Panny Młode 2020 cz. II - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-02-10, 08:17   #1771
Ashya_
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2020 cz. II

Cytat:
Napisane przez Werxx3 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, muszę się wygadać. Ostatnio Wam wspominałam o tym jak matka i siostra TŻ są przeciwne naszemu ślubowi cywilnemu. No i TŻ myślał, że siostra jest trochę bardziej tolerancyjna, ale wczoraj powiedziała TŻ, że jeżeli nie będzie dyspensy od księdza(bierzemy ślub w piątek), to ona sobie nie wyobraża zabawy, tylko zje obiad i będzie siedzieć ( o ile w ogóle przyjedzie) i pewnie większość osób też. No i TŻ mi wczoraj mówi, że już naprawdę strasznie się tym denerwuje i zastanawia się czy może lepiej nie robić wesela bo może faktycznie ludzie nie będą się bawić. No to ja mówię mu, że nie zamierzam odwoływać wesela z powodu jego mamy i siostry, że to jest nasz dzień. On się też obawia, że tak go wyprowadzą z równowagi, że coś im zrobi.
My też mamy wesele w piątek i szczerze? Na ile waszych gości jest tak bardzo pobożnych by się nie bawić na weselu bo to piątek? Ba my mamy kościelny, ksiądz się ani słowem nie zająknął, że piątek, że post, że cokolwiek. Kasa się będzie zgadzać to i obiekcji brak a jak chcą niech sobie siedzą i nic nie robią. Jak ktoś zapyta o co chodzi powiedz ze maja żałobe bo nigdy tak fajnego wesela nie miały i już mieć nie będą

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2020-02-10, 08:28   #1772
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, muszę się wygadać. Ostatnio Wam wspominałam o tym jak matka i siostra TŻ są przeciwne naszemu ślubowi cywilnemu. No i TŻ myślał, że siostra jest trochę bardziej tolerancyjna, ale wczoraj powiedziała TŻ, że jeżeli nie będzie dyspensy od księdza(bierzemy ślub w piątek), to ona sobie nie wyobraża zabawy, tylko zje obiad i będzie siedzieć ( o ile w ogóle przyjedzie) i pewnie większość osób też. No i TŻ mi wczoraj mówi, że już naprawdę strasznie się tym denerwuje i zastanawia się czy może lepiej nie robić wesela bo może faktycznie ludzie nie będą się bawić. No to ja mówię mu, że nie zamierzam odwoływać wesela z powodu jego mamy i siostry, że to jest nasz dzień. On się też obawia, że tak go wyprowadzą z równowagi, że coś im zrobi.
To niech się nie bawi. Ja nie jestem wierząca i nie będę do kieckowego latać, żeby moim gościom pozwolił zjeść schabowego czy się bawić. Jak mają takie problemy, to niech się nie bawią, a najlepiej nie przychodzą. To jest tylko robienie wam na złość, a nie realny powód. Bo nie wierzę, że siostra tz w życiu nie poszła na imprezę w piątek albo prosiła księdza o dyspensę, jak szła ze znajomymi na browara do baru. Daj spokój, jak nie będzie się bawić, to jej problem. A jak potrzebuje zgody obcego człowieka żeby tańczyć i zjeść mięcho, to chyba niezbyt normalna laska.
Albo niech idzie sama prosić o zezwolenie.
Ja wczoraj napisałam do najlepszego przyjaciela, że jeśli będzie przyjęcie, to wolałabym żeby przyszedł sam bądź z kimś innym niż jego dziewczyna... Bo ta mi już groziła, zabraniała mu kontaktu ze mną, wypisywała do mnie różne nieprzyjemne rzeczy. Bałam się, że stwierdzi, że jak z nią nie może przyjść to nie idzie wcale, ale na szczęście powiedział, że będzie na 100%, i że wie jakie akcje robiła laska, więc ona nie będzie na ślubie i weselu.
Uffff

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-10, 08:36   #1773
Werxx3
Rozeznanie

GG do Werxx3

Cytat:
Napisane przez Ashya_ Pokaż wiadomość
My też mamy wesele w piątek i szczerze? Na ile waszych gości jest tak bardzo pobożnych by się nie bawić na weselu bo to piątek? Ba my mamy kościelny, ksiądz się ani słowem nie zająknął, że piątek, że post, że cokolwiek. Kasa się będzie zgadzać to i obiekcji brak a jak chcą niech sobie siedzą i nic nie robią. Jak ktoś zapyta o co chodzi powiedz ze maja żałobe bo nigdy tak fajnego wesela nie miały i już mieć nie będą

No dokładnie też mu tak powiedziałam, problem z tym może mieć tylko ona, jej matka i matka chrzestna z mężem bo są ultrakatoliccy (to Ci od syna który zrobił lasce dziecko przed ślubem)

---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ----------

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
To niech się nie bawi. Ja nie jestem wierząca i nie będę do kieckowego latać, żeby moim gościom pozwolił zjeść schabowego czy się bawić. Jak mają takie problemy, to niech się nie bawią, a najlepiej nie przychodzą. To jest tylko robienie wam na złość, a nie realny powód. Bo nie wierzę, że siostra tz w życiu nie poszła na imprezę w piątek albo prosiła księdza o dyspensę, jak szła ze znajomymi na browara do baru. Daj spokój, jak nie będzie się bawić, to jej problem. A jak potrzebuje zgody obcego człowieka żeby tańczyć i zjeść mięcho, to chyba niezbyt normalna laska.
Albo niech idzie sama prosić o zezwolenie.
Ja wczoraj napisałam do najlepszego przyjaciela, że jeśli będzie przyjęcie, to wolałabym żeby przyszedł sam bądź z kimś innym niż jego dziewczyna... Bo ta mi już groziła, zabraniała mu kontaktu ze mną, wypisywała do mnie różne nieprzyjemne rzeczy. Bałam się, że stwierdzi, że jak z nią nie może przyjść to nie idzie wcale, ale na szczęście powiedział, że będzie na 100%, i że wie jakie akcje robiła laska, więc ona nie będzie na ślubie i weselu.
Uffff

No dokładnie mam takie samo zdanie, dla mnie to podchodzi pod szantaż emocjonalny. Co do jej religijności to jest to osoba która brała narkotyki, spała z dużą liczbą facetów itd... także hipokrytka pełną gębą Z tym wyjściem do baru powiedziałam TZ tak samo, że ciekawe czy za każdym razem prosi o dyspense... ale co napsują nerwów to już tylko my wiemy, też wolałabym najbardziej żeby nie przychodziły, bo im bliżej wesela, tym jest gorzej.
Werxx3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-10, 08:51   #1774
pandemonium4
Zadomowienie

Cytat:
Zrób tak jak Wy chcecie, a innymi się nie przejmuj. Moja przyszła teściowa uważa, że się "wyglupiam, popisuje, albo chce w przyszłości się rozwieść żeby z innym wziąć kościelny" xD. Najpierw powiedziała że wcale nie przyjdzie, kościół też jej nie odpowiadał, bo nie w tej wsi co ona mieszka, tylko we wsi obok. Siostra TŻ też jest bardzo kościelna i też pewnie nastawiona przeciwko mnie. Mój TŻ woli wcale nie poruszać tematu ślubu czy wesela ze swoją mamą, bo powoduje to lawinę lamentu. Jak zagroziła że nie przyjdzie to tylko odpowiedział "To nie" i koniec tematu. Ja tak samo stwierdziłam. Więc więcej już nie grozi xD bo by ją ominęła impreza. Wam radzę takie samo podejście, jak całe wesele przesiedzą na dupie to ich sprawa. Ja stwierdziłam że zamierzam się dobrze bawić ze znajomymi i mam gdzieś komu cos będzie nie pasowało.

pandemonium4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-10, 08:55   #1775
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:

No dokładnie mam takie samo zdanie, dla mnie to podchodzi pod szantaż emocjonalny. Co do jej religijności to jest to osoba która brała narkotyki, spała z dużą liczbą facetów itd... także hipokrytka pełną gębą Z tym wyjściem do baru powiedziałam TZ tak samo, że ciekawe czy za każdym razem prosi o dyspense... ale co napsują nerwów to już tylko my wiemy, też wolałabym najbardziej żeby nie przychodziły, bo im bliżej wesela, tym jest gorzej.
Nie przejmuj się. Nie ma czym.
U mnie wszystko jest na nie (nadal). Już nawet nie pisze do matki z jakimiś prośbami, wszystko załatwia mama tz. Bo moja to wiecznie pretensje, wymówki, afery.
Np. Mówię, że muszę sobie kupić buty na obcasie do tej sukni, bo lepiej wyglądają
"a po co ci, już 3 pary butów kupiłaś, i kolejne będziesz kupować? No daj spokój! Idź w tych co masz, a nie pieniądze wydajesz!"
Kupiłam 3 pary - jedne to balerinki, złote, które się nadają do wszystkiego i każdego stroju, drugie to sandały, które będą dobre w lato a trzecie kupiła ona - też baleriny. Więc to nie tak, że kupowałam buty stricte do sukienki, po prostu na pewno je gdzieś założę.
Kilka dni później zrobiła mi afere bo musiała odbierać moje obrączki... A do przejścia miała 800 m. Potem, że chciałam zdjęcia tychże (a ona ma stary telefon, więc zdjęcia wychodzą rozmazane, więc poprosiłam o zdjęcie z telefonu cioci), a ona ma różne inne rzeczy do roboty niż robienie zdjęć. Potem ze poprosiłam ją o spakowanie kilku rzeczy do pudełka i podanie znajomemu, który będzie jechał do Nl.
No masakra.

Stary 2020-02-10, 10:00   #1776
Mademoiselle Bernadette
Raczkowanie

Strasznie mi przykro Nie wyobrażam sobie jakie to musi być dołujące, że zamiast wsparcia i radości otrzymuje się od najbliższych ludzi mnóstwo pretensji i niezadowolenia.
Fryzjer i kosmetyczka umówieni. Jedne buty już przyszły, bardzo wygodne i super trzymają się stopy. Zaliczka za salę zapłacona. Tort już też z głowy, umowa podpisana, zaliczka wpłacona. Protokół spisany i teraz tylko czekać na dyspensę. W zeszłym tygodniu wreszcie trochę ruszyliśmy z organizacją i sporo udało się nam załatwić
Dziewczyny spisywaliście protokół? Też mieliście takie wścibskie intymne i osobiste pytania?!

Mademoiselle Bernadette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-10, 10:17   #1777
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:

Też mam wesele (a raczej przyjęcie) w piątek i też mogą być rozkminy dotyczące tańczenia i jedzenia mięsa. Do tańczenia nie zachęcamy, jak ktoś chce to może, a można przesiedzieć cały wieczór. A co do jedzenia, to pójdziemy też w opcje wege i ryby, żeby każdy zjadł i się nie zamartwiał (to chodzi o moich rodziców przede wszystkim).

Cytat:
Nie przejmuj się. Nie ma czym.
U mnie wszystko jest na nie (nadal). Już nawet nie pisze do matki z jakimiś prośbami, wszystko załatwia mama tz. Bo moja to wiecznie pretensje, wymówki, afery.
Np. Mówię, że muszę sobie kupić buty na obcasie do tej sukni, bo lepiej wyglądają
"a po co ci, już 3 pary butów kupiłaś, i kolejne będziesz kupować? No daj spokój! Idź w tych co masz, a nie pieniądze wydajesz!"
Kupiłam 3 pary - jedne to balerinki, złote, które się nadają do wszystkiego i każdego stroju, drugie to sandały, które będą dobre w lato a trzecie kupiła ona - też baleriny. Więc to nie tak, że kupowałam buty stricte do sukienki, po prostu na pewno je gdzieś założę.
Kilka dni później zrobiła mi afere bo musiała odbierać moje obrączki... A do przejścia miała 800 m. Potem, że chciałam zdjęcia tychże (a ona ma stary telefon, więc zdjęcia wychodzą rozmazane, więc poprosiłam o zdjęcie z telefonu cioci), a ona ma różne inne rzeczy do roboty niż robienie zdjęć. Potem ze poprosiłam ją o spakowanie kilku rzeczy do pudełka i podanie znajomemu, który będzie jechał do Nl.
No masakra.

Na Twoim miejscu nie prosiłabym już o żadne, nawet najdrobniejsze, przysługi.

Ja się zaczęłam zamartwiać naszą salą i stylem przyjęcia Bo to nie będzie przejrzysta jasna sala, tylko taka bardziej klubowa. Elegancka, ale ciemna. Dla młodego pokolenia myślę że super, ale jak się tam odnajdą rodzice, jedna babcia i małe dzieciaki to nie wiem...

Mam też ponad 60 piosenek już na playlistach Czyli to jakieś 1/3 tego, co powinno być

Mademoiselle Bernadette - co to za pytania? Czy były związane z obowiązkiem posiadania dzieci?

Edytowane przez squirrelqa
Czas edycji: 2020-02-10 o 10:19
squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-10, 10:19   #1778
Ashya_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mademoiselle Bernadette Pokaż wiadomość
Strasznie mi przykro Nie wyobrażam sobie jakie to musi być dołujące, że zamiast wsparcia i radości otrzymuje się od najbliższych ludzi mnóstwo pretensji i niezadowolenia.
Fryzjer i kosmetyczka umówieni. Jedne buty już przyszły, bardzo wygodne i super trzymają się stopy. Zaliczka za salę zapłacona. Tort już też z głowy, umowa podpisana, zaliczka wpłacona. Protokół spisany i teraz tylko czekać na dyspensę. W zeszłym tygodniu wreszcie trochę ruszyliśmy z organizacją i sporo udało się nam załatwić
Dziewczyny spisywaliście protokół? Też mieliście takie wścibskie intymne i osobiste pytania?!

Słyszałam że coś się miało zmie iac ale wzór protokołu z pytaniami wyglądał w sumie w miarę normalnie co za pytania miałaś?

Stary 2020-02-10, 10:26   #1779
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:

Jakie masz buty?

Stary 2020-02-10, 11:23   #1780
Mademoiselle Bernadette
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Też mam wesele (a raczej przyjęcie) w piątek i też mogą być rozkminy dotyczące tańczenia i jedzenia mięsa. Do tańczenia nie zachęcamy, jak ktoś chce to może, a można przesiedzieć cały wieczór. A co do jedzenia, to pójdziemy też w opcje wege i ryby, żeby każdy zjadł i się nie zamartwiał (to chodzi o moich rodziców przede wszystkim).

Na Twoim miejscu nie prosiłabym już o żadne, nawet najdrobniejsze, przysługi.

Ja się zaczęłam zamartwiać naszą salą i stylem przyjęcia Bo to nie będzie przejrzysta jasna sala, tylko taka bardziej klubowa. Elegancka, ale ciemna. Dla młodego pokolenia myślę że super, ale jak się tam odnajdą rodzice, jedna babcia i małe dzieciaki to nie wiem...

Mam też ponad 60 piosenek już na playlistach Czyli to jakieś 1/3 tego, co powinno być

Mademoiselle Bernadette - co to za pytania? Czy były związane z obowiązkiem posiadania dzieci?
Cytat:
Słyszałam że coś się miało zmie iac ale wzór protokołu z pytaniami wyglądał w sumie w miarę normalnie co za pytania miałaś?

Mnóstwo pytań o płodność, o świadomą możliwość współżycia, owulacje itp. Teraz wystarczyły w sumie odpowiedzi tak lub nie. Ale podobno od czerwca ma się to zmienić i mają być bardziej wyczerpujące odpowiedzi a nie tylko tak lub nie. Dla mnie to było mega niekomfortowe
Cytat:
Jakie masz buty?

Buty w kolorze perłowego różu na 6 cm obcasie. Myślę, że do mojej sukienki będą w sam raz, bo pod warstwą tiulu (o ile to jest tiul, nie znam się na materiałach ) jest materiał w kolorze jasnego różu._20200210_111615.JPG

Stary 2020-02-10, 11:29   #1781
Ashya_
Zakorzenienie

Cytat:
Mnóstwo pytań o płodność, o świadomą możliwość współżycia, owulacje itp. Teraz wystarczyły w sumie odpowiedzi tak lub nie. Ale podobno od czerwca ma się to zmienić i mają być bardziej wyczerpujące odpowiedzi a nie tylko tak lub nie. Dla mnie to było mega niekomfortowe Buty w kolorze perłowego różu na 6 cm obcasie. Myślę, że do mojej sukienki będą w sam raz, bo pod warstwą tiulu (o ile to jest tiul, nie znam się na materiałach ) jest materiał w kolorze jasnego różu.Załącznik 7707367

Jak były tak te pytania sformułowane to serio dziwne. Ja dokopałam się do nowego wzoru i byly tam te pytania co dodam tu więc w numie takie w miarę normalne, może z jakimiś małymi wyjątkami Screenshot_20200210_112620_com.android.chrome.jpgScreenshot_20200210_112624_com.android.chrome.jpgScreenshot_20200210_112716_com.android.chrome.jpgScreenshot_20200210_112721_com.android.chrome.jpgScreenshot_20200210_112725_com.android.chrome.jpgScreenshot_20200210_112731_com.android.chrome.jpg

Stary 2020-02-10, 11:34   #1782
Ashya_
Zakorzenienie

My dzisiaj na 1 nauki, i za tydzień 2 spotkanie i poradnia zostanie ja już tż mówię że będziemy udawać że jest niemową bo jeszcze nas stamtąd wyrzuca jak się odezwie

Stary 2020-02-10, 11:48   #1783
angeegna
Zakorzenienie

Ja jadę się dziś umówić na protokół... Trochę mnie to przeraża :/

angeegna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-10, 11:52   #1784
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Mnóstwo pytań o płodność, o świadomą możliwość współżycia, owulacje itp. Teraz wystarczyły w sumie odpowiedzi tak lub nie. Ale podobno od czerwca ma się to zmienić i mają być bardziej wyczerpujące odpowiedzi a nie tylko tak lub nie. Dla mnie to było mega niekomfortowe
Kurcze, naprawdę to jest jakieś nieprzyzwoite, żeby zafiksowywać się tylko na sferze seksualnej, prokreacyjnej i zdrowotnej (czy są choroby psychiczne). A gdzie pytania o to, czy się wie, jak rozwiązywac konflikty, czy wiecie nawzajem o swoich drobnych wadach, które irytują drugą stronę, o co są obecnie zgrzyty w waszej relacji i co robicie, żeby je zminimalizować, czy wiecie, jakie obciążenia wiążą się z tym, że jedno z narzeczonych jest DDA lub DDD itp.

Stary 2020-02-10, 11:53   #1785
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Jak były tak te pytania sformułowane to serio dziwne. Ja dokopałam się do nowego wzoru i byly tam te pytania co dodam tu więc w numie takie w miarę normalne, może z jakimiś małymi wyjątkami Załącznik 7707368Załącznik 7707369Załącznik 7707370Załącznik 7707371Załącznik 7707372Załącznik 7707373

Nie wiem jaki jest sens zadawania takich pytań, skoro i tak wiadomo, że wszyscy odpowiedzą tak, żeby do ślubu doszło

Stary 2020-02-10, 11:59   #1786
Ashya_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem jaki jest sens zadawania takich pytań, skoro i tak wiadomo, że wszyscy odpowiedzą tak, żeby do ślubu doszło

Też mnie to zastanawia co takie pytania miałyby zrobić w kwestii unieważnień bo jak na mój gust to nic gdzie jeszcze mogę zrozumieć te o zdrowe psychiczne czy ukryte choroby które niby są podstawą do unieważnienia ale nikt nie zweryfikuje kto co odpowiedział i na ile to zgodne ze stanem faktycznym nic tylko iść odbębnić powiedzieć to co oczekują i tyle.. Jednak kościół to wytwór z tyłka i nie potrzebny mi jest do wiary

Stary 2020-02-10, 12:03   #1787
tinkerver2
Zakorzenienie

No dokładnie, przecież nawet jak ktoś ma chorobę psychiczna, to i tak może powiedzieć, że nie ma, kto to zweryfikuje? Albo - czy dopuszczasz możliwość separacji lub rozstania. No pewnie, że wszyscy powiedzą, że nie xd a koniec końców gdy się pojawi na przykład alkoholizm i narkomania czy przemoc, to chyba byłoby się idiotką gdyby się w takim związku trwało i trwało.

Stary 2020-02-10, 12:05   #1788
pandemonium4
Zadomowienie

My na dniach mamy szukać nauk, ciekawe jak będą maglować osobę, która na wstępie deklaruje, że jest niewierząca

Stary 2020-02-10, 12:07   #1789
squirrelqa
Zakorzenienie

Kurcze, no ja wiedząc, jakie powinny być odpowiedzi, w tych dwóch pytaniach
- czy dopuszczać separację/rozstanie
- czy przyjmiesz potomstwo
na pewno odpowiedziałabym zgodnie ze sobą, bo przez gardło nie przeszłoby mi nic innego. I co wtedy? Ksiądz mówi, że do ślubu nie może dojść?

pandemonium4 - pewnie 10 razy spytają, czy na pewno chcesz dzieci i czy wychowacie je po katolicku (a to obowiązek przy jednostronnym).

Edytowane przez squirrelqa
Czas edycji: 2020-02-10 o 12:08
Stary 2020-02-10, 12:07   #1790
Ashya_
Zakorzenienie

Cytat:
No dokładnie, przecież nawet jak ktoś ma chorobę psychiczna, to i tak może powiedzieć, że nie ma, kto to zweryfikuje? Albo - czy dopuszczasz możliwość separacji lub rozstania. No pewnie, że wszyscy powiedzą, że nie xd a koniec końców gdy się pojawi na przykład alkoholizm i narkomania czy przemoc, to chyba byłoby się idiotką gdyby się w takim związku trwało i trwało.

To pytanie jest chyba jednym które mnie najbardziej rozśmieszyło :hahahaha: aż tż się śmiałam że odpowiem 'broń boże, jak mnie stłucze na kwaśne jabłko to b wybaczę bo bóg tak chciał i tam się stłuc poraz drugi' aż bym chciała minę księdza zobaczyć

Stary 2020-02-10, 12:10   #1791
Ashya_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pandemonium4 Pokaż wiadomość
My na dniach mamy szukać nauk, ciekawe jak będą maglować osobę, która na wstępie deklaruje, że jest niewierząca

Apropo, takie oto pytania Screenshot_20200210_120900_com.android.chrome.jpgScreenshot_20200210_120904_com.android.chrome.jpgScreenshot_20200210_120909_com.android.chrome.jpgScreenshot_20200210_120915_com.android.chrome.jpg

Stary 2020-02-10, 12:16   #1792
tinkerver2
Zakorzenienie

Obleśne te pytania są. Po prostu obleśne.

Stary 2020-02-10, 12:47   #1793
Mademoiselle Bernadette
Raczkowanie

Cytat:
Kurcze, no ja wiedząc, jakie powinny być odpowiedzi, w tych dwóch pytaniach
- czy dopuszczać separację/rozstanie
- czy przyjmiesz potomstwo
na pewno odpowiedziałabym zgodnie ze sobą, bo przez gardło nie przeszłoby mi nic innego. I co wtedy? Ksiądz mówi, że do ślubu nie może dojść?

pandemonium4 - pewnie 10 razy spytają, czy na pewno chcesz dzieci i czy wychowacie je po katolicku (a to obowiązek przy jednostronnym).
Dokładnie tak. Nawet nie dopytuj co znaczy pojęcie "trudności w małżeństwie" bo w sumie to bardzo szeroko rozumiane pojęcie. Ja dopytałam i wyszło, że jestem świadomą, że jeżeli Tż by wpadł w alkoholizm i pojawiła się przemoc w związku, dzieci byłyby zagrożone to chyba logiczne, że po wielu nieudanych próbach pomocy Tżtowi, będę się ewakuować ze związku. Ksiądz mi zarzucił, że dopiero co chcę wziąć ślub a już zakładam rozwód! Po czym stwierdził, że żaden biskup nie podpisze dyspensy i żebyśmy sobie darowali ślub, skoro dopuszczam myśl o rozstaniu. Próbowałam tłumaczyć, że przecież nawet w PS w NT pisze, że rozwód jest dopuszczony w pewnym przypadku. No ale coraz bardziej się pogrążałam. W końcu z pomoc Tż próbowałam wyjaśnić że źle się z księdzem zrozumieliśmy i jak najbardziej nie dopuszczam myśli o rozwodzie. A później już tylko odpowiadałam jak ksiądz sobie życzył

Stary 2020-02-10, 13:23   #1794
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie tak. Nawet nie dopytuj co znaczy pojęcie "trudności w małżeństwie" bo w sumie to bardzo szeroko rozumiane pojęcie. Ja dopytałam i wyszło, że jestem świadomą, że jeżeli Tż by wpadł w alkoholizm i pojawiła się przemoc w związku, dzieci byłyby zagrożone to chyba logiczne, że po wielu nieudanych próbach pomocy Tżtowi, będę się ewakuować ze związku. Ksiądz mi zarzucił, że dopiero co chcę wziąć ślub a już zakładam rozwód! Po czym stwierdził, że żaden biskup nie podpisze dyspensy i żebyśmy sobie darowali ślub, skoro dopuszczam myśl o rozstaniu. Próbowałam tłumaczyć, że przecież nawet w PS w NT pisze, że rozwód jest dopuszczony w pewnym przypadku. No ale coraz bardziej się pogrążałam. W końcu z pomoc Tż próbowałam wyjaśnić że źle się z księdzem zrozumieliśmy i jak najbardziej nie dopuszczam myśli o rozwodzie. A później już tylko odpowiadałam jak ksiądz sobie życzył

Tak, z tym są naprawdę nieprzejednani - nie możesz nawet myśleć zakończeniu związku nawet jeśli sytuacja jest krytyczna i obie strony się bardzo męczą i żyją w nieszczęściu. No nie przetłumaczysz, masz walczyć, starać się i czekać aż sytuacja się poprawi.

Stary 2020-02-10, 14:06   #1795
theali
Zakorzenienie

Z tym pytaniem o separację albo rozstanie - mówiłam już kiedyś, że znajomy odpowiedział, że dopuszcza, i jeszcze wykłócił się z księdzem, że zgodnie z nauczaniem kościoła rozejść się mogą, tylko nie mogą wyjść w nowe związki Ślub się odbył.

theali jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-10, 14:15   #1796
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze, naprawdę to jest jakieś nieprzyzwoite, żeby zafiksowywać się tylko na sferze seksualnej, prokreacyjnej i zdrowotnej (czy są choroby psychiczne). A gdzie pytania o to, czy się wie, jak rozwiązywac konflikty, czy wiecie nawzajem o swoich drobnych wadach, które irytują drugą stronę, o co są obecnie zgrzyty w waszej relacji i co robicie, żeby je zminimalizować, czy wiecie, jakie obciążenia wiążą się z tym, że jedno z narzeczonych jest DDA lub DDD itp.
Takie tematy mieliśmy na naukach/w poradni.
Cytat:

Tylko, że kościół dopuszcza rozstanie; nie dopuszcza tylko nowego związku.

angeegna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-10, 14:40   #1797
Mademoiselle Bernadette
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez angeegna Pokaż wiadomość
Takie tematy mieliśmy na naukach/w poradni.Tylko, że kościół dopuszcza rozstanie; nie dopuszcza tylko nowego związku.

Kościół może dopuszcza, ale ksiądz, który spisywał protokół nie dopuszcza

Stary 2020-02-10, 15:16   #1798
pandemonium4
Zadomowienie

Cytat:
Kościół może dopuszcza, ale ksiądz, który spisywał protokół nie dopuszcza

No i to jest ten problem. Nas ksiądz z parafii TŻ odesłał z kwitkiem, że nie udzieli ślubu osobie niewierzącej, jeszcze rzucił chamski żarcik na odchodne. A w parafii obok nie robił problemu, on nawet z muzułmaninem udzielał. Dzięki za wrzucenie pytań, można się wcześniej przygotować Nie wiem na ile prawdy mogę sobie pozwolić...ale chyba tamten ksiądz to nie taki oszołom.

Dziewczyny idę dziś na 17 przymierzyć suknie ślubną z OLX
Jeszcze nigdy nie przymierzałam sukni ślubnej, chciałam najpierw iść do salonu na rekonesans ale ta wpadła mi w oko, no i 650 zł XD ponoć bez żadnych uszkodzeń. Co myślicie? Ja lubię skromne. Tylko obawiam się zbyt wysoko talii, ale jestem parę cm niższa niż ta dziewczyna więc może będzie ok. Bardzo podoba mi się góra, a dół sama nie wiem... Zobaczę jak wypadnie na mnie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20200210_081818.jpg (88,0 KB, 60 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20200210_081954.jpg (41,9 KB, 63 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20200210_081758.jpg (46,5 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20200210_082215.jpg (25,0 KB, 56 załadowań)

Edytowane przez pandemonium4
Czas edycji: 2020-02-10 o 15:20
Stary 2020-02-10, 15:17   #1799
tinkerver2
Zakorzenienie

Bardzo ładna, skromna

Stary 2020-02-10, 15:39   #1800
Lottie69
Zakorzenienie

Mega fajna. Gdyby talia była nie na takiej wysokości, co trzeba, to może jakiś pasek by pomógł? Jak za taką cenę to super, nawet z jakimiś poprawkami krawieckimi.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości