzałam po tym czasie z sentymentem.. pragnę podpowiedzieć osobom, którzy są w podobnej sytuacji..
Warszawa jest cudowna, wprawdzie nieruchomości mają niebotyczne ceny i aby kupić nawet kawalerkę, to nie lada wyzwanie, niemniej oprócz mieszkań koszty są takie same jak na Sląsku - zarówno żywność jak i usługi. Jedynie co różni w kosztach stolicę od południowej PL to wcześniej wspomniane nieruchomości i cena paliwa, jeśli ktoś ma samochód, rzędu 20gr/l. Co do atmosfery, cudownie, w końcu czuję klimat, że nikt nie neguje kogoś, kto wyznaje niszowe wartości czy religie. Praca, zarobki, szczerze mówiąc podobne, może ciut większe niż na Sląsku, jednak fakt, że prac dodatkowych jest tak wiele, że ktoś potrzebujący w ciągu paru dni znajdzie, sprawia, że dla chcącego nic trudnego. Stolica daje ogromne pod tym względem możliwości. Reasumując, nie żałuję, polecam, jedyny minus jaki widzę to ceny nieruchomości, wszystkie inne koszty podobne jak na południu, a klimat, mnogość atrakcji, otwartość i możliwości zdecydowanie na plus ![]() Ktoś tutaj pisał, że w stolicy niektórzy zarabiają 2tys netto. Rozumiem, że miał dobre intencje, jednak musiał zasięgnąć złych informacji, bo nikt, nawet najprostsze zajęcia w sklepach nie zarabia mniej niż 2.800zł na rękę. I to w czasie podstawowym, a nadgodziny to coś normalnego. Reasumując, z mojej strony taka podpowiedź, jeśli ktoś szuka miejsca w życiu otwartego, w którym nie ma czegoś takiego jak bezrobocie, a koszty życia są takie same jak w innych dużych miastach w PL, nie zastanawiajcie się. Uprzedzam jednocześnie, że ceny nieruchomości są tak duże, że raczej całe życie, zarabiając nawet sporo powyżej średniej krajowej, będziecie skazani na wynajem. To jedyna wada stolicy moim zdaniem ![]() PS : ceny taksówek są najniższe w kraju, tak samo średniej klasy restauracje, których niskie wymusza wysoka konkurencja ![]() Edytowane przez Undia Czas edycji: 2019-11-26 o 01:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Zadomowienie
|
Fajnie, że jesteś zadowolona. A mam pytanie o znajomych czy miałaś trudność znaleźć nowych w nowym mieście i gdzie ich poznałaś?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Konto usunięte
|
to jakie są w końcu te zarobki w W-wie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
BAN stały
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87366218]to jakie są w końcu te zarobki w W-wie?[/QUOTE]Biorąc pod uwagę średnia zarobków moich, moich znajomych, dziewczyn z którymi się spotykałem na tyle długo aby wiedzieć lub domyślać się ile zarabiają - to wychodzi ok 15-20 tys na rękę
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Moja znajoma pracuje na recepcji w ...medzie, nie pamiętam którym dokładnie, i zarabia minimalną krajową. Ja jak dorabiałam na studiach to też dostawałam jakieś grosze. W Warszawie specjaliści zarabiają lepiej niż w innych miastach, ale nie każdy jest specjalistą, wręcz pokusiłabym się o stwierdzenie, że jest ich mniejszość ![]() Warszawę lubię, ale nie zgadzam się z opisem koleżanki, restauracje jakoś wybitnie tanie nie są, płace bywają podłe, taksówki też nie kojarzę żeby były w wyjątkowo przystępnych cenach w porównaniu z resztą kraju. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wszystko prawda. Warszawa jest spoko, ale żadna to ziemia obiecana mlekiem i miodem płynąca. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#160 | |
BAN stały
|
Cytat:
Oczywistym jest też że ziemią obiecaną jest raczej Singapur i Dubaj Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Zadomowienie
|
To się nie spodziewałam, że w Warszawie można zarabiać najniższą, bo nawet wynajecie pokoju to z opłatami minimum tysiąc, więc bardzo mało zostaje nawet na jedzenie
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Znajoma jest już po studiach, acz mało "przyszłościowych". Ja dostawałam na recepcji w hotelu 12 zł na rękę za godzinę, a to i tak była dobra pensja, bo jeden hostel w centrum mi proponował 6 ![]() Kelnerkom się daje jeszcze mniej, ale tu niech będzie, że nadrabiają napiwkami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Interleukina Druga
|
Lekarze stażyści zarabiają 2465 zł brutto
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Zadomowienie
|
A jakie to są te malo przyszłościowe studia? Generalnie to porażka płacić takie pieniądze w Warszawie, tyle to kosztuje wynajem kawalerki, bo przeciez cale życie w wynajetym pokoju nie można mieszkać
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Każdy kierunek może być przyszłościowy, jak się ma pomysł na życie. Jak nie, to i bycie programistą nie pomoże ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
BAN stały
|
[1=69d5782cb96c44b77f6e0ec 22c8f79bc60c635f6_65a5448 a32992;87366737]No tak, bo tylko programistów świat potrzebuje
![]() Każdy kierunek może być przyszłościowy, jak się ma pomysł na życie. Jak nie, to i bycie programistą nie pomoże ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Ofkorz. Ale nawet miernego klepacza kodu każdy zatrudni za tych kilka kafli. Socjologa, czy pedagoga - nikt. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Konto usunięte
|
W szkole na nauczyciela polskiego zatrudnią programistę ? Ciekawe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
BAN stały
|
[1=69d5782cb96c44b77f6e0ec 22c8f79bc60c635f6_65a5448 a32992;87366737]No tak, bo tylko programistów świat potrzebuje
![]() Każdy kierunek może być przyszłościowy, jak się ma pomysł na życie. Jak nie, to i bycie programistą nie pomoże ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] No przykro mi, tak wygląda życie, po pewnych kierunkach zarabia się statystycznie mniej, po innych statystycznie więcej. Po niektórych kierunkach nawet bez pomysłu na siebie można się zaczepić w korpo za wielokrotność średniej krajowej, po innych ciężko coś znaleźć ponad minimalną. Nie wiem po co uderzasz od razu w patetyczne tony "nas niby nie potrzebują". Widać rynek faktycznie trochę mniej potrzebuje ludzi po wspomnianych kierunkach skoro to pracodawca stawia warunki a nie pracownik, jak to bywa w innych branżach. Znajoma studiowała jeden z humanistycznych kierunków, nie chcę aż tylu szczegółów o niej tutaj podawać jak nawet sobie nie zdaje sprawy z tej dyskusji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
BAN stały
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87366821]W szkole na nauczyciela polskiego zatrudnią programistę ? Ciekawe[/QUOTE]Jakoś zatrudniają. Zdarzyło mi się pracowac w szkole
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Zadomowienie
|
Ale programiści zarabiają po kilkanaście tysięcy, nawet nauczyciele, dziennikarze, pracownicy zarabiają więcej niż ta dziewczyna na recepcji. Ogolnie uważam, że w takim mieście jak Warszawa powinni wiecej płacić i pewnie by płacili, gdyby nie znaleźli pracownika
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
BAN stały
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87366919]A możesz przypomnieć jako kto tam pracowałeś?
![]() Chcesz poznać szczegóły, to zapraszam na priv, bo to nie temat o mnie. Ani o szkolnictwie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
BAN stały
|
Jest bardzo wiele miejsc, w których w Warszawie można zarobić najniższą krajową. Nie będzie to supermarket, bo akurat Lidle i Biedry cierpią tu na niedobór pracowników i potrafiły oferować na 4 brutto. Ale już budżetówka to jak najbardziej. Jak sobie przejrzysz oferty w szkołach publicznych albo urzędach, to często są tam proponowane kwoty zbliżone do najniższej. Sama przewinęłam się przez dwie branże, w których zarabianie poniżej 2800 nikogo nie dziwi, a mianowicie przez media i branżę wydawniczą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
BAN stały
|
[1=69d5782cb96c44b77f6e0ec 22c8f79bc60c635f6_65a5448 a32992;87366950]No akurat pudło z tym wytykaniem mi urazy i "nas", bo ja jestem inżynierem
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Dobrze - statystycznie bardzo mało opłacalne, a więc i nieprzyszlosciowe Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- Kierunki humanistyczne i artystyczne są generalnie dla dzieci b bogatych rodziców, którzy będą w stanie ich humanistyczne/artystyczne hobby utrzymać. Albo dla osoby mającej prywatnego "mecenasa" mogącego pozwolic sobie na kształcenie dla społeczeństwa w tego typu dziedzinach danych ludzi. Jak to miało miejsce przez stulecia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
BAN stały
|
[1=69d5782cb96c44b77f6e0ec 22c8f79bc60c635f6_65a5448 a32992;87366950]No akurat pudło z tym wytykaniem mi urazy i "nas", bo ja jestem inżynierem
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Jak sama zauważyłaś jest nadprodukcja absolwentów kierunków humanistycznych, rynek nie potrafi ich wchłonąć w takiej liczbie i potem muszą pracować na recepcji albo kasie. Dla mnie to jest definicja nieprzyszłościowego zawodu. Nikt nie napisał, że socjolodzy czy pedagodzy są absolutnie światu niepotrzebni, acz na pewno są niepotrzebni w takiej liczbie, co udowadniają ich przeciętne wynagrodzenia czy wykonywany po studiach zawód. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
BAN stały
|
Cytat:
PS Socjologia i pedagogika to nie są kierunki humanistyczne, ale społeczne. Nie wszystko, co nie jest na polibudzie, jest z marszu humanistyczne. Nauki nie dzielą się tylko na humanistyczne i ścisłe. Oprócz tego istnieją jeszcze nauki społeczne, ekonomiczne, przyrodnicze, techniczne, medyczne. Edytowane przez megamag Czas edycji: 2019-11-26 o 16:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:05.