|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2821 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie, część 2.
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2822 |
|
Pani Mizantrop
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;87686739]Przykre, ale jednak tak w porównaniu nadal wolniej i mniejszy % śmiertelności. A jak oceniasz liczenie ofiar koronawirusa, nie zafalszowany przez rząd? Czy się nie wglebialas? [/QUOTE]
Nie mam pojecia Dzisiaj zmarla osma osoba, liczba zarazen przekroczyla 2000 - obecnie jest to ok. 2200. Oficjalnie podano, ze z tych ponad 2 tysiecy osob jedynie 11 jest w stanie ciezkim.
|
#2823 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2824 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pytanie czy nadal nie byłoby i tak lepiej robić więcej testów i po prostu szybciej izolować chorych. Taką strategię przyjęły kraje azjatyckie. To jest właśnie ta pomoc, to znaczy te wnioski, które możemy wyciągnąć - testy trzeba robić nawet ,,z łapanki". A na pewno tym tłumom na lotniskach co wracają z różnych zakątków świata. Fajnie, że nie chcemy obciażać służby zdrowia, ale w ten sposób rozkładamy to na miesiące i z każdym miesiącem coraz bardziej niszczymy gospodarkę, bo wszystko stoi. Będziemy się tak rok bujać. Zanim to się uspokoi to będzie co najmniej lato, a potem znowu jesień i ups, sezon przeziębień. To powinno być naprawdę proste - jesteś zdrowy = robisz co chcesz i wychodzisz gdzie chcesz, jesteś zarażony, nawet bezobjawowo = siedzisz na dupie w domu albo w innej kwarantannie. A tak to zdrowi ludzie, którzy mogli by normalnie funkcjonować siedzą w domach a ci być może chorzy zasuwają codziennie do pracy. Makes sense. Nie dziwię się, że w ludziach rośnie frustracja, bo muszą siedziec w domu i często tracić dochody w imię nie wiadomo czego. Jakbyś był zarażony, to logiczne że masz siedzieć i powinno być to prawnie egzekwowane. A tak to jedni się starają stosować do zaleceń, inni olewają i wychodzą i robią pikniki w parkach, więc ci pierwsi też wymiekają. I ja rozumiem, że testy kosztują, ale ciekawe ile będzie nas kosztować wyłączenie gospodarki na parę miesiecy czy rok. Nie mówiac też o tym, że cała służba zdrowia stoi. Ja mam zęba do leczenia kanałowego lub wyrwania i nie mam jak iść do lekarza. A ludzie mają powazniejsze problemy. I co, teraz przez rok nigdzie się nie dostaniemy? Fajna strategia. Poumieramy na wszystko, byle nie na koronawirusa :P Edytowane przez Azhaar Czas edycji: 2020-03-24 o 10:07 |
|
|
|
|
#2825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2826 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie sprawiają mi bólu, bo na szczęście u mnie nikt nie śpiewa. Tobie za to najwidoczniej sprawia ból myśl, że komuś może to przeszkadzać i taka forma "solidaryzowania się" nie odpowiadać. Ja nic nie pisałam o remontach, więc nie wiem skąd ten wątek. Jak widać jedni chcą śpiewać, żeby "być razem", a inni woleliby, żeby była cisza i spokój skoro większość ma siedzieć 24 godziny na dobę w mieszkaniach. Na bank wszyscy Włosi są zadowoleni i nikt nie krytykuje tego pomysłu, na sto procent tak jest. Cytat:
Podpisuję się pod tym. Mam dokładnie takie same przemyślenia. |
||
|
|
|
#2827 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki temu linkowi, który tutaj znalazłam: https://wiadomosci.onet.pl/opinie/ko...wirusa/p5y930s Odzyskuję nadzieję, że jednak ktoś myśli n tym świecie - Szwecja. Oni nie będą za chwilę histeryzowali że ludzie nie mają co jeść. Nie będą drukować pieniędzy. Dobrze, że chociaż propagandy nie da się długo utrzymać - statystyki wirusa i strategii podjętej w różnych miejscach pewnie będą już na jesień.. o ile nie będzie drugiej fali wirusa
|
|
|
|
|
#2828 |
|
Konto usunięte
|
Boże ja już nie mogę czytać jak gdzieś jest napisane, że mamy zamknięte granice.
Według mnie one wcale nie są zamknięte. Kto to w ogóle tak nazwał? To jest jakiś śmiech na sali. Zamknięta granica jest zamknięta a nie otwarta tylko, że się dłużej na niej stoi i otrzyma od człowieka kartkę. Tak mnie to irytuje, że głowa mała. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2830 |
|
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87687323]Boże ja już nie mogę czytać jak gdzieś jest napisane, że mamy zamknięte granice.
Według mnie one wcale nie są zamknięte. Kto to w ogóle tak nazwał? To jest jakiś śmiech na sali. Zamknięta granica jest zamknięta a nie otwarta tylko, że się dłużej na niej stoi i otrzyma od człowieka kartkę. Tak mnie to irytuje, że głowa mała. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Bo ludzie to zle nazywają i myla pojęcia. Przecież nadal mozna swobodnie sie poruszać tylko po wjeździe sa specjalne procedury tzw. Kwarantanna.---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Włosi od pokoleń byli muzykalni. zawsze ktos gdzieś tam grał na gitarce. Z tego tez słynna przecież ich spotkania w rodzinnym gronie
|
|
|
|
#2831 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ha! W Punkt. Wystarczy, że jedno z domowników zakazi się czymś w pracy (bo musi chodzić), i wróci do domu, do żony/męża/dzieci/babci, które siedzą w domu.Potem zarazi kilka osób i zacznie "Ale przecież siedziałam w domu! Jak to możliwe,że jestem chora? Przecież nie chodziłam do pracy" i tak dalej i tak dalej... |
|
|
|
|
#2832 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87687323]Boże ja już nie mogę czytać jak gdzieś jest napisane, że mamy zamknięte granice.
Według mnie one wcale nie są zamknięte. Kto to w ogóle tak nazwał? To jest jakiś śmiech na sali. Zamknięta granica jest zamknięta a nie otwarta tylko, że się dłużej na niej stoi i otrzyma od człowieka kartkę. Tak mnie to irytuje, że głowa mała. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Jest zamknięta granica. DLA OBCOKRAJOWCOW, nie dla Polaków. Z wyłączeniem kierowców zawodowych. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2833 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie? nie gotujemy żywcem homarów? jesteś pewna, że nigdzie ale to przenigdzie w Europie nie biją zwierząt przed śmiercią? u nas za to cichcem przerabiają na jedzenie chore zwierzęta przeznaczone do utylizacji. absolutnie nie bronię Chin ani Azji (której kuchnię uwielbiam), ale no nie udawajmy, że Europejczycy to takie świętoszki. poza tym psów nie jedzą w całej Azji, dokształć się trochę. Edytowane przez motyla Czas edycji: 2020-03-24 o 10:33 |
|
|
|
|
#2835 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No jedno wielkie iks de. To dalej nie jest zamknięta granica według mnie. Bardzo słaba nazwa. Zamknięta to zamknięta i koniec kropka. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2836 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2837 |
|
Konto usunięte
|
Zmarła 9 osoba. W Puławach.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale nawet pomijając kwestię płacenia, to kasjer dotyka przecież zakupów, które wcześniej my dotykaliśmy (dwukrotnie), a przed nami także inni (pracownicy wypakowujacy towar i klienci, którzy obejrzeli i odłożyli na półkę). Więc rozumiem, że jednak noszą rękawiczki. |
|
|
|
|
#2840 |
|
Zakorzenienie
|
Visa chyba w ogóle podniosła limit płatności bez pinu do 100zl, nie? Miałyście może okazję sprawdzić, czy to prawda?
|
|
|
|
#2841 |
|
Zakorzenienie
|
Teoria i praktyka bezpłatnej pomocy dla osób, które mogą być potencjalnie chore na COVID-19:
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/koro...ltacje/xqt85xc Nie mówiąc o tym, że zgadzam się z Azhaar co do potrzeby powszechnej kontroli testami. Tylko czy zarezerwowano na te testy i dodatkową opiekę środki budżetowe? I czy w praktyce z testami nie będzie wyglądać tak jak z tą pacjentką w Gdańsku? |
|
|
|
#2842 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego powodu jestem na siebie zła, że zmieniłam konto bo wcześniej mogłam zaplacić kartą nawet 500 zł zbliżeniowo (tzn telefonem) a teraz powyżej 50 zł muszę wpisywać. Jaki to ma sens jak nie wiadomo kto wcześniej tego dotykał. |
|
|
|
|
#2843 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pomocy seniorom: biedronka wprowadza akcję, że ci, co potrzebują pomocy w zakupach, mogą wypełnić jakąś ankietę, a wolontariusze mogą zgłaszać się w innej ankiecie. Tylko... Płatność ma być specjalną kartą przyznawaną seniorom, wolontariusz przekazując zakupy, odbiera od emeryta pieniądze (w gotówce, pewnie czasem musi jeszcze wydać resztę), a przy następnej okazji wpłaca je z powrotem na tę kartę w sklepie. No kiepsko to widzę... |
|
|
|
|
#2844 |
|
Nówka
|
Nie wiem czemu ale bardziej przeraża mnie kryzys gospodarczy, który idzie niż wirus pisałam już w podobnym wątku :/ dramat... a biednemu bez pracy i choremu to na pewno lekarz nie pomoże taka prawda. Jak po świętach nie ruszymy z robotą to drukowanie pieniędzy nie pomoże.
|
|
|
|
#2845 |
|
Zadomowienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87687356]Zmarła 9 osoba. W Puławach.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Podobno ksiądz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2846 | |
|
Animal Liberation
|
Cytat:
O podejściu do homarów już napisałam wyżej. Edytowane przez Snowdrop_ Czas edycji: 2020-03-24 o 11:11 |
|
|
|
|
#2847 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oficjalnie nie ma nigdzie. a nieoficjalnie to gwarantuję Ci, że mało które zwierzęta są traktowane humanitarnie przed śmiercią. nic nie napiszesz o przerabianiu chorych i martwych zwierząt na steki? albo o tym, że psów nie je się w całej Azji, ale nie przeszkadza Ci to w najeżdżaniu na całą Azję? ta, odniosłaś się do homarów. to prawda, że w Europie powoli ta "tradycja" odchodzi do lamusa, co nie zmienia faktu, że jest nadal żywa i jednak przez długi czas dla ludzi to był symbol luksusu. to się nie wzięło z powietrza, taka była i często nadal jest mentalność ludzi. a w Chinach nie je się psów wszędzie i wielu Chińczyków jest mocno przeciwnych zjadaniu psów. tak z ciekawości - czy jesteś równie przeciwna zjadaniu królików? ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- Cytat:
no to lipa :/ miałam nadzieję, że to wprowadzą u wszystkich. znając życie, to pewnie trzeba coś pokombinować na swoim koncie bankowym, żeby ten limit faktycznie zmienić. Edytowane przez motyla Czas edycji: 2020-03-24 o 11:24 |
||
|
|
|
#2848 | |
|
Animal Liberation
|
Cytat:
Nie musisz mi tłumaczyć różnic, bo gadasz z kimś, kto od 15 roku życia działa w organizacjach proeko a mięsa nie je od ósmego. Nie da się porównać tego co robią ze zwierzętami w niektórych częściach Chin do Europy, to nie-ta-skala. |
|
|
|
|
#2849 |
|
Zadomowienie
|
Tymczasem w Radomiu zmarł 79-letni mężczyzna, 10. ofiara w Polsce, a 2. w tym mieście. Zaraził się w szpitalu w Nowym Mieście nad Pilicą.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:48.

), chcemy rozłożyć zachorowania w czasie, żeby nie obciążyć służby zdrowia. I może doczekać jakiejś pomocy od państw, które zakończą swoją przygodę.

tylko po wjeździe sa specjalne procedury tzw. Kwarantanna.