Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-26, 19:59   #391
deMitia
Rozeznanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI

Cytat:
Napisane przez Aralka Pokaż wiadomość
Iza, takie komentarze mogłabyś zachować dla siebie

Na podwieczorek tak mało, ponieważ obiad zjadłam o 16, a kolację ok. 19:30

W sumie na to II Śniadanie (warzywa) no to nie była tak resztka. Pół miski około...

Po kolacji czuję sie najedzona, że mogłabym zbierać brzuch z podłogi, zaraz idę na rower.
Ja już nie wiem co mam robić. Jem 5 posiłków.
Na jutro są klopsy drobiowe z sosem i chyba z ziemniakami zjem. Sama robiłam...
No tak pół miski warzyw.... rzeczywiście bardzo dużo. Całe 40 kalorii....

Aralko krzywdę sobie robisz i tyle... niby to Twój problem, ale doceń, że ktoś Ci chce pomóc.
Stary 2008-08-26, 20:05   #392
Malwina0982394
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
cieszę się, że się w porę opamiętałaś powodzenia. pamiętaj o nnkt!
Dziękuję za opinię i rady Tak najbardziej chciałabym i powinnam przytyć jakies 8-10 kg.. bo ważę niecałe 50 kg a jestem dość wysoka-na dodatek ważąc wiecej i tak wygladam bardzo szczupło...aczkolwiek cieszę się z każdego kilograma A o to mój dzisiejszy jadłospis (wydaje mi się,że trochę przesadziłam ,ale miałam też sporo ruchu )

P:

8-rogal francuski z dżemem, szklanka mleka, 2 kostki czekolady,banan

10:30- 2 gruszki, 2 bułeczki maślane z twarożkiem, rożek orzechowy

1h spaceru

13-talerz zupy pomidorowej z makaronem raz., 6 pierogów z truskawkami polanych odrobiną smietany

15-galaretka wiśniowa z truskawkami i bitą śmietaną,kawałek ciasta snickers

1,5 h intensywnego pływania

18- serek wiejski 200g ,2 łyżki orzechów laskowych,1 rodzynek, pół grahamki z ogórkiem

20:30-jajecznica z 3 jajek smażona bez tłuszczu ,2 pomidory, szczypiorek,ketchup
Malwina0982394 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 20:13   #393
cava
Zakorzenienie

Malwinak jestes wege czy tak akurat przypadkiem nie ma mięsa w tych jadłospisach?
Na wegusia to niedobrze.
Zaraz będzie anemia, wypadanie włosów, łamanie się paznokci.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 20:18   #394
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez Aralka Pokaż wiadomość
Iza, takie komentarze mogłabyś zachować dla siebie
nie mogłabym skoro już decyduję się na napisanie czegoś.

ale rzeczywiście, chyba będę ignorować Twoje jadłospisy, bo moje słowa i tak nic nie dają ^^

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
Aralko , Iza szczerze napisała to co każdy uważa, mówisz że sie starasz jeść więcej, ale jakoś tego nie widać, co z tego że jest 5 posiłków , zresztą połowy z nich nawet nie nazwałabym posiłkiem.
Pytasz co masz robic jeść więcej, jeśli nie możesz zwiększać objętościowo to zawsze można podbijać kalorycznymi przekąskami, garść orzeszków, czy łyżka masła orzechowego to chyba nie są niewyobrażalne ilości po których można czuć sie ociężałym przez kolejnych dwa dni . Twoje życie, Twoje zdrowie, zrobisz z nim co zechcesz .
dokładnie. jakbyś chciałaś jeść więcej kcal, Aralko, bez problemu mogłabyś to robić. ale cóż...

Cytat:
Napisane przez Malwina0982394 Pokaż wiadomość
Dziękuję za opinię i rady Tak najbardziej chciałabym i powinnam przytyć jakies 8-10 kg.. bo ważę niecałe 50 kg a jestem dość wysoka-na dodatek ważąc wiecej i tak wygladam bardzo szczupło...aczkolwiek cieszę się z każdego kilograma A o to mój dzisiejszy jadłospis (wydaje mi się,że trochę przesadziłam ,ale miałam też sporo ruchu )

P:

8-rogal francuski z dżemem, szklanka mleka, 2 kostki czekolady,banan ok

10:30- 2 gruszki, 2 bułeczki maślane z twarożkiem, rożek orzechowy ok

1h spaceru

13-talerz zupy pomidorowej z makaronem raz., 6 pierogów z truskawkami polanych odrobiną smietany może deser?

15-galaretka wiśniowa z truskawkami i bitą śmietaną,kawałek ciasta snickers oby duży

18- serek wiejski 200g ,2 łyżki orzechów laskowych,1 rodzynek, pół grahamki z ogórkiem czemu pół? orzechow moglo byc duzo wiecej, moglas tez dosypac musli

20:30-jajecznica z 3 jajek smażona bez tłuszczu ,2 pomidory, szczypiorek,ketchup węgle?

yyyyy gdzie tu przesadziłaś?! to nie P tylko U, za dużo ruchu, za mało jedzenia na przytycie. miałaś ed?

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 20:22   #395
Malwina0982394
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Malwinak jestes wege czy tak akurat przypadkiem nie ma mięsa w tych jadłospisach?
Na wegusia to niedobrze.
Zaraz będzie anemia, wypadanie włosów, łamanie się paznokci.
Nie, nie jestem wege Tak jakoś przypadkiem (chyba zapomnialam), ale dzieki za uwagę , będę mięso też codziennie brała pod uwagę a w jakiej postaci mięso polecasz najbardziej ? ktore jest dobre i zdrowe? wiem, ze kurczak..ale nie mam go codziennie wiec jakies wędliny ? albo takie kielbasy jak np podwawelska czy wiejska zdrowe są?

iza_wiosenna- Nie miałam Ed, tylko bardzo ograniczyłam jedzenie i ogolnie malo jadlam, efekt - klopoty z miesiaczka , ludźmi, skórą ,psychiką(zwlaszcza ze bylam szczupla:/) Wiesz.. jak na mnie to sporo i tak się cieszę,że mogę jeść chociaż tyle-to juz sukces A ruchu dużo bo..lubię wiec będę starac się jeść jeszcze wiecej

Edytowane przez Malwina0982394
Czas edycji: 2008-08-26 o 20:32 Powód: odpisanie na kolejny post
Stary 2008-08-26, 20:23   #396
Nuria147
Raczkowanie

U:
Ś:bułka sojowa (60g),b. gruby plaster białego sera prosto ze wsi rozgnieciony z ok.80 g jogurtu nat. Zott i łyżeczką miodu; 4 śliwki
przekąska:nieduża kiść winogron rodzynkowych (takich malutkich), 4 śliwki (ostatnio je uwielbiam )
O:1/2 porcji (duuużej) sałatki nicejskiej (sałata, pomidor, fasolka szparagowa, tuńczyk, anchois-chyba ze 3 fileciki, oliwki, cebula, przyprawy, sos francuski-chyba na bazie musztardy), prawie cała grahamka (duża,ok.100g), kawa latte (btw, nie orientujecie się ile kalorii może mieć kalorii taka sałatka??)
P:kawa z ok.2/5 szkl. mleka koziego, kilkanaście jeżyn prosto z krzaka
w międzyczasie ok. 20 g orzeszków piniowych
K:bułka sojowa, gorący kubek cebulowy
Proszę o ocenę
Nuria147 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 20:39   #397
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

może i ja napiszę i pójdę spać moje U:

Ś: bułka orkiszowa (wielka) z serkiem białym i szynką drobiową, pomidor, ogórek kiszony, nektarynka, trzy małe jabłka

IIŚ: jogurt naturalny (200g) z fitellą bananową, bananem (wielkim) i polewą czekoladowo-migdałową z fantazji, płatki migdałowe, kilka śliwek

"O" (dziś niestety nie było innego wyjścia, bardzo na szybko ^^) : duuuuża grahamka z szynką, serem żółtym i warzywami, kakao (200ml), dwie kostki czekolady: milka silver i shogetten, kilka big śliwek
deser: kawa z mlekiem

P: cztery gałki lodów od grycana

K: 1 i pół grahamki z serem białym i szynką (i warzywami), z trzy śliwki i dwa małe jabłka

IIK: trzy małe jabłka ^^

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-26, 20:44   #398
Airish88
Zakorzenienie

Dzisiejsze W:

- kawa z mlekiem 0,5%

Śniadanie:
- herbata, 150g chudego twarogu, 70g jogurtu owocowego, pół grahamki z masłem, szynka, serem, ketchupem, 1/2 pomidora

II Śniadanie:
- plaster szynki, jogurt 150g owocowy z płatkami fitness i musli, gałka lodów orzechowych, kawa z mlekiem 0,5%

Obiad:
- pierś z kurczaka gotowana, kasza kus kus, pmidory z jogurtem naturalnym i cebulą, 3 łyżki ketchupu, herbata

Kolacja:
- 2 jajka na twardo z ketchupem, 2 łyzki jogurtu naturalnego, kromka chleba miodowego ze śliwką z serkiem almetto podobnym, pomidor, herbata

Bardzo prosze Was o ocene
Stary 2008-08-26, 21:03   #399
aajjii
Zadomowienie

moje U

sn; wiejski z wkrusoznym corny linea , pl owsianymi i bananem

2sn; mini bagietka razowa z homo nat , pomidorem , jablko

ob; kasza gryczana , 2 jajka sadozne ,faoslka szparagowa , duzy kawalek senrika

po; znowu duzy kawalek sernika

ko; i znowu duzy kawalek sernika , kromka grachama z pasta z tuncyzka z ogorkami kiszonymi

zdecydowanie za duzo sernika :/ ale coz, juz nie ma
Stary 2008-08-26, 21:06   #400
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cześć

P:

Iśń-grahamka:połowa z masełkiem, sopocką, pomidorem i koperkiem, druga połowa z twarożkiem, pomidoerm i koperkiem, jogurt owocowy 115gr, herbata słodzona

IIśn- precel(duuuży), 1.5 szkl kakao, pół słoika Nutelli

koktajl bananowy z mlekiem i orzechami

O: pierogi z grzybami-zjadłam ich chyba z 9 polane tłuszczykiem, barszczyk czerwony,

Kubuś, całe opakowanie herbatników Lupetitki

P: kajzerka z serkiem topionym i pomidorem, jabłko

K: 3 kromki z masłem i dżemem jabłkowym domowej roboty, kakao i duża paczka chipsów

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 21:17   #401
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, nie jestem wege Tak jakoś przypadkiem (chyba zapomnialam), ale dzieki za uwagę , będę mięso też codziennie brała pod uwagę a w jakiej postaci mięso polecasz najbardziej ? ktore jest dobre i zdrowe? wiem, ze kurczak..ale nie mam go codziennie wiec jakies wędliny ? albo takie kielbasy jak np podwawelska czy wiejska zdrowe są?

Malwinko, rzuciło mi się w oczy bo Twój jadłospis wyglada jak bardzo źle skomponowany jadłospis wegetariański:

8-rogal francuski z dżemem , szklanka mleka , 2 kostki czekolady,banan

masa węglowodanó prostych, trochę baiłka mlecznego, zero żelaza a jeszcze mleko krowie na dokładkę (produkty mleczne upośledzają przyswajanie żelaza i... wapnia - to one jedzone w nadmiarze powodują plagę osteoporozy nie występującej np. wśród Azjatek tradycyjnie nie jadających mleka i przetworów mlecznych. jest w nich wapń, ale w połączeniu z taką ilością białka bilans po przetrawieniu wychodzi na 0. W czekoladzie niby jest magnez, ALE magnez w połaczeniu z tłuszczem tworzy a nie przyswajalne związki mydła - znów bilans na 0, , banan to znów weglowodany proste ale ok, magnez, trochę witamin, bardzo odżywczy

Znów głownie szybkie cukry i mleko krowie, gruszka daje trochę wit c i soli mineralnych, pektyn
1h spaceru

13-talerz zupy pomidorowej z makaronem raz., 6 pierogów z truskawkami polanych odrobiną smietany . Mąka z woda po warzywach + na szczęscie pomidory ugotowane - bardzo OK, zawierają sporo mikroelementów potas, zelazo, krzem, karoten, tłuszcze NNKT, antyoksydanty i przyswajalny z pomidorów tylko po ugotowaniu bardzo cenny likopen (silna substancja antyrakowa). pierogi- znów mąka i znów tluszcz mleczny. rozgotowan etruskawki to po prostu znów cukier z odrobiną beta karotenu na okrasę.

Gdzie białko?

Znów szybkie węglowodany i trchę tłuszczu z mleka krowiego - trochę witamin i soli mineralnych z truskawek, trocgę orzeszków ziemnych jak sądzę. nie sa złe ale z orzechów to szara końcówka i mega alergen

18- serek wiejski 200g ,2 łyżki orzechów laskowych,1 rodzynek, pół grahamki z ogórkiem

Znów mleko krowie reszta ok, ale żelaza znów tyle co kot napłakał, wspomagającej jego przyswajanie wit C tez nic - świeze ogórki zawierają substancję upośledzającą jej przyswajanie, nadrabiają trochę solami mineralnymi i spora zasadowością. orzechy, ok- fajne tłuszcze, witaminy z grupy B, miedż, żelazo (no ale ten nabiał w komplecie, więc cinko), fosfor, cynk, fajne białko ale mało i cięzkostrawne.

20:30-jajecznica z 3 jajek smażona bez tłuszczu ,2 pomidory, szczypiorek,ketchup No tu coś ruszyło, żółtko to prawdziwe bogactwo - prawie pełen zestaw witamin, żelazo, wapń. Tu w końcu na koniec dnia zjadłaś trochę żelaza, wapnia i podkręciłąś jego przyswajanie wit c, szczypior tez ok - bardzo cenne A, B, C, do tego krzem, wapń, potas, jod, naturalne antybiotyki, trochę kwasu foliowego bo zielone + znów pomidory w wersji z przyswajalnym likopenem i karotenem

IMO, żadne wędliny kupowane w sklepie nie sa zdrowe, zdrowe jest mięso które sama upieczesz/ ugotujesz/usmażysz/ugrilujesz.
Kurzęce teraz jest nędzne - te ptaki rosną w takim tempie że szkoda gadać- chodząca anemia. Z drobiu warto kaczkę jeść, indyka, gęś. Z ssaków wołowinę, królika, baraninę, świnkę też czasami. Ryby!, ryby sa zdrowe, zwłaszcza morskie i tłuste.
Strączkowe, groch, fasola, soczewica, ciecierzyca - bogactwo witamin B, zelaza, wapnia.

Zielone warzywa - kwas foliowy, wapń, zelazo.

owoce i warzywa bordowe, fioletowe, czarne - podkręcacie tu metabolizm, gdzie dużo spalania tam dużo wolnych rodników, to trzeba neutralizować duża ilością zjadanych antyoksydantów.
Zmarszczki mozna zoperować, ale od środka człowiek tez się starzeje. Im szybsze spalanie, tym szybsze starzenie.

Po prostu nie mozna jeśc w kólko tego samego, zwłaszcza jeśli po rozłożeniu okazuje się ze to jest głownie mąka, krowie mleko i cukier.
Napradę nie wiem, jak można przejmować się kaloriami czy ilością, jak są dużo ważniejsze aspekty tego co się zjada.

Liz Williams

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-26, 21:17   #402
Aralka
Zakorzenienie

GG do Aralka Send a message via Skype™ to Aralka

Cytat:
Napisane przez deMitia Pokaż wiadomość
No tak pół miski warzyw.... rzeczywiście bardzo dużo. Całe 40 kalorii....

Aralko krzywdę sobie robisz i tyle... niby to Twój problem, ale doceń, że ktoś Ci chce pomóc.
Ze 150 g warzyw w których były ziemniaki z patelni tylko 40 kcal???
Niemożliwe
Stary 2008-08-26, 21:23   #403
Krytia
Zadomowienie

GG do Krytia

Cytat:
Napisane przez kika171 Pokaż wiadomość
Cześć

P:

Iśń-grahamka:połowa z masełkiem, sopocką, pomidorem i koperkiem, druga połowa z twarożkiem, pomidoerm i koperkiem, jogurt owocowy 115gr, herbata słodzona ok

IIśn- precel(duuuży), 1.5 szkl kakao, pół słoika Nutelli heh ok smacznnnie i słodziutko

koktajl bananowy z mlekiem i orzechami ok super

O: pierogi z grzybami-zjadłam ich chyba z 9 polane tłuszczykiem, barszczyk czerwony, ok ślicznie

Kubuś, całe opakowanie herbatników Lupetitki mm jaki pyszny deserek

P: kajzerka z serkiem topionym i pomidorem, jabłko hmm ok

K: 3 kromki z masłem i dżemem jabłkowym domowej roboty, kakao i duża paczka chipsówhej czemu "" każdemu coś od życia się należy
Bardzo ładnie według mnie.
Niebo mnie nie chce,
a piekło obawia się,
że nim zawładnę.
Liz Taylor
Życie jest do kitu i tyle.
Krytia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 21:39   #404
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Krytia dziękuję,"" bo najpierw się najem chipsów na noc a potem płacz o nogi

- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
Stary 2008-08-26, 21:47   #405
needrespiree
Raczkowanie

mega R:

1. { 1 śniadanie } activia truskawka, kropka razowego z wiejskim
2. { 2 śniadanie } jabłko.
- spacer 30 minut.
3. { obiad } cały talerz rosołu z marchewką i pietruszką.
4. { podwieczorek } batonik muesli z orzechami.
5. { kolacja }kromka razowego z szynką z warzywami, cała duża szklanka corn flakes z mlekiem.
+ woda, 1 łyk piwa.

zaczęłam dietę od kiedy piszę Wam jadłospisy, a nie schudłam jeszcze ani kilograma.

needrespiree jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 22:11   #406
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez needrespiree Pokaż wiadomość
mega R:

1. { 1 śniadanie } activia truskawka, kropka razowego z wiejskim jogurty owocowe na R chyba nie za bardzo...
2. { 2 śniadanie } jabłko. owoc to nie posiłek
- spacer 30 minut.
3. { obiad } cały talerz rosołu z marchewką i pietruszką.nie wiem jak na R z rosołem, marchewka gotowana chyba odpada bo ma wysokie IG
4. { podwieczorek } batonik muesli z orzechami.mało troszkę na ten podwieczorek i węgle pod wieczór
5. { kolacja }kromka razowego z szynką z warzywami, cała duża szklanka corn flakes z mlekiem. płatki chyba na kolację na R odpadają
+ woda, 1 łyk piwa.

zaczęłam dietę od kiedy piszę Wam jadłospisy, a nie schudłam jeszcze ani kilograma.
ja się nie znam za bardzo, ale to takie moje spostrzeżenia, niech ktoś inny jeszcze oceni

JC"
Stary 2008-08-26, 22:17   #407
needrespiree
Raczkowanie

czyli widzę,że wszystko źle. ;C
chyba jednak będę układała jadłospis przed zjedzeniem, bow ten sposób nie schudnę. no to napiszę na jutro, tylko bez obiadu, bo nie wiem,co mama zrobi.

1. { śniadanie } 2 kromki ciemne z szynką, ogórek.
2. { drugie śniadanie } owsianka z mlekiem 0,5%, cały kubek. batonik muesli
3. { obiad } ...
4. { podwieczorek} brzoskwinia.
5. { kolacja } 2 kromki z szynką, pomidor, ogórek.
+ woda.
+ 20 skłonów skrzyżnych, 40 brzuszków.

tak będzie lepiej niż dziś?

needrespiree jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 22:21   #408
Aralka
Zakorzenienie

Generalnie na R z tymi batonikami zbożowymi trzeba uważać. W drugiej połowie dnia, czyli na podwieczorek lepiej wyeliminować węgle. Lepszy byłby jakiś jogurcik, jajko itp.
Tak samo z kolacją. Więcej warzyw i białka, mniej węgli
Stary 2008-08-26, 23:40   #409
Tarantulek
Rozeznanie

Ja ostatnio czytałam-chyba w gazecie wyborczej ze nie powinno się unikac ggotowanej marchewki, ze to jest mit z tym wysokim IG...co myslicie?

To ja Mercy!
Tarantulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 01:04   #410
Aralka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tarantulek Pokaż wiadomość
Ja ostatnio czytałam-chyba w gazecie wyborczej ze nie powinno się unikac ggotowanej marchewki, ze to jest mit z tym wysokim IG...co myslicie?
Nie wiem, ja tam lubię gotowaną marchewkę i jadłam ją i na R i na U.
Stary 2008-08-27, 06:08   #411
Malwina0982394
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Malwinko, rzuciło mi się w oczy bo Twój jadłospis wyglada jak bardzo źle skomponowany jadłospis wegetariański:

8-rogal francuski z dżemem , szklanka mleka , 2 kostki czekolady,banan

masa węglowodanó prostych, trochę baiłka mlecznego, zero żelaza a jeszcze mleko krowie na dokładkę (produkty mleczne upośledzają przyswajanie żelaza i... wapnia - to one jedzone w nadmiarze powodują plagę osteoporozy nie występującej np. wśród Azjatek tradycyjnie nie jadających mleka i przetworów mlecznych. jest w nich wapń, ale w połączeniu z taką ilością białka bilans po przetrawieniu wychodzi na 0. W czekoladzie niby jest magnez, ALE magnez w połaczeniu z tłuszczem tworzy a nie przyswajalne związki mydła - znów bilans na 0, , banan to znów weglowodany proste ale ok, magnez, trochę witamin, bardzo odżywczy

Znów głownie szybkie cukry i mleko krowie, gruszka daje trochę wit c i soli mineralnych, pektyn
1h spaceru

13-talerz zupy pomidorowej z makaronem raz., 6 pierogów z truskawkami polanych odrobiną smietany . Mąka z woda po warzywach + na szczęscie pomidory ugotowane - bardzo OK, zawierają sporo mikroelementów potas, zelazo, krzem, karoten, tłuszcze NNKT, antyoksydanty i przyswajalny z pomidorów tylko po ugotowaniu bardzo cenny likopen (silna substancja antyrakowa). pierogi- znów mąka i znów tluszcz mleczny. rozgotowan etruskawki to po prostu znów cukier z odrobiną beta karotenu na okrasę.

Gdzie białko?

Znów szybkie węglowodany i trchę tłuszczu z mleka krowiego - trochę witamin i soli mineralnych z truskawek, trocgę orzeszków ziemnych jak sądzę. nie sa złe ale z orzechów to szara końcówka i mega alergen

Znów mleko krowie reszta ok, ale żelaza znów tyle co kot napłakał, wspomagającej jego przyswajanie wit C tez nic - świeze ogórki zawierają substancję upośledzającą jej przyswajanie, nadrabiają trochę solami mineralnymi i spora zasadowością. orzechy, ok- fajne tłuszcze, witaminy z grupy B, miedż, żelazo (no ale ten nabiał w komplecie, więc cinko), fosfor, cynk, fajne białko ale mało i cięzkostrawne.

20:30-jajecznica z 3 jajek smażona bez tłuszczu ,2 pomidory, szczypiorek,ketchup No tu coś ruszyło, żółtko to prawdziwe bogactwo - prawie pełen zestaw witamin, żelazo, wapń. Tu w końcu na koniec dnia zjadłaś trochę żelaza, wapnia i podkręciłąś jego przyswajanie wit c, szczypior tez ok - bardzo cenne A, B, C, do tego krzem, wapń, potas, jod, naturalne antybiotyki, trochę kwasu foliowego bo zielone + znów pomidory w wersji z przyswajalnym likopenem i karotenem

IMO, żadne wędliny kupowane w sklepie nie sa zdrowe, zdrowe jest mięso które sama upieczesz/ ugotujesz/usmażysz/ugrilujesz.
Kurzęce teraz jest nędzne - te ptaki rosną w takim tempie że szkoda gadać- chodząca anemia. Z drobiu warto kaczkę jeść, indyka, gęś. Z ssaków wołowinę, królika, baraninę, świnkę też czasami. Ryby!, ryby sa zdrowe, zwłaszcza morskie i tłuste.
Strączkowe, groch, fasola, soczewica, ciecierzyca - bogactwo witamin B, zelaza, wapnia.

Zielone warzywa - kwas foliowy, wapń, zelazo.

owoce i warzywa bordowe, fioletowe, czarne - podkręcacie tu metabolizm, gdzie dużo spalania tam dużo wolnych rodników, to trzeba neutralizować duża ilością zjadanych antyoksydantów.
Zmarszczki mozna zoperować, ale od środka człowiek tez się starzeje. Im szybsze spalanie, tym szybsze starzenie.

Po prostu nie mozna jeśc w kólko tego samego, zwłaszcza jeśli po rozłożeniu okazuje się ze to jest głownie mąka, krowie mleko i cukier.
Napradę nie wiem, jak można przejmować się kaloriami czy ilością, jak są dużo ważniejsze aspekty tego co się zjada.
Dziekuje za szczegółowe przeanalizowanie mojego jadłospisu Ja jakoś nigdy tak za bardzo nie przejmowalam sie ,ale nie moglabym tak szczegółowo analizowac kazdego posilku...zwlaszcza ze np obiad nie zalezy ode mnie a moja mama juz jest uczuclona...wiec obiady będę jadła te co mama ugotuje ale reszte posilkow postaram się wzbogacic Hmm wiesz może czy odżywianie ma wpływ na sen?? np comoze miec wpływ na wczesne wstawanie?bo wczesniej tak czesto wstawalam..ale nie wiem czemu.
Stary 2008-08-27, 07:38   #412
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Cześć

P:

Iśń-grahamka:połowa z masełkiem, sopocką, pomidorem i koperkiem, druga połowa z twarożkiem, pomidoerm i koperkiem, jogurt owocowy 115gr, herbata słodzona

IIśn- precel(duuuży), 1.5 szkl kakao, pół słoika Nutelli

koktajl bananowy z mlekiem i orzechami

O: pierogi z grzybami-zjadłam ich chyba z 9 polane tłuszczykiem, barszczyk czerwony,

Kubuś, całe opakowanie herbatników Lupetitki

P: kajzerka z serkiem topionym i pomidorem, jabłko

K: 3 kromki z masłem i dżemem jabłkowym domowej roboty, kakao i duża paczka chipsów
'

fajnie ciekawe, czy coś przytyjesz pewnie nie

Cava, Twoja analiza jest bardzo szczegółowa, ale moim zdaniem nie można przesadzać z tym idealnie zdrowym odżywianiem, bo można popaść w ortoreksję. poza tym nie każdy posiłek a już zwłaszcza na P musi być po brzegi wypełniony białkiem ( ), przecież pierogi, mąka pszenna itp. też jest dla ludzi nie popadajmy ze skrajności w skrajność, bo potem, zamiast siegać po to, na co ma się ochotę, będziemy wybierać tylko białko + ww złożone/nnkt...
wiadomo, że to zdrowe, ale bardzo łatwo przegiąć w tę złą stronę i uzależnić się od zdrowego odżywiania... dlatego trzeba pamiętać, że nie wszystko na naszym talerzu musi być idealnie, bo trochę przyjemności też się należy. a nawet trochę więcej niż tylko trochę

Stary 2008-08-27, 07:39   #413
Krytia
Zadomowienie

GG do Krytia

Cytat:
Krytia dziękuję,"" bo najpierw się najem chipsów na noc a potem płacz o nogi
E tam Kikuś raz czy dwa ci się zdarzy i nic się nie stanie że akurat w nogi pójdzie
Niebo mnie nie chce,
a piekło obawia się,
że nim zawładnę.
Liz Taylor
Stary 2008-08-27, 07:43   #414
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Dziekuje za szczegółowe przeanalizowanie mojego jadłospisu Ja jakoś nigdy tak za bardzo nie przejmowalam sie ,ale nie moglabym tak szczegółowo analizowac kazdego posilku...
Absolutnie nie trzeba nic analizować, ja po prostu lubię , łatwo mi wchodzi to do głowy, raz przeczytam i pamiętam. Choć jak siadam do jedzenia to się nie zastanawiam, jeśli już o tym myślę to przy zakupach - jak nakupię zdrowego i włoże do lodówki to rodzina nie ma wyjścia, musi konsumować zdrowo a o chipsach i słodkich serkach moze sobie w TV pooglądać

Za to nie jestem w stanie zapamiętać , a już o przeliczeniu to w ogóle nie marzę ile gdzie kalori siedzi
Ale to zbędne, wystarczy trzymac się zasady : różnorodnie i świezo. Nie jeść tego samego w kółko, zobacz co napisałam Sailormoon.

Jak najbardziej jedz obiady z mamą, dobry nastrój stołowników też wpływa na trawienie, zresztą pomidorowa jest zdrowa (a jakby jeszcze jakiś kawałeczek ugotowanego mięska się tam przyplątał) a pierogi smaczne więc mozna wrzucić w "deser".
Po prostu sama zadbaj w innych posiłkach żeby zjeśc coś innego niż biała mąka z mlekiem mniej lub bardziej przetworzonym.
Kupne wędliny nie zachwycają ale są lepsze niż w kółko ser.

Tak, jedzenie wpływa na wszytko, na sen też.
Kłopoty z wstawaniem (niewysypianiem się, niemożnością zaśnięcia), jeśli nie wynikają ze zwykłego rozregulowania pór spania, mogą być objawem niestety osłabienia wynikającego z anemi, obniżenia się przez to ciśnienia, albo/i niedoborów witamin z grupy B (niacyny, 6, 12). Jak masz na koncie jakieś odchudzanie, czy inne problemy z jedzeniem to zrób badania, moze trzeba brać witaminy i żelazo przez jakiś czas.
Witaminy z grupy B znajdziesz w strączkowych, razowym pieczywie, orzechach, żółtkach, podrobach, bananach, drożdzach- drozdze można pić spazone lub łykać w postaci tabletek.
W ramach ciekawostki- B6 odpowiada za skuteczne odchudzanie, jej braki potrafią rozłożyć na łopatki każdą redukcję.
Ale z witaminami z grupy B uwaga, można je przedawkować, więc lepiej uzupełniac naturalnie niż łykac tabletki.

Brak witaminy C też "rozleniwia" wit C działa pobudzająco jak kofeina, trzeba ją dostarczać najlepiej przy każdym posiłku.

Zbyt ciężka zjedzona zbyt późno kolacja powoduje że człowiek tez się nie wyśpi i nie wstanie zadowolony, no ale ja u Ciebie nie widziałąm powodu do męk nocnych z przejedzenia.

Liz Williams
Stary 2008-08-27, 07:52   #415
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
'
Cava, Twoja analiza jest bardzo szczegółowa, ale moim zdaniem nie można przesadzać z tym idealnie zdrowym odżywianiem, bo można popaść w ortoreksję.
Absolutna racja ma być smacznie, przyjemnie i kolorowo bez zastanawiania się. Po prostu trzeba jeść WSZYSTKO, szukac nowych smaków, bawić się jedzeniem ale nie w kółko to samo.

Hm... ortoreksja... nie przyszło mi do głowy że mogłabym kogoś podjudzac do wpadnięcia w kolejny problem. Jesli jednak tak to wyglada to proszę modów o usunięcie tych postów.

Liz Williams
Stary 2008-08-27, 08:19   #416
miss Serena
Raczkowanie

U

1) 4 kromki chleba tostowego, 1 pokrojona parówka drobiowa, ogórek kiszony, 2 plastry pomidora, keczup
Nescafe Frappe z mlekiem 2%

2) talerzyk pomidorówki niezabielanej

3) jabłko + serek wiejski
miss Serena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 08:21   #417
Krytia
Zadomowienie

GG do Krytia

Cytat:
Napisane przez miss Serena Pokaż wiadomość
U

1) 4 kromki chleba tostowego, 1 pokrojona parówka drobiowa, ogórek kiszony, 2 plastry pomidora, keczup
Nescafe Frappe z mlekiem 2%

2) talerzyk pomidorówki niezabielanej

3) jabłko + serek wiejski
Eee to jest twój cały jadłospis? nie wklejamy tu jadłospisów poniżej 1000kalorii. Poza tym czemu 3 posiłki? i to jest U?
Niebo mnie nie chce,
a piekło obawia się,
że nim zawładnę.
Liz Taylor
Stary 2008-08-27, 08:58   #418
ines25
Rozeznanie

Witam po wakacjach... w nowej czesci

ines25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 09:08   #419
Marusia25
Raczkowanie

Witam!

Jeszcze raz bardzo proszę o ocenę mojego jagłospisu.

Moje R:

I śniadanie: 2 kromki chleba graham z polędwicą sopocką, "sałatka" z pomidora, rzodkiewki i ogórka, pół grejfruta

II śniadanie : 1 kromka chleba graham z serkiem żółtym i pomidorem, pomarańcza

obiad : pierś z kurczaka z ryżem, brokuły, kalafior i fasolka szparagowa polane bułką tartą na łyżce masła

podwieczorek : serek naturalny z rzodkiewką i szczypiorkiem

kolacja : makrela w galarecie z warzywami (kukurydza, groszek, marchewka)
Marusia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 09:25   #420
star15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Toffiee Pokaż wiadomość
Z dnia na dzień coraz pyszniej. Okres widze juz za niedługo okres czasu

A po płatki lec do Lidla, w tym tygoniu tylko 1,19
oo, dzięki za radę ale już kupiłam w zwykłej cenie : )) ach, ten okres.. ani go widu, ani słychu. ale cieszę się, że przynajmniej uporałam się z jedzeniem
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi."

Studentka
star15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości