|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#691 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie, część 2.
|
|
|
|
#692 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W ogóle nie wiem, w czym problem. Ale zaginajcie sobie rzeczywistość z Edanem jak chcecie. |
|
|
|
|
#693 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87672554]Przykro mi, cava, że masz teraz gorzej niż korpoludki na hołmofisie.[/QUOTE]
Nie jestem pewna czy mam gorzej. Mam realny nie opóźniony ogląd sytuacji i mam czas na sytuacje reagować szybko. czy moja firma padnie? Może tak, moze nie. Ale warto brać do głowy dane: 70% miejsc pracy tworzą mikro, mali i sredni pracodawcy. padajaca firma to ludzie zwolnieni z pracy. Ci ludzie przestaną zarabiać = nie będą mieli pieniędzy= nie będa wydawać = nie powstaną natychmiast nowe firmy w miejsce upadłych bo żeby firma miała podstawę bytu, potrzebne jest zapotrzebowanie rynku a to się bierze z konsumpcji. Powyższe = zmniejszenie wpływów do budżetu państw. jak tą sytuację wytrzymają obecne programy socjalne: 500+, czy będzie na zasiłki, emerytury? To zależy czy będą płacone podatki a te maleją przy malejącej konsumpcji. Jak padną programy socjalne, to konsumpcja zmniejszy się jeszcze bardziej. Witam w świecie naczyń połączonych.
|
#694 |
|
Zakorzenienie
|
[/COLOR][1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87672672]Tak, to śmierć w wyniku zapalenia oskrzeli.
W ogóle nie wiem, w czym problem. Ale zaginajcie sobie rzeczywistość z Edanem jak chcecie.[/QUOTE]Haha w takim razie nikt w tym kraju nie zmarł na raka, zawsze była jakaś wtórna przyczyna https://stat.gov.pl/metainform...e-p...0,pojecie.html Definicja: Wszystkie choroby, stany chorobowe oraz urazy lub zatrucia, które spowodowały zgon lub przyczyniły się do zgonu, a także okoliczności wypadku lub umyślnego działania, których skutkiem były te urazy. Dodatkowe wyjaśnienia metodologiczne: Przy opracowywaniu danych statystycznych o zgonach według przyczyn przyjmuje się wyjściową przyczynę zgonu. Za przyczynę wyjściową uważa się chorobę stanowiącą początek procesu chorobowego, który doprowadził do zgonu albo uraz czy zatrucie, w wyniku którego nastąpił zgon. W praktyce medycznej wyodrębnia się dodatkowo przyczynę zgonu: wtórną (za którą przyjmuje się chorobę lub uraz albo okoliczności wypadku - będące następstwem wyjściowej przyczyny zgonu) oraz bezpośrednią (która stanowi choroba stająca się ostateczną przyczyną zgonu w następstwie choroby, urazu lub zatrucia, albo okoliczności wypadku będących wyjściową i wtórną przyczyną zgonu). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#695 |
|
Zakorzenienie
|
Dzis rano w radiu słyszałam info ze kwarantanna daje pierwsze efekty. W zeszły weekend symulacje pokazywały ze do następnego weekendu odbijemy czterocyfrowej liczby chorych tymczasem w ciągu ostatnich trzech dni trend zwolnił i raczej się to nie wydarzy
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#696 | |
|
Konto usunięte
|
No nie wiem, mój dziadek umarł na raka, nie miał żadnych współistniejących chorób na tamten moment.
Czyli jak ktoś wyskoczy z okna w wyniku depresji w wyniku choroby nowotworowej, to zgodnie z tą metodologią będzie, że umarł na raka? ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Jakie zatem proponujesz wyjście? Model brytyjski? ---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#697 | |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87672502]Ale jak się wszyscy na raz zaczną chcieć uodparniać, to dla tych, dla których to uodparnianie będzie niebezpieczne wkrótce braknie respiratorów.
A jak się to rozłoży na te 10 lat z drugiej części posta, to system jakoś to udźwignie.[/QUOTE]popieram, zwolnuenie zarazania wg modeli rozciąganie trochę w czasie epidemie.male jednak trochę mniej ludzi ma ryzyko umrzeć. Z tym, ze ja nie bardzo wierzę w te czarne scenariusze. które mówią, że zarazi się 60-80% społeczeństwa. Na tym statku wycieczkowym Diamond Princess zarazilo się 712 osób na 3500. 20 %. Od 4 do 19.02. Siedzieli zamknięci na kwaranntannie ( teoretycznie w swoich kajutach), ale wcześniej swobodnie się poruszał. Nawet biorąc po uwagę.mze na takie wycieczkowe nie pchają się ludzie schorowani. biedni, zaniedbani leczniczo to ta różnica w % zarazliwosci chyba nie powinna być tak wielka? Cytat:
|
|
|
|
|
#698 |
|
Zakorzenienie
|
No i to też mnie nie dziwi. Niedługo całe Chiny będą bezpieczniejsze niż Europa, bo oni są już w tendencji spadkowej:
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/kor...-wuhan/8ps286v Widziałam symulacje, z których wynika, że Włochy są już po punkcie przegięcia, a maksimum przypadnie około 7 kwietnia. Zakładając, że Polska jest na tej samej krzywej (oczywiście liczba chorych jest inna) z opóźnieniem ok. 3 tygodni, możemy się spodziewać maksimum pod koniec kwietnia, a w maju powinniśmy być już na gałęzi spadkowej. ---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- Z ostrożnym optymizmem, ale sądzę że jest to możliwe. |
|
|
|
#699 |
|
BAN stały
|
Dokładnie tak jak piszesz,mnóstwo ludzi ruszyło do urzędów pracy ale podobno bez ubezpieczenia mają być leczeni też
|
|
|
#700 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87672691]Moim zdaniem tak się nie stanie, bo teraz mamy falę napływową z zagranicy i to będzie gwóźdź do trumny, bo ludzie są nieodpowiedzialni i mają gdzieś kwarantannę.[/QUOTE]Mało tego, dużo ludzi specjalnie starało się wrócić do kraju jeszcze przed zamknięciem granic, żeby uniknąć kwarantanny.
|
|
|
|
#701 |
|
Zakorzenienie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;87672707]Z tym, ze ja nie bardzo wierzę w te czarne scenariusze. które mówią, że zarazi się 60-80% społeczeństwa.
Na tym statku wycieczkowym Diamond Princess zarazilo się 712 osób na 3500. 20 %. Od 4 do 19.02. Siedzieli zamknięci na kwaranntannie ( teoretycznie w swoich kajutach), ale wcześniej swobodnie się poruszał. Nawet biorąc po uwagę.mze na takie wycieczkowe nie pchają się ludzie schorowani. biedni, zaniedbani leczniczo to ta różnica w % zarazliwosci chyba nie powinna być tak wielka?[/QUOTE]Na statku jednak kwarantannę łatwiej utrzymać. Trudniej zdyscyplinować społeczeństwo by przez 2 miesiące każdy siedział w chacie (a do tego się to sprowadzi, te 2 tygodnie to jakiś żart). Chyba, że faktycznie będą za nieprzestrzeganie kwarantanny srogie kary. |
|
|
|
#702 |
|
BAN stały
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;87672519]Ale o tym ginekologami z Kielc sa tez art na temat tego, ze sie zabił przez hejtowanie. I bada to prokuratura.
Pewnie o cos zupełnie innego chodzi w tym hejcie na niego. ---------- Dopisano o 07:09 ---------- Poprzedni post napisano o 07:07 ---------- Czyli mozna powiedzieć, ze Angole maja jednak jakaś racje w tym co robią? [/QUOTE]Może trochę mają gorzej jak nie ogarną chorych w szpitalach i będą im ludzie na ulicy padać jak w Chinach to może lekko przerazić Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#704 |
|
BAN stały
|
pandemlnium4
Podobno te statystyki z Niemiec są zaniżone ktoś tu wczoraj o tym pisał,że oni przypadki jak ktoś na coś był już chory inaczej uznają Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#705 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A poza tym widziałam zdjęcia z nad Wisły z Warszawy. Gromada ludzi chętnie piwkuje i się relaksuje. Dzieci na rowerach, hulajnogach, całe rodziny spaceruja, młodzież piwkuje. Ot, taka to kwarantanna. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#707 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jak jeszcze pracowałam i mieliśmy remont 3 tygodnie to już było u niego ciężko,jeszcze wtedy miał druga restauracje która działała a teraz zamknął dwie to już widzę jakie będzie miał straty. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#708 |
|
Zakorzenienie
|
Co do kwarantanny i powrotów- klienci koleżanki wrócili chyba w poniedziałek lub wtorek do kraju. Na lotnisku najpierw kazano im czekać 10 minut, bo przyjdzie ktoś do mierzenia temperatury i zbierze "karty meldunkowe". Nikt się nie pojawił, po jakimś czasie przyszedł ktoś inny, zapytał na co czekają, niech już jadą.
Zresztą wczoraj na onecie był jakiś artykuł, że szukają ludzi z jakiegoś lotu, bo zapomnieli od nich zebrać te karty adresowe. Czyli lotów znacznie mniej niż normalnie, a i tak nie wyrabiają... Kolejna kwestia- ci ludzie z lotnisk jadą pociągami, autokarami itp. Komunikacja publiczna... No i jeszcze jedna rzecz- kwarantanny trzeba przestrzegać. Siedzieć na d..., oglądać netfliksy, czytać książki, hołmofisować, ale jestem przekonana, że część objętych kwarantanną dalej szwenda się po spożywczakach i łamie zakazy. Brak ludzi do ciągłego nadzoru. Co zaś do tempa wzrostu- cały czas są to tylko oficjalne statystyki. Ile osób siedzi z kaszlem i gorączką w domu, bo... Bo bagatelizują? Bo boją się, że zgarną ich na zakaźny? Bo boją się, bo nie będzie miał kto zająć się kotem, psem czy rybkami? |
|
|
|
#709 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;87672519]
Czyli mozna powiedzieć, ze Angole maja jednak jakaś racje w tym co robią? [/QUOTE]Tak i nie. Tylko oni znają możliwości swojego NHS. Nasz NFZ by tego nie udźwignął. Więc jeśli mogą sobie na to pozwolić, to tylko pozazdrościć.
|
#710 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#711 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo są inne choroby, niż korona. Ktoś może potknąć się na schodach i złamać nogę. Bardzo nieodpowiedzialne jest siedzenie bez ubezpieczenia. Cytat:
Ja mam nadzieję, że taka apka nie powstanie. |
||
|
|
|
#712 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#713 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#714 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87672598]No a jednak - w Chinach i Korei wygląda to dość optymistycznie.
Tyle, że tam społeczeństwo jest zdyscyplinowane.[/QUOTE]Przede wszystkim - w Chinach nie było możliwości wejść do metra czy do sklepu bez maski i pomiaru temperatury. (I kij z tym pomiarem, ale maska, żeby chronić innych ludzi, to super rzecz.) Jeśli chodzi o Polskę - ponoć w szpitalu się kończą maski i płyny (przynajmniej muszą mocniej oszczędzać niż zwykle). Ja bym chciała nosić maseczkę, w razie gdybym to przechodziła bezobjawowo i mogła kogoś zarazić. Ale nie mam skąd jej wziąć, po prostu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#715 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87672691]
Jakie zatem proponujesz wyjście? Model brytyjski? [/QUOTE] Jeśli już w ogóle miałabym coś proponować, to Szwedzki. jest IMO najsensowniejszy. To co wyprawiamy my i reszta Europy to jest zbiorowe samobójstwo. Wszystkich, tych zdrowych też, oraz u nas zwłaszcza, dożynanie jakiegokolwiek dobrobytu i komfortu życia młodszych pokoleń.
|
#716 |
|
BAN stały
|
Masz rację może by to pomogło
|
|
|
#717 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#718 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Spoko, czyli niech umierają. I tak by umarli, a czy tam wpiszą że na raka, pochp czy covid, to już mało ważne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#719 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#720 | |||
|
BAN stały
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;87672788]U mnie w mieście urząd pracy jest zamknięty. Nie wierzę, że w innych miastach działają one po staremu.[/QUOTE]Pewnie jakiś czas temu je zamknęli nie wiem ludzie od dłuższego czasu zjeżdżają do Polski masowo już więc wcześniej pewnie te urzędy oblegali jak była okazja
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Cytat:
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:52.

[/QUOTE]Może trochę mają gorzej jak nie ogarną chorych w szpitalach i będą im ludzie na ulicy padać jak w Chinach to może lekko przerazić