Panny Młode 2020 cz. II - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-03-02, 14:23   #2611
maaalinowaaa
Zadomowienie

Dot.: Panny Młode 2020 cz. II

Theali Wszystkiego dobrego na nowej drodze życia!

Nam zostało 96 dni do ślubu, a ja sukienki jeszcze nie mam.
Tzn. szyję u krawcowej, ale jeszcze na żadnej przymiarce nie byłam.

TŻ garnituru też jeszcze nie ma, ale może w przyszły weekend pojedziemy pooglądać.
Stary 2020-03-02, 14:23   #2612
squirrelqa
Zakorzenienie

[QUOTE=kolorowa90;87630143]
Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Kurcze, niefajna sytuacja A jakie sukienki normalnie wybierasz na oficjalne uroczystości? Jaki masz atut (wystający tyłek, ładny biust, płaski brzuch)?
Mnóstwo sukni w salonach chce teraz na maksa roznegliżować pannę młodą - dekolt do pępka, plecy gołe, rozporek odsłaniający nogi prawie do pachwin... No zero umiaru.

Może warto skupić się na poszukiwaniu jednej konkretnej właściwości, którą ma mieć suknia. Czy ładny dekolt, czy podkreślenie talii, czy pokazanie nóg itd.

Wiem jedno, że na pewno muszę schudnąć bo trochę mi się przytyło ostatnio, na razie staram się walczyć w dietą. Co do sukienki to szukam czegoś w stylu boho. Szczególnych atutów brak. Byłam za opcją wypożyczenia ale pewnie będzie jeszcze trudniej coś znaleźć. Tam gdzie byłam ceny wahają się 4400-6500zł za nowe, które mierzyłam. Mam wątpliwości czy aż na taki wydatek mogę sobie pozwolić
Warszawskie ceny
Swojego czasu chciałam sobie zrobić wycieczkę do Łodzi do tego salonu http://poprostu.to/ Sukienki ok. 3000zł. Może coś stamtąd wpadnie Ci w oko?

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-02, 14:34   #2613
Nikki_944
Raczkowanie

Właśnie odebrałam paczkę z kubkami dla rodziców i ze strojami kąpielowymi na wyjazd.

Cytat:
Ajj, no bo chyba źle się wysłowiłam - oczywiście super, gdy są te wszystkie wytyczne (super pracownicy, przyjazny szef, zero machlojek i problemów, podwyżka o 10% co roku, wdrażanie w nowe projekty) - i wtedy rzeczywiście aż chce się zostawać w takim miejscu.

Ale chyba niemożliwością jest znaleźć taką pracę. A raczej utrzymać taką sytuację w pracy przez wiele lat. Za dużo się zmienia na rynku, rotacje, modyfikacje miejsc pracy, nagle to co było super przestaje być, dochodzą rzeczy których się nie chce robić i już przestaje się lubić tę dotychczas super pracę.
Zostaje nam pomarzyć.

Edytowane przez Nikki_944
Czas edycji: 2020-03-02 o 14:35
Nikki_944 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-02, 14:42   #2614
theali
Zakorzenienie

angeegna, pojedyncze.
Cytat:
Napisane przez Mademoiselle Bernadette Pokaż wiadomość
Poważnie? Ale są tam jakieś kruczki odnośnie których firm dotyczą te 33 miesiące?
Bo ja osobiście nie znam żadnej kobiety (!) ze swojego otoczenia, która by miała umowę na czas nieokreślony. W mojej miejscowości jaki i również w okolicy +/- 50 km nie spotkałam się z taką umową. Są początkowe umowy na 3 miesięczny okres próbny, później zazwyczaj na rok, potem na 3 lata i później albo każda kolejna umowa na 5 lat, albo jak kobieta ma szczęście to na 10. Znajoma mamy, pielęgniarka, przepracowała kilkanaście lat w szpitalu powiatowym i każda umowa była na 5 lat, później zmieniała miejsce pracy na senatorium i teraz każda umowa tylko na 3 lata. Ciekawe dlaczego pracodawcy tego nie przestrzegają? U nas jest niestety mnóstwo młodych kobiet, którym skończyła się umowa w momencie urlopu macierzyńskiego no i wiadomo, że pracodawcy nie dadzą następnej umowy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
To dość niedawno weszło, w 2018 chyba, więc wiele osób może mieć doświadczenia z długimi (i licznymi) umowami terminowymi. Wyjątkiem na pewno są umowy na zastępstwo. I o ile mi wiadomo, w sytuacjach szczególnych jest możliwość uzyskania zgody PIP na dłuższe terminów mi (np. praca przy kilkuletnim grancie czy coś), ale to jest mocno kontrolowane.

Edytowane przez theali
Czas edycji: 2020-03-02 o 14:44
theali jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-02, 15:43   #2615
pandemonium4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kolorowa90 Pokaż wiadomość
Wiem jedno, że na pewno muszę schudnąć bo trochę mi się przytyło ostatnio, na razie staram się walczyć w dietą. Co do sukienki to szukam czegoś w stylu boho. Szczególnych atutów brak. Byłam za opcją wypożyczenia ale pewnie będzie jeszcze trudniej coś znaleźć. Tam gdzie byłam ceny wahają się 4400-6500zł za nowe, które mierzyłam. Mam wątpliwości czy aż na taki wydatek mogę sobie pozwolić
Ja kupiłam na OLX za 650 zł bo za Chiny nie miałam ochoty wydać tyle kasy za suknie na jeden raz. I jestem bardzo zadowolona. Wypożyczalnia moim zdaniem też drogo.

Ja mam teraz umowę roczną do końca sierpnia, później albo mi przedłużą na nieokreślony, albo nie przedlużą ale jak nie, to też specjalnie nie będę płakać.

Mój TŻ ma na nieokreślony.

pandemonium4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-02, 15:49   #2616
kolorowa90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pandemonium4 Pokaż wiadomość
Ja kupiłam na OLX za 650 zł bo za Chiny nie miałam ochoty wydać tyle kasy za suknie na jeden raz. I jestem bardzo zadowolona. Wypożyczalnia moim zdaniem też drogo.

Ja mam teraz umowę roczną do końca sierpnia, później albo mi przedłużą na nieokreślony, albo nie przedlużą ale jak nie, to też specjalnie nie będę płakać.

Mój TŻ ma na nieokreślony.

A jak z rozmiarem sukienki trafiłaś idealnie, czy krawcowa będzie przerabiać? Mi się na olx kompletnie nic nie podoba...
kolorowa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-02, 16:42   #2617
pandemonium4
Zadomowienie

Cytat:
A jak z rozmiarem sukienki trafiłaś idealnie, czy krawcowa będzie przerabiać? Mi się na olx kompletnie nic nie podoba...
Krawcowa będzie raczej tylko trochę skracać i może coś majstrować przy ramionach/dekolcie, bo nie wiem czy dekolt nie odsłania za bardzo stanika (jestem parę cm niższa od poprzedniej właścicielki) zobaczę jak kupię odpowiedni stanik. Może zapytam o jakiś dodatek np szarfę w pasie. Idę do krawcowej w przyszły weekend i zobaczę co mi zaproponuje.

Ja znalazłam kieckę która mi się bardzo podoba, a jestem wybredna. Myślę, że teraz niestety nie jest sezon na używane suknie ślubne, bo kto chciał to opchnął już wcześniej, następny sezon będzie od maja. Mi się udało kilka tyg temu, miałam szczęście albo nikomu innemu się nie podobała.

Jak weźmiesz z wieszaka w salonie, to też będą przerabiać, chyba że uszyją na miarę.

Na Twoim miejscu przeglądałabym oferty/ katalogi z całej Polski żeby zobaczyć co mi się podoba. Bo chyba na razie nie znalazłaś takiej która by się Tobie podobała?

Edytowane przez pandemonium4
Czas edycji: 2020-03-02 o 16:43
Stary 2020-03-02, 18:15   #2618
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Szukaj na vinted tak wpisujesz rozmiar i wszystko

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-02, 18:16   #2619
pandemonium4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Szukaj na vinted tak wpisujesz rozmiar i wszystko

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka
Na OLX tak samo można wpisać rozmiar, ja szukałam w swoim rozmiarze

Stary 2020-03-02, 19:16   #2620
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
Bo ja osobiście nie znam żadnej kobiety (!) ze swojego otoczenia, która by miała umowę na czas nieokreślony.
Ja - przychodząc do pracy do przedszkola- dostałam umowę na rok. Potem miałam prawie 3-miesięczną przerwę a po niej dostałam umowę na zastępstwo na jeden semestr. Po wakacjach dostałam już na czas nieokreślony.
Pracuję w tym samym przedszkolu od prawie 5 lat i szczerze mówiąc, mogłabym tam zostać do emerytury Lubię swoją pracę i koleżanki Kokosów z tego nie ma, ale wypłata zawsze jest na czas.

Wybrałam w końcu koronkę na suknie ślubna Jedno z głowy
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
gothka152 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-02, 19:21   #2621
Niezapominajka09
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gothka152 Pokaż wiadomość
Ja - przychodząc do pracy do przedszkola- dostałam umowę na rok. Potem miałam prawie 3-miesięczną przerwę a po niej dostałam umowę na zastępstwo na jeden semestr. Po wakacjach dostałam już na czas nieokreślony.
Pracuję w tym samym przedszkolu od prawie 5 lat i szczerze mówiąc, mogłabym tam zostać do emerytury Lubię swoją pracę i koleżanki Kokosów z tego nie ma, ale wypłata zawsze jest na czas.

Super, kolejny krok do przodu
Niezapominajka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-02, 19:23   #2622
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
Napisane przez Niezapominajka09 Pokaż wiadomość
Super, kolejny krok do przodu
Pasowałoby w końcu ogarnąć obrączki i zaproszenia
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
Stary 2020-03-02, 21:00   #2623
pandemonium4
Zadomowienie

Cytat:
Pasowałoby w końcu ogarnąć obrączki i zaproszenia
My tak samo...
Ale dobrze że zaproszeń nie zamówiłam przed zmianą sali, bo jeszcze 1,5 tygodnia temu poszłyby do śmietnika.

Zmuszam mojego TŻ żeby ogarnął DJ xd też skubany chciałby żebym ja wszystko co przez telefon do ślubu zalatwiała, ale nie ze mną te numery.

Stary 2020-03-02, 21:33   #2624
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
No ja właśnie lubię zmieniać prace, pewnie dlatego mnie to dziwi Może też z racji tego, że nie znalazłam jeszcze takiej pracy, gdzie była i atmosfera super, i regularne podwyżki, i poszerzanie obowiązków dające satysfakcję, a nie stres. W pewnym momencie to samo miejsce przestaje być atrakcyjne, ale ma się już doświadczenie i można skoczyć w kolejne, już za trochę większą stawkę.
Grunt, że zmieniasz jak Ci się nie podoba, a nie marudzisz, że Ci źle
Z drugiej strony niektórzy pracodawcy mogą źle patrzyć na wiele pozycji w CV w stosunkowo niewielkim odstępie czasu.
Cytat:
Napisane przez Nikki_944 Pokaż wiadomość
Jak już napisała czekoladowoo to jest zapis w kodeksie pracy. Aczkolwiek słyszałam, że w jednym miejscu pracodawca między jedną a drugą umową zrobił dzień przerwy i już się nie liczyło jako ciągłość, więc ktoś zaczynał tak jakby od nowa. Na ile to zgodne z prawem nie wiem.

Czyli trzeba było robić inżyniera. Uroki braku fachu w rękach. Dla mnie jest bardzo dobijające, że mam niestabilną sytuację i możesz się cieszyć, że Ciebie to nie dotyczy. Choć może tylko ja tak to przeżywam.

Dlatego albo takich nie zatrudniają, albo dają umowy czasowe. Albo ja mam pecha i trafiam na samych takich kombinatorów.

Ja bym chciała. Oczywiście mam na myśli pracę w normalnych warunkach i atmosferze. Jakbym na taką trafiła to nie miałabym ochoty zmieniać.
U mnie większość prac była w fajnych warunkach i atmosferze ale kilka razy zmieniałam pracę ze względu na przeprowadzki.
Cytat:
A może w jakichś mniejszych miejscowościach ościennych? Różnice w cenie mogą być spore.

angeegna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-02, 21:36   #2625
vilka1
Rozeznanie

Dziewczyny, jakie macie piosenki na pierwszy taniec?
vilka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-02, 22:04   #2626
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vilka1 Pokaż wiadomość
My nie mamy

Stary 2020-03-02, 22:10   #2627
vilka1
Rozeznanie

Cytat:
Poważnie? Ale są tam jakieś kruczki odnośnie których firm dotyczą te 33 miesiące?
Bo ja osobiście nie znam żadnej kobiety (!) ze swojego otoczenia, która by miała umowę na czas nieokreślony. W mojej miejscowości jaki i również w okolicy +/- 50 km nie spotkałam się z taką umową. Są początkowe umowy na 3 miesięczny okres próbny, później zazwyczaj na rok, potem na 3 lata i później albo każda kolejna umowa na 5 lat, albo jak kobieta ma szczęście to na 10. Znajoma mamy, pielęgniarka, przepracowała kilkanaście lat w szpitalu powiatowym i każda umowa była na 5 lat, później zmieniała miejsce pracy na senatorium i teraz każda umowa tylko na 3 lata. Ciekawe dlaczego pracodawcy tego nie przestrzegają? U nas jest niestety mnóstwo młodych kobiet, którym skończyła się umowa w momencie urlopu macierzyńskiego no i wiadomo, że pracodawcy nie dadzą następnej umowy.

Ja jestem w szoku, że wciaż tyle osób nie pracuje na umowie na czas nieokreślony. Dla mnie to podstawa przy zmianie pracy: od razu umowa na czas nieokreślony albo nie jest to oferta dla mnie.

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Cytat:
Napisane przez angeegna Pokaż wiadomość
My nie mamy

My na razie też nie, coś tam się podoba, ale chcemy, żeby było wow a ja do tego chcę, żeby było duuużo emocji
vilka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-02, 22:17   #2628
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
Ja jestem w szoku, że wciaż tyle osób nie pracuje na umowie na czas nieokreślony. Dla mnie to podstawa przy zmianie pracy: od razu umowa na czas nieokreślony albo nie jest to oferta dla mnie.

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

My na razie też nie, coś tam się podoba, ale chcemy, żeby było wow a ja do tego chcę, żeby było duuużo emocji
Ja jedyne co wyegzekwowałam ostatnio to skrócony okres próbny ze względu na doświadczenie.

Ja nie lubię popularnej muzyki, ballad o miłości, ckliwych tekstów itp. stąd ten problem

Stary 2020-03-03, 00:03   #2629
pinkelephants
Rozeznanie

Cytat:

A pracujesz w prywatnym czy państwowym przedszkolu?

pinkelephants jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-03, 10:57   #2630
angeegna
Zakorzenienie

Chyba podjęliśmy decyzję co do podróży poślubnej - lecimy na Madagaskar

Stary 2020-03-03, 11:32   #2631
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba podjęliśmy decyzję co do podróży poślubnej - lecimy na Madagaskar

Fajnie
Jaki budżet planujecie na podróż?

Ja musiałam odwołać teraz wylot do Włoch przez tego koronawirusa i jakoś odechciało mi się planować kolejne wycieczki... Nie wiadomo, co będzie się działo za kilka miesięcy w tym temacie.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-03, 12:10   #2632
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
Fajnie

Ja musiałam odwołać teraz wylot do Włoch przez tego koronawirusa i jakoś odechciało mi się planować kolejne wycieczki... Nie wiadomo, co będzie się działo za kilka miesięcy w tym temacie.
Nie wiem jeszcze dokładnie.
Turystyka jest wiecznie podatna na różne zagrożenia, więc nie przejmowałabym się tym tak bardzo, co i gdzie się coś wydarzy za jakiś czas

Stary 2020-03-03, 17:48   #2633
kalinka_91
Raczkowanie

Cytat:
Theali wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia

Ja w weekend byłam w pierwszym salonie, mierzyłam suknie i jakoś, żadna na mnie szału nie zrobiła, wgl dziwnie wyglądam w sukniach. Długo przeglądałam zrobione zdjęcia i nie mogłam dojść co jest nie tak i czego powinnam szukać..dramat..pokazałam zdjęcia dla tż i też bez entuzjazm, trochę się wkurzyłam bo myślała, że choć on powie, że pieknie wyglądam i już wiem, że będzie to nie lada wyzwanie

A kiedy masz ślub ?

Ja też jeszcze się wciąż rozglądam- tzn. mam w zapasie sukienkę kupioną przez internet ale wciąż szukam czy znajdę tę jedną jedyną i w sumie mimo,że do ślubu niecałe 3 miesiące to spokojnie można coś ogarnąć
Jak jesteś z Warszawy to mogę ci podpowiedzieć gdzie ceny nie są takie kosmiczne
kalinka_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-03, 17:51   #2634
Nikki_944
Raczkowanie

Cytat:
Fajnie

My lecimy na Sycylię w maju. Mam nadzieję, że do tej pory ucichnie to wszystko.
Stary 2020-03-03, 18:09   #2635
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
Sycylia moje marzenie.
W maju już będzie spokój, tak uważam

Stary 2020-03-03, 19:14   #2636
Nikki_944
Raczkowanie

Cytat:
Sycylia moje marzenie.
W maju już będzie spokój, tak uważam

Oby, bo kupiłam nowe stroje kąpielowe na ten cel i zamierzam je wykorzystać.
Stary 2020-03-03, 19:31   #2637
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
My wybraliśmy motyw z filmu Uwierz w ducha ale wciąż nie wiemy jeszcze, czy zdecydujemy się na pierwszy taniec

Cytat:
Napisane przez pinkelephants Pokaż wiadomość
A pracujesz w prywatnym czy państwowym przedszkolu?
W państwowym.
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
Stary 2020-03-03, 19:50   #2638
pandemonium4
Zadomowienie

Cytat:
My wybraliśmy motyw z filmu Uwierz w ducha ale wciąż nie wiemy jeszcze, czy zdecydujemy się na pierwszy taniec

W państwowym.
Bez kitu, też mamy to na oku ostatecznie jeszcze nie wiem co wybierzemy, jednak o tym kawałku gadaliśmy już dawno na "pierwszy taniec". Zbieg okoliczności czy taki popularny?

Stary 2020-03-03, 19:55   #2639
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
Napisane przez pandemonium4 Pokaż wiadomość
Bez kitu, też mamy to na oku ostatecznie jeszcze nie wiem co wybierzemy, jednak o tym kawałku gadaliśmy już dawno na "pierwszy taniec". Zbieg okoliczności czy taki popularny?
Nie wiem- nie wydaje mi się, żeby to był hit na pierwszy taniec To piękna, nieco retro melodia. Zdecydowanie ma coś w sobie
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
Stary 2020-03-03, 20:08   #2640
_PinkLips
Zakorzenienie

Cytat:
Ale Wam fajnie!
Cytat:
Oby, bo kupiłam nowe stroje kąpielowe na ten cel i zamierzam je wykorzystać.
Pokaż stroje

_PinkLips jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości