Szukam dziewczyn, które są chore i chcą z tego wyjść - część III - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-26, 13:32   #2371
FilifionkaB
Rozeznanie

Dot.: Szukam dziewczyn, które są chore i chcą z tego wyjść - część III

Cytat:
Napisane przez euphoriall Pokaż wiadomość
na łydki niezastąpiona jest skakanka , dobre są też pajacyki, znam jeszcze coś takiego też bardzo fajne a nie męczące: nogi złączone i stajesz na palcach, po kilku sekundach wracasz do pozycji wyjściowej-i tak codziennie 3 serie po 12-16 powtórzeń.
czujesz jak pracują ci mięśnie.
Euphoriall dzięki, jak chodziłam na aerobik to rzeczywiscie takie stawanie na palcach było i zawsze sie zastanawiałam po co jest to ćwiczenie. Od dzis zaczynam wiec stawanie na palcach i chyba wróce do steppera jesli czas mi pozwoli.

Cytat:
Napisane przez enex Pokaż wiadomość
Ny wysmuklenie ogólnie mam wrażenie, że się zaleca ćwczenia rozciągające - a propos pytania - na fitness jest cały dział o łydkach
Enex widziałam ten wątek ale głównie w nim przewiją się rozmowa na temat tego, która ma ile obwodu w łydce.

Cytat:
Napisane przez kika171 Pokaż wiadomość
Ewelka jak to jest wydęty brzuszek to jak on wygląda jak taki nie jest? masz bardzo płaski brzuch, nie wiem co Ty chcesz od niego, nogi tak samo baaaardzo zgrabne i Ty się boisz zjeść Nutellę? ehh...masz śliczną figurkę
Ewelka czy mogę też prosic o fotkę?
filifionka-bezogonka@wp.pl

Wczoraj rozmawiałam ze znajomym i powiedział mi ze schudł w 2 miesiace 27 kg ( oczywiscie jest pod opieką dietetyka, dużo ćwiczy , mowi ze nie chodzi głodny no i waga wyjsciowa to ponad 150 kg wiec inaczej na to trzeba patrzeć) ale podłamało mnie to.. bo ja bym chciała jeszcze 5 kg i nic, waga stoi w miejscu. wiem mam teraz okres pewnie jestem spuchnięta itp.. ale to takie irytujące, ze on może a ja nie

A sytuacji Werki nie będę komentować. Czytałam o tym co się jej przydarzyło w każdym wątku w którym się wypowiadała.
Jak Asiol napisała, wiele osób tutaj się udzielających przeżyło tragedie w swoim życiu. Ja również, nie ukrywam, próbowałąm póżniej popełnic samobójstwo, miałam wiele lat depresje itp... ale nie ma co rozdrapywać ran i "afiszować" się moimi wspomnieniami przed każdym. Ale to tylko moje zdanie
FilifionkaB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 13:37   #2372
euphoriall
Zakorzenienie

Filifionko z tym chudnięciem to jest tak że chudniesz jak masz z czego:P coś mi się wydaje że na straszny nadmiar kg nie powinnaś narzekać. A ćwiczenia najprostrze są zawsze najskuteczniejsze

Jejku cisza, nie stresować się, wszystkie wziąść głeboki oddech 1, 2, 3 i po kłopocie.. bo porozstawiam po kątach !
Stary 2008-08-26, 13:40   #2373
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez WeronikaWargulak Pokaż wiadomość
To mi nie odpisuj i skończ tą dyskusję.
Wybacz, ale mam prawo wypowiadać swoje zdanie i będę to robiła kiedy będę chciała. Po prostu żal mi się robi jak na to wszystko patrze.

Asilos Magdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 13:42   #2374
FilifionkaB
Rozeznanie

Cytat:
Filifionko z tym chudnięciem to jest tak że chudniesz jak masz z czego:P coś mi się wydaje że na straszny nadmiar kg nie powinnaś narzekać. A ćwiczenia najprostrze są zawsze najskuteczniejsze
wiem, wiem, ze ostatnie kg są zawsze najtrudniejsze. I wiem, ze nie mam nadmiaru kilogramów, ale potrzebuje tych 5 żeby lepiej się poczuć.
Z jednej strony wiem, ze nie będe juz nigdy miała figury 15-latki, ale z drugiej strony chce spróbować, muszę...
Stary 2008-08-26, 13:48   #2375
EwelkaaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez FilifionkaB Pokaż wiadomość
Wczoraj rozmawiałam ze znajomym i powiedział mi ze schudł w 2 miesiace 27 kg ( oczywiscie jest pod opieką dietetyka, dużo ćwiczy , mowi ze nie chodzi głodny no i waga wyjsciowa to ponad 150 kg wiec inaczej na to trzeba patrzeć) ale podłamało mnie to.. bo ja bym chciała jeszcze 5 kg i nic, waga stoi w miejscu. wiem mam teraz okres pewnie jestem spuchnięta itp.. ale to takie irytujące, ze on może a ja nie
Ale on, Filifionko, przecież ważył 150 kg więc jeśli prawidłowo schudnął bo pod okiem dietetyka (i tak dosyć szybko i dużo) to dlatego, że to spora nadwaga a Ty, tak jak napisała Euphoriall nie masz takiego nadmiaru kcal i odchudzasz się dla lepszego samopoczucia toteż wyglądu, a waga Twa nie zagraża zdrowiu przecież
Fotki już wysłałam.

" taka ludzka natura, że możemy mieć dobry przykład,
a i tak potrafimy tylko źle wybrać. "

EwelkaaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 13:48   #2376
euphoriall
Zakorzenienie

Cytat:
wiem, wiem, ze ostatnie kg są zawsze najtrudniejsze. I wiem, ze nie mam nadmiaru kilogramów, ale potrzebuje tych 5 żeby lepiej się poczuć.
Z jednej strony wiem, ze nie będe juz nigdy miała figury 15-latki, ale z drugiej strony chce spróbować, muszę...
to może zamiast 5 skończ na 2. a jak Twoj organizm? wszystko w porzadku? masz okres? jeśli nie to nie powinnaś zrzucać kilogramów.
Stary 2008-08-26, 13:59   #2377
FilifionkaB
Rozeznanie

Cytat:
to może zamiast 5 skończ na 2. a jak Twoj organizm? wszystko w porzadku? masz okres? jeśli nie to nie powinnaś zrzucać kilogramów.
Nie wiem czy mam okres, bo jestem cały czas ( od 8lat) na tabletach antykoncepcyjnych więc mam krwawienie z odstawienia, ale niedowagi nie mam wiec wszystko powinno być ok.
a to 5 to i tak minimum, nie miałabym nic przeciwko gdybym schudła wiecej.
Stary 2008-08-26, 14:00   #2378
enex
Zakorzenienie

Cytat:

Przecież pisałaś kiedyś, że ważysz 4X kg jeśli dobrze kumam, no w każdym razie ostatnio doszły notki o tym, że z powodu ogromnych stresów nie jesz i chudniesz, Filifionko.... O co chodzi?...
Stary 2008-08-26, 14:01   #2379
FilifionkaB
Rozeznanie

enex o to, ze nie potrafie spojrzeć na siebie bez wstrętu do swojego wygladu
Stary 2008-08-26, 14:04   #2380
euphoriall
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy mam okres, bo jestem cały czas ( od 8lat) na tabletach antykoncepcyjnych więc mam krwawienie z odstawienia, ale niedowagi nie mam wiec wszystko powinno być ok.
a to 5 to i tak minimum, nie miałabym nic przeciwko gdybym schudła wiecej.
nie mów tak . Nie obniżaj swojej wagi do minimum. lepiej miec te pare kilo w zapasie i to nie jest nadwaga to jest zdrowa waga! nie ma sensu psuć sobie organizmu.
Stary 2008-08-26, 14:08   #2381
enex
Zakorzenienie

Cytat:
enex o to, ze nie potrafie spojrzeć na siebie bez wstrętu do swojego wygladu

A tak szczerze - jest wstrętny czy ty potrzebujesz gdzieś wyładować emocje i wybrałaś ciało do ulżenia sobie? Byłaś kiedy tak naprawdę szczęśliwa jeśli chodzi i sylwetkę?
Stary 2008-08-26, 14:11   #2382
euphoriall
Zakorzenienie

enex dobre pytanie
filifionko to jezeli cos się stało to wyżyj się tutaj. Napisz co ci na sercu leży bedzie Ci łatwiej
Stary 2008-08-26, 14:13   #2383
euphoriall
Zakorzenienie

Plamuś widzę Cię, że wątek przeglądasz. I jak humorek poprawił się od wczoraj?
Stary 2008-08-26, 14:19   #2384
FilifionkaB
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez enex Pokaż wiadomość
A tak szczerze - jest wstrętny czy ty potrzebujesz gdzieś wyładować emocje i wybrałaś ciało do ulżenia sobie? Byłaś kiedy tak naprawdę szczęśliwa jeśli chodzi i sylwetkę?
Wbrew pozorom byłam, tzn może nie mozna było powiedzieć ze jestem z jej powodów szczęsliwa, ale akceptowałam ja - przynajmniej wtedy jak brałam leki i wtedy jak chodziłam jeszcze do szkoły, ale byłam wtedy strasznym chudzielcem.

I nie chce się tutaj wyżywać, bo zawsze chodzi o to samo: nienawidze ludzi a najbardziej siebie i ciagle mam takie samo poczucie winy które zżera mnie od środka, choc wiem ze o irracjonalne i mojej wina w tym żadnej nie było, to jednak w głowie ciągle słysze szept - to przec ciebie.
Nie umiem okazywać uczuć, nie umiem zaufać.. zawsze stoje z boku tak jakby całe moje życie działo się gdzieś obok, bez mojego udziału...
Stary 2008-08-26, 14:23   #2385
plameczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Plamuś widzę Cię, że wątek przeglądasz. I jak humorek poprawił się od wczoraj?
Tak, dzisiaj jest juz lepiej, po prostu staram sie nie myslec o tym co bedzie, bo wtedy nachodza mnie czarne mysli. Nie moge myslec o przyszlosci. Jak narazie bede zyla dniem dzisisiejszym i terazniejsza chwila, a co bedzie, to bedzie Ale to tylko chwilowe rozwiazanie, na poczatku wrzesnia mam wizyte i psychologa, takze pogadam z nia o tym. A co u Ciebie?

plameczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 14:23   #2386
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez EwelkaaS Pokaż wiadomość
Noogi ? kiedyś zrobię jeszcze fotke w spodniach od tyłu to zobaczysz, to dopiero koszmar ^^ i nie żartuję, może jeszcze z boku je przebolę, ale z tyłu i z przodu zrobiły się okropne . Ale dziękuję, mam nadzieję, że to nie tylko przez grzeczność .
A Nutellę kupiłam i teraz w ramach IIśn jem tosta z nią .

To właśnie uroki ED...

Rozumiem, więc poczekam ; ) .
tak właśnie nogi, ok, zobaczymy na zdj, ale one teraz wyglądają świetnie, nie mówię tego przez grzeczność na prawdę masz ekstra nogi a co do Nutelli to bardzo się cieszę, że się skusiłaś, ja yeż dziś ją jadłam, ale było mi potem za słodko bo poszło pół słoiczka

Cytat:
kika pewno jak każda tutaj
Tylko, że żadna nie potrafi spojrzeć na siebie obiektywnie, oczami kogoś drugiego
dokładnie, widzimy siebie nie takie jakie jsteśmy tylko robimy z siebie...potworki a Ty masz okres normalnie? masz w ogóle problemy z ED?anoreksja/bulimia/kompulsy? przepraszam, ale nie zwróciłam uwagi wcześniej

Cytat:
Napisane przez Asilos Magdalena Pokaż wiadomość

Nie ma szans, nie zapomnę o Was Teraz przez ten remont komputer stoi w kuchni i jakoś tak trudniej mi się skupić. Jak już wszystko wróci do normy to postaram się co wieczór do Was wpaść i pogadać A koniec remontu już w piątek

I co w związku z tym?? Tak Cię to cieszy? To jest dla Ciebie powód do dumy, do chwalenia się?? Bo nie bardzo rozumiem?? Dla mnie to wygląda nie nieudolną próbe wzbudzenia w innych współczucia, tylko nie bardzo wiem po co Ci to??
super mam nadzieję, że jakieś zdj nowego pokoiku wkleiszmusimy ocenić Twoje dzieło do piątku już nie tak daleko więc może wy3mamy

Cytat:
Euphoriall dzięki, jak chodziłam na aerobik to rzeczywiscie takie stawanie na palcach było i zawsze sie zastanawiałam po co jest to ćwiczenie. Od dzis zaczynam wiec stawanie na palcach i chyba wróce do steppera jesli czas mi pozwoli.

Enex widziałam ten wątek ale głównie w nim przewiją się rozmowa na temat tego, która ma ile obwodu w łydce.

Ewelka czy mogę też prosic o fotkę?
filifionka-bezogonka@wp.pl

A sytuacji Werki nie będę komentować. Czytałam o tym co się jej przydarzyło w każdym wątku w którym się wypowiadała.
Jak Asiol napisała, wiele osób tutaj się udzielających przeżyło tragedie w swoim życiu. Ja również, nie ukrywam, próbowałąm póżniej popełnic samobójstwo, miałam wiele lat depresje itp... ale nie ma co rozdrapywać ran i "afiszować" się moimi wspomnieniami przed każdym. Ale to tylko moje zdanie
Filifionko wiem, że na łydki działa też świetnie skakanka, moja kol chciała kiedyś wyszczuplić łydki i owijała je folią spozywczą i skakała 20 min na skakance, potem miała baaardzo zgrabne łydki, nie takie umięsnione zbytnio, ale jędrne i smukłe

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 14:24   #2387
euphoriall
Zakorzenienie

Filifionko a długo jestes w takim stanie? moze powinnac wrocic do lekow. Wiesz takie stany czesto wracaja i trzeba sie wtedy wspomóc.
Potrafisz okazywać uczucia i jestes pełnowartościową osobą, masz poprostu gorszy czas to minie ale musisz chciac cos z tym zrobic
Stary 2008-08-26, 14:30   #2388
euphoriall
Zakorzenienie

Kika nie masz za co przepraszać. a no problemy mam niestety o sobie mowiłam w wątku edkowe poznajmy się w skrócie to się z siebie smieję ze jestem zrerwicowaną anorektyczką z depresją:P ale zauważyłam że oprócz mnie to nikogo nie bawi ale ja czasem dziwaczna jestem. Od paru dni nie wiem w jakim dziwnym w dodatku stanie jestem. mam strasznie złe przeczucia ale mam nadzieje że to ylko przeczucia. a okres mam ale nieregularnie.
Stary 2008-08-26, 14:34   #2389
EwelkaaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kika171 Pokaż wiadomość
tak właśnie nogi, ok, zobaczymy na zdj, ale one teraz wyglądają świetnie, nie mówię tego przez grzeczność na prawdę masz ekstra nogi a co do Nutelli to bardzo się cieszę, że się skusiłaś, ja yeż dziś ją jadłam, ale było mi potem za słodko bo poszło pół słoiczka
Wcale się nie dziwię, że tak mówisz bo.. przecież wysyłałam Ci priorytetem moje uda .

Nogi były szczuplejsze, kiedy góra była wychudzona, nogi akurat wtedy, noale nie potrafiłam tego docenić i narzekałam bardziej niż teraz. Ale to już było i nie warto do tego wracać .

" taka ludzka natura, że możemy mieć dobry przykład,
a i tak potrafimy tylko źle wybrać. "

EwelkaaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 14:40   #2390
euphoriall
Zakorzenienie

Matko jak wy to robicie ze tak jecie nutelle? ja po 2 łyżkach miałam dość. oj cos kiepska słodka dziura z mła
Stary 2008-08-26, 14:42   #2391
euphoriall
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plameczka Pokaż wiadomość
Tak, dzisiaj jest juz lepiej, po prostu staram sie nie myslec o tym co bedzie, bo wtedy nachodza mnie czarne mysli. Nie moge myslec o przyszlosci. Jak narazie bede zyla dniem dzisisiejszym i terazniejsza chwila, a co bedzie, to bedzie Ale to tylko chwilowe rozwiazanie, na poczatku wrzesnia mam wizyte i psychologa, takze pogadam z nia o tym. A co u Ciebie?
U mnie bardzo podobnie. cieszę się że dobrej mysli jestes. Tez sie bede musiała do mojej wybrac, moze mnie juz wezmie z powrotem do siebie
Stary 2008-08-26, 14:43   #2392
plameczka
Wtajemniczenie

Ja bym mogla zjesc caly sloiczek nutelli...

euphoriall a jak sie u Ciebie objawia depresja?

Stary 2008-08-26, 14:50   #2393
euphoriall
Zakorzenienie

plamuś hmm... u mnie to tak się wszystko łączy: mam problemy ze wstaniem z lozka a jak to robie to z placzem. wszystko mnie boli ale jestem swiadoma tego ze tego bolu tak naprawde nie ma. bola mnie wszystkie miesnie i potrafie nawet goraczkowac wracają mi wtedy napady anoreksji i nerwicy. teraz np. od paru mni starsznie bola mnie zeby i niewiele co jem pewno spadłam z wagi.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-26, 15:01   #2394
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
plamuś hmm... u mnie to tak się wszystko łączy: mam problemy ze wstaniem z lozka a jak to robie to z placzem. wszystko mnie boli ale jestem swiadoma tego ze tego bolu tak naprawde nie ma. bola mnie wszystkie miesnie i potrafie nawet goraczkowac wracają mi wtedy napady anoreksji i nerwicy. teraz np. od paru mni starsznie bola mnie zeby i niewiele co jem pewno spadłam z wagi.
A miałaś/masz może szczękościsk? Ja pamiętam, jak w najostrzejszej fazie mojej depresji miałam wiecznie zaciśniętą szczękę. Myślałam, że mi zęby popękają. To był niewyobrażalny ból.

Stary 2008-08-26, 15:04   #2395
euphoriall
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asilos Magdalena Pokaż wiadomość
A miałaś/masz może szczękościsk? Ja pamiętam, jak w najostrzejszej fazie mojej depresji miałam wiecznie zaciśniętą szczękę. Myślałam, że mi zęby popękają. To był niewyobrażalny ból.
Tyyyy a może masz rację...nigdy sie nad tym nie zastanawiałam...muszę się przyjrzeć sobie moze to przyuważę. Dzięki za radę hehe wiedziałam do kogo zagadać
Stary 2008-08-26, 15:05   #2396
plameczka
Wtajemniczenie

To straszne o czym piszecie. Mnie bola miesnie plecow i caly kregoslup i coraz czesciej glowa. Ostatnio coraz gorzej sypiam, wieczorem normalnie zasne, ale rano budze sie co chwile. I do tego dochodza przerozne mysli i czyny, ale nie mam stwierdzonej depresji jeszcze. Obym nie miala, ale zamiast lepiej, to jest coraz to gorzej.

Stary 2008-08-26, 15:07   #2397
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
Tyyyy a może masz rację...nigdy sie nad tym nie zastanawiałam...muszę się przyjrzeć sobie moze to przyuważę. Dzięki za radę hehe wiedziałam do kogo zagadać
Trafiła deprecha na deprechę Trzeba się wymieniać doświadczeniami

Stary 2008-08-26, 15:09   #2398
euphoriall
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plameczka Pokaż wiadomość
To straszne o czym piszecie. Mnie bola miesnie plecow i caly kregoslup i coraz czesciej glowa. Ostatnio coraz gorzej sypiam, wieczorem normalnie zasne, ale rano budze sie co chwile. I do tego dochodza przerozne mysli i czyny, ale nie mam stwierdzonej depresji jeszcze. Obym nie miala, ale zamiast lepiej, to jest coraz to gorzej.
Plamuś koniecznie powiedz o tym swojej psycholog. depresja jest teraz baardzo czesta choroba wiec czym wczesniej wykryta tym lepiej. moze obedzie sie bez lekow a bóle miesni klopoty ze spaniem ogólne podłamanie to czesty objaw wiec nie ma na co czekac. po co się potem meczyc z kolejnym dziadostwem.
Stary 2008-08-26, 15:10   #2399
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cześć euphoriall

Dzisiaj mam bardzo dobry nastrój. Mam ochotę wszystkich ściskać i całować .
A co mi tam siebie też dzisiaj wyjątkowo mniej torturuje myśleniem .

Wczoraj odezwała się do mnie moja przyjaciółka z LO i zrobiło mi się tak miło i ciepło, że o mnie nie zapomniała. Może powinnam powoli zacząć odnawiać kontakty ze znajomymi? Jakoś mnie tak między ludzi ciągnie

monochrome co to za sprzęt do skakania? Można to nabyć w naszym kraju, w przystępnej cenie ? Mam ochotę skakać

dawno nutelli nie jadłam... oj mam zaległości !
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 15:13   #2400
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
Plamuś koniecznie powiedz o tym swojej psycholog. depresja jest teraz baardzo czesta choroba wiec czym wczesniej wykryta tym lepiej. moze obedzie sie bez lekow a bóle miesni klopoty ze spaniem ogólne podłamanie to czesty objaw wiec nie ma na co czekac. po co się potem meczyc z kolejnym dziadostwem.
Zgadzam się. Powiedz jak tylko będziesz u psychologa. Z depresja jest tak, że pojawia się powoli, ukradkiem, aż pewnego dnia nie masz siły wstać z łóżka. Skrada się niezauważona, a później powala.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości