|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie.
|
|
|
|
#542 |
|
Czarna owca
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;87629946]Widzialam wczoraj relacje jakiejs dziewczyny na kanale chyba detox zdrowie czy cos takiego, zaden szpital zakazny w Polsce nie chcial jej przyjac w mysl zasady ''wasz pacjent, wasz problem'', wymaz z probka musiala jej pobrac pielegniarka nieprzeszkolona do tego (byla w zwyklym szpitalu, a przeszkolone sa tylko pielegniarki w szpitalach zakaznych), zostalo to wyslane do Warszawy, ale probki odbierane sa tylko do godziny 15, wiec przyjeto je dopiero nastepnego dnia i oczekiwanie na wynik zajelo 3 dni.
![]() Tak to wyglada w praktyce najwyrazniej.[/QUOTE]I szpital dzwonił do szpitala w Wawie, a oni na to, że zarobieni i czego wy chcecie od nas kabarecik. Sent from my Mi A2 using Tapatalk |
|
|
|
#543 |
|
Konto usunięte
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;87629946]Widzialam wczoraj relacje jakiejs dziewczyny na kanale chyba detox zdrowie czy cos takiego, zaden szpital zakazny w Polsce nie chcial jej przyjac w mysl zasady ''wasz pacjent, wasz problem'', wymaz z probka musiala jej pobrac pielegniarka nieprzeszkolona do tego (byla w zwyklym szpitalu, a przeszkolone sa tylko pielegniarki w szpitalach zakaznych), zostalo to wyslane do Warszawy, ale probki odbierane sa tylko do godziny 15, wiec przyjeto je dopiero nastepnego dnia i oczekiwanie na wynik zajelo 3 dni.
![]() Tak to wyglada w praktyce najwyrazniej.[/QUOTE] Skoro dziewczyna zdążyła poleżeć w szpitalu, doczekać się wyników i wyzdrowieć, to musiało to być już dobre kilkanaście dni temu, a pamiętajmy, że teraz sytuacja jest dość dynamiczna, ciągle jakieś nowe fakty dotyczące wirusa, pomysły, rozwiązania, zalecenia, a te zalecenia o bezpośrednim zgłaszaniu się do zakaźnych słyszę od jakichś kilku dni. W tej chwili wiadomo, że dziewczyna powinna uderzyć od razu na oddział zakaźny, a nie ogólny sor, a w zakaźnym nie mieliby prawa dziewczyny nie przyjąć. |
|
|
|
#544 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;87630063]Skoro dziewczyna zdążyła poleżeć w szpitalu, doczekać się wyników i wyzdrowieć, to musiało to być już dobre kilkanaście dni temu, a pamiętajmy, że teraz sytuacja jest dość dynamiczna, ciągle jakieś nowe fakty dotyczące wirusa, pomysły, rozwiązania, zalecenia, a te zalecenia o bezpośrednim zgłaszaniu się do zakaźnych słyszę od jakichś kilku dni. W tej chwili wiadomo, że dziewczyna powinna uderzyć od razu na oddział zakaźny, a nie ogólny sor, a w zakaźnym nie mieliby prawa dziewczyny nie przyjąć.[/QUOTE]
Tydzień. Wszystko działo się od minionego wtorku. |
|
|
|
#545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#546 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87629693]Byłam przed chwilą w aptece, z ciekawości spytałam, czy "moi mieszczanie" też wykupili maseczki, bo jakoś nikogo na ulicy nie widzę w maseczce - wykupili, a jakże
a w hurtowniach nie ma.[/QUOTE]u nas od okolo miesiąca juz braki maseczek w hurtowniach. z tym, ze maseczki to powinni nosić Ci kaszlący (zarażeni), a nie zdrowi... własnie czytam komunikat Głownego Inspektora Sanitarnego, zaczynający się od słow "Aktualnie nie ma wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), które nakazywałyby objęcie nadzorem osób powracających z krajów stwierdzono występowanie koronawirusa, jeżeli nie spełniają one kryteriów dla przypadku podejrzanego o zakażenie lub zachorowanie" czyli jak zwykle w Polsce - gasimy pożar jak juz sie porządnie pali.... na 01.03.2020: SITUATION IN NUMBERS total and new cases in last 24 hours Globally 87 137 confirmed (1739 new) China 79 968 confirmed (579 new) 2873 deaths (35 new) Outside of China 7169 confirmed (1160 new) 58 countries (5 new) 104 deaths (18 new) https://www.who.int/docs/default-sou...rsn=6768306d_2 |
|
|
|
#547 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Moja koleżanka pracuje w sklepie z narzędziami ( coś ala Castorama) i mówi, że już maseczki budowlane- takie do szlifowania też na pniu wykupione. Jak zadzwonili do producenta to im powiedział, że przyszła produkcję, której jeszcze nie wyprodukowali fizycznie mają wyprzedana.
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#548 |
|
Rozeznanie
|
Wg strony na ktorej sprawdzam codziennie - 89tys zainfekowanych od poczatku choroby, z tego 3051 umarlo, 45202 wyzdrowialo.
|
|
|
|
#549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- Ludzie sami nakręcają tą machinę, biznes się kręci ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#550 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Tak to wyglada w praktyce najwyrazniej.[/QUOTE]Też to oglądałam, na FB Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#551 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#552 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
www.thewuhanvirus.com |
|
|
|
|
#553 |
|
Konto usunięte
|
Byłam w Rossmanie po płyn do kąpieli dla dziecka i obczajałam żele - oczywiście absolutny brak. Nawet tych, które są na dziale kosmetyķow dla dzieci. Nic a nic. Wzięłam jakieś zwykłe mokre chusteczki i spirytus 0,2 w biedrze
żeby mieć na czarna godzinę jak nie będę miała gdzie umyć rąk. Zdezynfekowałam się tym spirolem w samochodzie przed z jedzeniem bułki i taka woń, że hoooo hoooo panieee. Jakby mnie patrol kontrolował to bym sie musiala tłumaczyć ![]() Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#554 |
|
Konto usunięte
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87630535]Byłam w Rossmanie po płyn do kąpieli dla dziecka i obczajałam żele - oczywiście absolutny brak. Nawet tych, które są na dziale kosmetyķow dla dzieci. Nic a nic. Wzięłam jakieś zwykłe mokre chusteczki i spirytus 0,2 w biedrze
żeby mieć na czarna godzinę jak nie będę miała gdzie umyć rąk. Zdezynfekowałam się tym spirolem w samochodzie przed z jedzeniem bułki i taka woń, że hoooo hoooo panieee. Jakby mnie patrol kontrolował to bym sie musiala tłumaczyć ![]() Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ależ nic się nie martw, czytaj https://motoryzacja.interia.pl/rapor...ource=worthsee |
|
|
|
#555 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Koronawirus - wyjazd
Cytat:
Ale czym zarazisz? Jesteś chora? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87629826]BTW, w przypadku podejrzenia koronawirusa nie wolno iść do przychodni, tylko dzwonić. Sytuacja z dzisiaj: Moja grypa przerodziła się w jakieś masakryczne kaszlenie, więc dzwonię do przychodni, chcąc kartę wyciągnąć (wiem, że lekarz od 10, ale jak pójdę o tej godzinie to dupa zbita, już nic nie załatwię). Ja po kilkunastu razach się poddałam i poszłam osobiście kartę wyciągnąć... Moja przychodnia nie odbiera, jakbym faktycznie miała koronawirusa, to bym musiała tak czy siak tyłek przywlec osobiście Tym razem byłam tylko z zapaleniem oskrzeli, ale jak weszłam, to mnie trzepnęło. 3 panie siedzą, jedna mnie obsługuje, druga podparta z głową na biurku robi NIC, trzecia wyszła do socjalnego. Pacjentów prócz mnie sztuk: zero. Telefon dzwoni, dzwoni, dzwoni. I teraz jakby faktycznie, to co? A z opowieści znam różne przychodnie i mają zawsze wspólny mianownik: dodzwonienie się tam to cud.[/QUOTE] A skąd ja mam niby wiedzieć, czy mam koronawirusa, czy zwykły katar? Przecież jak bede miala katar, to wszyscy i tak bedą na mnie patrzeć jak na siedlisko zarazy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#556 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87630551]Ależ nic się nie martw, czytaj
https://motoryzacja.interia.pl/rapor...ource=worthsee[/QUOTE]Nie działa mi ten link. Ale dodam może, że zdezynfekowałam dłonie, a nie wewnętrznie, bo może zabrzmiało to jakbym sobie zaaplikowała ten spirytus doustnie ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#557 |
|
Konto usunięte
|
W skrócie: z uwagi na koronawirusa nie robią badań alkomatem
|
|
|
|
#558 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że tak na zdrowy rozum. Czy masz objawy grypy według siebie. Jasne, że nie jest idealnie, bo może przebiegać bezobjawowo. Ale po prostu jak masz podstawy podejrzewać u siebie koronawirusa, to dzwonisz na ten numer: 800-190-590. To infolinia rządowa, działa 24/7 i zajmuje się tylko tym: https://gis.gov.pl/aktualnosci/calod...koronawirusie/
|
|
#559 |
|
Wtajemniczenie
|
Niebałaganka podawała przepis na domowy płyn antybakteryjny. Spirytus, olejek z drzewa herbacianego i olejek lawendowy.
Moja babcia próbowała zaszczepić się przeciw grypie. Nie da się, bo lekarz przyjmuje tylko chorych teraz. Musiałaby to sobie wychodzić i może by ją przyjął gdyby miał czas. Ale ma 84 lata i brak sił na siedzenie bez sensu w przychodni.
|
#560 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Słyszałam, ze nawet lekarze nie są w stanie określić tak na oko czy to grypa czy koronawirus, potrzebne testy. |
|
|
|
|
#561 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak się lekarz nienaoglądał koronawirusa, to nie pozna tak łatwo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#562 |
|
Animal Liberation
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;87627693]zazdroszczę. U mnie po takim półminutowym myciu to jest jakaś masakra. Zawsze gdzieś pod ręką mam maść z witaminą a, tylko ona odpowiednio łagodzi i chroni.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Miałam tak samo, zwłaszcza zimą dopóki nie przerzucilam się na mydła w olejku YOPE - trochę kosztują, ale wystarczy kropla do umycia rąk, są bardzo wydajne. I mają genialne wersje zapachowe, teraz np. używam Zimowa Bombonierka o zapachu czekolady z wiśniami Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#563 |
|
BAN stały
|
Jakoś specjalnie mnie ten wirus nie martwi i nie podłączam się pod ogólną panikę, ale bardziej mnie frustruje coś innego: mam już zaplanowaną kilkumiesięczną objazdówkę po Azji za kilka miesięcy
|
|
|
|
#564 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
#565 |
|
Konto usunięte
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87630535]Byłam w Rossmanie po płyn do kąpieli dla dziecka i obczajałam żele - oczywiście absolutny brak. Nawet tych, które są na dziale kosmetyķow dla dzieci. Nic a nic. Wzięłam jakieś zwykłe mokre chusteczki i spirytus 0,2 w biedrze
żeby mieć na czarna godzinę jak nie będę miała gdzie umyć rąk. Zdezynfekowałam się tym spirolem w samochodzie przed z jedzeniem bułki i taka woń, że hoooo hoooo panieee. Jakby mnie patrol kontrolował to bym sie musiala tłumaczyć ![]() Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] mycie mydłem (prawidłowe) o wiele skuteczniej zabija wirusy niz te żele antybakteryjne. Juz faktycznie spirytus lepszy. (mi dłonie sie nie wysuszają od mycia zwykłym mydłem zamknięto juz 2 szkoły w Polsce z powodu podejrzenia o koronowirus - w Policach i Kołobrzegu https://www.se.pl/szczecin/podejrzen...pafE-LbhJ.html https://www.tvp.info/46921398/szkola...sa-u-uczennicy Wiecie co - jakos mnie zniesmaczają te różne żarty, memy (wierszyki!! ![]() ![]() Też mam nadzieję, że to jeszcze kilka tygodni i wirus się "wypali", a chociaż dzieci (i niektóra młodzież) się nauczy porządnie ręce myć. (w przedszkolu mieli szkolenie )
|
|
|
|
#566 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
kaszel masakryczny, zasmarkana, kulturalnie w chusteczkę - spojrzenia ludzi cudne jak wreszcie weszłam do gabinetu, to prawie słyszałam te kamienie z serc spadające i toczące się po posadzce |
|
|
|
|
#567 |
|
Pani Mizantrop
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87631866]To jak ja wczoraj w przychodni
kaszel masakryczny, zasmarkana, kulturalnie w chusteczkę - spojrzenia ludzi cudne jak wreszcie weszłam do gabinetu, to prawie słyszałam te kamienie z serc spadające i toczące się po posadzce Mnie dzisiaj tez kaszel zlapal, bo w autobusie w drodze z pracy do domu bylo tak zimno, ze welnianym plaszczem bym nie pogardzila, no i pogoda sie w ciagu dnia mocno popsula, wczoraj bylo 39 stopni jeszcze, a dzisiaj 18 Mnie przy takich naglych zmianach zawsze dopada cos na ksztalt lekkiego przeziebienia.
|
#568 |
|
Zakorzenienie
|
Normalnie jestem w szoku.
Chodzę do takiej przychodni publiczno-prywatnej (płacisz za wizytę, ale 100zł, a nie 200), nigdy tam nie było mydła. A dzisiaj proszę. I to jeszcze Manusan, nie jakieś byle co. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#569 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
#570 |
|
Zakorzenienie
|
Słyszałam dzisiaj w Polsat News, jak wypowiadał się jakiś (chyba) lekarz. Mówił, że nie ma co panikować, bo w 80% przypadków przebiega on łagodnie, w 14% wymaga pomocy lekarskiej, a w 6% ma przebieg ciężki. Mówił też, że wszystko zaczyna się od trwającego tydzień suchego kaszlu i jeśli taka chora osoba będzie mieć powikłania, to pojawią się one właśnie po tygodniu.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:01.

26.08.2023

żeby mieć na czarna godzinę jak nie będę miała gdzie umyć rąk. Zdezynfekowałam się tym spirolem w samochodzie przed z jedzeniem bułki i taka woń, że hoooo hoooo panieee. Jakby mnie patrol kontrolował to bym sie musiala tłumaczyć