|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy Grudniowe 2019
- część 5
Cytat:
Szczególnie to podkreślone, trafione w punkt. Przyjdzie mi się z tym rozliczyć, ale dzisiaj już ochłonęłam. A tak naprawdę natłok spraw sprawia, że już o tym nie myślę, nie w kategorii wyrzutów czy poczucia winy. Wiem, że dałam z siebie wszystko i mogłoby być o wiele bardziej traumatycznie, ale byłam zdecydowana poprowadzić sprawę do końca i jak najlepiej na dany moment umiałam. "Człowiek niby wie na co się pisze, ale jednak nie ma pojęcia." Dziewczyny, czytam Was na bieżąco ale nie mam siły pisać o moich poczynaniach z noworodkiem To jest jazda bez trzymanki. Ale dobra, minęła dopiero nasza pierwsza noc w domu. Wesoło mi czytać, o nerwach i zmartwieniach w taki żartobliwy sposób. Mam nadzieję, że za tydzień / dwa też będę już w tym miejscu.Póki co, komentarzem niech będzie fakt, że moje dziecko przez całą noc budziło się dzisiaj praktycznie co godzinę.
|
|
#4172 |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Zazdroszczę wam, że macie taką pomoc bez narzucania się. My pomocy w sumie nie potrzebujemy bo dajemy radę, ale moja szanowna siostra ma urlop i jeszcze jeden dzień z nią i wyjdę z siebie i stanę obok
cały czas stoi mi nad Maksem i wymyśla. Czy go karmiłam bo on głodny jest, on się na pewno nie najada trzeba mu dać mm albo zagęścić to moje mleko (w 4 dni przytył 200g, faktycznie go głoduje 🤷 . Płacze przy przebieraniu? Na pewno go coś boli. Za zimno mu przykryj go, za ciepło rozbierz go, odetnij te metki z ubranek. Wczoraj mu wyciągnęła grzechotki bo on już tak dobrze widzi i tak pięknie się już usmiecha 🤦stoi nad tym łóżeczkiem i marudzi, że dziecko kwili, a my się nie interesujemy, że takie biedne dziecko, a on tylko próbuje kupsztala walnąć. W końcu mówię "daj mu się w spokoju wy*rać a nie mu trujesz nad głową" przy przebieraniu trzyma go za ręce, więc ubieranie trwa dwa razy dłużej bo muszę ją cały czas omijać. TŻ jak ja widzi to dostaje białej gorączki bo wykańcza nas nerwowo. Zdążę małego położyć spać to przyłazi i mu gdacze nad głową i go dotyka przez co ten się co ten się cały czas budzi i pół dnia mi na cycku wisi. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4173 | |
|
Wtajemniczenie
|
️- część 5
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4174 | |
|
Wtajemniczenie
|
️- część 5
Cytat:
może wtedy odpuści. Ja bym na Twoim miejscu powiedziała jej co myślę o tych jej "dobrych" radach i to dość dosadnie. Ale ja akurat nie mam problemu z mówieniem co mi ślina na język przyniesie ![]() Właśnie rozmawiałam z mamą i opowiadała mi że wozna od niej ze szkoły została drugi raz babcią. Najlepsze jest to że dzieci są z tego samego roku bo pierwszego syna urodziła 7 stycznia 2019, a drugie miała termin jakoś na koniec stycznia 2020, ale miała przy tym drugim w środę CC bo dziecko waży 4700gram![]() ![]() ![]() . Tylko już nie pytałam czy to dziewczynka czy chłopczyk. A ja marudzę ze mi moj 3500 gramowe syn przestawia wnętrzności Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Ola0731 Czas edycji: 2019-12-20 o 14:46 |
|
|
|
|
#4175 |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Gosia a czemu jej nie wuprosisz z mieszkania? Kurde masakra... ja w ogole podziwiam was, szczególnie Ciebie Misiaq bo widze,ze Ci radość sprawia pomoc tesciowej
. Ja nikomu prócz męża bym dziecka dotknac nie dała a juz nie wspomnę o kąpieli... tym bardziej przez teściową Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4176 |
|
Zadomowienie
|
️- część 5
Noo powiem szczerze też mi się tak wydawało. Ale jak przyszły takie ludzkie problemy z opieką z mojej strony to szukałam pomocy gdzie się da. A teściowa pomaga w taki "nienarzucający" się sposób. Tobie też Pati jest już pewnie łatwiej bo to drugi dzidziuś. Ja to wciąż potrzebuję instrukcji obsługi
![]() Ale ogólnie radzimy sobie, 4 wizyty po godzince to jak nic ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4177 |
|
Rozeznanie
|
️- część 5
|
|
|
|
#4178 |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Super, ze wychodzicie dziewczyny!
Misiaq no ja jestem przyzwyczajona ze z mezem sami jestesmy. Polozna mi duzo pomogla przy Leo. Pokazala jak kapac, jak przewijac, jak ubierac. Teraz pomogła z KP. Złota kobieta. Ciesze sie,ze daleko mamy do rodziny bo nikt mi sie nie miesza do dzieci a wystarczy , ze pojade na 2tyg do Pl i mam ochote podziobać za złote rady. 🤯![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4179 | ||
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Cytat:
Ja mam to samo teście to ostatnie osoby, którym bym dała coś robić. A moi mam wrażenie w ogóle nie wiedza co się robi przy noworodku i jak![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Cytat:
Masakra :/ a musi u was siedzieć ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Wkurzył mnie trochę mąż :/ umówił się dziś ze swoim bratem, że przyjadą do Małego no i ok. Tylko jak ten głupek nie może podać stanowczo godziny jaka nam pasuje tylko każdemu daje wybierać jak im pasuje no i mieli być o 14 a dalej ich nie ma :/Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||
|
|
|
#4180 |
|
Raczkowanie
|
️- część 5
Czytając Wasze posty zastanawiam się, czy ja w ogóle jestem gotowa na taką rewolucję, chociaż chyba trochę późno na takie rozważania
![]() Moje dziecko jest dzisiaj jakoś dziwnie spokojne. Nie żebym się nakręcała, ale to coś podejrzane Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4181 |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
My bylismy dzisiaj na mieście. Kupowalismy sobie prezenty
ja wzięłam Tymka a Maz Leo po zakupach byliśmy w naszej ulubionej włoskiej restauracji ![]() ![]() Tymek caly wypad przespał. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4182 | |
|
Wtajemniczenie
|
️- część 5
Cytat:
Ja planuje jutro sie wyrwac na szybkie zakupy. Nawet juz mam mleko odciagniete w razie w ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4183 | ||
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#4184 | |
|
Wtajemniczenie
|
️- część 5
Cytat:
mój mi się wypina od godziny. Co pogłaszcze żeby się schował to jest jeszcze gorzej. Myślałam że jak sprzątałam to go ululam ale niestety mi nie wyszło. A zdarzyłam 10 min temu usiąść 🤣Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4185 |
|
Raczkowanie
|
️- część 5
W czym najlepiej śpią Wasze dzieci? Moją chyba wybudza odruch moro i nie wiem już jak na to zaradzić. Jak ją zawinę w rożek to jest cała mokra.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#4186 | |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Cytat:
Owijam najpierw w tetrę a potem we flanele i jest ok ![]() Zrezygnowałam z rożka bo tez mi się pocił Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#4187 | |
|
Zadomowienie
|
️- część 5
Cytat:
|
|
|
|
#4188 |
|
Raczkowanie
|
️- część 5
Nasz lubi rozek, spi w rozku. Ale mi się go ciezko karmi w rozku.
Karmisz na poduszce do karmienia i w rozku czy w samym rozku? ![]() Mojego mi jakos ciezko w rozku przystawic Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4189 |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Maks nie lubi rożka ani być ciasno owinięty
ani razu nie użyliśmy, przykrywamy go kocykiem.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4190 |
|
Raczkowanie
|
️- część 5
Nie sądziłam, że kiedykolwiek w moim życiu nadejdzie taki moment, ale nie smakują mi naleśniki! Czyli albo zbliża się poród albo śmierć, innej opcji nie widzę
|
|
|
#4191 | |
|
Zadomowienie
|
️- część 5
Cytat:
Tak naprawdę przydał by mi się po prostu fotel Ale wolę karmić na siedząco bo mi ta bida przysypia na leżąco a jak i mi się zdaży przysnąć to nie kontroluję ile zje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4192 |
|
Rozeznanie
|
️- część 5
Jesteśmy już w domu.. Powinnam się cieszyć, a ja jestem cała w stresie
co chwilę sprawdzamy, czy mała oddycha, bo śpi i jest bardzo cicha, a przy tym sie nie rusza.. MasakraaaWysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4193 | |
|
Wtajemniczenie
|
️- część 5
Cytat:
|
|
|
|
#4194 | |
|
Zadomowienie
|
️- część 5
Cytat:
patrzę na szyjkę czy się porusza i mogę robić coś innego dalej Ale kontrola na bieżąco ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4195 | |||
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Cytat:
Dziecko do karmienia powinno być trochę rozebrane jak mu za ciepło to słabiej je i przysypia w trakcie. Cytat:
Śpiworek ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Cytat:
Wyobraź sobie moje zawały serca jak nam monitor oddechu zawył trzy razy odkąd jesteśmy w domu ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|||
|
|
|
#4196 |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Ola możesz mi zmienic wiek na oczko wyzej
proszę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4197 | ||||
|
Rozeznanie
|
️- część 5
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Arya domyślam się, jaki to stres musiał być dla Ciebie. My też już założyliśmy małej monitor i raz zawyl, ale było to w momencie jak ją przystawilam do piersi. Pewnie musiał się gdzieś poluzowac na pampersie i dlatego zawyl. Fajnie go mieć, ale na pewno nie zaufam mu do końca i w miarę możliwości będę małej dogladac.. Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka |
||||
|
|
|
#4198 |
|
Raczkowanie
|
️- część 5
Pati, spełnienia marzeń!
|
|
|
#4199 |
|
Wtajemniczenie
|
️- część 5
Pati 100 lat!!!!!!!!
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4200 | |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Cytat:
![]() Ja jeszcze w szpitalu paranoicznie sprawdzałam czy oddycha. Pielęgniarki go tak kutały w rożek i jeszcze owijały pieluszką wokół szyjki, a mnie się pot po tyłku lał. Mojego też wybudza odruch moro. W domu mu ubieramy krótkie body, na to pajac a do snu go wczoraj owijałam w spowijak z motherhood a na to jeszcze pieluszkę. Dzisiaj przesłał cały dzień przykryty pieluszką i bawełnianym kocykiem, więc to chyba lepsza strategia. Bobasy chyba też płaczą jak im za zimno/ciepło? Nie mam pojęcia czy dobrze robię. Dopiero dzisiaj kupiliśmy termometr pokojowy, ale... bez baterii ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.

- część 5

Spędziłam wiele godzin na czytaniu o porodach innych, na razmyślaniu czy i co mogłam zrobić inaczej. Czułam wewnętrzną potrzebę przepracowania tego u siebie. Potrzebowałam czasu, aby zrozumieć, że tamten poród to był najlepszy poród, na jaki byłam wtedy gotowa. Potrzebowałam tego tym bardziej że wiedziałam , że będę rodzić po raz kolejny. W tym czasie poznałam wiele ludzi i wirtualnie i w realu, którzy mocno przewrócili moje myślenie o porodzie. Pojawił się w sercu pomysł porodu domowego. Mój drugi poród miał być takim moim osobistym odczarowaniem tego pierwszego. Był.
To jest jazda bez trzymanki. Ale dobra, minęła dopiero nasza pierwsza noc w domu. Wesoło mi czytać, o nerwach i zmartwieniach w taki żartobliwy sposób. Mam nadzieję, że za tydzień / dwa też będę już w tym miejscu.
️- część 5
cały czas stoi mi nad Maksem i wymyśla. Czy go karmiłam bo on głodny jest, on się na pewno nie najada trzeba mu dać mm albo zagęścić to moje mleko (w 4 dni przytył 200g, faktycznie go głoduje 🤷
. Płacze przy przebieraniu? Na pewno go coś boli. Za zimno mu przykryj go, za ciepło rozbierz go, odetnij te metki z ubranek. Wczoraj mu wyciągnęła grzechotki bo on już tak dobrze widzi i tak pięknie się już usmiecha 🤦stoi nad tym łóżeczkiem i marudzi, że dziecko kwili, a my się nie interesujemy, że takie biedne dziecko, a on tylko próbuje kupsztala walnąć. W końcu mówię "daj mu się w spokoju wy*rać a nie mu trujesz nad głową"
może wtedy odpuści. Ja bym na Twoim miejscu powiedziała jej co myślę o tych jej "dobrych" radach i to dość dosadnie. Ale ja akurat nie mam problemu z mówieniem co mi ślina na język przyniesie 
bo pierwszego syna urodziła 7 stycznia 2019, a drugie miała termin jakoś na koniec stycznia 2020, ale miała przy tym drugim w środę CC bo dziecko waży 4700gram

a wystarczy , ze pojade na 2tyg do Pl i mam ochote podziobać za złote rady. 🤯
). Płacze przy przebieraniu? Na pewno go coś boli. Za zimno mu przykryj go, za ciepło rozbierz go, odetnij te metki z ubranek. Wczoraj mu wyciągnęła grzechotki bo on już tak dobrze widzi i tak pięknie się już usmiecha
stoi nad tym łóżeczkiem i marudzi, że dziecko kwili, a my się nie interesujemy, że takie biedne dziecko, a on tylko próbuje kupsztala walnąć. W końcu mówię "daj mu się w spokoju wy*rać a nie mu trujesz nad głową"
no i mieli być o 14 a dalej ich nie ma :/

mój mi się wypina od godziny. Co pogłaszcze żeby się schował to jest jeszcze gorzej. Myślałam że jak sprzątałam to go ululam ale niestety mi nie wyszło. A zdarzyłam 10 min temu usiąść 🤣
ani razu nie użyliśmy, przykrywamy go kocykiem.