|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać, cz.52
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87367183]Lubi. Owszem. Ale napisała list do Mikołaja z 3 rzeczami jedynie. Pies, zestaw do paznokci i naszyjnik z literką "K". Nic więcej nie chciała, bo "wszystko ma". Mimo moich usilnych próśb, aby dopisała coś więcej, bo nie wiadomo czy Elfy znajdą taką "zabawkę" w swojej fabryce. Pomijam, że pies to nie zabawka i siostra z nią normalnie pojechała i kupiła tego psa a nie wręczyła jako prezent od Mikołaja.
Ona ma wszystko co chce nawet bez świąt, więc serio ją nawet reklamy w tv nie rajcują. Chce Hatchimalsa - ma. Chce plastikowe różowe serduszko breloczek - ma. Nawet jak czegoś nie chce a komuś coś wpadnie w oko to ma. Ma więcej zabawek niż w niejednej sali w przedszkolu czy żłobku (i mówię to z autopsji, widziałam sporo sal przedszkolnych i żłobkowych). Po prostu jest oczkiem w głowie dziadków, cioć, wujków. Wyobraź sobie, że jedno dziecko dostaje kilka razy w roku po kilka prezentów (bo od babci, bo od dziadka, bo od cioci, bo od drugiej cioci, bo od taty, bo od mamy, bo okazja, bo urodziny, bo jej się w sklepie spodobało, bo bez okazji). Ona nie wie co by chciała, bo "wszystko ma" - jej słowa. Ten zestaw do paznokci to też taki na siłę wymyślony tak samo jak ten naszyjnik. Najważniejszy był pies. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]A dlaczego nie kupisz jej naszyjnika? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ustaliliśmy zasadę, że większe prezenty są z konkretnych okazji, na co dzień kredki, plastelina, kolorowanki, książki bez ograniczeń, w.sezonie - niedrogie zabawki sezonowe - pistolet na wodę, czy styropianowy samolot. To rodziców rola, żeby ograniczyć rodzinę w kupowaniu prezentów bez umiaru. Chyba, że im to nie przeszkadza. Nam przeszkadzało, bo dzieci nie cieszyło już nic w pewnym momencie, taki był przesyt. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#813 |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87367201]No to kopnienta moim zdaniem nie jest wina tego, że każdemu starszemu dziecku jest trudniej kupić zabawkę, ale waszej młodej. Ja bym diametralnie zmieniła podejście dziadków, bo z takiego nic dobrego nie wyniknie. U nas właśnie dlatego są takie duże prezenty na gwiazdkę, bo przez cały rok raczej są jakieś drobiazgi typu Zings. Większe prezenty raczej tylko na urodziny i święta.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Zabronić dziadkom kupować zabawki? Siostra przestała już w ogóle jej kupować zabawki. Część oddała do komisu, bo już było tego za dużo. No, ale każdy jednak na te urodziny, dzień dziecka, a nawet bez urodzin tylko przy okazji odwiedzin coś przyniesie. Czy to Kinder jajko z zabawką czy breloczek, czy maskotka czy gra planszowa czy puzzle. Puzzle kosztują 15zl to można nawet raz na tydzień kupować zamiast Kinder jajka i czekolady Ja sama jak do niej jadę to za każdym razem z czymś. Jak jeszcze mieszkaliśmy razem to po drodze do domu zachodziłam do taniej książki i jej książkę za 5-10zł brałam o tak o żeby jej sprawić przyjemność i żebyśmy miały nową książkę do czytania na wieczór. Większość książek to ma ode mnie Większość robotów i interaktywnych zabawek ma od dziadków. Gry planszowe w większości ode mnie i od rodziców (mojej siostry i jej TŻ-a). I te gry 5o nie były kupowane na zasadzie prezentu nawet, tylko, po to, aby coś nowego porobić. No, ale z czasem się tego zbiera taka ilość, że serio kolejna ciastolina to jest śmiech na sali trochę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#814 |
|
Konto usunięte
|
Potrzebuję takie coś: https://m.pl.aliexpress.com/item/400...53e3c9f48aaded
Widziała któraś z Was takie coś w polskich sklepach? Albo może macie pomysł jak tego szukać? (w sensie jak to się nazywa) |
|
|
|
#815 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87367240]Zabronić dziadkom kupować zabawki?
Siostra przestała już w ogóle jej kupować zabawki. Część oddała do komisu, bo już było tego za dużo. No, ale każdy jednak na te urodziny, dzień dziecka, a nawet bez urodzin tylko przy okazji odwiedzin coś przyniesie. Czy to Kinder jajko z zabawką czy breloczek, czy maskotka czy gra planszowa czy puzzle. Puzzle kosztują 15zl to można nawet raz na tydzień kupować zamiast Kinder jajka i czekolady Ja sama jak do niej jadę to za każdym razem z czymś. Jak jeszcze mieszkaliśmy razem to po drodze do domu zachodziłam do taniej książki i jej książkę za 5-10zł brałam o tak o żeby jej sprawić przyjemność i żebyśmy miały nową książkę do czytania na wieczór. Większość książek to ma ode mnie Większość robotów i interaktywnych zabawek ma od dziadków. Gry planszowe w większości ode mnie i od rodziców (mojej siostry i jej TŻ-a). I te gry 5o nie były kupowane na zasadzie prezentu nawet, tylko, po to, aby coś nowego porobić. No, ale z czasem się tego zbiera taka ilość, że serio kolejna ciastolina to jest śmiech na sali trochę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]No to teraz masz problem z prezentem na święta, proste. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#816 |
|
Konto usunięte
|
No to może u was tak jest. U nas to jest wymarzony i chciany prezent, bo ciastoliny ma jeden zestaw.
I nie widzę nic złego w zabronieniu dziadkom kupowania tak wielu prezentów. Bo potem masz to, co masz. Musisz wymyślać prezent z kosmosu, żeby zadowolić dziecko, skoro wszystko ma. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#817 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;87367241]Potrzebuję takie coś: https://m.pl.aliexpress.com/item/400...53e3c9f48aaded
Widziała któraś z Was takie coś w polskich sklepach? Albo może macie pomysł jak tego szukać? (w sensie jak to się nazywa)[/QUOTE]Z Chicco będziesz miała podobne barierka zabezpieczająca do łóżka ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#818 |
|
Czarna owca
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87367081]Nie każde dziecko lubi czytać książki. Więc proszę Cię. I nie porównujmy książek do ciastoliny. Żaden to odpowiednik. To tak jakbyś wybierała między zieloną a czerwoną ciastoliną a Opowieściami z Narni/Harrym Potterem. No według mnie jest różnica i nie ma nawet co porównywać ciastoliny do książki.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Nie każde lubi czytać, ale za to może lubić muzykę, a płyta to wydatek 20-60 zł w zależności od zespołu. Albo lubi układać puzzle lub grać w karcianki. Dzieci to przecież mali ludzie, większość z nich ma jakieś zainteresowania i naprawdę nie trzeba kupować prezentu za pół wypłaty, jeśli się tylko z tym dzieckiem jakoś przebywa i się wie, co lubi. Gorzej, jeśli faktycznie kontakt jest sporadyczny. Sent from my Mi A2 using Tapatalk |
|
|
|
#819 |
|
Konto usunięte
|
Czytać to może nie, ale nie znam dziecka, które nie lubi słuchać czytanych książek.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#820 |
|
Czarna owca
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87367201]No to kopnienta moim zdaniem nie jest wina tego, że każdemu starszemu dziecku jest trudniej kupić zabawkę, ale waszej młodej. Ja bym diametralnie zmieniła podejście dziadków, bo z takiego nic dobrego nie wyniknie. U nas właśnie dlatego są takie duże prezenty na gwiazdkę, bo przez cały rok raczej są jakieś drobiazgi typu Zings. Większe prezenty raczej tylko na urodziny i święta.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]U mnie też tak zawsze było. Na święta co tylko sobie wymarzyłam (interaktywny miś czy droga lalka), a na co dzień jakieś drobiazgi, ewentualnie sama sobie uzbierałam większość kwoty i rodzice mi dokładali to, co brakowało Sent from my Mi A2 using Tapatalk |
|
|
|
#821 |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87367269]Czytać to może nie, ale nie znam dziecka, które nie lubi słuchać czytanych książek.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]O ile ktoś mu je czyta ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#822 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87367277]O ile ktoś mu je czyta
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Masz rację, to straszna bieda jak nikt dziecku nie czyta. Naprawdę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#823 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
piosenek słucha w tv lub na telefonie, czasem tańczy do Just dance na konsoli to tam też lecą piosenki, ewentualnie w szkole słyszy te szkolne piosenki 6-latka raczej nie jest melomanem. Ja muzykę zaczęłam posłuchiwać dopiero w gimnazjum i nie wiedziałam co ludzie w tym widzą, ale słuchałam bo każdy słuchał, przestałam w technikum xD Ale o tym była mowa już na innym wątku Nie chce mi się powtarzać Chociaż wczoraj w urzędzie miasta dziecko słuchało Arki Noego, no ale też z telefonu a nie discmana .Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#824 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87367287]Moja siostrzenica nie wie chyba nawet co to jest płyta
piosenek słucha w tv lub na telefonie, czasem tańczy do Just dance na konsoli to tam też lecą piosenki, ewentualnie w szkole słyszy te szkolne piosenki 6-latka raczej nie jest melomanem. Ja muzykę zaczęłam posłuchiwać dopiero w gimnazjum i nie wiedziałam co ludzie w tym widzą, ale słuchałam bo każdy słuchał, przestałam w technikum xD Ale o tym była mowa już na innym wątku Nie chce mi się powtarzać Chociaż wczoraj w urzędzie miasta dziecko słuchało Arki Noego, no ale też z telefonu a nie discmana .Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]No, nie wszyscy są tak niewrażliwi na muzykę. Jednak dom rodzinny wiele w dziecku kształtuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#825 |
|
Raczkowanie
|
Pomocy... Chce zmienić urząd skarbowy i wypełniam zgłoszenie aktualizacyjne osoby fizycznej będącej podatnikiem - zap3. Wersja 5.
Nie ogarniam paru spraw. Punkty: 7,8 imiona matki i ojca - wyżej jest adnotacja że ten punkt dotyczy osób, które przed uzyskaniem numeru pesel miały status podatnika - nie rozumiem z tego nic, czyli nie wpisywać tego? Punkt 23 rezygnacja z adresu elektronicznego - co to oznacza? Czy to chodzi o składanie pitu przez neta tak jak w tym roku? Punkt 33 - utrata aktualności ostatnio wskazanego adresu do korespondencji, innego niż adres w części B.2 - w B.2 wpisałam nowy adres zamieszkania. Jesli to zaznaczę to oznacza, że adres korespondencyjny który podałam x lat temu straci ważność i od teraz poczta będzie przychodzić na adres który podałam w b.2? 37. numer iban - mam miejsce w kratkach tylko na numer konta, nie zmieści się PL, więc jak mam im IBAN podać... i chyba w sumie niepotrzebnie to wpisałam? Bo nie zmieniam numeru konta, podałam ten co mam cały czas, chciałąm zmienić adres zamieszkania... Wystarczy, że zaniosę do to urzędu? Czy dostanę jakieś potwierdzenie? Bo muszę chyba do pracy też coś zanieść że zmieniłam urząd.. Wybaczcie, w sprawach formularzy jestem totalny debil, nie rozumiem ich. Edytowane przez slodka_jak_malinka Czas edycji: 2019-11-26 o 19:34 |
|
|
|
#826 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie no, ale siostra też jej od czasu do czasu coś przeczyta jak nie jest zmęczona ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#827 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mój też 6-latek, a ma już nawet płytę podpisaną przez swojego ukochanego Podsiadło No ale on ma zafiksowaną w tym temacie matkę.Audiobook to już i tak pół biedy. To może właśnie jakieś audiobooki na płytach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#828 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87367293]Tu się zgadzam, ale znam takie osoby, które nie czytają dzieciom. Ja mam nadzieję, że zaszczepiłam choć odrobinę miłości do książek młodej, ale siostra to woli jej audiobooka włączyć. A ja już z nimi nie mieszkam, więc tego... Ostatnio jej czytałam bajkę przez messengera
Nie no, ale siostra też jej od czasu do czasu coś przeczyta jak nie jest zmęczona ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Od czasu do czasu to jednak mało, ale co zrobisz jak nic nie zrobisz. Więcej by siostrzenica zyskała na codziennym czytaniu niż na tych stosach rzeczy. No, ale każdy wychowuje jak chce. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#829 | |
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
Cytat:
Ja mam jeden flexy a resztę color it premium bo są lepsze od tych zwykłych color it. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- [1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87367183]Lubi. Owszem. Ale napisała list do Mikołaja z 3 rzeczami jedynie. Pies, zestaw do paznokci i naszyjnik z literką "K". Nic więcej nie chciała, bo "wszystko ma". Mimo moich usilnych próśb, aby dopisała coś więcej, bo nie wiadomo czy Elfy znajdą taką "zabawkę" w swojej fabryce. Pomijam, że pies to nie zabawka i siostra z nią normalnie pojechała i kupiła tego psa a nie wręczyła jako prezent od Mikołaja. Ona ma wszystko co chce nawet bez świąt, więc serio ją nawet reklamy w tv nie rajcują. Chce Hatchimalsa - ma. Chce plastikowe różowe serduszko breloczek - ma. Nawet jak czegoś nie chce a komuś coś wpadnie w oko to ma. Ma więcej zabawek niż w niejednej sali w przedszkolu czy żłobku (i mówię to z autopsji, widziałam sporo sal przedszkolnych i żłobkowych). Po prostu jest oczkiem w głowie dziadków, cioć, wujków. Wyobraź sobie, że jedno dziecko dostaje kilka razy w roku po kilka prezentów (bo od babci, bo od dziadka, bo od cioci, bo od drugiej cioci, bo od taty, bo od mamy, bo okazja, bo urodziny, bo jej się w sklepie spodobało, bo bez okazji). Ona nie wie co by chciała, bo "wszystko ma" - jej słowa. Ten zestaw do paznokci to też taki na siłę wymyślony tak samo jak ten naszyjnik. Najważniejszy był pies. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] To ja nie widzę problemu w naszyjniku z litera K skoro chce tak jakby. Srebrny łańcuszek i literka od tego, takie coś według mnie jest spoko a fortuny nie kosztuje. ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#830 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mogę się nawet pochwalić, że uzyskała najwięcej punktów w klasie w zerówce w teście na gotowość szkolną i dostała najdłuższą rolę na jasełka Jest bardzo zdolna bestia Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#831 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87367327]Wypraszamy sobie. To, że ma stos rzeczy to nie znaczy, że jest głupia. Wszak gry typu 5 sekund czy PUS czy dobble, czy kolorowy kod, czy wszelkiego rodzaju cekiny, brokaty, dmuchane flamastry, nożyczki z wzorkami, twister, książki, zestaw lekarza, zestaw strażaka bla bla bla... Wszystko czegoś uczy.
Mogę się nawet pochwalić, że uzyskała najwięcej punktów w klasie w zerówce w teście na gotowość szkolną i dostała najdłuższą rolę na jasełka Jest bardzo zdolna bestia Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Tego nie sugerowałam, sama sobie dopowiedziałaś. I dobrze, że ma z kim grać w te gry. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#832 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#833 |
|
Zakorzenienie
|
W gazetach często są reklamy cudownych środków na odchudzanie. Wiem, że to bzdura, ale oni gwarnatują, że w przypadku braku efektu zwracają kasę. Skoro to bujda, to przeciez prosta druga do bankructwa, nie? Jak to działa?
P.S. polecacie brać kapsaicynę w tabletkach?
|
|
#834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#835 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kupilam matę z niby kamyczkami, o ludu jak to stopy bolą zanim się człowiek nie przyzwyczai
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#836 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#837 |
|
Zakorzenienie
|
Co o tym sądzicie? To reczywiście prostuje włosy?
https://www.lidl.pl/pl/p/black-frida...ow-32-w/p80782 https://www.lidl.pl/pl/p/black-frida...ow-50-w/p80781 Wiem, że to nie ywprostuje tak jak prostoiwnica ale nie umiem obsługiwać prostownicy z tyłu głowy.
|
|
#838 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli zgłaszam zmianę adresu zamieszkania do urzędu skarbowego to czy właściciel mieszkania może mieć jakieś nieprzyjemności jeśli nie płaci podatków? Nie mam zielonego pojęcia czy płaci, mam nadzieję że tak, ale chciałabym wiedzieć.
|
|
|
|
#839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:34.

Siostra przestała już w ogóle jej kupować zabawki. Część oddała do komisu, bo już było tego za dużo. No, ale każdy jednak na te urodziny, dzień dziecka, a nawet bez urodzin tylko przy okazji odwiedzin coś przyniesie. Czy to Kinder jajko z zabawką czy breloczek, czy maskotka czy gra planszowa czy puzzle. Puzzle kosztują 15zl to można nawet raz na tydzień kupować zamiast Kinder jajka i czekolady
Ja sama jak do niej jadę to za każdym razem z czymś. Jak jeszcze mieszkaliśmy razem to po drodze do domu zachodziłam do taniej książki i jej książkę za 5-10zł brałam o tak o żeby jej sprawić przyjemność i żebyśmy miały nową książkę do czytania na wieczór. Większość książek to ma ode mnie
barierka zabezpieczająca do łóżka 

piosenek słucha w tv lub na telefonie, czasem tańczy do Just dance na konsoli to tam też lecą piosenki, ewentualnie w szkole słyszy te szkolne piosenki
Ale o tym była mowa już na innym wątku
No ale on ma zafiksowaną w tym temacie matkę.
polecam
jest moc.