![]() |
#391 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI
Cytat:
Aralko krzywdę sobie robisz i tyle... niby to Twój problem, ale doceń, że ktoś Ci chce pomóc.
![]() |
#392 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() P: 8-rogal francuski z dżemem, szklanka mleka, 2 kostki czekolady,banan 10:30- 2 gruszki, 2 bułeczki maślane z twarożkiem, rożek orzechowy 1h spaceru 13-talerz zupy pomidorowej z makaronem raz., 6 pierogów z truskawkami polanych odrobiną smietany 15-galaretka wiśniowa z truskawkami i bitą śmietaną,kawałek ciasta snickers 1,5 h intensywnego pływania 18- serek wiejski 200g ,2 łyżki orzechów laskowych,1 rodzynek, pół grahamki z ogórkiem 20:30-jajecznica z 3 jajek smażona bez tłuszczu ,2 pomidory, szczypiorek,ketchup |
|
![]() ![]() |
![]() |
#393 |
Zakorzenienie
|
Malwinak jestes wege czy tak akurat przypadkiem nie ma mięsa w tych jadłospisach?
Na wegusia to niedobrze. Zaraz będzie anemia, wypadanie włosów, łamanie się paznokci.
#394 | ||
Zakorzenienie
|
nie mogłabym
![]() ale rzeczywiście, chyba będę ignorować Twoje jadłospisy, bo moje słowa i tak nic nie dają ^^ Cytat:
Cytat:
yyyyy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#395 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() iza_wiosenna- Nie miałam Ed, tylko bardzo ograniczyłam jedzenie i ogolnie malo jadlam, efekt - klopoty z miesiaczka , ludźmi, skórą ,psychiką(zwlaszcza ze bylam szczupla:/) Wiesz.. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Malwina0982394 Czas edycji: 2008-08-26 o 20:32 Powód: odpisanie na kolejny post |
|
![]() ![]() |
![]() |
#396 |
Raczkowanie
|
U:
Ś:bułka sojowa (60g),b. gruby plaster białego sera prosto ze wsi ![]() przekąska:nieduża kiść winogron rodzynkowych (takich malutkich), 4 śliwki (ostatnio je uwielbiam ![]() O:1/2 porcji (duuużej) sałatki nicejskiej (sałata, pomidor, fasolka szparagowa, tuńczyk, anchois-chyba ze 3 fileciki, oliwki, cebula, przyprawy, sos francuski-chyba na bazie musztardy), prawie cała grahamka (duża,ok.100g), kawa latte (btw, nie orientujecie się ile kalorii może mieć kalorii taka sałatka??) P:kawa z ok.2/5 szkl. mleka koziego, kilkanaście jeżyn prosto z krzaka w międzyczasie ok. 20 g orzeszków piniowych K:bułka sojowa, gorący kubek cebulowy Proszę o ocenę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#397 |
Zakorzenienie
|
może i ja napiszę i pójdę spać
![]() Ś: bułka orkiszowa (wielka) z serkiem białym i szynką drobiową, pomidor, ogórek kiszony, nektarynka, trzy małe jabłka IIŚ: jogurt naturalny (200g) z fitellą bananową, bananem (wielkim) i polewą czekoladowo-migdałową z fantazji, płatki migdałowe, kilka śliwek "O" (dziś niestety nie było innego wyjścia, bardzo na szybko ^^) : duuuuża grahamka z szynką, serem żółtym i warzywami, kakao (200ml), dwie kostki czekolady: milka silver i shogetten, kilka big śliwek deser: kawa z mlekiem P: cztery gałki lodów od grycana K: 1 i pół grahamki z serem białym i szynką (i warzywami), z trzy śliwki i dwa małe jabłka IIK: trzy małe jabłka ^^
![]() |
#398 |
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze W:
- kawa z mlekiem 0,5% Śniadanie: - herbata, 150g chudego twarogu, 70g jogurtu owocowego, pół grahamki z masłem, szynka, serem, ketchupem, 1/2 pomidora II Śniadanie: - plaster szynki, jogurt 150g owocowy z płatkami fitness i musli, gałka lodów orzechowych, kawa z mlekiem 0,5% Obiad: - pierś z kurczaka gotowana, kasza kus kus, pmidory z jogurtem naturalnym i cebulą, 3 łyżki ketchupu, herbata Kolacja: - 2 jajka na twardo z ketchupem, 2 łyzki jogurtu naturalnego, kromka chleba miodowego ze śliwką z serkiem almetto podobnym, pomidor, herbata Bardzo prosze Was o ocene ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#399 |
Zadomowienie
|
moje U
![]() sn; wiejski z wkrusoznym corny linea , pl owsianymi i bananem 2sn; mini bagietka razowa z homo nat , pomidorem , jablko ob; kasza gryczana , 2 jajka sadozne ,faoslka szparagowa , duzy kawalek senrika po; znowu duzy kawalek sernika ko; i znowu duzy kawalek sernika , kromka grachama z pasta z tuncyzka z ogorkami kiszonymi zdecydowanie za duzo sernika :/ ale coz, juz nie ma ![]()
#400 |
Zadomowienie
|
Cześć
![]() P: Iśń-grahamka:połowa z masełkiem, sopocką, pomidorem i koperkiem, druga połowa z twarożkiem, pomidoerm i koperkiem, jogurt owocowy 115gr, herbata słodzona IIśn- precel(duuuży), 1.5 szkl kakao, pół słoika Nutelli ![]() koktajl bananowy z mlekiem i orzechami O: pierogi z grzybami-zjadłam ich chyba z 9 ![]() Kubuś, całe opakowanie herbatników Lupetitki P: kajzerka z serkiem topionym i pomidorem, jabłko K: 3 kromki z masłem i dżemem jabłkowym domowej roboty, kakao i duża paczka chipsów ![]() ![]()
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 ![]() "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
![]() ![]() |
![]() |
#401 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Malwinko, rzuciło mi się w oczy bo Twój jadłospis wyglada jak bardzo źle skomponowany jadłospis wegetariański: 8-rogal francuski z dżemem , szklanka mleka , 2 kostki czekolady,banan masa węglowodanó prostych, trochę baiłka mlecznego, zero żelaza a jeszcze mleko krowie na dokładkę (produkty mleczne upośledzają przyswajanie żelaza i... wapnia - to one jedzone w nadmiarze powodują plagę osteoporozy nie występującej np. wśród Azjatek tradycyjnie nie jadających mleka i przetworów mlecznych. jest w nich wapń, ale w połączeniu z taką ilością białka bilans po przetrawieniu wychodzi na 0. W czekoladzie niby jest magnez, ALE magnez w połaczeniu z tłuszczem tworzy a nie przyswajalne związki mydła - znów bilans na 0, , banan to znów weglowodany proste ale ok, magnez, trochę witamin, bardzo odżywczy 10:30- 2 gruszki, 2 bułeczki maślane z twarożkiem, rożek orzechowy Znów głownie szybkie cukry i mleko krowie, gruszka daje trochę wit c i soli mineralnych, pektyn 1h spaceru 13-talerz zupy pomidorowej z makaronem raz., 6 pierogów z truskawkami polanych odrobiną smietany . Mąka z woda po warzywach ![]() Gdzie białko? 15-galaretka wiśniowa z truskawkami i bitą śmietaną,kawałek ciasta snickers Znów szybkie węglowodany i trchę tłuszczu z mleka krowiego - trochę witamin i soli mineralnych z truskawek, trocgę orzeszków ziemnych jak sądzę. nie sa złe ale z orzechów to szara końcówka i mega alergen 1,5 h intensywnego pływania 18- serek wiejski 200g ,2 łyżki orzechów laskowych,1 rodzynek, pół grahamki z ogórkiem Znów mleko krowie reszta ok, ale żelaza znów tyle co kot napłakał, wspomagającej jego przyswajanie wit C tez nic - świeze ogórki zawierają substancję upośledzającą jej przyswajanie, nadrabiają trochę solami mineralnymi i spora zasadowością. orzechy, ok- fajne tłuszcze, witaminy z grupy B, miedż, żelazo (no ale ten nabiał w komplecie, więc cinko), fosfor, cynk, fajne białko ale mało i cięzkostrawne. 20:30-jajecznica z 3 jajek smażona bez tłuszczu ,2 pomidory, szczypiorek,ketchup No tu coś ruszyło, żółtko to prawdziwe bogactwo - prawie pełen zestaw witamin, żelazo, wapń. Tu w końcu na koniec dnia zjadłaś trochę żelaza, wapnia i podkręciłąś jego przyswajanie wit c, szczypior tez ok - bardzo cenne A, B, C, do tego krzem, wapń, potas, jod, naturalne antybiotyki, trochę kwasu foliowego bo zielone + znów pomidory w wersji z przyswajalnym likopenem i karotenem IMO, żadne wędliny kupowane w sklepie nie sa zdrowe, zdrowe jest mięso które sama upieczesz/ ugotujesz/usmażysz/ugrilujesz. Kurzęce teraz jest nędzne - te ptaki rosną w takim tempie że szkoda gadać- chodząca anemia. Z drobiu warto kaczkę jeść, indyka, gęś. Z ssaków wołowinę, królika, baraninę, świnkę też czasami. Ryby!, ryby sa zdrowe, zwłaszcza morskie i tłuste. ![]() Strączkowe, groch, fasola, soczewica, ciecierzyca - bogactwo witamin B, zelaza, wapnia. Zielone warzywa - kwas foliowy, wapń, zelazo. owoce i warzywa bordowe, fioletowe, czarne - podkręcacie tu metabolizm, gdzie dużo spalania tam dużo wolnych rodników, to trzeba neutralizować duża ilością zjadanych antyoksydantów. Zmarszczki mozna zoperować, ale od środka człowiek tez się starzeje. Im szybsze spalanie, tym szybsze starzenie. ![]() Po prostu nie mozna jeśc w kólko tego samego, zwłaszcza jeśli po rozłożeniu okazuje się ze to jest głownie mąka, krowie mleko i cukier. Napradę nie wiem, jak można przejmować się kaloriami czy ilością, jak są dużo ważniejsze aspekty tego co się zjada.
![]() |
#402 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niemożliwe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#403 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#404 |
Zadomowienie
|
Krytia dziękuję,"
![]() ![]()
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 ![]() "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
![]() ![]() |
![]() |
#405 |
Raczkowanie
|
mega R:
1. { 1 śniadanie } activia truskawka, kropka razowego z wiejskim 2. { 2 śniadanie } jabłko. - spacer 30 minut. 3. { obiad } cały talerz rosołu z marchewką i pietruszką. 4. { podwieczorek } batonik muesli z orzechami. 5. { kolacja }kromka razowego z szynką z warzywami, cała duża szklanka corn flakes z mlekiem. + woda, 1 łyk piwa. zaczęłam dietę od kiedy piszę Wam jadłospisy, a nie schudłam jeszcze ani kilograma.
#406 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#407 |
Raczkowanie
|
czyli widzę,że wszystko źle. ;C
chyba jednak będę układała jadłospis przed zjedzeniem, bow ten sposób nie schudnę. no to napiszę na jutro, tylko bez obiadu, bo nie wiem,co mama zrobi. 1. { śniadanie } 2 kromki ciemne z szynką, ogórek. 2. { drugie śniadanie } owsianka z mlekiem 0,5%, cały kubek. batonik muesli 3. { obiad } ... 4. { podwieczorek} brzoskwinia. 5. { kolacja } 2 kromki z szynką, pomidor, ogórek. + woda. + 20 skłonów skrzyżnych, 40 brzuszków. tak będzie lepiej niż dziś?
#408 |
Zakorzenienie
|
Generalnie na R z tymi batonikami zbożowymi trzeba uważać. W drugiej połowie dnia, czyli na podwieczorek lepiej wyeliminować węgle. Lepszy byłby jakiś jogurcik, jajko itp.
Tak samo z kolacją. Więcej warzyw i białka, mniej węgli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#409 |
Rozeznanie
|
Ja ostatnio czytałam-chyba w gazecie wyborczej ze nie powinno się unikac ggotowanej marchewki, ze to jest mit z tym wysokim IG...co myslicie?
![]()
![]() |
#410 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#411 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#412 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajnie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cava, Twoja analiza jest bardzo szczegółowa, ale moim zdaniem nie można przesadzać z tym idealnie zdrowym odżywianiem, bo można popaść w ortoreksję. poza tym nie każdy posiłek a już zwłaszcza na P musi być po brzegi wypełniony białkiem ( ![]() ![]() wiadomo, że to zdrowe, ale bardzo łatwo przegiąć w tę złą stronę i uzależnić się od zdrowego odżywiania... dlatego trzeba pamiętać, że nie wszystko na naszym talerzu musi być idealnie, bo trochę przyjemności też się należy. a nawet trochę więcej niż tylko trochę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#413 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#414 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za to nie jestem w stanie zapamiętać , a już o przeliczeniu to w ogóle nie marzę ile gdzie kalori siedzi ![]() Ale to zbędne, wystarczy trzymac się zasady : różnorodnie i świezo. ![]() ![]() Jak najbardziej jedz obiady z mamą, dobry nastrój stołowników też wpływa na trawienie, zresztą pomidorowa jest zdrowa (a jakby jeszcze jakiś kawałeczek ugotowanego mięska się tam przyplątał ![]() Po prostu sama zadbaj w innych posiłkach żeby zjeśc coś innego niż biała mąka z mlekiem mniej lub bardziej przetworzonym. Kupne wędliny nie zachwycają ale są lepsze niż w kółko ser. Tak, jedzenie wpływa na wszytko, na sen też. Kłopoty z wstawaniem (niewysypianiem się, niemożnością zaśnięcia), jeśli nie wynikają ze zwykłego rozregulowania pór spania, mogą być objawem niestety osłabienia wynikającego z anemi, obniżenia się przez to ciśnienia, albo/i niedoborów witamin z grupy B (niacyny, 6, 12). Jak masz na koncie jakieś odchudzanie, czy inne problemy z jedzeniem to zrób badania, moze trzeba brać witaminy i żelazo przez jakiś czas. Witaminy z grupy B znajdziesz w strączkowych, razowym pieczywie, orzechach, żółtkach, podrobach, bananach, drożdzach- drozdze można pić spazone lub łykać w postaci tabletek. W ramach ciekawostki- B6 odpowiada za skuteczne odchudzanie, jej braki potrafią rozłożyć na łopatki każdą redukcję. Ale z witaminami z grupy B uwaga, można je przedawkować, więc lepiej uzupełniac naturalnie niż łykac tabletki. Brak witaminy C też "rozleniwia" wit C działa pobudzająco jak kofeina ![]() Zbyt ciężka zjedzona zbyt późno kolacja powoduje że człowiek tez się nie wyśpi i nie wstanie zadowolony, no ale ja u Ciebie nie widziałąm powodu do męk nocnych z przejedzenia.
![]() |
#415 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Hm... ortoreksja... nie przyszło mi do głowy że mogłabym kogoś podjudzac do wpadnięcia w kolejny problem. ![]()
![]() |
#416 |
Raczkowanie
|
U
1) 4 kromki chleba tostowego, 1 pokrojona parówka drobiowa, ogórek kiszony, 2 plastry pomidora, keczup Nescafe Frappe z mlekiem 2% 2) talerzyk pomidorówki niezabielanej 3) jabłko + serek wiejski |
![]() ![]() |
![]() |
#417 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#418 |
Rozeznanie
|
Witam po wakacjach... w nowej czesci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#419 |
Raczkowanie
|
Witam!
Jeszcze raz bardzo proszę o ocenę mojego jagłospisu. Moje R: I śniadanie: 2 kromki chleba graham z polędwicą sopocką, "sałatka" z pomidora, rzodkiewki i ogórka, pół grejfruta II śniadanie : 1 kromka chleba graham z serkiem żółtym i pomidorem, pomarańcza obiad : pierś z kurczaka z ryżem, brokuły, kalafior i fasolka szparagowa polane bułką tartą na łyżce masła podwieczorek : serek naturalny z rzodkiewką i szczypiorkiem kolacja : makrela w galarecie z warzywami (kukurydza, groszek, marchewka)
#420 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:53.