Rasowy=Rodowodowy - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-26, 08:50   #271
bura kocurka
Zakorzenienie

Dot.: Czy to york?

Nie każdy szczeniak z hodowli dostaje rodowód, może mieć inny certyfikacik (nie pamietam nazwy), ale mój brat kupował yorka jak najbardziej z szanowanej hodowli tyle, że bez rodowodu - psa z rodowodem kupuje się jak chce sie go wystawiać na wystawy, inaczej nie ma sensu moim zdaniem

Ten piesek wygląda jak york i szczeniaki także...jednak dobrze by było jednak kupić w hodowli jeśli NA PEWNO chcesz mieć tę rasę psa - będziesz miała pewność za co płacisz, obejrzysz i matkę i ojca szczeniaka

A, no i nie przepłacaj! Jeśli znajoma nie prowadzi hodowli to psy mogą być skundlone, więc nie płać za nie tyle ile zapłaciłabyś w hodowli.

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 08:59   #272
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bura kocurka Pokaż wiadomość
psa z rodowodem kupuje się jak chce sie go wystawiać na wystawy, inaczej nie ma sensu moim zdaniem
co za bzdura!!! kupujesz psa z rodowodem z hodowli rasowej, tylko takie udzielaja kazdemu psu rodowodu, inne to pseudohodole które pozamykalabym wszystkie.
Wiadomo wtedy kim byli rodzice psa, dziadkowie itp, ze jest bez wad, ze jego rodzice byli najlepiej dobrani genetycznie i ryzyko wad jest niemal zerowe.
Nie kazdy pies z rodowodem nadaje sie na wystawy.

Kupujac psa z pesudohodowli napedzasz sztucznie ten chory biznes, co prawda moze i zaoszczedzisz troche kasy ale potem mozesz wydac wiecej na leczenie takiego psa

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 09:05   #273
malinka18222
Zadomowienie

Moim zdaniem jeśli kogoś nie stać na psa z rodowodem, który kosztuje w granicach 1500 zł i nawet więcej może sobie kupić takiego bez rodowodu. Nie rozumiem ludzi którzy to odradzają Ja kupiłam miesiąc temu sznaucerka miniaturke za 400 zł, nie mam zamiaru jeździć z nim na wystawę i nie zależy mi by był to pies czystej krwi. Chciałam psa do kochania, poprostu. Pies jest zdrowy, świetnie się rozwija. Wcale nie jest tak, że pies kupiony w hodowli to na 100% będzie pies zdrowy i nie agresywny a pies kupiony od ludzi to już napewno będzie chorowity i inne bzdury. Nigdy nie ma się pewności. A po drugie psy nie rasowe żyją dłużej bo nie są modyfikowane.
Stary 2008-08-26, 09:10   #274
motylek1007
Zakorzenienie

to jak kogos nie stac na psa z rodowodem niech wezmie ze schroniska jakiegos a nie nabija kase pseudohodowcom, którzy nie maja pojecia o rozmnażaniu zwierzat, a jak niby maja to dlaczego nie wyrobia sobie pozwolen odpowiednich? przeciez wtedy mogliby wiecej kasowac za psa.....a nie wyrabiaja bo sie nie znaja.

To nie sztuka polaczyc 2 psy i narodza sie male, nie tak sie powinno rozmnazac.

Cytat:
Napisane przez malinka18222 Pokaż wiadomość
A po drugie psy nie rasowe żyją dłużej bo nie są modyfikowane.
wybacz ale nie slyszalam o czyms takim jak zyje

jak rozumiesz modyfikowanie?

[*] 11.09.2012
Stary 2008-08-26, 09:51   #275
bura kocurka
Zakorzenienie

Dobra, ja się na tym nie znam, napisałam co słyszałam, nieważne. Zresztą też jestem zdania, że rodowód nie zapewni psu zdrowia na całe życie - kundle mogą zachorować tak samo jak i pieski z metryką (zresztą do niektórych ras są "przyporządkowane" wręcz niektóre choroby).
Jeśli więc założycielka wątku chce kupić pieska "do kochania" (jak ktoś ładnie napisał) to niech weźmie tego od znajomej. Byle by nie przepłacała!

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 09:54   #276
motylek1007
Zakorzenienie

psy z rodowodem tez sa do kochania i na kolana, jak mowilam nie kazdy pies z rodowodem nadaje sie na wystawy bo np siersc sie nie uklada jak powinna i takie psy sa tansze.
Oczywiscie nie znaczy to ze on NIGDY nie zachoruje, ale nie kupujemy bomby zegarowej, zreszta jak chce psa niech wezmie ze schroniska tam przeciez tyle ich czeka......a znajoma niech przestanie rozmnazac

[*] 11.09.2012
Stary 2008-08-26, 10:38   #277
tinkussia
Zadomowienie

Dot.: Rasowy=Rodowodowy

Cytat:
Napisane przez mysza_87 Pokaż wiadomość
o kotach kotki trzymane w domu mogą mieć ruje nawet co 2 tygodnie (ruja to nie do końca to samo co cieczka, ale tylko w jej trakcie kotka może zajść w ciąże po dopuszczeniu kocura). I dopuszczalne są 3 ciąże na 2 lata.
osz kurde, to gorzej niż my
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 10:40   #278
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tinkussia Pokaż wiadomość
osz kurde, to gorzej niż my

[*] 11.09.2012
Stary 2008-08-26, 10:41   #279
kukis
Zadomowienie

Zgadzam sie z motylkiem. Az wlos sie jezy na glowie jak sie czyta napisane przez niektorych uzytkownikow bzdury...
Jesli zalezy ci na pozczegolnych cechach wygladu i charakteru - kup psa z rodowodem.
Jesli ci nie zalezy, lub jesli nie masz pieniedzy - wez ze schroniska. To chyba logiczne??
Przejdzcie sie po boksach schroniska i zobaczcie ile jest kundli rasopodobnych... szlag mnie trafia jak czytam takie bzdury...'Mam rasowego pieska bez rodowodu, bo byl 5 w mocie' itp itd.... W zarejestrowanych hodowlach KAZDY pies dostaje metryke, a wlasciciel moze sam wyrobic rodowod (idąc do ZKwP) - nie musi. W pseudohodowlach ZADEN pies nie dostaje metryki i ZADEN nie jest rasowy. Trzeba to zrozumiec, bo inaczej boksy w schroniskach zawsze bedą przepelnione...
kukis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 10:43   #280
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
:d
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 10:49   #281
motylek1007
Zakorzenienie

wlasciwie to sie tyczy wszystkich zwierzat, nie tylko psów

[*] 11.09.2012

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-26, 11:11   #282
lalaine
Raczkowanie

aż żal mi was xd
ja mam shih tzu bez rodowodu i co to znaczy,ze nie mogę nazwać go shih tzu tylko kundelkiem, bo nie ma rodowodu? śmieszni jestescie hahahahaha
piesek rozwija sie dobrze wygląda jak prawdziwy shih tzu widziałam oboje rodziców którzy również są rasowi, weźcie dziewczyny opanujcie sie xD rodowód to tylko głupi papierek na wystawy do niczego nie potrzebny
Stary 2008-08-26, 11:17   #283
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaine Pokaż wiadomość
ja mam shih tzu bez rodowodu i co to znaczy,ze nie mogę nazwać go shih tzu tylko kundelkiem, bo nie ma rodowodu?
dokladnie tak, masz kundelka w TYPIE shih tzu, ale to kundelek

Cytat:
piesek rozwija sie dobrze wygląda jak prawdziwy shih tzu widziałam oboje rodziców którzy również są rasowi, weźcie dziewczyny opanujcie sie xD rodowód to tylko głupi papierek na wystawy do niczego nie potrzebny
rodowód to nie jest tylko papier, tłumaczylam to juz

skoro oboje rodziców są rasowi to dlaczego on nie?

[*] 11.09.2012
Stary 2008-08-26, 11:24   #284
malinka18222
Zadomowienie

tak kundelki żyją dłużej nawet do 20 lat a rasowe góra 12-15 lat.
Stary 2008-08-26, 11:26   #285
motylek1007
Zakorzenienie

nie powiedzialabym ze rodowód wpływa na długosc zycia.....

[*] 11.09.2012
Stary 2008-08-26, 13:07   #286
Nerchie
Zakorzenienie

Cytat:
aż żal mi was xd
ja mam shih tzu bez rodowodu i co to znaczy,ze nie mogę nazwać go shih tzu tylko kundelkiem, bo nie ma rodowodu? śmieszni jestescie hahahahaha
udowdnij mi ze rodzice to jest shih tzu. jestes laikiem i nie zrozumiesz roznicy, a wysmiewanie nas za wiedze, jest idiotyzmem
gowno prawda ze kundelki zyja dluzej. ja tam widzialam na ulicy kundelka .. a sorry rasowego szeltiego ;] daje mu 3 lata. widocznie jego wlasciciel zanim go wyrzucil tez uwazal ze rodowod to tylko papierek obciazajacy go jakos zbytnio... Pani Zosia szybko uprzatnela zwloki, wiec wam go nie zaprezentuje.

„Prawdopodobnie nie powiedziałbym wszystkiego, o czym myślę, ale na pewno przemyślałbym wszystko, co powiedziałem.”
Nerchie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 13:18   #287
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Napisane przez Nerchie Pokaż wiadomość
udowdnij mi ze rodzice to jest shih tzu. jestes laikiem i nie zrozumiesz roznicy, a wysmiewanie nas za wiedze, jest idiotyzmem
gowno prawda ze kundelki zyja dluzej. ja tam widzialam na ulicy kundelka .. a sorry rasowego szeltiego ;] daje mu 3 lata. widocznie jego wlasciciel zanim go wyrzucil tez uwazal ze rodowod to tylko papierek obciazajacy go jakos zbytnio... Pani Zosia szybko uprzatnela zwloki, wiec wam go nie zaprezentuje.
przynajmniej juz cos dosadniej napisane, bo mnie tez juz krew zalewa, na to co niektórzy wypisują i jeszcze zalują tych co myslą.....

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 13:20   #288
silvi27
Raczkowanie

GG do silvi27 Send a message via Skype™ to silvi27

LUDZIE ZASTANÓWCIE SIĘ CO WY WYPISUJECIE!!!!!
PIES MOZE MIEĆ TYLKO METRYCZKĘ I JEST RASOWY. TO PO CO TEN CAŁY KRZYK, ŻE RASOWY MOŻE BYĆ TYLKO Z RODOWODEM. WEDŁUG TEJ TEORII OSOBA, KTÓRA TO NAPISAŁA MA PO PROSTU KUNDLA - CZY TAK?????
CZY WASZYM ZDANIEM PIES PO RODOWODOWYM OJCU I RODOWODOWEJ MATCE ALE BEZ PAPIERÓW - RODOWODU CZY METRYKI (BO MOŻE WŁAŚCICIEL NIE MA OCHOTY BAWIĆ SIĘ W WYSTAWY ITP.) JEST WEDŁUG WAS ZWYKŁYM NIERASOWYM KUNDLEM. CHYBA WAS POGRZAŁO. ZWIERZĘ TRZEBA DOBRZE TRAKTOWAĆ BEZ WZGLĘDU NA TO JAKIE MA POCHODZENIE. TAK JAK DRUGIEGO CZŁOWIEKA - NIE WAŻNE SKĄD POCHODZI WAŻNE JAKI JEST, I ŻE JEST. PO PROSTU. A TE WSZYSTKIE ZWIĄZKI KYNOLOGICZNE I INNE PIERDOŁY TO MOŻE TEŻ KTOŚ WYMYŚLIŁ ŻEBY FRAJERSTWO (CO TO SIĘ CHCE WYWYŻSZAĆ NAD INNYMI) PŁACIŁO ZA JAKIEŚ BZDURNE PAPIERKI, KTÓRE DLA PSA OSOBIŚCIE NIE MAJĄ ŻADEJ WARTOŚCI TYLKO CI CHORZY WŁAŚCICIELE PSIAKÓW CHCĄC PODNIEŚĆ SWOJĄ WARTOŚĆ W OCZACH INNYCH LUDZI TAK SIĘ TYM PODNIECAJĄ BO SAMI NIE MAJĄ CZYM ZABŁYSNĄĆ W TOWARZYSTWIE.

A TERAZ DAWAJCIE NA MNIE. DOWALCIE MI W SWOICH ODPOWIEDZIACH BO TYLKO TYLE WAM POZOSTAŁO
silvi27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 13:21   #289
motylek1007
Zakorzenienie

ciesze sie że niektórzy maja podobne podejscie jak ja, oby wiecej takich ludzi

[*] 11.09.2012

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-26, 13:26   #290
motylek1007
Zakorzenienie

Oczywiscie ze pies z rodowodem czy bez to pies i tak samo nalezy go kochac, ale nie o tym wątek

Pies BEZ RODOWODU to kundelek, nawet jakby byl kopią matki, nie ma rodowodu jest NIERASOWY i koniec.

ciezko to pojac?

wlascie przez podobne myslenie do twojego tyle jest naprodukowane psow

przykre ze niektórzy nie mogą tego pojąc, widac za ciezkie na ich umysły.

ja mam rasowe zwierzeta ale nie macham nikomu papierami przed oczami, ani sie nie chwale. To moja sprawa, zaden snobizm, przynajmniej wiem cos o pochodzeniu zwierzaka a nie jest to bomba zegarowa.

Chcialabym zeby hodowce wydawali juz wykastrowane/wystreilizowane zwierzeta skoro ida na kolana, wtedy mniej byloby tych pseudohodlowi.

jak widze napis "pies po rodowodowych rodzinach bez rodowodu" to krew mnie zalewa od srodka

[*] 11.09.2012
Stary 2008-08-26, 13:59   #291
silvi27
Raczkowanie

Wiesz motylku to powiem Tobie tak:
mój ojciec ma rodowodową parkę i znich urodziły się szczeniaczki. Jednego z nich mam ja. Wiem o ich pochodzeniu wszystko i nie potrzebuję dla mojego szczeniaczka papierów żeby to wiedzieć tak jak Ty. Wiem skąd jest matka, skąd ojciec i skąd dzieci. I nie mów mi, że szczeniaki to kundle. Od rodowodu krew nie zrobi im się błękitna (szlachetna) bo one mają już swoje pochodzenie. Jeśli Ty nie wiesz nic o rodzicach swojego pupila to owszem rodowód jest Ci potrzebny żeby to sprawdzić.
Osobiście mnie to śmieszy ale niech wam będzie. Nigdy mnie to nie interesowało, taki podział na gorsze zwierzątka i lepsze. To nie dla mnie. Z rodowodem czy bez kocham tak samo. I tyle.
I nie obrażaj mnie mówiąc, że jest to za ciężkie żeby to zrozumieć.
A naprodukowanych jest tyle psów - jak piszesz (np. z wadami genetycznymi), nie przez takie myślenie jak moje tylko przez ludzką głupotę, chciwość i nieodpowiedzialność. Ludzie świadomie skazują psy na choroby i cierpienie tylko po to żeby zarobić na nich parę groszy. Czy taki ktoś zasługuje na miano "człowiek"?? Przeciez to nieludzkie. Nie trzeba być fenomenem żeby wpaść na to, że psy blisko spokrewnione nie mogą być łączone w pary - to tak samo jest z ludźmi, czyż nie?
Stary 2008-08-26, 14:08   #292
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez silvi27 Pokaż wiadomość
Wiesz motylku to powiem Tobie tak:
mój ojciec ma rodowodową parkę i znich urodziły się szczeniaczki. Jednego z nich mam ja.
i dlatego jak widze takie postępowanie tak bardzo jestem za kastracja rasowców ktore maja isc do prywatnych ludzi na kolana

przykre naparwde jest dla mnie jak widze taka postawe i lekkomyślnosc.... a jesli wydawane bylyby psy kastrowane badz byloby to obowiazkowe nikt w taki niewlasciwy sposob nie wykorzystywalby zwierzat.

Cytat:
I nie mów mi, że szczeniaki to kundle.
ale to wlasnie kundelki, taka jest prawda.

Cytat:
Z rodowodem czy bez kocham tak samo. I tyle.
ja tez, ale nie w tym rzecz i widze ze ciagle nie rozumiesz o co tak naparwde chodzi

[*] 11.09.2012
Stary 2008-08-26, 16:33   #293
silvi27
Raczkowanie

Własciwie to nigdy mnie to nie interesowało.
To nigdy nie był, nie jest i nie będzie mój problem.
Wypowiedziałam sie tylko na dany temat bo taka jest istota forum I TYLE!
Nie zamierzam dalej ciągnąć tematu.
Pozdrawiam INTELIGENCJĘ tego wątku..
Stary 2008-08-26, 16:49   #294
esfira
Zakorzenienie

silvi, my ciebie tez pozdrawiamy
ale szkoda, że nie mozesz przeboleć, że masz nierasowego psa. No ale jeśli musisz mieć rasowego psa, żeby go kochac, to oczywiście mozesz sobie dalej wyobrażać, że twój pies jest rasowy, a św. Mikołaj istnieje

czyli dzieci rodowodowego psiego rodzeństwa to też rasowe psy wg. ciebie?

i jeszcze jedno- jesli byłoby tak, jak mówisz, to po co w ogóle istniałyby rodowody? i hodowle?

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 16:49   #295
kukis
Zadomowienie

Cytat:
aż żal mi was xd
Dokładnie tak jak pisze Nerchie - czy estes sędzią kynologicznym, specjalistą on shih tzu?? Mówisz, że jest rasowy, bo tobie sie tak wydaje?? Śmiechu warte.... kupując swojego psa od pseudohodowcy napędzasz tylko ich kieszenie. Jeszcze raz powtórze ludziom, ktorzy chcą kupi psa bez rodowodu - idzcie do schroniska.
Stary 2008-08-26, 16:55   #296
esfira
Zakorzenienie

rasy psa zdecydowanie NIE określa się na oko...

Yorki to rasa silnie zmodyfikowana przez człowieka (bo są maleńkie) więc tym ważniejsze jest, by te pieski przechodziły selekcję - żeby do hodowli dopuszczano tylko zdrowe osobniki, o odpowiedniej wielkości etc...
Kupienie pieska taniej naraża na wieksze wydatki w przyszłości- zapadnięcie tchawicy, zwichnięcie rzepki- tego da się w dużym stopniu uniknąc, kupując psa z rodowodem.
Ale oczywiście to nie moja sprawa, co ludzie robią ze swoimi pieniędzmi.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 17:05   #297
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
LUDZIE ZASTANÓWCIE SIĘ CO WY WYPISUJECIE!!!!!
PIES MOZE MIEĆ TYLKO METRYCZKĘ I JEST RASOWY. TO PO CO TEN CAŁY KRZYK, ŻE RASOWY MOŻE BYĆ TYLKO Z RODOWODEM. WEDŁUG TEJ TEORII OSOBA, KTÓRA TO NAPISAŁA MA PO PROSTU KUNDLA - CZY TAK?????
CZY WASZYM ZDANIEM PIES PO RODOWODOWYM OJCU I RODOWODOWEJ MATCE ALE BEZ PAPIERÓW - RODOWODU CZY METRYKI (BO MOŻE WŁAŚCICIEL NIE MA OCHOTY BAWIĆ SIĘ W WYSTAWY ITP.) JEST WEDŁUG WAS ZWYKŁYM NIERASOWYM KUNDLEM. CHYBA WAS POGRZAŁO. ZWIERZĘ TRZEBA DOBRZE TRAKTOWAĆ BEZ WZGLĘDU NA TO JAKIE MA POCHODZENIE. TAK JAK DRUGIEGO CZŁOWIEKA - NIE WAŻNE SKĄD POCHODZI WAŻNE JAKI JEST, I ŻE JEST. PO PROSTU. A TE WSZYSTKIE ZWIĄZKI KYNOLOGICZNE I INNE PIERDOŁY TO MOŻE TEŻ KTOŚ WYMYŚLIŁ ŻEBY FRAJERSTWO (CO TO SIĘ CHCE WYWYŻSZAĆ NAD INNYMI) PŁACIŁO ZA JAKIEŚ BZDURNE PAPIERKI, KTÓRE DLA PSA OSOBIŚCIE NIE MAJĄ ŻADEJ WARTOŚCI TYLKO CI CHORZY WŁAŚCICIELE PSIAKÓW CHCĄC PODNIEŚĆ SWOJĄ WARTOŚĆ W OCZACH INNYCH LUDZI TAK SIĘ TYM PODNIECAJĄ BO SAMI NIE MAJĄ CZYM ZABŁYSNĄĆ W TOWARZYSTWIE.
Po 1. nie pisz drukowanymi literami, bo czytanie tego jest bardzo męczące
Po 2. dobrze wiemy, co piszemy
Po 3. pies bez metryki jest zwykłym kundlem, bo nikt nie da Ci gwarancji, że szczenię jest faktycznie po rodzicach z rodowodem,
Po 4. Jeżeli mam dać kilka stów za coś, co tylko przypomina psa rasy jaką chce mieć to wybacz ale to chyba Ciebie „pogrzało”, bo za tyle to mogę mieć szczenię rasowe o jak najlepszych cechach, a i prawdopodobieństwo, że to szczenię będzie chore jest b. małe.
Po 5. frajerstwem właśnie jest kupowanie szczenięcia (czyt. kundla) od przypadkowej osoby za cenę psa rasowego.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 17:19   #298
kukis
Zadomowienie

Trzeba jednak pamietac, że rodowod NIE GWARANTUJE zdrowia. Nie mozemy zapominac, że pies to zywy organizm i ma prawo zachorowac - czy to kundel czy rasowiec. Jednak rodowód daje pewnosc, że piesek nie odziedziczyl po rodzicach, dziadkach czy pradziadkach wad genetycznych. Jestesmy pewni, że z malej kulki wyrosnie york shire terier, a nie sznaucero-podobny kundel. Tyle mama do powiedzenia.
Stary 2008-08-27, 08:43   #299
silvi27
Raczkowanie

Do esfira i eleerii

[quote=esfira;8759353]silvi, my ciebie tez pozdrawiamy
ale szkoda, że nie mozesz przeboleć, że masz nierasowego psa. No ale jeśli musisz mieć rasowego psa, żeby go kochac, to oczywiście mozesz sobie dalej wyobrażać, że twój pies jest rasowy, a św. Mikołaj istnieje

Nie zależy mi na papierach DURNE BABY!!!

czyli dzieci rodowodowego psiego rodzeństwa to też rasowe psy wg. ciebie?

Nie napisałam, że to rodzeństwo. To jest para pochodząca z zupełnie innych regionów i nie spokrewniona ze sobą genetycznie.

NAUCZCIE SIĘ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM!!!

Moje szczenię ma najlepsze cechy i jest z pewnego źródła a wasze głupawe agumenty są co najmniej śmieszne.
Stary 2008-08-27, 08:53   #300
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:

Nie zależy mi na papierach DURNE BABY!!!
nie umiesz sie odnosic kulturalnie do drugiego człowieka?
Mam nadzieje ze mod sie zajmie tą sprawą

ps. wlasnie Ty naucz sie czytac ze zrozumieniem, bo nadal nie rozumiesz o co chodzi w tym temacie.

[*] 11.09.2012
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości