|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Lubelskie Panny Młode cz. III
Cytat:
Aha jednak z Soplicy zrezygnowaliśmy na rzecz Polskiej Wódki ( 15,86 0,5l) - rodzina podpowiadała ze jest dobra, poza tym w ubiegłym roku na weselu u znajomych też była i nikt nie narzekał Zostały mi jeszcze owoce - nie mam pojęcia ile ich kupić. I drobne elementy do dekoracji sali.
|
|
#3332 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, teraz przerzucilam sie na watek dla przyszłych mamusiek kwietniowychMy mieliśmy tam wesele i bylismy bardzo zadowoleni. Jakies pytania? Chetnie odpowiem.
Edytowane przez gosia j. Czas edycji: 2008-08-25 o 11:43 |
|
|
|
|
#3333 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję slicznie za odpowiedzi w sprawie spowiedzi
|
#3334 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3335 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ale niektóre zdjęcia mam wrażenie że są dodane dla upiększenia strony i nie są z tego salonu. |
|
|
|
|
#3336 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3337 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Gwiazdeczko nie martw się i nie rezygnuj jeszcze. Nie poddawaj się bez walki tzn. dyskusji i pertraktacji, w końcu wesele ma być dla was i jeśli nawet rodzice je finansują to forma i oprawa powinna być przez Was zaakceptowana. |
|
|
|
|
#3338 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Jak sobie pomysle ze jeszcze niedawno z wami sobie tutaj dyskutowalam na temat przygotowań .Moze niedlugo zaczniecie dolaczac do poczekalni .Gwiazdeczko, dojdzcie do porozumienia. My tez mielismy kilka rozbierznosci. A jesli oni chca miec alkohol to neich bedzie najwyzej nikt nie wypije. Albo kupcie tylko wino.
|
|
#3340 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy można wiedzieć z jakich powodów nie chcecie alkoholu? Znane mi powody to: wiara. Np u Świadków Jehowy jest tylko wino (no ale to tez alkohol), lub ślub w sierpniu - który u katolików jest miesiącem bez alkoholu. Jeśli to żaden z tych powodów, to może zastanówcie się jednak nad własną zmianą zdania?Albo kompromisem- wino, drinki zamiast czystej na stołach? Taka to jest nasza tradycja, i nawet jeśli bardzo Wam na tym zależy, to szkoda byłoby odwoływać całe wesele tylko ze względu na ten fakt... Ślub to Wasz dzień, ale prawda jest taka że cale przyjęcie robi się dla gości - a oni lubią zjeść i się napić... |
|
|
|
|
#3341 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3342 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() jestem abstynentką, robię to w pewnej intencji, nalezę do zwykłego Kościoła Rzymsko-Katolickiego, w środowisku w którym wychowywałam się, wśród moich przjaciół jest również wiele osób nie pijących, andrzejki, sylwestry itp, bez alkoholu, no Szampana niektórzy wypiją, ewentualnie wino, bo My z TŻetem Picolo zabawy sobie animujemy z racji doświadczenia harcerskiego, wszystkim polecam, na prawdę mozna się super bawić bez "wspomagania", tylko do tego musi być towarzystwo.wraz z naszym dorastaniem zaczeły sie problemy z weselami... kilku parom udało się przeforsować w rodzinie wesela bezalkoholowe, niestety rodzina potrafiła wychodzić i kupować sobie wódkę w sklepie i wnosić... jak dla mnie bardzo to nie przyjemne... lepiej sprawdziła się opcja że alkohol jest na stołach dla rodziny, a na stołach Młodych i przyjaciół wódki nie było (ew. wspomniane wino) teraz My oragnizujemy swoj wesele oczywiście słabo mi się robi jak pomyśle ze zobacze pijanego wujka i jeszcze kogoś.... mocno nie lubię takich widoków, i moim wielkim marzeniem było wesele bezalkoholowe.Niestety, wesele współfinasują nam rodzice, jestem zobowiązana zaprosić rodzinę, a skoro rodzina będzie musze ją ugościć tak żeby była zadowolona. Gdyby nie silna tradycja i silne więzi z rodziną wesele zrobilibyśmy tylko dla naszych przyjaciół i nie byłoby tam alkoholu. Jednak trzeba uszanować wszystkich gości i poczęstować alkoholem. Na naszym stole będzie picolo bardzo lubię truskawkowy winko jakieś też, ale ja totalnie się nie znam![]() powodzenia Gwiazdeczko w rozmowach, jeśli wesele robią rodzice nie dziw sie im, w końcu to ich pieniadze i ich rodziny, chcą ugościć każdego jak najlepiej, a bez alkoholu dla nich, to wcale nie jest dobrze, tamto pokolenie jest już niestety "nie reformowalne" w tej kwestii. Jeśli macie przyjaciół nie pijących i zdecydujecie się na odwołanie wesela, to po ślubie możecie sobie zorganizowac zabawę po kosztach... dobry scenariusz, każdy przynosi coś: ciasto, napój, sałatka, ktoś od prowadzenia zabawy... i mozecie miec wspaniałe wesele bez alkoholu. w kazdym razie powodzenia
|
|
#3343 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jesli bedzie tylko slub, to rodzice powiedzieli, ze i tak z mojej strony nikogo nie beda prosic, wiec beda tylko rodzice i rodzenstwo, wiec zadnego przyjecia nie trzeba robic...
|
|
|
#3344 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3345 |
|
Raczkowanie
|
tak, rodzice sa katolikami, a my protestantami
|
|
#3346 |
|
Zakorzenienie
|
No to faktycznie dupa blada, że tak powiem...
|
#3347 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3348 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trochę to chore że wiara zamiast łączyć dzieli, ze względu na przekonania chcecie odwołać coś co ma być przede wszystkim rodzinnym świętem. Przykre Ale z tego wynika że więcej was dzieli niż łączy, i może faktycznie lepiej zrobić "party" ze znajomymi niż na siłę się dogadywać jeśli żadna ze stron nie ma na to ochoty...
|
|
|
|
|
#3349 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3350 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam pytanie - czy Wasi rodzice znają się? Czy rozmawiali ze sobą czym dla jednej i dla drugiej strony jest ślub, wesele. Może niech sami podyskutują ze sobą, bo odnoszę wrażenie, że teraz to Wy dwoje jesteście pośrednikami w przekazywaniu wiadomości i najgorzej z tych wszystkich osób się czujecie, a przecież to ma być Wasz najważniejszy dzień. Swoją drogą jeśli zdecydujesz sie na sam ślub to rodzice zauważą że dla Ciebie najważniejszy jest sakrament a nie jego cała otoczka. A wiesz, kiedyś byłam na weselu zorganizowanym rok po ślubie Panna-Pani Młoda w białej wieczorowej sukni, orkiestra, atmosfera wesela .... Bawiłam się bardzo dobrze, tak jak reszta gości. Także nie wszystko stracone
|
|
#3351 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moim zdaniem sam ślub a potem impreza dla przyjaciół gdy będziesz szczęśliwa i nie skrępowana narzuconymi tradycjami może być 100razy ważniejszy niż wielkie weselicho, na którym spoglądałabyś tęsknie na zegarek. U moich znajomych po ślubie odbył sie grill weselny w plenerowych warunkach i wszyscy byli zadowoleni. U mnie na szczęście rodzice nie próbują ingerować, a jeśli nawet maja jakieś pomysły to grzecznie odmawiam - mamy swój pomysł na wesele i sie go trzymamy. W kilku kwestiach ustąpiliśmy. Chcieliśmy zrobić przyjęcie dla osób dorosłych i nie widzieliśmy powodu dla którego wszyscy mieliby przychodzić z dziećmi (w sumie takich małych gościu byłoby przynajmniej ponad 20) natomiast teściowa zaczęła rzucać aluzje i obrażać się więc odpuszczamy. Natomiast nie ukrywam, że liczę na umiar w przyprowadzaniu swojego potomstwa. |
|
|
|
|
#3352 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Buziaki
|
|
|
#3353 |
|
Rozeznanie
|
Możesz ogłosic na allegru lub na innym portalu, że odstapisz sale za wysokość zadatku, wtedy nie stracisz wpłaconych pieniędzy. Jeśli sala jest atrakcyjna to nie powinnaś mieć problemu.
|
|
|
|
#3354 |
|
Raczkowanie
|
Jesli dla was obecność alkoholu na stołach dla rodziny jest barierą nie do przekroczenia to nie warto sie męczyć. Na pewno znajdziecie inne rozwiązanie które okaże sie duzo lepsze. Bo mogło by sie tak zdazyc , że nawet gdyby rodzice ustapili to wtedy mogłaby rodzina na weselu sprawić wam kolejne przykrości bo np źle sie bawili bo nie było alkoholu Pamietajcie że to jest WASZ dzień i nawet jeśli mielibyście go spędzić tylko we dwoje to i tak będzie najpiekniejszy bo to wasza MIŁOŚĆ jest piekna, bo ty Wy będziecie ją nieść przez całe zycie i przekazywać swoim dzieciom!!!!
|
|
#3355 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jesli bedziemy musieli zrezygnowac z sali to najpierw moze zapytamy wlasciciela, czy mozemy sie wycofac odbierajac zaliczke (bo jest jednak spora - 1000 zł)a jesli nie to i tak bedziemy szukac kogos na swoje miejsce poprzez rozne fora, allegro itp. Wydaje mi sie, ze Dom Weselny Ola jest ladnym miejscem. Chcielismy tam miec slub i wesele, ze wzgledu na brak wolnych terminow w tej sali zmienilismy date slubu. Gdyby kamerzysta i fotograf nie byli zarezerwowani to wzielibysmy slub jeszcze w tym roku, ale juz nie bedziemy mieszac. W srode (lub jutro) sie wszystko okaze
|
|
|
#3356 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3357 |
|
Raczkowanie
|
Aż przykro czytać taką historię
mam nadzieje ze Wasze szczęście bedzie silniejsze niż żal z powodu tych przeszkód. A rodzice nawet jak się spotkają żeby tylko się poznać to chcąc nie chcąc będą rozmawiali na temat wesela może coś się uda wyjasnic. Życzę powodzenia |
|
|
|
#3358 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#3359 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3360 |
|
Raczkowanie
|
gwiazdeczko życze WAm aby sie wszystko poukładało i było tak jak marzyliście...trzymam kciuki
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:36.

Bo na pewno pomieszane - białe i czerwone. Na organizatorkę to ja się chyba nie nadaję..

flejksy