|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2581 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie, część 2.
Hmm, dla mnie to trochę nielogiczne.
Wirus nie wchłania się przez skórę. I powiedzmy, że ktos jej dale kasę w bilonie, na tej kasie jest wirus. Ona bierze bilon w rękawiczkach, wrzuca do szuflady na bilon pod kasą fiskalną, a potem przez przypadek, odruchowo, pociera twarz tymi dłońmi w rękawiczkach. Gdzie tu jej ochrona? Niestety, mam wrażenie, że w sklepach czy aptekach te rękawiczki to pic na wodę. Edytowane przez staska_stasia Czas edycji: 2020-03-23 o 17:12 |
|
|
|
#2582 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2583 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2584 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2585 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2586 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem ciekawa, jak będzie dalej kwitł socjal w tym kraju. |
|
|
|
|
#2587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to w ogóle nie widziałam dzisiaj za bardzo nastolatków. Żule i bezdomni w moim mieście mają wywalone i dalej wysiadują na deptaku. Czytałam, że są pomysły "osadzenia" ich w kwarantannie w ośrodkach dla uchodźców, które mają wolne miejsca. No ciekawe, jak długo im tam wysiedzą ![]() Dochodzi też do incydentów i tak na przykład jeden pan pobił drugiego kijem od miotły w kolejce w drogerii, bo ten drugi miał nie przestrzegać zalecanej odległości 1,5 metra
Edytowane przez chimay Czas edycji: 2020-03-23 o 17:31 |
|
|
|
|
#2588 |
|
Zakorzenienie
|
Ja rozumiem, tylko że same rękawiczki takiej gwarancji nie dają. To nie działa na zasadzie "gorzkiego paluszka", który miał oduczyć obgryzania paznokci.
W sklepie kasjerka, mimo rękawiczek, np. poprawi sobie kosmyk włosów, albo przytknie dłoń w rękawiczkach do nosa jak jej się w nosie zakręci i będzie chciała kichnąć. Dlatego w celu ochrony aptekarki czy kasjerki bardziej skupiłabym się na ochronie twarzy, a nie dłoni (ale nie kończyłam medycyny, więc nie znam się za bardzo). |
|
|
|
#2589 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2590 |
|
Konto usunięte
|
Ja znowu dzisiaj w Aldi byłam i widoki standardowe. Babcie i dziadki ledwo się poruszające, spacerujące po sklepie. Nic już nie mówię.
Co więcej - pogoda się skiściła i ludzie już wcale nie tak chętnie stoją przed sklepem w kolejce
|
|
|
|
#2591 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam zmuszona dziś zajechać do Biedry na zakupy na kilka dni.Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona zachowaniem ludzi.Nie było dzikich tłumów, ludzie trzymają odstęp, przy kasie też przestrzegają linii na podłodze która ma za zadanie nadać dystans.To pocieszające.No i wszystko było więc chyba szał na wywózki pełnych koszy minął.
|
#2592 |
|
BAN stały
|
W ogóle to ktoś wie, jak pogoda wpływa na tego wirusa? Bo dwie ostatnie noce było poniżej zera.
|
|
|
|
#2593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc jednak zawsze te rękawiczki jakąś ochronę fizyczną dają i nie ma się ochoty dotykać nimi twarzy tak często jak bez, a po ściągnięciu skóra jest na pewno "czystsza" niż po takim samym czasie bez rękawiczek. Ale nie są w stanie zastąpić dezynfekcji i/lub mycia rąk. |
|
|
|
|
#2594 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez staska_stasia Czas edycji: 2020-03-23 o 17:31 |
|
|
|
|
#2595 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#2596 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
W punkt.
Już dawno rozkminiałam temat rękawiczek- po co to komu,skoro i tak dotykają nimi twarzy . Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2597 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro ciepło tak zabija wirusa, to może ktoś mi wytłumaczy dlaczego w Australii, w której mieszka 25 mln ludzi (2/3 populacji Polski) i w której jest teraz ciepło jest już ponad 1700 zarażonych osób?
|
|
|
|
#2598 |
|
Konto usunięte
|
Ja noszę rękawiczki, jak wchodzę do marketu.
Obecnie wręcz brzydzi mnie dotknięcie wózka gołymi rękami. Już nie mówiąc o tym, że macanie towaru jest naszym sportem narodowym. Potem w domu staram się wszystko przecierać. Rękawiczki oczywiście wywalam po odłożeniu wózka. |
|
|
|
#2599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Temperatura ponoć ma skracać czas przeżywalności wirusa np. na klamkach, poręczach itp. Jeśli ktoś kichnie, to choćby na dworze było i ze 40 stopni w cieniu, to wirus dalej jest w tym aerozolu, ale szybciej się rozpada. |
|
|
|
|
#2600 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2601 |
|
Zakorzenienie
|
Zabija w sensie, że zmniejsza przeżywalność poza organizmem. Ale ok. Pewnie jest w tym racja, natomiast jak doskonale widać na przykładzie Australii to nie będzie tak że przyjdzie lato i nagle bach, koniec, po wszystkim. Epidemia sama musi dojść do szczytowej liczby zachorowań i potem ta liczba powinna opadać.
|
|
|
|
#2602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wydaje mi się, że jak ktoś ma jakieś rany na dłoniach, np. pęka mu sucha skóra (mi bardzo pęka ostatnio) albo ma jakieś chorobowe zmiany na skórze, to wirus może się przedostać do organizmu. |
|
|
|
|
#2603 |
|
Konto usunięte
|
Patrząc na nowe statystyki to Hiszpania to takie drugie Włochy tylko pare dni za nimi...
A u Włochów nic nie maleje... |
|
|
|
#2604 |
|
Raczkowanie
|
Jest spadek, już 2 dzień, nie ogromny, ale jest, apogeum było przedwczoraj
21.03 - 6557, 793 22.03 - 5560, 651 23.03 - 4790, 602 |
|
|
|
#2605 |
|
BAN stały
|
Też widzę spadek u Włochów
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2606 |
|
Przyczajenie
|
Szczerze mowiac, ja znacznie bardziej niz wirusa boje sie kryzysu, ktory nadchodzi. Mam umowe na czas probny i pomimo zapewnien, ze moj dzial maja wrecz rozszerzac, troche sie boje by nie zostac bezrobotna razem z masa innych ludzi, bo wtedy powodzenia z szukaniem roboty jakiejkolwiek. Chociaz moze to juz zbytnie czarnowidztwo, ale naprawde sie tego obawiam, a zamkniecie w domu przez wiekszosc dnia nie pomaga. Tez przewiduje, ze jak sie ludziom przyjdzie zmierzyc ze skutkami calej tej ochrony przed wirusem, ktora nam zafundowano, to 90% dojdzie do wniosku, ze to bylo niepotrzebne i oni w zasadzie od poczatku uwazali, ze to przesada. A teraz panika wsrod czesci nawet 30-latkow, ze na to umra i teksty ze gospodarka nieistotna, zdrowie i zycie najwazniejsze. Jasne ze tak, ale koronawirus nie jest jedynym problemem zdrowotnym w Polsce, a watpie, by nowotwory i zawaly poczekaly sobie grzecznie z atakiem na koniec epidemii. Nie wiem, rozumiem ograniczenia w podrozowaniu, odwolanie imprez masowych, nawet wprowadzenie pracy zdalnej gdzie sie da. Ale paraliz calego kraju to dla mnie przesada. I nie, nie uwazam, ze nalezy teraz bawic sie ze znajomymi na koronaparty czy hobbystycznie spedzac godziny w marketach, ale serio jesli jacys domorosli specjalisci od epidemii i jednoczesnie chyba niespelnieni kandydaci na straz miejska chca linczowac kogos za wyjscie na spacer, to sorry, ale temu spoleczenstwu naprawde niezle odwalilo. Wystarczyla przesadzona narracja i czerwone naglowki w mediach, by niektorym sie zamarzylo polowanie na czarownice. Jednak sredniowiecze zyje w nas, nie ma co.
|
|
|
|
#2607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2609 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To jest niewielki spadek. Było juz u nich, ze spadło a potem znowu wzrosło. Ja mam nadzieje, ze u nich juz koniec. Ze teraz juz tylko w dół będzie lecieć. Chociaż to i tak tyle ludzi... Porównując do Chin to u nich jest znacznie gorzej... |
|
|
|
|
#2610 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie i tu się objawia egoizm ludzi. Ktoś może mieć w doopie swoje zdrowie, ale innych należy szanować. I o ile istnieje ochrona danych osobowych i strach przed ostracyzmem społecznym, to jak czytam o takich przypadkach jak powyżej, to jestem za ujawnianiem osób będących na kwarantannie, żeby móc się przed takimi kretynami chronić.
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:03.