|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystko co chciałybyśmy wiedzieć ... cz. 5
Cytat:
Cytat:
tak samo jak miesiączka. Zresztą większość dziewczynek z jej klasy tak reaguje.Młodsza prawie 8-latka wie skąd się biorą dzieci, ale póki co bez szczegółów. Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#3212 |
|
Zakorzenienie
|
A kiedy rozpoczęłyście rozmowy na ten temat? Moja córka ma 2,5 roku, wie że kiedyś była u mnie w brzuchu i póki co tyle. Resztę poruszać w jakimś konkretnym wieku? Czy czekać na pytania ze strony dziecka?
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#3213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to tak, już zagaduje Tylko na inne tematy. Milion pytań zadaje, jak udzielam odpowiedzi to następuje sekunda ciszy, a potem wskakuje jakaś myśl i słyszę "a po co?" "a dlaczego?". Jak nie odpowiem to "mamo dlaczego mi nie odpowiadasz?". Jak odpowiem to znów słyszę "a po co?". Jak zapytam "a dlaczego pytasz" to słyszę na przykład "niestety jestem ciekawa". Tego tematu nie porusza, nie wypłynął też jeszcze przy żadnej okazji i tak się zastanawiam jak to będzie i kiedy
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
|
#3215 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3216 |
|
Zakorzenienie
|
Moi chłopcy są kompletnie niezainteresowani tematem.
Wiedzą, że byli wcześniej brzuchu i nic ich nie interesuje poza różnicami w budowie pomiędzy płciami, czyli czy mama sika pupą. Nic ich więcej poza wydalaniem i oddawaniem moczu nie interesuje. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3217 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W wieku 7,5 lat zaczęła drążyć temat zapłonienia i trzeba było powiedzieć na czym polega seks. Nie słyszała jeszcze o antykoncepcji. O chorobach przenoszonych drogą płciową. O masturbacji. Wiele tematów przed nami. Cytat:
||
|
|
|
|
#3218 |
|
Konto usunięte
|
Wśród zabawek, maskotek , wzorów na pościeli, podszewkach nawet pojawia się motyw liska. Np. taki śliczny https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1Y5FgH...kq6xGGpXaj.jpg
Jest jakaś bajka, kreskówka, seria książek o tych liskach ? |
|
|
|
|
#3219 |
|
Konto usunięte
|
Berry, donoszę, że ten Mum planetarny któego pokazywałam jest a) rewelacyjny, b) ma tarczę do tarcia ziemniaków - chociaż opis podaje, że nie ma
ta tarcza niby do tarcia na wiórki normalnie w instrukcji w opisie ma: do tarcia surowych ziemniaków.Trze rewelacyjnie, nigdy w życiu nie zrobiłam tak smacznych placków |
|
|
|
|
#3220 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87545572]Berry, donoszę, że ten Mum planetarny któego pokazywałam jest a) rewelacyjny, b) ma tarczę do tarcia ziemniaków - chociaż opis podaje, że nie ma
ta tarcza niby do tarcia na wiórki normalnie w instrukcji w opisie ma: do tarcia surowych ziemniaków.Trze rewelacyjnie, nigdy w życiu nie zrobiłam tak smacznych placków Bardzo duży jest? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3221 |
|
Konto usunięte
|
Polecą na mnie gromy, ale ja właśnie dlatego nie jestem fanką oddawania do placówki niekomunikującego dziecka..
I jak widać to, że prywatna nic tutaj nie zmienia. https://uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,...o3TQe1f7D54D9E |
|
|
|
|
#3222 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Właśnie sobie znów placki smażę, tyle dobra dla mnie, bo córki nie lubią, a mąż w pracy I rośnie ciasto na kolejne bułeczki
|
|
|
|
|
|
#3223 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87547513]Polecą na mnie gromy, ale ja właśnie dlatego nie jestem fanką oddawania do placówki niekomunikującego dziecka..
I jak widać to, że prywatna nic tutaj nie zmienia. https://uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,...o3TQe1f7D54D9E[/QUOTE]Ja akurat się z Tobą zgadzam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3224 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87547513]Polecą na mnie gromy, ale ja właśnie dlatego nie jestem fanką oddawania do placówki niekomunikującego dziecka..
I jak widać to, że prywatna nic tutaj nie zmienia. https://uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,...o3TQe1f7D54D9E[/QUOTE]Widziałam to dzisiaj i mnie zmroziło zwłaszcza że czekam na miejsce w zlobku. Naprawdę nie wiem czy zawsze da się po małym dziecku rozpoznać że coś się dzieje. Nie wiem jak można udawać taka uśmiechnięta panią która kocha dzieci a tak się potem zachowywać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3225 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3226 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87547876]Ja to musiałam wyłączyć, bo płakałam razem z tymi mamami. Mam nadzieję, że ktoś za to solidnie beknie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Ja nawet nie dam rady tego obejrzeć. Na samą myśl mam łzy w oczach, właśnie teraz jak o tym pisze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3227 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nawet umiem zrozumieć że ktoś się nie odnalazł w takiej pracy. Chciał dobrze ale nerwy mu puściły raz drugi i mówi dowiezienia, rezygnuje, nie nadaje się. Szok że w ogóle ktoś bez żadnych kwalifikacji może pracować z małymi dziećmi.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3228 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem, że niektórzy nie mają wyjścia, ale z powodu takich właśnie głośnych spraw nie zdecydowałabym się oddać dziecka do żłobka.
Zerknęłam na pierwszą minutę bez dźwięku i mi wystarczyło.
|
|
#3229 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W takim prywatnym może się zatrudnić byle kto, koleżanka po kursie internetowym, jak widać.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3230 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87548252]Ja mam wrażenie, że nad żłobkami państwowymi jest pod tym kątem jakaś większa kontrola.
W takim prywatnym może się zatrudnić byle kto, koleżanka po kursie internetowym, jak widać.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]W państwowym jest tak samo. Na pomoc nie trzeba mieć żadnych kwalifikacji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3231 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja uważam że nad państwowymi placówkami jest większa kontrola. Mam dużo większe zaufanie do państwowych placówek. W prywatnych jest duże zróżnicowanie, i bardzo dobrze i bardzo źle.
Cytat:
|
|
|
|
|
#3232 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3233 |
|
Zakorzenienie
|
Wszędzie można trafić na przedszkolanke sadystkę i niezrownowazona nianie, przy takim założeniu człowiek by latami siedział w domu z dzieckiem, bo taki trzylatek tez wszystkiego nie powie. Jednak w większości miejsc takie dramaty się nie dzieją.
|
|
|
|
|
#3234 |
|
Zakorzenienie
|
Ale żłobki w ogóle nie podlegają MEN tylko Ministerstwu Zdrowia.
|
|
#3235 |
|
Wtajemniczenie
|
Rozmawiałam ostatnio z dyrektorką przedszkola. Mówiła, że jak odejdzie na emeryturę jej pokolenie to będzie tak jak kiedyś. Łapanka ludzi po liceum, bez żadnych kwalifikacji byleby miał kto pracować.
A kontrola no to może przyjść, sprawdzić dokumenty, dzienniki i posiedzi chwilę na zajęciach a nikt wtedy szarpać dzieckiem nie będzie.
|
|
#3236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3237 |
|
Zakorzenienie
|
Praca z małymi dziećmi to trudna praca, wymagająca pokładów cierpliwości, wiele osób się do niej po prostu nie nadaje. Studia pedagogiczne bywają tez na niskim poziomie, zwłaszcza w jakichś wyższych szkołach gotowania na gazie.Znam absolwentkę studiów pedagogicznych, która wobec własnych dzieci stosowała świetna karę zamykania w łazience. Innej zdarzało się dać dzieciom klapsa. Na szczęście nie pracują w przedszkolu.
A odnośnie starego pokolenia, to w wielu przedszkolach, zwłaszcza państwowych siedzą takie stare niereformowalne ropuchy, które na przykład nie wyjdą we wrześniu z trzylatkami na dwór zanim nie naucza się w pary ustawiać. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2020-01-31 o 09:38 |
|
|
|
|
#3238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kto jest na co dzień z dzieckiem? Owszem wykwalifikowany nauczyciel na 4 h, a w międzyczasie i potem pomoc nauczyciela, która kwalifikacji mieć żadnych nie musi. Więc to taka iluzoryczna ochrona. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3239 | |||
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87548252]Ja mam wrażenie, że nad żłobkami państwowymi jest pod tym kątem jakaś większa kontrola.
W takim prywatnym może się zatrudnić byle kto, koleżanka po kursie internetowym, jak widać.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Cytat:
Co prawda żłobki NIE podlegają pod MEN, tylko pod MZ (nawet, jak u nas - jest przedszkole a w nim jeden oddział żłobkowy dla dzieci rocznik młodszych, niż oficjalne 3latki). Ale wygląda to np. w naszym tak, że są 4 osoby caly czas: pielęgniarka żłobkowa (pełniąca rolę też opiekuńczą), 2 opiekunki wykwalifikowane, woźna oddziałowa. No raczej nikła szansa, że 4 się zmówią i będą maltretować dzieci. Była jakaś akcja - ale nie znam szczegółów - że jedna opiekunka dała klapsa dziecku, natychmiast bez rozgłosu zwolniona. Bo dyrekcji nie zależy na złej opinii, nie będzie kryła. Cytat:
To JUŻ się dzieje. W życiu nie chciałabym pchać się na stołek dyrektorski - może przy obecnej władzy beknąć za wszystko, a zarabia... Jakieś 1200-1500zł więcej, niż pełnoetatowy nauczyciel dyplomowany. Od końca października do nas szukali pedagoga specjalnego albo wczesnoszkolnego (możliwa była zamian miejsc w klasie). Do dzisiaj nie znaleziono nikogo, ktoś tam przyszedl, ale albo się wycofał w ostatniej chwili, albo z dziwnym jakimś wykształceniem w ogóle nie kierunkowym typu bankowość + edukacja wczesnoszkolna. Tzn. niby kierunkowe, ale kompletnie bez doświadczenia, pomysłu. MASAKRA. Widzę w pracy też inne podejście - większość nie chce się dalej kształcić, bo ile można? Jak niepewny rynek, nikt nie wie, co wymyśli rząd, a ci co sie uczą - wybierają kierunki, które im dadzą super możliwości poza szkołą. Kilka osób otwarcie mówi, że odchodzi, zmienia pracę. Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#3240 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87550101]Jest.
Co prawda żłobki NIE podlegają pod MEN, tylko pod MZ (nawet, jak u nas - jest przedszkole a w nim jeden oddział żłobkowy dla dzieci rocznik młodszych, niż oficjalne 3latki). Ale wygląda to np. w naszym tak, że są 4 osoby caly czas: pielęgniarka żłobkowa (pełniąca rolę też opiekuńczą), 2 opiekunki wykwalifikowane, woźna oddziałowa. No raczej nikła szansa, że 4 się zmówią i będą maltretować dzieci. Była jakaś akcja - ale nie znam szczegółów - że jedna opiekunka dała klapsa dziecku, natychmiast bez rozgłosu zwolniona. Bo dyrekcji nie zależy na złej opinii, nie będzie kryła. To JUŻ się dzieje. W życiu nie chciałabym pchać się na stołek dyrektorski - może przy obecnej władzy beknąć za wszystko, a zarabia... Jakieś 1200-1500zł więcej, niż pełnoetatowy nauczyciel dyplomowany. Od końca października do nas szukali pedagoga specjalnego albo wczesnoszkolnego (możliwa była zamian miejsc w klasie). Do dzisiaj nie znaleziono nikogo, ktoś tam przyszedl, ale albo się wycofał w ostatniej chwili, albo z dziwnym jakimś wykształceniem w ogóle nie kierunkowym typu bankowość + edukacja wczesnoszkolna. Tzn. niby kierunkowe, ale kompletnie bez doświadczenia, pomysłu. MASAKRA. Widzę w pracy też inne podejście - większość nie chce się dalej kształcić, bo ile można? Jak niepewny rynek, nikt nie wie, co wymyśli rząd, a ci co sie uczą - wybierają kierunki, które im dadzą super możliwości poza szkołą. Kilka osób otwarcie mówi, że odchodzi, zmienia pracę. W żłobku nie musi być nauczyciel.[/QUOTE]Dyrektorka naszego przedszkola zarabia z tego co pamiętam jakieś 7k? Mój mąż kiedyś to gdzieś wygooglał, wyglądało na to że to jawne informacje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:29.

tak samo jak miesiączka. Zresztą większość dziewczynek z jej klasy tak reaguje.
(Bo my mamy dwoje dzieci)

ta tarcza niby do tarcia na wiórki normalnie w instrukcji w opisie ma: do tarcia surowych ziemniaków.