|
|
#361 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.
Cytat:
Piekne ciasteczka! Tez musze dzis cos słodkiego zrobic |
|
|
|
|
#362 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dawno nie robiłam, może niebawem wrócę do tego smaku?
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
|
#363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#364 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie zmiana planów. Teściowa wyskoczyła z samego rana z zaproszeniem na obiad. Mam nadzieje , ze kurczak poczeka do jutra. Wczoraj wieczorem go wyciągnęłam..
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest pyszna, tylko warunek jest taki, że jabłka muszą być mocno soczyste, bo inaczej warstwy niedokładnie Ci się zespolą i z dołu bedziesz mieć suche składniki. |
|
|
|
|
#366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#367 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziś Lego serwuje pyszne mielońce z karmelizowana cebulą i świeżym oregano , do tego ziemniaki z patelni i sałatka
|
#368 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też tak robię, ale jeśli jabłka są mało soczyste, to może nie wystarczyć. Niestety zaliczyłam dwa razy taką wpadkę.
U nas piecze się bomboryba
|
|
|
|
#369 |
|
Zakorzenienie
|
Ervisha o co pytasz w związku z burakami?
Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
#370 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mów zaraz co to? Bo brzmi bombowo ![]() Dziś upiekłam kurczaka z tego przepisu https://karmelowy.pl/casserole-z-kur...erwonym-winem/ bez specjalnego przekonania, ale miałam otwartą passatę, wino, anchois i cieciorkę więc idealnie się nadawał. I wyszło naprawdę przepysznie, zapisuję do ponownego wykorzystania. Przepis praktycznie bezrobotny zwłaszcza jeśli dysponuje się patelnią/naczyniem do używania i na kuchence i w piekarniku. |
||
|
|
|
#371 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja myślałem że w Poznaniu kozy kują,
A to się okazuje ze , tam fajnie gotują. Wiec polecam wam bez wahania, Wybierajcie się do Poznania ![]() Pelagia bardzo apetyczny ten kurczaczek
Pieniądze mogą dużo.... Miłość może wszystko Wysłane z iPad Edytowane przez LegoJedi Czas edycji: 2020-03-22 o 15:22 |
|
|
|
#372 |
|
Raczkowanie
|
U mnie dzisiaj rosół oraz makaron ze szpinakiem, serem feta, smażony na oliwie czosnek&chilli. Pysznie i zdrowo
|
|
|
|
#373 | |
|
Zakorzenienie
|
Pisałam już kiedyś o tym na wątku, to przepis szwedzki
![]() Rybę, gatunek, jaki chcesz, ja miałam czarniaka jeszcze zamrożonego, z poprzednich zakupów, kroisz w kostkę przyprawiasz, sokiem z cytryny, czosnkiem, pieprzem, solą. Do osobnej miski kroisz w bardzo cienkie plasterki: ziemniaki, marchewkę, pieczarki (ja wolę zamiast pieczarek cukinię) doprawiasz solą, papryką, ziołami, i odrobiną oliwy lub oleju, mieszasz. Robisz z folii aluminiowej miseczki na spód dajesz warzywa z miski, na to kroisz trochę papryki czerwonej, dajesz rybę, parę pomidorków koktajlowych i posypujesz drobno pokrojonym porem i można też koperkiem. Na to dajesz łyżkę śmietany i łyżkę białego wina. Zawijasz pakiety i dajesz do rozgrzanego piekarnika (175- 180 stopni) i pieczesz 45 minut, jeśli warzywa są mało soczyste, to wydłużasz czas do około godziny. Cytat:
|
|
|
|
|
#374 | ||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Same smakołyki u Was!
U nas dziś obiadu nie było Zrobiliśmy sobie SOW (Swobodny Objazd Wsi) - prawie 300 km po bliższej i dalszej okolicy. Dopiero co wróciliśmy. Ze sobą mieliśmy orzechy, grissini, batoniki musli, wodę i kawę, więc z głodu nie padliśmy i nie musieliśmy wysiadać z auta (tylko jeden przystanek był - wc na stacji) dzięki czemu ryzyka zarażenia uniknęliśmy Ale przygotowałam z rana to masełko sardynkowe i zaraz zjemy je z bagietką
|
|
|
#375 |
|
Zadomowienie
|
U nas dzis stejki z balkonowego grilla, domowe fryteczko i salatka. Bylo pyszniutko
received_212595396644843.jpegWysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#376 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ale to juz wiesz! Teraz nam powiedz co z tym Koziołkiem Matołkiem . Odkryłeś w koncu gdzie jest Pacanow????Cytat:
![]() Cytat:
Mam nadzieje ze masełko Wam posmakuje. U mnie chleb w maszynie i jak juz wszystko wymieszało to zdałam sobie sprawę ze dałam za mało maki dlatego masełko sardynkowe bedzie w przyszłym tygodniu...Cytat:
|
||||||
|
|
|
#377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#378 |
|
Wtajemniczenie
|
Zrobiłem pare placuszków jogurtowych... nawet dobre
|
#379 |
|
Wtajemniczenie
|
Tylko nie kupuj jakiegoś badziewia
|
#380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie dziś pizza, wspieramy super knajpę, by do niej wrócić, jak to ucichnie. Pizza a pastą truflową, mascarpone i salami. Niebo w gębie. Nie lubię pizzy, ale zjadłam całą
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
|
#381 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem. Mam grill duży na działce. Mąż mówi żeby nie kupować bo nie będę używać...
|
#382 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Chyba ściągnę pomysł na jutro... z jabłkiem zrobię. Ale ładna, myślę żeby poświęcić jeden z obiadowych pomysłów na rzecz zamawianej pizzy tym bardziej, że też mamy taką ulubioną. |
|||
|
|
|
#383 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Grill mamy taki fajny na wysokich nozkach. Jestem bardzi zadowolona z niego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#385 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Hahahaha to ciekawe zjawisko.... czegoś nie lubić i zjeść wszystko
|
|
#386 |
|
Wtajemniczenie
|
Chyba mąż ma rację... no chyba ze miałaś na myśli grill kontaktowy, ten jeszcze częściej się wykorzysta
|
#387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do prądu mąż pracuje w elektrowni mamy bardzo dobrą zniżkę ![]() Na działkę mamy niedaleko ale nieraz nie chce się iść albo nie ma czasu albo za późno albo nie ma węgla itp itd... A balkon mam mały ale przyjemny kwiatki wygodne 2 fotele stolik widok na górkę z drzewami... widzę tam oczyma wyobraźni smazące się kielbaski i warzywa na grillu ale mój chłop mówi że w piekarniku na to samo wychodzi A niepotrzebnie zagrace się grillem... Nie wiem. Opinie są różne...zobaczymy jak sytuacja z wychodzeniem z domu się rozwinie na wiosne ![]() Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
|
#388 |
|
Wtajemniczenie
|
Fisia przyznałabyś raz rację chłopowi 🤣🤣
Kiełbaska z piekarnika czy stalowej patelni tak samo smakuje jak z grilla. Mówię Ci jak już to grill kontaktowy ( chłop dorobi nóżki hehehe) ---------- Dopisano o 06:21 ---------- Poprzedni post napisano o 05:58 ---------- Można ![]() Na 500 g mielonego (wołowe lub mieszane) dodałem 2 cebule pokrojone 3 ząbki czosnku 3 chili pokrojone lub 1 łyżeczka suszonej (jak kto lubi na ostro) 2-3 marchewki pokrojone w kosteczkę Kawałek selera pokrojony Puszka fasoli Kidney ok 400 g 1 łyżka przecieru pomidorowego 500-700 ml passaty pomidorowej + trochę wody (żeby nie było za gęste ) Łyżka cukru trzcinowego Łyżka kuminu 1,5 łyżeczki zmielonej kolendry Kostka gorzkiej min 70% cacao czekolady Sól pieprz W rozgrzanym mocno garnku (u mnie żeliwny) wlewasz ciutek oleju i wrzucasz mięso mielone żeby lekko kolor złapało, dorzucasz przecier pomidorowy i cukier, chili i przyprawy , potem cebule i czosnek, trochę posmażyć, potem marchewkę i seler i zalewasz to passata i troszkę wody sól pieprz . Dusisz pod przykryciem aż warzywa zmiękną . 10 minut przed końcem dodajesz odsączoną fasole z puszki i czekoladę . Na małym ogniu 10 min pogotowac . Wszystko wymieszać doprawić serwować . Smacznego
|
#389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja miałam uraz i fatalnie mi się pizza kojarzyła, tak samo mam z bitą śmietaną, przez galaretkę ze śmietaną nie poszłam na ślub wujka a miałam sypać kwiatki, dramat. W tej knajpie jest otwarta kuchnia, widziałam jak ją robią, jakich składników używają, zaryzykowałam i okazało się, że smakowała wybornie, jak dawniej.
|
|
|
|
#390 |
|
Wtajemniczenie
|
Morał z tego... podstawa to świeże produkty.
Z drugiej strony .. czy kuchnia otwarta czy zamknięta ... jak ktoś chce oszukać to i tak oszuka
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:51.

dawno nie robiłam, może niebawem wrócę do tego smaku?