Panny Młode 2020 cz. II - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-02-17, 16:41   #2041
tinkerver2
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2020 cz. II

Cytat:
Napisane przez kolorowa90 Pokaż wiadomość
Przy jakiej liczbie gości ?

U nas wychodzi: dj - 6tys, kamerzysta -4 tys. Oszacowaliśmy ze przy ok. 100 osobach koszt wyniesie 45-50tys, nie wiem czy to jest dużo, ale na tyle możemy sobie pozwolić nie zadłużając się. I dlatego nie wiem czy mam iść po kosztach, czy brać sprawdzone osoby a one wiadomo się cenią. Dużo osób mi radzi, żeby nie oszczędzać tylko brać co się podoba, oczywiście w granicach rozsądku.. jestem w kropce
50 osób, z tym że u mnie jest przyjęcie do północy dla najbliższych. Sala ok 100 zł za osobę, DJ 1200, ślub 1084, suknia + dodatki 2,5 tys, garnitur 1 tys, tort 500 zł, obrączki 1 tys. Wszelkie dekoracje, bukiet, fryzjera, make up myślę że zamknę w tysiaku. Kompletnie nie potrzebuje kwiatów na stołach, więc to jest duża oszczędność.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Dziewczyny, chce zamówić biżuterie na aliexpress. Zastanawiam się czy iść w perły (mam na welonie i na pasku) czy jednak "szmaragdy" (mój pierścionek zaręczynowy jest ze szmaragdem).

tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-17, 16:43   #2042
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
50 osób, z tym że u mnie jest przyjęcie do północy dla najbliższych. Sala ok 100 zł za osobę, DJ 1200, ślub 1084, suknia + dodatki 2,5 tys, garnitur 1 tys, tort 500 zł, obrączki 1 tys. Wszelkie dekoracje, bukiet, fryzjera, make up myślę że zamknę w tysiaku. Kompletnie nie potrzebuje kwiatów na stołach, więc to jest duża oszczędność.

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Dziewczyny, chce zamówić biżuterie na aliexpress. Zastanawiam się czy iść w perły (mam na welonie i na pasku) czy jednak "szmaragdy" (mój pierścionek zaręczynowy jest ze szmaragdem).

Chyba jednak poszłabym w szmaragdy. Perły na welonie, pasku i jeszcze w biżuterii to moim zdaniem już za dużo

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-17, 17:02   #2043
pinkelephants
Rozeznanie

My szacujemy nasz budżet na 80-90 tysięcy, ale no zobaczymy jaka będzie rzeczywistość.

Dziewczyny, które planuja na weselu instaxa. Zastanawiałyscir się/ kalkulowalyscie ile ta przyjemność wyniesie?

pinkelephants jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-17, 17:05   #2044
Nathicana
Raczkowanie

Hej dziewczyny a zamawiając biżuterie z aliexpress nieboicie się, że ta biżutetia wywoła jakieś uczulenia na skórze? ja co prawda nigdy nie miałam z tym problemu ale troche się nad tym zastanawiam niewiadomo z czego to jest zrobione itd

I wanna do bad things with you. Okay
Nathicana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-17, 17:14   #2045
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pinkelephants Pokaż wiadomość
My szacujemy nasz budżet na 80-90 tysięcy, ale no zobaczymy jaka będzie rzeczywistość.

Dziewczyny, które planuja na weselu instaxa. Zastanawiałyscir się/ kalkulowalyscie ile ta przyjemność wyniesie?

Ja planuje - mamy go dostać w prezencie od siostry tz, a wkłady kupuje na aliexpress. Z tym, że ja mam raczej zamiar poprosić świadkowa o robienie nam zdjęć z gośćmi, a nie radosna twórczość.
Jak zostaną wkłady to tak, goście dostaną "do ręki".

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Nathicana Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny a zamawiając biżuterie z aliexpress nieboicie się, że ta biżutetia wywoła jakieś uczulenia na skórze? ja co prawda nigdy nie miałam z tym problemu ale troche się nad tym zastanawiam niewiadomo z czego to jest zrobione itd

Nie, nie miałam żadnych problemów, ale dla pewności pomaluje lakierem bezbarwnym.

Stary 2020-02-17, 17:18   #2046
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam bizu z Ali, więc się nie boję, jak chcesz to po prostu kup srebrne.

Zrobione jest ze stopów metalu i trochę szkiełka kolorowego.

USC załatwione, kolejna rzecz z głowy. A jutro zaproszenia zamawiamy.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-17, 17:20   #2047
tinkerver2
Zakorzenienie

W ogóle laski, pamiętam, że przed chwilą było 200 dni do ślubu, a pojutrze będzie 100 xd gdzie to uciekło!

Stary 2020-02-17, 17:40   #2048
Ashya_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pinkelephants Pokaż wiadomość

Instax plus wkłady na promocji wykrawać można za ok 200zl do tego osobno wkłady i myślę że koszt jak za fotobudke wyjdzie a aparat zostanie

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

Cytat:

Zamawiałam z Ali nigdy nie miałam problemu, za to z dość znanej ślubnej marki która można znaleźć na Ali (a raczej na odwrót bo mają z Ali) próbowałam się dowiedzieć za co mam zapłacić 250zl jedyne co uzyskałam to że to stop metali (czyli nawet nie srebro) na pytanie jakich metali potrafili odpowiedzieć tylko 'hipoalergicznych' i cyrkonie cubic czyli to co na Ali. No nie wiem jak mam wydać 300zl za kolczyki a nie uzyskać nawet info z czego są zrobione to trochę niepoważne.

Stary 2020-02-17, 17:47   #2049
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashya_ Pokaż wiadomość
Instax plus wkłady na promocji wykrawać można za ok 200zl do tego osobno wkłady i myślę że koszt jak za fotobudke wyjdzie a aparat zostanie

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

Zamawiałam z Ali nigdy nie miałam problemu, za to z dość znanej ślubnej marki która można znaleźć na Ali (a raczej na odwrót bo mają z Ali) próbowałam się dowiedzieć za co mam zapłacić 250zl jedyne co uzyskałam to że to stop metali (czyli nawet nie srebro) na pytanie jakich metali potrafili odpowiedzieć tylko 'hipoalergicznych' i cyrkonie cubic czyli to co na Ali. No nie wiem jak mam wydać 300zl za kolczyki a nie uzyskać nawet info z czego są zrobione to trochę niepoważne.

Novia blanca? Xd

Edytowane przez tinkerver2
Czas edycji: 2020-02-17 o 17:50
Stary 2020-02-17, 17:54   #2050
angeegna
Zakorzenienie

U nas budżet ok. 50 tys, liczymy realnie po odmowach 120 osób
Cytat:
Novia blanca? Xd

Na pewno, oni sprzedają dokładnie rzeczy z Ali z kolosalną przebitą

angeegna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-17, 18:25   #2051
pinkelephants
Rozeznanie

Cytat:
Ja planuje - mamy go dostać w prezencie od siostry tz, a wkłady kupuje na aliexpress. Z tym, że ja mam raczej zamiar poprosić świadkowa o robienie nam zdjęć z gośćmi, a nie radosna twórczość.
Jak zostaną wkłady to tak, goście dostaną "do ręki".

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

Nie, nie miałam żadnych problemów, ale dla pewności pomaluje lakierem bezbarwnym.

Właśnie ja ostatnio oglądałam wkłady do instaxa z Ali i kurde cenowo nie ma żadnej różnicy. Ja akurat na ślub nie planuje, ale mam prywatnie i jak się go gdzieś zabierze na jakąś imprezę czy coś to jednak są to koszty. I pomyślałam sobie, że gdybym zamówiła to na wesele przy 200 osobach to zapłaciłabym za to o wiele więcej niż fotobudke.

Stary 2020-02-17, 18:40   #2052
Ashya_
Zakorzenienie

Cytat:
Novia blanca? Xd

Dokładnie

Stary 2020-02-17, 18:59   #2053
pandemonium4
Zadomowienie

Cytat:
Hej dziewczyny, jestem tu nowa dlatego witam wszystkie przyszłe PM. Liczę na waszą pomoc. Planowaliśmy ślub i wesele na czerwiec 2021 rok, ale niestety dj na którego uparł się mój narzeczony nie miał terminów. Na spontanie zdecydowaliśmy, że ślub będzie w październiku tego roku. Zostało 7 miesięcy, mamy podpisaną umowę z salą i djem. Teraz kościół, planuje to załatwić telefonicznie, żeby zaklepać termin gdyż nie mieszkam już w rodzinnym mieście gdzie mam parafię, jeśli się nie uda to wezmę w innej nie ma żadnego problemu. Wiem, że to trochę szalony pomysł a czas szybko zleci. Dodam, że mamy wstępnego kamerzystę, tylko jeszcze nie zapadła decyzja czy będziemy korzystać na 100%. I tu moje wątpliwości powinnam już chyba zacząć rozglądać się za suknią??
Wesele będzie na ok 80-100 osób myślę, że damy radę to wszystko ogarnąć. Nie mam spiny na jakieś głupoty jestem minimalistką, na weselu mi nie zależy ale mój mężczyzna się uparł, że musi być
Cześć
Ja mam ślub w lipcu, a dopiero zaczęłam przygotowania, nie mam nawet zaproszeń, więc na moje masz czas

Ale mam suknie, kupiłam za 650 zł z olx!

Nie mamy dj, sami uszykujemy playlistę i puścimy muzykę. Nie mamy kamerzysty, mam zamiar poprosić jedynie znajomą pasjonatkę fotografii. Nie wynajmujemy auta, nie czuje takiej potrzeby. Wydawaj kasę na to, co naprawdę chcesz mieć na weselu i co uważasz za potrzebne

Nasz największy wydatek to wiadomo talerzyki, alkohol ale prawie drugie tyle to będą noclegi, bo goście będą z daleka. Hm "wesele" będzie na ok 50 osób. Nie rozpisaliśmy żadnego kosztorysu, budżetu. Ile wyjdzie tyle wyjdzie, ale jak widać wiele wydatków uznaliśmy za zbędne dla nas.

Odnośnie daty, to ja nawet wolałabym październik, ale ze względu na naszą pracę bierzemy ślub we wakacje. Obawiam się, że make up i fryzura tego nie przetrwają

pandemonium4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-17, 19:23   #2054
tinkerver2
Zakorzenienie

Ja tak samo rezygnuje z auta. Przygotowuje się w pokoju nad salą, a mój tz przyjeżdża naszym autem nie będziemy go jakoś szczególnie stroić, może jakieś kokardki na klamkach, albo na antenie, ale nic na maskę.

Stary 2020-02-17, 19:27   #2055
czekoladowoo
Zakorzenienie

My bierzemy auto od mojego taty. Ma suva więc akurat się zmieszczę z kiecka

czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-17, 19:52   #2056
margaritaa
Wtajemniczenie

My nie bierzemy żadnego super auta, bo idziemy do kościoła na piechotę. Samochód tylko jeśli będzie konkretnie padać, ale to będzie wtedy samochód mojego taty.
Stary 2020-02-17, 19:52   #2057
pinkelephants
Rozeznanie

Ja właśnie też nie mam ochoty wydawać na samochód, ale nie wiem czy uda nam się jakiś skołować w miarę sensowny

Stary 2020-02-17, 19:53   #2058
angeegna
Zakorzenienie

Ja jeszcze nie zdecydowałam. Mój tata ma znajomego, który ma jakieś zabytkowe samochody i ma z nim porozmawiać.
Ale możliwe, że pojedziemy po prostu naszym.

Stary 2020-02-17, 20:10   #2059
tinkerver2
Zakorzenienie

Z moim operowanym nosem coś nie bardzo :/ w lewej dziurce w miejscu szwu zrobiło mi się spore zgrubienie (w prawej wszystko ok) co utrudnia mi oddychanie. Szwy miały być samo rozpuszczalne, nic mi się nie porozpuszczało, wyciągnąć się nie, bo boli jakbym sobie skórę odrywała. Myślałam, że to opuchlizna i zejdzie, dlatego nie pisałam do kliniki, ale no nadal nie schodzi.

Stary 2020-02-17, 21:04   #2060
theali
Zakorzenienie

Jadę jutro do USC, bo trzeba jeszcze podać dane świadków i poinformować o tym, że TŻ wymienił dowód. Kocham możliwość umówienia wizyty na konkretną godzinę, byle tylko na miejscu obyło się bez niespodzianek.
theali jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-17, 22:47   #2061
pinkelephants
Rozeznanie

U nas w niedzielę ruszają zapisy internetowe na weekendowe nauki małżeńskie na marzec.

Stary 2020-02-17, 23:00   #2062
Ashya_
Zakorzenienie

My już po naukach, 2 spotkania tylko. Teraz muszę nas do poradni umówić

Stary 2020-02-17, 23:25   #2063
pinkelephants
Rozeznanie

My właśnie też piątek sobota i z głowy. A poradnie mam załatwiona

Stary 2020-02-18, 07:48   #2064
SorbetMalinowy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikki_944 Pokaż wiadomość
Byłam na przymiarce sukni i chyba zaczynam żałować, że kazałam troszkę przerobić dekolt. Za miesiąc jadę na kolejną przymiarkę, może wtedy się przekonam. Niestety zdjęć sobie teraz nie zrobiłam, a za bardzo napatrzyłam się na te zdjęcia z mierzenia. I niby wiedziałam jak będzie przerobione, ale wyobraźnia to jedno, a ostateczny efekt to drugie.
Boziu, boję się tego samego. Też przerabiam nieco suknię i po nocach mi się śni, że przychodzę na przymiarkę, a suknia wygląda po zmianach zupełnie inaczej niż to sobie wyobrażałam

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Łatwiej, wejdzie do sklepu, wybierze, przymierzy i kupi. Tylko im zazdrościć.

Teraz się zdziwiłam, myślałam że lekkie odpicowanie kosmetyczne faceta to nic dziwnego - on przecież też ma się fajnie czuć, a nie przejmować jakąś centką, którą można przykryć fluidem. A się dowiedziałam, że to coś dziwnego.
Jakby facet miał mieć nieskazitelną cerę

Mój sam powiedział, że chciałby pójść się ''odpicować'', żeby ukryć blizny po trądziku na twarzy. Dodatkowo będzie też iść do fryzjera Ma dłuższe i gęstsze włosy niż ja, więc jestem przekonana, że jego fryzura będzie wyglądać znacznie lepiej niż moja

Cytat:
Ważne pytanie: czy ustaliłyście budżet? Ogólny i poszczególnej usługi? Co jeśli przekracza, szukacie wtedy czegoś tańszego czy mimo, że polecone i droższe to się decydujecie?
My w sumie nie ustalaliśmy żadnego budżetu. Wesele opłacają rodzice i nie mówili nam w jakiej kwocie mamy się zamknąć, ale wydaje mi się, że zmieścimy się w 45tys.

Edytowane przez SorbetMalinowy
Czas edycji: 2020-02-18 o 07:55
SorbetMalinowy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-18, 07:57   #2065
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SorbetMalinowy Pokaż wiadomość
Boziu, boję się tego samego. Też przerabiam nieco suknię i po nocach mi się śni, że przychodzę na przymiarkę, a suknia wygląda po zmianach zupełnie inaczej niż to sobie wyobrażałam

Mój sam powiedział, że chciałby pójść się ''odpicować'', żeby ukryć blizny po trądziku na twarzy. Dodatkowo będzie też iść do fryzjera Ma dłuższe i gęstsze włosy niż ja, więc jestem przekonana, że jego fryzura będzie wyglądać znacznie lepiej niż moja

My w sumie nie ustalaliśmy żadnego budżetu. Wesele opłacają rodzice i nie mówili nam w jakiej kwocie mamy się zamknąć, ale wydaje mi się, że zmieścimy się w 40tys.
No właśnie mój tż też ma blizny po trądziku i nadal mu coś tam wyskoczy od czasu do czasu, ale mi piszą kosmetyczki, że mężczyzn nie malują
Dla mnie to oczywiste, że jak ja mogę ukryć swoje wady i czuć się pewniej, to chce tego samego dla tża, żeby też się czuł dobrze.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-18, 08:19   #2066
angeegna
Zakorzenienie

Mój ma dużo ładniejszą cerę ode mnie. Ale maseczkę jakąś na pewno użyje

Stary 2020-02-18, 08:45   #2067
tinkerver2
Zakorzenienie

Mój na pewno pójdzie do Barbera ogarnąć brodę i włosy. Mam nadzieję, że wtedy kiedy ja na makijaż.

Stary 2020-02-18, 09:04   #2068
kolorowa90
Rozeznanie

Hej Kochane! poważny krok wykonany, dziś wpłaciliśmy zadatek na salę i dj. Wczoraj dzwoniłam do swojej parafii, ksiądz zapisał nas w kalendarz i kazał przyjść na 3 miesiące przed datą ślubu z zaświadczeniem o chrzcie, tylko na moje pytanie jaki jest koszt udzielenia ślubu powiedział, że o takich rzeczach nie rozmawia przez tel Mam pytanie w takim razie nauki przedmałżeńskie kiedy mamy robić, bo nie ukrywam, że chcemy je załatwić trochę inna drogą.
kolorowa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-18, 09:17   #2069
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Hej Kochane! poważny krok wykonany, dziś wpłaciliśmy zadatek na salę i dj. Wczoraj dzwoniłam do swojej parafii, ksiądz zapisał nas w kalendarz i kazał przyjść na 3 miesiące przed datą ślubu z zaświadczeniem o chrzcie, tylko na moje pytanie jaki jest koszt udzielenia ślubu powiedział, że o takich rzeczach nie rozmawia przez tel Mam pytanie w takim razie nauki przedmałżeńskie kiedy mamy robić, bo nie ukrywam, że chcemy je załatwić trochę inna drogą.
Mnie przeraża buta niektórych księży, i że są ludzi, którzy to wspierają "bo jak inaczej?". U mnie w mieście są 3 kościoły - jeden to zakon, gdzie serio jest co laska, drugi w sumie nie wiem i trzeci, "mój". Ksiądz za ślub bierze 1000 zł. Normalnie ma cennik, pogrzeb tyle, chrzest tyle, ślub tyle. nie zgadza się na ślub w innej parafii, np. Pana młodego, BO NIE. I laski serio do niego idą i płacą te 1000 zł za ślub. A potem lawina pretensji, bo jak to, przecież sakramenty są darmowe, jak on śmie brać tyle pieniędzy, co chwilę nowym autem jeździ, chałupę postawił!
A jednocześnie grzecznie idą i płacą.
Jestem na grupach ślubnych na fb i tam często jest takie zjawisko - ksiądz ma jakieś widzimisię, chce kupy hajsu za ślub, Więc obgadają, obgadają, po czym idą i płacą.
"Przeżyłam" kilka ślubów, pogrzebów, chrztów właśnie w klasztorze, i tam wszyscy dają sporo "co laska", ale nie dlatego, że cennik, tylko dlatego, że chcą. Bo ojciec nie robi problemów, traktuje ludzi z pozycji "rodzina", a nie "jestem proboszczem, kłaniaj mi się". proboszcz z parafii do której należałam jest wiecznie obrażony, potrafił się doczepić, że nie zwracam się do niego księże proboszczu tylko proszę pana (no jak powszechnie wiadomo nie jestem wierząca i nie uznaje instytucji księdza), każda msza (no dobra, ostatni raz byłam na pogrzebiedziadka, czyli 8 lat temu) jest autentycznie skrócona do minimum. Ojciec z zakonu zawsze jakoś msze urozmaica, zawsze jakoś ciekawie mówi, urządza bardzo wzruszające śluby.
Więc no.

Stary 2020-02-18, 09:25   #2070
kolorowa90
Rozeznanie

Moja wiara też jest zachwiana przez instytucje kościoła ale jednak chciałabym mieć nie tylko ślub cywilny.Medal ma dwie strony oczywiście nie mowie, że popieram te ogromne kwoty za wesele ale jeśli ktoś robi dajmy na to wesele za 50-100tys to chyba tysiąc nie jest jakimś ogromnym wydatkiem w skali całego wesela, a to jednak się robi ślub a wesele to jest dodatek, a nie odwrotnie i trzeba o tym pamiętać.
Ksiądz w naszej parafii też jest roszczeniowy od mojego brata chciał 400zł za wypisanie papierka, że może wziąć ślub w innej parafii to brat wyszedł i się okazało, ze tam gdzie robił wystarczył tylko odpis chrztu. Więc to przykład, ze pazera księży nie zawsze popłaca.
Wgl to nie wiem jak to jest z tymi dokumentami, co trzeba a co nie bo chyba w każdej parafii mają swoje wytyczne.

Edytowane przez kolorowa90
Czas edycji: 2020-02-18 o 09:35
kolorowa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości